Az Apple megerősítette: a Progressive Web App-ok nem fognak működni az iOS-en a Home Screen-en az EU-ban

Címkék
The latest iOS 17.4 beta 2 has disabled PWAs entirely in the EU. This video shows how PWA behaves on iOS 17.3 and 17.4 beta 2 side by side. iOS 17.3 opens the PWA full-screen and the app feels as an iOS app. On the other hand, iOS 17.4 beta 2 opens the PWA as a normal browser session. Because iOS 17.4 beta 2 does not support PWA, the PWA opens as a normal browser window with the search bar visible. Users outside the EU are not affected. It is unclear whether Apple will remove PWA support in the final release of iOS 17.4 for EU users.

UPDATE 2/15/2024: Apple just confirmed that PWAs won't work in the EU.

"EU users will be able to continue accessing websites directly from their Home Screen through a bookmark with minimal impact to their functionality. We expect this change to affect a small number of users. Still, we regret any impact this change — that was made as part of the work to comply with the DMA — may have on developers of Home Screen web apps and our users." https://developer.apple.com/support/dma-and-apps-in-the-eu/

Természetesen az érintettek felháborodtak:

       

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 02. 16., p – 11:14

noice!:)

 

ket dolog miatt nezegettem mostanaban a pwa-t:

1. a fenykepkeszites (es qr kod olvasas)

2. fajl/konyvtar keszites

 

Ami elbizonytalanitott: egyelore nem talaltam egyetlenegy valamire valo pwa applikaciot se.

 

Az osszes valamelyik weboldal glorified bookmarkja, amit arra hasznalnak,hogy a mobilon a kezdokepernyore kerulhessenek (ujsag, aliexpress, autokolcsonzo, stb).

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Betegesen túltolod ezt az Apple haterkedést :D De kipattintottam egy vajas popcornt 🍿 a mikróban, meg rá is érek, szerencséd van :D 

Ha így nézzük -ahogy te szeretnéd látni, szó szerint értelmezve-, akkor eddig sem volt egységes. Ahogy mondtam eddig is voltak régiós eltérések, hátradőlhetsz, a saját kicsi varázsbuborékodban teremtett saját feltételrendszered szerinti értelmezésben igazad van. (Kívülről persze nem értelmezhető, mert mindig máshogy áll minden, ahogy épp neked jó, de végülis ha neked jó, akkor jó.)
 
De amikor egy platform egységességéről beszélünk, akkor ugye nem ezt szoktuk érteni alatta. Még te sem, csak most megint teszed a hülyét. Múltkor még azt mondtad, hogy az IOS túl egységes és ez a hátránya :D Legalább lennél következetes.
Az androiddal sem az a baj, hogy pl egy samsungnál még a hardver és a teljesítmény is különbözhet azonos eszköznél 2 régióban (exynos vs snapdragon), vagy hogy a oneplusnál a teljes szoftver körítés különbözik (color vs oxygen, jövőre mi lesz?), hanem az, hogy millió gyártó millióféle OS variációja van a piacon, amit sok esetben még adott gyártón belül sem képesek egységesen kezelni, de még csak szándék sincs rá.

Ezért van az, hogy általában mire te kiraksz ide valami apple biztonsági rés hírt, addigra a szerinted (legalábbis pillanatnyilag) nemegységes apple platformra már kijött a foltozás kb az összes elérhető eszközre az elmúlt 5-6-7 évből, miközben androidon egy ilyen egyszerű aosp frissítés a büdös életben nem fog kijönni a forgalomban lévő kacatok nagy részére, hanem mind úgy marad peccseletlenül. Amelyik gyártónál mégis sikerül megugrani, ott is olyan várólisták vannak a házon belüli 800 (csak idei) modellre, mint egy térdprotézis műtétre egy vidéki kórházban.

Majd szólj, ha az android is ott tart fragmentációban, hogy azon kell aggódni, hogy egy fícsör vagy szolgáltatás valamilyen szabályozás miatt eltér 2 régióban 😱 :D És nem azon, hogy az aktuális 14-es főverzió market share-je a megjelenés után fél évvel még csak 9%, majdnem annyi, mint a 4+ éves 10-esé :D, a security peccseket meg értelmezni sem lehet erre az egész katyvaszra.

Húha, ez a kifordított gondolkodásmód már megrémít konkrétan. 

Eddig ment a fika, hogy nem lehet Chrome, Gecko, meg nem lehet 3rd party App Store, meg nincs sideloading mint a bezzegandroidon ahol mindent is lehet (kivéve mikor a G letiltja az Play Store-t a custom romon, de na, ne legyünk telhetetlenek).

Most EU nyomásra jönnek ilyen fícsörök, aki akarja, annak lehet bármilyen browsere, nyílhatnak App Store-ok (meglátjuk mi értelme, de lesz) stb, meg ki tudja mi jön még egyébként a 17.4-ben. A browserszabadságnak egyetlen mellékhatásaként eltűnik a PWA bookmark lehetőség (amit én pl sosem használtam, ennyire érint 🥲).

Na ennyire legyél te is másodrendű mindig :) Főleg mikor várod a következő android verziót, amit 1 éves csúszással kapsz meg a chinaphone-ra, mert addig színezik a ColorOS-t.  

 

Pontosan mire gondolsz? Bocs, nem olvastam végig a szálat. Google se talál ilyet, hogy "Not required by DMA".

A DMA-t nagyjából ismerem. Technikailag tényleg nem ír olyat, hogy pl. a PWA-kat el kell pusztítani. Viszont vannak benne olyan követelmények, amik elég mélyen beavatkoznak abba, hogy minek hogyan kell működnie a megfelelőséghez. Amint látjuk, az Apple úgy gondolta, hogy ennek a megfelelőségnek a fejlesztése túl sokba kerül, és nem hoz eleget a konyhára. (Vagy technikailag lehetetlen, vagy nem is rajtuk múlik, mert pl. 3rd party browserbe nem tudnak PWA támogatást tenni az egyenlő bánásmód elvei szerint.) Tehát a gazdaságos döntés a PWA-k lekapcsolása.

A nyitót sem olvastad el.

EU users will be able to continue accessing websites directly from their Home Screen through a bookmark with minimal impact to their functionality. We expect this change to affect a small number of users. Still, we regret any impact this change — that was made as part of the work to comply with the DMA — may have on developers of Home Screen web apps and our users." https://developer.apple.com/support/dma-and-apps-in-the-eu/

https://developer.apple.com/support/dma-and-apps-in-the-eu/

[...]

Why don't users in the EU have access to HOme Screen web apps?

To comply with the Digital Markets Act, Apple has done an enormous amount of engineering work to add new functionality and capabilities for developers and users in the European Union — including more than 600 new APIs and a wide range of developer tools.

The iOS system has traditionally provided support for Home Screen web apps by building directly on WebKit and its security architecture. That integration means Home Screen web apps are managed to align with the security and privacy model for native apps on iOS, including isolation of storage and enforcement of system prompts to access privacy impacting capabilities on a per-site basis.

Without this type of isolation and enforcement, malicious web apps could read data from other web apps and recapture their permissions to gain access to a user’s camera, microphone or location without a user’s consent. Browsers also could install web apps on the system without a user’s awareness and consent. Addressing the complex security and privacy concerns associated with web apps using alternative browser engines would require building an entirely new integration architecture that does not currently exist in iOS and was not practical to undertake given the other demands of the DMA and the very low user adoption of Home Screen web apps. And so, to comply with the DMA’s requirements, we had to remove the Home Screen web apps feature in the EU.

EU users will be able to continue accessing websites directly from their Home Screen through a bookmark with minimal impact to their functionality. We expect this change to affect a small number of users. Still, we regret any impact this change — that was made as part of the work to comply with the DMA — may have on developers of Home Screen web apps and our users.

Vitatják, hogy ez DMA követelmény lenne.

trey @ gépház

loop

Pontosan ezt válaszoltam meg, hogy a DMA-ból hogy jön ki az eltávolítás.

Nyilvánvaló, hogy az Apple nem fogja a jogalkotókat nyilvánosan hibáztatni, és saját magát is próbálja pozitív színben feltüntetni. Szóval ha nagyon erőlködsz, rá lehet fogni, hogy a leírásuk hiányos vagy félrevezető. De én nem érzem olyan gáznak. A lényeg benne van, hogy a DMA vezetett (közvetetten) az eltávolításhoz.

Elég lett volna egy: "nincs válasz, mert kellemetlen és nem tudok belőle kijönni jól"

Felesleges ennyire lemenni kutyába az Apple takargatása érdekében. Főleg olyanokkal, hogy "Google se talál ilyet, hogy "Not required by DMA"."

trey @ gépház

Ha az Apple azt írja, hogy a DMA miatt törlik a PWA-kat, és én leírom, hogy ez hogyan lehetséges, akkor miért írod azt, hogy nincs válasz? Van válasz. Vagy írj jobbat.

A másikra: https://www.google.com/search?q=apple+%22Not+required+by+DMA%22 - nincs találat. Mivel idézőjelben írtad, azt hittem, idézel valahonnan, és nem találtam a forrást.

Esküszöm, hogy nem látom, de ez mindegy is, mert elhiszem, és nem vitatom, hogy szó szerint a DMA nem követeli meg a PWA eltávolítását. Csak közvetetten a kétféle megfelelőség közül ez volt az optimálisabb.

Személyesen dolgoztam olyan projekteken, ahol születtek hasonló döntések. Mindig is a törvényi megfelelőség volt az első szempont, de utána jöttek az egyéb szempontok, amikkel nem mindig a felhasználó jár jobban. Az az én személyes véleményem, hogy az EU-s túlszabályozottsággal nem értek egyet.

a twitter, az megint egy weboldal bookmarkja.

 

A teams es outlook, az windows okoszisztema, azokat nem tudom kiprobalni. De akar jo peldak is lehetnek.

Ilyenekre gondoltam, mint szamologep (ebbol talaltam parat, de elegge meh), olyat ami lokalisan ment, es tudod offline hasznalni, ha ugy adodik. Mittomen jegyzetfuzet, (szabadkezi) rajzprogram, tea idozito, valami.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Én még emlékszem arra, amikor Steve Jobs azt mondta, a webes alkalmazásoké a jövő, ezért az iPhone nem fog mást támogatni.

Aztán jött az App Store, azzal az indokkal, hogy sajnos a webes alkalmazások nem elég jók, mert nincsenek meg a megfelelő webes API-k, hogy úgy tudjanak működni, mint egy desktop alkalmazás.

A PWA korszakkal eljött a webtechnológiák támogatása a desktop alkalmazásokhoz - pont most kellene ezeket támogatni, és nem kivzetni.

 

De hát abból az Apple-nek nem lenne pénze, Steve Jobs meg le van szarva.

Applerol es webtechnologiarol mindig az a szomoru elmenyem jut eszembe, amikor irtam egy webalkalmazast ami kezelte az erintotollakat. (apple pen (ipad), samsung spen), etc)

A safari nem tamogatja ezeket a javascript apikat. Chrome, firefox igen, apple safari nem es nem is fogja. (ezt talan kerekperec ki is jelentettek).

 

Ez legalabb 2-3 eves sztori, csodalkoznek ha a safari elkezdte volna tamogatni (nyomaserzekeles, dolesszog, stb).

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szerkesztve: 2024. 02. 16., p – 13:59

Köszönjük az EU-nak, hogy megvéd minket a jól használható szolgáltatásoktól, és az innováció segítése helyett továbbra is a szabályok szigorításával és büntetgetéssel foglalkozik. Újabb fontos előrelépés pl. azután, hogy a sima cookie figyelmeztetésekből teljes képernyős, több száz opciót kínáló felugró ablakok lettek.

Üzletileg nem értelmezhető, amit írtál. Nem játszótér ez, az Apple-nek profit kell, és nem lőné magát lábon egy ilyennel.

A DSA és DMA rengeteg megszorítást jelent a nagy IT cégeknek. Nem ők az egyetlenek, a többitől is lehet olvasni, hogy ezt-azt kivesznek/áttesznek/stb. Teljesen hihető, hogy emiatt ez a feature jelenlegi formájában nem lenne megfelelő. Ha kiherélik, annak X költsége van, ha kompatibilissé teszik, akkor Y, ha meg nem nyúlnak hozzá, akkor Z büntetést kell fizetni. X<Y<Z, ennyi.

> az Apple-nek profit kell

Valóban ezzel egyetértek.

> "...and the very low user adoption of Home Screen web apps"
- https://www.macrumors.com/2024/02/15/ios-17-4-web-apps-removed-apple/

Ettől megmarad a profitja, aki meg kilóg a sorból az így járt.

Nem örülnék neki ha apple felhsználó lennék.

Az a gondja, hogy nem 100%, hogy a faszariban nyílik meg, mert ugye más böngészőt - ami nem az almás motor más bőrbe bújtatva - is lehet majd elvileg használni/telepíteni, és akkor "nemkompatibilis", és az user rinyálni fog, hogy sz@razegész... Miközben "csak" az adott webes app más motorral másképp néz ki/másképp működik esetleg...

Apropo, webes app... Van aki GeoGo-zik almás telefonnal...?

nem indít ablakkeret nélküli weblapot idegen alkalmazásban és nem ad neki olyan jogosultságokat, amivel ellophatnák az adatokat. A saját böngészőmotornál tudják korlátozni, hogy mit tud csinálni a weblapban lévő script, a 3rd party-nál, ha odaadják neki a jogokat, akkor nem tudják a rosszindulatú kódoktól megvédeni a usert. 

Alapértelmezett böngésző ablakban fog megnyílni a bookmark, nem pedig teljes képernyőn. Ezen megy a hiszti a féleszű firkászoknál.

10+ év iPhone használat után félve kérdem: Mi az a PWA? :)
 

Francba. Utalok lemaradni valamirol. Akkor ez vmi TikTok fele dolog? Arrol is lemaradtam :)
Mondjuk en az osszes valamirevalo *gate-rol is lemaradtam. Irtak h szar az antenna, nem sikerult reprodukalni, irtak h elhajlik, nem hajlott. Meg egy tisztesseges hibat se tudnak ezek csinalni!!44

És nem home screen-en? És macOS-en? Ez utóbbit azért kérdem, mert a quick&dirty mobil mellett desktopon el tudok képzelni PWA-kat.

Utánaolvasva (EU)iOS-on nem fog sehogyan sem menni, mert (ha jól értem apple magyarázatát...) a tetszőleges böngészőmotor választhatósága miatt nem tudják az ilyen alkalmazások adatainak a szeparációját a natív alkalmazásokhoz hasonlóan biztosítani, mert ahhoz jelentős módosítások/fejlesztések kellenének, ergo inkább nem engedik működni ezeket.

a) Mi az a progressive web app?

b) Es akkor mi van?

Speciel ezt soha nem hasznaltam, emiatt eppen hianyozni sem fog. #worksforme :)

Mik azok a progressise web appok?

"Sose a gép a hülye."

Nem vagyok webfejlesztő, de amikor ez bejött, akkor kíváncsiságból csináltam egyet. Lénygében csak annyi, hogy a weboldal meg tudja jelölni a böngészőnek, hogy a filejait (html, css, js) hogyan cache-elje. Ha épp nincs net, akkor is meglehet nyitni a weboldalt és lépkedni a lapjai között. A böngésző megkérdezi, hogy akarod-e telepíteni, és akkor az ikonját kirakja az alkalmazások közé, Ha elindítod, akkor megnyitja egy csupasz böngészőben, csak ez látszik az ablakban. Szerintem jó dolog ez, de a google éppen kinyírja a cookie-kat, lehet, hogy ez is szépen kihal majd.

Ez volt az, most kipróbáltam desktopon, firefoxon csak sima weboldal, chromiumon települ, de az ikont a chromium kezdőoldalra rakja csak, régebben a desktopra tette, szerintem firefoxon is ment:

https://stinkydiver73.github.io/pt100calc/pt100calc.html

De ha van másik böngésző, akkor mit kell még támogatnia az oprendszernek a PWA-hoz? Amelyik böngészővel nyitod meg a weboldalt és telepíted a PWA-t, azt a böngészőt fogja használni a futtatáshoz. Az oprendszer keresztbe tehet úgy, hogy nem engedi kirakni az ikont az képernyőre/asztalra, vagy nem engedi a push notification-t, de azt nem csak PWA küldhet.