Aztán nehogy valami ilyesmi legyen a jövő ...

Hozzászólások

Szerkesztve: 2023. 09. 28., cs – 07:57

Ennek megvan az előnye, hogy percek alatt lehet töltőhálózatot létesíteni. Lényegében bármely kereskedelmi egység lehet így töltő is. Nem beszélve a jelenlegi kutak összességéről. Csak időben standardizálja az EU! :P

Nekem tetszik az elképzelés.

Nem kell órákig lógatni. Az csak egy lehetőség ami egy ilyen autónál nem lesz. )ahogy otthon töltés sem). Ha megnézed pl ezt (IONIQ 6 Long Range): https://ev-database.org/car/1719/Hyundai-IONIQ-6-Long-Range-AWD

Ma is kapható autó, a megfelelő töltővel (kb mindegyik IONITY és még egyéb szolgáltatók 300+os oszlopai) 16 perc alatt tölt fel 10%-ról 80%-ra. Ami kb 210-270km valós autópályás (130km/h) hatótáv.

Nem néz ki rosszul. De látva, hogy egy mail villanyautóban mekkora és milyen nehéz az akkumulátor, egy kicsit még gyúrni kell, mire ilyen méretben meg tudják csinálni.

Ez hidrogén cella. A koncepció szerint. De, ha megoldják ezt az energiasűrűséget akkuban, nekem azzal sincs bajom ilyen rendszerben.

Abból indulsz ki, hogy az LiON akku tech gyakorlatilag 15 éve lófaszt sem fejlődött.

trey @ gépház

Legyen itt akkor par valos adat is, ha valaki kesobb ide tevedne,

VW e-Up 2013
tomege: 1214 kg
aksi brutto: 18.7 kWh
aksi netto: 16.0 kWh

VW e-Up 2019
tomege: 1248 kg
aksi brutto: 36.8 kWh
aksi netto: 32.3 kWh

az e-golf-nal is volt egy ugyanilyen aksi upgrade es valoszinuleg mas tipusnal is volt/van hasonlo ugras az energiatarolas surusegeben

Nincs sajnos errol megbizhato forrasom, de ekkoriban a tobbi gyartonak sem volt sokkal nagyobb aksija, a model S is 2012/13 korul jelent meg 60-as aksival, ami egy sokkal nagyobb es nehezebb auto.
Nem hiszem hogy Musk ne tolta volna mar akkor ala a 100-as aksit ha tudta volna.

Én nem gondolok valamit, hanem elmondtam: lófaszt sem fejlődött érdemben a telefonok akkuideje, ami jól tükrözi, hogy érdemben mit fejlődött ez a tech

LÓFASZT SE.

Kb. ott kellene tartanunk 15 évvel az első okostelefonok megjelenése után - ha fejlődött volna az akku tech. - hogy egy hétig se kéne a töltő felé nézni.

De nem ez van. Nem az akkuk fejlődtek, hanem mindenféle energiatakarékossággal cigánykodnak, hogy ne gyújtsák rájuk az ügyfelek a laborjaikat.

Persze, lehet ezt tagadni, meg maszatolni a valóság az, hogy míg a technika szemmel láthatóan fejlődik, addig az akkutech sajna nem.

trey @ gépház

Akkor legyen egy telefonos pelda,

iphone 1
tomeg: 135g
aksi: 1400mAh
~10,38mAh/g

iphone 15
tomeg: 171
aksi: 3349mAh
~19,58mAh/g

Az aksik fejlodtek, csak kozben tobbet is terhelunk rajuk, ami azzal jar, hogy az uzemido meg mindig hasonlo mint volt, szoval enduser szempontbol igazad van, mert csak ez erdekel/erint, a miertek es a hogyanok nem.
Ettol meg nem kene azt kijelenteni, hogy az aksik lofaszt nem fejlodtek. Az autoknal viszont erzed a hatotavban a difit.

Egyebkent en vagyok a fasz, hogy megint beultem melled a ringispilbe amit te hajtasz:) na jolvan GG
 

Ok .

De ez telefon súly. Csak az aksi súlya kellene, hogy érvelésed elfogadjuk. Ha van és posztolod, hidd el, Trey is meg mások is (többek között én is) el fogjuk fogadni.

Addig meg mondhatjuk, hogy ez csak a számokkal való bűvészkedés (igaz, Trey másképp fogalmazott).

Igen, telefon esetében. De az eredeti téma az autók, és a lítium akku technológia. Te erre egy rossz hasonlatot hoztál fel, ennyi az egész. Rajtad kívül mindenki érti. Te nagyon ügyesen játszod a hülyét, szép lassan beleillesz a szerepkörödbe, kezdem azt hinni, hogy ezeket komolyan gondolod.

Tehát, még egyszer a kedvedért: a LiON akku tech lófaszt sem fejlődött. Abból is látszik, hogy egyéb trükközések kellenek egy értelmezhető hatótáv eléréséhez. De még nem sikerült.

Ha fejlődött volna érdemben, a telefonok hetekig mennének egy töltéssel.

Ez lenne kb. a fejlődés. Ehelyett 10+ éve helybentapicskolás megy.

trey @ gépház

Értem, ez esetben nézegesd a statisztikákat. A valóság meg az, hogy az Apple Watch 5. generációja pont olyan fos akkuidőt tud, mint az előző. Semmit sem fejlődött.

Model Battery Life From New
Apple Watch SE2 Up to 18 hours
Apple Watch Series 8 Up to 18 hours
Apple Watch Series 7 Up to 18 hours
Apple Watch SE Up to 18 hours
Apple Watch Series 6 Up to 18 hours
Apple Watch Series 5 Up to 18 hours
Apple Watch Series 4 Up to 18 hours
Apple Watch Series 3 Up to 18 hours
Apple Watch Series 2 Up to 18 hours
Apple Watch Series 1 Up to 18 hours

Apple Watch Series 1 release: 2015

Apple Watch Series 8 release: 2022

7 év, zéró fejlődés

Tudom, most jön az, hogy de a Series 8 jobban mutatja az időt :D :D :D

trey @ gépház

Jah:

The price of batteries has declined by 97% in the last three decades

Forrás: https://ourworldindata.org/battery-price-decline

Volumetric Energy Density of Lithium-ion Batteries Increased by More than Eight Times Between 2008 and 2020

Forrás: https://www.energy.gov/eere/vehicles/articles/fotw-1234-april-18-2022-volumetric-energy-density-lithium-ion-batteries

15 éve harsogom ezt a megoldást!!!!

A jelenlegi kúthálózatot át lehetne alakítani - nem kell újakat kiépíteni.
Az aksikat napelemről tudná tölteni a helyi kúthálózat. Messziről lehetne egy státuszablakban mutatni, hogy van-e épp elérhető aksi, színkóddal!
A napelemről töltött aksikat mindig optimális állapotban tartaná a töltőhálózat.

Egyébként hasonló jelenleg is működik kínában, csak végtelenül korlátozott típusokkal és kúthálózattal. Plusz egy automata emelgeti az autót és pakolja a több száz kilós aksit.

Nyilván lesz rajta jövedéki adó, meg csak a Nemzeti Hidrogéngyártól vehetnek a cseretelepek cserepatronokat, különben lecsap a NAV. Az árát meg mesterségesen hozzáigazítják a villany, benzin, dízel árához, hogy egyik se érje meg jobban. Vagy még drágább is lesz fajlagosan km-re vetítve, de megy majd a propaganda a sajtóban, hogy ez zöld.

Ha az autógyártóknak lenne egy kis mersze, akkor rég megcsinálhatták volna ugyanezt elektromos autóban. Szépen szétszedik az akkupakkot  szabványos, 4-5kW-os csomagokra, amit a töltőnél egy mozdulattal lehet cserélni .
Miért lenne jó?
Nagyobb üzembiztonság. Az akkucsomagok párhuzamosan járathatóak, a hibás csomagok kizárhatóak a működésből, de megmaradna a limp to home vagy limp to service lehetőség. Jóval alacsonyabb gyártói szervízköltség a garanciaidőn belül
Alacsonyabb lehet a gépkocsi piaci ára. Mivel az akkut külön veszi meg a user és a gépkocsi nem tartalmazza a töltésvezérlő, akkumenedzsment elektronikát, sokkal olcsóbban lehet értékesíteni. (Printer modell)
Nagyobb tűzbiztonság. A csomagok jóval alacsonyabb energiamennyiséget tárolnak. Egy balesetnél, könnyedén ki lehet szedni a sértetlen csomagokat, vagy egy tűznél az épp égő csomagot a kocsiból.
A felhasználóknak extra akkucsomagokat lehet eladni, az otthoni töltéshez.
Azonos akkucsomagok felhasználhatóak más célokra is. Otthoni energiatárolás, azonos rendszert használó járművek (motorkerékpárok, traktorok, motorcsónakok) hajtása.
A töltőállomások integrálhatóak a lokális energetikai hálózatba mint pufferek. Mivel egy töltőállomás jelentős akkukapacitással rendelkezne és településekhez vannak kötve, képes lenne a napenergiás csúcsokat elnyelni, krízishelyzetben vissza tudna termelni.
Alacsonyabb akkupakk költségek.
Jobb minőség kontroll.
Egyből kikerülne az akkucsomagok öregedése a képből.
Hosszabb fajlagos akkucsomag élettartam.
Kisebb e hulladék mennyiség. Lévén az autó élettartama végén nem megy az akku a levesbe.
Folyamatos bevétel az autógyártónak az autó teljes élettartama alatt ha a user bérli az akkumulátorát.
Jelentős aftermarket lehetőségek.

Miért nem csinálják?
Mert az egész piacot fejreállítaná az alsó szegmensben.
A töltőhálózat infrastruktúrájának a kiépítése magasabb indulóköltséget jelentene.
Másokat is oda kellene engedni a fazékhoz.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

NIO most skálázza vissza az akkucsere programját. Sajnos, nagyon rossz koncepciót választottak erre, mert a cserénél a teljes akkupakk automatikusan kerül cserélésre, ezért rendkívül magas a költségvonzata.
A helyes megoldás, ha a sofőr saját kezüleg tudja a cellákat cserélni. Ezért egyszerűsödik a csere és a rátöltés teljes folyamata és a kisebb akkuknál lecsökken az akksik megfordulási ideje.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

A jelenlegi EV-knel fontos, hogy az auto aljaban van az akku. Alacsony sulypontot jelent, amitol nagyon stabil lesz. A balesetes teszteken elert eredmeny egy resze is onnan jon, hogy van egy eleg eros alja, elol-hatul extra gyurodo zonaval (nem megy be az utasterbe a motor, ahogy az mashol megszokott). Illetve a sima alja miatt nagyon jo legellenallasu alakot lehet nekik tervezni.

Ha cserelheto akkut akarsz, akkor en azt latom megoldhatonak, ha ez a "rud" jobbrol-balrol az auto oldalan jon ki, es lehetoleg az auto aljan foglal helyet. Akkor megmarad a jelenlegi elrendezes elonye, es megis cserelhetove valik. A csatlakozast az auto kozepen hosszaban elhelyezett sinnel mar konnyen meg lehet oldani.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Az alacsony súlypont egy illúzió. Évtizedekig mentek NIMH és ólomakkus autók amiknél az akku a motortérben és a csomagtérben volt elhelyezve.
A mostani elrendezés oka sokkal inkább az akkupakkok gyúlékonysága. A gyártók mindenképpen ki akarják tervezni a gyűrődő zónából. A másik indok, hogy az így megnyert hellyel az utastér belső méretét lehet növelni.
A sima alj a belsőégésű autók felsőbb kategóriájánál, már vagy 20 éve alap , különösen amióta nem divat a hátsókerék hajtás. Az egyetlen kilógó dolog jó ideje a kipufogó volt, de már az is egyre inkább bekerül a takarólemez alá.

Amennyiben a hátsó felfüggesztés független, akkor kialakítható egy hosszanti U alakú rekesz amiben elhelyezhető egymás mellett 4-5, hosszú cella, épp úgy mint a videóban a hidrogéntartályok. A legtöbb parkolási szituációban, hosszanti irányban könnyebb kihúzni a cellákat, mint oldalra, mert több hely van.  Pl. egy aszisztencia szituációban (megáll a kocsi az út szélén és ott kell szerelni) ez az elrendezés sokkal kevésbé veszélyezteti az autón dolgozókat.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Kicsit farnehéz lesz így nem?

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Azért az nem egy 0.5mm-es falú alumínium tartály, amiben 5 liter gáz halmazállapotú hélium van - bár lehet, hogy mégsem nehéz. Még sosem fogtam a kezembe ilyet.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Breakthrough for new battery that boasts five times the power of lithium-ion

Valami ilyesmire várunk, amikor azt mondjuk, hogy fejlődnek az akkuk:

Australian researchers have made a breakthrough in developing revolutionary lithium-sulphur batteries that can hold up to five times the energy for half the cost of their traditional lithium-ion counterparts.

Kár, hogy az ilyen szenzációs bejelentésekről végül mindig kiderül, hogy kamu.

trey @ gépház

Ezek nem kamu bejelentések, hanem kutatási eredmények amik a való életben legtöbbször csak simán nem működnek vagy kiderül, hogy nem gazdaságosak.

Még amik eljutnak a piacra azokkal is lehet gond. (lásd pl Bolloré  ezek autókban nem lettek sikeresek pedig solid-state).

Azokat érdemes figyelni amik kijönnek termékkel (és még ott is elbukhatnak). Pl: Na-Ion solid state: DongFeng Nammi 01.Vagy pl CATL Qilin.

Visszatérve a cikkre amit linkeltél a kénes kémiákban más is látja a jövőt, de eléggé az elején vannak: https://www.stellantis.com/en/news/press-releases/2023/may/stellantis-invests-in-lyten-s-breakthrough-lithium-sulfur-ev-battery-technology vagy bejön nekik vagy nem. Stellantis dupla energiasűrűséget vár. Wikipédia cikke is van a Li-S akkuknak itt. Jól hangzanak az elérhető energia paraméterek csak sajnos problémák is vannak:

Li–S batteries with up to 1,500 charge and discharge cycles were demonstrated in 2017,[6] but cycle life tests at commercial scale and with lean electrolyte have not been completed. As of early 2021, none were commercially available.

Issues that have slowed acceptance include the polysulfide "shuttle" effect that is responsible for the progressive leakage of active material from the cathode, resulting in too-few recharge cycles.[7] Also, sulfur cathodes have low conductivity, requiring extra mass for a conducting agent in order to exploit the contribution of active mass to the capacity.[8] Volume expansion of the sulfur cathode during S to Li2S conversion and the large amount of electrolyte needed are also issues.

 

Szerk: Ehhez képest a Tesla M3 és Y standard range LFP akkuval jön...

Jah jó példa erre a BMW i3. Az akku az évek alatt 60Ah-ról 120Ah-ra változott amivel a hatótáv is majdnem duplájára nőt (ugyanabban a kocsiban!).

Igaz nem volt szenzációs bejelentések tömkelege de ezért ezt 2014-től 2019-ig 5 év alatt érték el... Ez mi ha nem jelentős fejlődés?