USB nyomtatóhoz kapcsolható billentyűzet

Fórumok

Sziasztok, kaptam egy érdekes kérdést és mivel az USB-hez sem értek gondoltam megkérdezek nálam okosabbakat: egy nyomtató USB csatlakozójához akarnak csatlakoztatni egy billentyűzetet közvetlenül. Emlékeim szerint mindkettő Device, szóval nem értem, hogy ez mitől lenne működőképes. Hallottatok már ilyen megoldásról?

Hozzászólások

Ma mindeki erre pörög - én is rádugok egyet még ma délután... :-)

Ha a nyomtatón van USB bemenet (a drágábbakon van, hogy lehessen rá pendrive-ot dugni, amiről egyszerűbb formátumokat ki tud nyomtatni számítógép nélkül is), akkor gondolhatja az eredeti kérdést feltevő, hogy háttértár helyett más bemeneti perifériát is bedughat, és az majd működik valami varázslat folytán. De ez nem így van, mert a fogadó eszköznek ismernie kell azt a perifériát, és tudnia kell fogadni, amit küld. Attól, hogy USB és összedugható fizikailag, nem kötelező minden eszköznek minden más eszközt ismernie-használnia.

Tehát ha egy nyomtatón van bemeneti USB port, és rádugok egy billentyűzetet, akkor elég nagy valószínűséggel nem fog írógépként működni onnantól, de még a képernyős menüjáben sem lehet majd navigálni vagy adatokat beírni - mert nincs rá felkészítve a nyomtató saját belső szoftvere.

Ultimate kérdés:

- Ha egeret dugok a nyomtató USB-be, akkor tudok vele rajzolni a nyomtatón keresztül ?

For Whites Only meeting room!

Egyfelől akkoriban még nagyon nem tudtak az eszközök Mass Storage-ot. (Talán PTP volt a protokoll neve.) Másfelől még az is lehet, hogy összedugva akár "élőképet" is tudtál nyomtatni, azaz lehet, hogy lementette a kártyára, de nem kizárt hogy azonnal nyomtatni is tudta. De mondom, ez egy 15-20 éves cucc.

99-2000 magasságában jelentek meg az USB flash stickek és a linux-ban kb. 2001-óta van mass storage támogatás, ha jól tudom. 15-20 éve ez már standard volt.

2001-ben egy Nikon Coolpix5700-asom volt (még megvan), azon is már lehetett PTP és Mass Storage mód közül választani. De csak analóg A/V kimenet volt rajta az USB mellett.

Nem emléxem, hogy 15-20 éve, az akkori digitális gépeken USB-n lett volna live streaming...és ezt pont egy nyomtatóba integrált capture device le is kezelte, meg volt hozzá kijelző a nyomtatón, hogy lássad is, hogy mit csinálsz.

De lehet így volt és csak ez emlékek fakultak meg, mert már több mint 30 éve fotózom. 

Én 2003-ban kezdtem egy Canon Powershot A60-nal. Nem dereng, hogy akkoriban láttam volna olyan nyomtatót, amit egy átlag user megengedhetett magának mondjuk otthonra és bele tudott volna dugni egy pendrive-ot vagy egy memóriakártyát (csak négyzetes USB volt rajta). Akkoriban még az Ethernet is ritkaságszámba ment. A Mass Storage-hoz ugye kell egy USB host, de a nyomtatók akkoriban csak USB eszközök voltak. Némelyiknek még a teljes firmware-e is akkor került rá, amikor bekapcsoltad.

Spéci kábellel tudott a fotógép USB hostként viselkedni és akkor nem kellett PC.

A Canon Powershot A60 tudott élőképes webkameraként is működni PTP-vel, ha nem nyomtatóra dugtad, hanem PC-re (ekkor ugye host helyett device volt). Viszont ha webkameraként használtad, akkor kikapcsolta a hátsó LCD-t és a 3x optikai zoomot nem engedte használni, megállt abban a pozícióban, amiben a kábel bedugásakor volt. Nyilván ha kihúztad a kábelt, akkor az LCD visszakapcsolt és zoomolni is lehetett.

Ez szerintem 2 külön dolog.

Hiába tudott Host lenni, a rajta lévő már kész fileokat tolta át a nyomtatóra, nem az élő kameraképet (vagy volt benne saját nyomtatóihoz "driver" és már a kész, bináris nyomtatófile ment át, mintha fileba nyomtattál volna PC-n és binárisran ráküldted volna a nyomtató portjára)

Az élő képhez PC kellett.

Passz, ezt a részét sose próbáltam ki, csak a termék reklámjában láttam.

Pusztán csak elméletben: miért ne működhetett volna úgy, hogy exponálsz, de a kép magára a memóriakártyára nem mentődik le, hanem kábelen egyből megy a nyomtatóra? Kb. mint egy Polaroid gép digitális megvalósítása? Ott se volt negatívod utána.

Köszönöm, szépen, én is ezeket gondoltam végig és pont erre jutottam.

izé

Inkább vegyen egy régi működőképes írógépet. Egyébként voltak olyan írógépek, amiket nyomtatóként is lehetett használni.

Nem a szomszéd topciban olvastál ilyenről? :D
https://hup.hu/node/182974

ott kiderült, hogy valami okosnyomtató saját kijelzővel és valami szoftvereket is lehet futtatni rajta.

Sima buta nyomtatót nem nagyon fog usb-n át billentyűzettel bizgerálni.