[Megoldva] Konyhai LED-es világítás, szempontok

Épp tönkrement az egyik fénycső a konyhámban. Jellemzően a legrövidebb hullik a leggyakrabban - most is -, így elérkezettnek látom az időt, hogy LED-esre cseréljem. Mivel nem szeretnék nagyon mellényúlni, ezért érdekelne, melyek a vásárlás szempontjai.

A helyszín a konyhapult és a mosogató, mindkettő fölött konyhaszekrény van, melynek aljára kerül a világítás. Jelenleg három fénycső van, más-más hosszúságúak.

- hosszra fajlagos fényáram, lm/m, mennyi az optimális?
- színhőmérséklet, 4000 K vagy picit melegebb? Van-e a piacon a nagyon meleg 2700 K és a természetes 4000 K közötti, például 3500 K? Ez utóbbi tetszene.
- chip on board (COB) nagy LED-sűrűségű szalag, vagy ritkább LED-ekből álló? Milyen LED sűrűség, hogy egyenletes legyen a megvilágítás?
- egy adott hosszon egy szalag vagy kettő párhuzamosan egymással?
- CRI, színhelyesség, gondolom, ez a spektrális eloszlás. Melyik az a szám, ahonnan szubjektíven kellemes az élmény? CRI > 80 elég, vagy az még nagyon tré?
- feszültséggenerátoros táplálásút szeretnék. 12 V-os tápegységek a legelterjedtebbek, vagy inkább más, pl. 24 V?
- hatásfok, teljesítmény, elvárások, szokások, szempontok
- milyen tápegységet akarjak? PWM? Ha PWM, az remélem, nem kis ferekvenciájú, mert azt nem szeretném. Mire érdemes figyelnem?
- kültéri vagy beltéri? Konyha, itt érheti pára, vízcseppek, így a kültérit részesítem előnyben. (Meggyőztetek, kültéri bevonata idővel megbarnul.)
- rögzítés módja, hűtés. Alumínium sín, vagy valami más? Könnyen szerelhető legyen, mert a beépített konyhabútort nem tudom kiszedni, kicsi a hely, minden mozdulat ügyetlenkedés és nagyon fárasztó
- meg amire még nem gondoltam, de fontos, érték/ár arány, elterjedtség, pótolhatóság, miegymás

Elsősorban azok véleményét, ötleteit várom, akik tapasztalatból tudják, mire érdemes figyelnem. Akár az is érdekel, hol érdemes nézelődnöm, csak ez ne legyen direkt reklám jellegű, inkább általános megfogalmazás. Forrasztani tudok, az nem szempont, hogy csatlakozóban vagy vezetékben végződjön.
 

2.4 m a hossz, erre merőlegesen van egy 1.2 m-es hossz, illetve a felső szekrény 30 cm mély.

Hozzászólások

Mutatom nálam (és még egy helyen) jellegében mi van: https://leddiszkont.hu/  - keresés: tri-proof

Jobb lenne <4000K, de nem nagyon találni. Majd megszokod. Ekkor sajnos ügyelni kell a a helységben a többi fényforrás színhőmérsékletére is.

Én is barkácsolással kezdtem, de a konya és az akvárium az más. Tapasztalatok:

  • a vízálló (szilikon bevonatos) LED szalagok nem bírják a párát és a vizet, a bevonat néhány év múlva bebarnul ;) ->
  • szilikonnal körbenyomva sem bírják ->
  • nem lehet kielégítően hűteni ->
  • az élettartam növelés miatt gondosan <12V-ra állítva a tápot ugyanúgy meghal egyik-másik
  • a Tri-Proof-nál egyszerűbb (olcsóbb) szerkezetek rövidebb ideig bírják, bár szerencsés esetben barkácsolással javíthatók
Szerkesztve: 2023. 06. 10., szo – 14:37

Annak idején (2017 lakásvásárlás, majd felújítás) magam építettem a konyhai világítást. Természetes fehér 12V-os led szalag, aluprofil opál fedéllel, vékony led trafó és egy led szalag szélességű elektronikai kapcsolóáramkör, infrás érzékelővel, dimmelős funkcióval.

Előnye volt, hogy a hossza szabadon alakítható. Tökéletesen működött a vezérlő elektronika kihullásáig, kb 3 évet bírt. Cseréltem, de az egy másik kínal noname gyártő kütyüje volt, fél év után megadta magát.

Meguntam, vettem IKEA tradfri konyhai világítást, integráltam az otthoni smart homa alkalmazásba is, illetve egy IKEA tradfri távirányítóval. Azóta funktioniert bei mir einwandfrei.

Az eredeti verzió annnak idején 20e Ft-ból megvolt, mindent itthon, kiskereskedőnél vásároltam.

LED-szalag aluprofilra ragasztva, tetszés szerint opálos vagy átlátszó búrával (nekem átlátszó, így kisebb teljesítményű szalag is elég, közvetlen úgyse nézem, mert a felső szekrény alján van a fal mellett)

Konkrétan ezt vettem kb. 7 éve az előző lakásomba, meg most az újba is:

https://www.anrodiszlec.hu/product_info.php/products_id/11807

Jó CRI, megfelelő színhőmérséklet.

Teljesen jó amit fentebb (lentebb?) ajánlottak. A negyedik ilyen fény megoldást építettem a (szintén fentebb említett) led diszkontos cuccokból. Annyi módosítással, hogy az utolsó esetben 'hideg/meleg' (CW/WW talán) ledekből álló szalagot vettem és kiegészítettem egy gledopto zigbee/rf vezérlővel. Ami a lényeg:

  • aluprofil erősen ajánlott (hűtés)
  • 120 led/m (nálam mindegyig az volt)
  • opál 'búra' az alusínre (ami nekem éveken át megvédte a pára parától is)

Így elérhető a megvilágítás szempontjából a COB-hoz hasonló hatás (az opál búra miatt) és nem utolsó sorban egy relével, vagy az emlegetett gledopto vezérlővel teljesen jól integrálható lett a HA-ba.

De amúgy a ledes boltban vannak hagyományos fénycsőfoglalatú led csövek is (kb semmit sem szerelsz), de azzal nekem semmi tapasztalatom. 

Egyelőre COB szalaggal barátkozom, de nem tudok műszaki érvet mögé tenni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nálam kétféle verzió van:

A régebbi, 2m eloxált alu L profil, és pár COB led. Az alu profilt megfurkáltam, felcsvaroztam a ledeket, és összedrótoztam. 5db/m került fel. A tápja egy meanwell cc táp. 2015 óta hibátlanul működik. Nincs búrája. Mosogató fölött van.

Az új házba már ledszalagot tettem, alu profilba. A TME kínálatában vannak jó led szalagok, 120led/méter már folyamatosnak látszik az opálos búra mögött. Ezek jórészt 24V-osak. Alu profil a lomtárból jött, olcsón adják.

Led szalagból a vízálló borítású minden esetben megbarnul. Javítani is nehezebb adott esetben, szóval kerülöm ha lehet.

Okos dimmelőt az ikea korábban említett sorozatából készítettem, azaz a modemet használtam fel.

Te vagy a második, aki ezt a barnulást említi, akkor kültéri felejtős. Okosságra nincs szükségem - várj, még okostelefonom sincs :) -, dedikált távirányító volna jó, vagy akár kapacitív érintőkapcsoló. Ilyesmit magam is tervezhetnék, gyártathatnék, csak kis darabszámban a fejlesztés drága, és semmi kedvem foglalkozni olyasmivel, amire vannak készen elérhető áron dobozolt megoldások.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Alu profilba ragasztani kell? Van a LED-szalagon öntapadó ragasztó, vagy kell rá vennem valami kétoldalasat, ami hőszigetel, s így nem a legjobb? Vagy becsúsztaom az alu profilba, lezárom az átlátszó plexi lappal, aztán ott lötyög benne a LED-szalag hőátadás nélkül? Vagy hogyan van ez?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Én nem álltam neki barkácsolni, a tönkrement fénycsövet (és a többit is) lecseréltem fénycső alakú LED világításra, így a lámpatestek maradtak. A gyújtókat ki kellett cserélni egy átkötéssel, ezt mellékelték a LED-hez, illetve az egyik fénycsőben valami másfajta gyújtás volt, oda másfajta LED-et kellett venni.

Igen, de az fából vaskarika, ha megtartom a mostani fénycsövek elektronikus táplálását. Akkor régi kapcsolóüzemű tápegység hajt új kapcsolóüzemű tápegységet, ami hajtja a LED-eket, ezzel csapnivaló lesz a hatásfok. Ráadásul nem biztos, hogy stabil, mert a fénycsövet nagy impedancián, áramgenerátorosan kell hajtani, a LED-et hajtó tápegység bemenete nagy impedanciás, ami dinamikusan akár negatív is lehet, az egész kóceráj labilitásra hajlamos lesz így. Szóval új tápegység és LED-szalagok lesz a megfejtés.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Elhiszem, de szükség megoldásnak tartom, amikor nem lehet fénycsövet kapni, de már aznap estére világosat kell csinálni a meglévő infrastruktúra felhasználásával a lehető legkevesebb munkával. Ha a munkahelyemen a konyhába kellene, én is ezt az utat választanám talán, de otthonra inkább megcsinálom normálisan.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerkesztve: 2023. 06. 10., szo – 15:58

IKEA cuccairól nem az az általános vélekedés, hogy szembe mennek az ipari trendekkel, ezért semmit sem lehet hozzá kapni, ha valami tönkremegy? Vagy csak drágán?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Kész termékeket gyártanak végfelhasználóknak. Ha valami tönkremegy, garancia időn belül cserélik, azon kívül újra megveszed tőlük, amennyiben még forgalmazzák. A rendszerük komplett, a tradfri sorozat teljesen jól együttműkodik. A rendszer zigbee alapú, a régebbi vezérlő integrálhato külsős rendszerekbe, az új még problémás. De ahogy korábban írták, nem kell okostelefon a használathoz, bár a beüzemeléshez szükséges.

A mivel? De tényleg, nekem elsősorban világos kell a konyhában, néhány fáklya vagy petróleumlámpa is majdnem megteszi! :) Eddig sima, mechanikus kapcsoló volt. Egyik állásában volt világítás, a másikban nem, és ezzel teljesen jól megvoltam.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Már ne haragudj. Előjöttél villamosmérnöki elvárásokkal,  értékekkel az igényelt fáklyához, aztán kapcs kész megoldásokat, majd értetlenkedsz. Rájöttem, hogy a szabadidőm többet ér a faricskálásnál, meg a bizonytalan alkatrészek miatt, ezért kész terméket ajánlottam amit felszerelsz és működik, mindenféke pwm, cob meg Isten tudja mi nélkül. Ágyuval lősz galambra. Arra is kaptál ötlelet, hogy aluprofilba ragasztott led szalaggal csináld. Mit szeretnél még?

Bocs az elütésekért, telefonon vagyok.

Köszönöm a segítséget mindenkinek, neked is. Nem megoldhatatlan problémának gondolom ezt, de például nagyon hasznos volt, hogy többen jelezték, a kültéri szalagok szilikonos bevonata idővel megbarnul és halványabb meg másabb színű lesz a fénye. Ezt például nem tudtam. Nem érzem úgy, hogy követelőztem, de amikor már valamiféle központról van szó, netán okostelefonos applikációról, meg talán felhős regisztrációról, akkor talán jogos az az érzésem, hogy ez a világ megérett a pusztulásra.

Van a villany, felkapcsolom, lőn világosság, lekapcsolom, fény elmúlik. Ez az alapeset, erre esetleg valami PWM-es fényerőszabályozás jöhet - ami csak nevében szabályozás mert valójában vezérlés, de mindegy is -, de okostelefonnal, hálózatos elérhetőséggel ne bohóckodjunk már, mert ez szerintem nem normális. Ez az ágyúval verébre esete inkább.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Központ nélkül is megy. A központ akkor kell, ha akarod telefonról vezérelni. Mondjuk pl. meg akarod nézni már a repülőtérről, hogy nem felejtetted-e égve, mielőtt elindultál nyaralni. Kombinálhatod a távvezérlőt, mozgásérzékelőt lámpával, redőnnyel, amit akarsz, csak akkor kell a központ, ha vezérelni/időzíteni akarod.

A zigbee párosítható koncentrátor nélkül is. A szabványvan is benne van. Sőt, van a bind funkció, amit sok gyártó szépen elfelejt lefejleszteni. Az ikea az egyik, aki rendesen megcsinálta. A lényege kb, hogy a lámpa megkapja közvetlen a távirányító parancsát, és végrehajtja. Nem megy el a központig, hogy feldolgozódjon, majd vissza a lámpához. (Csak példa a lámpa, bármilyen zigbee eszközre igaz lehet)

Ha pl, kiesik az automatozációs központod, még tudd kapcsolni a lámpát a távirányítóval, vagy a termosztát legalább tartsa a korábban beállított hőfokot.

Nálam így működik pl. A fényerő állítás sokkal gyorsabb.

 

Szerk: itt egy pdf az egyik ikea izzóról, a végén a "leírás", hogy hogyan párosítsd a távirányítót

Nem kötelező a központ. az csak akkor kell ha mobilról is vezérelni akarsz. minden lámpát, trafót lehet párosítani távirányítóval. egy távirányító régebben azt hiszem 5 eszközt tud egyszerre kapcsolni. 

én most cseréltem konyhabútort. és az ikes pult világítást vettem hozzá. több méretben van és egymásba lehet toldani őket így nem kell sok kábel, meg lehet oldani egy kis trafóval. csavarral rögzül, nem kell ragasztani. 

Szerkesztve: 2023. 06. 10., szo – 16:09

kicsit off: világítástechnika

10-ből 10 világítós boltban árulják ezt a sok szar ledes műanyag (kínai) dekorlámpát falra , plafonra 50-60 ezrekért. Aztán ha beszarik 2-3 év múlva, lehet kidobni az egészet a picsába, és újra fúrni-faragni a következő hasonló (de nem pont ugyanott) felfogatható újjal. Mert h. belevaló alkatrèsz a boltban persze nem lesz, ha a led része szarik be, az meg kb. cserélhetetlen.

Közben meg e14, e27 foglalatos lámpát alig kapni már, úgy kell kajtatni utánuk. Amiből csak kicsavarom a kiégett régit (ami lehet led izzó v. halogén v. bármi) és be az újat. 

10+ eve hazfelujitaskor vettunk konyhabutort, annak az aljaba belemartam az LED -hez valo aluminiumsint. Megvettem az akkor kaphato legerosebb fenyt ado termeszetes feher szalagot, beleragasztottam (ontapado) es raforrasztottam a kabelt (ezzel szoptam, mert fejjel lefele kellett, es addigra mar a hutobordakent funkcionalo sinre volt ragasztva, szoval nem volt egyszeru). Opalos fedo kerult ra, mert nem sok fenyt tart vissza, de a viztiszta annyiban zavaro volt, hogy az eles fenypontok sokkal erosebben tukrozodtek vissza amikor vizes volt a pult, vagy valami tukrozodo kerult ala, peldaul kromos labas, benne vizzel, vagy akar csak a vagokes.

Egy 12 voltos kinai tapegysegrol megy, a fali kapcsolorol megy neki az aram. Nem a zart muanyag dugasztap fajta, hanem a lukacsos fem hazas, tulajdonkeppen 10 eve fent van a szekreny tetejen, nem remlik, hogy barmikor poroltam volna ott, szoval koszi, hogy eszembe juttattad, szerintrem pont itt az ideje, hogy ranezzek, mielott felgyujtja a lakast. :-)

A szalag most mar lassan csere lesz, mert ket meter hosszbol mar ket darab harmas LED-blokk sotet. Alapvetoen nem lehet eszrevenni, csak ha lehajolsz es ala nezel, szoval ez inkabb csak olyan "ki kene mar cserelni" gondolat, es nem pedig a "muszaj kicserelnem" feladat.

A fiam most 9 eves. Meg nehany ev, vagy ha az anyja nincs itt, akkor annal is kevesebb, es kezebe merem adni a forrasztopakat. Ugyhogy az sem kizart, hogy o fogja kicserelni, a sikerelmeny egy valoban hasznos munkaval egyutt, aminek raadasul anya orul, az szerintem fontos egy gyerek eleteben. Csak ne sopankodjon nekem senki, hogy megegeti magat. :-)

Nem tudom a választ a kérdésedre, de ha olyan nagyon mérgező lenne, akkor a hivatásszerűen forrasztók (elektronikai gyárak dolgozói, tévészerelők, stb.) körében nagyon sok lenne az érintett. Hobbiszinten pedig az ember nem forraszt olyan sokat. Azért ólommentes cinre áttérnék előtte (Weller pákához kell hozzá melegebb hegy).

A hivatasszeruen forrasztok tudjak ezt, egyreszt van munkavedelmi oktatas, ahol ezekre felhivjak a figyelmet, masreszt van berendezes, ami mentesiti a belso legteret a mereg anyagoktol (csakugy mint egy uzemi konyhan, pl.)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

kb. 12 éves lehettem, amikor először forrasztottam, majd középiskolában is volt forrasztás a műhelyben, most is szoktam hébe-hóba, még élek. Hobbiszinten ez nem valós probléma szerintem. Ami közben leginkább párolog, az a fenyőgyanta, attól én nem félek.

A fenyogyanta (es inkabb a folyasztoszerek, mintsem az olomtartalom) tipikusan az az anyag, ami a tudobe kerulve borzaszto rombolast tud vegezni (beszelj egy tudogyogyasszal, ha nem hiszed el), ugyhogy legalabb illene egy kicsit tartanod tole. En megtanulatm ugy forrasztani,hogy folyamatosan fujon ki a levegot, tolem elfele terelve a fustot, minel kevesebbet lelegezve belole, de mar evek ota hasznalok elszivot, ugyhogy en nem aggodom.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Attol hogy belelegzed, nem jelenti azt, hogy egyszercsak hopp - belehalsz, csak annyit jelent hogy minden egyes alkalommal a tudo legzofelulete szepen csokken, ahol a fenyogyanta goze kicsapodik (es nem bomlik le, megragad, es inaktivva teszi a legzofeluletet), kb. mint a fodrasoknal a hajlakk belelegzese. Ok se halnak bele, csak a copd szepen kialakul , ha nagyon szipuzza..

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Na most akkor felsz tole, vagy nem felsz tole? :) ha nem felsz, akkor csak nyugodtan lelegezd be, hiszen szerinted nem kell tole tartani.. :) vagy pl higanygozt - az is csak egy fem goze.. :)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Meg.. A dohanyzas is ilyen, de remelem tudod, hogy mit okoz kesobb..

..

Itt egy jo kis gyantagozolo, pcb hibakereseshez. Latszik a videon, hogyan mukodik. Konnyen el lehet kepzelni, mikent pusztit veglegesen ugyanaz a gyantagoz  pl. a tudo horgoiben..

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

off:

Ez a gyantagozolo tipikusan olyan, aminek semmi ertelmet nem latom. Multkor volt egy YT video rola, alkohol vagy hokamera (inkabb az utobbi) sokkal hasznalhatobb szerintem. Persze mas az ara, de a hasznalhatosaga is.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Szerintem pont olyan mennyiség függő a dolog, mint a benzingőz. Ha egy hétig ott ülsz a vár-alagútban, akkor szép fekete tüdőröntgened lesz. De ha évente egyszer átgyalogolsz rajta, akkor meg se érzed.

A fa füstje is mérgező, ha egész nap avart égetsz, és füstködben van a fejed, akkor az fájni fog. De attól egy szalonnasütés még nem a világ vége.

Ha a gyerek elfüstöl mit tudom én, tíz-húsz centi ónt, attól még nem lesz baja. De ne érts félre, nem bagatelizálni akarom amit mondtál, mert egy teljesen jó felvetésnek tartom. Ez például egy olyan téma, amit a gyereknek el kell majd mondanom, hogy az ón füstje mérgező. Én sajnos szeretem az illatát, (meg a benzinét is, hülye egy orrom van, benzinkutasnak kellett volna mennem) szóval azt biztos nem mondom majd neki, hogy az ón büdös, mert hogy szerintem fincsi. Csak sajnos mérgező. :-)

A  levegoszennyezes kifejezetten kritikus a leguti megbetegedesek es  halalozasok szempontjabol (rak, asztma, a keringesi rendszer megbetegedesei, stb.), tehat lehet ugy gondolkodni a dologrol, hogy ez csak bizonyos mertek folott okoz gondot, de a helyzet az, hogy hasonloan mukodik, mint az uv-feny borre gyakorolt hatasa, minel tobb a napeges, annal jobban halmozodik a problema, terhelve a szervezetet, rakosodasi folyamatokat indit be, stbstsb. Nem azonnal, de mondjuk 20 ev mulva mar jelentkeznek a tunetek - jobban zihalsz, nehezebben viseled a terhelest, nem kapsz eleg levegot, nem tudsz felmenni a lepcson, stb. Na ezt a termeszetes oregedesen kivul a kornyezeti tenyezok okozta behatasok, karosodas okozza.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Gyerekkoromban volt 1 utcabeli kölyök, az szerette a trabantok kipufogófüstjét. Mikor az anyjáék beindították, mindig ott állt a kocsi mögött és tüdőzte lefele. Vagy az utcában a közeli szomszédoknál. Azthiszem középiskolára már eléggé asztmás lett.

Bementem a legközelebbi villanyboltba egy kevésbé forgalmas időben, szívesen segítettek. Van kiállítva többféle erősségű, szabályozható, színű... Tőlük vettem mindent. Szalag, trafó, sín, szabályzó, búra. 2 körös lett, mert L alakú a konyha, az egyik szabályozható fényerejű a másik nem. Még nincs egy éves, eddig minden szuper. 

Ezen vacillálok. Vagy azt fogom tenni, amit itt leírtál, vagy rendelek a TME-ről LED-szalagot, tápegységet, valahol veszek alu sínt meg valamilyen áttetsző vagy átlátszó fedelet hozzá, néhány csavart, amellyel rögzítem, kábelrögzítőt, pár wago kötözőt, esetleg egy pwm vezérlőt, aztán ennyi. Ja, meg kiszámolom az áramokat, s veszek megfelelő keresztmetszetű vezetéket.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nalam 2db 1m-es, melegfenyu led-szalag (25W/db) van felrakva, alusinbe ragasztva, atlatszo muanyag burkolattal. A  sinhez kaphato rogzitoful is (ebbe pattintod bele a sint), ami felcsavarozhato a konyhaszekreny aljara, igy nem er hozza a butorhoz, tud szellozni alatta. A tapegyseg 2db 50W-os keskeny trafo (12V), fel terhelessel nagyon enyhen melegszik, ezeket beraktam  a konyhaszekreny belsejebe, igy nem zsirosodnak. 6 eve mennek hibatlanul, napi min. 10 uzemorat.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Köszönöm, ez hasznos tudás! Lomexbe régebben gyakrabban jártam, de azt legalább tudom, hol van, ismerős a hely. Szerintem az egykori Kruzslák Béla, meg Gömb utcában is jártam 4118-as, 4801-es illetve 6216-os SRAM-okért, meg egyéb alkatrészekért. De rég is volt már... :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Most az körvonalazódik bennem, hogy beugrom fizikai valómban a Lomexbe, és/vagy más, villanyász, LED-es világítós boltba. Aztán vagy megveszek mindent, vagy rendelek a TME-ről, de ott szűk keresztmetszet a mechanika lesz, mert szerintem alu sínt, rögzítő klipszet és facsavart nem nagyon adnak a TME-nél.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Annó gondolkoztam, h. kéne valami nem kínai csoda amit lehet integrálni valamilyen telefonos applikációba, nem akar  minden adatommal fizetni azért cserébe, hogy használom.  (okos otthon jellegű)  keresgéltem-találtam, Tradfri az ikea rendszere, 24 voltos kisebb keresztmetszetű kábelell is működik, és kb 3,8 méter szalagig egy 30 wattos táp jól működik. Felette eldobja magát, mert van benne teljesítményszabályozás, én fogtam és a konyhába felcsaptam  egy 42° dőlésszögű alu profilt bele egy kínából rendelt 1000lumen/m (10 watt/méter) hideg fehér led szalagot  CRIje nem tudom milyen de megfelet az elmúlt 4 évben. (MAD in China),  alu profil célszerű kevésbé melegszik túl a led és tovább kitart, IKEA  rendszere tetszett, nem egy bloatware, és  támogatott android alatt saját alkalmazásukkal amit lehet akár időzíteni is. Azóta építettem egyik kollégámnak  teraszára 16folyóméter alu profilba hideg fehér meleg fehér led szalagot,  majd 250wattot eszik, de  cserébe  kulturáltan működik, kicsit széthekkeltünk egy gu10es hideg-melegfehér "izzót" a benne lévő vezérlőhöz építettem egy  relatíve nagy áramerősséggel is megbirkózó kapcsolást, az kapott egy 360wattos tápot és elégedettek, nem költött 60-80k-t egy lámpára, kb 50ből megált szereléssel együtt (igaz itt még 2021et írtunk) cserébe működik, és szépen lehet  állítani a színhőmérsékletet is. 

Nincs a világon se jó, se rossz. A gondolkodás teszi azzá... (W. Shakespeare)

Saját tapasztallattal megerősítem amit már többen is leírtak:

- aluprofil+klipsz - hűtés és könnyű szerelés

- opál búra - egyenletes, de kicsit tompább fény. 

(a pára eddig nem ookoztt problémát, konyhában sem)

 

Azt, hogy pontosan milyen szalag: ami épp kapható, és megfelelően nagy a fényereje. :)

Én - úgy általában - pozitívan csalódtam bennük, amikor elkezdtem LED-esíteni a lakást :)

 

Ezen kívül, én Mi-Light okosvezérlőket használok, mert nincs vendor-lock, van (többféle) saját távirányítója is Home Assistant-ba könnyen integrálható, és fényerő/szín/színhőmérséklet (LED-től függ) szabályzásra is lehetőséget ad.

Ezekből szerintem a fényerő szabályzás a legjobb gyakorlati fícsör egy LED-es világításnál - mindegy hol használod.

 

szintén gyakorlati tapasztalat:

a bekötések mindenképp (megfelelően) forrasztva (+zsugorcső) legyenek, az ilyen gyorscsatlakozókkal csak a szívás van. (olvadt már ilyen is a kezemre)

Szintén tapasztalat, hogy a a 'taknyolt' forrasztás - már a felrakás közben - igen könnye letörik/elválik/kontaktos lesz, és szedheted szét az egészet...

Sőt. volt hogy egy teljesen gyári apa-anya DC csatlakozóval összekötve leolvasztotta a csatlakozó öntött házát!  - valahogy mégsem jól érintkezhettek belül, ami a leolvadásig nem tűnik fel, mert persze azért közben világít... max kicsit többet fogyasztott a kelleténél

 

Tápegységet a LED kiválasztása után érdemes hozzá keresni 12/24V, illetve a végleges ledszalag (hossz) teljesítménye (+25%) alapján.

ezzel voltak gondjaim: meanwell táp, ami elvileg jó cucc, zúgott/búgott, ciripelt :(

vissza is vittem, azóta mindenhol "MPL POWER" tápokat használok (régen más neve volt, de az egyedi zold-fehér design ugyan az)

De úgy általában mindig kizárólag 'szerelhető' tápot választok, még a legkisebb teljesítmény igényű helyekre is, mert a konnektorba bedugós szerelet izékhez konnektor is kell a közelbe.

 

a számomra bevállt boltok:

- ledvonal

- anrodiszlec

Meg egy gondolat. A pult vilagitasnal nekem fel sem merult a fenyeroszabalyzas. Legyen minel fenyesebb, ez volt a terv. Azota sem jutott eszembe sosem, hogy de jo lenne ha sotetebb lenne.

Egy nappali, vagy haloszoba, vagy furdoszoba vilagitasnal van ertelme, hogy romantikus felhomaly legyen, illetve nalam van nehany alig derengore allitott mozgaserzekelos LED csik bokamagassagban, hogy a kisgyerek ejjel ki tudjon jonni pisilni, es ne vakuljon bele a sotethez szokott szeme. De ahol munkafeny kell, oda szerinten kar a szabalyozo, az mehet maxon.

De kulonbozoek vagyunk, szoval ha valakinek hasznos a kevesebb feny, elmondana, hogy miert?

Nekem a konyha a nappali egyik végén egy beugró rész, s este jól néz ki, ha az a világítás, de lehet, hogy a túl intenzív fény sok lenne. A fénycsöveket megszoktam, de most több fényt tervezek, ami munkához, kaja készítéshez jó, de esetleg hangulatvilágításnak kicsit sok.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Két sor, külön kapcsolható szalag nem igényel semmi extrát. Esetleg lehet az egyik szalag fix kapcsolású, a másik pedig szabályozható, így van gyors kapcsolású fény, van éjszakára/hajnalra beállítható fény, és a két szalag egyidejű használata esetén lehet brutál erős fény is.

:)

Szerkesztve: 2023. 06. 12., h – 15:57

en nem barkacsoltam, hanem valami ilyesmit tettem a pulthoz: "****lux Drop Light LED pultmegvilágító lámpa 40 W fehér"

ip65-os, van hozza szep fekete kotodoboz tomszelencevel :)

van 20W-os is, ha az eleg.

neked aztan fura humorod van...

Szerkesztve: 2023. 06. 12., h – 17:33

Szintén saját építés: 120 led / méter hidegfényű szalag, 4 méter. A konyhapult fölött nincs szekrény, csak a falra szerelt színezett üveglapok kb vállmagasságig. Az üveglap tetejének vonalában 45 fokos aluprofilt raktam, opál búrával, így a munkapultot világítja és nem veri ki a szemet. A sarkokban fűrész vezetővel (600 ft-os obis egyszerhasználatos) vágtam a sarkokat a pontos illesztésért. 4 éve hibátlanul megy.

Kapcsolónak egy infrás / dimmelhető vezérlő lett beépítve a profilba, teszi a dolgát :)

A profilba a szalag saját ragasztójával lett rögzítve (annyi, hogy előtte valami alkoholos cuccal tisztítsd meg a profilt és akkor nem válnak el egymástól idő előtt). A profilt pedig 3M szűrke kétoldalúval rögzítettem az üvegre

A hidegfényű szalag mellett melegfényű izzók vannak, nekem így tökéletes

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Nekem is pont most jon hasonlo...

A konyhapult meg jo 10 eve kapott egy szilikonoboritasu LED csikot, egy 12V-os trafot (az eredetileg ott levo neon 230V-os csatlakozoja kompatibilis volt a trafoval), es egy vilagitos nyomogombot. Semmi aluprofil, meg hasonlo kispolgari csokeveny. Ha a konyhaszekreny nem kepes elvezetni azt a par W hoteljesitmenyt, akkor igy jart. Elvezette. A problema a keves LED/m es a fenyes acel konyhapult volt, de nem volt igazan zavaro. Amikor eladtam a lakast, egyszeruen leteptem, es ment a szelektiv hulladekba. Meg kibirt volna par evet, de mar kezdett eloregedni.

Most gardrobot epitunk, es kell bele a vilag, mert az ugy jo. Lesz vagy 15 fiok, 20 polc es par akasztos resz plusz az aprolek (igy en is kapok egy fel fiokot). Egyelore a polc aljaba mart 45 fokos arok par centire az kinti eltol tunik a legegyszerubbnek. Ez is kenytelen lesz elvezetni a hot. Van mindenfele aluprofil az aliexpresszen, de vagy tul nagy, vagy szimplan ronda. Nemelyik meg azzal is kombinalja, hogy valami bena fenyvezetos megoldast alkalmaz, ami tuti elveszejti a feny nagy reszet. Cserebe a hot ezesetben is a fa nyeli el a vegen.

Szerkesztve: 2023. 06. 13., k – 20:05

"... Ha a konyhaszekreny nem kepes elvezetni azt a par W hoteljesitmenyt, "

- par ora uzem utan konkretan olyan forro az aluprofil, hogy nem tudod megfogni. Kepes megegetni a pozdorjat, fustol, tuzveszelyes. Nem ragasztanam kozvetlenul a szekrenyre.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Dehogy is, atlagos ledszalag. Hova viszi hiva viszi.. Az aluprofil hutofeluletkent viselkedik (mint egy hutoborda), es mivel klipszel szerelt, legres van a profil es a butorlap kozott, nincs direkt kontaktus, igy szellozni tud...

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Szerkesztve: 2023. 06. 13., k – 20:17

A kínai szar LED-világításodnak a tápegységében egy fénycső kiégésénél hamarabb fog kiszáradni a kondenzátor és kezd majd el villogni, amivel együtt az egész modult kidobhatod, pedig a LED chip még 10 évig is elműködne benne.

Legalább is, így rövidítik szándékosan a LED-ek (chip-jüket tekintve valóban magas) élettartamát. Nem tudsz úgy végigsétálni egy forgalmasabb budapesti utcán, hogy valamelyik kirakatban ne látnál kiszáradt kondenzátor miatt villódzó LED-et.

Miután nem egy hozzászólásra válaszként írtad, így a nyitóra nekem. Egyrészt még nincs megvéve, nem tudom, honnan veszed, hogy kínai vackot fogok beszerezni. Továbbá miből gondolod, hogy ha elpusztul a tápegység, akkor nem fogom kicserélni? Sőt, esetleg csak az elkókat, ha türelmes kedvemben leszek. Javítottam már meg monitor háttérvilágítását is így.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A fénycső esetében a fénypor élettartama is véges. Az az a cucc benne, ami a gerjesztett atomok által elnyert ultraibolya-fényt elnyeli, és az energiát látható tartományban újra kibocsátja. Szóval amikor egy nagyon sokáig túlélő fénycső már kicsit fáradt, halványabb és kékes, akkor éppen a szemedet gyilkolja. Cseréltem már le emiatt fénycsövet (kompakt, nagyfrekvenciás táplálású, onnan is látszott, hogy jön már belőle UV, hogy a műanyag foglalata is kezdett törékennyé válni).

A másik, amit a fénycső nem bír, az a ki-be kapcsolás. Szóval lesz egy trade-off az energia-megtakarítás (lekapcsolom a lámpát, ha kimegyek a konyhából) és a fénycső élettartama között. Oda jó a fénycső, ahol egész nap kell égnie (gyárcsarnok, aula, előtér), és oda nem, ahol csak rövidebb ideig (konyha, fürdőszoba, stb.).

Tudnék mesélni a fénycsőzabáló kapcsolóüzemű előtétekről... Nekem konkrétan az lett a vége a konyhai világításnál, hogy visszaépítettem induktív előtét + hagyományos gyújtóra. Ez talán olyan 7-10 éve lehetett, már nem emlékszem pontosan. Mindenesetre azóta ugyanaz a fénycső van benne. A kapcsolóüzemű előtéttel jó ha 1,5 évet kibírt egy cső. (Nem állítom, hogy nem lehet jól megcsinálni az előtétet, vannak ilyen Tridonic meg Magnetek előtétek több 10000 Ft-ért, amiket irodaházakba telepítenek, pénz nem számít alapon. Ezeknél nagyjából biztos lehetsz benne, hogy jól meg vannak csinálva. Viszont amit random boltban veszel párezer Ft-ért...)

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Ár / értékben nem mindegy. A nagyfrekvenciásan hajtott fénycsőnek jobb a hastásfoka. Ha nagyon régi, akkor biztosan rosszabb, mert a fénypor elöregedett.

Az előtétben a kondenzátor a meleg miatt jobban  öregszik, ezért hűteni és szellőztetni kell. A kapcsolóüzemű csipekre rutin adat (a példa DC táp, optimálisan méretezve), hogy dugasztápként 20.000 óra, míg jól szellőző perforált burkolattal ("ipari táp") 60.000 óra az élettartam. És itt ugye nem a csip fárad el a sok kapcsolástól... ;)

Ezek az adatok max. névleges terhelésnél kb. 2 ill. 6 év.

Tisztában vagyok vele, hogy elvileg jobb a nagyfrekvenciás, csak kérdés, hogy háztáji felhasználó számára megfizethető-e egy olyan minőségű előtét (pontosabban hajlandó-e rákölteni annyit), ami tényleg garantáltan jó? Pl biztosan előmelegíti az elektródákat, nem járatja hidegkatód üzemmódban a fénycsövet, nem süti meg saját magát, ha pl szakadt izzószálas cső kerül bele. Láttam már pár kormos belsejű előtétet, felrobbant tranzisztorokkal, szénné égett ellenállással. Állítólag ez tipikus hiba akkor, ha már döglött (emisszióvesztett vagy szakadt izzószálas) csövet próbál brute-force jelleggel járatni, mert kispórolták belőle a védelmet.

Az induktív előtét kb faék egyszerűségű és nem nagyon van rajta mit elrontani. Hacsak nincs látványosan alulméretezve, akkor tudja ami tudnia kell. Nem optimális? Valóban nem. De sokkal nagyobb esélyed van megbízható működésre, mint egy random, Obi-ban vagy hasonló boltban vett elektronikussal.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Obi helyett ajánlom a Praktikert, mert gyakran garantáltan hulladékot árulnak, de legalább aranyárban. :-D

Emléxem gyerekkoromban falun néha volt probléma a villannyal: Valamit túltoltak és mai szemmel úgy 270V lehetett a feszütség az izzók színhőmérséklete alapján. ;) Manapság a faékek már elavultak, helyettük a fejlett és/vagy gondosan megtervezett elektronika a divat - az előbbi kivitelezése olcsóbb. Már egy kompakt izzó (alias fénycső+táp) is stabilizált feszültségű nagyfrekvenciával hajtja a fénycsövet. (Beszélgetésünk elméleti, mert ilyeneket sem használok már tizenéve.)

Az elektronika világa nagyon sokszínű. :-D Létezik a megtervezett minimum, amiről úgy gondolták, hogy olcsóbb, pedig nem. De létezik több évtizedes kapcsolás is, ahol a kis kínaiak el tudják használni az elavult alkatrészeket. De van modern, sőt kínai tervezésű modern csip is. A kereskedelem meg szabad, azt sóznak rád, amit éppen sikerül. Akár valódi eneszkátos elektronikát, belül kínai felirattal. Az EU védelme mellett ők is a piacról élnek. ;)

csak kérdés, hogy háztáji felhasználó számára megfizethető-e egy olyan minőségű előtét (pontosabban hajlandó-e rákölteni annyit), ami tényleg garantáltan jó?

Csak hozzáértés és szerencse kérdése. Vettem 17eFt-ért egereket, más meg évente 1-2 db 1-2eFt-osat. A két egér most 20 éves, az egyik még eredeti akkuval. Ez nem jelenti azt, hogy a drágább jobb.

Ma mar CRI90 alatt nem erdemes venni. Boven van olyan is, olcson, felesleges szenvedni a cri80-as ledekkel.

Hogy COB vagy sem, az a szin minosege szempontjabol holtmindegy.

A ledek surusege igazabol baromira nem szamit, mert mar a legkisebb, 60/m is boven eleg folytonos fenyt ad. Ha gond, tehetsz ra egy opalos muanyag fedlapot, akkor teljesen elosztott a fenye. De a konyha vilagitas ugye kapasbol olyan, hogy kozvetlenul nem is fogod latni a fenyt ("under cabinet lighting").

Mindenkeppen erdemes alu-profilra ragasztani a led strip-et, mert hutesnek nagyon jot tesz. A LED legnagyobb ellensege a ho. Jol hutott led tenyleg evtizedekig elmukodik.

Ami meg fontos lehet hosszabb tavon, az a vaghatosag. Mert ugye 60led/meter, 5 meterre az pl. 300 led, abbol 1 ugyis tonkremegy par even belul. Ha pl. 5cm -enkent vaghato es toldhato a led-szalag, konnyen tudod cserelni a hibas 5 centit, ha eleve tobbet vettel fel meterrel.

Nem olyan eros am az a ragaszto. Plane ha evekig futik a LEDek. Persze, ott tartja, de egy precizios kessel alanyulsz, es jon az. Persze akkor sarokba valo profil kell, egy U profilban tenyleg nehezkes hozzaferni.

Ne feledd, csak a hibas reszt kell kiszedni, ott meg tokmindegy, mennyire serul, ugyis megy a szemetbe.

Igen, a probléma pont az, hogy a 2700k az nem 3000k, és a családban kifejezetten kérték, hogy a konyhába ne ilyen "sárgafényű" legyen már. (Amúgy nem volt "sárga", történetesen teljesen jól eltalált izzólámpa színe volt, jó erős vörösekkel, ami szerintem ételhez kifejezetten kell.)

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Inkább úgy mondanám, hogy a szakzsargonban a 4000k szöveges megnevezése a "neutral white". A 6000k-t lakásban többnyire távolkeleti (kínai, japán) kultúrkörben használják, igazából nem tudom mi az oka vagy kulturális háttere.

Én igazából úgy szoktam megközelíteni, hogy van a Kruithof-szabály (vagy mi a neve), ami azt mondja meg, hogy kb hány lux felületi megvilágításhoz milyen színhőmérséklet illik legjobban. Ezt az összefüggést, hogy mit érzékelünk "fehérnek" az lényegében fényerőfüggő, eleinte saját magam is megfigyeltem, csak később tudtam meg, hogy erre más is rájött és neve is van. :)

jóval 100 lux alatt (pl hálószobában lehet értelme), mondjuk 2500k (~40W-os izzószín),
100 lux (átlagos lakószobavilágítás) mindenképpen 2700k (100W-os izzószín),
párszáz luxnál 3000k (halogén izzószín),
kb 500 lux felett jöhet 4000k,
több kiloluxnál merülhet fel 5000-6000k (déli napfény).

Kilolux-os megvilágítást lakásban kb asztali lámpával vagy valami spotlámpával közelről megvilágított munkafelületen fogsz tudni elérni. Persze bejátszanak olyan dolgok is, hogy milyen színű a fal festése, milyen színű bútorok vannak stb. Sárgás falfestést pl meg lehet próbálni kompenzálni 2700k helyett 3000k-el, de ilyenkor azért meg kell emelni az össz-fényerőt is, hogy ne érződjön gyengének.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Ha jol emlekszem, a COB-nal sok LED van sorbakotve, es a vegen valami 50-70V koruli feszultseg jon ki. Konyhaban - meg vizes kornyezetben - a 12V-ot baratsagosabbnak tartom.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Szerkesztve: 2023. 06. 15., cs – 19:54

Az utolsó szögig mindent megvettem, de sajnos hagytam magam átverni. Mindvégig 3000 K-es és 4000 K-es LED szalagokról beszéltem, erre az eladó kiszúrta a szemem egy 2700 K-es és egy 4500 K-es szalaggal.

Én bizalmatlan ember hírében állok, de ha nagy ritkán lankad a figyelmem, s véletlenül megbízom valakiben, annak ez a vége.

Konklúzió: soha, de soha ne bízz egyetlen eladóban sem! (Energia Háza, Évisat Kft.)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Vettem dupla PWM vezérlőt, a spektrum súlypontját az intenzitások arányával tudom tologatni, így azt hiszem marad a beletörődés. Utálok vásárolni, nem szeretnék visszamenni, de elképesztő módon irritál az, hogy mást kapok, mint amit kérek. Ha kérek egy rúd szalámit, ne sajtot adjanak. :(

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Adtam a LED szalagoknak tápot áramkorlátozott DC tápegységről. Meg fogok békélni a színeivel szerintem. 5 m-t küldtem meg 400 mA árammal, ez úgy kb. 8.2 V környékén jött létre, s már ekkor is elég rendesen volt fénye, a szín sem tűnt kellemetlennek, de az majd a helyére szerelve derül ki teljes bizonyossággal.

Majd összerakom az egészet, ha lesz időm. Vettem hozzá kábel tartó idomokat is.

Azt tervezem, hogy középen táplálom meg, de még ki kell találnom, hogyan jut el oda a tápvezeték. Ugye, középen táplálva az 1.6 m az máris kétszer 0.8 m, ami kedvezőbb a feszültségesés szempontjából.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

középen táplálva az 1.6 m az máris kétszer 0.8 m, ami kedvezőbb a feszültségesés szempontjából.

kicsit túltolod ezt szerintem :D

 

Ekkora távolságnál a gyakorlatban szerintem egyátalán nem számít, hogy hol adsz neki áramot.

Hasonlóképpen a 4000 vs 4500 K - sokkal többet befolyásol a környezetében lévő bútor/fal/csempe színe, mint az a +500K

 

szerintem :)

A színhőmérséklettel azért békélek meg, mert keverni tudom, két független PWM-mel, így a súlypont tologatható. A könnyebb szerelhetőség szintén többet ér, mint az alig észrevehető fényerő különbség. 1.6 m-be 2.2 A áramot kell betolnom. Az már elég nagy, de még nem vészes.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Pult fölött 1.6 m, tőle jobbra, pultra merőlegesen, mosogató fölött 0.8 m, pulttól balra tűzhely közelében, még elszívó előtt, ez is pultra merőlegesen 0.4 m. Minden kétszer, mert egy 2700 K-es és egy 4500 K-es szalag van.

Tehát most csak arról a leghosszabb 1.6 m-ről beszéltem, amelyik egyetlen sínben van. Olyat nem csinálok, hogy sín egyik végét táplálom, másik végéről vezetéken tovább viszem a tápot a következő sínhez. A síneket csillagpontosan fogom etetni, a PWM vezérlő kimenetén Wago gyorskötöző megoldás, oda jön az összes sín vezetéke. Pusztán az 1.6 m-est akartam középen táplálni, de gyorsan lebeszélődtem róla, semmi kedvem küzdeni vele a szinte semmiért.

Ugyanitt kiegészítő kérdés. Vajon a PWM vezérlőben limitálják-e a slew rate-et, vagy a szomszédok kiegyenesített kaszákkal jönnek látogatóba, amiért elárasztom a környezetemben az alsó néhány tíz, néhány száz MHz-es tartományt harmonikusokkal? Vagy, ha viszont limitálják a jelemelkedési sebességet, akkor mitől nem lesz olyan nagy a disszipáció, hogy lefolyik a pultra a PWM vezérlő műanyag doboza? Jó, gondolom, a kompromisszum a megfejtés, hogy limitálva van a di/dt, ellenben nem annyira, hogy hosszú ideig disszipáljon a MOSFET az átkapcsoláskor.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

mikor led-strip vilagitast csinaltam, ram is ramsoztak egy ilyen PWM vezerlot.

a gyakorlatban nem volt ra szukseg. a 12V -os tapon volt egy pici potmeter, ami a fesz finombeallitasara szolgalt. egyszeruen beallitottam vele a nekem tetszo fenyerot (*finoman tekerve !!!*), burat ra, es azota is ott teszi a dolgat.

ha nem akarsz nap mint nap fenyerot allitani, akkor ez egyszeru. ha akarsz, akkor meg az ikea -nal nezz korul, nekik van 12V led strip-juk es hozza taviranyitos dimmer. tokeletes fenye van a konyhaban annak is, valamivel dragabb, de IMHO siman tudod a 12V tapot sajat led-stiphez is hasznalni.

Elkészült a remekmű. :) Sok esetben konyhapulton fekve, kezemben csavarbehajtóval. Illetve kalapáccsal, amint vertem be a kábeltartó műanyag minibilincseket tartó szöget. Remekül működik. Nagyon szerethető. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE