34 éve jelent meg a NeXTSTEP 1.0-s kiadása

Címkék

A Window Maker hasonlósága a NeXTSTEP GUI-jához nem véletlen.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2023. 09. 19., k – 04:53

És akkoriban már tudtak screenshot-ot csinálni? 

Amúgy ubuntu-ig windowmaker-rel nyomtam debianról töksokáig.

Tudtak azok színeset is. Viszont a Nextcube meg a Mac sokáig azért volt fekete-fehér, hogy cserében a felbontást emelhessék. Színesben csak bumszli pixeles képet lehetett volna megjeleníteni a 80-as évek VRAM mennyiségein. Így sokan úgy döntöttek, hogy desktopra, munkára jobb a monokróm, jobban látható, olvasható. Nekem egyébként tetszik a fekete-fehér (vagy fekete-borostyán, fekete-zöld monokróm) esztétika, vagy egyfajta művészi, száraz hatása, hangulata.

Ugyanez volt monitoroknál is, hiszen a monokróm monitornak nem volt RGB pixelmaszkja, így tisztább, élesebb volt rajta a kép. Sokáig szükséges rosszként választották ezt a megoldást. Nyilván mai szemmel nézve már erősen limites és nevetséges.

Egyébként a NextStep elég előremutató volt a maga korában, rendes OOP, X helyett PostScript-ben renderelte a grafikus felületet, meg az egész előremutató volt a dokkal, nagy ikonokkal, stb.. Nyilván ma már nem öregedett olyan jól, de szerintem a WindowMaker mindig jópofa, ha nem lennék tiling WM sznob, inkább használnám a Gnome, KDE, stb. helyett.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Lehet poénnak szántad, de én tényleg komolyan fejtettem ki az indokait, hogy sokan miért használták fekete-fehérrel. Nem viccből. Sőt, ha vissza kéne mennem az időben mai fejjel, lehet én is a monokróm megoldásra mennék rá ezeknél a gépeknél. Csak az egésznek a hátterét akartam megvilágítani.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Vagy tízszer el kellett olvasnom, mert nem értettem, hogy mire raktad be. Tömörség átka. Igen, az X már tudta a NextStep előtt is a screenshotot, de tovább megyek, már a legtöbb platform tudta mindig is, hiszen csak a videómemória tartalmát kellett kimenteni a lemezre hozzá. Bár amíg nem volt GUI, addig nem hívták screenshot-nak, csak video memory dump-nak, és nem az ablakról készült, hanem az alkalmazásról.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)