Villanyszerelők nyilvántartása?

Lakásba kell hívnom villanyszerelőt, és gondoltam rákeresek a Google-n hogy "villanyszerelők nyilvántartása", de több különböző nyilvántartást is találtam, és elég kevés sor van bennük, szerintem ennél sokkal több villanyszerelő van.

Ezek a villanyszerelő nyilvántartások önkéntes alapon működnek, vagy hogy van ez? Ha egy villanyszerelő nincs benne a nyilvántartásban, akkor kókler vagy csak annyit jelent, hogy egyszerűen nem regisztrálta magát?

Honnan lehet egyáltalán megtudni, hogyha hívok egy villanyszerelőt, akkor neki tényleg van-e villanyszerelő képesítése vagy csak kókler?

Nekem mesterember keresésre ez a módszerem, eddig bevált: Rákeresek Google térképen, kiválasztom a legjobb Google véleményekkel rendelkezőket, megnézegetem a honlapjaikat, áraikat, tovább szűkítem ez alapján a kört, aztán a legjobb 2-3 szakembert felhívom és akinél van időpont, azt bízom meg.

Villanyszerelőből is találtam ez alapján megfelelőt, de továbbra is nyitott kérdés számomra, honnan lehet ellenőrizni hogy valaki tényleg képzett villanyszerelő-e vagy csak azt állítja magáról, hogy ért hozzá?

Mondok egy példát, pl. ügyvédeknél van a Magyar Ügyvédi Kamara, ott rá tudok keresni azonosító szám alapján, és máris kiadja, hogy az adott ügyvéd tényleg ügyvéd-e vagy kókler. Valami hasonló nincsen a villanyszerelőknél?

Hozzászólások

Szerkesztve: 2023. 06. 09., p – 13:00

A listák általában az un. "regisztrált villanyszerelők"-ről szólnak. Nekik van jogosultságuk a betáphoz, órához, méretlenhez is hozzányúlni, viszont ez a regisztrációjuk elvileg adott szolgáltatási területre érvényes.

A "sima" szerelőknek, akivel pl. felújíttathatod a lakásodat a lakáselosztótól befelé, nincsen kötelező, hivatalos nyilvántartása. Ha akarod, elkéred tőle a papírjait, illetve "lekáderezed", amennyire tudod. Esetleg eleve ajánlás alapján keresel.
Illetve, ami nekem még bevált (mondjuk épp nem villanyra, mert arra ottvagyok én, hanem fűtésre), hogy beléptem a szakmai FP csoportba és ott "figyeltem ki" a megfelelően precíznek, korrektnek és hozzáértőnek tűnő szakit.

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Igen, ez csak lakáson belüli munka, meglévő rendszer rendszerellenőrzése. Akkor jól gondoltam, hogy ilyen villanyszerelőknek nincsen hivatalos nyilvántartása, ahol le lehet őket kérdezni, pedig hasznos lenne.

Közben eszembe jutott valami. Szépen kaptam tőle szabályos számlát (igazából már egyszer volt is nálam), egyéni vállalkozó.

Itt rákerestem adószáma alapján: https://www.nyilvantarto.hu/evny-lekerdezo/

Meg lehet nézni, mikortól él a vállalkozása, ill. látom, hogy ez a főtevékenysége:

Egyéb villanyszerelés
ÖVTJ-kód: 432101

Itt pedig írja:

https://cegalapitas.net/ovtj-kereso-szakmakod-lista/432101-egyeb-villan…

Engedélyköteles a tevékenység?

A tevékenységhez külön engedély NEM szükséges!

A tevékenységhez bejelentés szükséges!

Akkor gyakorlatilag csak eddig tudom lekérdezni a dolgokat? De gondolom azért aki regisztrált egyéni vállalkozó, ad számlát, a tevékenységi körei között ott van a villanyszerelés, több éve működik a vállalkozás, jók a Google véleményei, az valószínűleg nem kókler?

> regisztrált egyéni vállalkozó

minden EV regisztralt

> ad számlát

ez mondjuk ritkasag :)  foleg miota nincs kata

> tevékenységi körei között ott van a villanyszerelés

ez egy erdekes kerdes, reges regen meg nem vehettel fel olyan tevekenyseget amihez nincs vegzettseged, de ugy tudom mar jo ideje leszarjak...

> több éve működik a vállalkozás

hat ez semmit se jelent... lehet tobb eve kokler :)

> jók a Google véleményei

hat... lehet megkerte a csaladtagjait irjanak rola parat. gondolom nem 100-as/ezres nagysagrendben vannak rola.

meg az se mind1 mikor tanulta a szakmat, es mennyire fejlodik/naprakesz azota. azert sokmindne valtozot az utobbi evtizedben, az FB-s vill.szer csoportban latni napi szinten ahogy a "regi iskola" es a mai fiatalok osszevesznek szinte minden kerdesben, mert regen mas volt az eloiras, szabvany, szokas, modszer mint ma.

Úgy értem, hogy regisztrált egyéni vállalkozó, tehát nem csak természetes személy, hanem van működő egyéni vállalkozása (ez nem triviális, van olyan hogy egy nyugdíjas kijön és megcsinálja okosba, de úgy hogy semmilyen vállalkozása nincsen).

Itt ez a konkrét villanyszerelő KATA-s. A gyakorlatban sikerült néhány KATA-snak túlélni a rendszerben és átálltak csak a lakosságra. Annyi a hátránya, hogy innentől jogi személynek nem tud számlát adni, tehát pl. társasháznak sem. Egyébként akinek ez sikerült, az számításaim szerint simán megkereshet havi 1 millió Ft-ot is nettóban: egyszerűen megnéztem, hogy mennyit kért el tőlem, ez mennyi idejébe került, majd felszorzom havi 21 munkanappal, akkor kijön a havi nettó 1 millió Ft + még amit esetleg beszed készpénzben zsebbe. De mindegy ez már csak zárójeles.

Több éve működik a vállalkozás + vannak róla sok jó Google vélemény, azért ezek jó támpontok. A Google véleményeket azért át is kell futni, ott azért látszik ha kamu vélemények.

reges regen meg nem vehettel fel olyan tevekenyseget amihez nincs vegzettseged, de ugy tudom mar jo ideje leszarjak...

Nem tudom, ez a réges régen mikor volt, de tizenéve sok olyan tevékenységi kör volt, amit végzettség nélkül csinálhattál legálisan. Nálam pont ilyen volt az informatika és az oktatás, de mikor a könyvelést is felvettem, pár napra rá jött a levél, hogy várnak az önkorinál, majd ugyanez az érettségi elnökséggel is.

"ez egy erdekes kerdes, reges regen meg nem vehettel fel olyan tevekenyseget amihez nincs vegzettseged, de ugy tudom mar jo ideje leszarjak..."

ez nem így van, pont, h ez a szakma, hála a jó égnek, még nagyon is engedély köteles, iskolai végzettséghez kötött, és elvileg csak úgy lehetsz ebben ev, ha megvan ez a szakmai végzettséged. másik pediglen, h az a szakember aki nem kókler, annak különösebben nem kell "cégér", én ajánlás alapján csináltattam anno a villanyászatot itthon. azóta is tartjuk a kapcsolatot, nagyon jó arc. és évek alatt kialakult egy kölcsönös segítség nyújtás, én szervizelem az otthoni IT eszközeit, ő pedig nálam a villanyt, ha esetleg gondom lenne vele.

debian -> linuxmint -> osx ;)

Szerkesztve: 2023. 06. 09., p – 13:03

A képesítést az azt igazoló papírok alapján ellenőrizheted. Azt, hogy kókler-e pedig úgy, hogy jobban értesz hozzá, mint ő, és ellenőrzöd a munkáját :/

"jobban értesz hozzá, mint ő, és ellenőrzöd a munkáját"

Ezt megoldhatod azzal, hogy a kész munkáról villamos biztonsági felülvizsgálatot kérsz egy erre jogosulttól és a ha az rendben van (talált hibák, észrevételek javítva) akkor fizetsz a kivitelezőnek. Tapasztalat, hogy mindjárt kevesebb szaki/vállalkozó vállalja az építóiparban a munka elvégzését, ha tudja, hogy van műszaki ellenőr, vagy villanyszerelőnél biztonsági felülvizsgálat.
--
Légy derűs, tégy mindent örömmel!

Én olyat kértem, hogy "rendszerellenőrzés". Mondta is, hogy ez nem ugyanaz, mint a "villamos biztonsági felülvizsgálat", mert azt csak egy arra képzett szakember végezheti és drágább is. Azt mondta, hogy szerinte rendben van nálunk a villamos hálózat, kérhetek még külön "villamos biztonsági felülvizsgálat"-ot is egy másik szakitól, de szerinte felesleges.

Szerintem korrekt, mert nem akar rámsózni felesleges kiadást.

Szerinted még a munka legvégén kérjek egy villamos biztonsági felülvizsgálatot is egy másik szakembertől? Igazából nem látom át, hogy a kettő között pontosan mi a különbség (elektromos rendszerellenőrzés vs. villamos biztonsági felülvizsgálat).

Igazából nem látom át, hogy a kettő között pontosan mi a különbség (elektromos rendszerellenőrzés vs. villamos biztonsági felülvizsgálat).

Ami a "messziről megnéztem, szerintem jó lesz, ha mégis lesz valami, akkor semmi közöm hozzá" és a "részletes dokumentumot adok mérési jegyzőkönyvekkel, pecséttel és aláírással, hogy rendben van".

Ilyen villamos biztonsági felülvizsgálatot érdemes kérni saját használatra is (tehát amikor nem akarod eladni a lakást, csak saját biztonságod érdekében kérsz ilyet), vagy ilyet csak eladás előtt szoktak?

Igen itt is szépen lemérte / ellenőrizte az összes konnektort, villanykapcsolót, FI relét is tesztelte hogy minden konnektorban leold-e, de jegyzőkönyv nem készült, viszont láttam ahogy tényleg mindent ellenőrzött.

Akkor most nem értem hogy kell-e nekem ilyen villamos biztonsági felülvizsgálat vagy sem?

Bocs, de annak az átlagembernek, aki nem tudja/tanulta, miről is szól a történet, ezt hiába ajánlgatod! (nyilván, aki ért a villamossághoz, meg a biztonsági rendszerek működéséhez, Az meg tudja csinálni magának)

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Nem ajanlgatom, mindenki el tudja donteni sajat maga. Nem kell tulmisztifikalni a dolgot, nem bonyolultabb mint bedugni egy lampat a konnektorba es megallapitani, hogy vilagit-e vagy sem.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Aki hulye, az nyilvan ne nyuljon ilyesmihez, meg kb.semmihez se. Akinek meg van egy gogyija, az kepes alapveto feladatok elvegzesere, mint pl ev-rele mukodesenek ellenorzese konnektoronkent, konnektorok bekotesenek ellenorzese fazishelyes allapot, foldeles meglete, stb. Nem atomtudomany.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

elég érdekes felvetés... az ügyvédi példa is mutatja, hogy ők a kivételek. - azt most hagyjuk, hogy ez jó vagy rossz :)

 

Ezen kívül, hol láttál még nyilvántartást mondjuk fodrászokról, pékekről, szakácsokról, kőművesekről, stb?

van/volt néhány próbálkozás közösségi alapon, mint pl joszaki.hu - de a használhatóságuk eléggé kérdésés.

 

szvsz, aki számlát ad, az már hivatalos annyira, hogy a tevékenyégi köre ellenőrizhető, a végzett munka megreklamálható, stb. - szerintem pont elég.

 

"A szia uram, számla nélkül okosba megoldjuk" - már eleve egy intő jel.

 

szerintem.

Igen itt közben fentebb rájöttem, hogy a kiállított számlája alapján ellenőrizhető: https://hup.hu/comment/2928981#comment-2928981

A villanyszerelő szerintem érzékenyebb téma, mint a fodrász, pék, szakács, kőműves.

Mert a villanyszerelésnél élet- és vagyonvédelmi kérdések felmerülnek, helytelen munka esetén megráz az áram, kigyullad a ház. A fodrásznál ott max. csúnya lesz a frizurád, péknél max. nyers a kenyér, szakácsnál max. rossz ízű az étel, kőművesnél ott viszont már határeset, bár ott inkább a műszaki kivitelező felelőssége, aki a kőművest felveszi.

Idéznék a cikkből, mert nekem sikerült végigolvasni:

"A képlet egyszerű: költségvetési okokból az ápolónőink, védőnőink munkaköri leírásában szerepel a rendelő, váró tisztaságának felelőssége is, vagyis tényleg takarítanak. Annuska, a „takarítónő” is rendelkezik ápolói végzettséggel."

További kérdés még?

Egyetlen dolog nem vilagos a tortenetben: ha egy szakapolo (aki  egyebkent takaritokent is dolgozik) adta be az injekciokat, akkor nem lett volna a cikk, mert nincs annyira kontrasztos jelentosege, mintha forditva tortent (volna).

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Az, aki takarítónőként dolgozott (Annuska) rendelkezett a megfelelő végzettséggel, ennyi a lényeg - tippre a praxisnak volt rá pénze, hogy takarítóként foglalkoztasson valakit pluszban - méghozzá úgy, hogy szükség esetén ápolónői teendőket is el tudjon látni. Az, hogy az érintett páciens erről (mármint hogy Annuska rendelkezik megfelelő végzettséggel) nem tudott, és ebből lett egy khm. hangulatkeltő cikk, az más lapra tartozik...

Pontosítok: ha az érintett páciens tudta volna, hogy Annuskának megvan a megfelelő végzettsége ahhoz, amit rábízott az orvos. Ettől még persze qrvanagy gond van az egészségügyi ellátással, a végektől (háziorvosi ellátórendszer) a speciális klinikai osztályokig bezárólag mindenütt, de itt pont "nem talált" a panasz, ahogy az a végén kiderült a cikkből.

Én egyszer használtam a joszaki.hu-t, nem bántam meg. Ugyan nem villanyszerelési témában (bringa aluváz hegesztés), nagyon bevált. Csávókám saját lakásán tartott fen műhelyt (bécsi út), nagyon pengén megcsinálta, mások, akivel google-en keresztüli találatok alapján beszéltem, csak néztek, hogy alut akarok javítani, inkább dobjam ki :D

Informatikusról van ilyen? Na, pont ezért nem lesz villanyszerelőről sem. A kamara dolga lenne, hogy a balfaszokat kiszűrje, de a kamara el van foglalva egyéb faszságokkal.

Sok évvel ezelőtt még friss MSc informatikus diplomával futottam bele olyan érdekes helyzetbe hogy visszavittem egy garis kukás pc alkatrészt, erre közölte a bolt hogy a gari csak akkor él ha papírral rendelkező ember szerelte be. És nem, a műegyetemi diploma nem jó papír. 

Persze nem hagytam magam, de azért megállt bennem az ütő

Ha találtál, akkor kérd el a tevékenységére kötött kötvényszámot/biosítót/stb. Jól jöhet.

Elég csak egy nullabontást elcseszni, és máris millós a kár.

Egy ellenőrzésért nem fogja elkérni egy villanyszerelő se ugyanazt a pénzt, mint amit a másik magára a munka elvégzésére kapott. Cserébe ha nagyon el van kényelmesedve sok ügyféllel és megrendeléssel, oda se nagyon hajlandóak dugni a pofájukat kevés pénzért rövid munkákra. Ki lett nyalva a félkontárok picsája is manapság idehaza, mióta a tényleg hozzáértő szakemberek már osztrákiában v. az angoloknál dolgoznak, és főleg csak a salakja praktizál idehaza. A tényleg jók meg nem hírdetik magukat jószakin, mert 1 évre előre be vannak táblázva.

A másik ember ellenőrizze le az előző munkáját meg pont olyan dolog, h. attól se leszel előrébb. Ha kifogsz egy olyan ellenőrt, aki majd az előző minden megoldására köpködni fog, meg ezt nem így kell, azt nem így szoktuk, ez szar, ezt meg újra kell csinálni. Na ezzel előrébb leszel?

Ezt úgy lehet kivédeni, hogy ott ülsz a nyakán végig és nézed mit csinál. Mondjuk ha nem érted mit miért csinál, kérdezel. Aztán attól függően hogy milyen rafinált v. dörzsölt, úgy vág át a kamu áltudományos halandzsával meg a sok éves rutinból hantázással, ahogy akar. Kurva világ a magyar villanyszerelők világa. Is.

en egyszer nezegettem az okj-s villanyszerelo vizsga kerdeseket, nem vagyok az de a nagy reszet siman tudtam anelkul is.

amugy a tananyaguk nagy reszet a 3 fazisu motorok sokfele bekotese es a foldeloszondak legkabelek stb meretezese teszi ki, ezekre egy lakas szerelesenel nem sok szukseg van. amennyi kell az meg nem bonyolultabb mint egy rj45 aljzat bekotese... a lenyeget ugyse az iskolaban fogjak megtanulni, hanem tapasztalatbol, vagy jobb esetben a mesteruktol. vagy yt videokbol :)

Nekem ez nem tűnik hivatalos listának.

Nem tetszik az oldalban, hogy nem derül ki számomra mint megrendelő számára, hogy nekem ez a lista miért jó? Ellenőrizték a listában lévő szakembereket? Rendszeresen kell továbbképzésre menniük? Vagy csak bárki bekerülhet aki fizet? Ezekről nem találtam leírást, úgyhogy nem is bízom meg ebben a listában. Csak ott van egy lista hogy "villanyszerelők".

Szerkesztve: 2023. 06. 10., szo – 07:22

Fontos tudni, hogy nem minden villanyszerelő munkáját fogadja el a villamos szolgáltató. Mivel papírt már mindenki tud szerezni akár pár hónapos tanfolyammal.

Én amit néztem amikor most villanyszerelő kellett, és nagyon elégedett is vagyok a talált emberrel. https://aramkapocs.hu/fooldal  Az elmű is ezt javasolta.

Itt vannak értékelések is.

Az aramkapocs-hoz csak annyit, hogy engem felvilágosított a szerelő. Havidíjat fizetnek azért, hogy kint legyenek az oldalon, a megjelenés nem kötelező. Szóval attól, hogy a szerelő nincs fenn itt, attól még lehet akkreditált betáp szerelő.

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

Fontos tudni, hogy nem minden villanyszerelő munkáját fogadja el a villamos szolgáltató. Mivel papírt már mindenki tud szerezni akár pár hónapos tanfolyammal.

Semmi köze hozzá alapvetően, hogy a mért szakaszon ki dolgozik. A méretlen szakasz és a mérőhely az, ahol a szolgáltató által elfogadott, ajánlott vagy regisztrált szerelő dolgozhat. Általánosságban az se igaz, hogy a mért szakaszon szebben vagy jobban dolgozna egy ilyen szerelő, mert sokszor nincs benne tapasztalata, lévén nagyrészt mérőhelyeket szerel.

Átlag villanyszerelő cég felépítése: 1 akinek van papírja, és menedzsment képesség függvényében 3-20 utcáról összeszedett segédmunkást foglalkoztat. A 3 még jó lehet mert akkor egy helyen vannak és felügyeli, a 20 esetén már statisztikai alapon tudja csak megtenni mert az már több brigád több helyszínen. Ezek azok akik főleg csak új építésű házakat vállalnak, mert ma már annyira adott a technika hogy csak szándékos anyaglopással lehet elcseszni. 

Ott válik el a hozzáértő a kóklertől amikor egy régi evolúciós házban esetleg terv és jelölések hiányában módosítást kell csinálni. Viszont ezt kevesen vállalják, mert a feladat látszólagos és valódi mérete közt óriási lehet a különbség, és a vevő sem túl boldog ha egy darab új konnektor miatt (több)százezres számlát kap vagy még kőműves és festő is kell a végén (pl bevakolt, sok éve terhelt és emiatt porladós alu vezetékek vannak a falban, arra már jóérzésű kókler sem köt rá)

villanyászkodás:

- egy kis műszaki érzék és releváns tanulmányok

- gyakorlati tapasztalat: megnézed élőben, hogy egy villanyszerelő hogyan csinálja (a profit kell keresned, mert rossz gyakorlatot is meg tudod tanulni).

Nincs villanyszerelő végzettségem, de kamera rendszerek betápját (kültéri villanyoszlop, mérő nélküli általány fizetéssel) vagy CATV node szekrények betápját (mérővel ellátott évi egyszeri fizetős) építettem már ki (jó párat).

Az áramszolgáltató embere jött átvette és rákötötte a hálózatra. Olyan pecsétes villanyszerelő nevében csináltam, akinek volt rá engedély csak ideje nem volt..

aquila non captat muscas

milyen bűncselekményre gondolsz ??? vagy nem értetted amit írtam - vagy nem vagy tisztában a kivitelezések menetével.. vagy azt gondoltad hogy nem tudott róla ?

A villanyszerelő, aki aláírja csak annyit igazol, hogy ő felel a szerelésért - de nem azt írja alá, hogy ő is csinálta.

Amikor ennek a villanyszerelőnek a segédei szerelnek, akkor azok is bűncselekményt követnek el ?? Egyébként ő a városban a szakmai oktató.

Ez bevett gyakorlat, hogy van 2-4 szerelő/cég, akinek szerződése van a szolgáltatóval és van 10 villanyszerelő, akiknek nincs és a szerződéses szerelő nevén fut a bekötés. Persze szakmai szabályok betartásával.

NEM én kötöttem rá a hálózatra, azt a szolgáltató emberei végeztek én előszereltem ott volt a kábel 2-3m ráhagyva - olyan rendelet meg nincs, hogy csak villanyszerelő mehet oszlopra.

aquila non captat muscas

csak azért válaszolgatok neked - mert nem veszed figyelembe, hogy az élet sokkal bonyolultabb és tele van egyedi esetekkel.

Alapjaiban egyet értek veled, hogy aki nem ért hozzá NE nyúljon hozzá - pl. gázhoz én se - sose csináltam, nem tanultam és k.va nem is érdekelt.

Az elektronika, villany az más - talán az hogy faterom villanyszerelő volt és 13 évesen mentem vele szerelvényezni az új házakat és falra rajzolta hogy működik az alternatív kapcsolás (most lebuktam gyerek munkát végeztem).

A konkrét szerelésre visszatérve: az én cégem volt a fővállalkozó, aki a kamera telepítést végezte, én egyeztettem az áramszolgáltatóval, milyen védőtávolságra mit szerelhetünk fel és hogyan, én mutattam be neki a terveket és az egész cuccot ami felkerül (konzol, szekrény, kamera, optika, rögzítés: Band-it/Metz szalag) stb. A villanyszerelő szakival elkezdtük megcsináltunk 2 villanyoszlopot -- majd én folytattam 2 segéddel - igen, volt rajtunk sárga munkavédelmi sisak. Heveder és zuhanásgátló stb. létráról dolgoztam (nem használtam mászóvasat - nem is tudok vele mászni).

A felelősség mindig az enyém volt, mert az én cégem volt a kivitelező (Kft.)

aquila non captat muscas

A villanyszerelés kivitelezési tevékenység. A mkik-nál regisztráció köteles. Az E.V.  bármilyen tevékenységet felvehető a listájára, de a Kormányhivatal időszakosan ellenőrzi és ha nem jogosult akkor törli a tevékenységet vagy a vállalkozót. Ezen kívül vannak a Próbálkozók akikről a NAV és a hivatalok nem tudnak. Ha ilyennel dolgoztatsz akkor nincs garancia semmire.

Magyarországon számlaadási kötelezettség van....😉

Az E.V.  bármilyen tevékenységet felvehető a listájára, de a Kormányhivatal időszakosan ellenőrzi és ha nem jogosult akkor törli a tevékenységet vagy a vállalkozót.

Nem időszakosan, hanem akkor, amikor új tevékenység kerül a listára, akkor megnézik az összeset.

Tavaly egzaktul rákérdeztem erre a hivatalnál, mert évek óta van egy problémás tevékenységi köröm: nem ellenőrizik időszakosan, akkor se, ha épp bemegyek ügyet intézni, amíg nem adok hozzá új tevékenységi kört, addig radar alatt repülök.

Nekem simán nem engedtek felvenni egy tevékenységi kört, mert nem tudtam megfelelő papírral alátámasztani, hogy értek hozzá. A "megfelelő papírba" beletartozik, hogy van rá aktív alvállalkozóm vagy alkalmazottam.

A csavar az, hogy elvileg értek hozzá, van róla papírom is, csak mivel az iskola hanyag volt és nem írtak számot a bizonyítványomba és elveszett a tantárgyfelosztás és a többi, ezért nem tudják megfeleltetni a jelenlegi számoknak.

--

Hosszan.

Vállalkozóként szeretném felvenni az automatizálást, mint tevékenységi kört, de rögtön lepattantam a kormányablakban, hogy fogalmuk nincs, hogy milyen végzettségem van, mondták, hogy KSH-t kérdezzem meg, ott van besorolási állásfoglalás.

KSH-t megkérdeztem, mondták, hogy 5000 pénz, de jelen esetben eltekintenek a pénztől, merthogy fogalmuk nincs nekik se, kérdezzem meg a Belügyminisztérium Nyilvántartások Vezetéséért Felelős Helyettes Államtitkárságot.

Megkérdeztem Belügyminisztérium Nyilvántartások Vezetéséért Felelős Helyettes Államtitkárságot, ott ültek a dolgon, aztán mondták, hogy kérdezzem meg a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatalt.

Megkérdeztem a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatalt, ott is ültek a dolgon, aztán mondták, hogy mivel az iskola jogutóddal szűnt meg, ezért a jogutódnál kérdezzem meg, de nem mondták meg, hogy ki a jogutódja ennek a képzésnek, merthogy fogalmuk nincs, de lábjegyzetben megemlítették, hogy a "[...] szóló 315/2013. (VIII. 28.) Korm. rendelet 46. §-a alapján az Europass bizonyítvány-kiegészítőt kérhetek térítésmentesen", a kormányablakon keresztül.

Vissza kormányablakhoz az egésszel, ott mondták, hogy igen-igen-igen, de ezt csak a központban lehet igényelni, szóval kérdezzem meg a Pest Megyei Kormányhivatal Szakképzési és Felnőttképzési Főosztály vizsgaügyi osztályát.

Írtam levelet a Pest Megyei Kormányhivatal Szakképzési és Felnőttképzési Főosztály vizsgaügyi osztályának, ott ültek a dolgon, aztán válaszoltak, hogy ők csak akkor tudnak EuroPass bizonyítvány kiegészítőt adni, ha az iskola jogutód nélkül szűnt meg, és szerintük a Pécsi Szakképző Centrum a jogutód, de ezt nem saját nyilvántartásból, hanem az interneten kutakodva találta, szóval nem biztos.

Írtam levelet a Pécsi Szakképző Centrumnak, ültek rajta, majd végül válaszoltak, hogy a Baranya Megyei SZC Pollack Mihály Technikum a képzés jogutódja.

Írtam levelet a Baranya Megyei SZC Pollack Mihály Technikum titkárságára, kiderült, hogy igen, ők a képzés jogutódja, küldjek személyes adatokat, aztán ültek rajta, írtam újra, kiderült, hogy akivel leveleztem, felmondott, az utódja nem vette át ezt a levelezést.

Elindult újra a dolog, az iskola felvette a kapcsolatot a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatallal, ahonnan ugye már egyszer lepattantam, ültek rajta, de idézem szó szerint a választ: "Sajnos kollégáimnak nem sikerült a megfeleltetés. Ebben az esetben a javaslatom, hogy állítsanak ki részére egy magyar nyelvű igazolást, amelyben leírják hogy mettől meddig tanult, milyen tantárgyakat, eredményeket, óraszámokat. Sajnálom nagyon!"

Vissza előző hivatalhoz, szó szerint idézve: "Amennyiben a szakképesítéssel rendelkező számára nem állítható ki Europass bizonyítvány-kiegészítő, az Oktatási Hivatalban működő Magyar Ekvivalencia és Információs Központ hatósági bizonyítványt állíthat ki."

Szóval írtam az Oktatási Hivatalban működő Magyar Ekvivalencia és Információs Központnak és vártam, vártam, vártam, egyszer csak válaszoltak: "Irattári rendezés során derült fény arra, hogy az Ön alábbi levelére nem reagáltunk, amiért szíves elnézését kérem.

Köszönettel vettük a helyzetleírását, sajnos, nem egyedülálló eset, hogy egy adott korábbi magyarországi szakképesítést nem feleltet meg jogszabály az újonnan megszerezhetővel. Mindazonáltal szervezeti egységünknek, az Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központjának (MEIK) nincs hatásköre magyarországi képesítések más magyarországi képesítéssel való megfeleltetésére.

[...]

Mint azt Ön is hallhatta, az OKJ-t felváltotta a „Szakmajegyzék”, amelyet a 12/2020. (II. 7.) Korm. rendelet tartalmaz. Eszerint az Ön képesítése talán az „Elektronika és elektrotechnika” ágazatba tartozik, amelynek a felelőse az Innovációs és Technológiai Minisztérium."

Írtam az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak, ahonnan válaszoltak, hogy "Szakképesítések (szakmák) egymásnak való megfeleltetése önmagában nem lehetséges, illetve nem értelmezhető (ha kimondjuk, hogy A szakképesítés megfelel B-nek, akkor a két szakképesítésnek ugyannak kellene lennie, tehát nem lehetnének A és B), így a különböző időszakokban megszerzett szakképesítések között sem lehet azonosságot, maradéktalan megfelelőséget kimondani, hiszen az idők folyamán változtak a szakmai tartalmak, továbbá az oktatás és a vizsgáztatás szabályai is. Így a megfeleltetés minden esetben csak valamilyen külső szempont vonatkozásában vizsgálható, az adott képzést korábban folytató iskolák dokumentumai alapján tud dönteni a hatóság (a kormányhivatal) a szakképesítéssel végezhető tevékenységek köréről, ill. adott tevékenység esetén a szakképzettség megfelelőségéről."

Na, itt engedtem el a dolgot kicsit több mint két év után.

--

Ha tudsz megoldást, hogy mindenféle hivatali packázás nélkül fel tudom venni tevékenységi körnek, akkor ne tartsd magadban... :)

Részvétem. Tényleg.

Ha egyetemi képzésről lenne szó, akkor azt mondanám, hogy kérni kell az adott egyetemről hitelesített tantárgyleírást. Majd ezzel lehet házalni másik egyetemen tárgyelismertetés végett. Sokan küzdöttek ezzel az ötéves -> BSC átállásnál.

Személyes, kicsit hasonló, de nem ennyire durva sztorim: OKJ képzés.
Anno ez még szakmai felsőfokú képzésnek számított (informatikus-térinformatikus 54 4641 03). Az emberek 90%-a nem is érti, hogy hogyan fordulhat elő, hogy valaki "szakmai végzettsége felsőfokú, de iskolai végzettsége középfokú". Hát így.

Ha valaki rákeres erre az OKJ azonosítóra, akkor informatikus, rendszerinformatikus néven is megtalálható - igaz, később nevezték át. Mivel az OKJ számok is változtak, ezért sokan még további számokat hiányolhatnak az OKJ szám végéről. Pl: 54 481 03 0010 5401 (Informatikai hálózattelepítő és  -üzemeltető), 54 481 04 0010 54 07 (Térinformatikus).

Persze az OKJ-t már beszántották, így csak még nagyobb a káosz, ha valami 10-20 éves történetet kell bizonyítani, elmagyarázni.

Szép iskolapéldája a magyar bürokráciának, ha az áldozat senkit nem kent meg a szopatási folyamat alatt :(

Vajon mi működne ebben a tetves országban, engedélyezve lenne építési terv , katasztrófavédelem venne át egyetlen kibaszott kéményt is, kapna-e a paraszt beutalót szakrendelèsre 4-6 hónapnál hamarabbra, ha senki nem kenne meg soha senkit?

Nincs ilyen nyilvántartás. Van az áramkapocs, meevet ahova az kerül fel aki befizeti az X havi díjat, lényegében mint valami önreklám. Regisztrált/ajánlott szerelők jó része pedig a lehető legtrógerebb. Rendszeresen megyünk utánuk javítani, mert ugye a hibás/gagyi munkát zsebbe egy húszasért meg átveszi a szolgáltató tróger embere. Ez sajnos így megy. Nem megfelelő keresztmetszetek, szar érvéghüvely, trágya kivitelezés - a földelési ellenállásról nem is beszélve. Akik műszerpark helyett egy 5ezer Ft-os multiméterrel dolgoznak, azok nem szakemberek, hanem bohócok - és hidd el, sajnos szolgáltatói oldalon is tapasztalható ez, nemhogy a regisztrált szerelők körében (apropó, ők már nem bonthatnak plombát...)

A kérdésedhez hozzászólva, egyébként mégis mit akarsz méretni vagy felülvizsgáltatni a hálózatodon. Van valami konkrét hibajelenség? Eladásra kerülne?! (meglévő fázisonként max 32A betáp, ha megfelelő értékű ÁVK-val ellátva nem kell VBF). A villamosbiztonsági felülvizsgálók egy nagyobb csoportja pedig pusztán papírgyártással foglalkozik - meg sem jelennek mérni, sokaknak nincs is mivel. Egy kamu gyári számú eszközt tüntetnek fel a vizsgálati lapon - érdemes ezzel is vigyázni. A képesítésük feltétele, meglepő módon itt is "nyócátalánoss" és egy villanyszerelő szakmunkás papír. Szóval nagy fizikai és elektromosságtani eszmefuttatásokra nem kell számítani, feltéve ha nem technikus vagy üzemmérnök a felülvizsgáló.
Érdemes megméretni - már ha ennyire érdekel a hurok ellenállásokat, a földelési ellenállást illetve szemrevételezéssel megnézni, kicseréltetni az esetlegesen elavult lakáselosztót. Utólag lehet túlfeszültség/villámáram védelmet is beépíteni, de hogy az ténylegesen jó legyen ... na az se lesz olcsó. Ha nem lenne ÁVK, talán azt a legfontosabb - meg a gagyi KMSZ-ek cseréje, megfelelő értékűre.

Egyetértek, de annyival egészíteném ki, hogy 

Jelenleg villanyszerelői körökben is egy hatalmas káosz van, ami az elmúlt években történt adhoc áramszolgáltatói szektor átalakulásának köszönhető. Most kezdik rendezni a szolgáltatók az egész ajánlott szerelői rendszert.

Fontos tudni, hogy a regisztrált szerelők külön oktatásokon vesznek részt (ez pénzes, de nem drága), így frissebb a tudásanyaguk, aminek köszönhetően kevesebb annak az esélye, hogy a későbbiekben vezetékelheted át az egészet. Egyébként a vsz-ek nagy része 60+-os, ami persze nem probléma, ha friss a tudás.

A meeveten minden _regisztrált_ szerelő megjelenik ingyenesen (fizetni ezért talán nem is lehet), kereséskor elsősorban a szolgáltatóval meglévő kapcsolat alapján vannak sorbarendezve és jelölve van, ha pl. plombabontásra jogosultak.
Az áramkapocson elsősorban az eon szerelői jelennek meg, és az fizetős, de referenciák tekintetében kicsit erősebb, mint a meevet-es.

Az ajánlott szerelők a regisztráltaknál több oktatáson vesznek részt, nekik FAM vizsgás szerszámaik is vannak, illetve pár évente ezekre pénzt is kell áldozniuk.

Cserébe kötnek velük közvetlen szerződést a szolgáltatók, és tudnak plombát bontani is.

Ezek persze nem védenek attól, hogy ne kutyaütőbe szaladj bele, de talán kevesebb az esélye.

Az ajánlott szerelők a regisztráltaknál több oktatáson vesznek részt, nekik FAM vizsgás szerszámaik is vannak, illetve pár évente ezekre pénzt is kell áldozniuk.

Az ajánlott és regisztrált villanyszerelő között az a különbség, hogy MVM/*ÁSZ vagy E.ON terület-e. Ezért van az, hogy Zala megyében van összesen 16 fő ajánlott szerelő és Pest megyében meg több mint négyszáz; illetve ugyanez igaz fordítva is, regisztrált szerelőt jóval kevesebbet találsz MVM/*ÁSZ területen. A plombabontás ettől független jog és szintén területfüggő.

Jaja, semmi értelme ezeknek az oldalaknak. Persze aki laikus, azt hiszi itt talál valami igazi szakembert. Egy alkalommal szorultunk rájuk, de még egy lakatfogója sem volt az embernek - a pozidriv és SL/PZ csavarhúzóról nem is beszélve. Egyébként itt is jellemző ez a más csinálja meg a munkát (többnyire fogalmatlan segédmunkások) majd a papírt valaki lebélyegzi.

Oktatás ide vagy oda, többnyire kalap szar munkát végeztek ez a tapasztalat. Kivételek mindig vannak, tisztelet nekik - csak sajnos itt nem kivételnek kellene lenni, hanem 100% tökéletes és szabályos munkavégézsnek.