dinamikus ip domain probléma

Sziasztok,

Adott cégtől vásároltam egy domaint, viszont a szerveren amin fut minden is nincs fix ip és a szolgáltató nem tud biztosítani sajnos, így alternativ megoldáshoz folyamodtam.

x domain új ip osztáskor frissít egy ingyenes dinamikus cucc, eddig oké.

cname rekorddal a vásárolt domain át van irányítva az x domainre, viszont valami oknál fogva _csak_ www előtaggal tudták oda irányítani, anélkül másik ip-re mutat. Jelenleg ott tartok hogy a szolgáltató nem tudja megoldani www előtag nélkül.

Erre létezik megoldás? Váltsak szolgáltatót?

Hozzászólások

Szerkesztve: 2023. 10. 02., h – 09:19

valami oknál fogva 

Mert aldomainekre lehet felvenni CNAME-t  rekordot,  @ -ra  nem. 

szerveren amin fut minden is nincs fix ip és a szolgáltató nem tud biztosítani sajnos,

Mert akkor ez egy lakossági net szolgáltatás. Szóval ne szolgáltatót váltsál, hanem menjel rendes hosting szolgáltatóhoz, ott meg szinte csak fix -ipket adnak. 

Fedora 38, Thinkpad x280

A nagyobbaknak egyébként azért szokott erre megoldása lenni, jellemzően feloldják valahogy maguk hátul, pl cloudlfare simán csak a cnamet, máshol aliasnak vagy aname-nek szokták hívni, szóval van olyan szolgáltató, ahol meg lehet csinálni.

(Ettől függetlenül értem, amit mondasz, de bizonyára van olyan usecase, amikor az ember nem feltétlen akar "rendes" hostingot.)

várj, itt némi félreértés van.

háznál nálam van egy szerver. több okból nálam ebbe most nem megyek bele.

Ha már otthon van, és erőforrás ügyileg jól állok elkezdtem rá pár dolgot felrakni, (web, postfix, kamera, ftp, stb.) majd jött a kérdés hogy legyen hozzá egy normális domain ami megoldása a dyndns szolgáltatás plusz a cname. 

Tehát nálam otthon nem ad a vo*d*fone fix ip-t, ezért hát ez a hajcihő.

Az igaz hogy @ nem lehet CNAME, viszont ha rendes helyen vette a DNS szolgáltatást, akkor nsupdate -tel tudja módosítani az A rekordját dinamikusan. Ez se triviális, de talán egyszerűbb, mint külön erre a célra egy VPS szervert bérelni, és VPN szervert üzemeltetni.

Egy olcsó VPS fix IP-vel, ami proxy-ként működik és csak továbbítja a forgalmat? Így nem kéne semmilyen DynDNS szolgáltató meg CNAME, csak az otthoni hálózatodról kell kiküldeni időnként az éppen aktuális IP címedet a VPS felé.

Valóban! Egy Proxmox Mail Gateway a levelzés elé, meg egy Nginx Reverse Proxy a webes cuccokhoz egy-egy LXC konténerbe.

Ezekhez jó lehet a dinamikus DNS-es otthoni elérés is, és akkor nem kell script-elni sokat (csak DNS változásnál újraindítani a szolgáltatásokat, biztosan nem oldják fel a címet minden egyes művelet előtt).

Ez működhet így? Havi 2k Ft-ot nekem megér.

*.domain.hu -ra lehet CNAME-t rakatni, forpsi-nál biztosan. így "csak" a domain.hu -t nem tudod átirányítani CNAME-re (csak IP-re).

Gábriel Ákos