Szomszéd garázs leválasztása a főmérőről

(Természetesen, az EON-t meg fogom keresni, ez itt csak napi gumicsont nektek)

Nagyon régen két garázs egy tulajdonos tulajdonában volt. Mindkettő egy villanyórára volt kötve, a villanyóra a tulajdonos nevén. 10+ évvel ezelőtt  megvettem az egyik garázst, a villanyóra a nevemre került. A másik garázs is maradt a villanyórára kötve, szívességből nem bolygattam. Az éves számlája a 2 garázsnak kb. 3000 forint volt eddig, elfeleztük, mindenki boldog volt. Mert eddig lófasz fogyasztók voltak rajta és a bácsi is megbízható volt, nem tett rá se hűtőt, se hegesztőt. De, változik a világ, ki tudja melyikünk akar majd villanymotort, autót akármit tölteni. Annak már nagyobb áramfelvétele és költsége is lesz. Az is lehet, hogy a bácsi egyszer eladja a garázst (és nem én veszem meg, bár jeleztem, hogy szándékomban áll) és valami kóklerrel kell egyezkedni. Tisztább, ha rendezve van a tulajdonviszony. 

A dilemma az, hogy a mellettem levő garázst leválaszthatom-e az én az órámról, mondhatom-e neki, hogy menjen, kérjen saját villanyórát és oldja meg magának? Mondjuk úgy, hogy írásban közlöm vele, hogy szándékomban áll kizárólag én igénybe venni az órám, 3-6 hónapon belül oldja meg a saját villanyellátását? Utána meg szakszerűen leköttetem egy iparossal?

Vagy ezt nekem kell az áramszolgáltató felé kezdeményezni és ők kötik le?

Hozzászólások

szvsz, ami a mérőhely mögött van (pl a másik garázs) azt a szolgltató biztosan nem 'köti le'

A szolgáltatót csak az érdekli, hogy ki legyen fizetve a számla. :)

igy - viszont ki lehet egészíteni 10-20k HUF ellénében egy hiteles almérővel és kismegszakítóval a szomszéd felé.
DE. a szomszéd is jobban jár a saját árammal - ha számítani akar rá - hiszen véletlen (v szándékosan) lekapcsolódik az áram, amikor épp elmész szabadságra...

Szerkesztve: 2023. 11. 29., sze – 09:06

A vicc, hogy egy ilyen kerdesre a hupon tobb helyes valasz erkezik, mint egy "Miert nem mukodik Ubuntun az ujjlenyomatolvasom sleep utan" jellegure. :)

Eleve ilyenkor kib@szni nem tud veled, mert max lekötöd a villanyról, és mehet panaszkodni anyucihoz. Ha jó fej akarsz lenni, akkor már eleve felteszel neki egy fogyasztásmérőt. Persze az a legtisztább, ha van saját hivatalos villanyórája.

Vagy megveszed a másik garázst is. :)

Vagy megveszed a másik garázst is. :)

Ezt már felajánlottam neki évekkel ezelőtt, de egyelőre nem szeretné eladni. 80+ éves, a kis családi kertbe járósa áll bent, havi egyszer elővéve. Kibaszni nem akarok vele. De, sose lehet tudni, kinek fogja egyszer eladni. Nem akkor akarok ezzel foglalkozni, amikor már vita van és azzal szembesülök, hogy új tulaj az én villanyórámon hegeszt vagy autót tölt.

Ha jó fej akarsz lenni, akkor már eleve felteszel neki egy fogyasztásmérőt.

Miért akarnék én ezzel foglalkozni?

trey @ gépház

Többe. Szét kell majd túrni az egész garázst, mert máshonnan kell majd beérkezzen az áram, újra kell festenie, vagy néznie örökre a vakolást a festés mellett, vagy most úgy dönt, mint a pincékben, hogy klingon industrial design és falon kívüli védőcsőben megy a cucc innentől, mert garázs...

A másik amiről sokan megfeledkeznek, hogy mérőnként van kapacitáslekötési jog. Érdemes lehet egy töltőnyi kapacitást beigényelni az órához _most_, mert a fővezetéken el fog fogyni a kapacitás, és aki utoljára igényel, annak nem fog jutni... ma hiába nem kell, ha holnapután kellhet...

A bácsi most már biztos nem neki fogja eladni a másik garázst miután ilyen plusszmunkát csinál neki. Sajnos ezt a vételkor kellett volna rendezni. Én biztos nem vettem volna mérőt a nevemre úgy, hogy a szomszéd is rajta van, ezt ott és akkor kellett volna elintézni, akkor fájdalommentes lett volna mindenkinek. Ez amolyan magyaros lustaság... pont olyan, mint amikor valaki megvesz egy ikerházat osztatlan közös tulajdonban... a jövő problémái borítékolva vannak...

Jaja, én is így gondoltam. A másik az, hogy ha közben el akarja adni a garázst, akkor az én hozzájárulásom nélkül árusíthatja-e úgy, hogy "villany" van benne? Mert tulajdonképpen az én jóindulatomon múlik az, hogy most van benne villany?

Mondom mi a probléma:

Eladja a garázst, de nem nekem, mert nem szól vagy irreális árat kérne, amennyiért nekem nem kell. A hirdetésben úgy hirdeti, hogy villany van a garázsban. A jóhiszemű vásárló megveszi, nekiáll ott nagy fogyasztókat üzemeltetni. Én ezt csak mondjuk fél-egy év múlva veszem észre, mert a villanyóra egy másik ház alagsorában van, kulccsal elzárva, én sem férek hozzá, csak a közös képviselőn keresztül stb. Szóval nem lesem minden nap, főleg, mert nem is lakom ott, hanem a város másik részén. Akkor lekötöm a szomszédot, aki reklamál, hogy de hát ő ezt villannyal vette.

Szóval azt hiszem, hogy tisztább ezt a helyzetet mielőbb rendezni. Eddig nem gond, mert a fószer fiatalabb volt, de bármikor beadhatja a kulcsot, nem biztos, hogy a rokonai olyan kedvesek lesznek, mint az öregúr.

trey @ gépház

Az a helytálló, ha leírja, h a villany kérdése megoldásra vár, és az a vevőt terheli. Trey, amikor csak akarod, levághatod onnan, semmiféle jogi felelősség nem terhel. Egy garázs nem lakóépület, h ott megfagyjon valaki. A jóindulatodon múlik az egész. Ha ezt az egészet eladáskor nem említi meg, akkor majd az új tulaj, és a régi megbeszélik. Semmi közöd hozzá.

Főleg h. mikor jön az adásvételi, és a birtokba adás, az óraállásokat is le kell jegyezni, gondoskodni a tulajdonosváltozás bejelentéséről. Legkésőbb ennél a pillanatnál meg kell történjen a meglepetés. Ezért szokás már az adásvételibe beleíratni az ingatlan (itt most egy garázs) "komfortfokozatát". Ha ebben "hazudik" az eladó (ne legyünk rosszindulatúak, feltételezzük h. csak rosszul tudta), akkor az jogalap az adásvételtől való retorzió nélküli elállásra, vagy a vételár komolyan letornászására. 

Szvsz az követte el a szabálytalanságot aki a nevére vette úgy az órát, hogy tudta a szomszéd is rá van kötve. Mint régen, amikor nevedre veszed a kábeltévé előfizetést, de látod, hogy tőled a szomszédhoz is átmegy a koax... ami óta a az új ember nevén van az óra, ő ad illegálisan áramot a másiknak. Tipikus osztatlan közös tulajdon analógia, csak épp megszeged a szolgáltatói szerződést, mert a te ingatlanodból átmegy egy másikba az áram. Persze mondom ezt úgy, hogy nem tudom mi a két garázs jogi helyzete, mert az sem mindegy. Osztatlan közös tulajdon? Külön albetét? Egyéb? Mert osztatlan közös tulajdonba még csak-csak belefér jogilag... csak senkinek nem jó hosszú távon.

ülj le egyes.

A kábeltv jogdíj lakásonként van megállapítva - a víz, áram stb, pedig fogyasztás alapú a fizetendő díj, ezért van fogyasztást mérő óra.

A szolgáltatót kár nem érte, mert a mérőszerinti fogyasztás ki lett fizetve - így károkozás vagyis szabálytalanságot nem követett el.

Pl. nem minden társasházban van gázóra - ott lépcsőházanként van egy és van rajta 60 lakás - ott 60db szomszéd is rá van kötve :-)

For Whites Only meeting room!

Így van, panelgarázsoknál pl. akár 3-asával vannak kötve egy órára, olyat is láttam, hogy egyik garázs tulaja az önkormányzat, a másiké egy magánember, a harmadiké a lakóközösség stb. Van minden, mint a búcsúban.

trey @ gépház

igen, mert valószínűleg a saját zárt helyiségedben kötöd le az elmenő vezetéket és oda már ő nem léphetne be. A szomszéd nem köthet rá a te tulajdonodban lévő órára - mert akkor lopja az áramodat.

Ha csak nincs valami "társasházi alapító okírat", amiben ez meg van engedve.

For Whites Only meeting room!

De megteheted.

Sőt volt rá példa, hogy építkezés volt egy régi telken, ahol NEM volt villanybekötés a szomszédtől volt áram almérővel.

vagy másik példa:

- társasházban a szomszédnak a betápvezetéke megsérült - le lett kapcsolva a mérőnél és hogy a lakásba legyen áram (hűtő, tv, világítás stb) az erkélyen dobtunk át egy hosszabítót..

Ami félre vezetett téged, hogy egy időben nem lehet áramszolgáltatói rákötés és a szomszédtól áram - áramütés veszélye miatt.

For Whites Only meeting room!

Az hogy még Magyarországon is vannak gyilkosok, az nem jelenti azt, hogy az egy normális, korrekt, legális dolog lenne amit ne üldözne mindenki. Az erkélyen átdobás is ilyen, max nem azonos a dolog súlya így nem fognak egyből felnyomni az összes létező helyen ha valaki meglátja ;)

Áram, ill. energia termelése NEM állami monopóloum - ha csinálsz rá vállalkozást eladhatod a szomszédnak - ÁFA-s számla stb.

Lehet, hogy túl sok papírmunka miatt nem érné meg, de vannak magán napelem erőművek, akik értékesítik - nem lakosság - hanem ipari fogyasztók számára a megtermelt áramot.

For Whites Only meeting room!

"Ami félre vezetett téged, hogy egy időben nem lehet áramszolgáltatói rákötés és a szomszédtól áram - áramütés veszélye miatt."

Azért, mert lehet, hogy az "A" albetét rendszere hibaáramból adósóan az EPH-ra kötött tárgyra feszültség kerül és a "B" albetétből átdobott hosszabbítón másik potenciál van? Vagy eleve nem is ugyanaz az az EPH? Vagy más miatt?

Pontosan. Amikor én láttam utoljára szolgáltatói szerződést akkor albetétenként kötelező volt a külön mérő, csak osztatlan közös tulajdon esetén lehet közös, hogy az osztatlan közös pl társasházi pincében megállapodnak a fogyasztók, hogy a közös áramot hogyan osztják el. Ezért írtam, hogy nem mindegy mi a garázs jogi státusza.

Egyes. Ld: https://hup.hu/comment/2995071#comment-2995071 (Tökmindegy, hogy kábeltv vagy villany, nem vezetheted ki belőle, ha külön albetét, csak a szolgáltatói betáp léphet ki/be az albetétből).

Ritka kivétel, pl ha egy lakás napelemet akar feldobni a tetőre és ezért a közösön át akarja vezetni a tetőre, de akkor is mindenkitől külön engedély kell, arról nem is beszélve, hogy a társasház bármikor utólag meggondolhatja magát, ezért is nem szoktak ilyet csinálni. A szolgáltatók bezzeg rutinosabbak és ha oda nem való helyen vezetnek át kábelt, akkor a tulajdoni lapra maguknak jogot jegyeznek be erre (pl csatornát csak úgy tudnak egy ingatlanba bevinni, hogy a szomszéd telkén át kell vezetni - úgy hívják telki szolgalom).

Ha még nincs, akkor beszéljétek meg, hogy elővásárlási jogot kérsz, ezt még némi pénzzel is meg lehet tolni felé. Ha van, rendesen a földhivatalnál bejegyezve, vagy jogszabályból következően (pl. ua. hrsz a két garázs, de tiéd az 50%-a) van, akkor neked mindenképp tudomásod lesz az eladásról.

A biztonság kedvéért egy leválasztó kapcsolót (ganz-kk), esetleg egy valami sima egyszerű mérőt felrakatnék, ha ez elfér, és opció.

Szerintem itt van egy-két nyitott kérdés ahhoz, hogy választ lehessen adni. Sejtem a válaszokat, de:

- kinek a nevén van a villanyóra? Akinek a nevén van az jogosult bármit is intézkedni. A mögötte lévő rész magánügy egész addig amíg biztonságos.

- a garázsok egy helyrajzi számon vannak? Albetét, ilyesmi van? Esetleg társasházi/osztatlan közös tulajdon amiről beszélünk?

- van valami írásos megállapodás a másik garázs villany fogyasztásával kapcsolatban? Lehet valamikor kötöttek szerződést vagy épp társasház kategória a két (vagy több) garázs és akkor már bonyolodik a dolog ugyanis a lépcsőházba se vághatom le a villanyt. Mondjuk nem is az én nevemen van a mérő olyankor hanem a házén általában.

 

Tudtommal amúgy egyik telekről a másikra pl illegális is átvinni az áramot. Ha jól tudom katasztrófavédelmi okai vannak a dolognak például: nem mókás mikor meglepődik a tűzoltó hogy van áram pedig elvileg az utcában sincs már vagy épp tudtukkal a telekre be sincs vezetve. Tehát az nem játszik hivatalosan, hogy van két ház szomszédos telkeken és az egyik a másiktól kapja az áramot. Ismerős építkezett egyszer és ott merült fel ilyesmi. Garázs lehet ugyanez.

- kinek a nevén van a villanyóra?

Enyémen.

- a garázsok egy helyrajzi számon vannak? Albetét, ilyesmi van? Esetleg társasházi/osztatlan közös tulajdon amiről beszélünk?

Nem. Mindegyik saját tulajdon, saját helyrajzi számmal.

- van valami írásos megállapodás a másik garázs villany fogyasztásával kapcsolatban?

Nincs. Amikor az előző tulaj (akié mindkettő garázs volt kezdetekben) eladta a mellettem levő garázst, akkor megkérdezte szóban, hogy mehetne-e tovább úgy, ahogy eddig. Mondtam, hogy amíg nekem gondom nem lesz belőle, vagy az igényeim nem változnak, addig igen. De, semmit sem írtunk le.

Tudtommal amúgy egyik telekről a másikra pl illegális is átvinni az áramot.

Két egymás melletti garázs, közös fallal. Kezdetben egy tulajdonosa volt mindkettőnek, ezért volt mindkettőhöz egy darab villanyóra.

trey @ gépház

Na, akkor én már nem kezdem el legépelni ugyanezeket, csak ami plusz:

- Szerződésileg sem adhatod át/el másnak, másik telekre a villanyt, szóval szigorúan véve jelenleg szerződésszegést követ(sz) el, emiatt pláne nem kell ebbe a szolgáltatót bevonni.

- Kérdéses a jelenlegi hálózat állapota és technikai kiépítése. Jelenleg melyik garázson át megy a másikba a betáp, hol válik el a kettő egymástól. (Ha fizikailag a te kábeled jön az ő garázsán keresztül, akkor nem biztos, hogy az eredeti ötlet lesz a járható út)

- Oda is kifuthat a dolog, hogy egyikőtöknek sem maradhat az eredeti mérőhely, neked is új, szabványosat kell kiépítened súlyos 100e-kért, mert pl. hiába lennének a jövőben bármelyikőtöknek nagyobb igényei, az egész rendszer alkalmatlan rá.

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Szóval a helyzetet érdemes mielőbb tisztázni, erre voltam kíváncsi. A kiépítés szerencsés, a két garázson kívül megy a vezeték védőcsőben, csak egy leágazást kell megszüntetni. A későbbi fejlesztés tiszta sor, hogy az én költségem lesz. Már, ha kell majd. Viszont fejlesztésbe csak akkor fogok, ha ez a helyzet tisztázódott. Ezért is kérdéses, hogy fejlesztés esetén, ha lekötöm a fószert, akkor jogilag rendben lesz-e.

Nagyjából én is ezeket gondoltam, amik itt felmerültek.

trey @ gépház

Itt van a továbbadásra vonatkozó jogszabály:
273/2007. (X. 19.) Korm. rendelet a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról:

Villamos energia továbbadása rész:
"38. § (3) A felhasználó a vásárolt villamos energiát a felhasználási helyen kívüli más személy részére nem adhatja tovább."

Mondjuk érdemes lenne tisztázni, hogy a szolgáltatói szerződésen milyen felhasználási hely van megadva. Más a helyzet, ha azon szerepel mindkét garázs, és megint más, ha csak az egyik.

Emellett bizonyos feltételek teljesülése esetén lehetőség van magánvezetéken továbbadásra is. Az erre vonatkozó szabályok szintén szerepelnek a fenti rendeletben és a szolgáltatói üzletszabályzatokban is.

Amennyiben jelenleg sincs gond a bacsi fogyasztasaval en megtartanam ezt a helyzetet, persze baratsagosan jeleznem neki, hogy ez igy nem legalis, de nem akarsz neki koltseget valamint azt sem akarod hogy utana sotetben boklasszon. Fontos lehet hogy ne kerj lovet a papitol, mert ahogy fentebb irtak nem adhatod el az aramot masnak. Igen tudom, hogy szomszed garazs kb 1 epulet, de megis kulon HSZ alatt futnak.

Amint a bacsi eladja masnak, akkor lekotnem, addig max feltennek egy almerot (pl.: inepro pro1-mod vagy ennek 3F valtozatat, hogy tudd nezni az oreg meg mindig semmit nem hasznal)

Ebben a helyzetben "szerencses" vagy hiszen neked van ott hivatalosan aramod a bacsinak meg nincs.

Nyilván a saját költségedre, és nem hivatalos almérő kell, csak valami, ami méri az áramot. Max tizen pár ezer forint, meg 4 tipli+csavar, némi villany szerelés. Ha pedig a saját ingatlanodban van a leágazás a villanyóra után, ott már azt csinálsz, amit akarsz, abba senki nem fog beleszólni.

Az van nála a garázsában. De mivel a kettőnk éves villanyszámlája nem éri el a 3 ezer forintot, én nem olvasgatom le. Kettébasszuk és kész. Ebből sosem volt vita.

Ha pedig egy simlis kerül a helyére, azzal sem vagyok beljebb. Ha akar, be se enged leolvasni. Egyébként sem hitelesített, semmilyen vita esetén nem fogadnák el sehol se amit mutat.

trey @ gépház

Amint elkezdődik a vita, már vágod is lefele a villanyról. Kalap-kabát. Onnan egy szabvány villany bekötés sztem közel lenne neki az 1 misihez, úgyhogy sztem elgondolkodna rajta.

 

Ismerősnek van 3 lakása, kiadja őket. A srác nem ma kezdte, előre feltöltős villanyóra van mindenhol, plusz a bejövő vizen egy mágnes szelep, ami addig engedi át a vizet, míg van áram. A villanyórára kb 1-2 heti pénzt tölt rá. Amint nem fizet a bérlő, onnan nem tölt a villany órára pénzt, és egyszerre nem lesz villany-fűtés-víz. Maradhat ha akar az ingatlanban... És már volt neki, h jól jött ez a rendszer. Persze prüszkölni szoktak az ilyen feltöltős órára, meg arra, h a bérlő sk nem tölthet fel rá, de ez van.

Amint elkezdődik a vita, már vágod is lefele a villanyról.

Jaja, ez tiszta sor. Arra gondoltam inkább, hogy ha egyszer fejlesztetni szeretném az én oldalam (nagyobb áramot kérek kihúzni a garázsomhoz), akkor már nyilván nem állíttatnám vissza ezt az örökölt állapotot, így a bácsi villany nélkül maradna. Az nem volt 100%-ban tiszta, hogy emiatt nekem van-e bármi teendőm. De, megnyugodtam, hogy nagyon nincs. Ha bővíttetek, akkor így járt. Köttet magának saját órát.

trey @ gépház

Nem kell vis maior esetet előhozni, néhány példa, mely a rendelet oldaláról ingoványos terület:

  • Levághatom a füvet a ház előtti közterületen a házból kivezetett hosszabbítóról működő fűnyíróval?
  • Feltölthetem a ház előtti közterületen parkoló autó akkumulátorát a házból kivezetett hosszabbítóról?

" felhasználási helyen kívüli más személy részére" - kettő feltétel van, az egyik a "felhasználási helyen kívül" - a kapu előtti közterület az ennek megfelel(!), illetve "más személy részére" - mivel saját magadnak húzod ki a hosszabbítót oda, így a második feltétel, "más személy részére" nem teljesül. Az más kérdés, hogyha vendégségbe érkezik valaki dodzsemmel, akkor annak a töltése de jure rendben van-e a kapu előtti közterületen? Ha a jogalkotói szándékot próbálom megtalálni és ráhúzni erre az esetre, azt vélelmezem, hogy nincs vele gond - de kérdezze meg ügyvédjét, jogi tanácsadóját :-)

Nincs ezzel semmi probléma. A vendégségbe érkezőtől bérbe veszem az autót díjmentesen, aminek feltétele hogy a bérlet ideje alatt gondoskodjak annak megfelelő töltéséről.

Így tehát saját célra vezettem ki az áramot, a bérleti megállapodásban rögzített kötelezettségemnek eléget tenni.

Sokminden nem maradt ki a fentiekbol. Az biztos, hogy nem lesz olcso mert abban biztos vagyok, hogy uj csatlakozokent kell majd neki eljarni, es az ultra szopas. Haz eseterol tudok nyilatkozni, ott egy szep 600k volt mire felhelyezodott a mero, es hat igy is kotozkodott a szolgaltato mindenhato eljaro szikraembere.

Legkevesebb, hogy a helyedben a papirt is papiroztatnam mikor valaki hozzanyul, hogy veletlenul se tudjon a szolgaltato mahinalassal gyanusitani. Szinten haz esete, ahol szolgaltato "szakerto" szereloi megallapitasra a tulajt megvadoltak aramlopassal es kuldtek neki egy sok szamjegyu harmassal kezdodo meghivot.

Esetleg almeros megoldassal, de az jelentekeny utannajarast is tud igenyelni, plusz lasd fent mindent ujra fognak vizsgalni, es ha az "nemszabvany" felkialtasban vegzodik, akkor neked is bekerulhet szep summaba.

Jo viszony megmaradasa erdekeben, nem mondanam, hogy nem akarod ezt a tovabbiakban, hanem felhivnam a figyelmet, hogy jeleztek a megoldas szabalyellenesseget es te csak szabalykovetesbol csinalnad az egeszet...

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Jelentős mértékű villamos átalakítás esetén VBF-re és mérőhely szabványosításra is szükség lehet. Kérdés, hogy a szomszéd levágása nagy csinadrattával, meghaladja a jelentős mértékű változást? Ha igen, az jelentős meglepetést okozhat a tulajdonosnak is. Lehet olcsóbb csendben elintézni a dolgot.

Mijaza villanyora? Nem rolexed van?

tldr ugyhogy csak irok, lehet mas mar leirta:

ha a 2 garazs 2 kulon ingatlan (kulon hrsz-en vannak) akkor nem is oszthatod meg vele az aramot, ezt tiltja az osszes szolgaltato. ha 1 hrsz es mondjuk 50%-ban vagytok tulajdonosok akkor meg nem hiszme hogy tud kulon orat igenyelni ugyanoda...

Mondok egy másik fontos szempontot: Van egy OTSZ nevű szabályzat, ami bármi szolgáltatói üzleti szabályzatot felülír! Na ez az ami megtiltja az áram átvezetését a szomszédba!

Mert ha tűz van a szomszéd garázsban, és nem találnak adatot felvonulás közben arra vonatkozóan, hogy az adott ingatlanon van áram, akkor elkezdik oltani a tüzet vízzel miközben az ingatlan áram alatt van. A következményeket nem részletezném…

Másik eset, hogy szomszéd fater fogyasztója meghibásodik, és a szomszéd garázs be van zárva, nincs lehetőség áramtalanítani. Fatert meg megöli az elektromosság, szomszéd hipszter meg hosszú évekre  ‘állami gondoskodásba’ kerül.

Nos ezek azok a nyomós okok amiért nem lehet telekhatáron átadni energiát csak úgy jófejségből..

Ezzel a leválasztással / szétválással egyvalaki fog tuti jól járni: az EON.
2* x ezer Ft-t fognak legombolni mindkét félről. Ugyanis tuti, hogy a mérőhelyeket szabványosítani kell. Az meg csak hónapok kérdése manapság....

Meg igyis megeri kulon valni. Ki tudja mit hoz a jovo, milyen lako veszi at a garazst.

Szerintem azt kell mondani oregnek, hogy EV-t tervez venni trey es hirtelen sokat fogsz fogyasztani es nem akarja, hogy problemaja legyen belole szomszednak. Meg ugyis megeri, ha az egeszet trey fizeti. Foleg ha tenyleg csak 2* ezer Ft. Nyugalom tobbet er.

Feltételezés volt.
Ha a garázs régen épült a garázs (pl: 70-80-s évek), akkor azóta párszor változtak a szabványok, előírások. Az áramszolgáltatók meg imádnak ezzel variálni - pl: villanyóra doboz nem készülhet fából vagy a doboznak megadott méretűnek kell lennie. 1 cm eltérés, aztán lehet tejelni a szerelőknek, szolgáltatóknak a "szabványosításért". A részletek szolgáltatónként és területenként változnak.

hat a szolgaltatok szeretik nehany evente megvaltoztatni, hogy eppen milyen dobozt (2-3 gyarto 1-2 tipusa) fogadnak el szabvanyosnak, milyen csovezest milyen iranybol es rogzitessel. ha barmit modositani szeretnel (asszem mar a teljesitmenybovites is az, de a plusz tarifak (H, geo, vezreelt) vagy az 1/3 fazis valtas biztosan) akkor az epp aznap ervenyes szabvanyuknak megfelelore kell atalakitanod (szabvanyositasnak nevezett lehuzas) a merohelyet... amit persze csak regisztralt szerelo (aki tejel a papirert a szolgaltatonak) keszithet el...

mondjuk ez teged szerintem sem erint, csak a szomszed csokanak kell melyen a zsebebe nyulnia az uj merohely kialakitasahoz.

Semmi köze a mérőórához, a mérőhely kialakításáról van szó. Nem fogom ide kopipésztelni az ezzel kapcsolatos ezernyi előírást, nagyjából az a lényege, hogy minden _is_ szabályozva van, a legutolsó műszaki paraméterekig, és csak típusengedélyezett elemek (pl. plasztik szekrény) használhatóak fel. Az előírás évről évre többször változott, tehát, ha neked valami régebbi mérőhelyed van, az tuti, hogy nem jó, és csináltathatod a teljes átépítést.

Egyébként, ha nálad a mérési ponton nem történik semmi változás, mert egy mérőhely utáni áramkört szüntetsz meg, akkor nálad nem kell hozzányúlni a mérőhelyhez.

Az, hogy a faszkalap elektromos szolgáltatóknál mi számít szabványosnak és elfogadottnak, az nagyjából 1 évente (12 hónap) szükségszerűen változik. Tehát ha 1 évnél régebb óta nyúltak utóljára hozzá a mérőhelyhez (amikor szabványossá változott), és megint hozzá kell nyúlni, az esélyesen ismét szabványosítási pénzlehúzást jelent ebben a  korrupt villanyszerelőkkel összejátszó rendszerben.

Az, hogy a faszkalap elektromos szolgáltatóknál mi számít szabványosnak és elfogadottnak, az nagyjából 1 évente (12 hónap) szükségszerűen változik.

Az számit szabványosnak amit a szabványügyi testület meghatároz. Ha a szabvány megváltozik akkor a régi szabványnak megfelelő megoldás is szabványos marad. 

Amíg hozzá nem kell nyúlni. Akkor szokott borulni a bili. Ha 1 nappal az új szabvány érvénybe lépése előtt fejezik be a szabványosítást, az a másnapi új szabványnak már pont nem felel meg. Tehát ha másnap hozzá akarnának nyúlni, mehet az egész baszaszáré elölről, meg az újabb 5-600 ezer jmf.

De biztos az is az előfizető érdekeit szolgálja, ha az integrált űrtechnológiás mikroprocesszorral fel (nem) szerelt belül üreges plexi doboz fázisszámtól függően 60-tól 200e jmf.

Rossz hírem van: az áramszolgáltatók másképp működnek.

Ha például valakinek tartozása van az áramszolgáltató felé és kikötik az áramot nála, akkor a visszakötés nem csak annyi általában, hogy visszakötik a kábelt. Hanem ránéznek az órára, dobozra és ráhúzzák, hogy nem szabványos az adott pillanatban - hiába volt előtte 30 évig megfelelő. Úgy nézik, mintha teljesen új bekötés lenne.  Ilyenkor az ügyfél megszívja. Duplán.
Ezért nem szabad SOHA eljutni odáig, hogy valakinek kikössék az áramát.

Talán annyi könnyítés van, h. 1 éven túli leszerelt villanyóránál van a fullextrás totál szopatás szolgáltató részről. Egy év alatt (talán) nem.

De már az egy szép feladat erről hivatalos írásos, és időpecsétes hatálybalépési dokumentumot találni a szolgáltatók körhivatkozásos oldalain 

A példám konkrétan megtörtént egy ismerősöm ismerősével Szentendrén. Kb. 2017-18-ban. Így lett a kb. 120e Ft-os tartozásból egy 350e Ft-os "ajándék" a szolgáltatónak. Emlékeim szerint pár hónapra maradtak csak áram nélkül, mert volt ismerős akkreditált villanyszerelő, aki segített a probléma gyors megoldásában.

A DSO-kat csak is kizárólag a saját hálózatuk érdekli. Az átvételi pontokon lévő fogyasztásmérő hely kialakítása mindig regisztrált szerelő haszna és költsége. Az órát is az alvállalkozó teszi fel, amit a DSO fizet ki.
Azt a szekrényt fogadja el a DSO amibe a saját szerelvényeit telepíteni tudja. A gyártó intézi a saját terméke megfelelőségének az engedélyezését…

Nem hasraütés alapján, jönnek a változás, hanem szabvány, rendelet, és technológiai változások alapján.

Ne elővásárlási jogról beszélj, hanem vedd meg most (később csak drágább lesz) és adj neki élete végéig ingyen használati jogot (mennyi az még a bácsinál?). Esetleg örül a pénznek, hogy most elköltheti és hátránya nincs belőle, te meg biztos lehetsz benne, hogy tiéd a garázs és nem egy paraszté lesz