10" Rack és a belevalók

Sziasztok!

 

Szeretném egy 10" nagyságú Rack-be szervezni a homelab-om, ami jelenleg „mindenfelé” van ahol helyet találtam. Egyúttal kicsit a jövőbe tekintenék és a hálózati részt ennek megfelelően szeretném 2,5GbE, 5GbE esetleg 10Gb(E) felé bővíteni. A 10-es Rack (12U) már megvan, így szembesültem azzal, hogy a beépítési méret jelentősen korlátoz, egészen pontosan 220mm-re (néhol olvasom, hogy 222, de az enyém 220-as). Ebben a mechanikai méterben keresnék switch-eket a fenti feltételekkel annyi kiegészítéssel, hogy esetleg néhány port PoE is jó jöhetne mondjuk AP-hez vagy kamerához (bár ez utóbbi nagyon esetleges). A jelen helyzetben van 3db 1 literes minipc aminek mindenképp a szekrényben lesz a helye és a 2db 8 portos Netgear helyett kellene valami más, mert minden port tele van és csak 1GbE-t tudnak. Ha minden bekerül a szekrénybe akkor 2db 12-es patchpanelt tervezek, az már elég kell legyen. A mini HP-be tervezek egy 10GbE modult, a Lenovo-k egyikében már most is 2,5 van, de oda még keresgélek, hogy a 10-et tudja. A szekrényen kívülre ugyan jó lenne a 10Gb legalább a desktopomig, de ezt még nem tudom, addig marad a 2,5-es terv. Van valakinek tapasztalata ilyen méretű (vagy legalább a szekrényben polcra helyezhető) hálózati eszközökkel?

Hozzászólások

8-16 portig léteznek 10" méretben rackelhető eszközök, de 1G felett még nem sokat láttam. Mikrotik palettán érdemes esetleg nézelődni, illetve TP-Link is dolgozik ilyen méretű fémházba (igények és ízlések)

Viszont 10" rack-be (még 12U-n is) ennyi mindent belezsúfolni szerintem őrültség. Ennyi eszköz hője meg fog benne rekedni, illetve már magát a kábelmennyiséget sem fogod tudni normálisan elrakni.

Szerintem 10" max. speciális esetben/helyre, kiskapacitású rendezőnek való, nem komplett infrának.

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

+ a tápellátás megoldása is érdekes ekkorában.

 

Nekem egy még kisebb van, a garázsban: 4U

de csak 8 Portos desktop switch, rPI, meg router van benne (polcokon)

a kábelezés már így is kihívás, megerősíthetem.

rendesen 'beépítve' csak egy 4 dugós elosztó van, és a Ethernet kábelek is egyből a switch-be mennek, nincs külön patch panel.

1 helyre akartunk ilyet rakni: Tényleg csak 7 végpont, 1 switch - de szünetmentesítsük! Aha! :) Kb. 2 féle DC szünetmentest találtam úgy nagyjából a világban, ami beférne - Akksi nélkül 80-100k, meg az akksival együtt min. 3U-t el is foglal.

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Lehet, hogy én vagyok túl OCD-s, de számomra a DIN-es villamos szerelvény nem rack-es eszköz. (ha nagyon muszáj, akkor normálisan szerelve, kapásból 3U egy DIN kalapsín) ...és ahhoz is kell egy akksi.

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

A kábelezésén én is elgondolkodtam kicsit, így a tápellátás (hálózati elosztó és a tápegységek is) a házon kívül a hátfalon lesz megoldva. A hűtésén is agyaltam, kell valami aktív hűtés, de ez még nem teljesen lefutott, dolgozom rajta.

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

Az enyém HMF, valami ilyesmi: https://www.amazon.de/-/en/Server-Cabinet-Network-Fully-Assembled/dp/B0893ZWNFN

Ezen is van kábelrés alul és felül, fent venti. Alul tervezek valami hidegebb levegőt bevezetni és a ventilátorral fent elvezetni a meleg levegőt. Terveim szerint a kábelek csak felül fognak ki/be menni. Ha vennem kellett volna akkor olyat vettem volna aminek a hátlapja is szerelhető, mint ennek: https://www.amazon.de/RackMatic-Serverschrank-370x300x610mm-TENRack-Rackmatic/dp/B007ITFTK2

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

Mindig mókás amikor az ember előbb megveszi a motyót és utána kérdez.

Gábriel Ákos

Nem kellett pénzt adnom érte, bár adtam volna ha ez nem lenne. Helyem ennyi van (illetve 1 centivel magasabb így is) és ez sem falra lesz szerelve hanem kerekeken gurul. Mókás avagy sem, vannak esetek amikor a lehetőség határozza meg a takaró hosszát és nem a lábad hossza.

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

16-19U alatt sose veszünk rack szekrényt, mert annyira pici, hogy semmi nem fér bele. De ha mégis belezsúfolod, átláthatatlan lesz és/vagy nem fog szellőzni.

Alul 1U megmarad a kábeleknek. Felette egy elosztó, afelett egy polc, alul 3U elment. Erre ráteszel még egy szünetmentest, fektetve is min. 3U, az már 6. Felülre beraksz egy patch panelt, egy kábelrendezőt, meg egy switchet, 3U. A 12-ből marad 3U-od, pakolhatsz a szünetmentes mellé meg rá mindent. Ha fölé beteszel még 1 polcot, akkor van 2U helyed pakolni modemnek, routernek, stb...

"Sose a gép a hülye."

Kismillió helyre vettem már kicsi rack szekrényt. Primán mennek. Vannak kifejezetten 10" szekrénybe való tálcák, kábelvezetők, switch, router stb... Még szünetmentes megoldás is van. Nem lesz zsufolt mert ahova ilyen kell az általában kicsi hálózat vagy valami spec eset. A polcnál elegánsabb megoldás a hűtést is könnyebb megoldani aztán ennyi.

Szar szerelni, bármit csinálni benne. De tegyük fel, hogy OK, pont befér amit akarsz. Aztán X idő múlva jön, hogy kéne még pár kábelt húzni ide-oda hova teszed?  Nincs tartalékod. Kimegy a riasztós, bebassza a cuccát ő is. A kamerás (ha nem te vagy), főleg az analóg hányiger patkolásokkal meg tápfeladókkal... A TV szolgáltató... meg a faszom tudja. Se helyed nem lesz, se benyúlni nem fogsz tudni úgy, hogy valamit ki ne húzzál. (Na nem mintha a 48U-ot nem lehetne ugyanígy telefosni... Csak kisebb az esély.)

De többször volt olyan is, hogy az ügyfélnél hálózatot csinált más.... És mindig mondom hogy legyen tartalék. Húzzanak le plusz pár kábelt (mert ha húzol, akkor már tök mindegy, hogy 4-et viszel, vagy 6-ot), legyen nagyobb rack, nagyobb switch, stb. Általában le vagyok hurrogva, hogy minek, plusz költség, sose fog kelleni. Mindig, kivétel nélkül az volt, hogy biztos kellett olyan helyen végpont, ahova mondtam hogy húzzanak, de nem húztak. A legszebb az, mikor kell 15 végpont, és akkor lehúznak 15 végpontot, felraknak egy 9U rackszekrényt egy 16 portos swich-csel... És akkor: "kell +2 végpont". Szopjál a kábelhúzzással, és kapásból vegyél egy nagyobb switchet. Vagy bontsd szét az egész racket, tegyél fel nagyobbat, építsd vissza és tegyél be +1 switchet.

"Sose a gép a hülye."

És az előző lesz a faszagyerek, mert ő 15 végpontot olcsóbban csinált meg, mint te azt a +1et és nyilván azért nem ér rá pont visszajönni, mert annyira "tele van melóval"

 

(Továbbá jó lenne, ha a tyúkbeleket kitiltanák Mo. területéről, hogy még véletlenül se jusson hozzá senki)

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Mert behúzószálnak sem használható a betonba öntött gégecsőben...akkor meg minek? Árnyékolatlan cat5-öt beépíteni egy 2023-as átadású "prémium ingatlanba" az mindennek az alja....ráadásul annyira vasbeton a szerkezet, hogy ementálira dekoráltuk, mire találtunk egy 10es rést ahol véletlenül nem ütköztünk vasba. Ezután jön a kisipari trükközés: padlószegély, elburkolás, stb... egy zsír új épületben. Vicc!

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Már bocs de minek jobb? Ha megvan a kellő vedotavolsag nem fog zajosodni. Ha nincs POE foldelni se kell, a savszel amit tud még mindig bőven elég és látatlanban mondom 10 év múlva is az lesz. Egy jó minőségű CAT5E arnyekolatlan egy kisebb csobe is behuzol kettőt lévén max 6 - 7 mm átmérőjű. Ugyanez CAT6 shildeltnel már 9mm CAT7 meg akar 11 - 12 mm is lehet. 

Nem értem mi ez az agyrém sokszor atombombaval ramenni a verebre mert "később az meg jól jöhet". 

Ipari környezetben oké kell a shild néhány PLC-nel mi is CAT7 használunk de az ott tényleg indokolt. Kamera rendszernél CAT6 shildelt de viszont az irodába az össze végpont CAT5E shild és föld nélkül. Pedig nem én vagyok aki ezt kitalaja hanem követem a Network Team ajánlásait. 

Nem véletlen van ennyi felé kábel mindnek megvan az értelmes felhasználási területe. 

Raadasnak behúzzák a shildelt vezetéket sokan viszont az EPH és a foldsin ammeg sehol. A villanyszerelő aki még hitelesíti pláne sehol. Vicc amit sokan kabelezes címen bemutatnak. A bekoteseket nem is említem az egy külön vicc amit néha még informatikusok is bemutatnak. 

az utolso bekezdes +sok

amugy en se huznek be ma mar cat5-ot, nincs jelentos arkulonbseg cat5-cat6 kozott, es az egesz kabelezes arahoz kepest maga a drot ara amugy sem jelentos tetel.

most meg eleg a cat5, de most is csak azert mert az elso generacios gigabit ethernet szabvany pont azert nem tudott elterjedni mert ahhoz cat6+ kellett volna aztan atdolgoztak 4-rol 8 eresre es igy elmegy a gyengebb cat5 kabelen is mar. de ezt a trukkot egyszer lehetett csak elsutni, a 10G mar nem megy el cat5-on max a szoba masik sarkaig, es azert 10 even belul eleg valoszinu hogy mar 10G lesz a gepek tobbsegeben, a komolyabb alaplapokon mar most is az van, es a 10g switchek ara sem horror mar.

> Egy jó minőségű CAT5E arnyekolatlan egy kisebb csobe is behuzol kettőt lévén max 6 - 7 mm átmérőjű

kb ez az egyetlen elonye...  1x volt olyan munkank hogy az ugyfel (egy hozzad hasonlo mentalitasu IT-s miatt) ragaszkodott a cat5e-hez, es kivetelesen en sem eroskodtem ellene mert az adott helyen nem fert volna el nagyobb kabelcsatorna, a 40mm-esbe pedig cat6-bol nem fert volna bele a szukseges mennyiseg, mig cat5e-bol kenyelmesen.

Én úgy érzem ahol én dolgozom ott az atgondoltsag a jellemző. Megnézzük mi kell milyen igények vannak és milyen lehetőségek arra meg kisakkozunk valamit. 

A fő gereincek optika (már 25 éve is azt húzzunk 10gigabit) . Réz inkább a vegponti switchektol a kliensekig megy. 

Hozzáteszem rengeteg switcunk meg 100mbit max amit tud kivétel az SFP portok amik általában már mind gigabitesek (vagy jobbak). 

Ez se véletlen. A business net nem olcsó. A nagy rendelkezésre állás szintén nem. 50 - 100 Mbit között vannak a telephelyek net kapcsolatai. És mivel felhőzünk gyakorlatilag nem tudjuk kihasználni a nagyobb savszelt ( excel , word, SAP főleg).

Raadasnak a Cisco switchek amiket használunk szintén lényegesen olcsóbbak 100mbit kiadásban mint 1000mbit-ben. 

Nálam okosabb emberek ülnek a network teamnel és okosabb emberek tették oda oket. Rengeteg pénzt spórolunk azon hogy nem hajtjuk feleslegesen a savszelt. Ezek racionális döntések. 

Nyilván ha valahol nagyobb savszel igények vannak akkor úgy kell tervezni ezt adom. 

Lefingott C2960G-t lehet venni 8/10 ill. 20ezer pénzért, 24 ill. 48 portos, annak minden rj45 portja gigabit, és remélhetőleg még elfut 8-10 évig (ha egy kb. 2010-2012 gyártási évet veszek). Menedzsmentje talán elégséges így 2023-ban is minden fícsör esetén amit ki lehet találni.

Eleve nem látom a 2960S / X és hasonló utótagú leszármazottai mégis miben tudtak többet a sima 2960/2960G-nél? Aki benne van ebben írja már le, megköszönném. Vagy nyissak róla topikot a network alatt, ha túlságosan offtopik kérdés? (bár már amúgy is a network alatt van ez a topik is)

> Aki benne van ebben

en nem vagyok, sose ertettem a cisco szamozasi logikajat, de ha minden igaz a 2960S-nek 10G sfp+ portjai vannak es stackelheto is.

ez pl 2db osszestackelve:

cisco WS-C2960S-48TD-L (PowerPC) processor (revision F0) with 131072K bytes of memory.
Processor board ID FOC1606X23W
Last reset from power-on
1 Virtual Ethernet interface
1 FastEthernet interface
100 Gigabit Ethernet interfaces
4 Ten Gigabit Ethernet interfaces

Köszi, ez hasznos infó.

Amire inkább kíváncsi volnék, h. leszámítva a stacking-et (nem néztem utána h. sima 2960 v. 2960G-ből volt-é stackelhető modell valaha is) ill. az SFP+-t (10+ Gbe), volt-e bármi más alapvető fejlődés 2960-->2960G --> 2960S --> 2960X sorozaton keresztül. Pl. stabilabb lett-e, több alapvető network fícsör került-e beléjük? Lévén azért ezek még mindig csak az access layer-t szolgálják ki, azaz nem datacenter v. distribution layer. Tehát azon felül h. GBE minden port, és van uplink 10Gbe, mi más kellett még ide útközben? Mert azóta ez már mind end of life széria lett, és perpill a 9200-as sorozatot nyomja helyettük a cisco, ha jól olvastam.

Szerintem a gyakorlatban 2 ponton bukik el az elvi síkon levezetett érvelésed:

- "jó minőségű CAT5E" -> a legolcsóbb vackot veszik, vagy ami éppen volt....nem szőröznek holmi specifikációval

- "védőtávolság" én még eddig nem láttam olyat aki +1 hornyot mart volna emiatt, a födémben is ökörhugyozás mintában vannak a gégecsövek, nem hiszem, hogy ilyesmi megfordult volna a fejekben

Fun fact: azért a koax ott van minden szobában...

 

Igen, a földeléssel egyetértek, viszont az is fejtörés, hogy pl a 10. emeleten miként alakítsak ki telco földet. Saját szondának nem örülne az alsó szomszéd :D 

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Te hány hálózatot terveztél, építettél már?

Nem annyit kell tervezni, hagyni kell mozgásteret, bővíthetőséget.

Nem úgy veszel telefont sem, hogy ami most épp elég. Nem úgy veszel a gépedbe SSD-t, hogy most van 220GB adatom, akkor veszek egy 250-est (ami formázva kb. 232GB). Akkor kábelt miért úgy húzol?

De egyébként ugyanezt a szopást látom rendszerint a villanyszerelő szakiknál, mikor letesznek ilyen 2-3 szimpla, vagy maximum dupla konnektorokat egy helyiségbe. Oda, ahova talán kerülni fog valami. Aztán mire a kivitelezés végére érnek, már nem oda kerül... Meg hát nem is 1-2... És akkor jön a T elosztó, a 6-os elosztó, a 6-osban a 6-os elosztó, meg a szekrény mögött, fal tövében, ajtókeret mellett elvezetett 10-15méteres (jó esetben fehér, rosszabb esetben narancssárga) hosszabbító.

"Sose a gép a hülye."

Az a szakbarbarkodás amit te csinálsz. Kismillió rack szekrényt, fali szekrényt, fali konzolt látok úgy hogy árválkodik benne egy Switch esetleg pár POE adapter stb... Nevetséges, hogy mikor csak pár eszközt akar elhelyezni valahol akkor odapakol egy akkora szekrényt ami a fél szobát lefogja. 

Ha később nőnek az igények kicseréled a RACK szekrényt nagyobbra ezek egyáltalán nem problémás dolgok.

25 éve tolom és elsősorban ipari területen. Nem fogok egy kis hálózatnál 19" rack szekrényt felpakolni mikor össze - vissza van 6 - 7 végpont. Teljes hülyeséget beszélsz. 

Igazából egy ~20U és egy 42U-s szekrény között nincs akkora difi. Az alapterület egyforma, virágot/nyomtatót egyik tetejére sem állítasz, tehát vertikálisan akkor már érhet a plafonig is. Árban akkora difit nem érzékelek.
Mini megoldásnak nekem a függőleges szekrények tetszenek...4U-is frankón belefér bármi + az aljába az amorf dolgok.

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

virágot/nyomtatót egyik tetejére sem állítasz

TE nem! - Akkor már épp ezért jobb a 42U, mert arra talán más sem. 20-24-es remote site rack-nek állandóan telepakolták a tetejét, eltakarva az összes ventillátornyílást. 

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Valójában 254 mm helyed van, vagy akár még több. Fordítva kell beszerelni polcot. ;) Persze ez kompromisszummal jár.

Nekem ilyen van:
https://imageupload.io/yiYgEoYTZXQ1smK

A 10Gbit nem lesz egyszerű 10"-ben, de esélyes, hogy lehetetlen.

Ahh, erre nem gondoltam, bár alatta ugyanúgy nem fér el semmi ami szélesebb a sínek belső távolságánál. Ez azért elég korlátozó tényező, bár a hűtés szempontjából kellően szellősnek látszik.

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

Tudjatok róla (akinek ez újdonság), a Legrand-nak van rack-be szerelhető UPS terméke KEOR uPDU modellnév alatt. 2U helyfoglalás, 800 VA teljesítmény, többféle csatlakozással gyártják (hagyományos háztartási vagy C13), van rajta USB felügyeleti port.

Azért írom, mert nekem újdonság volt, mikor rátaláltunk. ~55e Ft-tól kapható.

Akkor pont olyan, mint mostanra az összes. Nem tudom a pár évvel ezelőtthöz képest változott-e és miben a kínálat, de most 350 VA-től 60 kVA-ig széles paletta, elég szép ígéretekkel az adatlapokon.

Nálunk pár ügyfélnél fut kisebb-nagyobb, de nincs velük probléma. Ár-érték arányban verhetetlen. Ráadásul újabban fel van tűntetve az adatlapokon, hogy az USB management csak a saját szoftverrel, vagy NUT kompatibilis (persze az olcsóbb modellek előbbi besolorálúak). Ez üzemeltetőként üdvözlendő.

Nem akarok rábeszélni senkit, csak aránylag olcsó, és egy szűkösebb 19"-os rack-be pont jó, mert az UPS és az elosztó egyben meg van oldva, ezért írtam be.

Lassan 30 éve APC-ket, - sokat és a legkülönbözőbb verziókat, - használok. Nem mennek azok tönkre. - Max kondikat, néha ritkán alaplapot kell cserélni bennük.

(Az más kérdés, hogy véleményem szerint trükköznek a szervizek a nagyobb díjfizetés érdekében. Ahogyan tapasztaltam mára, már beépült a "rendes pénzkeresés" módszerei közé. Igazából, szeretnek új eszközöket értékesíteni. - Mert egy akkucsere már "kevésbé mutat jól" a számlán.)

Szia!

Nekem egy 10"-es 6U-s rackem van otthon.
Ebben egy Zyxel GS1100-16 16 portos gigabites switch van, ez befért.
A switchhez volt 19"-os beépítő, de ugye az nekem túl nagy volt, ezért tereztem és nyomtattam magamnak 2 kicsit. Nagyon fasza lett :D
Egy 12-es digitus cat5e vagy cat6-os patch panel van még benne.
Illetve egy polcon van még egy Ubiquiti Edgerouter is.
Most veszek bele még egy polcot és némi kábelrendező cumót.

A tápokat a hűtés miatt kint tartom, a kockatápoknak mindegy milyen koszosak. (spec a switch tápja belül van...)
 

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش