[Megoldva] xinit: server error

Fórumok

Talán 8-10 éve telepítettem először a Free BSD-t. Emlékezetem szerint akkor a telepítéssel nem nagyon szenvedtem, annál inkább a grafikus driverrel és a bluetooth beállítással, a telepítés utáni gyatra felbontás miatt. Kb két évig használtam a rendszert aztán nem tudom miért, mást telepítettem a gépre. Néhány napja ujra fel akartam telepíteni, illetve fel is telepítettem vagy nyolc tíz alkalommal de a grafikus felületet nem töltötte be a rendszer hivatkozva a server hibára, illetve, hogy a rendszer nem kapcsolódik a szerverre. Két alkalommal a startx parancsra alcsony felbontásban elindult a grafikus felület, egyszer a KDE, egyszer pedig az XFCE, mindezek anélkül, hogy legalább a hálózati kártyá látható lett volna. A neten kutattam a hiba okára és látom, hogy nem ritka a probléma, aminek az okát talán valaki tudja itt a fórumon. A válaszokat előre is köszönöm.

Hozzászólások

Ez így elég kevés információ! Géped konfigurációja? Milyen verziót telepítettél? Xorg pkg vagy ports-ból lett telepítve? Kell-e videókártya driver? Telepítve lett?

UEFI OK, UFS OK.

Ha úgyis újratelepíted, akkor próbáld meg a desktop-installer nevű csomagot, elvben átlag desktop beállításához sok segítség. És nyugodtan használd a legutolsó stabil verziót, ami most a 14.0 (amúgy 4-es patch level), nem nagyon érdemes most régebbit telepíteni. Ha nem megy és van bőven sávszél, lehet 13.2-t is próbálni (elvben kiforrottabb).

Processzor: Intel Core i7 4790 3,6 GHz. Alaplap: Intel. Memoria 16,0 GB DDR3. Videokártya: NVIDIA GeForce GTX 660 Ti.

Xorg pkg-ból lett telepítve. Atelepítéskor kérte a videókártya driver telepítését ami meg is történt az általam ismert legujabb verzióra. 

próbáltam a 12.xx 13.xx, 14.x verziókat.

Processzor: Intel Core i7 4790 3,6 GHz. Alaplap: Intel. Memoria 16,0 GB DDR3. Videokártya: NVIDIA GeForce GTX 660 Ti.

Xorg pkg-ból lett telepítve. Atelepítéskor kérte a videókártya driver telepítését ami meg is történt az általam ismert legujabb verzióra. 

próbáltam a 12.xx 13.xx, 14.x verziókat.

A GPU driverét honnan telepítetted, és konkrétan melyik verzió van fent belőle?

A neten azt írják, hogy ez lehet attól, hogy az NV driver rossz xorg.conf-ot hozott létre, azt meg kéne próbálni törölni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Az UDD alkalmazással töröltem a GPU-t. Sikerrel, és uj drivert telepítettem. Számomra meglepő módon a gép valamivel gyorsabb is lett, de a lényeg az, hogy az első telepítés (14.0 XFCE4) sikerült, a rendszer a megfelelő felbontással bootolt be. Sajnos azonban nem engedett belépni. Azt hittem nem jól irtam be a jelszót, ami többszöri próbálkozás ellenére sem sikerült. Mivel az xfce telepítése gyorsan lezajlik, hát ujra telepítettem. Ekkor már a felbontás nem volt az igazi, viszont gond nélkül be tudtam lépni a rendszerbe. A billentyüzetet sajnos nem tudom beállitani magyarra, viszont a fájl rendszer elérhető, így majd kommentár nélkül be tudom másolni a kért xorg fájlokat.

Ez, ahonnan most írok a másik telepítés, a KDE5, ami ismételten csak a "startx"-re indul,viszont amint láthatjátok a billentyüzetet be tudtam állítani, de nincs root fájl mappa ahonnan kimásolhatnám nektek a hibára utaló szöveget.

A "nano"-t használom. Ha pl beirom, hogy nano /etc/rc.conf, megjelenik az ablak de üres és ez minden más parancs után  igy van.

Javaslom menj végig, és figyelmesen olvasd el a kézikönyv ide vonatkozó részét: https://docs.freebsd.org/hu/books/handbook/x11/#x-install

Nem kell ész nélkül minden parancsot bekalapálni! Neked már telepítve vannak a csomagok. Az Nvidia résznél nézd meg melyik az a csomag, ami a te kártyádat támogatja és ellenőrizd, hogy valóban az van telepítve.

Továbbá sokat segítene, ha az /etc/X11/xorg.conf (vagy /usr/local/etc/X11/xorg.conf) és a /var/log/Xorg.0.log tartalmát megosztanád velünk.

Így van. Pont ezért kérdeztem, hogy hányas NV drivert és milyen NV kártyát használ, mert nem minden driver főverzióág támogat mindenféle kártyát. Egyes régebbi kártyákat csak a régebbi főverziók támogatnak (de nyilván azokhoz is sokszor van újabb kiadású alverzió). Arra is érdemes figyelni, hogy a tárolókból tegye fel az NV drivert, ne az nvidia.com-ról. Arról is meg kell győződni, hogy bootkor a kernellel betöltődjön az NV kernelmodul.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2024. 01. 25., cs – 23:56

Két gépem van. Az egyik az amelynek már leírtam fentebb a specifikációját . Tudom nem egy szuper gép de nekem, mint nyuggernek megfelel. A másik gyengébb , abban nvidia GLX 533-as kártya van, és ezen telepítem a  freebsd-t. Az elmult napok telepítési gyakorlatozásai közben azt tapasztam, hogy az erősebb gépen telepített rendszer a startx-re sem bootolbe.

Kérdésem, hogyan győződjek meg arról, hogy abbot közben betöltődik e az nv kernelmodul...

Továbbá: hogyan, honnan szedjem elő a gyökérmappát? Vagy ha "beáll a rendszer akkor az is meg lesz?

Bocs, de rosszul adtam meg a videokártya tipusát. Helyesen: Nv GTX 580. Driver 472.12. Az NVidia oldaláról lett letöltve

Alaplap: Gigabyte, Memoria 16GB DDR3, Processzor: IntelCore i7-2700, 3,50 GHz

FreeBSD alatt használd a bináris csomagokat, esetleg a ports-ot. Azaz pl. ezt a parancsot:

pkg install x11/nvidia-driver-470

használd a telepítésre. Vagy a ports-ból:

cd /usr/ports/x11/nvidia-driver-470

make all install clean

formában.

(Vagy éppen nvidia-driver-390 vagy -340. Nem vagyok képben az NVidia driverének számozási módszertanával.)

Örömmel közlöm. hogy az XFCE-n sikerült beállitanom a felbontást a: https://docs.freebsd.org/hu/books/handbook/x11/#x-install  segitsével. A billentyüzet továbbra sem állitható magyarra. illetve  a lehetőség meg van de nem áll át a magyar nyelve hiába álltom be.

 a KDE továbbra is csak a startx-re indul. már ha éppen olyan hangulatban van.

Vagy az, hogy idézőjel nélkül, vagy ha nem az a gond, akkor megnézni fent van-e a setxkbmap, vagy azt milyen csomaggal lehet feltenni. Nem emlékszem rá, és nem találom, hogy FreeBSD-n a setxkbmap a xorg csomag része, vagy külön kell feltenni, xorg-utils (ahogy Arch-on), vagy setxkbmap vagy mi a csomag neve.

Nem kizárt az se, hogy a KDE már FreeBSD-n is Waylanddel fut neki, bár ennek kis esélyt adok.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A setxkbmap ott van a /usr/local/etc/X11/xorg.conf.d/00-keyboard.conf -ban.  A terminál üzenete ellenére is próbáltam bekonfigurálni, de eredménytelenül. 

 

Section "InputClass"
    Identifier "system-keyboard"
    MatchIsKeyboard "on"
    Option "XkbLayout" "us,gr"
    Option "XkbModel" "pc105"
    Option "XkbOptions" "grp:ctrl_alt_toggle"
EndSection

Nyilván a számomra kivánatos nyelvre és modellre irtam át. Irtam fentebb, hogy a KDEcsak startx-re indul, de viszont ott ezzel semmi problém nincs. Müködik.

A setxkbmap-nak a /usr/bin mappában kéne lennie. Mindenképp először terminálból próbáld:
setxkbmap hu

Esetleg:
setxkbmap hu -option bla:bla,bla:bla,stb:stb

Ha így megy, akkor ezt kell beírni a Xorg conf-ba.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

$ type setxkbmap
setxkbmap is /usr/local/bin/setxkbmap
$ pkg which /usr/local/bin/setxkbmap
/usr/local/bin/setxkbmap was installed by package setxkbmap-1.3.2
$
 

Szóval FreeBSD-n nem ott kell lennie, és önálló csomag.

Szerkesztve: 2024. 01. 28., v – 16:29

A KDE Plasma probléma megoldódott.

Általában ha felmerül bárhol, bármilyen probléma, hajlamosak vagyunk azonnal a probléma mélyén keresni annak az okát. Pedig a lényeg mindíg a felszinen van, mint ahogy ebben az esetben is. Most, hogy sokadjára telepítettem ujra a kde-t az ujraindítás után most sem bootolt be az asztal, és akkor felötlött bennem, hogy mi történik ha pl telepitem az xf86-video-xxx-t...és egy ujabb reboot után szépen betöltötte az asztalt. A felbontás nem volt ok de egy másik drivert raktam fel és most már itt van előttem a gyönyörü plasma desktop. +hang

Sajnos azonban az XFCE4 billentyüzet probléma még megoldatlan.

Igen, feltételeztem, hogy az xf86-kezdetű drivert is felraktad. Szerintem az volt a gond, hogy az Nvidia oldaláról telepítetted a drivert, és ez egymagában nem nagy hiba FreeBSD-n (Linuxon viszont óriási hiba!!!), de mivel kézzel mókolt drivert tettél fel, az nem húzta be az xf86-ot meg a többi függőséget. Ezért érdemesebb a hivatalos tárolóból telepíteni az NV drivert.

Ráadásul, ahogy olvasom, a rossz drivert tetted még mindig fel. Neked a 390-391-es driverág kell, az támogatja a GTX580-at. A 470-47X ág az a modernebb GPU-kat támogatja csak.

Attól, hogy van kép, és tudod állítani a felbontást, attól még nem biztos, hogy a jó driverrel hajtod. Meg kéne nézni, hogy van-e hardveres 2D és 3D gyorsítás.

Ne add fel, már a célegyenesben vagy. Ez csak először tűnik ám ennyire nyögvenyelősnek, amíg nem tudod mit csinálsz. Utána, ahogy kitapasztalod, hogy milyen csomagokat kell feltenni, onnantól elmented magadnak egy post-install scriptbe, és minden működni fog egy lépésben:

#!/bin/sh
pkg update
pkg upgrade
pkg install csomag1 csomag1 stb listaszerűen

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2024. 02. 09., p – 11:13

Most, hogy tul vagyok a Poszt-Covid Szindróma által okozott ujabb kórházban történő bentfekvésen, ideje, hogy nyilatkozzam, hogyan is áll a probléma mgoldása.

A fő probléma megoldásán tul vagyok az általatok leírt probléma megoldási lehetőségeknek köszönhetően. Eleinte, mondhatom, értettem amit leírtok csak nem tudtam felfogni, mint ahogy ez a jó magyar mondás szerint történik egyeseknél,..aztán egy éjszaka megvilágosodott bennem a dolog lényege. Mert: ugye én telepítgettem itt a rendszert egymásután ami néha a startx-re bebootolt de ugye ezzel nem sokat értem. Próbáltam a handbook, különféle youtube videok tanulmányozásával, telepítettem a desktop installerel és látva a nem megfelelő eredményt, már már kezdtem feladni, viszont folyamatosan ott motoszkáltak bennem pl a Raynes és a Zahy által a driverrel kapcsolatban leírtak.

Aztán egy ujabb telepítés után mikor a bootolás végén megjelent, hogy 'login" és akkor root módba léptem és beírtam:

# pkg search nvidia

Az ezután felsorolt listából kiválasztottam a legujabbat a NVIDIA GeForce GTX 660 Ti. kártyának megfelelőt

# pkg install nvidia-driver-535.146.06

Megtörtént a telepítés. Jelzem, hogy az nagyon megtévesztett, hogy pl mikor a desktop installerrel telepítettem, és a telepítő rákérdezett, hogy melyik verziót telepítsem akkor is a fentebb leírt verziót telepítettem....Aztán reboot és nem történt változás. Aztán:

# sysrc kld_list+=nvidia-modeset  

# sysrc kld_list+=nvidia

Reboot. Aztán semmi. Végül : nano /usr/local/etc/X11/xorg.conf.d/20-nvidia.conf

Section  "Device"

              Identifier "Card0"

              Driver     "nvidia"

EndSection

Ujra reboot és ettől kezdve már müködik a rendszer.

Tehát tulajdonképpen egyszerü a dolog, ha- mint irta Raynes- tudom mit csinálok .

Tehát a kezdeti felfogásom szerint a telepítő már telepíti a megfelelő drivert, de  azt a drivert ujra kell telepíteni.

Úgy, hogy minden ok, megoldottam a wifit a hangot, mert az egyik gépen (XFCE4) ahl a billentyüzetet is betudtam végül állitani és itt a hang sem müködött de most már az is ok.

Viszont a bluetoot nem megy de itt azt hiszem az adapterrel van valami gond mert az a linuxon és a windowson sem akar müködni és azt nem tudom még, hogyan kell tesztelni a 2 illetve a3D-t .

Örülök az eddig, ha nem is teljes eredménynek. Izgalmas dolog ez a BSD.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

Örülök, hogy működik, de szerintem még mindig nem jól csinálod. Nem kell semmilyen drivert újratelepíteni, elég egyszeri telepítés, az a FreeBSD tárolójából történjen, ne az Nvidia oldaláról. A videókártya még mindig bizonytalan, írtál GTX 660Ti-t, és GTX 580-at is. Nagyon nem mindegy, mert az szabja meg, hogy melyik driverág való hozzá. Az 535-ös mindenképp túl új mindkét kártyához. A GTX 580-ashoz a 390-es a legújabb, ami hozzá való, a 660Ti-nál a 470-es ág.

Az se világos, hogy a másik gépen miért nem tudtál billentyűzetet állítani. Az Xfce4 menüjében nem működik, vagy a setxkbmap parancsot nem találja terminálban?

Érdemes ezen gyűrődni, hogy tuti működjön minden, és értsed a lépéseket. Ezek nem csak FreeBSD-n működnek, hanem sok minimalista Linux disztrón is nagyon hasonló (Debian, Arch, Artix, Void, Gentoo, stb.), épp ugyanúgy driverágazni kell a tárolókból, épp úgy xf86-kezdetű driver is kell, maximum Linuxokon nem kell neked a kernelmodulokat az indításhoz kézileg hozzáadogatnod, meg a Xorg.cont-ot patkolgatnod. Az Xfce4-nek és a setxkbmap-nak is ugyanúgy kéne működnie.

Nem szabad feladni, már nagyon közel vagy. Ha ezt megtanulod, akkor minden NV által támogatott unixlike rendszeren be tudod üzemelni az X11-et. Még kezdőbiztos Ubuntu, Mint esetében, ahol alapból mennek ezek, még azoknál is hasznos tudás, mert ha eltörik valami frissítés okán, fogod tudni, hogy kézi módszerrel hogyan javítsd meg, hogyan tegyed a dolgokat működőképessé. Sokan ilyenkor az első nehézségnél feladják, nem hajlandóak a hátterét megtanulni, és ehelyett vadul pattognak mindenféle disztrók között, reménykedve, hogy majd az egyiken menni fog, és végül meg is találják, ott megy is, amíg egyszer csak nem, akkor újraindul a vergődés náluk, meg a hőbörgés, hogy csak a Windows használható, sose lesz Linux/BSD desktop éve, stb..

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Két gép van. Az egyikben a GTX  660Ti a másikban van a GTX 580. Ez utóbbin van az XFCE4. Ennél előbb a 470-est telepitettem ekkor volt, hogy a startx-re bebootolt a desktop és ekkor nem tudtam beállítani a billentyüzetet. Aztán egy uj telepítésnél már a javaslatodra a 390-est raktam és akkor már minden rendbe lett. Ámbár itt elkövettem azt a hibát,(?) hogy a beállításoknál az angolt is ott hagytam és hiába állítottem be a magyart mindig az angol érvényesült, de érdekes módon a terminálban müködött a magyar kiosztás. Végül eltávolítottam az angolt és aztán már a magyar kiosztás rendesen müködik. és most a setxkbmap parancsra sem közli, hogy no found:

# setxkbmap hu

#

Ennél a kártyánál viszont nem müködik, vagy nincs 3D?

Xfce-nél elvileg a saját vezérlőpultjukban kéne beállítani a kiosztást, hogy melyek legyenek fent, és abból melyik legyen az alapértelmezett, és hogy mely billentyűkre váltasz közöttük. Természetesen ezt a setxkbmap is tudja, lehet azt is bonyolítani. Pl.:

setxkbmap -option '' -option grp_led:caps,grp:alt_space_toggle,caps:escape,nbsp:level3,lv3:switch -layout 'hu,us'

Ezzel a sztenderd magyar kiosztás lesz alapértelmezett, Alt+szóköz billkombóra váltasz amerikai angol kiosztásra (ez felgyújtja a LED-et a Caps Lock billentyűn, de a Caps Lock funkciót nem kapcsolja be), a Caps Lock Esc-billentyűként fog működni (ez nekem vi, nvi, vim, neovim, Vifm, zathura, neomutt, less, stb. miatt kell, te elhagyhatod), Shift+szóközre nem törhető szóközt ír (alapértelmezett törhető, normál szóköz helyett). Ezt a sort csak berakod az Xfce-be automatikus indulásra, hogy ne kelljen minden boot után neked beírogatni a terminálba. Ennek az az előnye, hogy nem csak Xfce-n működik, hanem minden X alapú asztali környezetnél és ablakkezelőnél.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2024. 02. 09., p – 14:44

Közben eszembe ötlött, hogy a # glxgears a 3D tesztelésének a kulcsa.

Van 3D

Most már, azt hiszem, a FreeBSD telepítésével nincs gondom. Így tehát nekiláttam, hogy úgymond belakjam a rendszert. A csomagok telepítésével nem nagyon akadtak problémák.

Van egy régi DOS-os kis játék a Winplex (http://www.soft14.com/download/Games/Arcade/WinPlex_Supaplex_rebirn_in_…)  amit  vagy 15 éve kezdtem el játszani még a windowson, de soha nem játszottam végig, és most, hogy már van időm a linuxon is elkezdtem és most a bsd-n is játszanám ha minden ok lenne. Telepítettem a Wine-t. A játék is elindul, viszont a billentyüzetet, ug tünik nem érzékeli. A WineRAR-t is felraktam annál nincs ilyen gond. A linuxon a Wine alatt nem volt ez a probléma.

Aztán a bluetooth...Ezzel már 9 éve is szenvedtem. Akkor "látta" egymást a számitógép és a telefon de nem kommunikáltak egymással. Most csak az a helyzet, hogy :

ugen1.4: <vendor 0x0a12 CSR8510 A10> at usbus1
ubt0 on uhub2
ubt0: <vendor 0x0a12 CSR8510 A10, class 224/1, rev 2.00/88.91, addr 6> on usbus1
$

Innen nem tudok tovább lépni a handbbok utasitásai ellenére sem...

A Wine-ra nem tudok mit mondani, a BT-n pontosan mit szeretnél elérni? Mert itt fönt csak annyi látszik, hogy a gépben levő BT-vevőt felismeri a géped. Ha pl. fájl transzfert akarsz, akkor openobex és obexapp kell ports-ból / package-ből.

A Wine windowsos alkalmazásokra van. Ha DOS-os a játék, akkor neked DOS emulátor kell, DosBox-ot ajánlom, abból is a Staging vagy -X végű verziót.

Bluetoothra passz, azt még nem üzemeltem be FreeBSD-n. Eleve a kernelük elég korlátozottan támogat BT eszközöket, és azokat is csak bizonyos BT verzióig, szóval az lehet nem lesz sima, vagy az eszközöd lehet nem támogatott.

WinRAR-t hagyjad, van rar-ból rendes natív FreeBSD-s változat, a rarlab.com-ról le tudod tölteni, ingyenes, nem nyaggat 1-2-3 nyomkodással, limitmentes, nem kell neki licenc, nincs korlátozva, de csak terminálból használható CLI alkalmazás. Illetve a tárolóban fent van az unrar, ha csak kibontani akarnál rat-t, akkor ezt tudják használni fájlkezelők. Nem kell Windows alól emulálni a GUI-s WinRAR-t. Eleve ne tömöríts rar formátumban, egy elavult, szutyok, zárt formátum, ma már vannak jobbak, FOSS, multiplatformos tömörítők, amik gyorsabbak, és/vagy jobban tömörítenek. 7-zip, xz/LZMA, zstd.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Amit én linkeltem, az nem a WinRar, hanem a sima rar, ami parancssoros, de nincs benne korlátozás, időlimit, nem kell 1-2-3 gombokat nyomkodni. A WinRar az a windowsos GUI verzió. Mondom, ha csak kicsomagolni kell, akkor elég a CLI unrar vagy a 7-zip/p7zip/PeaZip, azok is ki tudnak .rar fájlokat bontani, a 7-zip/PeaZip konkrétan GUI-s is. A CLI megoldások előnye viszont, hogy azokat be tudod drótozni a kedvenc fájlkezelődbe, nem csak a GUI-sokba (pl. Double Commander, Krusader, stb.), hanem a terminálosokba is.

BT-nál ne add fel. Ahogy nézem, a kimeneted alapján máris felismeri a BT eszközt, be van hozzá töltve a BT kerneldriver. Próbálj meg root-ként egy service bluetooth start ubt0 parancsot kiadni, nézd meg úgy megy-e. Mondom, én még nem használtam semmilyen BT eszközt FreeBSD. Linuxon igen, de ott is pain in the ass, főleg, hogy én nem akarok GUI-t, és emiatt shellben, parancssorban kell bluetoothctl-lel meg egyébbel hadakozni, igaz csak egyszer kell ezt beállítani, megtanulni, utána az ember ír rá egy scriptet és utána csak működik az idők végezetéig, de míg rá nem jön az ember fia, vért hugyozik, mire összehozza. Az oka, hogy a BT minden ilyen unixlike rendszeren rétegekben, modulokban van megvalósítva, és mindegyiknek fent kell lennie, mindennek klappolni kell, hogy menjen:
1) megfelelő firmware, amit a BT eszközödhöz való
2) be kell lennie töltve a BT eszközödhöz illő kernelmodulnak
3) el kell indítani a bluetooth szolgáltatást
4) erre még kell egy BT manager program, ami az eszközöket, párosítást, kapcsolódást, stb. kezeli, megjegyzi, stb..

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Raynes kolléga mondja az evangéliumot. De néha a sok szövegben elveszik a lényeges infó.

Első körben azt a berögződést kell elfelejteni, hogy holmi külső oldalakról vadászol programokat.

A FreeBSD-ben van egy nagyon jó csomagkezelő. A csomagtárolóban nagyon sok programot találsz. A FreeBSD kézikönyv csomagkezelős fejezetét olvasd el ;-)

Ha már a telepítést megugrottad, márpedig fent van a rendszer, akkor itt szemezhetsz.

Tehát, ha kell valami program/megoldás akkor használd a csomagkezelőben a keresést. Jó eséllyel fogsz találni olyan programot, ami kielégíti az igényeidet.

A ports-ot egyelőre ne keverjük bele, elsőre használd a bináris csomagokat.

Pontosan ezért szoktam hangsúlyozni, hogy lehetőleg csak tárolóból telepítsenek a kezdők is. Nem csak azért, hogy ne windowsos programot töltsenek le, de ha pl. le is töltenek random oldalról natív binárist, akkor sem lehetnek biztosak, hogy az kompatibilis lesz a rendszeren fent lévő libekkel, vagy azok verziójával, stb.. Oltári nagyot lehet miattuk szívni. Illetve a kézzel töltögetett binárisokat gondot okozhatnak rendszerfrissítés után is, mivel nem frissülnek együtt a többi csomaggal, és ütközés jöhet létre megint csak. Ha valami nincs is meg a tárolókban, arra ott a ports. Ha majd haladó lesz valaki, magától felfedezi a git-ről fordítgatást is.

A rar-t is csak azért linkeltem neki, ha annyira betömörítenie is kéne rar-ba, de külön kiemeltem, hogy ne tegye, mert egy szutyok zárt formátum, ha valamit is ebben csomagol, használ, akkor hozzájárul egy zárt formátum terjedéséhez, dominanciájához. TC helyett meg szándékosan hoztam szóba a Double Commandert, elég hasonló. Másik ilyen reflex a tűzfal meg a vírusirtó szokott lenni, arról is leírom minden kezdős topikban, hogy lehetséges ilyeneket feltenni, konfigurálni, de nem kell alapesetben egy desktop/home usernek, ha unixlike rendszert használ, és betartja a hivatalos tárolókból telepítést, rendszeres frissítést, és hogy netes fórumokról és nem megbízható oldalakról szedett parancsokat nem futtat úgy ész nélkül terminálban (főleg sudo-val vagy rootként), amiről nem tudja, nem érti mit csinál. Úgy értve, hogy ilyen parancsokat most itt mi is írtunk neki a hupon, de azok konkrétan benne vannak a FreeBSD Handbookban is, tehát nem ilyen egyedi gányolások.

Egyébként én a windowsos beidegződéseket azért furcsállom, mert Androidon, iOS-en, MacOS-en mindenki megszokta, elfogadta, hogy a Store-ból telepít (vagy brew), de mikor PC jön a képbe, akkor beindulnak az xy weboldalról letöltögetős reflexek. Pedig Windowson is már ott van 12 éve a MS Store meg 5-6 éve a winget (meg ősidők óta a Steam és egy csomó más launcher/game store típusú alkalmazás), igaz MS-ék még le vannak maradva, amit meg is valósítottak csomagkezelésnél, az is elég suttyó módon van megoldva. Nem csak OS-eknél, már fejlesztésnél is alap a csomagkezelés, lásd, pip, cargo, npm, meg egy csomó IDE-nek, text editornak a plugin-kezelője.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ja, jó. Azt hittem, hogy félreértetted a javaslatot. Ez a rar csak akkor kell, ha befelé akarsz csomagolni vele. Ha csak kibontani kell, akkor azt sok minden kibontja, ez a része nyílt volt mindig is a formátumnak, a szerző pontosan azért tette nyílttá, hogy az is bontogatni tudja a formátumát, aki nem akar fizetni érte. A rar 7.00-nál figyelni kell, hogy egyelőre béta, meg nagyobb szótármérettel dolgozhat, és olyan állományokat gyárthat, amit a rar 6.x és korábbi verziók nem tudnak kibontani. Ha ezt el akarod kerülni, akkor a linkelt oldalon lejjebb tudsz görgetni, és a 6.24-es freebsd-s rar is letölthető.

Befelé tömörítésre sok jobb opensource formátum van. Ha nem tudni milyen OS-ű gépre lesz, akkor pkzip-kompabitilis infozip-pel érdemes tömöríteni .zip formátumra. Ha windowosos matyiknak lesz, akkor 7-zip (p7zip néven fut a tárolóban) a jó választás. Ha unixlike rendszerre lesz, akkor a tar.xz vagy tar.zst a legjobb, előbbi tömörít a legjobban, utóbbi a leggyorsabban. Esetleg tar.gz, ha valami legacy okból tutira kell menni. Fontos még megemlíteni, ha Linux felől jössz, hogy a gnutar és a bsdtar/tar az más BSD-ken, de keresztben is működnek, ha Linuxra felteszed a bsdtar-t, vagy BSD-kre a gnutar-t.

Arra érdemes még figyelni, ha unixlike rendszeren infozip-pel, 7-zip-pel, arj-vel, vagy hasonlóval tömörítesz, amit nem ilyen rendszerre terveztek, akkor működnek ezek ugyan, betömörítik a mappákat, fájlokat, de a unixos jogosultságokat, linkeket, stb. nem tartják meg, ezért archiválásra, backupra nem jók, meg lehetnek fura korlátaik, hogy nagyon hosszú mappa, fájlneveket levágnak, meg a tömörített fájl mérete limitált lehet. Ezek csakis a más platformokkal való kompatibilitást biztosítják. Ha unixlike zip kell, akkor gzip a sztenderd, ha unixlike 7-zip, akkor az xz, ami alatt ugyanaz az LZMA algoritmus van, épp ugyanaz a tömörítési foka. A jogosultságokat ezek se tartják meg, de ezek a tar-ral szépen együttműködnek (a tar az már lekezeli a jogosultságokat, stb.). Elméletileg játszhat a tar.7z, tar.zip, tar.rar is, de azok már szerintem gányolás kategóriás Frankenstein-megoldások.

Természetesen vannak még más elérhető kitömörítők, de azokat csak legacy-retró felhszasználásnál érdemes használni, arj-unarj, lha-unlha, zoo-unzoo, unace, unarc, cabextract, wimlib, unuc2, stb.. MacOS-ses .dmg szintén kitömöríthető. A .deb fájlok ar paranccsal bontogathatók. A PeaZip szinte mindent visz. Egyedül a WinZip az, amit nem lehet, csak Windowson vagy Wine-ban kinyitni, eddig minden mást natívan ki tudtam bontani Linux, BSD-k alatt.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nem, mert valami speciális kókányolt formátum, aminek nem sok köze van a zip-hez, csak nevében az. Hála istennek én se gyakran futok bele, régi archívumaimban van 1-2 fájl, amit még ilyen Win95-98-as ősidőben ezzel tömörítettem, akkor még nem láttam át normiként, hogy mekkora gáz, és milyen rosszul fog öregedni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

FYI, ezt találtam ( https://7-zip.org/history.txt ) :

Can 7 zip open Zipx files?

15.05 beta   2015-06-14
-------------------------

- 7-Zip now can extract . zipx (WinZip) archives that use xz compression.

Szóval immár majd' 9 éve már tudja nyitni ezt a WinZip-es izét is.

Ezek a fájlok, amikről én beszélek, azok nem .zipx-ek, hanem még az xz tömörítés feltalálása előtt hoztam létre őket 20-30 éve, WinZip95-tel. Akkor még a WinZip csak .zip-et tudott, de az se sztenderd zip, az infozip, gzip nem bontja ki.

Viszont mégis igazad lesz, mert most kipróbáltam, és valóban kibontotta a 7z CLI. Igaz az egyik fájlnál reklamált, hogy hibás, azt az egyet nem csomagolta ki, de a többit igen. Ez lehet valós adatsérülés is, mert a WinZip is ugat, hogy hibás tömörítvény. Ezt bele kéne írni normálisan a 7-zip dokumentációjába, hogy nem csak a .zipx-et nyitja ki, hanem az azelőtti WinZip fájlokat is.

Pofám leszakad, hogy ilyen infót is egy FreeBSD topikban kell megtudni. Nem hiába, hasznos érteni hozzá, előjönnek ilyen szakmai apróságok, amik bármilyen platformon tudnak hasznosulni. Most örül a fejem, hogy legalább ehhez a legacy szutyokhoz nem kell Wine-os barmolást feltenni többé, mert elégé utálom az ilyet.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Az a gond, hogy:

# service bluetooth start ubt0
#

Nincs BD_ADDR: ?

Így nem tudok tovább lépni.

De tudsz. Fenti csak annyit jelent, hogy elindult a BT stack. Nem kaptál hibát. Tehát megy. Értem én, hogy nem látod az eszköz címét, de akkor kérdezd meg a rendszertől:

 

# hccontrol read_bd_addr

BD_ADDR: x:z:y

 

Szóval man hccontrol, illetve megpróbálkozhatsz a bluetooth_config nevű parancssoros segédprogramocskával is. Javasolt olvasnivalók még: man bluetooth.device.conf bluetooth.hosts bluetooth.protocols hcsecd sdpd sdpcontrol btpand bthidd bthidcontrol bthosts btsockstat Fentiek közül a többségre nem lesz szükség nagy eséllyel, esetleg csak valami nagyon elkefélt esetben. (Ilyesmi listát kapsz amúgy a man -k bluetooth parancsra)

Megnéztem a Handbook-ot. Rájöttem, hogy abban némileg elavult a BT-s példa, és BT-szervíz elindulásakor a valamikori formátumot mutatja, ezen akadtál fenn. Ma már a service meglehetősen szűkszavú :-) Szóval mint írtam, nyugodtan menj tovább a kézikönyvben szereplő parancsokkal. Eleve nem igénylik a saját BT-s adóvevőd címét, másrészt ha kell, a fent leírt módon le tudod kérdezni.

Szinte már bibliámmá vált a handbook,annyit tanulmányozom, és azt hiszem, hogy az a dzentírás ami benne le van írva..Azon én is elgondolkodtam, hogy talán egy séma szerint vezeti le a konfigurálás mikéntjét és így az nem biztos, hogy aza verzió amit épp használok (14.0) úgymond befogadja  régebbi verzió(K)ra írt módszert. Persze nem azt akarom mondani, hogy ezek a módszerek elavultak, csak gondolom az újabb és újabb fejlesztések miatt másképp reagál egyik másik parancsra és nem a várt eredmény szültik egy olyan kezdő számára,mint amilyen vagyok én is. De köszönhetően nektek akik nem hagytatok, magamra a tanácstalanságommal, sokmindent kezdek megérteni és remélem egyszer ennek rendszernek a mélyébe is jobban bele látook úgy, hogy értem is, hogy mit látok.

Köszönöm az eddig nyújtott segítségeteket. Igyekszem jó tanítvány lenni...

A 14-es kiadásban lévő verziókhoz lehet tényleg nem modernizáltak hozzá 1-2 dolgot a kézikönyvben, de azért túl sűrűn nem kéne akkora változásnak lenni, hogy túl sok minden ne működjön. A BSD-k nem haladnak olyan gyorsan verziókkal.

Ez szinte bármilyen Linuxon is előfordulhat, sőt kernelfejlesztők is ott gyakran nagyon el vannak maradva a dokumentációval. Általában lustaság, megírják a kódot, tesztelik, a dokumentációra már nem marad annyi idő, erő.

Menni fog az, türelem kell hozzá. Ha eleged van belőle, tedd félre egy kicsit, másnap-harmadnap előveszed újra. Egy idő után valóban átlátható, hogy mit hol kell konfigurálni, mire való, milyen csomagnak kell fent lennie, amire szükséged lesz. Utána annyira meg lehet szokni, hogy azt nem fogod érteni, hogy mit nem tudtál ezen elsőre. Ha valami nem megy, kérdezz nyugodtan.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerintem semmi értelme nincs. Ha egyáltalán, akkor már várd meg a 13.3-t. Amúgy mi az ami nem megy? Fenti BT-s tanáccsal nem jutottál semmire? Mi az eredménye a hccontrol read_bd_addr parancsnak? Hol akadtál el?

Szerkesztve: 2024. 02. 20., k – 08:30

Jelenleg itt vagyok elakadva:

# grep ubt /var/log/messages

Feb 20 08:16:30 WILD kernel: ubt0: detached
Feb 20 08:16:33 WILD kernel: ubt0 on uhub3
Feb 20 08:16:33 WILD kernel: ubt0: <vendor 0x0a12 CSR8510 A10, class 224/1, rev 2.00/88.91, addr 3> on usbus0

Itt még meg van. Aztán:

# service bluetooth start ubt0 

/etc/rc.d/bluetooth: ERROR: Unable to setup Bluetooth stack for device ubt0

Itt meg már nincs. Tanulmányoztam az /etc/rc.d/bluetoot-ot de nem tudom itt mit kellene tennem.

És az eszköz el-el tünik. Mindig ki kell huznom majd vissza, hogy látható legyen. Gondolom ez sem normális állapot.

Ha el-el tűnik, akkor gondolom érintkezési hibák vannak. Próbálkozz másik USB-porttal, vagy esetleg lehet az eszköz csatlakozója fizikailag problémás. Nekem van egy olyan eszközöm, ami csak minimális feszítéssel (alá, fölé) tud stabilan csatlakozni. Ha nincs ez a feszegetés, akkor pontosan ez történik, amit írtál. Bedugom, megy, látszik, aztán X idő múlva eltűnik. (Annyi, hogy nem BT, hanem 4G-modem, szóval még kellemetlenebb volt, mire rájöttem.)

Odáig már eljutottam, hogy a BSD látja a telefont, viszont fordítva ez nem működik. Pillanatnyilag...

$ hccontrol -n ubt0hci inquiry
Inquiry result, num_responses=1
Inquiry result #0
       BD_ADDR: xx:xx:xx:xx:xx:xx
       Page Scan Rep. Mode: 0x1
       Page Scan Period Mode: 0x2
       Page Scan Mode: 00
       Class: 5a:42:0c
       Clock offset: 0x7ee0
Inquiry complete. Status: No error [00]

 

$  hccontrol -n ubt0hci remote_name_reque
st 14:49:d4:9c:a4:c9
BD_ADDR: xx:xx:xx:xx:xx:xx
Name: Redmi Note 12 Pro 5G

 

Próbáld újrapárosítani, de fordított irányban. Azaz nem a géphez a telót, hanem az ellenkezőjét. Lehet előbb be kell kapcsolni valami opciót, hogy a PC-ben lévő BT eszköz párosítható legyen. Linuxon legalábbis kell ilyet a bluez-ben megejteni, így nem lepne meg, ha FreeBSD-n is kellene egy hasonló extra, hogy a teló is lássa a gépet, ne csak fordítva.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Érdekes módon a bluetooth fülhallgató azonnal csatlakozik. 

Valahol mintha olvastam volna, hogy a Bt fülhallgatónak fix a pin-je, és innen mindjárt arra kell következtetnem, hogy valami  nem megfelelő pin beállítás miatt nem tud csatlakozni a telefon, illetve azért nem találja meg a Pc-t.

De ez csak egy feltételezés.

A telefonokon van olyan opció, hogy az eszköz láthatóvá tétele. Akkor a pc-n is lennie kellene. De hol van az?

Bootoláskor látom, hogy: starting sdpd

                                         starting hcsecd

/etc/bluetooth/hosts meg lett piszkálva de szerintem nem úgy ahogy kellene

# Bluetooth Host Database
#
# This file should contain the Bluetooth addresses and aliases for hosts.
#
# BD_ADDR               Name [ alias0 alias1 ... ]

Azt nagyjából értem mit kellene beirni, csak a sorrendet nem tudom. A BD_ADDR alá ? A sort a #-el kezdjem? Az álnevet a zárójelbe? Hmmm...Nem találok egy példát!

A /etc/bluetooth/hosts szintaxisa pont ugyanaz, mint a klasszikus /etc/hosts-é. Azaz:

- amelyik sor # -tel kezdődik, az megjegyzés (tehát ne rakj a bejegyzés elé hashmark-ot, mert akkor nem veszi figyelembe

- a sorban elől szerepel a BT-ADDR xx:yy:zz:uu:vv:ww formában (vagy - van? szóval ahogy a példában vagy a lekérdezés során látod

- utána a telefon szerinted szimpatikus neve (amiben ne legyen szóköz, tehát a valódi név helyett valami közelítő is elég)

- és ha akarod, ugyanabban a sorban lehet még szóközzel elválasztva pár "becenév" az eszközhöz

De a korábban emlegetett man bluetooth.hosts ezt le kell, hogy írja. Viszont ha jól rémlik, a /etc/bluetooth/hcsecd.conf és ez a /etc/bluetooth/hosts  nem hátrány, ha összhangban van, azaz ugyanazon a néven szerepeljen benne ugyanaz az eszköz.

A lírásod elolvasva, mondhatom, hogy majdnem jól írtam be a /etc/bluetooth/hosts-ba amit be kellett, csupán annyi volt a bibi, hogy a sor elejére odaraktam a #-t. Most korrigáltam. Mint mindig ezúttal is olvasgattam az idevonatkozó man-t. 

Az est folyamán átnéztem az összes fájlt, démont, hogy minden karakter ott van e, ahol lennie kell. Volt hiányosság, azt korrigáltam.

Azonban valami még mindig nem okés, mert a telefonok nem akarnak kapcsolódni. 2015-ben az akkori bsd telepítés után szintén a Bluetooth volt a gátja a tökéletes rendszernek, de akkor éppen fordítva volt. A telefon látta gépet, viszont ez fordítva nem volt igaz. Tulajdonképpen a fájl átvitelt kábelesen is  megoldhatnám de az iPhone kábele a mini usb csatlakozója miatt nem köthető össze a géppel.  

A fülhallgató, mint ezt már írtam, érzékelte a gépet, bár a fájl átvitelt még nem próbáltam, de mióta a szavaiddal élve belepiszkáltam a /etc/Bluetooth/hostba az sem kapcsolódik

Valami még mindig nem jó, vagy hiányzik.

Nézegettem youtube videókat ahol csak úgy lazán be lett konfigurálva a Bluetooth kapcsolat de hiába tapadtam rá a videókra többször is és figyelmesen követve a lépéseket , nálam nem történt meg a kívánt eredmény.

De nem akarom feladni. Mint ahogy a telepítést sem adtam fel és amiből sokat tanultam, ezt sem adom fel. Előbb utóbb el jön a pillanat mikor itt is megvilágosodok...

Szerkesztve: 2024. 02. 20., k – 16:15

Aha! Az obexappról megfeledkeztem!

 

Eltelt 130 perc...most egyenlőre felfüggesztem a fájlátvitel rész beállítását mert nagyon belegabalyodtam...

Győzelem! Már ami a párosítást illeti. A telefonok most már párosodtak a pc-vel. 

De hát itt még nincs vége a történetnek. Akkor most a fájlmegosztás cimü fejezet következik.

Tehát a topik cimében leírt probléma megoldva, de azon túl más, számomra megoldhatatlannak tünő dolgok is a helyükre kerültek, köszönhetően Zahy és Raynes fórumtársaknak akik nem szájbarágósan vezettek rá a probléma megoldásának mikéntjére, hanem jobbára csak utaltak a lehetőségekre, amelyeknek köszönhetően egyes problémákat magam is meg tudtam oldani.

Azóta igyekszem a nekem szükséges dolgokat bekofigurálni, bár néha szenvedve de azért már sikerültek. Megfogadtam a tanácsokat miszerint a Handbook a man oldalak a ports és a pkg, no és a google legyen a társam a siker eléréséhez. Igaz, még van egy két gondom amihez uj topikot nyitok.

Problémába biztosan fogsz még ütközni, de azok is hasonlóan megoldhatók lesznek, ha nem, akkor szerintem is jobb egy új topikot kezdeni. Így előre borítékolom, hogy valami meghajtófelcsatolás, jogosultsági hiba, frissítési malőr, hiányzó függőség, energiatakarékossági, esetleg nyomtatási gond vagy valami tuti lesz. Így tanul az ember, ha rendesen, fő rendszernek használja, és megtanulja az előforduló problémákat megoldani rajta. Sok IT-s ezért nem fejlődik rendesen unixlike rendszerekből, mert könyvekből, tutorialokból tanulnak, csak néha rakják fel az illető rendszert szerverre meg virtuális gépre, konténerre, SBC-re, WSL2-re, kicsit játszanak vele, majd eldobják, ha vége egy projektnek, vagy elvesztette az érdekességét, de emiatt igazán sose mélyednek bele, elmélet marad, sose tanulják meg rendesen, a fő gépükön meg fő rendszerként marad a Windows, azt meg sose tudják elengedni. Közben meg az a legjobb edzés, amit csinálsz, hogy ténylegesen, bare metal hardveren használod mindenre a mindennapokban, és élesben tanulsz rajta, mindig csak azt az 1-2 felmerülő problémát, ami épp előjön, így kis lépésekben, de biztosabban lehet haladni. Rászorít, hogy rendesen és alaposan tanulod meg a dolgokat, érted meg hogyan működik a rendszer.

A Handbook egyébként egész jó, de szerintem van még hová fejlődnie. Az Arch Wiki, Gentoo Wiki részletességben, alaposságban jóval beelőzi, igaz ezek sok embert el is ijesztenek, hogy túl sok olvasni való, kikapcsol az agyuk, megijednek.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)