Beszélő BIOS vírus!!!?? (avagy ASUS Post Reporter :)

Fórumok

Sziasztok! A minap kaptam egy meghibásodott gépet hogy csináljam meg. A hiba a következő: bekapcsoláskor a képernyő be se kapcsol, csak a gép, 5 másodperc után kb. pedig elkezd beszélni egy hang, valami ilyesmit: "victim szajsz nevö jútá" ... ???
A szituáció a következő: alaplap egy asus p4p800-e, cmos ram törlés megvolt, úgy képzeljétek el hogy ram, vidikártya, hdd, meg minden nélkül is mondja! A gépen előzőleg egy windows xp volt, az áldozat állítása szerint egy penndriveot használt legutoljára, majd 2 napig nem használta. Internetre nem volt kötve a gép. Hogy tudnám flashelni a cuccost? Mert még a bios menü, meg még a memtest meg semmi se jön be, nem ad képet!? Én az alaplapi flash memória fertőződésére gondoltam, de azt hogyan lehetne kiszedni?
Please help! Köszi!

U.i: http://www.youtube.com/watch?v=s3HpxX1tmxo (pontosan ilyen volt)

Hozzászólások

Gondolj inkább a videókártya meghibásodására, ideértve a rossz kontaktust az agp, pci, stb. busz és a kártya között.

Ha nincs benne a videokártya, akkor is beszél továbbra is, és semmi változás. Szerintem félreértettél. Olyan vírus van a gépen, ami az alaplapi hardverbe íródott, de azért megpróbálom más vidikártyával beindítani. Tehát semmi nincs a gépben, se vinyó, se vidikártya, se RAMok, se dvd rom, se floppy, semmi pci kártya, csak az alaplap, tápegység, bill meg egér, meg egy hangfal, és továbbra is bekapcsoláskor elkezd beszélni egy női hang: "viktöm szejsz nevö jútá, viktöm szejsz nevö jútá, viktöm szejsz nevö jútá" és addig mondja ezt míg ki nem húzod a tápkábelt...

se RAMok

A CPU-t nem próbáltad kiszedni :)
Ha nincs benne memória ne várd el tőle, hogy beinduljon. Szerintem nem vírus, hanem valami HW hiba. Egyes BIOS-okban van olyan feature, hogy beszélgessen veled, és ha valami fáj neki, azt mondja el, mint sem hibakódot dobjon a képernyőre, mert ugye ha nincs VGA, nem látod a hibakódot. Próbáld inkább megérteni azt az angol(?) szöveget, amit "mond".

--
http://laszlo.co.hu/

Ez egy BIOS feature amit az ASUS ezer éve használ. ASUS POST Reporter.

Nekem is a regi lapom (Asus A7N8X Deluxe) ugyanigy beszel, nem virus, csak mondana tenyleg hogy mi a baj :) egyebkent meg kikapcsolni nem is nagyon lehet CMOS Clearrel, de szerintem butasag is. Bar en sokmindent hallottam, mert ennek a gepnek is voltak bajai, de ilyet meg nem...

"victim szajsz nevö jútá"

Lol, keress egy angolul tudo szemelyt, a pontos uzenet sokat segitene! :^D

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"

Egy, kedves kolléga, egy. :) A PC speaker ennyit tud: ki van kapcsolva, vagy be van kapcsolva a feszültség. Ebbe kell impulzus szélesség modulációval valahogy beleszuszakolni a hanghullámot. Nem csoda, hogy repedtfazék hangja van. Bár hozzáteszem, kellően magas mintavételi frekvenciával az 1 bites PWM kimenet is képes audiofil minőséget produkálni, a Sony super audio cd-je ilyen volt. Csak a PC speaker kimenet messze nem tud kellően magas frekvenciát.
---
Linux is bad juju.

:-) Emlékszem rá anno volt egy wav fájlom, norton commanderbe rányomtam egy F3-at és valami égtelen hang jött ki a PC speakeren. Kellett hozzá pár másodperc meg a fájlnév (rooster.wav), hogy rájöjjek, ez bizony egy kakas kukorékolás. :-)

@@
"You can hide a semi truck in 300 lines of C."

Digitális hangszóró? lol A hangszóró a membrán mozgatásával kelti a hangot. A membrán akkor mozog, ha változik a hangszóróra kapcsolt feszültség. Az elmozdulás sebessége és nagysága a hangszóró kapcsolt feszültség nagyságától és változási sebességétől függ.
Az egy közönséges hangszóró. A régi zsebrádiókban is ilyen volt. Ezen a középhullámú adók minőségében simán hallgatható zene vagy beszéd. A számítógépben azért használnak PWM-et, mert ezzel a módszerrel megspórolhatják az D/A átalakító áramkört, és az analóg erősítőt.
A minőség kérdése: Az asus 8 bites, 22 kHz-es mintavételezésű wav fájlokat javasol erre a célra. Ez már azért messze az érthetőségi tartományba esik.

Az alapértelmezett nyelv megváltoztatása (Changing the default language) fejezetben van néhány képernyőkép és nyelv szerint alkönyvtárak. Esetleg az egyes hangfájlok lejátszásával össze lehetne vetni, hogy melyik fájlhoz hasonlít legjobban az alaplap segélykiáltása...

Van egy oldal aminek a legalján (Voice) ott vannak az angol nyelvű hangok. Német nyelvű is van, de nem tudom letölteni őket.

Magával a jelenséggel nem találkoztam még.
A flasht programozó készülékbe helyezve tudod átprogramozni. A készülék típusa függ a flash típusától. Ilyen programozót készíthetsz is, de egy eset miatt nem érdemes vele nyüglődni. Ráadásul -- azon kívül, hogy a hsz-od alapján nincs ilyen jellegű tapasztalatod -- a munka és alkatrész költség valószínűleg meghaladja a szervíz költségét. Komolyabb szervizekben előfordulhat programozó készülék.
A flash memóriát uv sugárral fénnyel nem lehet törölni. (Nincs rajta ablak.)
Az elektromágneses impulzus :-) ugyan törli a tartalmat, de az ehhez szükséges teljesítmény előállítása otthoni módszerekkel sokkal nehezebb mint egy programozó készülék építése (google keresési javaslat: EMP fegyver). Ráadásul a többi elektromos készüléked is tönkre mehet a "törlés" közben.
A programozó készülékek elektromos impulzusokkal végzik a flash memória átprogramozását.

Komolyan érdekel már mit jelenthet a "victim szajsz nevö jútá".

LOLB@++ !!!

Ez nagyon ütött, de komolyan. Mondjuk lehet, hogy ha ilyet hallanék élőben, tudnám, mi ez, de így fonetikusan leírva majdnem bef..$.tam. ;)

"-Pedig vegetariánus vagyok; csak növényevő állatokat fogyasztok!"
azenoldalamponthu

Mostmár csak meg kéne tudnom mik a default hangok a post reporterben. Azért köszi mindenkinek, legalább lámultam egy jót ezen a dolgon. :) :)

A Skynet öntudatra ébredt :-D

made my day... eszemfaszommegall... XD

Vedd már fel valamivel és tedd föl mp3-ban valahová, hogy mi is meghallgathassuk!

MUHAHAHAHAHAHAHAHAAA!!!!! :DDDDDDD
Azbazmeg, "victim szajsz nevö jútá" , MUHAHAHAHA!!! :DDDDDDDDDDDDD

"áll jór bész bilon' tu ász"

Bocs, csak ezen most szakadtam. :D

Fejlemény: mostmár a másik tesztgép se kapcsol be :D Ne kérjétek hogy tegyem fel netre, mert felvettük, lelassítottuk, és ezt mondja: "Luke, az apád vagyok!"
Amúgy lázasan csinálom, de még semmi :)

Szerencsére azért nem, mert a transzformátorállomás úgy viselkedik, mint a méhlepény vérgátja, csak a leg parányibb
vírusok juthatnának át rajta (például az iVir Femto) de akinek már olyanra van pénze, az megengedhet magának egy WGA gyorsítót is, ami végtelen bites protonátlövéssel közvetlenül a célprocesszorba juttatja a férget. A hatótávolságának pedig csak a föld görbülete szabhat határt. Egyetlen ismert védekezési módszer az alufólia, de sajnos ez a wifivel nem kompatibilis. És ha csak egy ponton is árnyékolatlan marad a rendszer (jellemzően az utp-kábel) akkor mit sem ér.
Ezért használnak az igazi profik még mindig koax-kábelt, és tokenring hálózatot, mert a kábelben köröző token kiüti a nem pontosan vele egy pályán keringő kívülről belőtt biteket, valamint megvan az a jótékony hatása, hogy tisztán tartsa a kábel belső felületét, és így nem akadhatnak össze a bitek, megelőzve ezzel egy potenciális kábelrobbanást.

és ezt a keringést segítendő, a láncként felfűzött token gyűrük, mert így a gyűrük érintkezésénél elhaladó tokenek át tudják adni egymásnak a szállított adatokat, ha a címzés azt megkívánja. Így kapunk egy biztonságos önmagát karbantartó zárt hálózatot, ami mégis képes kommunikálni a többi zárt hálózati tokenring gyűrűvel.
A gyűrübe rendezett tokenek szabályosan keringenek a gép körül, így megoldoható a teljes fóliázás is. A keringés szinkronban van a föld forgásával, így az időzítés is megoldott a tokenek között. A token keringése a koax kábenben feszültséget indukál, ez felhasználható a gép működéséhez, így elkerülhető a hálózaton keresztüli fertőzés is.

Ez a Sátán hangja, játszd le visszafelé és megtudod hogy mit ad a lelkedért ;p

Amikor először olvastam eme topicot egyszerűen nem hittem el. 2 percig kapkodtam a levegőért, annyira röhögtem.

Több ilyen topic-ot! :)

udv
letix

---------------------------------------------
linux alapparancsok - http://www.doksi.atw.hu

Ez a topic most komoly? Mert viccnek viszont nagyon nagy, szétszakadtam a röhögéstől :D :D :D...

<= Powered By Ubuntu & Gentoo Linux =>

'Software is like sex: It's better when it's free!'
By Linus Torvalds

En mar egy ideje azt vallom, hogy ez egy viccportal :)

Vávávááá. :D Fáj a hasam a röhögéstől.

"Hogy tudnám flashelni a cuccost?"
"Nem tudom pontosan hogy ez uv sugárra vagy elektromágneses impulzusra nullázódik-e :S )"
"viktöm szejsz nevö jútá, viktöm szejsz nevö jútá, viktöm szejsz nevö jútá" és addig mondja ezt míg ki nem húzod a tápkábelt..."
LoL
--
Nem az erős, aki sosem esik el, hanem az, aki mindig fel tud állni!

Persze hogy komoly. Nem volt tudomásom arról hogy létezik ilyen az asusnál, ezért nem tudtam miért is ad ki ilyen hangot. Sikerült annyira belassítani a hangfelvételt (meg valaki írta is), és annyit kivettünk belőlle, hogy "System failure..." Viszont utánna mond még valamit, valószínűleg C betűvel keződik - sajna ezt nem tudtuk értelmezni. Angol fórumokon is csak ennyit írnak: "I am having a very
difficult time understanding the voice speaking in English
but with a VERY thick Asian accent. " :)

Hosszas tűnődés után, és google ük-ük nagydédapánk segítségével sikerült hasonlót problémával rendelkező egyént találni: "System failed cpu test!" - állítólag ezt mondja a női hang.

Bármilyen kiejtéssel próbálom a második szöveget átgondolni, nekem még csak hasonló sem jön ki a System failed CPU test-re. :)

Egyébként meg tök hülyeség ez a beszélős dolog, aki nem ért hozzá annak teljesen mindegy, hogy beszél vagy csipog. Megcsinálni úgy sem tudja. :D

B+! Ha legalább a FUN topikban lenne, akkor tudtam volna, hogy kávézás közben csak óvatosan szabad olvasni.
Most takaríthatom a monitort.

--------------------------------------------------------------
"Tegnap reggel addig röhögtünk a főnök viccén, míg ki nem derült, hogy az a napi feladat."

konyorgom vedd fel valamivel! hallani akarom!

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Volt egy Küszöb (Threshold) című sorozat pár éve. Abban az idegenek lejátszottak valami hangot, amitől a hallgatóságnak háromszálú lett a DNS-e, és elkezdték szervezni a földönkívüliek invázióját. Úgyhogy csak óvatosan.

:)

(A vérükkel locsolt salátának meg fogai nőttek, de ez nem tudom hogy jön ide, csak úgy eszembe jutott).

System failed CPU test ??? :-)))

[szerkesztve] Nem olvastam végig... (bocs) [/szerkesztve]

Ilyen alaplap nekem is kell!
Zita azt hitte rosszul vagyok, felborultam a székkel a röhögéstől.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Nekem volt ilyen lapom!

A memória körül pucold kicsit meg azzal volt nekem is a gondom!

Oykawa Hirohito

az a vicces a topicban, hogy nem tudod ki beszel komolyan...

http://dlsvr01.asus.com/pub/ASUS/mb/sock478/p4p800s-e-dx/e1383_p4p800s-…
"Recovering the BIOS with Crashfree BIOS 2"
arra az esetre, ha a BIOS-t kellene visszaállítani.

A fonetikus leírást viszont addig mondogattam magamban,
amíg le nem esett, hogy ez talán a gyári "System failed" és az ominózus overheat.wav üzenet.
Hűtés és ventillátorok ügyében körül kell nézni.
-
"Attempting to crack SpeedLock can damage your sanity"

"victim szajsz nevö jútá"

"victim" -> which time
"szajsz" -> size
"nevö" -> never
"jútá" -> your to

;-)))

Ez tényleg vírus mert módosítja magát: "victim szajsz nevö jútá" -> "viktöm szejsz nevö jútá" alig tíz perc alatt 2 bájt is változott.
Aszongya a haverom, hogy neki volt egy finn barátnője, az beszélt így, de ez a második az lehet hogy ugor vagy csak másik finn dialektus, de tuti, hogy vírus van benne. Indítsd újra a gépet és a BIOS- ba kapcsold át angolra, csak, hogy jobban értsük. Próbáltál már a szavakra rákeresni, de ne a google- val! A YAHoo! a földgömb keleti felén keres és ott különben is több a találat. Vagy hívjál vírusirtókat, állítólag amerikában már vannak ilyenek és előbb utóbb itt az EU- ban is lesznek ilyen vírusirtó vállalkozók. ( meglehet, hogy már vannak is ) Vagy hívjál dekompájler szakit, esetleg az is megoldja, de olyat ám, aki sugár csávó.
Na csá.
-------------------------
"victim szajsz nevö jútá"

Ha tudom, hogy azt kell hallani akkor persze én is értem. Olyan ez egy kicsit, mint amikor egy mérnök megoldására valami elmondja, hogy milyen egyszerű - ami igaz is, de amíg nincs meg a megoldás addig bizony nehéz volt. Amúgy persze a lentebb íróknak igaza van a mintaillesztés korlátozásával kapcsolatban, de azért gyakorlatban annak aki nem csak a szakszöveget ismeri angolul nem olyan egyszerű.

A hallás utáni értés többnyire az ismert szavak hallott hangmintára való ráültetése. Mivel várható volt hogy a speech reporter rendszerhibát jelez, azért a "system failed" részt nagyon is illett volna megérteni, hiszen nem csak a szavak ismeretét feltételezhetjük (azért ennyire kb mindenki tud angolul aki informatikával találkozott), hanem a "szövegkörnyezet" is egyértelmű volt.

Angolul nem tudó magyar embernek a szókincs hiánya miatt pl. "how are you" simán "holavarjú" lehet... meg a system failed is victim szájsz.

eza topik :)

"System failed due to CPU Overclocking", mondta rég az a7n8x-e deluxeom

Egy szellem lehet a gépbe, aki latinul beszél, én hiszek a paranormális jelenségekbe, cserélj lapot, és ha akkor is beszél add vissza a gazdának, és kérdezd meg tőle hogy esetleg nem-e halt meg valaki a gép előtt. :) Komolyan mondom.

Szia!

Annak érdemes utánanézni, hogy van -e olyan jumper az alaplapon, ami azt állítja, hogy egyáltalán frissíthető -e a flash memória. Ha van, és írásvédett állapotban tartja a flash memóriát, akkor gondolom megnyugodhatsz, vírusról nem lehet szó.
Az Asus már tényleg régóta használja a hangos hibajelző módszert, nekem anno jelzett olyat, hogy
"System failed CPU test", ekkor kellett kiporszívózni a gép belsejét...
A tünetek alapján lehet, hogy nálad az alaplap haldoklik / halt meg. :-(

Emberek, mostmár számomra is mókás a dolog, a cpu cserélve lett, és ha legközelebb is mondja, ígérem felteszem :D 1 tapasztalattal gazdagabb lettem, viszont vagy 4229-szer beégtem az olvasó közönség előtt, és ez még csak tovább fog nőni :D Addig is "victim says never utah" :) :)

Na, jól van tomseck, inkább Te égjél mint a javításra átvett géped. Frankón izom lázam lett a sok röhögéstől. Egy kicsit enyhe rózsaszínt vittél az életünkbe. Legalábbis az enyémbe, mert az érdeklődésem legalább két napra elfordult a politikától. Néha azon kapom magam, hogy hup függő vagyok, hát ezért, mert ilyen, ( egyébként tanulságos ) sztorik vannak. Ez legalább anyira hat az emberre mint a sugárkezelés. Ne keseredj el mert volt aki "kollégának" nézett és volt aki aggódott a sugaras ötleteid miatt. Nem bántottunk, csak aggódunk érted. Érted?

Köszönjük "Emese"
- -
"victim szajsz nevö jútá"

Ejj, a videót megnézve nem egy latin szellem van a gépbe. :D:D:D:D:D victim szajsz nevö jútá

Azért egy dolog mindenkinek:

Az egy dolog, hogy röhelyes a dolog; a topiknyitó részéről meg főleg, de:
Próbáljatok meg egy kicsit konstruktívabbak lenni.
0 angol és informatikai tudással valószínüleg mindannyian csak ugyanerre lennétek képesek.
A srác nem nagyképűsködött, stb, mint a totálkommanderes topiknyitó anno (akit majd mindannyiunknak -jogosan- sikerült leugatni); csupán egy számára ismeretlen problémát próbált meg kezelni, s fordult hozzánk, akiknek elvileg sokkal több tapasztalata van...
Azért hála istennek, jutott pár konstrukltív hozzászólás is, de az tényleg nem jó, ha gúnyolódtok egy kezdővel/ujonccal - beleértve önmagamat is, mert én sem a megoldásra törekedtem.

"-Pedig vegetariánus vagyok; csak növényevő állatokat fogyasztok!"
azenoldalamponthu

De asszem nem is bantottak meg igazan a sracot. Szerencsere O sem kapta fel a vizet. A leheto legjobban lett vege az egesznek. En mondjuk nem rohogtem magam betegre rajta, annyira nem volt vicces, de erdeklodve olvastam (EPOX lapom van, itt kis szamok mutatjak a POST allapotat, mas alaplapoknal csak olyat lattam, hogy operendszer nelkul jatszik le auido CD-t, errol en sem hallottam, pedig mar jopar alaplapot beszereltem).

Tenyleg voltak erosebb beszolasok, de sztem senki nem bantotta a topicnyitot.

azért én ezzel nem teljesen értek egyet. ha már gépeket visznek hozzá javításra, abból feltételezem, hogy nem tegnapelőtt látott először pc-t (színes magazinban képen), hanem valakik ezek szerint úgy tekintenek rá, mint aki valamennyire ért hozzá. és ha ezek után olyan alap szavakat, mint cpu, fail, system, vagy éppen test sem ismer fel hallás lapján, de még csak a leghalványabb szikra sem gyúl benne többszöri meghallgatás után... az szerintem gáz. sok olyan színeskisikonkákraagyatlanulkattingató haverom van, akik egy kukkot nem beszélnek angolul, de ezeket a szavakat még ők is ki tudják ejteni és hallás alapján is felismerk. (olvasva meg pláne, mert azért elég sűrűn előfordulnak hibaüzenetekben)
(annyira meg nem érthetetlen a biosban lakó kínai csaj kiejtése sem :) )

Azert itt erosen keverve van szerintem a hang frekvenciajanak merteke es a digitalizalas miatti mintavetelezes surusegenek merteke. Az emberi hang 300 es 3400Hz frekvenciasavban mozog. A 44.1Khz az audio CD szabvany (Red Book) szerint az analog jel standard mintavetelezesi surusege, semmi koze nincs az atviendo jel frekvenciasavjanak hataraihoz (pl. 8 biten 256 kulonbozo mintat tududnk tarolni, de ez jelenthet 0-256 Hz-et is, es 0-256KHz-et is). A Red Book szerinti Audio CD 16-bites PCM kodolast hasznal.

Hát, kb, mint a szezon meg a fazon, de egyébként a mintavét frekije és a vett minta burkológörbéje kolerál. Ha kellően nagy a mintavevő akkor akár "hűen" is visszakaphatod az alapjelet. Ha ritka és ráadásul interferál, moarés lesz, akkor fel sem ismered az eredeti jelet. És ilyenkor kerülnek elő a sugárágyúk, a vírusok és a földön kívüliek. Nem volt szándékomban a topik nyitót megbántani, itt és most, meg is hívom egy sörre.

azért vannak valóban fertőzött alaplapok is:) igaz nem beszélnek, és nem is az egyszerűbb tömegpc alaplapokhoz tartoznak:) és processzor és ram nélkül nem tudnak aktivizálódni:D

Múltkor rátaláltam erre a threadre, valami nekem is rémlett régről, de feledés homálya eltemette..

Aztán a hozzá nem értő ügyfél vett nemrég egy Windows ME-s gépet retrózni, amelyiket ha bekapcsolja, akkor beszél folyamatosan a hangszóróba.

Tőlem várja a megfejtést, de beszéljen a videó helyettem.

Én olyan alaplapot szeretnék, ami azt mondja, hogy "bikicsunáj".