Tech vezető szeretnék lenni avagy bye-bye IC karrier

Címkék

Az október 11-i kraftie meetupon (online és helyszíni) azoknak az IT szakembereknek szeretnénk picit segíteni, akik elérkezettnek látják az időt, hogy IC karrierjük után menedzser irányban haladjanak tovább. További részletek »

Hozzászólások

Off: az "avagy" előtt kimaradt a vessző.

Se menedzser se IC nem akarok lenni. Hagyjanak békén és utalják a fizetésemet.

Én is szívesebben dolgoznék a saját projectjeimen ahelyett, hogy mások ötleteit valósítom meg az életem nagy részében.

Ilyen szempontból nem lenne rossz a négynapos munkahét / alapjövedelem; lenne időm a saját dolgaimon dolgozni.

Láttam jópár embert közepes szakemberből gyenge menedzserré avanzsálni. Sem nekik, sem a cégüknek nem volt ez jó. 

Szerintem nincs azzal alapvetően baj, ha egy manager többet keres, mint az egyszerű alkalmazott. Elvileg több a felelőssége, több adminisztrációval kell foglalkoznia és mindemellett a beosztottak apró-cseprő hülyeségeivel is küzdenie kell.

A gond szerintem akkor van, ha jelentősen többet keres a manager, mint a szaki. 2-3-4-5x többet. És mindemellett még a munkáját se képes rendesen elvégezni.

Aki nem kepes elvegezni a munkajat az semennyit se keressen.

Azzal nincs gond, ha valaki tobbet keres masnal - akar tizszer annyit. De ez ne abbol fakodjon, hogy milyen a kettejuk viszonya a hierarchiaban. Fakadjon abbol, hogy mennyi erteket teremtenek es esetleg mennyire nehez potolni az egyiket es a masikat. Altalanossagok, trendek lehetnek, de egyeni esetekben szamomra ez nem elfogadhato, nem erv.

 

Altalaban magasabb poziban nagyobb a hatas es a felelosseg is. Altalaban.

Sosem értettem a műszaki emberek fölé (akiket manapság minden multinál agyonterhelnek a lényegi munkájuk mellett 5-10x annyi adminisztrációval és időtrabló balfaszságok ballasztjával) minek kell rakni még 2-3-4 réteg menedzsert? Akiknek gyakorlatilag annyi a dolga h. baszogassák őket h. a napi parancsot (fentről jövő előre nek látható tervezhetetlen ad-hoc faszságok) hajtsák végre ASAP a nap végéig. Ha nincs menedzser, attól még a műszaki emberek hellyel közzel önjáróak maradnak, főleg senior és fölötte. Ha viszont a mérnökök állnak fel egyszerre, akkor mehet a teljes menedzsment is a kukába. Mert a termelő munkát a mérnök végezte, nem pedig a menedzser. Aki az esetek nagy többségében csak gyötörni kellett föléjük. Ja meg a szabadságot jóváhagyni. Ha a mérnökök átmentek a szembe céghez, a menedzserek munkájára nincs már szükség. 

Néha egyik-másik cégnél voltak olyan időszakok (jellmezően max félévesek), amikor világos volt, hogy mi a feladat és ütemes el is készültek azok és nem volt napi masszírozás meg ugrabugrálás a feladatok között. Meg kell becsülni ezeket az időszakokat.

Az a baj, hogy átmehetsz a szembe-céghez, de az interjúkon úgyse az igazat mondják. Náluk minden csodálatos, jól tervezett és max csak néha van káosz. Aztán ott vagy, próbálsz jópofát vágni a dologhoz, de látod hogy ugyanaz a szemét van ott is, maximum csak másképp szar. Mehetsz a harmadik, negyedi, ötvenkettedik céghez és csak a vakszerencsén múlik hogy mikor találsz jó helyet. Aztán ebben el is lehet fáradni ám... Azt se felejtsük el, hogy ha egy pozi/cég/projekt jó, akkor azt haverok/cégen belüli ismerősök/ajánlás útján fogják feltölteni. A linkedinről meg fejvadászoktól meg csak a moslékot fogod kapni, azokat ahova úgy kell fogni az embereket. És hova kell ember általában? Pontosan: oda, ahonnan elment valaki - mert valószínűleg szar. Szóval 10-ből 9 random ~linkedin/fejvadászos pozi pont ezért szar szerintem.

Aztán van az, hogy elfogadod, hogy úgy ahogy van szar az IT és saját hatáskörben kompenzálsz: heti 4 HO minimum és ha folyamatos a masszirozás vagy felbasztak valami faszomsággal, akkor rendszeresíted a napközbeni bevásárlást, kondizást, takarítást, főzést, stb.

~5-10 év után azért lesz egy kapcsolati hálód és azon keresztül próbálkozol majd az elhelyezkedéssel, talán valamivel jobb esélyekkel. Helló hiú ábrándok! :)

Hát én így látom a dolgokat.

Azt is be kell latni, hogy ha szabadjara engedunk 50-100 mernokot, abbol igen nagy kaosz tud kialakulni. Szoval bizonyos szintu management elkerulhetetlen, hiszen koordinalni kell a termeket/szolgaltatast.

Azert kell 2-3-4 reteg (people) manager, mert egy ember nem tud ~10 direct reportnal tobbel erdemben foglalkozni. Es ahol tobb ezer fos divisionok/business unitok vannak, ott igy jon ki a matek.

Nyilvan nem vagy/voltal manageri pozicioban, ha csak ugy nezel rajuk, akiknek semmi mas dolguk nincs, csak a szabik jovahagyasa.

Személy szerint egyetértek ezzel is, de a legtöbbször az az érzésem, hogy a managerek meg mintha sose dolgoztak volna nem managerként, mert teljesen vakon vannak és nem értik, hogy mitől szenved az utolsó vonalas dolgozó. Persze lehet egyszerűbb vaknak tetteni magunkat, mert ő is tisztában van azzal, hogy egyedül megváltoztatni nem fog semmit.

Minden szar.

:D

Lentről nem kell lavírozni, mert a dolgozó fájásai kb. le vannak szarva. Mind a fizetés, mind a munkakörülmények, nemlétező/szar karrieréletút témakörben. Pár évente vannak látszatintézkedések, amitől semmi nem változik, de legalább a fontoskodó személyzetisek ünnepeltethetik magukat. Esetleg ha jobbféle (emberileg) a közvetlen manager, akkor látszólag tud sajnálkozni és együttérezni a dolgozóval. De ettől a dolgozó fájásai effektive nem múlnak el. Ha nem tetszik el lehet menni, kb. ennyiben merül ki egy ssc-s multinál a kisfőnök mozgástere.

Ez igy van. Egy alacsony szintu (people) managernek nincs lehetosege erdemben javitani a fizeteseken/bonuszokon, munkakorulmenyeken es a karrieruton, hiszen ezek az egesz cegre (vagy legalabbis nagyobb szervezeti egysegekre) meghatarozott ertekek/modszertanok. Trainingekre es egyeb koltsegek eseten bele kell ferni a budgetbe. Ha ceges szintu cost/travel/akarmilyen freeze van, akkor nincs mit tenni.

A dolgozok "fajasai" pont annyira vannak kezelve, amennyire veszelyes a ceg mukodesere nezve. Ha "csak" a szokasos siras-rivas megy, de a fluktuacio alacsony szinten van, akkor nincs megoldando problema.

Mar evek ota panaszkodsz, miert nem valtasz munkat?

Látom a közvetlen főnököm itt milyen faszságokkal kénytelen napi szinten megbírkózni a fölülről jövő parancsoknak köszönhetően. Sajat elmondása szerint sem ez lenne az ő melója, de kapja a napi szart, és végrehajtja. El is megy rá a munkaideje nagy része. Ahelyett h. a csapatát tudná tényleg effektíven VEZETni ahogy azt az ember naívan elképzelte mikor elvállalta ezt a beosztást.

Ha 2x annyit kap érte mint én a saját melómért, az is kevés lenne rá h. átálljak ezt a mérget nyelni, 50 éves korra bebiztosított gyomorrákért.

A linken a következő jön be: "NEM AKAROK MENEDZSER LENNI".  Ráadásul június 28.-án volt a rendezvény.