A benzinnek búcsút inthetünk – Egy korszak lezárul

Az olajkorszak még ebben az évtizedben véget érhet. Az ágazat fordulópont előtt állhat. A nagy energiaipari cégeknél már megindult a felkészülés a „zöld jövőre”.

Meglepő jóslattal állt elő a napokban a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA). Az állításuk szerint a küszöbön lehet egy fontos mérföldkő. Ugyanis a vártnál korábban még ebben az évtizedben, vagyis 2030 előtt tetőzni fog az olaj és a gáz iránti kereslet. Magyarán elérjük azt a pontot, amely után az olajból és a gázból egyre kevesebbet fog fogyasztani a világ. Az olajkorszak, amelyben eddig éltünk elkezd lecsengeni.

Az okok között az elektromos járművek terjedése van megjelölve. A szervezet vezetője kiemelte, hogy Kínában is robbanás-szerűen terjed a technológia. Másrészt a jelenséget magyarázza a tiszta energia térnyerése és a globális kormányzati politika, amely egyre több helyen fordul a „zöldítés felé”.

link

Az IEA jóslatát az energiaiparban több nagy szereplő is komoly kritikákkal fogadta.

Hát persze, ők szeretnének még sok olajat eladni.

Hozzászólások

Múlt héten jött a hír, hogy nincs gázolaj (volt és van is), majd rá három napra csökkent az ára. EV lobbi dolgozik. 😆

trey @ gépház

Itt semmi olyan nem mondanak, hogy nem lesz 2030-ra benzin. Azt mondták, hogy addig fog tetőzni a kereslet.

Ez azt jelenti, hogy jövőre még több benzint fogunk venni, mint idén, és ez így megy tovább még éveken át. Aztán valamikor 2030 előtt tetőzik, és onnantól majd egyre kevesebbet veszünk.
Ez azért logikusan hangzik, lévén, hogy a járműállomány egyre nagyobb része elektromos, és a modernebb benzin/dízel autók is egyre kevesebbet fogyasztanak. Ahogy tellik az idő, egyre több régi benzinfaló szörnyeteg fog kiesni a képből, és kerül a helyére elektromos / hibrid / alacsonyabb fogyasztású belső égésű motoros; így idővel a fogyasztásnak is csökkennie kell.

Nagy Péter

 Ezt fentről idéézem:

"Magyarán elérjük azt a pontot, amely után az olajból és a gázból egyre kevesebbet fog fogyasztani a világ."

Ez alapján semmi olyat nem állít, hogy mondjuk 2035-ben nem lesz akár még a mostaninál is nagyobb a fogyaszzásunk. Annyit állít, hogy a 2030 körüli fogyasztáshoz képest lesz kevesebb, ami viszont a jelenleginél várhatóan magasabb lesz. (hiszen még nem tetőzött) Azt, hogy valamikor tetőzik a fogyasztás, még követheti egy 30 éven át tartó szépen lassan lefelé ívelő görbe, aminek az első éveiben főleg stagnálás lesz. Amit most eladnak autót, az még legalább 20 éven át fogyasztani fog, és a jelenleg eladott autók többségének még tankolnia kell. Így mondjuk sejthető, hogy 2050 előtt nem várható, hogy olyan drasztikusan esne a kereslet az üzemanyag iránt, hogy már csak a megyeszélhelyen érné meg benzinkutat üzemeltetni.

Nagy Péter

Biztos voltam benne, hogy megint valami sunyiság van benne. Mint amikor azt állítják, hogy Norvégiában 80% felett az EV-k aránya. Aztán jobban utánanézve, 80% az újonnan üzembehelyezett autók közt az EV-k aránya, valójában a norvég autóknak csak 20%-a EV jelenleg. Oslóban magasabb, ott 33% körül van.

Érdemes néha az adatoknak utánanézni:

https://europe.autonews.com/automakers/evs-now-make-20-norways-cars

trey @ gépház

Jelentősen csökken a benzin ára

Így legyen ötösöm a lottón bazeg :D :D :D

A hét közepétől ismét üzemanyagár-változásra kell készülni. A benzin nagykereskedelmi ára bruttó hat forinttal csökken, míg a gázolajé nem változik,

trey @ gépház

660Ft-os árnál ez 1%-os, nem mondanám jelentősnek. Meglátjuk merre megy az olajár, egyelőre emelkedik, és USD 70 körülről ment 90+-ra, és az USD árfolyam 340-350 körülről sajnos már a 370-et surolja. Ezt pláne meglátjuk merre megy, nem lenne szerencsés a további forint romlás.

Mondjuk az egész topik értelmetlen...

Szerdától olcsóbb lesz a benzin

A benzinesek örülhetnek a hét közepén, ugyanis a 95-ös benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal csökken – írja a holtankoljak.hu.  Szerdán a gázolaj esetében is változik a nagykereskedelmi ár:

bruttó 4 forintos emelést fogunk tapasztalni.

Megint??!?!?!?!?!

trey @ gépház

Jaksikám, már megint?!?!

Megint jó hírt kaptak az autósok, érdemes lesz pénteken a benzinkutakhoz sietni

A szerdai benzinárcsökkenés után pénteken még alacsonyabb áron tankolhatunk a 95-ös benzinből. A gázolaj literenkénti ára ugyanakkor változatlan szinten maradt.

Mint megírtuk, szerdától a 95-ös benzin bruttó 8 forinttal alacsonyabb, a gázolaj pedig bruttó 4 forinttal magasabb nagykereskedelmi áron kerül forgalomba. 

Bazmeg, ha te állítasz valamit, annak én az ellenkezőjét fogom csinálni! :D :D :D

trey @ gépház

Már megint?!!!!

Szerdától 20 forinttal eshet az üzemanyagár a kutakon

Jókora csökkenés várható szerdán a magyar benzinkutakon – írja a Holtankoljak.hu. portál információi szerint a benzin és a gázolaj esetében is bruttó 20 forinttal csökken a beszerzési ár, ami várhatóan a kutak áraiban is megjelenik majd.

Az új átlagárak szerdától így alakulhatnak:

  • 95-ös benzin: 610 Ft/liter
  • Gázolaj: 660 Ft/liter

trey @ gépház

A végét miért hagytad le furfangosan? Irányított véleményformálás. :D :D :D

Az árcsökkenési trend várhatóan nem lesz hosszú életű, a Hamász Izrael elleni támadása után az olaj világpiaci ára ugyanis (az arannyal együtt) megugrott: a Brent és a WTI ára is 4-5 százalékot ment felfelé a konfliktus hatására.

Tévedtek volna a szakértők, mi folyik a hazai kutakon?

jelentős árcsökkenés után a héten már legtöbben drágulásra számítottak, de nem is tévedhettek volna nagyobbat. Feltételezésük nem volt alaptalan, hiszen az izraeli konfliktus okozta aggodalmak jelentősen megemelték az olaj árát, azonban furcsa jelenség érte Magyarországot. A drágább olaj ellenére sem emelkedett az üzemanyag árfolyama. Mi okozta ezt a váratlan eredményt Magyarországon?

Előkelő helyre kerültek a magyar üzemanyagárak

[...]

trey @ gépház

> amikor emelkedest jelentenek be, akkor erdemes elotte menni tankolni

Sosem értettem miért érdemes emelés előtt tankolni. Küzdeni a tömeggel, pocsékolni az időt. Párszáz Ft, wow. Legyen évente (tizen)párezer Ft. Nem változtat semmin.
Azt sem értem miért kell megvárni míg tönkremegy az akkumulátor. Négyévente csere, és no para.
A km óra tekerést, adócsalást, temetőből viráglopást, nem önképzést, egyéb nemzeti sportokat meg végképp nem értem :)

echo crash > /dev/kmem

Addigra már mindenkinek elvette a munkáját az Ai, így tökmindegy, hogy a sok munkanélküli elektromos vagy benzines autót nem fog tudni megvenni. 

Szerkesztve: 2023. 09. 24., v – 16:27

Az Oracle felhőszolgáltatásokkal foglalkozó konferenciáján Larry Ellison bejelentette, hamarosan bemutatkozik az új rendőrautójuk, ami egy Tesla Cybertruck lesz.

link

állítólag az ipv4 címeknek is befellegzett.

Nekem is azonnal ez a párhuzam jutott eszembe. Mindkettővel már több évtizede riogatnak, hogy el fog fogyni, a szélén vagyunk, erre a mai napig nem állt meg miattuk az élet, épp úgy mennek benzines-dízeles autók, adják el az újakat belőle, repülőgépes sem potyognak az égből, meg nem állt meg az IPv4 alapú internet sem. Persze, abban igazuk van, hogy azért ez az ökoszisztéma nem tart ki örökké, előbb-utóbb upgrade-elni kell az újabb technológiára (IPv6, EV, alternatív üzemanyagok), de a helyzet messze nem olyan rossz, mint már most feltüntetik, hogy mind meghalunk holnap.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nade senki sem mondja, hogy elfogyott a kőolaj vagy földgáz, sőt az ismert készletek nem kevés időre lennének elengedőek. Azt mondják, hogy a kereslet esik majd vissza 2030-ig valamikor, legalábbis szerintük. Azt is mondják, hogy még nem tetőzött. Egyébként ezeket a jóslásokat elég annyival elintézni, hogy "jó persze köszönjük, majd kiderül".

Az IPv4 egyébként már ott tart, hogy új RIPE tagnak nem tudnak adni, hanem várólistára kerül. Az ISP-k pedig egyre inkább pakolják NAT (tudom az CGNAT...) mögé a juzereiket.

Anno 2000 kornyeken az xs4all 4 (!!!) statikus IP-t adott minden user-nek. 2008 kornyeken, amikor hozzajuk mentem, mar csak 1 jutott. Ma meg mar egyre tobben cgnat-ol.

Aztan itt van ez az ipv6, ugye. Annot /64-et vagy kisebbet adtak ki. Ma mar /32 -t is osztogatnak, "sose kell visszajonnod ujat kerni" cimszoval.

Es nem latja a parhuzamot a tobbseg, meg amikor felhivom ra a figyelmet, akkor se... Az ember iszonyat hulye egy faj, de tenyleg.

Szenzációhajhász fogalmazás vitt félre, vége egy korszaknak, bla-bla. Ez a tetőzés is bullshit, mert tetőzik, de hány éven át tartja majd a szintet? Ez tipikus nesze semmi, fogd meg jól. A lényeg, hogy a belső égésű, folyékony szénhidrogénnel hajtott járművek sehova nem mennek. Még csak a személyautóknál terjedni fog egyre jobban az EV, ahogy megfizethetőbb lesz, de légi közlekedésnél, tehergépjárműveknél, munkagépeknél nagyon sokáig nem fogják lecserélni a jól bevált megoldásokat.

IPv4-nél félreértettél. Írtam, hogy a v6-ot kéne már helyette használni, de ehhez képest ebben sem volt a riogatóknak igaza. Oké, ISP-k NAT mögé raknak, de az internet nem állt le miatta, pedig a jóslatok szerint már jó 10-20 éve bele kellett volna állnia az egésznek a földbe. Az IPv4-ben nagy tartalékokat vannak, nagy felvásárolt tartományok, amikkel nem kezdenek semmit, ha nagyon beragadnak rajta, még pár évtizedig kihúzzák vele.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nem egeszen. az ipv4 mar jo 10 eve elfogyott, nincs uj. kvazi feketepiacon lehet venni, darabjat (!!!) 10-20-mittomen dollarert. Epp minap lattam linkedin-en egy regi kollegatol, hogy van neki egy komplett, tiszta, egybefuggo  /16 ja, keresse meg, ha kell - nyilvan nem olcson, siman par millio dollar lesz az ara....

Mivel ugye nincsen eleg, az arat kvazi az szabja meg, mennyire kell neked. Ez persze nem jo, mert feleslegesen dragava es bonyolultta tesz egy olyan dolgot, aminek a leheto legkonnyebben kellene mennie (szamitogepek egymas kozotti cimzese).

Ha mar parhuzam, ez pontosan az, ahogy a benzin fog kimulni: nem egy big bang -gel, hanem szep lassan. Egyre macerasabb es dragabb lesz benzinhez/dizelhez jutni, egyre tobb helyrol tiltjak oket ki, egyre ferdebb szemmel neznek az ilyen autokra, egyre kevesebb szerelo lesz, ...

Evtizedek meg, de mar megkezdodott. Eloszor mindig az aremelkedes jon ebben a folyamatban, ahogy a piac erolkodik, hogy korrigaljon. Aztan a tobbi, joval kesobb.

Ekkora ökörséget. Az a tippem, hogy még el sem értük a csúcsot. Sok hirtelen növekvő népességű fejlődő ország csak most kezd el majd igazán mobilizálódni, pl. Nigéria, Etiópia, DRC.

És nyilvánvalóan nem egyből huszonmilliós EV-kkel kezdenek majd közlekedni, mikor még a benzint is PET palackokból tankolják a faluszéli viskónál.

Másrészt, amíg nő a Föld népessége, addig egyre csak több erőforrás és energia kerül felhasználásra. Még mindig a legolcsóbb és a legkézenfekvőbb a fosszilis energiahordozók, szóval a fejlődő országok nem megújulóval fognak növekedni igen sokáig. A magánközlekedés csak csepp a tengerben.

"Everything fails, all the time."

Indiában igen sok villanyrobogó szalont láttam. Villanyból azért gyártanak felénk drágát mert a környezetvédelem úri hóbortnak van beállítva és az urakat meg szeretnék kopasztani a gyártók. Én simán el tudnék képzelni Citroen Ami (Opel Rocks-e, Fiat Topolino) vagy esetleg a Citroen Oli alapú autókat arrafelé... (nem beszélve a kínai kisautókról)

De mindegyik 4000 lóerő 30 millió ft és 600 kiló aksi hogy meglegyen az 500 km

A frászt. Vannak értelmes, 130-150 LE körüli EV-k tizenpár millióért új áron.

A "4000 LE"-re pedig már írtuk, hogy azért annyi, mert nem túl nagy kunszt, hogy annyi legyen. Nem lenne sokkal olcsóbb az adott EV, ha kevesebb LE lenne.

Ezeket vagy szingli, vagy "kici occó" második autónak szánják. A 170km a célzot felhasználásban bőven jó. Reggel bemész, hazajössz, ha kell töltesz. Ha csak nem mész túl sokat, akkor 2-3 naponta töltöd, esetleg homeoffice-ban napocskáról, vagy melóban napocskáról. Ezt senki se szánja családi autónak.

Igen, ez itthon nem "kici occó", ahol egy 3-6 milliós jópár éves mindenre is használható autó kell általában. (A beker ár mellé tessék odatenni, a jahát 1-2 éven belül még N fődarab került cserére.)

Tizenéve próbálkoztak ilyenekkel, de nem robbantottak bankot: https://www.vezess.hu/hasznaltauto-tesztek/2023/03/27/hasznaltteszt-mitsubishi-i-miev-hasznalt-auto-mitsubishi-i-miev-2009-2020-ha3w/

BMW is ezen gondolat alapján alkotta meg az i3at.

Ráadásul ezek akkor nagyon drágák voltak...

Már ébred az EU, meg az ipar lobbi lehet most már rálépett a főEU-okosok lábikójára. Lesz itt védővám, meg mindenféle okosság. Talán amire most lehet számítani, hogy a kereslet csökkenés miatt lesz némi áresés, de hát majd meglátjuk, mert a forintárfolyam nem segíti ezt.

Már most is vannak kínai autók Európában. Ami Kínában 6-7 mFt, az EU-ban 12-15 mFt.
Szóval az se lesz sokkal olcsóbb. Majd akkor lesz olcsóbb, ha lesz megfelelő mennyiség EV-ből (akkuból) és lesz verseny.
Mondjuk arra sem kell már sok évet várni, 2-3 év és itt lesz.

A kínai dömping szerintem hamarabb fogja a drágább autók árát lejjebb húzni, mint az olcsóbbakét.

Kínában évek óta kapni 6-10 ezer dolláros szinten is EV-t. Persze fapadosabb, gyengébb... 
Európába hozva mindjárt vastagabban fog a cerka. Eleve sokkal szigorúbb előírások vannak, plusz a kereskedőhálózatnak nem érdeke az olcsó ár, mert akkor jóval kisebb lenne a jutalékuk rajta, kevesebbet keresnének. Szóval, amíg kínai kereskedőhálózat, dömpingáron nem fog bejönni, addig a nyugati kereskedők drágán fogják adni a keleti kocsikati is a gyártási árhoz képest. Vagy be sem hozzák eleve őket. Ha pedig mégis bejönne kínai hálózat, idővel az is feldrágul.

Tudom, gyenge hasonlat, de meg lehet nézni a számítógép memória modulokat. Pár évente elszállnak az árak és akkor minden boltban megjelennek az oem gyártók saját márkás cuccai, miközben az ismertebb brandek 2-3x áron futnak. Aztán ahogy lemennek az árak, szinte teljesen eltünnek az oem-ek és hirtelen mindenki a hájpolt márjákból tölti a készletet. Nem hiszem, hogy mindenki gamer és ne lenne piaca az olcsó ramoknak. Szimplán csak jobban megéri a kereskedőnek, ha a 2-3x akkora áron árult brand cuccokat árulja, mert azon több a jutaléka. Az olcsóból sem sokkal többet tudna eladni, de kevesebbet keresne rajta.

Egyszerűen arról van szó, hogy kényelmesebb kevesebb munkával, magasabb árakkal kereskedni, mint nagy mennyiséggel, pici árakkal.

Megnéztem a Citroen Oli-t ( Citroën Oli: Karton-megoldás! - Speedzone teszt https://www.youtube.com/watch?v=gHzvrUnGDAQ ) . Jópofa meg vannak benne tetszetős ötletek, de azért az, hogy a függőleges szélvédőt pozitívumként mutatja be: "nem rabol helyet a beltérből". Hogy fog ez 60-nál gyorsabban menni, mennyire lesz hangos, és mennyit fog fogyasztani? A ferde szélvédőt nem viccből találták ki, nem viccből olyan az összes autó: FIZIKA.

Az meg, hogy újrahasznosított anyagból van, az inkább csak marketing értékű. Az igazi kérdés az, hogy utána újrahasznosítható-e? Ha igen, akkor elismerem, hogy zseniális a szendvicspanel.

Szeretem a tanulmányautó stílust, amibe eszetlenséget is bele lehet tenni. Ha lehet életképes kocsit csinálni ezekből az ötletekből, akkor lájkolom. De a hurráoptimizmus, hogy meg van forradalmasítva az autózás, az még korai.

Nekem simán bejött az Oli :D Ha lehetne venni gondolkodnék rajta erősen :D

Hogy fog ez 60-nál gyorsabban menni, mennyire lesz hangos, és mennyit fog fogyasztani?

Nem nézted figyelmesen a videót, vannak előtte légterelő elemek amik a felfelé viszik a levegőt a szélvédőtől 11:50 kor ...

Ha lehet életképes kocsit csinálni ezekből az ötletekbő

Ez megint olyan, kinek mi az életképes ? Nekem simán Elvisz A ból B -be minél olcsóbban, arra a napi 40-50km átlagban. Ennyi. Másnak ez kevés lehet, de majd akkor vesz olyat ami neki jó ...

Amúgy elmondták már többször is, ha azt akarják hogy elterjedjenek az elektromos autók akkor hasonlóakat kell gyártani, minél olcsóbban. A háború utáni nincstelenségben is olyan kocsikkal motorizálták a népeket, mint a Citron 2CV, topolino es hasonlo olcso kicsi kocsok, nem pedig a 300SL merci es tarsai ...

Fedora 38, Thinkpad x280

Figyelmesen néztem, csak még 11:50 előtt kommenteltem (11:45-kor mint látszik). Közben kiderült, hogy 110km/h-ra korlátozták a végsebességét. Szerintem ez értelmetlen kompromisszum. Ha megnézed az eC3-at, ami egy valódi megvásárolható kocsi elvileg, na annál már el is hajították a függőleges szélvédőt (végsebesség eszerint 135km/h: https://ev-database.org/car/2039/Citroen-e-C3 ). Nem tudom elképzelni, hogy ésszerű lesz a függőleges szélvédő valaha is. Ha a légkondícionálást akarjuk csökkenteni, akkor legyen egy kivákuumozott (hogy ne tudjon párásodni) zárt tér egy ferde és egy függőleges üveg között. Vagy bármi más trükk, de mikor a légellenállási tényező századának töredékein harcolnak az elektromos autók, akkor nem lesz függőleges szélvédő sorozatgyártva.

>kinek mi az életképes ?

Pont az az életképes, hogy valóban működik és valóban olcsó és biztonságos sorozatgyártásban is. Ahogy a függőleges szélvédőről például kiderült, hogy ők maguk sem tartják életképesnek, legalábbis az EC3-ba nem került bele. Mily meglepő.

A szendvicspaneles karosszéria bekerült a sorozatba? Ezt a hosszú EC3-at nincs türelmem végignézni. Erről egyébként el tudom képzelni, hogy életképes lehet. A trabantnál is bejött a kartonpapír séma és tényleg gazdaságos volt ameddig nem kellett megszabadulni tőle :-) Ha most nem került sorozatba, akkor majd talán később fog.

C3 egy bloatware az oli hoz képest. A fuggőleges szélvédővel semmi gond, csillió lassú járműn van a mai napig teherautók dzsipek stb. Pont azért mert egyszerű praktukus stb. Ahol nem kell 150el menni nem érdekes. Ráadásul van jó pár előnye, olcsó a sík üveg, nem vesz el helyet, nem kell napellenző, mivel nem tud rajta úgy besütni a nap a kocsi se forrósodik fel stbstb, ezek nalam előrébb vannak mint az hogy jaj csak 110 el megyek. :D

Plusz a C3 telebaszták mindenféle szarral ahogy a többi autót, LCD minek ? Oli ba se raktak mert minek, Ülések beltér stb min ugyanolyan fos sokalkatrészes foszló szar mint minden más autóban ...

Ennek semmi köze az OLi hoz ... 

Fedora 38, Thinkpad x280

Az alapkövét az Oli megoldását használja: beépített telefontartó.

Tehát nincsen benne audió rendszer sem, hanem csak 2 BT hangszoró, és az tud szólni ami a telefondodról szól ? 

Az oli az olcsóságról rettenet puritán egyszerűségről. Kezdve onnan, hogy az ajtók is csereszabatosak (jobbos balos mind1, zsanért átrakod oszt jóvan), még egy ajtónyitó sincsen csak a bowdent húzod stb. 

Szerintem az Oli és a c3 ban annyi közös, hogy van rajtuk citron jel, meg 4 kerék ...

Fedora 38, Thinkpad x280

Szerinted miért nem került sorozatgyártásba valami Olihoz hasonló? Vagy még lesz csak ki kell várni?

Szerintem a jópofa ötletek egy része valójában nem gazdaságos, egy része pedig a gyártónak nem gazdaságos. Egy részét pedig nem merik meglépni mert félnek a bukótól. Például a kijelzőre valamiért minden gyárnak kattanása van, hogy mennél több annál jobb. Pedig ki tudja lehet, hogy el lehetne adni anélkül is minimális analóg műszerezéssel. Szerintem 1-2 kijelző kötelező ahhoz, hogy engedélyt kaphasson a kocsi, azt a minimumot csinálnám meg analógból: sebességmérő, néhány visszajelző lámpa, üzemanyagszintjelző. Fűtés, hűtés tekerői. Minden más mehetne a telcsire.

Szerinted miért nem került sorozatgyártásba valami Olihoz hasonló? 

Egyértelmű, hogy itt az EU-ban nem lenne igény rá. Ha megnézed a szegényebb régiókat ott mennek  a hasonló puritán olcsó autók (ott főleg azért is olcsók mert a biztonsági tényezők sincsenek benne). 

Egy jómódú német/francia/norvég stb nem fog ilyet venni a tesla/bmw/renaultja stb helyett. Neki túl fapad/ciki stb, a fenntarthatóság meg kb mindenütt bullshit ...

Fedora 38, Thinkpad x280

Azért a Dacia sikere (tőlünk nyugatra) azt mutatja, hogy igény van egy olcsó és praktikus családi v ütni-vágni való autóra. Mondjuk az nem a városi futkozó kutyaól méret és ezek szerint még nem tart ott a tudomány hogy villanyban ilyet értelmes költséggel és árral lehessen gyártani. De majd a kínaiak.

Sok jelentősége nincs. A mezőgazdasági gépek, munkagépek, fuvarozás vastagon gázolajos. Azokat nehezen cserélik le. A finomítás meg olyan, h nem tudnak csak dízelt finomítani, úgyhogy lesz benzin is. Maximum ha sok lesz a vellany autó, akkor olcsó lesz a benzin, mert kissebb lesz rá kereslet. :)

Oroszország tavaly 4.817 millió tonna benzint és 35 millió tonna gázolajat exportált.

Mindenféle egyéb szándék nélkül azért pont Oroszország mert ezt pont egy másik cikkben olvastam a kiszamolo.hu -n.

Ha máshol is ez az arány, akkor azért az érződik, hogy van honnan csökkennie gázolajnak. És az is látszik, hogy ha a benzines személyautók holnaptól eltűnnének az még nem oldaná meg a közlekedésben elégetett fosszilis üzemanyagok problémáját. 

Amikor a kötött talajt törik fel a többszáz lóerős gépekkel, és nyakra főre kapják rá a támogatást, meg óbégatnak ”jajj az ukrán gabona olcsó… most mi lesz?”, na ott kéne elgondolkozniuk az illetékeseknek, hogy miért is kell azon a talajon támogatni a szántóföldi művelést!? 

Az EU-ban azért támogatják a földművelést, mert egyfelől a világ többi részével nem versenyképes, másfelől meg jelentős számú embernek ad munkát, és számottevő szavazóbázis. Szóval politika.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Az USA-ban évek óta csökken a kőolaj felhasználás, első sorban azért, mert benzinből évről évre kevesebb fogy.

Biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb más országokban is eljön ez a trend, de csodálkozni fogok, ha már ebben az évtizedben bekövetkezik ez.

Bár az is igaz, hogy néhány nagy játékos el tudja billenteni a mérleg nyelvét. Ha az USA után pl. Kínában is eljönne ez, és az EU-ban, akkor az már észrevehtő változás lenne. De nem tudom. Kína szerintem nincs még közel ehhez a ponthoz, de simán tévedhetek. Nem ismerem ezt a területet.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Kínában meredeken az ICE értékesítés, és exponenciálisan nő a kínai EV-k eladása, és a kínai Tesláé is.

nekik nincs utban a fullosan kiepult ICE gyarto + szerviz-ipar. Rengeteget szamit, hogy most futtatjak fel az ipart, igy persze a legujabb tech-et hasznaljak -- vagyis rogton EV-t. Azt is allami tamogatassal + helyben olcson es konnyen elerheto alkatreszekkel. Johogy foldbe dongolik a nyugati gyartokat!

A Teslákat meg épp tiltják kifelé.

A Teslák teli vannak kamerákkal. Vannak szép számmal olyan helyek (pl. minden olyan ingatlan, ami a hadsereg tulajdona), aminek a közelében tilos fényképezni. Valaki kitalálta, hogy a Teslákkal akárki (vagyis az USA) le tudja fényképezni a katonai ingatlanokat, így kitiltották a Teslákat.

Valahol logikus lépés. Kb. ugyanaz, mint amikor a gyárlátogatáskor le kell adni az összes fényképezni is tudó telefont.

Érdekes továbbgondolni, hogy vajon Kína azért feltételezi, hogy az USA biztos megfigyelné az autók kameráin keresztül a mindent is, mert mindenki magából indul ki és nekik ez a normál gyakorlatuk a saját (állami) cégeik által előállított autók kameráival (és persze más eszközökkel is).

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Az olaj elfogyásához egy gondolat. Valószínű olyan tartalékok vannak, hogy ilyen ütemű felhasználással is kb. sok száz évnyi van bennük. Viszont valamilyen értelemben el fog fogyni, mivel jó része olyan mélyen van, hogy adott technológiai szinten nem költséghatékony a kitermelése. Úgyhogy valóban rá kell ugyan menni az alternatív üzemanyagokra, EV-kre, ez nem vitás, de nem kell olyan élesnek lennie a váltásnak, mint sokan már egy ideje riogatnak vele.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2023. 09. 26., k – 05:49

Tessék mondani, a hungarian Unix portálban a középső szó már az autóalkatrész kereskedésre utal? :D

Na, az RTL Klub ma foglalkozott a kérdéssel.

Kiderült, hogy

  • nálunk nem lesz üa. hiány, ránk nem vonatkoznak a szankciók
  • a szankciók miatt az oroszok inkább keletre adnak el
  • Nyugat-Európában van hiány (nem merték kimondani, hogy a szankciók miatt ... nem :D)

Szóval kiderült, hogy a szankciók valójában működnek. Csak visszafelé sültek el. :D :D :D Európa tökön lőtte magát.

trey @ gépház

Ugyan... Még több száz évre elegendő a fosszilis üzemanyag, és ahogy az emberiség létszáma növekszik, egyre többet, és többet is használ belőle.

A gond az, hogy ebben a formában már nincs több száz évünk. A kényelembe fogunk belepusztulni. Nagyon hamar jönnek a mi éghajlati övünkön is a rendszeres nyári 50 fok fölötti hőmérsékletek, a 300-400km/h-ás szelek, a brutális szárazság, és vízhiány, éhínséggel karöltve, stb. Bár ne lenne igazam (sajnos azt kell mondjam, hogy megérdemeljük a sorsunkat). Néhány, hamar távozó embertársunkkal ellentétben, mi ezt még meg is fogjuk élni...

Fact check:

- az emberiseg letszama elerte kb. maximumat; afrika es india miatt meg fel fog menni 10 milliard korulire, de ennyi, utana mar csokken, minden tanulmany szerint (google)

- ilyen fogyasztas mellett nem lesz eleg "tobb szaz evre" a fosszilis energia; a jelenleg ismert, emberi aron (ideertve a kornyezetszennyezest, lasd palagaz) kitermelheto teruletek kb. 50-60 evre elegendoek.

- 50 fok a szaharaban van. MO-n a 40 - egynehany fokkal realisztikus ijesztgetni a jonepet.

- 300-400 km/h szel jo lenne, mert lenne ingyenaram :), de a valosag az, hogy a hurrikan ugy kb. 150-200 km/h -s szelt jelent.

 

A tobbi stimmel es egyet is ertek.

Szerkesztve: 2023. 10. 03., k – 20:50

Esetleg beszaratjak mar most az embereket, igy felgyorsitva az EV elterjedeset, majd azt modjak: bakker, de felgyorsult az EV-k elterjedtsege, ne banyassunk tobb olajat, hiszen mar nincs kinek eladni. (Az az de banyasszunk azoknak a gepeknek, amivel kitermeljuk az EV akkumlatorok es autok gyartasahoz szukseges nyersanyagot)Egy ongerjeszto spiralt szeretnenek letrehozni, szerintem ezert olvashatunk ilyen hireket. :)

Matteo Salvini közlekedési miniszter – mondta kedden az elektromos autók brüsszeli ostobaság.
     Salvini, aki egyben miniszterelnök-helyettes is, azt mondta az Expo Ferroviaria vasúti show-n, hogy "a vonatok és a vasutak fenntarthatóságot és valódi ökológiai átmenetet hoznak, nem pedig az elektromos autók értelmetlenségét mindenkinek és minden áron, ami óriási ajándék Kína számára".
     Hozzátette: „Köszönetet mondok mindazoknak, akik a vasúti szférában dolgoznak, és akik az ökológiai átmenet igazi támogatói, anélkül, hogy munkások ezreit hagynák munkanélkülivé, akik ehelyett az autószektorban Európa őrült döntései miatt otthon maradnak”.
     Más megjegyzéseiben Salvini ragaszkodott ahhoz, hogy a világ leghosszabb függőhídjának finanszírozása a 2024-es költségvetésben szerepeljen a Szicíliát és a szárazföldi Olaszországot a Messinai-szoroson keresztül.
     (ANSA).

trey @ gépház

Maximálisan egyet tudok érteni Salvini citált véleményével. (Ha már annyira felülről kényszerítve akarnak az életünkön, a működő gazdasági-pénzkeresési módokon változtatni, akkor a transzhumán elképzelések alapján szárnyakat kéne adniuk mindenkinek, és nem elektromos négykerekűt.)

Az elektromos autók térnyerése nem korlátozódik Európára, az USA-ban és Ázsiában még hatványozotabb.

Nem az EU kényszeríti a lakosait erre hanem az emberek mindenhol az elektromobilitás felé fordulnak.

Ha Európa ebből lemarad, eltemetheti az utolsó iparágait, amiben a világ élvonalába tartózkodik.

Ezt kellene Salvininek összerakni, az ostoba kis fasiszta fejével. 

Nem a lakosait kényszeríti, csak a gyártókat. Pár festményt babkonzervvel leöntő, magát aszfalthoz ragasztó egybites tinin meg a hipsztereken kívül senki se venne elemes autót, ha nem korlátoznák az egész iparágat az EU-ban (a kis államok, mint Kalifornia csak követik a nagy gazdasági súlyú EU-t).

Az olajkorszak még ebben az évtizedben véget érhet.

Azert ebbe a szallitmanyozasnak is lesz nemi beleszolasa, kivancsi leszek 2030-ra hogy fognak allni a nem olaj/olajszarmazek alapu uzemanyaggal hajtott kamionok/hajok/repulok. Az, hogy a szemelyautok nagy szazaleka elektromos/egyeb alternativ energiaforrassal mukodik majd, csak egy szelete a piacnak.

USA 2021: szemelyautok+motorok 23%, konnyu teherautok 30%, vagyis amire most van kinalat, az nagyjabol az energiafelhasznalo dolgok kevesebb, mint fele.

https://www.energy.gov/energysaver/transportation-fuels

sok+ ... itt az áruszállítás lesz a töréspont

a vasút szinte teljesen villamosítható, talán a közúti áruszállítás is //német trolikamion kísérletek// de ...

már látom is a világtengereken újra kibomló fehér vitorlákat, hallom felhangzó vezényszavakat ... Mr. Baines orrvitorlát kurtíts ... és dübörög az Onedin klán ... hehe ...

vagy a Budapest-Madrid járatot, ahogy felcsőrlés után +tekeri az első termiket, aztán a többit, majd beledelfinez az Alpok felett néhányba, hogy időt nyerjen ...  :) nem

//vitorlával 1ébként papíron el lehet jutni Madridig, de csak  max ketten, és csak jó időben, délelőtti indulással estére már borozgathatunk is valamelyik teraszon :)//

Az árufuvarozásnál a háztól házig téma a nehéz, ezért lett kamiontenger, mert a vasúti átrakás nehézés, illetve drága (volt). Ehhez bazinagy rendező, illetve átrakó pályaudvarok kellenek (lásd az elhagyatott Rákosrendezőt, érdemes megnézni gugli térképen megnézni mennyi látszik belőle, mert 2x akkora volt). Ezen meglátjuk mennyire segít az automatizáció, az okoskonténer, meg a csereszekrény. A vasútvillamosításban ettől függetlenül nagy a potenciál, de ahhoz energia is kell ám valahonnan, ami a víz, atom, szél, nap négyesen kéne nagyon jelentős részben múljon, illetve részben lehet akkumulátoros üzem, de akkor meg az a baj.

A repülésben ott vannak a sharklet, winglet és más trükkök, amivel 5-10% nyerhető, illetve az egyre hatékonyabb hajtóművek. Egyszerűen a piac nyomása miatt egyre hatékonyabb eszközöket kellett kihoznia a gyártóknak.

A hajózásban valóban kezd visszajönni a vitorla, illetve annak valamilyen modern formációja. Ezt perpill úgy képzelik, hogy a hajó valahogy eléri az utazósebességet (nem mondanám, hogy gyorsít), ez akár lehet földgáz vagy villanyos üzem (egy hajón van hely bőven napelemre, illetve alternatív szélgenerátorra, meg akksira), és a sebesség tartása már teljesen, vagy jelentős részben vitorlás lenne, legalábbis optimális esetben. Valszin százalékosan nagy megtakarítás lenne elérhető.

Szóval ez nem a klasszikus vitorlabontás: https://www.youtube.com/watch?v=EVdVGniJNgU

Az, hogy a szemelyautok nagy szazaleka elektromos/egyeb alternativ energiaforrassal mukodik majd, csak egy szelete a piacnak.

Nem ellentmondani akarok, csak hozzáteszem, hogy pl. Londonban a helyi buszok átállítása is folyamatosan (de azt nem mondom, hogy gyorsan) zajlik. Vannak hibrid buszok és vannak teljesen elektromos buszok is. Meg a városi könnyű teherautók közül, amiket pl. áruszállításra, csomagok terítésére, stb. használnak, szintén egyre több elektromos.

Szóval nem csak a személyautók működnek majd a közeljövőben már elektromos / alternatív erőforrással. De persze azért lesz még elég sok olyan jármű, ami nem elektromos.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Kisáruszállítókhoz városban ideális az elektromos hajtás: https://villanyautosok.hu/2023/10/24/megujulnak-a-stellantis-csoport-teherautoi/

Villanybusz program Magyarországon is van. Teljesen jó megoldás ahol nem megy vagy mehet troli: https://villanyautosok.hu/2023/10/31/tizmilliokat-sporlnak-a-volan-villanybuszai/

Az EU-ban kb kétszer akkora a szállítmányozás co2 kibocsátási szintje mint a magán és kereskedelmi szektoré. Tényleg arra kéne koncentrálni, mert lehet hogy a pógárt az nyugtatja, hogy elektromos rollerrel gurul meg nem lesz annyira büdös, csak nem itt van az igazán nagy fejlődési lehetőség. :)

itthon ez annyira nem prio, hogy a nemreg csilliokbol osszerakott szeged-vasarhely tramtrain konkretan ugy mukodik, hogy szegeden belul a villamos halozatrol jon a delej, aztan amikor kier beizzitjak a dizelmotorokat.
bizonyara lehetett volna egyszerubb/olcsobb motorkocsikat is csinalni, ha nem kellett volna a ketfele hajtast is belerakni :)
<25km palya villanyositasarol beszelgetunk...
az mar emlitesre sem melto, hogy elfelejtettek beletervezni a koltsegvetesbe a villamos halozat boviteset, igy az elso idokben a varosban is dizeleztek, nem birta a plusz terhelest :D

Mérnök ilyet nem szokott elfelejteni. :) Nem azt mondom, hogy az említett konkrét eset ilyen, de hazánkban szinte minden az un "szegénységi bizonyítvány" esete inkább, amikor az van, hogy aaaaaaaaaaaannyi pénz azért nincsen rá, hogy minden jól/teljes körűen legyen megcsinálva, hanem variálunk az olcsóbb öszvér, torzszülött, stb megoldásokkal vagy Valakinek "jobb" az úgy.

...minden az un "szegénységi bizonyítvány" esete inkább, amikor az van, hogy aaaaaaaaaaaannyi pénz azért nincsen rá, hogy minden jól/teljes körűen legyen megcsinálva, hanem variálunk az olcsóbb öszvér, torzszülött...

A HS2-ról beszélsz?

The scheme has been become controversial due to delays, cost increases and, more recently, decisions from central government to scrap sections of the line. In November 2021, a separate arm of the line originally proposed to link Birmingham and Leeds was removed from the plan.2 

Then in October 2023 Rishi Sunak used his party conference speech – in Manchester – to announce that the government was also cancelling the Birmingham to Manchester leg.

https://www.instituteforgovernment.org.uk/explainer/hs2-costs#:~:text=T….

 

...hazánkban...

Ja nem, csak már megint hungarofób vagy.

Ők többé profit veszteséget nem hajlandók lenyelni. Ez mondjuk érthető. De ennek az emelésnek rájuk is lesz hatása. 

Úgy tudom, hogy az embereknek mindig jót akaró EU kötelezi erre az  adó emelésre a kormányt.

Ez nem teljesen így van. 

 

Az EU előírása szerinti jövedéki adó minimum jelenleg 359 euró/1000 liter az ólmozatlan benzin és 330 euró/1000 liter a gázolaj esetében. Ha kormány által a költségvetés tervezésénél alkalmazott 385 forintos euróárfolyammal számolunk, akkor 138,2 illetve 127 forint jövedéki adó minimumot kellene érvényesíteni, tehát 17-18 forinttal kellene emelni a jövedéki adót. A Népszava szerint túladóztatják az autósokat a 32,5 forintos jövedéki adó emeléssel azzal, hogy a kormány 425 forintos euroárfolyammal számol *.  

Ha valóban az EU jövedéki adó minimum elérése érdekében emelné a kormány az adót, akkor nem csak nem 425 forintos árfolyammal kellene számolnia, hanem az árbevétel arányos 4,5%-os kiskereskedelmi adót is átcsoportosíthatná a jövedéki adóba. A jelenlegi 640 Ft/liter üzemanyag árban literenként 22 forint kiskereskedelmi adót fizetnek a fogyasztók, amely meg is haladja a korrekt árfolyamon számolt EU jövedéki adó minimum elérése érdekében szükséges mértéket. 

A 32,50 forintos jövedéki adóemelést tehát nem az EU kényszeríti ki, hanem a költségvetési hiány mérséklése érdekében szükséges 240 milliárd forintos bevétel növelés (190 milliárd jövedéki adó + ennek 27% -os ÁFA hatása, 50 milliárd forint) miatt vezeti be a kormány.

 

 

Annyit hozzátennék, hogy ma Hernádo Zsolt már 41 forintos eelésről beszélt.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Pénteken tankoltam, integettem a benzinnek, ahogy zubogott befelé.

trey @ gépház

Szerdán jelentősen csökken a benzin és a gázolaj ára is. Előbbi literenkénti ára bruttó 5 forinttal csökkenhet, míg a gázolaj várhatóan bruttó 8 forinttal lehet majd kevesebb a hét közepétől – írta meg a holtankoljak.hu. Így az átlagárak az alábbiak szerint alakulhatnak: 

  • a 95-ös benzin 605, míg
  • a gázolaj 631 forint lesz literenként.

Akárhányszor egy hülye itt a benzin megszűnéséről beszél, mindannyiszor csökken az ára. Csak így tovább! :D

trey @ gépház

Kik azok az önök? ;-)
// Aki ellenzi a kormány atomerőmű politikáját?
// Aki ellenzi a kormány szélerőmű politikáját?
// Aki egyetért a kormány naperőmű politikájával?
// Aki egyetért a kormány migráns politikájával?
// Aki egyetért a kormány elektromos autó politikájával?
// Aki egyetért a kormány LMBTQ politikájával?

Egyébkén igen, örülök neki, hogy megszűnt.
Talán jó szándékú, de irtózatosan rossz megoldás. Kb., mint a rezsivédelem.

Valakinek gyanús a matek: https://index.hu/gazdasag/2023/11/07/uzemanyag-uzemanyagar-benzin-dizel-arak-csokkenes-mol-nagy-marton-energetika/

 

Csak nem megint a benzinfogyasztást támogatják? (Majdnem EV támogatást írtam, de az itthon ritkán szokott lenni) Az anomáliák  meg beindítják a tanult reflexeket...

Szerk: ugyanazt a cikket linkeltem :)

Minmeghalunk! :) :(

https://velvet.hu/checkout/2023/11/07/vilagvege-szuperszamitogep-joslat/

Spoiler:

A szuperszámítógépek által generált éghajlati modellek alapján megfogalmazott jóslat szerint a fosszilis tüzelőanyagok használatának megszüntetésével kerülhetjük el a katasztrófát, ám fel is gyorsíthatjuk annak eljövetelét, ha növeljük ezeknek az anyagoknak a használatát.

Szerkesztve: 2023. 11. 13., h – 17:57

10 és 20 forintos áresés jön szerdán a benzinkutakon

A benzin nagykereskedelmi ára 10 forinttal, a gázolajé pedig bruttó 20 forinttal csökken, írja a Holtankoljak.hu. Szerdától tehát a kutakon a 95-ös benzin 587 forint/liter, a gázolaj pedig 606 forint/liter áron lesz hozzáférhető. Az üzemanyag ára a szeptember közepi csúcsok óta lassú csökkenésnek indult. A benziné a július közepi, a dízelé a július végi szinten van. A csúcs elérése óta mindkettő ára nagyjából 11 százalékkal csökkent.

🤣🤣

Költsétek csak halálát, hadd olcsósodjon ...😄

trey @ gépház

Készülhetnek az ICE-sek, a a forint kedvező árfolyama miatt, további árcvsökkenés jöhet, és a dízel is beköszönhet 600Ft alá. Csupa jó hír, ez a magyar autósoknak!

Változik a benzin ára pénteken

December első napján a benzin ára bruttó 3 forinttal csökken, míg a gázolaj ára a héten már nem változik – írja a holtankkoljak.hu. Így az utolsó hónapot az alábbi átlagárakkal indítjuk

Muha :D Amióta a halálát költitek, folyamatosan esik.

trey @ gépház

én is kivárom, hogy normális áron lehessen elektromos autót venni. 2024-re azt jósolták, hogy 8 milla alatt már jók leszünk... mondjuk az 55 kmph / 80km hatótávú rollerek sem rosszak városi közlekedésre... mondjuk egy olyan országban élünk, ahol tiltják az erkélyes napelemeket... sok tényező van itt, ami befolyásolja, hogy mi éri meg éppen... de ja, ilyen orosz-ukrán meg izraeli-palesztin háborúk közepette nem is szeretnénk függeni senkitől, akinek olaja van.