Adatsérülési hibát javít az OpenZFS 2.2.2 és OpenZFS 2.1.14 kiadás

Note: This release contains an important fix for a data corruption bug. Full details are in the issue (#15526) and bug fix (#15571). There's also a developer's bug summary that gives a good overview. We recommend everyone either upgrade to 2.2.2 or 2.1.14 to get the fix. The bug can cause data corruption due to an incorrect dirty dnode check. This bug is very hard to hit, and really only came to light due to changes in cp in coreutils 9.x. It's extremely unlikely that the bug was ever hit on EL7, EL8, or EL9 when running cp since they all use coreutils 8.x which performs file copies differently.

Minden ZFS-t használónak érdemes mielőbb frissítenie! Részletek itt.

Hozzászólások

This bug is very hard to hit, [...] It's extremely unlikely that the bug was ever hi ....

Azok a híres utolsó mondatok! :D

trey @ gépház

Ja, sírfeliratra való. Persze nem hibáztatom őket, ezek a sok kódsoros megaprojektek már annyira túl komplexek, hogy egyre nehezebb bennük a bugokat, regressziót megtalálni, reprodukálni. Nem viccből vagyok az egyszerűség, minimalizmus híve, azok nem tesznek keresztbe az embernek, nincsenek nagy meglepetések.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Értelemszerűen FreeBSD-re is megjött a hibajegy és a javítás, mivel "csak" adatkorrupció, ezért nem SA, hanem EN:

https://www.freebsd.org/security/advisories/FreeBSD-EN-23:16.openzfs.asc

(És ha már arra jártak, kijött ma egy másik is, amely a CLang sanitizer és az ASLR együttműködési problémról szól: https://www.freebsd.org/security/advisories/FreeBSD-EN-23:15.sanitizer… )

Mondjuk ezt a részét meg sajnálom, minden jómunkásember elvesztése negatívan befolyásolja az ilyen borderline hobbiprojectek túlélési esélyeit, mint amilyen egy Fbsd is.

(borderline hobbiproject: egy msft windows-hoz, v. a nagyobb linux disztribekhez képest)

Elolvasva a levelet nem az alkesz lett, hanem öngyilkossági kísérletet követett el + utána intézetbe került - szerencsére valószínű volt valakije, aki észrevette idejében. Ellentétben pl. Ian Murdockkal. ("ian" a Debianból)

Ez volt a levele végén, szerintem ez a lényeg ebből:

Please, if you or are loved one are experiencing a crisis, please use your
local or national resources to seek help on suicide prevention, substance
abuse, alcohol abuse, and mental disorders.