Hálózati kapcsolat ellenőrzése

Olyan parancsot keresek, ami megbízhatóan jelzi - lehetőleg a visszatérési értékében is -, hogyha megszűnik az internetkapcsolat.

Részletesebben:

Van egy routerem, ami kb havonta befagy. Emiatt készítettem egy scriptet, ami folyamatosan ellenőrzi a hálózati kapcsolatot, és ha megszűnik, akkor újraindítja a routert.

Az ellenőrzéshez az

nc -zw1 443 google.com

típusú parancsot használja (több domainnel is).

A tesztjeimen ez rendben működött, de tesztelni csak lekapcsolt routerrel tudtam.

Most azonban megtörtént élesben is a befagyás, és érdekes módon, annak ellenére, hogy a ping sem működött, a fenti parancs megfelelőnek találta a hálózati kapcsolatot.

Tudtok-e olyan tesztelő parancsot, ami ilyen félig elhasalt hálózat esetén is észreveszi, hogy nem működik?

Olyan parancsot keresek lehetőleg, ami az exit status-ban is jelzi a hibát. Akár a fenti parancs is jó lenne, kicsit jobb paraméterekkel.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2023. 09. 26., k – 12:15

Esetleg speedtest cli ?

A pinggel mi a baj ? Ha más nem beteszed shell scriptbe és ha szar olyan exit-el lépsz ki amilyennel akarsz.

Fedora 38, Thinkpad x280

+1, ilyen esetben én is a Google name szervereket pingeltem + minden hajnalban volt egy restart (lte USB adapterről ment a net ami nem 7x24-re van kitalálva, de GPIO-val tudtam resetelni az usb áramját) így évekig működött stabilnak, sőt még egy cégnél is használtuk ezt több eszközzel. 

Ilyen esetben én nem ezt a nehezebb utat választom soha. Vagy kicserélem az eszközt, vagy ütemezetten újraindítom rendszeresen (mondjuk hetente), hogy elkerüljem a hosszú futásból eredő megállást.

De nem tudom elképzelni, hogy ping-re nincs válasz, de https porton meg jön-megy adat... Nem lehet, hogy az nc visszatérési értéke nincs közvetlen összefüggésben az adott feladat sikerétől?

Szerkesztve: 2023. 09. 26., k – 12:42

Nehogy csak egy hosttal vizsgáld a kapcsolatot, legalább kettő kell és lehetőleg külföldi szervereket. Jártam már úgy hogy valahol ajánlottak egy bix.hu-s szervert, és azt el is értem, de a BIX mögött már nem láttam semmit, mert valamit a szolgáltató elrontott.

Van egy routerem, ami kb havonta befagy

Általában egyszerűbb és olcsóbb is lecsrélni/megjavítani a rossz router, mint egy vacak köré scriptelni hogy rugdossa..

(mert a tapasztalat azt mutatja, hogy csak egyre bonyolultabb lesz a dolog -> nem fog úgy működni ahogy szeretnéd)

 

vagy, simán beállítasz neki egy rendszeres reboot-ot, akár konnektorról 'áramelvétellel vezérelve'.

 

persze,  ha hackelés élménye a lényeg,  akkor hajrá  :)

Volt egy TP-Linkem (1043-ND ha jól emlékszem), amin csak 3 kamera volt. Az tudott pontosan ilyet csinálni. A ping már nem ment ki, de a kamera még vígan nyomta a streamet. A pattern olyan volt, hogy a kapcsolat, ami felépült az megvolt, de újakat már nem tudott (semmilyen módon) létrehozni. Aztán ebből a zombi állapotból teljes megdöglés lett olyan 6-8 nappal később. Anno a TP-Link küldött újabb firmware-t, az javította elvileg, de azért volt ott egy mechanikus kapcsolóóra alatta, ami naponta megszaggata egyszer (a router 400 km-re volt, szóval nem sok lehetőség volt hackelni, biztosra kellett menni :D )

Aztán a TP-Link elment, Mikrotik bement és onnantól kezdve az ilyen voodoo dolgok megszűntek.