[keresek] CATV jelerősítő

Sziasztok,

Ház, T volt, DIGI lett, egy vékony optika jön be egy pici dobozkába. Onnan megy a koax egy ősöreg, passzív elosztóba. Kettő, a többinél messzebbi TV-n darabos/nincs digitális csatorna, hangyás az analóg kép. Gondolom gyengébb a kis dobozból kijövő jel, mint amit a T kitolt előtte. Nem tudom hogy 50 vagy 75 ohm-os a sok madzag, vélhetően az utóbbi.

Ahol jó, ott a TV self diag szerint 40-50 (dBm?, %?, nem értek hozzá), a bithiba 0-30 között ugrál.
Ahol nem jó #1, ott 10, a bithiba 100-300 között.
Ahol nem jó #2, ott 0, a bithiba konstans 2000.
(Amúgy mennyi lenne az ideális?)

Feltételezem, hogy egy aktív jelerősítő megoldaná. Ilyet keresek, de nem értek hozzá. Ezeket találtam pl.:
https://t.ly/bEwCr
https://t.ly/sjROf
https://t.ly/XhQwJ

Preferáltan min. 8 kimenet. Legyen atombiztos, ne melegedjen, ne gyulladjon ki, passzív hűtés, okosvacak nem kell. Segítsetek légyszi, mit ajánlatok. Az ár mondjuk max. 150 EUR / 60K HUF.

Köszönöm szépen előre is.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2023. 11. 19., v – 11:52

Ha az RF jel ott keletkezik helyben (a pici dobozkában) akkor vsz a jelelrosseg eleg nagy. Igy inkabb az "ősöreg, passzív elosztó" lehet a ludas, vagy egy lezaratlan hasznalaton kivuli kimenete az eloszotonak (marmint ugyertem hogy egy hasznalaton kivuli kimenet nincs lezarva) vagy mindketto. Probald meg kiszedni az elosztot es ugy nezd meg egyik-masik TV-nel hogy az milyen jelerosseget (RSSI, dBm-be mereve) ad. Ha latvanyos a javulas akkor ott lehet a dolog elasva. Egy ilyen haztaji hosszusagu kabelnel azert meg nincs akkora csillapitas ezeken a frekvenciakon hogy ekkora elterest tapasztalj erositestol fuggetlenul. 

Sajnos azt mi is merjuk/latjuk hogy nagyon sok zaj (vagyis jel, de az masnak ugye zaj :p) szokik ki az effele kabelteves rendszerekbol. Szoval kabelezes-csatlakozas-illesztes-lezaratlansag az teljesen hetkoznapi ezeknel :/ 

GPon RF Overlay-nek hívják - nem gondolom, h a jelerősség "elég nagy", a passzív osztó viszont pont elég sokat levesz.
https://forum.huawei.com/enterprise/en/catv-service-in-ftth/thread/6672…
 

The output RF level is usually 75 to 80 dBuV. That is enough RF level for 2 to 3 TV sets. The user installation consists of RG6 coaxial cables, F connectors, and appropriate RF splitters. The RF output of the ONT is routed via a coaxial RG6 cable to the RF distributor and finally to the TV set or DVB-C box.

A passziv elosztoval ugye az a gond hogy egy adott kimenetere a bemenet megfelelo aranyu resze jut csak, fuggetlenul attol hogy a tobbi bemenetet hasznalod-e vagy csak lezarod. Na, es ha a tobbi kimenet kozul egyet-mast nem zarsz le rendesen, akkor meg annal is kisebb kimeneti teljesitmenyt kapsz. Szoval peldaul 4-es eloszto minden kimeneten 6 dB-vel kisebb jelszint lesz, de ha nem zarod le a nem hasznalt kimeneteket akkor meg ennel is kisebb. Avagy ezzel a (peldaul) 6 dB csokkenessel tudsz szamolni rendesen ahogy kell, de az illesztetlenseg-lezaratlansag-ilyesmikkel sokkal kevesbe.

Raadasul a jo (hatekony) passziv elosztokkal az is a gond hogy az hatekonyan csak egy relative kis savszelesseg eseten mukodik egy egy adott frekvencia mellett. Ha nagy a savszelesseg (pl osszemerheto magaval a frekvenciaval) akkor ott tovabbi meglepetesek lesznek. Es ezt azt is jelenti a gyakorlatban hogy az aktiv elosztokban levo kis zaju erositok (LNA-k) meg ezt a veszteseget is kompenzaljak valamennyire ugyan - de "cserebe "az alap zajszint az noni fog (igy az RSSI az lehet hogy valtozatlan marad, de az alapzajbol mar relative kevesbe emelkedik ki).

Általában ezeknél az eszközöknél nem is az alacsony, hanem a túl nagy jel esete szokott előfordulni, így erősítőt szerintem felesleges első körben beszerezni.

Egyetértek azzal, hogy első körben a kábelezés és a régi osztó hibáját kellene kizárni, de legelőször az FTTH receiver és az osztó közötti kábelt nézném meg. Ha ez megfelelőnek tűnik, akkor az osztót kihagyva, közvetlenül kábelről-kábelre egyenként összekötni az elmenő ágakat a FTTH receiver kimenetével és ellenőrizni a változásokat.

Akár az is simán előfordulhat, hogy a csere közben valamelyik csatlakozó meglazult, és nem érintkezik rendesen. Természetesen az is előfordulhat, hogy az FTTH receiver hibás, sajnos eléggé vegyes minőségűek...

Hány TV-d van? 3-at simán elvisz egy passzív splitter (HG8247H a Digi cucca itt).

Szerkesztve: 2023. 11. 19., v – 12:20

"passzív elosztó"

Hány ágra osztja el?

Nincs ráírva a csillapítása?

Milyen hosszú a két messzebbi kábel?

- erősítővel a zajt is erősíted

- nem láttam a leírásodban, hogy milyen kábel és milyen splitter

- milyen a kivitelezés ?  pl. milyen a csatlakozó klimpelős vagy kompressziós ? (csavarosat már nem is merem leírni, remélem már kihalt)

For Whites Only meeting room!

Nem tudom milyen splitter, anno szerintem okosba' került oda, le van kopva a felirat. A csatik csavarosak ofkoz, akkor ez +1 feladat nekem.

echo crash > /dev/kmem

Szerkesztve: 2023. 11. 20., h – 11:34

sub

Amúgy hülye kérdés: nem az az általános, hogy már egy 10 évvel ezelőtt kapható, ezer forintos splitter is elnyomja a visszaverődést a nem illesztetten lezárt kimenetein?

Szerkesztve: 2023. 11. 20., h – 08:05

Milyen kábel van? Ha nem hármas árnyékolású (tri-shield), kapásból kuka és újat behúzni. 

Hasonló problémám volt a telken, igaz csak 4 felé kellett megosztani a jelet (mindig TV). Az antennához legközelebbi ágon levő dekóder megoldotta a problémát. Ha az be van kapcsolva, akkor mindenütt 100%-os a digitális jel minden kábelvégen. Ha az nincs bekapcsolva, akkor mindenütt 0. Nagyon nem értek hozzá, de azóta a dekóder a konyhában folyamatosan be van kapcsolva és halleluja.

egyik ügyfélnél digi-s előfizetés, 9 tv üzemel róla egy 15ös osztóval,  mindenhol pöpec a jelminőség, erősítőt engedd el ha zaj van akkor a zajt is erősíted, nem csak a jelet, legyen rendes f csatlakozó feltéve,  és jóminőségű többszörösen árnyékolt  kábel, utána 99,9% hogy rendben lesz a coax hálózat.

Nincs a világon se jó, se rossz. A gondolkodás teszi azzá... (W. Shakespeare)

ZTE F688 PON jelenleg, előtte ZTE ZXA10 F625G azzal is tökéletes volt tri shield, krimpelt/préselt F csatlakozók, mindenhol minden szíp, jó jel/zaj arány és  nincs eldobott  frame vagy hiba a dvb-c jelfolyamban.

Nincs a világon se jó, se rossz. A gondolkodás teszi azzá... (W. Shakespeare)

Vannak olyan Digi területek, ahol nem az ONT adja a koax kimenetet, hanem egy különálló "FTTH Receiver" dobozka (FWR-8610RW, TBN100B, stb), a topicnyitó leírásából úgy gondolom, hogy itt is ez a helyzet. Ezek sajnos elég vegyes minőségűek, sok probléma van velük, viszont ha jól működnek, akkor általában inkább a kiadott jelszint túl magas esete szokott előfordulni.

"nincs zaj"

- ezt csak egy elméleti ismertekkel ép hogy rendelkező ember állíthatja, akinek nem volt kezében SDA (pl Wavetek Acterna SDA-5000).

For Whites Only meeting room!