Magyar állampapír befektetésem ....

Fektetsz-e magyar állampapírok valamelyikébe?

Volt és van!
41% (455 szavazat)
Volt, de már nincs!
6% (62 szavazat)
Nem volt, de már van!
3% (36 szavazat)
Nem volt, nem is lesz!
13% (146 szavazat)
Nincs, de lesz!
8% (88 szavazat)
Nincs és nem is lesz!
26% (289 szavazat)
Egyéb, leírom.
3% (31 szavazat)
Összes szavazat: 1107

Hozzászólások

Hát hónapok óta tervezem, de még nem vett rá a jó lélek :D

Fedora 38, Thinkpad x280

Van, de folyamatosan megy át ingatlanba.

Szerkesztve: 2023. 06. 09., p – 09:18

Volt, de valszeg jó darabig nem lesz megint. Túl nagy arányú a lakossági állampapírok mennyisége, túl látványosan terelik be a nyájat ebbe a befektetési formába. Egy esetleges pánik esetén (amire a bankszektorban mostanában sok példát láttunk) nagyon kíváncsi lennék, hogy kezelné az állam a tömeges papíreladásokat/feltöréseket. ;)

Mindeközben elég látványosan közlik folyamatosan, hogy pénz nincs már az államkasszában. Majd a hőn utált EU, ha megsegít, akkor lesz minden más is.

It is our choices that define us.
Thinkpad X1 Carbon | Arch linux

Prémium állampapírnál nincs kötelező visszavétel lejárat előtt, de azért hogy vegyék is most pl. 1% büntetésért visszaveszik (99%-on, + bukod a kamatot, ha kamatfizetés előtt veszed ki). Viszont ez nincs kőbe vésve, ha nagy lesz a gebasz, akkor vszleg ez a 99% lesz kevesebb. Van egy csomó elemzés/jóslat erre manapság a médiában, de nyilván akkor derül ki hogy mit reagál a jegybank(?) ha tényleg gáz van.

Pontosan. Nincs rá semmilyen garancia, hogy mi fog történni ekkor.

Én személy szerint nem bízok egy fillért sem olyan bandára, akiknek az államháztartást sem sikerül elvinni úgy, hogy 10 éven át elvileg dúskáltak a pénzben. 🤣 A hiány kíváncsi leszek mennyi lesz év végén. 10%? 🤣

It is our choices that define us.
Thinkpad X1 Carbon | Arch linux

Szerintem inkább az lesz a kérdés, hogy mikor és egyáltalán fizetnek-e valamit (vagyis tolni fogják a lejáratokat)?

Szerk: még annyi, hogy kérdés, hogy meglépnek-e valami olyan "lenyúlást", mint a magánnyugdíjas dolog volt a luk betömésére? :)

A magánnyugdíjak "lenyúlása" legjobb dolog volt ami történhetett, már ami az ilyen jellegű befektetést illeti. Majd csak figyeld, hogy borul össze a globális magánnyugdíjrendszernek hazudott lufi 10 év múlva...vagy előbb ha így mennek a dolgok.

Az állampapír "lenyúláson" elmélkedni meg elég nagy blődség. Mégis hova nyúlnák le?

A MNB próbálkozásai szerintem már ebbe az irányba mutatnak: http://www.zsiday.hu/blog/mikor-lesz-m%C3%A1r-digit%C3%A1lis-jegybankp%…

Az állampapír "lenyúláson" elmélkedni meg elég nagy blődség. Mégis hova nyúlnák le?

Szerintem a "lenyulas" kicsit tuldramatizalt.

Allamkotvenyekhez nem hiszem, hogy hozzanyulnanak, mert azt elsosorban intezmenyi befektetok veszik, elkoszonhet az orszag a kulfoldi befektetoktol kb., ha megcsinaljak.

A lakossagi papiroknal nagyobb a mozgaster, ott lehet jatszani pl. a visszavasarlasi lehetoseggel.

"mert azt elsosorban intezmenyi befektetok veszik, elkoszonhet az orszag a kulfoldi befektetoktol kb., ha megcsinaljak"

Ha megnezed a konkret intezkedeseket, illetve Nagy Marton nyilatkozatait, abban szokatlan oszinteseggel benne van, hogy a fo kituzott cel, hogy a kulfoldi befektetoket helyettesitsek a hazaiakkal. Az intezmenyi befektetok meg torvenyi erovel lettek most kotelezve az allampapirvasarlasra es megtartasra. Minden intezkedes arra kesziti elo a terepet, hogy szukseg eseten akar ezt is meg tudjak csinalni. Nem mondom azt, hogy most konkretan ez a terv, nem logikus, hogy ez legyen. Szerintem elobb valami "soft" megoldast fognak bevetni, pl durvan lenyomjak a kamatokat, kozben elkezdenek nagy mennyisegben forintot kibocsatatni a jegybankkal - fokozatosan inflaljak el az adossagot. De az teny, hogy ezek a valtozasok a "hard" allamcsodot is egyre konnyebben kivitelezhetove, es politikailag tulelhetove teszik.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

PL attól, hogy egyszerre annyira sokan akarják kivenni a pozícióikat, hogy az már meg tudja nyomni lefelé egyes részvények árfolyamát annyira, hogy hirtelen pirosba kerül az egész portfólió. Igaziból nem vagyok teljesen képben, hogy a nyugati világ magánnyugdíj rendszerei pontosan hogyan vannak kitéve a részvénytőzsdéknek, szóval nem állítom, hogy ez jelenleg egy valós scenárió, de az tény, hogy az elkövetkezendő időben eddig nem látott helyzetek lesznek a mai 60as korosztály nyugdíjazása miatt.

Én a magam részéről próbálom minden olyan befektetési formától nagyon távol tartani magamat, aminek a nevében szerepel a "nyugdíj" szó.

Csaba

> PL attól, hogy egyszerre annyira sokan akarják kivenni a pozícióikat

Ez mitol lenne? Egyszerre sokan kiveszik a penzt es aztan mit kezdenek vele? Ha fogyasztanak belole, az visszakerul a gazdasagba, megjelenik bevetelkenet.

A nyugdijmegtakaritas nem mas forma mint barmi mas. A kulonbseg az, h. adomentes addig, amig nem veszel ki belole, de ettol fuggetlenul ugy mukodnek, mint barmilyen megtakaritas ahol ugy es akkor csoportositod at a penzed, ahogy akarod.

Nem tudom, más országokban hogyan van, de Angliában pl. az adómentességért cserébe nem tudod csak úgy szabadon kivenni a pénzt 55 éves korod előtt.

Megrendülhet a befektetői bizalom, de nincs olyan opció, hogy akkor adjatok el mindent és kérem a markomba a kp-t.

Számlatulajdonosként arra van lehetősége az embernek, hogy a pénztár által adott befektetési csomagok közül választ, hogy mondjuk a növekedésiből tegyék át a pénzét a kiegyensúlyozottba. Abban lehet, hogy a részvénykosár része valamivel kevesebb, és valamivel több van mondjuk állampapírban. Vagy átmehet másik pénztárhoz, ahol szintén ilyen csomagok közül választhat. Van olyan konstrukció, hogy nem előre csomagolt dolgok közül válogat az ember, hanem konkrétan mondhatja, hogy mondjuk apple részvényt vegyen a pénztár az ő számláján lévő pénzből vagy egy kávézót a szomszéd faluban. Erről a saját magad által menedzselt opcióról az emberek nagy része nem is hallott, mert jellemzően a munkáltató nyit nekik valahol egy számlát és utána szarnak az egészbe. Ráadásul a legnagyobb önmenedzselős pénztárnál pl. nem lehet üzleti ingatlanba fektetni, csak az általuk kínált elég nagy listán lévő részvényekbe.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nálunk jelenleg kicsit vegyes. Adómentesen a teljes megtakarítást akkor lehet felvenni, amikor eléri a tag a nyugdíjkorhatárt (jellemzően 65 év). Viszont 10 év után lehetőség van bizonyos mennyiség kivételére, ha jól rémlik, jelenleg az a helyzet, hogy a hozamot (vagy annak egy részét) adómentesen fel lehet venni, feltéve, ha az már 10 évnél régebben bent van. Viszont ilyen jellegű adómentes pénzfelvételt csak adott időszakonként egyszer (ha jól rémlik öt év) lehet meglépni. Ráadásul eltérő a szabályzás attól is függően, hogy mikori a pénztártagság (1995 óta, amikor az ÖNYP indult, többször változott a szabályozás, így a korán belépőkre más szabályok vonatkoznak).

Induláskor még nem volt portfólióválasztási lehetőség, jelenleg már van, ezt általában évente egyszer lehet megtenni. Saját magad által mendzselt opció nincs, erre viszont van másik konstrukció, a nyugdíj előtakarékossági számla, ott magadnak veszel tetszés szerint értékpapírt.

Tudnak fizetni mindig, mert legfeljebb elinflaljak a forintot (ennek ugye feltetele, hogy a jegybank vezetosege feltetel nelkul kooperaljon a korlatlan forintkibocsatasban).

Mas kerdes, hogy ennek milyen hatasa lesz a gazdasagra. Ha Magyarorszag dontoen exportor lenne, akkor semmilyen. Viszont, ugy hogy minden amit exportalunk, ahhoz kb hasonlo erteku alapanyagot/energiat importalnunk is kell, igy mar eleg nagy baj lesz belole.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

99%-on, + bukod a kamatot, ha kamatfizetés előtt veszed ki

Nem bukod. Legalabbis az aktualis-1 szeriaban meg nem volt ilyen. Irja valahol a mostanira, hogy a felgyulemlett hozamot nem fizetik ki?

szerk: trey lehet elnezest kell kernem a piramisos abrad alatti threadert, talan tenyleg arra a szintu leegyszerusitesre van szukseg

Nem nekem volt igazam, ha szó szerint nézzük.
Kamatot nem bukod elvileg, napi vételi árfolyam tartalmazza a felgyűlt kamatot: Vételi nettó árfolyam + Felhalmozott kamat = Vételi bruttó árfolyam. 
Viszont mivel a kamatot nem tudod kivenni a "vételi nettó árfolyam"-tól függetlenül (csak a kamatfizetések alkalmával kapod meg attól függetlenül), ezért ebből látszik szerintem, hogy lehet úgy játszani a vételi nettó árfolyammal (ami naponta változhat), hogy ne érje meg kivenni lejárat előtt (ez nem konteó, csak egy lehetséges scenarió). 
"A névérték visszafizetése a lejáratkor egy összegben esedékes." - ez benne van az ajánlattételben, ez garancia. 

Napi árfolyamok itt: https://webkincstar.allamkincstar.gov.hu/wi-srv-web/reportExchangeRates…
Ennek az árfolyamnak azért vannak feltételei, minden lap alján le van írva ez: "Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. által meghatározott fenti árfolyamok a Magyar Államkötvények esetében napi maximum 100 millió Ft névértékű állampapír visszavételére, valamint a rendelkezésre álló készlet, de napi maximum 100 millió Ft erejéig történő eladásra, Bónusz- és Prémium Magyar Állampapír esetében napi maximum 50 millió Ft névértékű állampapír visszavételére jelentenek kötelezettséget. Bármely árfolyam változtatásának, és a forgalmazás felfüggesztésének jogát a Magyar Államkincstár (a továbbiakban: Forgalmazó) fenntartja. A Forgalmazó árfolyamot akkor is jegyez, ha az adott értékpapírból állománnyal nem rendelkezik. Az adott állampapír árfolyamjegyzése a kamatfizetést, valamint a lejáratot megelőző 2 munkanapon szünetel. Bruttó árfolyam = Nettó árfolyam + esedékesség napjáig felhalmozott kamat. Befektetési megbízásait a Forgalmazó - az értéknap-váltásra figyelemmel -, a mindenkori hatályos Üzletszabályzatában meghatározott feltételek mellett teljesíti. A Forgalmazó a mindenkor hatályos adójogszabályoknak megfelelően teljesíti az adó levonását, melynek megállapítása és levonása a kifizetés napján történik.(EHM: kormányrendeletben rögzített módon számított egységes hozammutató, ISMA: Nemzetközi Értékpapírpiaci Szövetség Actual/Actual módszeren alapuló ajánlása)"

Egy PMÁP nyilvános ajánlattétele (2027/J-t néztem meg, de a többi is hasonló): https://www.allampapir.hu/dokumentumok/c7a058bf-10b1-44ef-9823-02cef05b…
Mindenki úgy értelmezi, ahogy akarja, nekem így sikerült. 

Elég nehéz lett volna egy olyan álláspontot tartani, aminek az ellenkezőjét többször teszteltem már élesben (adtam el állampapírt nem fordulókor), napi szinten jelzi az államkincstár app, hogy mennyi az annyi. Beteszed, pár nap alatt ledolgozza az 1% "büntetést" (ha idő előtt kivennéd), utána amit látsz, az a teljes lóvé. Semmilyen kamatokat nem visz semmi.

Bocs, hogy ilyen szájbarágóba' írom ezt de indokolt itt a HUP-on sajna.

trey @ gépház

Miért védeném/tartanám? Emlékezetből írtam valamit, többen jeleztétek, hogy nem korrekt, utánanéztem, és igaza volt annak aki írt, rosszul emlékeztem. Az eredeti kommentet már nem tudom módosítani, ezért utána leírtam, hogy hibáztam, illetve még a logikát is ami mentén gondolkodtam, hogy legyen hozzáadott érték (hátha valakinek ez a komment az volt), ne csak böfögés. Rossz állítást nyilván nem védek (ez nem álláspont volt, hanem egyszerűen rosszul emlékeztem), semmi érdekem nem fűződik hozzá. 

Illetve teljesen egyetértek trey megállapításával, hogy "pár nap alatt ledolgozza az 1% "büntetést" (ha idő előtt kivennéd)" a jelenlegi feltételekel, ezért is vettem. A komment lényege nem ez volt, hanem az, hogy azért ez nem ilyen fehér vagy fekete, jó vagy rossz, hanem vannak paraméterek, amik nagymértékben befolyásolhatják, hogy akkor ez jó befektetés volt-e vagy sem. Majd meglátom utólag. 

Bocs, hogy ilyen szájbarágóba' írom ezt de indokolt itt a HUP-on sajna.

Nem kapcsolodik igazabol a temahoz, de ezt a megjegyzest nem tudom hova tenni. A magam neveben beszelek, en nem vagyok penzugyi szakember es ez nem is az a forum ahol nyuzsognie kellene ezeknek. Oszinten szolva nagyon nem is erdekel a tema, igy nekem hasznos a szajbaragos leiras. Termeszetesen orulok, ha fial a penzem, de ha nem muszaj nem szanok ra orakat/napokat, hogy megertsem a mindenfele kotvenyek, reszvenyek, stb. mukodeset. Ami bonyolult/kockazatos azt inkabb hagyom. Lehetne mondani, hogy akkor ne is foglalkozzak vele, de ugyanigy el lehetne hajtani akkor errol a forumrol azokat akik most ismerkednek a Linuxal.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Itt most azert eleg sok mindent keverunk.

  • Eddig PMAP-rol volt szo, ott ha ido elott kiveszed, akkor az a nevertek visszavasarlasi arfolyama + osszegyult kamat. A visszavasarlasi arfolzam most epp 99%, de valoban, nincs garancia arra, hogy ez holnap nem lesz-e 98%, vagy epp nulla. Utobbi kevesbe valoszinu.
  • A nem-lakossagi papirok (ertsd: nem PMAP, BMAP, EMAP, ...?) esetben nincs ilyen, ott piaci arfolyam van, ergo lehet vele persze bukni is, de a piac bearazza a felgyulemlett hozamot is. Azaz ha pl. holnap lenne esedekesseg, akkor ha ma meg akarod venni tolem, nyilvan kifizettetem veled a maradek 364 napot (ami igazabol nem is 364, de ebbe most ne menjunk bele, lasd Day-Count Convention)
  • "A névérték visszafizetése a lejáratkor egy összegben esedékes." - ez benne van az ajánlattételben, ez garancia. Ez stimmel, minden mas parameter egy vagy tobb piaci szereplon mulik.

Kamatot nem bukod elvileg

Ha mégis úgy lenne, hogy bukod, akkor tudok egy jó bizniszt: megveszed kamatfizetés előtti napokban, megvárod a kamatfizetést, utána meg eladod, és veszel belőle egy olyat, aminek a kamatfizetése rövid időn belül történik, megvárod a kamatot, stb. :)

+ bukod a kamatot, ha kamatfizetés előtt veszed ki)

Kifejted ezt, vagy így, indoklás nélkül mehet a FUD sorba?

Van egy csomó elemzés/jóslat erre manapság a médiában,

Mi is olvastuk a Telex hangulatkeltését, meg egy napra rá ugyanott azt, hogy miért erősen valószínűtlen az a forgatókönyv, amit előző nap leírt a HOLD-os ember. 

trey @ gépház

HOLD-os ember

Az MNB 17,4 millió forint bírságot szabott ki a HOLD Alapkezelőre:

Az MNB mindkét alapkezelőnél feltárta, hogy azok javadalmazási modelljei – és ezen belül az osztalékra jogosult tulajdonos munkavállalók számára történő osztalékkifizetések megállapítása és kifizetése – túlzott kockázatvállalásra, az alapkezelők által kezelt alapok és a befektetők érdekeivel ellentétes eljárásra ösztönözhette az érintetteket.

...

A HOLD Alapkezelő emellett nem tartotta be az alapszabályában rögzített, az osztalék mértékére vonatkozó korlátokat. ... HOLD Alapkezelő esetében továbbá kis számban befektetési limitsértésre is sor került, illetve a végrehajtási partnerek meghatározásánál és informatikai téren is szabálytalanságok merültek fel.

Azt nem írtam, hogy a bankszektorban történt pánikok (és bankcsődök) hol voltak és volt-e bármilyen - lényeges - hatása a magyar gazdaságra. Csupán arra céloztam a zárójeles megjegyzésben, hogy láthattunk mostanában példát arra, hogy milyen szélsőségesen reagálnak az emberek némely esetben. Ez megtörténhet a lakossági állampapírok esetében is simán.

Szóval eleve semmi értelme a kérdésnek. Aki meg nem emlékszik mostanában a témában egyáltalán semmire, azzal felesleges beszélgetni erről.

Remélem kellően kifejtettem, mire gondoltam.

It is our choices that define us.
Thinkpad X1 Carbon | Arch linux

Nincs, de ha forintban kapnam penzem biztos, hogy lenne.

A PEMAPból kapott kamatot, bár nekem sok eurós papírt nem sikerült vennem, visszapakolom az EMAP-ba. A párnacihánál a 3% körüli EUR kamat sokkal jobb. Az euriborhoz kötött, ami 2,9x % körül volt amikor indult a papír, most 3,45% körüli. Amit euróba tettem, azt nem tervezem visszaváltani forintra.

Valsz most eladáskor a vételi dollár-forint árfolyam és eladáskori dollár-forint árfolyam különbségéből számolt árfolyamnyereségre kamatadó + szochó. A szochó itt, ha az éjjeli edényes rendelet nem írta felül, akkor a bérből vont szochó maxal együtt számít. És persze fifó, tehát nem lehet azzal okosítrani, hogy a később, drágán vettet adja el előbb.

Elvileg lehetne külföldi papír tbsz-ben is (nem mindegy melyik bank/cég), ahol megúszná ezt. De most hogy kirúgtak minket a picsába az usa-magyar kettős adóztatást elkerülő megállapodásból, ez nehezítheti a dolgot. Nem biztos, hogy így tbsz kompatibilis az usa tőzsdei papír.

Az is.

És nem világos, h hogyan tudok venni usa részvényt (S&P500 főleg)? Interactive brokers plö? Időnként csipegetnék, pár 100eft nagyságrendben, de hosszútávon.

És ht igen, az adózás. Ezt figyeli valaki, és ha nem önbevallom, akkor nagyon megkukiznak, vagy a kishalakkal senki sem törődik?

Szerkesztve: 2023. 06. 09., p – 10:16

-

Volt/Van, de nem tudom, hogy az év vége előtt esedékes államcsőd esetén mi lesz vele?
Remélem csak átmenetileg zárolják!

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Attól szerintem nem kell tartani.

Az összes iskola előbb lesz bezárva, minthogy államcsőd legyen.

Maga a miniszterelnök jött azzal, hogy a piaci finanszírozás a legjobb, mert ahhoz nem kötődik semmilyen feltétel. Mivel az ideológiai harc pedig fontos, ezért a piaci finanszírozás is szükséges.

nem volt, van, de már nem lesz!

volt, nincs, de lesz!

nem volt, van és lesz!

Van egy olyan altalanos igazsag, hogy abbol sose sul ki jo dolog, ha ugyanarra megyunk mint a tomeg (lasd CHF hitel). Hiszen mindenki nem jarhat jol egyszerre, lesz vmi hatulutoje vmilyen formaban elobb vagy utobb.

Most hogy "eros" a forint, inkabb EUR-t veszek...

Attól senki nem fél, hogy jogutód nélkül megszűnik Magyarország? :)

Csak, hogy én is adjak tippeket a félnivalóhoz. :P

Az OCD egy kicsit mast jelent. Az "igazi" OCD nem a rendmania, hanem az olyasmi korkep, amikor nem tudsz elmenni otthonrol, mert kenyszeresen 10x is visszamesz az utcarol, hogy megnezd, hogy elzartad-e a gazt, bezartad-e az ajtot. Meg amikor nem tudod abbahagyni a kezmosast, mert rettegsz a lathatatlan bakteriumoktol. Ez egy eleg huzos dolog. Nem tudom, hogy trey mire gondolt, de nem hinnem, hogy ilyen nyiltan vallalna, ha barmilyen konkret pszichitariai problemaja lenne.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Az "igazi" OCD 

Az OCD-nek vannak fokozatai. Nekem van, bar meglehetosen gyenge. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha odafigyelek arra, hogy eppen beriasztok, bezarom az ajtot stb. akkor minden oke, mehetunk, de ha valaki kozben megzavar, es autopilot modban megy a cselekves, akkor siman el tudok bizonytalanodni, hogy beirtam-e pl. a riasztokodot, amit ugy 16486851612412 csinaltam mar meg az eletem soran, es semmi, de semmi oka nincs racionalisan, hogy most epp ne csinaltam volna meg.

Olyan sem volt meg, hogy visszamentem, es jogos volt a felelem, mert valami kimaradt. Sosem maradt ki semmi, megis szarul tudom erezni magam, ha mondjuk pofaznak hozzam, mikor ajtot zarok, es nem megyek vissza megnezni.

Érdekes dolgok ezek amúgy, mert az ajtózárással nekem is ez van, ha nem figyelek rá, akkor kétségeim támadnak, hogy bezártam-e, de mindig bezárom. Viszont az autó esetében soha nem volt még olyan, hogy elgondolkodva, vagy sietve, vagy megzavarva kiszállok, és elkapna ugyanaz az érzés, hogy behúztam a kéziféket és/vagy sebességben hagytam? Soha. Pedig már volt olyan, hogy elfelejtettem (pedig pont meg voltam győződve, hogy biztos behúztam a kéziféket) és elgurult az autó, rá egy másikra egy bevásárló központ parkolójában (nem történt kár szerencsére). Tanulság? Azóta sincs ilyen érzésem, és nem változtatott meg semmit. De az ajtó bezárásánál azóta is ezt van :D

Állami finanszírozású oktatási intézményben dolgozok...
Szóval a befektetés az este a gyereket az ágyba, oszt jónapot.

mindig is volt, de nem sok, a megtakaritasaimnak csak kb 5-10%-a.

én is csak a megtakarításaim 20-30%át raktam forint alapú állampapírba, a többi euró alapú + részvény, valuta. Nem is nagyon tervezek nagyobb arányt mert félő, hogy elinflálással fogja könnyíteni a kormány a kifizetéseket.

csak egy kicsit félrevezető, hogy hozamnak meg kamatnak nevezik amit kapsz utána, nem pedig értekmegörzés kiegyenlítésének.

Régebben (2019 július előtt talán) még bevételként tekintettek rá és adózni is kellett az "értékmegőrzés" után.

Valójában soha nem tartotta az értékét se hisz évről évre csak hígul a pénzünk az EUR/usd/chf-hez képest. 

[x] Nem volt, nincs, és ki tudja, mit hoz a jövő,

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Szerkesztve: 2023. 06. 10., szo – 14:00

Nem bízok bennük, de maga az alapötlet nem rossz. Ha nem lesz ekkora államháztartási hiány akkor talán meggondolom magam.

A nyugat? :) Minden nyugat vagy csak bizonyos nyugat? Mindegy. Ettől még ez a befektetási forma alkalmas arra hogy az államháztartási hiányt finanszírozzák belőle, és én ebben nem szeretnék részt venni. Mivel napi szinten írnak át olyan szabályokat ami kiszámíthatatlanná teszi a befektetéseket, és nincs kontrolom felette, így egyszeűen ebbe a vonalba nem szállok be. INkább valami értékállót veszek, ami nem egy bizalom jellegű dolog. 

De akkor most a rémhírkeltésen felül: BMÁP vagy PMÁP?

Hát... "A kamatbázis megegyezik az adott kamatperiódusra alkalmazandó
kamatmérték meghatározásának napján és ezt megelőzően tartott
összesen négy eredményes, 3 (három) hónapos hátralévő futamidejű
Diszkont Kincstárjegy aukción kialakult átlaghozamok adott aukción
elfogadott mennyiségekkel súlyozott számtani átlagával, amely a kerekítés
szabályai szerint, 0,01%-ra kerekítetten kerül meghatározásra, azzal,
hogy amennyiben ez az érték nulla vagy negatív lenne, akkor a kamatbázis
0%-kal, azaz nulla százalékkal egyenlő."

Ez a BMAP, ezzel a DKJ hozamhoz kötés van benne, és elég gyorsan követi, viszont jóval a PMAP előtt lejár. A PMAP az évesen vizsgálja az inflációt, és jól eltolva kapod. Ugyanakkor perpill még az idei, és valójában a 2024-es kamatok is adottak, de 2028-as vagy 31-es lejárattal tudsz már csak venni. Meg kell gondolni, hogy a jelelegi 99%-os névérték visszavásárlás mennyire jó neked, hogy ha kell a zseton, vagy simán váltani akarsz. Értelem szerűen ha már 1db kamatfizetés történt, akkor mindenképp pluszban leszel. Amit már pedzegettek máshol, hogy az valóban előfodulhat, hogy a visszaváltási árfolyamot csökkentik, illetve magát a visszaváltást egyéb módon megvariálják.

Van még a magyar államkötvény 2027/B története, ami szintén 3 hónapos kamatperiódust ad, de a BUBOR alapján változik.

Relatív könnyen össze tudsz olyan portfóliót pakolni magadnak, amiben van rövidebb DKJ (ennek hozama van, mert alacsony árfolyamon veszed és 100%-ot fizet), hogy ne minden pénzed hosszú távon legyen, lehet benne közepes, 3-4 éves lejáratú állampapír, és igény esetén hosszabb. Ez utóbbinál az épp lezárt PMAP-ok voltak kecsegtetőek. Meg kell nézni az egyéb lehetőségeket, és hogy ha szimpatikus, akkor melyik állampapír konstrukció.

Erre az államra a monopoly pénzemet se bíznám! xD

Egyéni számlákat ígértek, én 2 ember ügyében tudok nyilatkozni, 3 ember példájából aki kijárta hogy neki magénnyugdíjpénztára legyen/maradjon meg. 2 ember nyugdíjas lett ezen időszak alatt akinek "elvették" az mnyp-jét. és a másik 3 ember adataiból azt számoltam ki hogy egy 15%-al most magasabb nyugdíjat kapna ha nem az állami marad. Nem a jobb vagy rosszabb vitát szeretnék, hanem hogy egyéni kimutatás lesz, ez volt az ígéret. De így hogy nicns számla bármennyit mondhatnak. ebból a nem reprezentatív példából most azt ltom hogy már 15% minusz. 

Mindenképpen lenne, mert a magánnyugdíj-rendszerben csak a nyugdíjbefizetések kisebb része került a magánnyugdíj-pénztárakhoz, cserébe az állami nyugdíj csak a 'normál' nyugdíj kétharmadát fizette volna ki (többé-kevésbé arányosan a befizetéssel), viszont az a kétharmad természetesen akkor is jár, ha a magánnyugdíjpénztár semmit nem fizetett volna.

A csavar az volt a dologban, hogy ha valaki már mondjuk 20 vagy akár több éve fizette teljes egészében az állami nyugdíjat, és belép a magánnyugdíjpénztárba, akkor is csak a normál nyugdíj kétharmadát kapta volna az állami nyugdíjrendszerből, tehát ha befizetés/hozam alapon nézzük, akkor az addigi befizetése egyharmadát bukja. (én ezért nem léptem át)

Köszönöm, igen ezt ismerem (ill hallottam hogy van de soha nem néztem), de ez csak a befizetés. Koránt sem ugyan az mint egy számla. Egylbként én is egy jól konstruált állami rendszr mellett tenném le a voksot de a jelnelegire nem mondanám azt hogy korrekt megoldás. Alapból ez az alapképzés nem korrekt. Gyak nem inflációkövető. 

Ez csak egy számsor lista. Eleve csak egy üres lufi volt az egyéni számlás listázás, mert nincs mögötte pénz.

Másrészt csak 2013-tól listázza. Korábban valaki írta hasonló témában, hogy külföldre letelepedéskor, munkavállaláskor az ottani hatóság bekérette vele a magyar nyugdíj nyilvántartási adatait is. Szóval kikérte a magyaroktól és meglepődve látta, hogy a kötelező magánnyugdíj, amit az állami kalapba visszavettek, na az teljesen hiányzik a kimutatásból. Tehát ő hagyta államosítani, de mégsem volt benne az addigi befizetések összegében.

Már többször felvetettem, most is felvetem: mi alapján állapítják meg a nyugdíjat Magyarországon? Miben változtatna, ha lenne egy ún. egyéni számla?

Azt akarom mondani, hogy ahhoz, hogy gyakorlati haszna legyen annak, amit mondasz, ahhoz az kellene, hogy a nyugdíj megállapításának szabályai gyökeresen változzanak meg (és gyakorlatilag az egész nyugdíjrendszert a feje tetejére kellene állítani).

Azt akarom mondani, hogy ahhoz, hogy gyakorlati haszna legyen annak, amit mondasz, ahhoz az kellene, hogy a nyugdíj megállapításának szabályai gyökeresen változzanak meg (és gyakorlatilag az egész nyugdíjrendszert a feje tetejére kellene állítani).

Ez pontosan így van. Pont erről szólt a magán nyugdíjszámlák államosítása, hogy ahogy korábban (állami + magán), ugyanúgy meglesz ezután is, csak a rossz gazda magáncég helyett a biztonságos állami akolban melegszik (és talán fial) az a pénz. Aztán ahelyett, hogy lett volna egyéni számla és kialakították volna azokat a szabályokat, hogy az egyéni számlán lévő pénz hogyan adódik hozzá a normál nyugdíj összegéhez, ez szép csendben a szőnyeg alá lett söpörve.

Egyáltalán nem bánom, hogy a zsarolás ellenére nem kértem a magán nyugdíjszámlámon lévő pénz államosítását. 

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

A jelenlegi rendszerben semmi értelme.. mármint így. Eredetileg csak kamu nyugatásként mondták, hogy a biztosítós egyéni számlák (ami mögött fedezet volt) lesz egy állami számla (ami mögött nincs fedezet, csak egy számsor). 

Azt, hogy hogyan állapítják meg... hát van egy marék törvény, ami alapján valahogy összeszedi a nyugdíjigazgatóság (asszem már államkicstár alá került az is). Aztán ügyintőzőtől függően lehet más jön ki. Tudtommal nincs rendes, generált lista. És utólag bukhat ki, hogy elvesztek időszakok és neked kell valahogy utólag igazolnod valamit. Aki balfasz volt és nem tudta, hogy nincs bejelentve, nem ismeri a papírozását, az meg így járt (falusi önkormányzatnál láttam erre példát. Aki képben van, az tudja, hogy kell kapjon munkába álláskor igazolásokat az állami rendszertől alapól). Meg újabban visszamenőleg valahány előttiek már nem számítanak, hanem a későbbieket használják arra is (aki régen keresett jól, az beszopta). 

Az említett példa alapján, ha valaki emigrál, akkor a kinti számítás éveinél okozhat szintén gondot a trehány magyar rendszer.

Folyamatosan viszem ki a pénzem az országból olyan helyre, ahol kiszámítható a pénzügyi helyzet, nem év közben találnak ki mindenféle adónemeket a megtakarításokra, egy éjszaka alatt, kormányrendelettel bevezetve. Illetve ha tehetem, már be sem kerül ez a pénz az országon belülre.

A Bitcoinosok valóban okosan élnek, de nem adómentesen, mert tudják, hogy még ebben a koszfészekben is csak 15% adót kell fizetniük a nyereségük után, szochót, meg a többi marhaságot, amivel tömhetnék a NER zsebét nem, és csak annyit hoznak be ebbe az országnak csúfolt romhalmazba, amennyit éppen elköltenek belőle, egy fillérrel sem többet. De Bitcoin csak egy kis szelete a történetnek. :D

Azért abban gondolom megegyezhetünk, hogy a magyar törvények nem vonatkoznak mindenkire és mindenre.

Ha azt írja, hogy be se hoz valami pénzt Magyarországra, akkor azért nem túl nehéz megoldani, hogy olyan konstrukcióban legyen a pénz, amire nem vonatkoznak a Magyar törvények.

Biztos van számos módszer, nem vagyok szakértő, ezért csak egy egyszerűt írok: alapít egy céget külföldön, a cég szerződik arra a tevékenységre, amiből mash kollégának külföldön bevétele keletkezik. A cég számláz, a cég kap pénzt. A cég a pénzzel a helyi törvények szerint bánik. A magyar törvények közben változhatnak akárhogyan, ez nem fogja a céget zavarni.

Ha Magyarországon kell egy kis pénz, akkor azt kifizeti magának osztalékként, adózik ez után és a pénzének csak erre a részére vonatkoznak innentől a magyar törvények.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ez speciel nem rossz tipp, mert ha most olyan futamidőt választasz ami érettségikor, vagy a fősuli végén jár le, akkor legalább nagyjából őrzi az értékét a pénz, és lesz egy valami kis indulózseton. Pár hete teljesen magamtól gondoltam hasonlóra (most mindjárt ballag el 8.-ból), pláne mert a gyerek eleve a "fiókban" gyűjtögeti a mindenféle pénzeit.

Az már más kérdés, hogy elég elkeseredettnek tűnik a krétában is reklámozni, viszont forintban valamilyen módon visszaadják, hiszen ugye forintot tud nyomtatni az állam, illetve az MNB...

Nem érted. Nem az állampapír triggerelte a témát hanem a kéretlen reklámozás a KRÉTA-ban. Azt már megszoktuk, hogy EESZT (EgészségAblak) feliratkozás kormányinfó feliratkozás is egyben és jön a kéretlen információ ha kell ha nem, de a KRÉTA még mentes volt attól, hogy kormányzati kommunikációs platform legyen nyíltan, ráadásul termékajánlattal álljon elő. Nem az a kérdés, hogy jó vagy rossz az ajánlat hanem még mindig az, hogy a KRÉTA eddig nem volt reklámfelületnek tekinthető. Innentől jönnek a 25 év alatti adókedvezmény reklámok vagy a falusi CSOK vagy csak simán miről mit gondol a kormány?! Nem várom ahogy ezt sem vártam... (Azt értem, hogy rossz állapotban van a költésgvetés és minden kicsiért le kell hajolni. Még értékelem is a kreativitást de félek ebből rendszert fognak csinálni.)

A "Nem volt, nem is lesz!", a "Nincs és nem is lesz!" (esetleg részben ide vehető a "Volt, de már nincs!" is) pusztán azért lettek ennyire külön véve, hogy a legtöbb szavazatot a "Volt és van!" kapja majd, igazolva az állampapírok hasznosságát és létjogosultságát? :D

Azoktól, akik szerint csődben az ország kérdezem, mi fog történni az alábbiakkal, ha sokkal rosszabb lesz a helyzet?

- ingatlan árak
- hitelek kamatai
- belső fogyasztás
- infláció
- munkanélküliség

Jelenleg, most éppen aktuálisan:
- Ingatlan árak az egekben,-
- hitelek kamatai az egekben,
- belső fogyasztás erősen visszaesett,
- infláció az egekben,
- munkanélküliség pedig elég magas.
Szóval ezzel azt akartad mondani, hogy eléggé szar helyzetben vagyunk már most is?
 

Szerintem olyan hogy belső államcsőd soha nem lesz. (Vagy legalábbis valami durva armageddon kell hozzá) Maximum az mint a törököknél. Elkezdik talicskaszám nyomtatni a pénzt, ezzel bekövetkezik az ami torökországban van. De az eresztények akkor is nyerni fognak, mert soros gyurcsán yés a háborus infláció miatt lesz minden. 

Nem érted? Te ebből nem tudsz jól kijönni:

  • Ha olyan helyzet lesz, hogy pénzt buksz, akkor lúzer vagy, mert ebben tartod a pénzed.
  • Ha olyan helyzet lesz, hogy ezen pénzt nyersz, akkor egy rohadt szemét vagy, mert az mennyi kamatba' kerül nekik.

Nagy az isten állatkertje, na :D

trey @ gépház

Fogalmam sincs. Én csak arra utaltam hogy ez sem lesz a bukásuk oka, mert akármit elhisznek nekik. Nem vagyok pénzügyi szaki. Nem nagyon szeretem a pénzt üldözni, így a megtakarításomat megpróbálom biztonságban tudni a többi nem érdekel, inkább sakkozok/minecraftozok egy jót a gyerekkel, vagy csinálunk valami jópofa kísérletet. De szívesen meghallgatlak ha egy közepes összegű megtakarításra (nekem közepes mondjuk 1.5-2 évig ha nincs munkám addig megvan belőle a család) ötleted hogy értékállóan befektessem. Kivéve állapapír mert attól parázok.