Crypto: The World’s Greatest Scam.

Hozzászólások

Szerintem ebből már senki sem fog meggazdagodni. Most közel 40 ezer az árfolyam. Lehet, hogy az évtizedben lesz százezer, és? Kétszerezés-háromszorozás, az semmi.

Hol van az, amikor az 1 dollárot ethereumot két évvel később 4500 dollárért el lehetett adni? Ennek az ingyen gazdagodós résznek vége, most jön az érettebb rész, amikor az okoszerződésekkel fognak új technológiákat támogatni. De itt már nem az árfolyamról fog szólni.

Viszont szuper kattintásvadász tartalom :)

Weaver's Iron Law of Blockchain: When somebody says you can solve X with blockchain, they don't understand X, and you can ignore them

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Ez olyasmi nagyotmondas lehet, mint a 640k mindenkinek eleg lesz cimu orokbecsu.

A blockchain egy relativ egyszeru koncepcio, tizeneve csinaltunk mar ilyet egyedi projektben, csak akkor meg nem tudtuk, hogy ezt blockchainnek hivjak. Azt, hogy ebbol eppen shitcoint vagy NFT-t csinalnak, az mas kerdes.

A cimmel vilag legnagyobb scamje nem a crypto, hanem a feloszto-kirovo nyugdijrendszer. Errol lehet tudni, hogy ossze fog dolni, megis kotelezo beszallni. Pedig a Ponzi-fele atverest egyebkent buntetik.

Ez joval tobb, mint 10 eve itt van, es megis lehet tudni, hogy meg fog szunni.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Szerkesztve: 2023. 12. 01., p – 13:30

Foglaljuk össze:
- a blockchaint összemosni a NFT örülettel alapból hülyeség, bár clickbaitnek jó
- a bitcoin egyik fő hibája, hogy rengeteg energiát pazarol. Arról miért nem esik szó, hogy a Visa, Mastercard hálózat működéséhez, mennyi energia kell?
Ez most az új kedvencem: "Az az e-nyugta kiállításához másfajta pénztárgépekre lesz szükség, ezért az összes pénztárgépet le kell cserélni, vagy képessé kell tenni az e-nyugta kiállítására, de az átállásra a tervek szerint négy éves határidő lesz, azaz várhatóan 2028 közepéig kell végrehajtani." https://24.hu/fn/gazdasag/2023/06/16/bolt-uzlet-penztar-penztargep-nav-nyugta-blokk-kiskereskedelem-qr-kod-e-szamla/# Ez mekkora energiapazarlás? Vagy így rendben van? Csak a bitkojn energiapazarló?
- "ahhoz, hogy pénzt keress, mástól kell elvegyél": A tőzsde nem így működik? Egyáltalán a mindennapi élet nem így működik?
- "a bitcoin nagy hibája, hogy nem skálázható, sosem fogja kiváltani a bankrendszert. alig pár tranzakcióra képes másodpercenként" - keress rá a lightning networkre, hogy mi az és hogyan működik :)

Még folytathatnánk. Nem is arról van szó, hogy nincs a blockchainnek negatív oldala, mert van. De aki mindezt egy nagy scamnek és lufinak meg ponzinak nevezi, annak érdemes lenne néha körülnéznie a környező világban is, mert szinte mindenre rá lehet aggatni, hogy átverés, lehúznak, kizsákmányolnak és fura módon ezekkel nem foglalkozik senki.

Ha ebből a gondolatmenetből indulunk ki, akkor a Windows is semmiből lett előállítva, mégis fizetnek érte. Mi adja az értékét? A bele fektett mérnöki munka a járulékos költségek. Bitcoinnak? Kb ugyanez. De mondok jobbat: a kedvenc netflixes filmünket mi árazza be? A színészek gázsija, a stáb költségei, jogdíjak, stb. Érdekes módon ezért mindenki - akinek persze igénye van erre - szó nélkül kifizeti a havidíját, hogy megnézhesse. Érdekes módon ha digitális tartalomért kell fizetni, az az emberek többségének rendben van, de ha a bitkojnnak van pénzben kifejezhető értéke, az rossz.

Ha a "valami" kizárólag kézzel megfogható dolgokat takar mint az ősembereknél akkor igen, egyébként meg nyilván nem különben nem lenne garantálható a végessége. A crypto-világ nagy részét ahogy jelenleg működik én is scamnek gondolom de ettől még ne kelljen már 2023-ban is ilyen kérdésekkel foglalkozni, utána lehet nézni az összes idetartozó technológiának.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

"a bitcoin egyik fő hibája, hogy rengeteg energiát pazarol. Arról miért nem esik szó, hogy a Visa, Mastercard hálózat működéséhez, mennyi energia kell?"
Bitcoin az elektromos energia kb ~0.5% eszi meg, mikozben ~0.02% -t tudja felmutatni a max transakcio per sec ben a kartya rendszerhez kepest.
Szerintem a kartya rendszerek nem eszik meg a rendelkezesre allo energia tobbszoroset ;-)

BTW:
fogdokinal most ugy fizettem 0% utalassi koltseggel, hogy QR codot scaneltem be.
(CZ -ban utalni igyen van, ha nincs bankartya kozbe iktatva az eladonak sincs tobblet koltsege)

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

"Szerintem a kartya rendszerek nem eszik meg a rendelkezesre allo energia tobbszoroset ;-)"
A kártya rendszerek nem csak abból állnak, hogy A-ból B-be küldik a pénzt pillanatok alatt. Van mögötte egy bankhálózat, többmillió alkalmazott és feltelezem, hogy az ide-oda szaladgáló dollároknak, euróknak van fedezete is (reménykedjünk :D ) és az is elég sok energiát elhasznál, hogy ezeket tárolják, újranyomtassák, tisztítsák, stb, stb. Így már egy ilyen "elavult" pénzügyi rendszer nem is annyira hatékony energiafogyasztásban.

Gondolom nem bánod, ha okulásul itt hagyom ezt a tanulmányt (feltételezem, hogy nem fogod elolvasni me' szarabitkoin), de azért itt hagyom, hátha, ez pontosan az energiafelhasználásról szól :) https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=4125499

Már ideje lenne megérteni, hogy a bitcoin ha lassú is, a lightning nem az. Konkrétan köröket ver a sima bankkártyás fizetésre: erre tessék: https://twitter.com/JoeNakamoto/status/1551546953934278660

Lehet gyűlölni a kriptót, de azok a leghangosabb ellendrukkerek, akik kimaradtak. Megértem, ha ez sok embernek fáj, de mielőtt torkaszakadtából mindenki beorditja az éterbe, hogy a kriptó egy szar, azért vegye a fáradtságot, hogy tájékozódjon egy minimálisat :)

Az önmagában nem oldja meg a BFT problémát. Mintha a TCP/IP-ből ki akarnád dobni az IP-t. :)

De egyébként vannak PoS blokkláncok bőven, persze az sincs ingyen, hiszen ott meg azokat kell kifizetni akik hajlandóak stake-elni a vagyonukat, lemondva a likividitásról. A gazdagokat gazdagabbá tenni pazarlás-e?

"(in modern computer systems, this may be achieved in practice using public-key cryptography) can provide Byzantine fault tolerance"
Van olcsobb megoldas.

Nem kell gazdagot gazdagitani, rendszert olcsobban fel lehet tartni allami penzbol, mint mondjuk penzt verni.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.