LineageOS érintési probléma

Fórumok

Egy addig jól működő telefon az elavult gyári szoftvere helyett kapott egy LaOS 20-at. Kb. az 5. frissítésen van túl, de a probléma maradt:

a képernyő alsó és felső kb 1 centije olyan, mintha általában érintésre érzéketlen lenne. Nem teljesen az, ugyanis: pl. le tudom húzni az értesítési sávot, illetve az alsó virtuális gombok is szépen működnek, de kb. semmi más. Azaz ha egy tetszőleges alkalmazásnak ott van menüje, beállítása, akkor az ott érzéketlen. Bizonyos dolgokat eléggé kényelmetlen megcsinálni. Egy képernyő multitouch teszter alkalmazással szépen látszik is, hogy "eddig és ne tovább" érzékeli. Olyan, mintha ennyivel kisebbre lenne bekalibrálva a kijelző mérete. Felül valahol 180, alul kb 2100 környékétől nem érzékel. Ezt összevetve azzal, hogy a kijelző elvben 1080 x 2280 -as, azt mondanám mind a két helyen 180 pixel hibádzik.

Valami ötlet, hogy hogyan lehetne megjavítani?

Hozzászólások

A kalibráció nem segít. Néztem egy olyan képernyőtesztelő alkalmazással is, amelyik kb 2-3 mm oldalú négyzetekkel jelöli, hogy hol érzékel tapintást. Érdekes eredményt adott: alul érzékel mindent, felül egy sornyi területet kihagy, de még így is nagyobb területen érzékel, mint azt egy másik alkalmazásban látni. Egyelőre még keresem a megoldást.

No ilyet se láttam még: A Siriuth-féle Touch Screen Test alkalmazás ( https://play.google.com/store/apps/details?id=jp.rallwell.siriuth.touch… ) kompatibilis a OnePlus 6-tal a gyári OS alatt, és nem kompatibilis LineageOS alatt. Persze ez lehet az újabb Android verzió miatt is.

 

(Régen láttam / használtam valami parancssoros linuxos toolt, amivel lehetett GPlay-ből letölteni, de most mindenféle találatot ad az erre keresésre a kugli, csak ma használhatót nem.)

Egyik rokonomnak is hasonló gondja van a Xiaomi Redmi Note 9S telefonjával. Egyelőre zéró megoldással. 3,5 éves.