Krausz Ferenc fizikai Nobel-díjat kapott

A magyar fizikusnak és társainak az attoszekundumos fényimpulzusok kutatásáért ítélték a rangos díjat 2023-ban.

A Svéd Királyi Akadémia kedd délelőtti bejelentése szerint 2023-ban Krausz Ferenc, Pierre Agostini és Anne L’Huillier kapja a fizikai Nobel-díjat az attoszekundumos fizika területének megalapításáért és az elektronok kutatásáért.
Kapcsolódó
Megfigyelték az elektronok utazását

Magyar tudós vezetésével nézték meg Münchenben a kvantumfizika egyik legfurcsább jelenségét, az alagút-effektust.

A Németországban élő Krausz Ferenc társaival az ultragyors lézertudomány megalapítója. Az attoszekundum a másodperc egymilliárdod részének egymilliárdod része (10–18 másodperc). Az ilyen időtartományban működő lézerekkel olyan fizikai folyamatokat lehet vizsgálni, amiket eddig nem tudtunk, például az elektron útját az atom belsejében.

Még csak kedd van, mi jöhet még? Kariko kezdte a hetet

Hozzászólások

És még azt mondják, hogy a magyar oktatás romokban!!

Mennyire büszkék tudnak lenni azok a magyarjainkra, akik amúgy elüldözték őket... :D

Tulajdonképpen egy olyan Nobel díjasunk van, aki Magyarországon születve és élve, magyarországi munkássága alapján kapta a Nobel díjat, de ő is külföldön halt meg, mert végül csak elüldözték. A többiek vagy nem is Magyarországon születtek és/vagy nem magyarországi munkásságukra kapták.

Kapcsolódó realista bejegyzés:

https://www.facebook.com/nyary.krisztian/posts/pfbid0ZHrcbWJxrQK9m4bV9a…

Halmazelméleti példatár

 

Nobel-díjasok magyarországi gyökerekkel:

Bárány Róbert, Békésy György, Gábor Dénes, Daniel Carleton Gajdusek, Milton Friedman, Harsányi János, Herskó Ferenc, Hevesy György, Karikó Katalin, Kertész Imre, Lénárd Fülöp, Oláh György, Polányi János, Szent-Györgyi Albert, Wigner Jenő, Elie Wiesel, Richard Adolf Zsigmondy

 

Magyarországon született Nobel-díjasok:

Békésy György, Gábor Dénes, Harsányi János, Herskó Ferenc, Hevesy György, Karikó Katalin, Kertész Imre, Lénárd Fülöp, Oláh György, Szent-Györgyi Albert, Wigner Jenő

 

Magyar állampolgárként lettek Nobel-díjasok:

Karikó Katalin, Kertész Imre, Szent-Györgyi Albert

 

Magyarországon folytatott tevékenységük miatt kaptak Nobel-díjat:

Kertész Imre, Szent-Györgyi Albert

 

Magyarországon alkottak, Magyarországon haltak meg:

Kertész Imre

 

Hazájuk végig büszke volt rájuk, és nem próbálták meg őket elüldözni Magyarországról:

(A lista a 2023-as fizikai Nobel-díj odaítélése előtt készült.)

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

  1. pink fórumtársat kérdeztem, hogy neki személyesen micsoda.
  2. Ezt írtad:

rengeteg embernek baja van azzal, ha valaki más zsidó.

Ezt mégis miből szűrted le? Miben nyilvánul ez meg szerinted? 

Szerintem a legtöbb embert egyáltalán nem érdekli és általában azok foglalkoznak vele leghangosabban akik valamilyen módon érintettek. Ékes példa: Szegedi Csanád.

Nem tudom, ezt kérdezd meg talán azoktól, akik idehaza zsidókat vernek, a „zsidózást” teljesen legális káromkodási és szitkozódási formának használják mindenfelé, nemzetgyilkos zsidó háttérhatalmat vizionálnak, netán zsidókat kívánnak haláltáborokba, meg ilyesmi.

Te mit gondolsz ezekről?

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

 ezt kérdezd meg talán azoktól

versus

engeteg embernek baja van

---

Kik az a "rengeteg ember" ?

---

Érdekes módon összeesküvés elméleteket gyártókra hivatkozol, mindeközben Te magad is olyasmit vízionálsz amivel az ismerettségemben levő zsidó ismerőseim nem találkoztak. Azt tudom, hogy többeknek okozott kihívást az identitás keresés és az, hogy a származásukkal járó örökségből mit szeretnének-tudnak-akarnak felvállalni: és ez még időben is változott. Volt pl aki teljes tagadással, sőt agresszivitással reagált.

Ettől még persze lehet, hogy így van, de szívesen látnék erre valami komolyabb kirívó példát; lehetőleg olyat ami magyar specialitás és külföldön nem találkozol vele ugyanúgy (hisz különben nem lenne értelme menekülni előle).

idehaza zsidókat vernek

Hol? Ki? Mikor?

a „zsidózást” teljesen legális káromkodási és szitkozódási formának használják

magyarozni/románozni/cigányozni/zsidózni/whatever: szitkozódás. Miért szerinted szabályozott, hogy mi a legális / illegális káromkodás? 

Ha valaki káromkodik azzal benned kárt tesz? (szerintem ez az audiovizuális környezetszennyezés kategóriája: olyan mint a reklámplakátok: Csúnya, haszontalan). Van aki mások felmenőit nemük és testrészeik alapján szidalmazza. Azt sem díjazom különösebben.

nemzetgyilkos zsidó háttérhatalmat vizionálnak

Összeesküvés elméleteket gyártani bűntény lenne? Miért ne vízionálhatna/képzelhetne mindenki azt amit akar? A gondolatbűnt és annak elszámoltatását azért hagyjuk meg a sztálinistáknak.

netán zsidókat kívánnak haláltáborokba

Kívánnak? Amíg ez csak gondolat és semmiféle megnyilvánulása nincs addig nem díjazom, de ahogyan sokan kívánják pl politikusok halálát, küldik el gondolatban esetleg szóban a közlekedés egyéb résztvevőit [..] helyekre: nem gondolom, hogy ez kirívó lenne.

A probléma az, hogyha valamilyen csoport ki van szemelve, meg van különböztetve a többiektől és emiatt diszkriminálva van (akár pozitív akár negatív irányban). De ezt próbálja az identitáspolitikát gyártó és abban tobzódó közeg előidézni: lehet azt nézni, hogy mi minden különbözteti meg az embereket egy társadalomban és ilyen határvonalakat húzni, meg lehet arra fókuszálni, hogy mi az ami összeköt.

Szomorúan látom, hogy amíg egykoron konkrét célok elérésére a legkölönbözőbb emberek összeálltak és remek dolgokat alkottak, addig most sokan körbe állva mutogatnak egymásra, hogy neked hosszú a lábujjad, nekem meg rövid: ahelyett, hogy arra figyelnének mi van középen: mit kellene csinálni.

Ékes példa: lehet padot festeni: biztosan van Budapest szerte egy csomó rossz állapotú, akár törött deszkázatú pad. Lehetne egységes barna + kerület esetleg fővárosi címerrel megjelölt az összes pad, hogy tudd a területet ki tartja karban. Ehelyett lett belőle identitáspolitikai üzengetés, meg ideológizálás: hasznos helyett káros tevékenység + pénzköltés és idő pocsékolás.

--

Még sok mást is gondolok, ha van konkrét kérdésed kérdezz nyugodtan :)

Kiegészíteném azzal, hogy Magyarországon talán a Nobel-díj az egyetlen, ami le tudja rólad mosdatni, ha zsidó vagy.

Miért tartottad ezt fontosnak megjegyezni?

Arról írsz, hogy "Nobel-díj az egyetlen, ami le tudja rólad mosdatni, ha zsidó vagy." Én azt kérdezem, hogy erre miért van szükség. Miért vetődik fel egyáltalán: mosdatni, hogy zsidó valaki?

Minden ember rasszista. Szerintem nem maga a rasszizmus a gond. Az egy velünk született dolog.
A különbség szerintem abban van, hogy ki hogyan viszonyul a saját rasszizmusához.

A zsidókkal egyébként történetesen semmi bajom nincsen. Sőt! Kimondottan idegesítenek az e köré épülő konteók.
A cigányokkal se a színük a bajom.

Milyen fordulatot?!

Lépten-nyomon akad valaki, aki fontosnak tartja megjegyezni adott híres/sikeres emberről, hogy hja, ez is zsidó! (WFT?! Miért fontos ez?)
Nobel-díjasokról még sosem hallottam senkit így nyilatkozni (olyan esetben sem, amikor nyilvánvalóan és köztudottan zsidó az illető) --> talán ez az egyetlen dolog, ami le tudja mosni rólad. Erre reflektáltam csak.

Pls, mondj példát, ilyet még én sem hallottam.

Szerintem ez paranoia.

Egész életemben összesen 2 emberrel találkoztam, aki zsidózott, köpködve.

Megkérdeztem, hogy tulajdonképpen mi a baja a zsidókkal, nem tudott válaszolni. Aztán mondtam, hogy hát barátom, én is zsidó vagyok. De kapaszkodj meg, te is. A Kárpát-medencénél nagyobb olvasztótégely nem nagyon volt a történelemben. Akkor csönd lett.

Mondom, összesen kettő. A lépten-nyomontól ez messze van.

Kapcsolódó realista bejegyzés

Anyádpicsája.

 

Röviden utánanéztem neked. Általában azok üldözték el ezeket a magyarokat, akiknek a továbbfejlesztett módszereit te és elvbarátaid előszeretettel használjátok pl. a térdelni nem akarók ellen.

Lássuk, mit mond a Wikipédia (vagy egyéb forrás, ha a Wikipédia nem egyértelmű)!

 

Békésy György

A Nobel-díjat érő kutatás javát Magyarországon végezte. A nácik indította háborúban megsemmisült a laborja. Külföldre ment, és nem tért vissza. Vagyis a nácik miatt ment el.

 

 

 

Gábor Dénes

A nácik miatt ment el.

 

 

 

Harsányi János

A nácik miatt bujkált, majd a kommunisták miatt ment el.

 

 

 

Herskó Ferenc

A nácik elvitték a családját vonattal, de szerencséjük volt és hazatérhettek. Még gyerek volt, amikor a kommunisták uralma idején kivándoroltak Izraelbe. Szerintem mondhatjuk, hogy a nácik és a kommunisták miatt ment el a családja.

 

 

 

Hevesy György

Őt valóban a magyarok csinálta politika üldözte el, a kommunisták első, rövid uralma után. A hamvai hazatértek.

 

 

 

Karikó Katalin

A kommunisták miatt ment el.

 

 

 

Kertész Imre

A nácik elvitték, de szerencséje volt és hazatérhetett. A kommunisták megnehezítették az életét, ahogy a legtöbb nem kommunista íróét akkoriban. Mindenen felül a gépezet szerves részét képező különc saját maga üldözte saját magát békétlenségbe és békességbe.

 

 

 

Krausz Ferenc

Nekem úgy tűnik, hogy a tudásához és ambícióihoz túl kicsi volt Magyarország, de sosem szakított vele. Ha meg is próbálták elüldözni, bizonyos értelemben nem sikerült.

"Ezután a kérdésre, hogy miért ment Ausztriába, majd Németországba dolgozni és kutatni, azt mondta: „Mert a körülmények Magyarországon annyira mostohák voltak. Ez a fajta kutatás, mint általában a kísérleti fizika, a legtöbb más területen is forrásigényes, a lehető legjobb műszerekre van ahhoz szükség, hogy világszínvonalú kutatást tudjunk végezni. Ezeknek a műszereknek a beszerzésére annak idején Magyarországon nem voltak meg a források."

A jelenről is beszélt: "Arról, hogy Magyarországon két attoszekundumos lézeres kutatóhely is működik, a friss Nobel-díjas azt mondta, hogy a szegedi ELI-ALPS tulajdonképpen egy olyan lézercentrum, amelyben az attoszekundumos fizika áll az abszolút középpontban, erre utal az Attosecond Light Pulse Source (attoszekundumos fényimpulzusforrás) névben szereplő rövidítése is. A három „extreme light infrastructure” (ELI) – Bukarest, Prága és Szeged – közül a szegedi épült kifejezetten azzal a céllal, hogy az attoszekundumos fizika témakörében kínáljon infrastruktúrát érdeklődő kutatóknak egész Európából, ideális esetben az egész világról, akik jöhetnek – és remélhetőleg jönni is fognak –, hogy ezekkel a berendezésekkel attoszekundumos fizikai kísérleteket végezzenek."

 

 

 

Lénárd Fülöp

A német családja magyarnak nevelte, de ő németnek érezte magát és náci lett. Számomra úgy tűnik, nem üldözték, hanem a szíve a németekhez húzta, mert németként közöttük érezte otthon magát.

 

 

 

Oláh György

A kommunisták miatt ment el.

 

 

 

Szent-Györgyi Albert

A kommunisták miatt ment el.

 

 

 

Wigner Jenő

Fiatalon német területen találta meg a helyét. Nekem úgy tűnik, Magyarországon nem üldözték. Aztán a nácik miatt ment el a kontinensről.

 

 

 

Mi a véleményed, a fajtád felhagy a kommunisták és nácik örökül hagyott törekvéseinek és manipulációs eszközeinek használatával, hogy minél kevesebb magyar érezze üldöztetve magát Magyarországon?
Én semmiképpen sem mondom, hogy szeressétek a kormányt, vagy ilyesmi, de az egyes emberekkel ill. általánosítás/kollektivizálás közben beszélhetnétek legalább olyan tisztességesen, ahogy a rólatok szóló beszédben is hallani kívánnátok. Amíg ennyire sem* vagytok képesek, addig alaptalan elvárnotok, hogy az emberek másképp álljanak hozzátok, mint ti őhozzájuk.

* A "sem" szóval arra utalok, hogy a pofátok kurva nagy, mégis meglett sorozatban a negyedik kétharmad Orbánnak. Persze, tudom, hogy egyes frakcióitoknak pl. az MSZP és az SZDSZ is büdös volt, mint a friss fos. Ezzel csak az a baj, hogy akkor nem 12, hanem legalább 24 éve ér egy kalap szart, hogy nagy a pofátok és a társadalomért folytatott teljesítményetek meg lófasz. Ráadásul valamilyen furcsa véletlenből kifolyólag a nagy önálló ébredéseitek, ragyogásaitok közepette ~mindig azt szajkózzátok, amit a nyugati "progresszív" mainstream épp nyomat. Mindannyiótok akkora egyéniség, hogy a szövegetek alapján a titeket hallgató csupán annyit állapíthat meg biztosan, hogy a nyugati sablont szinte kritikátlanul artikuláljátok fel a gyomrotok legmélyebb bugyraiból. Valahol belül talán még ti is érzitek, hogy nem idevaló, hiszen legalább 12 éve nem tudtok cselekvő és építő erőt meríteni belőle. Helyette visszataszító (s olykor visszataszítón szépelgő), felsőbbrendűsködő faszkalapokká lettetek általa. Szakadatlanul pofázzátok a nyugatról beszopott geciségeket, közben meg azt sem éritek fel ésszel, hogy mit jelent rátok, ránk, mindenkire, a magyar közéletre nézve a négy kétharmad. Azt sem értitek, hogy ha a fajtátok nem tudja saját erőből, tisztességgel legyőzni Orbánt, akkor adott esetben Orbánék rajtatok kívül álló okok miatti bukása után úgy kerül hozzátok a hatalom, hogy összességében kevésbé vagytok rátermettek náluk, és ez a hatalomátvétel visszalépés lesz Magyarország számára, nem evolúció (vö. haladás). Ezért lenne jó ~normálisnak lennetek, és olyasmiben hinnetek, amiben hangerő helyett az emberi erőtöket találjátok meg.

:)

1985-ben létszámcsökkentés miatt elküldték a kutatóközpontból, ekkor döntött úgy, hogy férjével és kislányával külföldön folytatja kutatásait. 

Hogyne, ÓÓÓBÁÁÁÁN 1985-ben elintézte. Ülj le 1es. Miért csinálsz 1bites hülyét magadból?

Hát, Frankóról szerintem sokmindent el lehet mondani, pl. hogy egy öntelt fasz, de gyakran szokott neki igaza lenni.
Amit most leírt, az literálisan igaz, tényszerű, ellenőrizhető állításokat tartalmaz. Ezzel szemben Te se nem vitatkozol vele, se tényszerű állításokat nem teszel (gyakorlatilag nem vitatod az állításait), csak hangulatkeltő bullshitet böfögtél ide.

Ki is a demagóg?

attoszekundumos fényimpulzusok

Amit akár itt is kutathatott volna az ELI-ALPS berkeiben, ami - mint írtam már - európai viszonylatban a legmodernebb lézerkutató központ pont ezzel a specialitással... csak valamiért nem itt kutatta. Valahogy egyszer csak fel kellene göngyölíteni, hogy mi a faszér' mennek külföldre a jó szakemberek.

Milyen válaszra vársz? Arra amit tudsz? Hogy megy az agyelszívás a gazdag országok felé a szegény országokból?! Az, hogy itthon nincsenek olyan körülmények mint nyugaton? Ez így van, és hogy több kellene k+f-re mint magaslesre? Ez így van!

De vazzeg azután, ha a nyilvánvaló dolgokat leírtad, akkor méltóztass kiemelkedni a napi dolgokból, és próbáld meg átélni, hogy két magyarról van szó, és örülj neki. 
 

Tudod, ha bemész egy templomba egy esküvőre, és az egyik vendég véletlenül rád önti a szentelt vizet, akkor sem állunk neki üvöltözni a templomban, csak azért mert ott nem azt illik. Igen, ezt nem lehet mérni, nem lehet kiszámolni, csak így van.

próbáld meg átélni, hogy két magyarról van szó, és örülj neki

Én átélem és kurvára sajnálom, hogy nekik ezt külföldön kellett elérnüik, mert Magyarország eltékozolta és nem támogatta a tehetségüket. Azt nem értem, hogy azok hogy, mit és miért élnek át, akik miatt a kutatóink mennek inkább külföldre. Tudod, ez nem szimplán pénzkérdés, a CEU elüldözése se pénzkérdés volt.

Szerintem pénz és infrastruktúra kérdése.

A két másik francia Nobel-díjas is az USA-ban kutatott, miért? Ugyanazért amiért a magyar. Mert a legnagyobb üzlet az agyelszívás.

A ceu egy politikai játszma vesztese, nem kellene azt az országot basztatnia ahova beteszi a lábát.

Jajj, neee, irígy vagy, és ennyi. Hogy pont nem ebben a porfészekben, vagy svájcban, vagy katarban, vagy dubaiban, nem luxemburgban, nem butánban lettek nobel díjasok. SOk országban nem lettek. Lehet tagadni, hogy magyarok, meg ezen is szidni az országot, de magadon kívül kit járatsz le? Pont a 20.000 GDP-s ország adott pártíz millió eurót Krausz Ferenc kutatásának támogatására, amiért pont a retkesmocskos kommunista ellenzék ajvékolt. Egyszer döntsétek már el, hogy mit támogattok és ahhoz tartsátok már magatok legalább 5 percig.

Valahogy egyszer csak fel kellene göngyölíteni, hogy mi a faszér' mennek külföldre a jó szakemberek.

Már említették a fizetést, az elérhető életszínvonalat, meg a rendelkezésre álló kutatási pénzeket (és egyéb forrásokat).

Én hoznék egy másik szempontot: Én 2004-ben jöttem ki ki az ELTE-ről, az eredeti tervek szerint egy két és fél éves projektre. Amikor már lefelé járt az a két és fél év, akkor otthonról súgtak, hogy ne is próbáljak hazamenni, mert nincs számomra ott hely. A magyar akadémiai életben nagyon számít, hogy kinek vagy a rokona és pártfogoltja, sajnos én nem rendelkeztem ilyen hálóval, így esélyem se volt otthon érdemi állás/kutatási pénz/stb. megszerzésére. 

A magyar akadémiai szféra végletesen belterjes és zárt. Külsősként és kicsit innovatív megközelítésekkel (amik ugye az áttörő tudományos eredményekhez kellenének) egy kezdő kutató még a pályája elején elhull. Ha megérti ezt (vagy szerencsés, mint én), akkor időben lelép, és hát ugye nem Magyarországon hozza majd az eredményeket.

Mielőtt beírja valaki: igen, tisztában vagyok vele, hogy ez sem magyar specifikum, kell egy ország akadémiai szférájának egy kritikus méret fölött lennie ahhoz, hogy ez a jelenség ne legyen. Európában szerintem ez kb Francia- és Németországban valósul meg, azon kívül meg UK és USA. Nem véletlen, hogy a legtöbb komoly tudományos eredmény ma már szinte kizárólag ezekben az országokban születnek. (Plusz Kína, ami jön fölfele, de Kína nagyon más világ, tök más szabályokkal, stb.)

Csaba

Szerinted a "hogy kinek vagy a rokona és pártfogoltja," háló mikor épült ki?

Ami most zajlik az "csupán" a régi rokoni háló lecserélése másik rokoni hálóra. A régiek meg visonganak. Az MTA-nak meg úgyis mindegy. Az ilyen háló alapú "tudományos rendszer" eddig is, s ezután is a lehetőségének töredékét fogja csak produkálni.

Mondjuk az ország népének nem lenne mindegy, de már hozzászokott.

Szerinted a "hogy kinek vagy a rokona és pártfogoltja," háló mikor épült ki?

Tippre úgy a honfiglalás körül... (A dualizmusból mindenesetre már vannak ezt felpanaszoló dokumentumok.)

Ami most zajlik az "csupán" a régi rokoni háló lecserélése másik rokoni hálóra. A régiek meg visonganak.

Ebben tökéletesen egyetértünk.

Az MTA-nak meg úgyis mindegy.

Kb ebben is. Az MTA a mindenkori politikai vezetést szolgálta ki, a dualizmusban is, a komcsi időkben is, a rendszerváltás utáni zavarosban is, meg a NERben is. 

Csaba

Tippre úgy a honfiglalás körül

Jó, ha van egy egészséges önbizalom, de én történelemből úgy tanultam, hogy az MTA és társ intézményei jóval később jöttek létre. (tudományos élet meg biztosan volt ez előtt is, de hogy milyen formában és hagyományokkal jó kérdés).

A magyar akadémiai szféra végletesen belterjes és zárt.

^ a kommunista erkölcsön alapuló háló még erre rakódik rá.

Önmagában az, hogy valakinek kiterjedt ismeretsége, kapcsolat rendszere van egy nagyon jó dolog. A kommunista erkölcs ott jelenik meg, amikor minden és mindenki kizárólag ezen keresztül zajlik: előidézve az egyenlők és egynlőbbek jellegzetes helyzeteit, sutba dobva az objektív eredményeket, érdemeket lecserélve ideológiai szempontokra.

A nagy koponyákra pedig nem volt jellemző, hogy remegve a székükbe kapaszkodtak volna: pl Simonyi.

Annyiba kotnek bele (timi helyett, o dolga lett volna, de erveket nem hasznalt), hogy az mar regen rossz, ha valaki Hevi vagy egy hozza hasonlo velemenye miatt hagy ott egy orszagot. Szoval ez az "akik eluldoztek, azok buszkek" resz tenyleg demagog.

Az megint erdekes kerdes, hogy a Hevi felek vagy a willy felek utaljak jobban azt a kommunista rendszert, ami eluldozte azokat a tudosokat, akik tenyleg politikai okbol menekultek, nem a tobb penz remenyeben. Es ezt nem kene egy szovjet ~= orosz szintjere egyszerusiteni.

Hevivel egyszer sztereoban fejtettuk ki pont Frankonak az egyetlen pontos okot. Itt nagyobb a penztarca varhato erteke, mint ott. Pont. Nem mindenki menekul a vele egyet nem erto politikusok elol, nem ez a normalis a Rakosi rendszer (meg esetleg 1-2 utodja) ota, persze volt olyan is. Ez ma mar a kisebbseg, aki a szemet Orban meg szemet Fico meg szemet Morawiecki elol menekul Angliaba. Ahogy az is ritka hogy valaki a szemet nemvaltoztato vegan feminaci woke-ok miatt hazakoltozik. Ne csinaljatok mar ugy, mintha barmelyik rendszervaltas utani rendszer Rakosi modjara vitte volna el ellenvelemeny kifejtese miatt a fel csaladfatokat egy Recsk szeru helyre.

Franko mindenesetre nem ertette meg, hogy akkor miert is nem megyunk haza. Talan abbol mar ertett, hogy gunyosan kozoltem vele, hogy akkor a parom holnap be is adja a felmondolevelet a munkahelyen es holnaputan mar indulunk is, mert meggyozott.

Hevi, meg van hely a kocsiba', jossz velunk?

Hevivel egyszer sztereoban fejtettuk ki pont Frankonak az egyetlen pontos okot. Itt nagyobb a penztarca varhato erteke, mint ott.

Jah, igen, szimpla gazdasági migránsok vagytok olyan országokban, amelyek "hanyatlanak" és "haldokolnak", de a pénz az jól jön. :D

Franko axiomai:

  • aki mas orszagban ugy latja, hogy tobb penzt kereshet, es ennek megfeleloen el is indul, az menekul
  • aki egy idegen orszag vezeteseben talal barmi kritizalni valot, az koteles az orszagot azonnal elhagyni, hogy peldat mutasson

Ha ebbol indulsz ki, "nehez" veled vitatkozni. "Nehez" - par hulye melled all, par ertelmes ember elott meg meg nagyobb hulyet csinalsz magadbol, meggyozni senkit nem fog egyikunk sem.

Ki a szelsosegesebb? Aki kepes olyan orszagban dolgozni, ahol amugy sok politikai dontessel nem ert egyet, vagy aki el se tudja kepzelni, hogy valaki nem azert valt orszagot, mert "menekul a szemet/hanyatlo orszagbol"?

Mit támasszak alá? Ne toljál már ki velem, Te nem ide jársz?

Bár alapvetően nem szimpatikus nekem az arrogáns stílusa, korrekek és megalapozottak szoktak lenni a válaszai, hozzászólásai.
Erre most nem fogok más topikokból linkeket vadászni példaként, van jobb dolgom is, ha megbocsátasz.

Az antiszemita kártya nem értem, hogy jön ide. Leírtam egy megfigyelésemet, mindenféle kommentár és értékítélet nélkül. Valaki mással egy másik threadben ezt már kitárgyaltuk, légyszi ne kelljen elölről kezdeni!

Mit támasszak alá? Ne toljál már ki velem, Te nem ide jársz?

Pont azért kérdeztem, mert ide járok...

 

korrekek és megalapozottak szoktak lenni a válaszai, hozzászólásai.

Mondod ezt egy olyan szálban, amelyik elején egy vaskosat hazudott. A legtöbb elüldözés a nácikhoz (gyk. a korabeli németek baromságai) fűződik, mert vagy közvetlen voltak kiváltó oka az elüldözésnek, vagy a miattuk nyakunkba szakadt kommunisták (gyk. a korabeli szovjetek baromságai) útján. Vagy te nem tudtad, hogy az előző évszázad bizonyos időszakaiban német majd szovjet befolyás és elnyomás volt Magyarországon? _Franko_ hozzászólása egészében egy – frankón önazonos – tudatosan inkorrekt szarhalom. Legutoljára a kommunisták csomagolták olyan torzzá a tényeket, amilyenné ő. Ha megnézed a 32 pluszegyezőt, azon belül a közéleti témákban gyakran hozzászólókat, láthatod, hogy jellemzően térdelők, vagyis korszerű kommunisták értettek egyet a hozzászólással. Ezért van ott a te szavazatod is.

:)

hja, most is hitler uldozi el oket :D nemis! az osztrakok! :D janem, a torokok! :D az se, akkor a romaiak!!! :D fityfenet, tuti istvan vo't, mert bevezette a keresztyenseget... :D

feltunhetne, hogy egy szemelyben vagy az e'multnyo'cevezes csimborasszoja :D
inkabb ervelj a mondandoja ellen, a komcsizasos tereleseddel csak magad minosited :)

hja, most is hitler uldozi el oket :D nemis! az osztrakok! :D janem, a torokok! :D az se, akkor a romaiak!!! :D fityfenet, tuti istvan vo't, mert bevezette a keresztyenseget... :D

Melyik magyar Nobel-díjast "üldöztük el" a szovjetek távozása után?

Krausz a rendszerváltás környékén orientálódott kifelé (saját bevallása szerint azért, mert külföldön volt pénz az őt foglalkoztató kérdések kutatására), de az ott szerzett tudását, kapcsolatait megosztja a Magyarországon lévő magyarokkal is.

 

feltunhetne, hogy egy szemelyben vagy az e'multnyo'cevezes csimborasszoja :D

Kérlek, ne engem hibáztass azért, mert a valósággal megzavartam a békés térdelésed.

 

inkabb ervelj a mondandoja ellen

Jah, a kommunisták kizárólag akkor érv, amikor a fajtád a fideszesekre használja.

 

a komcsizasos tereleseddel csak magad minosited :)

A tények titeket minősítenek.

:)

engem melyik teny(?) is minosit? es hogyan is? :D
terdeles? en csak elmultnyolcevezest meg terelest latok :)
saját bevallása szerint azért, mert külföldön volt pénz az őt foglalkoztató kérdések kutatására < biztos hitler miatt nincs love :D mit is akarsz mondani ezzel? :D
feladat adott, meg mindig: ervelj a mondandoja ellen.

Szerintem ez ennél sokkal összetettebb. Amennyiben _Franko_ hozzászólása biased, legalább annyiban a Tiéd is az.
Eleve az ,,elüldöztetés" egy nagyon széles spektrumú dolog, ami függ még az illető lelki alkatától is. Valakinek már az állandó basztatás, seggbe kúrogatás is elég, hogy folyamatosan frusztráltnak érezze magát, illetve kilátástalannak a helyzetét. Messzire vezet ez. Az igazi okok pedig valószínűleg még mélyebben gyökereznek a társadalmunk struktúrájában.
Direkt nem akarom ezt se nácizásra, se kommunistázásra kifuttatni; nem látom értelmét ezt erre a skálára ráfeszíteni.

Az meg különösen elszomorít, amikor ennyit sikerül meglátni / ráprojektálni egymásra - ti. náci vagy kommunista.
(Szerintem egyébként már nincsenek sem valódi nácik, sem valódi kommunisták. Bár ezt megvitatni szerintem nem leszek jó partner Neked, mert az értékrendem nem ezen fogalmak mentén épül fel.)

Amennyiben _Franko_ hozzászólása biased, legalább annyiban a Tiéd is az.

Azaz?

 

Eleve az ,,elüldöztetés" egy nagyon széles spektrumú dolog, ami függ még az illető lelki alkatától is. Valakinek már az állandó basztatás, seggbe kúrogatás is elég, hogy folyamatosan frusztráltnak érezze magát, illetve kilátástalannak a helyzetét.

Én azt soroltam fel, milyen uralom, körülmények közt távoztak. Mert hogy az állítás kb. az volt, hogy a magyarok elüldözték őket.

 

Messzire vezet ez.

Mi? Az, hogy _Franko_ nyilvánvaló hazugságára mellébeszélésbe kezdtél?

 

Az igazi okok pedig valószínűleg még mélyebben gyökereznek a társadalmunk struktúrájában.

He?

  1. Zsidó létedre neked teljesen kimaradt, hogy Trianon ill. a II. vh. után a miénknél erősebb államok vették át a hatalmat Magyarországon?
  2. A Nobel-díjak kapcsán tárgyalt időszak túlnyomó részében népességileg és gazdaságilag – relatíve – kicsi ország voltunk és vagyunk, ezért semmi kirívó nincs abban, hogy a kiemelkedő tehetségeink a miénknél gazdagabb országokban tudták megmutatni a kimagasló képességeiket.

 

Az meg különösen elszomorít, amikor ennyit sikerül meglátni / ráprojektálni egymásra - ti. náci vagy kommunista.

Röviden, de egyértelműen fejeztem ki, miért használtam veletek kapcsolatban a "kommunista" kifejezést, ezért javaslom, ne projektáld rám, hogy azt írtam, amit neked meglátni sikerült.

 

Szerintem egyébként már nincsenek sem valódi nácik, sem valódi kommunisták.

Ezzel tök releváns ballasztot szórtál a mellébeszélésedbe.

 

Bár ezt megvitatni szerintem nem leszek jó partner Neked, mert az értékrendem nem ezen fogalmak mentén épül fel.

Szerintem ebben egyetértünk, hiszen én sem gondolom, hogy az antiszemita kártyát reflex-szerű gyorsasággal előrántó ember értékrendjében fontos szerepet kap a valóságról való diskurzus.

:)

Nem hinném, hogy Krausz elüldözték volna. Van összefüggés az adott ország GDP-je és az ott dolgozva elérhető( természettudományos) Nobel díj száma között.

Mondj egy pár olyan hasonló GDP-jű országot, ahol (az utóbbi 40-50 évben) az ott tevékenykedő ember természettudományi Nobel -díjat kapott.

100 évvel ezelőtt még elképzelhető volt. Ma már .....?

Nem csak az az uldozes amikor fegyverrel fenyegetik, vagy egyszeruen csak nem varja meg mig a nyilasok begyujtik.

Van olyan is, hogy egyszeruen nem fizetik ki, peldaul ha csorikam tanarkent probalja meg itthon a tarsadalmat szolgalni. Ilyenkor a megbecsules hianya, es az eletut kilatastalansaga az, ami okot ad neki arra, hogy olyan helyre menjen elni es dolgozni, ahol megbecsulik a munkajat.

Ez kicsit olyan passziv-aggressziv dolog, nem kell utni-verni a felesegedet, hogy elvaljon, eleg, ha nem szolsz hozza, vagyis nem kezeled emberi lenykent. Akkor is el fog menekulni toled.

Arra akartam utalni, de természetesen nem értettétek meg, hogy az utóbbi x0 évben már rég nem elegendő a Nobel díjhoz ha megfizeted a kutatót.

Ha megnézed egy csomó olyan tudós dolgozik az USA-ban és kap Nobel díjat, akik nem ott születtek, és nem azért mert otthon nem fizették meg, hanem azért mert egy természettudományi kutatás legkisebb költsége a kutató bére. Jó, itthon még az sincs meg, de ha meg lenne, akkor se jutna ötről hatra.

Az infrastruktúrához meg csak a legnagyobbaknak van meg a pénze.

Egyrészt tavaly osztrák kapta, aki ott született, ott dolgozott, ott él és láthatóan ott fog meghalni. Másrészt valami akkor csak van USA-ban, ami miatt oda mennek a szakemberek. Esetleg meg kellene nézni, hogy miért. Ha nagyrészt a pénzért, akkor az a pénz itt is lenne, látszólag azért lenne miből átcsoportosítani.

Meg lehet valaki paranoiás is, azt képzeli hogy üldözik. El fog "menekülni" akkor is. (Az intelligens, okos emberek pedig átlagosan inkább érzékenyek az emberi gonoszságra, vagy csak egyszerűen a hitványságra.)

DE..,

nem inkább arról kéne beszélni, hogy a különböző kutatási témákban jelentős gazdasági erővel és ezért technikai feltételekkel jobban rendelkező országok adnak a kutatások végzéséhez jobb lehetőséget. - Emberek pedig, - érthetően, ha mehetnek, - mennek az álmaik után.

Nem hinném, hogy Krausz elüldözték volna. Van összefüggés az adott ország GDP-je és az ott dolgozva elérhető( természettudományos) Nobel díj száma között.

Ez is olyan, tudod, hogy például az egyik európai legmodernebb lézertudományi központ szegedi. Semmi akadálya nincs annak, hogy ott olyan kutatás folyjon, aminek a vége Nobel-díj lesz. Ja, de, van: épp kizáródott az ország a Horizon programokból, mert a lopás és a politika fontosabb, mint a tudomány. A másik az, hogy a magyar államnak kormánynak fontosabb a Vodafone és a reptér megvétele ~2000 milliárd forintért, mint például a kutatás és fejlesztésbe pénzt tenni és a kutatókat értelmesen megfizetni és a kutatásaikat finanszírozni.

Szóval megint Orbán. Olyan ez mint kb két évtizede a focistáink azért kaptak ki mert csúszott a fű. De a viccet félre téve, nagyon is kényelmes orbánozni. Addig se kell a fejet törni, hogyan tovább.

De továbbra is áll. Mondj olyan országot, ami a magyarhoz hasonló (±20%) GDP-vel rendelkezik, és hazai kutató, hazai kutatóhelyen dolgozva (TT)Nobel díjat kapott.

Pedig ez a realitás, már a létesítése közben ott gáncsolták, ahol csak tudták, mert nem engedték, hogy felét ellopják.

Itthon poroszos a rendszer: ha a szarból tudsz várat építeni és éppen ez nem zavar senkit a lopásban, akkor addig nem küldenek vissza a gulágra. De ha egy rokonnak vagy havernak kell a pénz, akkor simán beszánják a munkádat, csak a hogy legyen meleg helye a kis elvtárskának. Egyetemen is ez ment, fizikus phd-s ismerős mesélt szépeket. Neki is tönkrebaszták a kutatását, mert kellett egy unokaöccsnek kellett egy hely. Pedig lehet az ő nevét is mindenki ismerné a kutatási eredmények és szabadalmak után, ha nem teszik tönkre a pitiáner faszok.

Szóval megint Orbán. Olyan ez mint kb két évtizede a focistáink azért kaptak ki mert csúszott a fű. De a viccet félre téve, nagyon is kényelmes orbánozni. Addig se kell a fejet törni, hogyan tovább.

Te jöttél a pénzkérdéssel... csak a foci 1000 milliárd körüli összeget kapott 12 év alatt, van itt pénz, csak nem a K+F felé megy, hanem elfolyik, hogy aztán Lölö hajókázzon az Adrián, miközben dobozos tejeskávét iszogatnak. Az a yacht 27 milliárd forint volt, az mindössze ~70 Nobel-díj összege és szó szerint csak a jéghegy csúcsa.

Mondj olyan országot, ami a magyarhoz hasonló (±20%) GDP-vel rendelkezik, és hazai kutató, hazai kutatóhelyen dolgozva (TT)Nobel díjat kapott.

Azért ezzel a 20 százalékos sávval eléggé lekorlátoztad. Amúgy Ausztria? Mivel tudnak jóval többet mostanában az osztrákok, mint mi? Krausz Ferencet ugyanis oda sorolják leginkább. Anton Zeilinger is osztrák, 2022-ben fizikai Nobel-díjat kapott. Ja, megvan, ott tárt karokkal várták a CEU-t, amit mi elüldöztünk innen.

Ausztria (21) 480,4 Milliárd USD

Magyaroszág(21) 181,8 Milliárd USD

Szerintem nagyobb a difi annál, hogy egy kalap alá vedd, a 2,65 ös szorzó nálam nem fedi hasonló méretű fogalmat.

De nem ez a kérdés, a kérdés, mikor jövünk rá, hogy addig nem fogunk jobban focizni, míg elhisszük, hogy azért nem nyertünk, mert csúszik a fű.

Szerintem nagyobb a difi annál, hogy egy kalap alá vedd, a 2,65 ös szorzó nálam nem fedi hasonló méretű fogalmat.

Egyrészt 2,65-os szorzó nem olyan nagy különbség... másrészt Ausztria mennyit költött csak ebben az évben focira, telekommunikációs cég és reptér megvásárlására?

1. Személy szerint én a focira egy fillért se, a vodára meg a reptérre, igen (csak nem így)

2. Visszatérve a hasonlatra, még mindig úgy érzem a csúszós fűnél tartunk.

3. Krauszt nem üldözték el. A német (München)Max Plank, meg a Ludwig azért nem ugyanaz szint mint az ELTE.

4. Karikót meg ki is üldözte el? Meg mikor?

1. Személy szerint én a focira egy fillért se, a vodára meg a reptérre, igen (csak nem így)

Na, akkor nagyjából itt dőlt el, hogy miért nincs pénz K+F-re. Nem a GDP meg az országméret számít, hanem az, hogy mire megy el a pénz.

2. Visszatérve a hasonlatra, még mindig úgy érzem a csúszós fűnél tartunk.

Érezheted úgy, te dolgod.

3. Krauszt nem üldözték el. A német (München)Max Plank, meg a Ludwig azért nem ugyanaz szint mint az ELTE.

Ami kormányzati szopatás van az ELTE és az egyetemek meg az MTA kutatói kapcsán, az bizony elüldözés. Akkor is, ha nem látod át.

4. Karikót meg ki is üldözte el? Meg mikor?

1985-ben létszámleépítés miatt kirúgták, hónapokig sehova nem vették fel, viszont volt akkora tudományos ismertsége, hogy a philadelphiai Temple Egyetem felajánlott neki kutatói állást.

Ami kormányzati szopatás van az ELTE és az egyetemek meg az MTA kutatói kapcsán

Szóval mikor ment el? Annyit tudok, hogy 2001 ben Bécsben doktorált. Tehát a 90 -es évek végén valamikor.

Szóval kb- 25 évvel ezelőtt már tudta. hogy az ELTE-t szívatni fogják, ezért "elmenekült". Szerintem ez nagyobb teljesítmény, mint amiért díjat kapott. :D

Szóval mikor ment el? Annyit tudok, hogy 2001 ben Bécsben doktorált. Tehát a 90 -es évek végén valamikor.

Aham.

Szóval kb- 25 évvel ezelőtt már tudta. hogy az ELTE-t szívatni fogják, ezért "elmenekült". Szerintem ez nagyobb teljesítmény, mint amiért díjat kapott. :D

Nem, akkor se volt túl jó, azóta meg teljesen lerongyolódott a terület. Ugye onnan indultunk, hogy a magyar oktatás nincs romokban, miközben két olyan Nobel díjasról van szó, akik közül az egyik 78-ban végzett, a másik meg 1998-ban és aztán mentek külföldre, mert itthon nem becsülték meg a munkájukat, lásd például Karikót 1985-ben létszámleépítés miatt kirúgták, hónapokig sehova nem vették fel, viszont volt akkora tudományos ismertsége, hogy a philadelphiai Temple Egyetem felajánlott neki kutatói állást. Itthon nem volt sehova jó, de egy USA beli egyetem pedig két kézzel kapott utána?

Krausz 85-ben végzett itthon. Mindketten az "Átkos" oktatásának pozitív eredményei. És távozásuk az "Átkos" működésének negatív eredménye.

Az is hülye aki e két díj kapcsán a jelen Magyarországának bármilyen helyzetére következtetéseket von le.

Én se tettem. Attól lehet itt jó, rossz, bármi, a kettőnek nincs köze egymáshoz.

Máshol vetettem fel, bármennyire is becsültük volna meg őket, olyan körülményeket nem tudtunk volna teremteni nekik, mint amit kint kaptak. Ez a nyolcvanas évek végére egyértelmű igaz. De ha most nem focira, vodára stb költünk, szerintem akkor se kapnának jelentősen többet. Jelentkezne más akinek"jobban" kell. Azt se szabad elfelejteni, hogy máshol nagy cégek is komolyan belefolynak a kutatásba. Mutass olyan nagy magyar céget aki milliárdokat tud hosszútávon belenyomni.

Gondolat kísérlet: Ha Karikót nem rúgják ki, hanem itt lavírozgat, nagyságrenddel kisebb, de még élhető anyagi feltételekkel. Nobel díjas lenne most?

Gondolat kísérlet: Ha Karikót nem rúgják ki, hanem itt lavírozgat, nagyságrenddel kisebb, de még élhető anyagi feltételekkel. Nobel díjas lenne most?

Tehát innen el kellett üldözni, hogy a világ összességében jobb hely legyen? Érdekes logika. :D

Kérdés: ha nem rúgják ki, hanem három évtizeden keresztül megkapja azt a támogatást, amit USA-ban kapott egy nem túl elit egyetemtől, akkor Nobel díjas lenne most? A kutatási területe messze nem a legdrágább terület volt, simán tudta volna finanszírozni  Magyarország is... csak a hazája nem akarta támogatni. Tudod, ez ilyen CEU jellegű történet, ha a CEU berkeiben jön a következő - az egyetemmel együtt Bécsbe üldözött - magyar kutató, aki Nobel díjat kap, akkor nem okoz majd némi disszonanciát büszkének lenni rá?

Kérdés: ha nem rúgják ki, hanem három évtizeden keresztül megkapja azt a támogatást, amit USA-ban kapott egy nem túl elit egyetemtől, akkor Nobel díjas lenne most?

 

Vajon hogyan csabitotta volna ide, Magyarorszagra, Drew Weissman-t, akivel *kozosen* kaptak a Nobel-dijat?

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ezt mond a tanároknak, ennél kisebb szorzó miatt megy a sírás (vs diplomás átlag bér, legyen az bármennyire is nem összehasonlítható)

Úgy hallottam, majd kapnak béremelést a Vodafone nyereségéből. Kár, hogy a Vodafone 50 milliárd mínusszal zárt a felvásárlás utáni évben.

akik amúgy elüldözték őket

Azért a lista minden egyes tagja kapcsán érdekes lenne, üldözték-e őket és ha éppenséggel igen akkor ki(k).

Sokan egyszerűen azért távoz{n/t}ak, mert itthon senki sem finanszíroz tisztán vagy akár csak nagyobb részt kutatói állásokat. Se az állam, se a cégek. Aki kutatással foglalkozik az valamiből megél és mellesleg végez valami kutatást is. Ez azért nem említhető egy lapon azzal amikor konkrétan az életed volt veszélyben és szó szerint üldöztek.

Te vetted egy kalap alá azokat akiknek az életét fenyegették és azokat akik saját belátásuk szerint más motivációtól vezérelve távoztak.

nem csak fegyverrel és életveszéllyel lehet, hanem

A listádra pedig úgy az élet során tapasztalható minden megnyilvánulást felvehetsz, a "csúnyán/kihívóan/sanda szemmel néztek"-től, az "orrom alá fingott"-ig a "zajongtak a munkahelyemen", "hülye volt a főnök" , "túl sok volt az értelmetlen adminisztráció" stb.stb.stb.  -ig. (ezek a lényegtelen kifogások végtelen tárháza: mindezek ellenére ha akarsz lehet valahol dolgozni. Ha nem akarsz az pedig a saját döntésed: fölösleges mást és ilyen-olyan körülményeket okolni érte.)

Te vetted egy kalap alá azokat akiknek az életét fenyegették és azokat akik saját belátásuk szerint más motivációtól vezérelve távoztak.

Mert egy kalap alá tartoznak: így vagy úgy el lettek lehetetlenítve. Ha nem mennek el, akkor a kutya sem ismeri a nevüket.

Ha nem akarsz az pedig a saját döntésed: fölösleges mást és ilyen-olyan körülményeket okolni érte.)

Igen, a CEU is egyszerűen csak úgy döntött, hogy megy. Igen, a világképedben ők tehetnek róla, hogy nem küzdöttek tovább, pedig csak hülye volt a főnök és ilyenek-olyanok a körülmények. Az a helyzet, hogy rájöttek: széllel szembe nem lehet hugyozni, csak szarni.

ezek a lényegtelen kifogások végtelen tárháza

Ezt te műveled, amikor invalidálod a körülmények hatását abban, hogy kutatók ezrei mennek külföldre, mert itthon csak a lófasz az osztályrészük.

Mert egy kalap alá tartoznak: így vagy úgy el lettek lehetetlenítve.

Ne hülyéskedj már: van akit kényszerítenek és van aki saját maga dönt. Teljesen más helyzet a kettő. Rühellem a felelősséghárítást meg amikor valaki áldozati pózba vágja magát.

Szerinted az is ugyanaz a helyzet ha valaki más tart fegyvert a fejedhez és húzza meg a ravaszt vagy önmagad teszed ezt?

 a CEU is

Mi köze a CEU-nak a nobel díjasokhoz? Nobel díjasokról meg kutatókról (egyének)-ről beszélünk. A CEU nem egy személy, végképp nem kutató.

amikor invalidálod a körülmények hatását

Nem invalidálok semmit. Azt állítom, hogy van olyan élethelyzet amikor nincs döntési lehetőséged, meg amikor van. Ha saját döntésedből csinálsz valamit akkor azért Te vagy a felelős. Te azt állítod, hogy azonos kényszert jelent az, hogy potenciálisan bebörtönöznek / kivégzenek és az, hogy könnyebb-nehezebb megélhetés stb. közül szabadságod van választani. Szerintem meg nem egy lapon említhető a két helyzet.

Lehet, hogy rosszul értelmezem, de a Nobel-díjasok listáját böngészve (az irodalmit kivéve) többnyire alapkutatások eredményeiért adják a díjakat.

Az alapkutatás meg drága, infrastruktúra-igényes, nincs közvetlen haszna - ritka kivételektől eltekintve.

Mint az élet annyi más területén, itt is érvényes az, hogy bizonyos üzemméret alatt egyszerűen nincs pálya.

Bizonyos országméret alatt nem nő állami támogatás nélkül multi, igazából még önálló gazdaság sincs, nincs értelmezhető méretű hadsereg. Nincsenek tisztán kutatói pozíciók tízezerszámra. Amiket, ha a saját oktatási rendszerből nem lehet feltölteni, majd feltöltünk más országok oktatási rendszeréből. És akkor még nem is beszéltünk a gyarmatosítók tudáskoncentrációjáról, agyelszívásáról (Mo tekintetében a Habsburgok, később a németek, rövid ideig az USA, majd a Szovjetunió, majd megint a németek).

A tőkekoncentráció itt is tettenérhető.

Az az idő nagyon régen elmúlt, mikor egy tekercs wc-papírral és egy tollal Nobel-díjat lehetett nyerni.

Ha van kivétel, az inkább fekete hattyú.

Én nagyon örülök a fekete hattyúinknak, borzasztó büszke vagyok rájuk, pedig nem üldöztem el őket, hiszen nem vagyok sem náci, sem komcsi, sem pedig hungarofób vagy antiszemita. (<- st3v3, ez nem neked szól, hanem a topikmásodik hozzászólásra válasz.)

Jaj, hol is olvastam már ezeket az önálló gondolataidat? Ja, megvan:

https://index.hu/belfold/2023/07/17/nato-csatlakozas-fidesz-frakcio-ors…

https://magyarnemzet.hu/belfold/2023/03/menczer-tamas-a-kormany-nyitott…

Tudom, semmi kormánypropaganda szajkózás, csak az önálló gondolataid.

izé

Hát LOL vagy nem, ez a helyzet. Törököknek is kezdenek engedni, törvényt módosítanak, hogy a Korán-égetés bűncselekmény legyen.

Úgy néz ki, besokallt a svéd kormány: véget érthetnek a Korán-égetések

Portfólió ugye nem kormány-propaganda.

Ez nem becsicskulás, mi? Be vannak fosva az oroszoktól, alig várják, hogy a NATO tagjai legyenek.

Ezt is a propagandából olvasom, mert ezek nem tények, ugye? :D

trey @ gépház

Ennyire futja nektek, amikor az ember tényekkel szembesít benneteket :D

Barátom, beszoptátok keményen ezt a brét is. Most próbáltok evickélni, de annyira szánalmas :D

Regényt írhatnék a kétségbeesett kapálózásaitokról, onnantól kezdve, hogy Orbán és a kormánya nem tényező, egészen addig, hogy a svédek becsicskulnak, mert benézett a az orosz medve az ablakon, amiről azt hitték, sose fog :D

trey @ gépház

Csak most olvastam, hogy tovabb tolod a terelest :D

Full vakon vagy. Az se tudod hova es mit commentelsz, ha elfogyott, amit a szadba adtak :D Csak nyomod a buta propagandat, turos szajjal. Tovabbra sincs onallo gondolatod.

Majd azert meg visszanezek ide, hatha menni fog. Leszek a zsurid es probalom majd ertekelni, hogy sikerult-e.

Be vannak fosva az oroszoktól, alig várják, hogy a NATO tagjai legyenek.

Mennyi az eselye annak:
- hogy az oroszok megtamadjak Svedorszagot?
- ha az oroszok megtamadjak Svedorszagot akkor nem avatkozik be a NATO (vagy az EU, de ez gyakorlatilag a NATO-t jelentene) fuggetlenul attol, hogy Svedorszag NATO tag-e vagy sem?

Realisan hogyan tudnak az oroszok kivitelezni egy NATO tagorszagokkal korbevett orszag megtamadasat anelkul, hogy ne sertenek meg egy masik NATO tag legteret, felsegvizeit, stb.? Amivel nagyon gyorsan okot vagy minimum nagyon eros urugyet szolgaltatnanak egy NATO ellentamadasra.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Furcsa érzéseik vannak, mert a már NATO tag finneken, a finn tajgán, kéne 150-200km-t áthaladni, a NATO tag norvégia alatt. A B opció, hogy egy bravúros partraszállás indul Kaliningrádból a Gotland szigetre (azt megerősítették...), csak azt a potom 250-300km-t, hogy teszik meg feltűnés nélkül stikában hajóval az oroszok...

Azért az E4-es autóúton elképesztő izgalmas a határ ott is: https://www.google.com/maps/@65.8410575,24.1434973,3a,15.3y,88.39h,90.5… :)

a svédek maguk mondták, hogy tartanak egy orosz támadástól

Az USA is tartott a hideghaboruban az oroszoktol, tart most is, sot valoszinuleg meg egy tucat orszag mondana, hogy tart egy orosz tamadastol.

A kerdesem (lamentalasom?) arra iranyult, hogy mennyire kivitelezheto (=realis) egy ilyen tamadas pont Svedorszag ellen anelkul, hogy ne keveredne NATO konfliktusba Oroszorszag? Ez gyakorlatilag egy vilaghaborut jelentene.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

/me ásít

Kaptál egy linket, terelsz.

A svéd nemzetvédelmi bizottság hétfőn tette közzé biztonságpolitikai jelentését, a szakértők ebben fogalmazták meg aggodalmaikat.

Noha Oroszország hadereje most Ukrajnában összpontosul, ez nem jelenti azt, hogy Oroszország ne lenne képes katonai hadműveletet végrehajtani Svédország közelében - hangsúlyozzák a jelentésben, hozzátéve: Moszkva alacsonyabbra helyezte a hadsereg bevetésének küszöbét, és megmutatta, hogy hajlandó kockázatokat vállalni.

A svédországi Gotland szigetén már régóta készülnek egy esetleges orosz támadásra. A helyszínen készült riportunkat itt lehet megnézni:

[...]

További részletek a cikkben, amit nem olvastál el.

trey @ gépház

Kaptál egy linket, terelsz.

Kicsit szenzaciohajhasznak talalom a cikket, ossze van benne mosva par dolog, pl.:
- cikk cime: "Stockholm szerint nem zárható ki, hogy Oroszország katonai támadást indít Svédország ellen"
- cikk tartalma: "ez nem jelenti azt, hogy Oroszország ne lenne képes katonai hadműveletet végrehajtani Svédország közelében - hangsúlyozzák a jelentésben"

Most akkor Svedorszag ellen vagy Svedorszag kozeleben lesz a tamadas amire szamitanak?

Valoszinuleg azert Gotland szigeten gyakorlatoznak (es valoszinuleg Svedorszagon belul mashol is), mert az a felsegteruletuk, a finnekhez vagy norvegokhoz nem mehetnek at csak ugy :)

Esetleg arra gondolsz, hogy az oroszok erofitogtatas gyanant megtamadjak egy nem NATO tagorszag szamukra konnyen elerheto es lerombolhato reszet? Lehet. Lenne ebbol barmilyen hasznuk? Nem. Meg az orosz hatorszagban sem hasznalhatnak fel propagandanak "nyugati" civilek lemeszarlasat.

szerk. [videot is megneztem]

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Gondolom elolvastad miert gondolom igy abbol a cikkbol es a lenyeget kiemelted :)

Kerestem masik forrast is:

"A special Swedish parliamentary defence committee said on Monday the country's defence must adapt to focus on the threat posed by Russia and a military attack could not be ruled out." (itt egyertelmuen Svedorszagrol irnak, nem a kozelerol :) )

Lehet, hogy nem lehet kizarni, de a kerdesem tovabbra is fennall, lenne-e ertelme?  https://hup.hu/comment/2973452#comment-2973452

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Az van, hogy ha a svédek saját szuperbizottsága ezt bármiért megállapítja, meg tartanak a fenyegetéstől, akkor hirtelen megnő a lakossági támogatottság. Annak ellenére, hogy a hidegháborúban végig semlegesek maradtak a finnekkel együtt, de most mint két igen erős hadsereg most beállnak a NATO nevű tömbbe. Ezzel fölösleges vitatkozni, hiszen megszállta őket ez az érzés, hát akkor ez van.

Olyan csodálatos, hogy a propaganda által kilúgozott agy mennyire nem vesz tudomást a valóságról. Ha elmennél innen Svédországba akár - bár a kommentjeid alapján gondolom inkább Oroszország lehet kedves a szívednek -, az két pozitív hozadékkal szolgálna. Egyrészt tapasztalást szereznél a demokrácia és a jóléti állam által nyújtott előnyökből - tudod ezek miatt tartanak a migránsok oda és nem ide, csak sajnos mi útban vagyunk -, másrészt nekünk is jobb lenne, mert (ha sok olyan mentalitású és képességű személy tartana veled) esélyt kapnánk egy normális állam létrehozására.

izé

Bevetik a hadsereget is Svédországban, hogy leszámoljanak a bandaháborúkkal

Kristersson csütörtök este tévébeszédben fordult a svédekhez: „Nem tudom eléggé hangsúlyozni, mennyire komoly a helyzet. Svédország még soha nem látott ehhez hasonlót, de egyetlen más európai országban sem látni ilyet. (…)

Idáig vezetett minket a politikai naivitás és a tanácstalanság. Idáig vezetett minket a felelőtlen bevándorláspolitika és a sikertelen integrációs erőfeszítések. A kirekesztés és a párhuzamos társadalmak létrejötte táplálja ezeket a bűnbandákat: könyörtelenül tudnak így toborozni gyerekeket, hogy kiképezzék őket a jövő gyilkosaivá”

– idézi a svéd kormányfő csütörtöki beszédét a Financial Times. Hozzátette, hogy a kormány nyitott minden megoldásra: „Le kell vadásznunk ezeket a bandákat, és győznünk kell a bandák felett (…) Minden szükséges lépést megteszünk ahhoz, hogy helyreállítsuk a rendet Svédországban.”

Link: https://telex.hu/kulfold/2023/09/29/svedorszag-bandahaboru-rendorseg-ka…

Csak, hogy tisztázzuk Rihanna, ebben az esetben a svéd kormányfőt, vagy a Telexet vádolod propagandaterjesztéssel?

🤔

Adekvát válaszodért majd vissza-visszanézek ide 🤣

trey @ gépház

Kedves Tréfli(nem tudom érted-e), ugye nem látod be, hogy ez is mekkora mellé nyúlás? Mi lehet vajon annak az oka, hogy ezek a migránsok nem itt vagy az általad még inkább kedvelt Oroszországban telepedtek le? Biztosan az, hogy ahonnan jöttek ott olyan szar lehet élni és ha már jobb életet akarnak, logikus választás a rettenetes Svédország - pici segítség: magyar GDP 18 728,12 USD/fő, orosz GDP 12 194,78 USD/fő, svéd GDP 61 028,74 USD/fő. Azt sem sikerült felfognod, hogy egy adott helyzetben a svéd állam reagál a problémára és lépéseket tesz a megoldására, ami persze neked tök újdonság lehet, mert neked teljesen elég, ha valaki marhaságokat hadovál és te mint rettenetesen önállóan gondolkodó, ismételtetheted a hibbantságokat. Az már csak mellékzönge, hogy Magyarországra éppen fél millió migránst fognak betelepíteni, ami természetesen semmilyen veszéllyel  nem jár - neked megmondták a szemináriumon a pártházban és mivel a Dagi DeVétó még sohasem hazudott, te mint rettenetesen önállóan gondolkodó el is hiszed, ha meg jön majd a baj, akkor mint rettenetesen önállóan gondolkodó, már előre megmondták, hogy mit kell erre reagálni rettenetesen önálló gondolatként. Téged nem zavar picit sem, hogy abszolute hülyére vesznek, az orrodnál fogva vezetnek?

izé

A vilag egyik legrangosabb - ha nem "A" legrangosabb dija... Tutira azert van mert egy kezivezerelt, elfogult bizottsag dont rola csak hogy juszt is kibasszon a szegeny magyar nemzet asszonyaival es urasagaival - jah, nem... Aszittem azert ezt a szintet nem ugrod meg... 

Kulonben ha meg olyan elfogult korrupt banda dont rola akkor mar nem is olyan nagy kunszt - vagy megse...

Az a baj hogy a fidesz fele kognitiv disszonanciaban szendedoknek eleg nehez elkepzelni hogy lehetnek dolgok amik nem feltetlenul urambatyam modi szerint mukodnek...  

Figyelj! A szilós a hup vezér trollja. Legjobb tanítványa a bolond nevű 2.-es számú troll. Neki(k) érveket és tényeket főleg ne próbálj felhozni, mert simán nem hatnak rá(juk). Szilós az aki bármikor simán fejből kihézagol egy zsiguli hátsóhidat mikrométerrel, és ő az aki él és hal a prémiumért. :D

A vilag egyik legrangosabb - ha nem "A" legrangosabb dija...

 Sajnos Obama, meg pár irodalmi botrány után, nálam már nem. Persze a hívőknek még mindig az. A nem természet tudományosakat már elfoglalta a progresszivitás. Azoknak már semmi értéke.

Kíváncsi vagyok, mikor éri el tt-t is. Most még nincsenek erre utaló jelek.

Jo, jo, de melyik lap hany perc alatt rakta ki fooldalra? ;)

kar hogy ebbol a sok "magyar" nobeldijasbol nem sok tevekenykedett idehaza, a tobbseguk kulfoldon erte el az eredmenyeit

Még csak kedd van, mi jöhet még?

Krasznahorkai?

Szerkesztve: 2023. 10. 03., k – 13:18

Gratulálok hozzá! Bevallom semmit nem tudok a témáról, és Krausz Ferencet sem ismertem eddig. Úgyhogy tenni fogok érte, hogy megismerjem legalább az embert és amit fel tudok fogni az eredményeiből.

Szerk.: van valami ismeretterjesztő anyag, hogy miről szól ez, hogy kell elképzelni? Valami kapudrog, hogy ne a tudományos publikációk szintjén kelljen kezdeni?

Egyéb, magyar oktatást érintő hírek a végtelenül ostobáknak, akik azt hiszik, ezt Orbánék miatt sikerült elérni - segítek, Orbánék ellenére, de a gyerekeiteket ez már nem fenyegeti:

* A fideszileg levezényelt 1000 milliárdos lopás, az akadémia hálózat lenyúlása és a másik ezermilliárdos lopás, a magyar egyetemek fidesz ejtőernyősökkel való feltöltése tragikus helyzetbe hozza a magyar kutatókat és egyetemeket. Kiestünk az Erasmus programból, a kutatóink minden futó projektje le fog állni az ostoba fidesznyikek kapzsisága miatt.

* „Egyetlen emberrel sem beszéltem még, aki szeretné, hogy a mi egyetemünk is modellt váltson. Rettegünk!”
„az egyetemeink nem versenyképesek a világpiacon”, és „amit itt építenek, az nem munka-, hanem segédmunka-alapú társadalom”

* „Elfogytak a szavaim a méltatlan körülmények miatt” – hol vannak konténertantermek, és milyen bennük tanulni?
Iskolafelújítás és demográfiai robbanás: főként ezek miatt kényszerülnek konténerekbe a diákok.

* Nem kapta meg jogos bérét a tanár, aki emiatt merészelt szólni a tankerületnek, cserébe megpróbálták kirúgni
„Onnantól, hogy a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ megkapta a keresetről az értesítést, elkezdődött az ellenem folyó brutális bosszúhadjárat.”

* Többet keres majd buszsofőrként nettóban, mint amennyit tanárként bruttóban kapott: pályát váltott a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének volt elnöke

 

Egyéb, személyes anekdotikus hírek:

Nekem 4 családnyi ismerősöm van, akik az utóbbi 10 évben leléptek az országból (Németország, USA, Anglia), mind PhD-s kutató volt. 
Akik maradtak pl a KFKIban, azok is csak keserűen mosolyognak a röhejes, szégyenletes akadémiai bérek miatt.

De legalább egy új yachtra telik majd lölőnek, illetve új stadion is fog épülni a liberális mételyben fetrengő kutatók béremelése helyett.

Tények ne zavarjanak össze, csak pörgesd tovább a trollszámlálót!

"Az állami egyetemek tanársegédeinek alapbére alacsonyabb, mint a 2023-as minimálbér"
"Idén már az egyetemi adjunktusok alapbére sem éri el a garantált bérminimumot.
Előbbi ugyanis 277 200 forint, utóbbi pedig 296 ezer forint.
„Tíz éve egy adjunktus bértábla szerinti alapbére a nemzetgazdasági átlagbér körül mozgott, mostanra annak 60 százaléka alá csökkent”"

https://eduline.hu/felsooktatas/20230119_felsooktatasi_berek_nagy_kulon…

bocs, de erre még jönnek a pótlékok, amelyet a PhD-ra kapsz, de ne zavarjon

Plusz ez az a pénz, amit mindig megkapsz, ha nem oktatsz és csak a pöcsödet vakarod.

Óradíjak ezen felül kb 3-5000HUF, +diplomamunkás, plusz vizsgák, stb. Az egyetemi oktató oktasson

plusz nézegesse a pályázatokat és pályázzon. abban van a pénz. Karikó meg Krausz alá sem tolta senki a lóvét kutatásra, nekik kellett megpályázni azt. Nem a Plank intézet kérlelte őket, hogy lécci, kutassatok már, hátha jön egy nóbel nektek gyerekek, itt a lóvé, csináljatok valamit. Hogy itthon büdös a munka? Hát, ez van.

El vagy tévedve.

"Hogy itthon büdös a munka? Hát, ez van."

Hát ekkora nagy baromságot igen régen olvastam...
Pár kutatói szférában levő ismerőssel megmaradt kapcsolatom - a fizetésük siralmas, maradjunk ennyiben, amellett, hogy agyonpályáznak minden xart, ez viszi el az idejük felét...

Most Erasmus kiesés miatt valószínűleg ez is totális csőd lesz.

Csak azért vannak ott, mert szülők összeraktak nekik egy pesti lakásra valót, különben már ők is rég kint lennének.

"A tanári kar öregszik, a pályakezdők messze nem pótolják a nyugdíjba vonulókat.
2003 és 2019 között évről évre egyre nagyobb arányt képviseltek az 50 évnél idősebb tanárok, miközben a 40 évesnél fiatalabbak aránya folyamatosan csökkent."

"Az európai országok közül a magyar pályakezdő pedagógusok fizetése a legalacsonyabb."

"Mindenhol emelkedik a tárgyakat megfelelő képesítés nélkül tanítók aránya."

https://g7.hu/kozelet/20220619/eltuno-tanarok-szetcsuszo-eselyek-nehany…

 

A fideszfröcsögés itt már nem segít...

Édes istenem, miért kell olyat beírnod, amiről 1 db guglizás után kiderül, hogy pont az ellenkezője az igaz??

"Csak öt 30 év alatti háziorvos maradt az országban"

30 év alatti háziorvosok Magyarországon összesen: 5 - közölte a Magyar Orvosi Kamara az oldalán.

A GKI adatai szerint tavaly októberben 687 üres praxis volt az országban.

Molnár László, a cég vezérigazgatója az Inforádiónak azt mondta, a háziorvosi társadalom öregedőben van, nem nagyon van utánpótlás, nagyjából hatvan év az átlagéletkor."

https://444.hu/2023/02/19/csak-ot-30-ev-alatti-haziorvos-maradt-az-orsz…

Bocs, de beleszaladtál megint.

orvosképzés 6 év, háziorvosképzés legalább 4. 6+4 =10

Ha 18 évesen fölvesznek valakit az egyetemre, akkor 28 évesen lehet háziorvos.

Mivel az iskolakezdés 1 évet tolódott azóta hogy én elkezdtem iskolába járni, így valószínűbb, hogy 19 évesen lesz valaki egyetemista, akkor 29 évesen lehet először háziorvos. Ha nem bukott meg egyszer sem és elsőre fölvették. A z utolsó évet 2 év alatt kell teljesíteni, így lehet 7 éves az orvosképzés.

ETehát a 30 év alatti háziorvoskeresés olyan, mint a szűz pornósztár keresés: a birkák megbortánkoznak rajta, aki meg egy kicsit is ért hozzá csak kiröhögi. Én nem gondoltam soha komolyan, hogy ezt a hergelést bárki fölveszi és érvként felhozza. Mármint aki 1 percig belegondolt a témába.

30 év alatti szakorvos nem sok van. A rezidensképzésbe 2 hét táppénzzel akár fél évet is csúszhat a szakképzés, nem ördögtől való dolog a csúszás.

 

Háziorvosi praxisok: Pénzért lehet megvenni a körzetet, dejó! Te megvetted a munkahelyed, 50-80 milliós befektetéssel, amikor kezdted az életed? Persze, gyere azzal, hogy van olcsóbb is, oda tényleg menj te és nézd meg milyen ott a betegfelhozatal.

Már megint az a fránya sánta kutya esete…

orvosképzés 6 év, háziorvosképzés legalább 4. 6+4 =10

A háziorvosképzés 3 év.

Az, hogy a tanárok esetén tévedsz, még talán elhinném, de nem, valószínűleg szándékosan hazudsz rendszeresen, hiszen a saját szakmád tekintetében is azt teszed.

Mielőtt megpróbálnál valami mást behazudni: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1200022.emm

:D Keresd a 30 éven aluli szakorvosokat! matekozd össze és magyarázd meg, hogy lehet :D AZt is írd meg, hogy tudja teljesíteni a képzési tervet, linkelj róla egy törvényt :D Légyszi mesélj még! Mustasd meg, hogyan lehet aznap belépni a képzésbe :D Léééégyi, úgy tudod, rálátsz mindenre. Oktass kérlek, sokat tanulhatunk tőled.

Mutasd meg, hogyan veszel praxist, és abban hogyan nem dolgozhatsz :D Mutasd meg, hogy tudsz pénzt összeszedni a praxisodra úgy, hogy 24 évesen esel ki az egyetemről :D 30 éven aluli háziorvos, pont attól a fasz DK-s államtitkáról (kincses) aki le akarta csökkenteni és le is csökkentette a rezidensi helyeket (2007-ben 160 orvos végzett, 220 jelentkezett szakorvosképzésbe, 120 hely volt/képzőhely. A kommunistákat azóta szeretem), elképzelése szerint kevesebb rezidens is elég, mert ezzel akár évente 8 milliárdot spórolhat. Most meg ez a fasz ugat, hogy nincs 30 éven aluli rezidens.

Csak azt nem értem a dollárbaloldal miért nem képes egy lépéssel továbbgondolni, és magára alkalmazni a bölcsességet miszerint csak külföldön terem babér. A nyomentum és a dákó ne csak a pénzt kérje külföldről, de próbáljon ott is érvényesülni. Nyomentuméknak ajánlani tudnám bezzeg romániát, a dákónak bármit ahol tesco gazdaságos bolsevikokra nagyobb a kereslet. 

Az ostobák által lesajnált Románia? Pár év, és még több mutatóban fognak minket előzni..

"Célt ért a pedagógussztrájk, felzárkóztatják a tanárbéreket Romániában

Három hétig tartó általános sztrájkot követően a romániai pedagógus szakszervezetek elfogadták a kormány ajánlatát,
és hétfőn lezárták a munkabeszüntetést.

Az azonnali, tűzoltó jellegű béremelés mellett azt is rögzítik, hogy a pedagógusok bértáblája az országos átlagbérnél kezdődik majd."

https://24.hu/kulfold/2023/06/13/romania-pedagogussztrajk-vege-eredmeny…

Most már biztosan világelsők vagyunk lakosságarányosan az elüldözött Nobel-díjasok számában.

Aminek 90% ti üldöztétek el.  Mondjuk pl Joób Sándor egykor indexes, most telexes újságíró.  / Joób Sándor 2019 Eli-alps Krausz Ferenc, keresési szavak/

Legyél rá büszke.

Nem véletlen nem tartjátok magyarnak, ti. Biztos a bűntudat.

ezek a svédek nagyon akarnak valamit ;)

Még csak kedd van, mi jöhet még?

Egy Béke Nobel szeretett vezérünknek? :D

Amennyit mondta, meg is érdemelné...

Bármilyen témát is szétflame-eltek, a moderátorral az élen, ez a HUP az internet pöcegödre lesz lassan.

(Ez nem rage-quit. Csak egyre több a topic, ahol értelmes diskurzus helyett elhányom magam, ha ránézek.)

Nagy szerelem ez, az tuti, szépen kiegészítitek egymást. Csak kérdéses, hogy a flame-elő belső kört kivéve kinek jó ez, ami ide van hányva az internetre (még a belső körről sem tudom, hogy ezt ti élvezitek, vagy felbasszátok magatokat, vagy ez inkább ilyen szado-mazo dolog).

A magyar kormány 2018-ban arról határozott, hogy 5 év alatt 20 milliárd forinttal támogat egy Krausz nevéhez fűződő, az úgynevezett molekuláris ujjlenyomattal kapcsolatos kutatást. Ez a kutatás leegyszerűsítve azt vizsgálja, vagyis vizsgálná, hogy lézer segítségével tényleg ki lehet-e korai fázisban mutatni rákos daganatok kialakulását egyszerű vérmintákból. Ám a szegedi intézet azóta sem működik a kutatásokhoz tervezett gépparkkal.

link

Szerkesztve: 2023. 10. 03., k – 19:38

Az M1-n most megy egy összefoglaló. A mindenszarisztán lakói is nyugodtan nézzék meg.

Na jó ismerjük el a csútimaradona összehozott 2 Nobelt, meg minden háza mögé egy stadiont...

És esze is van, hogy nem az ukrán háború csinálóinak - Zelenszkij, Biden you name it - ajánlotta fel.

Az orosz–ukrán háború kárvallottjainak

Az orosz-ukrán háború kárvallottjai közé tartozik kb. minden európai polgár, akik ezeknek a kreténeknek a háborúja levét isszák.

trey @ gépház

Eszet kulon nem emeltem ki, hiszen nobel dijat kapott. Szoval egyertelmu. De nalad valszeg mast jelent az esz, valami politikai butasagot ezek szerint. :)

Ezt azert ideznem a cikkbol, mert onzetlen es figyelemre melto az, amit csinal:

Az egyesület honlapja szerint a Science4People célja az Ukrajnán belüli helyi közösségek és projektek támogatása. Olyan tevékenységeket segítenek, amelyek azonnali szükségleteket elégítenek ki, és tartós értéket teremtenek.

nem az ukrán háború csinálóinak - Zelenszkij, Biden you name it

Valami oknál fogva a fő felelőst Vlagyimir Valgyimirovics Putyint nagyvonalúan kihagytad! Talán nem nyomos okod lehetett rá!? 2014-ben sem Zelenszkij sem Biden nem volt elnök, de Putyin igen!

Csak megkérdezem, te mindig komcsi voltál? Szíved joga, csak érdekelne, hogy mi vesz rá egy magyar embert arra, hogy 40 évnyi kommunista megszállás és az 56-os forradalmat követő mészárlások után a hősök lemészárolóit dicsőítse? Nem trollkodok, komolyan érdekel. 

izé

Olyannyira nem, hogy büszke vagyok rá, hogy kizártak az űttörőcsapatból, mert elküldtem a kurva anyjukba a kommunistákat, köztük az akkori iskolaigazgatót 🤣🤣🤣 '89-ben azért ez nem kis teljesítmény volt

Gyurcsány havert pedig pont ezért utálom, mint a büdös szart.

trey @ gépház

Kérdés, hogy ki lehet ez:

Politikai pályafutását 14 évesen, Székesfehérvárott, gimnáziumi alapszervezeti KISZ-titkárként kezdte

...

1989–90-ben a Soros Alapítvány ösztöndíjával Oxfordban tanult. Professzora a Pembroke Kollégium filozófia professzora, Zbigniew Pelczynski volt.

...

1992-ben a Liberális Internacionálé alelnökévé, majd 1993-ban a szervezet végrehajtó bizottságának tagjává választották.

te '73-as vagy nem? mit kerestél az úttörőcsapatban '89-ben? a Radóba jártál? addig tartott a 8 osztály? 😉

szerkesztés: igen, töröltem az előbbi kettő hozzászólásnál a +1-emet, mert rájöttem, hogy nem szép dolog, ha sértegetlek... (ettől a hozzászólásomtól függetlenül, remélem "érted")

köszönöm az útmutatást, de vélhetőleg elírta a dátumot, mert itt még általános iskoláról ír, vagy csak én értem félre: https://hup.hu/comment/2098578#comment-2098578

"ilyen" történetei szerintem a legtöbb boomer hupernek van, olyan, hogy a rendszerváltás előtt miként "szólt be" a rendőrnek, hogyan "rúgta össze a port" a katonaságnál valamelyik feljebbvalójával, vagy munkahelyén a párttitkárral, stb.

Szerkesztve: 2023. 10. 08., v – 00:00

Krausz Ferenc:

Óriási a jelentősége annak, hogy ilyen kiváló tanáraink a jövőben is legyenek, és ennek megfelelően óriási a jelentősége annak is, hogy a tanári szakma becsületét minél előbb próbáljuk meg maximálisan helyreállítani.

link

Természetesen a Rogáni mantrát beolvasó riporternő nincs képben a válaszról.

 

Az M5-ön ismét kifejtette véleményét ami 46:35-nél nézhető meg: link (ahogy már linkelték is). Itt sem érti a riporter az elhangzott választ...

Ő sem lesz a kormány kedvenc fizikusa, és lejártókampányt is biztosan kap majd ő is, ha nem azt mondja amit hallani akarnak Rogánék.

Óriási a jelentősége annak, hogy ilyen kiváló tanáraink a jövőben is legyenek, és ennek megfelelően óriási a jelentősége annak is, hogy a tanári szakma becsületét minél előbb próbáljuk meg maximálisan helyreállítani.

 

így van, és ha csak az anyagiakat nézzük, akkor a gyurcsánybajnai bezárós-elvonós-leépítős ámokfutás után fokozatos előrelépések történtek, és kell, hogy még történjenek, de a maximális helyreállításhoz azért más is kell, pl hogy a tanári társadalom tolja ki magából a salakját, és ne ilyen válaszok szülessenek az ezzel kapcsolatos felvetésekre

 

és lejártókampányt is biztosan kap majd ő is

kapott már tőletek ízelítőt, nobel-díjasokat folyton elűző, aprevista szellemiségűek

szégyelld magad

pontosan azt mutattam be, hogy szererncsére már nem vagytok "téma"

Nem te szerecsen mosdatsz, és bagatelizálsz.

kivéve a nobel-díjas-üldözésben, azt még művelitek, szégyelljétek magatokat

Ez a "Ti" elképzelés, csak a saját magad gondolati tényezője. Én nem vagyok része semmiféle szervezkedésnek. Gyurcsány sem üldözött el senkit, és nekem nincs miért szégyelnem magam, még akkor sem, ha külföldön magyarként röhögés tárgya vagyok. Persze tudom ez nem az érdemem, hanem Viktoré, aki egyre szélesebb, egyre vállalhatatlanabb bárhol a világban. Még Oroszországban sem veszik komolyan.

Még egyszer elmondom, hátha nem érted: Krausz Ferenc a jelenlegi, a tanárokat lenéző fajtádról beszélt!