A "Holdraszállásról" (újra #2132) ...

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 02. 24., szo – 16:41

2024: Egész HUP leáll egy jogosultság módosítás miatt :)

Nekik se sikerülhet minden, pláne, ha a vén rókák nagyrésze nyugger vagy elhunyt...

(Just for record: egy percre se állt le a HUP

Elnézést, hogy megjegyzem, remélem e tárgyi tévedésed javítása miatt nem jelentesz fel a munkaadómnál :)

Az, hogy az "űrkutatás" még csak itt tart 70 évvel később, figyelembe véve a rá elbaszott pénzt, erőforrást, emberéletet ... rendkívül szomorú. Kb. olyan, mintha még mindig egy megyei könyvtár nagyságú személyi számítógépek lennének.

trey @ gépház

azert ennel nagyobb szolgaltatasok is kihullottak mar *nem tervezett* bug miatt.

Office365 vagy azure volt par eve amelyik fel napra megadta magat?

 

Kene mar valami patreon/paypal havidij, hogy erdemben lehessen hoborogni.

Mert ez igy olyan, mint amikor egy csoves foldhoz vagna a sajtburgert, hogy kihult.

Igaza van, de

- nem fizetett erte

- ez megis milyen viselkedes mar (modor)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Hát, ha a hirdetési piac ilyen fos marad továbbra is, akkor minden lehetőséget meg kell majd fontolni, mert egy valami biztos: ingyen ez nem fog tovább menni.

Vagy a kiadó fogja dotálni, amíg neki az megéri, vagy nem tudom ... hamarosan ez ki fog derülni.

trey @ gépház

mert egy valami biztos: ingyen ez nem fog tovább menni.

 

Kene errol is egy szavazás.

Hova fogsz menni, ha a hup.hu megszunik?

- nem fogok netezni 

- reddit

- facebook

-egyeb, leirom

 

Hogy fognak orulni, ha ez a sok toxikus besavanyodott kocka feltunik itt-ott. Moderalok remalma.:)

 

Bonuszkent beindul a konteogyartas, es a jajmileszvelunkmegszunikahup porges.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Kene mar valami patreon/paypal havidij,

Azt ugye tudod, hogy azzal sem hőböröghetnél, mert az említett M365-nek is csak 99,9% az SLA-ja, ami akár évi 8 óra is lehet teljes leállás esetén. Na, de ott mi a teljes leállás?

Microsoft defines ‘Downtime’ as ‘any period of time when users are unable to send or receive email via all supported mailbox access which is calculated using Exchange application availability in database minutes and combined data where applicable from server, operating system, application, network segments and infrastructure services managed by Microsoft’.

Tehát, nem tudsz küldeni levelet, de kapsz? Semmilyen leállás nincs. Nem kapsz levelet, de küldeni tudsz? Semmilyen leállás nincs. 5000 mailboxból csak egy működik? Semmilyen leállás nincs (nem véletlen vannak a mailboxok szétszórva).

Ráadásul, lóvét a Microsoft sem ad vissza, csak ún. Service Credit-et, amit elkölthetsz nála.

Vagyis ez, olyan, mintha a HUP-on legközelebb engedménnyel hirdethetnél ... Kapsz egy 10%-os kedvezményre jogosító voucher-t, amit elkölthetsz HUP hirdetésre. Kb. ennyit kapnál. Szóval, ami most van, az a STFU.

A HUP nem állt le, voltak, akik végig kommenteltek rajta. Teljes kiesés 0 perc.

BTW: a HUP 20+ év alatt kimutathatatlan mértékben állt le valójában tervezetlenül. Be lehet fejezni a cimmogást és a terelést a "sikeres" holdraszállásokról 🤭

trey @ gépház

Nem, nem olyan. A hatvanas években a két nagyhatalom tudott csak szondát küldeni a Holdra, ők akkoriban a fegyverkezési versenyre a világ minden erőforrását ráfordították. Az elmúlt évtizedben Kína, tavaly India jutott el oda, hogy megtette - legalábbis ezekről a próbálkozásaikról már beszámoltak. Most pedig egy magáncég is megtette, ami a hatvanas évek nagyhatalmaihoz, vagy a jelenkor ázsiai óriásaihoz képest töredék erőforrásokkal gazdálkodik. Ez előrelépés, hogy ez a projekt megvalósíthatóvá vált már ezen a szinten is. Engem nagyon nem lelkesít, mert a Föld körül keringő műholdakat, űrállomásokat hasznosabbnak gondolom, mint szondák vagy akár emberek küldését más égitestekre felfoghatatlan távolságokba, de attól ez jelentős eredmény.

Most pedig egy magáncég

Egy amerikai kormány által finanszírozott cég. Proxy, hogy a sikertelenségek esetén ne kelljen politikai felelősöket keresni.

Fogalmunk sincs arról, hogy mennyi pénzt lapátolt közvetve vagy közvetlenül az USA kormánya bele, kivéve azokról, amik publikusak. Dollármilliárdok.

trey @ gépház

hat szerintem nagyon sok penz kellett. az oroszok olcson nem fogjak be a szajukat, kina egy picivel kevesebbert is beeri, meg a tobbi orszag is. de az a sok csillagasz akik tavcsovel latjak a nyomokat, na azok aztan sokan vannak!!! :D

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Amúgy van fogalmunk: https://www.nasa.gov/news-release/nasa-selects-intuitive-machines-for-new-lunar-science-delivery/

Intuitive Machines will receive $77.5 million for the contract and is responsible for end-to-end delivery services, including payload integration, delivery from Earth to the surface of the Moon, and payload operations. 

SpaceX’s ties to the US government

SpaceX is, after all, primarily a government contractor, racking up $15.3 billion in awarded contracts since 2003, according to US government records.

Link: https://qz.com/elon-musks-spacex-and-tesla-get-far-more-government-mon-…

Csak 2021-ben 1,8 milliárd:

Link: https://www.wsj.com/tech/musks-spacex-forges-tighter-links-with-u-s-spy…

Fogalmam sincs, hogy miről beszélsz. Mi itt egy magáncégről, aminek a neve SpaceX.

trey @ gépház

Az nem tudom feltűnt-e, hogy a SpaceX az annyiban más kategória, hogy azok ennyiből menetrendszerűen szállítanak rakományt és embereket az űrállomásra. (jóval olcsóbban mint a Space Shuttle, szóval ha onnan nézed ez durva spórolás' 😊)

 

https://medium.com/geekculture/spacex-vs-nasa-cost-4fae454823ac#:~:text=SpaceX%20Falcon%20Heavy's%20cost%20of,on%20the%20Apollo%2011%20mission.

 

SpaceX is 10X cheaper with 30X lower cost overrun than NASA in lifting payload into space.

 

Ráadásul mivel ők állítanak pályára a legolcsóbban természetes, hogy a NASA tőlük veszi a szolgáltatást... (sőt ők nyerték a holdi leszállóegység pályázatot is)

Nem tudom, hogy feltűnt-e, de ebben a szálban erről beszéltünk:

https://hup.hu/comment/3031321#comment-3031321

El kéne olvasni a szálat. Fanta haversráccal együtt.

Spórolás

"Fogalmunk sincs arról, hogy mennyi pénzt lapátolt közvetve vagy közvetlenül az USA kormánya bele, kivéve azokról, amik publikusak. Dollármilliárdok."

^ ez

trey @ gépház

Van fogalmunk. A NASA pályázatokon osztogat pénzeket a magáncégeknek. Azok ahogy az egész NASA költségvetés nyilvánosak.

Megváltozott a hozáállás. Nem kell bebizonyítani, hogy végtelen pénzből embert tudnak juttatni a holdra. A feladat az az,hogy a holdutazás/kutatás új piacot termetsen és növelje a gazdaságot...

"Fogalmunk sincs arról, hogy mennyi pénzt lapátolt közvetve vagy közvetlenül az USA kormánya bele, kivéve azokról, amik publikusak. Dollármilliárdok."

https://www.usaspending.gov/

Nem minden ország úgy áll hozzá, hogy ha kiderül valami elkeffentés, akkor azt veszik elő, aki a dolgát végezte, mint most valami közlöny esetén, ahol publikálták a Kúria döntését.

Most nincs annyira előtérben politikailag az űrverseny mint annak idején. (ellentétben az űrfegyverkezéssel) Ez ebből is látszik: https://en.wikipedia.org/wiki/Budget_of_NASA

Amit el akarnak rejteni azt nem a NASAnál jelenik meg hanem a Spaceforce-nál. NASA budget 27.2 milliárd (Biden által előterjesztve, de megvágták olyan 25 körülire) (2024), Spaceforce 30 milliárd...

A NASA költségvetése az USA költségvetésének 0.5%-át sem éri el. (Arrafelé elszámolnak az adófizetői pénzekkel)

Minek. Volt már aki kiszámolta: https://ntrs.nasa.gov/api/citations/20170008894/downloads/20170008894.pdf

Azóta meg: https://arstechnica.com/space/2023/09/four-person-crew-returns-to-earth-aboard-spacexs-dragon-capsule/2/#:~:text=Boeing's%20delays%20prompted%20NASA%20to,of%20%24277%20million%20per%20mission.

 

Boeing's delays prompted NASA to award contract extensions to SpaceX covering eight additional Crew Dragon flights to the space station, each lasting up to seven months, at an average cost of $277 million per mission.

Ok, de a mission tartalma micsoda? SpaceX átlagosan 2 tonna terhet vitt fel átlagosan 190M dollárért, Hozzáveszed a még a crew dragonok küldetését, már is ott van, hogy ugyanaz a tartalom, amit a Shuttle nyújtott kb. 1.1-1.2 milliárd dollár.

https://hup.hu/comment/3031540#comment-3031540

Ars Technica meg... lol, még jó, hogy nem Eric Bergertől idézed. Kb. mintha az Origo-t olvasnám, hogy miért rossz a Fidesz.

Gondolam az Ars is átvette valahonnan. Ez jobb? https://spacenews.com/nasa-and-spacex-finalize-extension-of-commercial-crew-contract/

...Crew-7 through Crew-9, for $776 million or $258.7 million per flight

Space Shuttle olyan 1500 millió volt repülésenként, igaz az vitt rakományt is.

Idéznék az előző linkelt preziből:

Most over-looked benefit – the ability to “buy by the yard” - rather than having to “buy the whole bolt of cloth” - Also called down-side supply chain flexibility, the ability to reduce costs significantly if the requirement is also reduced significantly

Műszaki emberként nem okoz gondot tényként kezelni, miszerint ember járt a Holdon.. s haza is jött persze :), de azt, hogy ezt rutinnal tették éveken át az nekem minimum kérdéses. Bazz ezek a kedvenc vízforralómat nem tudnák lábára tenni, nemhogy embereket szállító kompot 6x. Ha most küldenének embereket a nagy sajtra, a fogadóirodák legesélyesebb tétjeként ott feküdne a hullájuk valamelyik “tengerben” százéveken át.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Rutinnal?

A11: épp, hogy elég volt az üzemanyag, majdnem egy kráterbe szálltak bele, kijelölt helytől majdnem 7 km-rrel odébb.

A12: "SCE to Aux"

A13: szerintem mind ismerjük a sztorit

A14: Abort signal egy hibás kapcsolótól, landoló radarral problémák

A15: egyik ejtőernyő nem nyílt ki landoláskor

A16: majdnem abortálták a landolást egy CSM hiba miatt.

A17: a Lunar rovernek véletlenül letörték a kerék körül a "sárhányót", improvizálni kellett egy újat, mert mindent beterített a por.

Ezt is a Holdon hostolják, hogy ilyen kibaszott lassú? Mik ezek? Terhesultrahang felvételek? Tényleg ezen a szinten vagyunk jelenleg?

Na jó, be is csuktam a picsába, komoly, hogy a NASA a szarait egy P100-as gépen IDE HDD-n hostolja?

trey @ gépház

Adófizetői pénzből megy. Tuti a a lehető legolcsóbb megoldással.

De itt is nézheted. LRO fevétel van az  IM-1 Nova-C (Odysseus) leszállóegységről is: https://www.lroc.asu.edu/posts/1360

Nem akarlak elkeseríteni de színek nem lesznek mert a hold szürke 🤣

A max felbontás 50cm/pixel amit tud...

2006-os tervezés, 2009-ben lőtték fel. Tökéletesen alkalmas a hold feltérképezésére. Itt van szép színes kép is: https://science.nasa.gov/mission/lro/about/ (annyi trükkel, hogy a szürke holdi kráter fölött megörökítette a Földet is)