Az Apple bemutatta várakozásai szerint a következő nagy durranását, a Vision Pro-t

Címkék
Ugyan a Vision Próról körülbelül 40 percen keresztül beszélt az Apple, pontos megjelenési dátumot nem kaptunk, mely valószínűsíthetőleg annak köszönhető, hogy nincs minden rendben a gyártósorokon. Az almás cég mindösszesen annyit közölt, hogy a készülék valamikor 2024 első felében lesz elérhető az Egyesült Államokban, majd az azt követő hónapokban más országokban is – Magyarország vélhetően azonban majd csak a harmadik vagy negyedik körös megjelenési hullámba fog beleférni.
A készülék nettó 3499 dolláros indulóárral kerül majd a boltok polcaira, mely azt jelenti, hogy idehaza valószínűsíthetőleg 1,5 millió forinthoz közeli árcédula fog a készülékre kerülni.

Részletek itt.

Hozzászólások

En bizonyosan nem, nem en vagyok a celkozonsege az eszkoznek. Latok benne fantaziat, de nem erdekel sem az AR sem a VR. Elvagyok egy CTO 2017-es Macbookkal ( igazi rohangalos laptop, nincs egy kilo sem, cserebe 8-10 ora uzemido) es egy M1-es CTO Macbook Airrel BYOD munkara. MS rendszermernokkent ;) Mindkettot csak munkara hasznalom+ netflix, Prime, Showtime, Apple TV+ es Disney plus meg zenehallgatas. 

I don't run often, but when I do, I run as administrator.

Gondolom lehet majd venni extra akku pakkot. Így amíg az egyik töltődik, addig a másikkal tudod használni a fejest.

Nem lenne baj az se, ha az akksi wireless tölthető lenne működés közben, így az asztalnál ülve nem fogyasztana az akksiból, viszont egyszerűen fel lehet kapni és az övre fűzni, ha épp kiugranál pisilni, vagy egy teát lefőzni.

Esetleg egy USB-C to Vision Pro kábel, ami a Mac-et (iPad-et) használná energiaforrásként.

öntökönlövés. már a 3 éves quest2 is beépített akkupakkal megy, és bír 1-2-3 óra játékot (játékfüggő). ez ahhoz képest visszalépés.
Az ára 10x -e a quest2 -nek.

Pláne a VR-ban, ahol a játékélményt a feeling és a game-design határozza meg, ez így esélytelen, egyelőre. Szerintem vagy tapogatóznak vele, vagy nem volt más nagy dobásuk, vagy hosszú távon számolnak a VR piaccal.

Egyrészt az iphone visszalépés volt az akkuidőben. A csúcs Nokiák már egy hetet verték. Visszalépés volt strapabírásban. Egy korabeli Nokia mobil asztalról leesve sem tört össze, semmi baja nem esett. Az iphone pedig már az éjjeliszekrényről leesve is összetört. Ezzel együtt egy jó termék volt, mert az emberek inkább akarnak egy PDA-t a zsebükbe amivel lehet telefonálni is, mint egy mobilt amivel elsősorban telefonálni lehet. 

Ez a Vision pro azonban semmi olyat nem tud, ami indokolja a 9x árát egy questtel szemben. Nem lehet VR PC, konzol de még mac játékokhoz sem csatlakoztatni; nevetséges kábeles aksi kell neki.

Régi telefonokat az új okostelókkal összehasonlítani felesleges. Még a régi majdnem hogy egy kvarcóra szintjén van, addig az új egy komplett kis számítógép. Naná, hogy többet fogyaszt.
Viszont ha az a cél, strapabíró mobilokat ma is kapsz.

A másik felével viszont egyetértek! 9x drágább, ergo 9x többet kellene tudnia egy Questnél. 
Az meg egyenesen nevetséges, hogy miközben a Meta már a 3. vezetéknélküli headsetjét csiszolgatja, ezek még drótokkal vacakolna :'D

Lehet nevetni, de aki egyszer megtapasztalja milyen úgy kábel nélkül VR-ozni, hogy közben szabadon foroghatsz, mászkálhatsz, vetődhetsz, kalimpálhatsz, annak azután a kábeles VR-ozás már a láncra vert kutya hatását kelti. :S

Amíg ezt nem képesek mások meglépni, addig azok nekem csak fotel VR cuccok, miknek úgy nem sok értelme van. 

Egyáltalán nem mindegy mi van a kábel végén. Gondolom Quest user vagy te is, biztosan láttad/tudod, hogy külön piaca van a Quest külső akkuknak, powerbankoknak, fejpántra/ba építve, derekadra tehetően, stb.. Ez megfelelő kialakítás és elhelyezés esetén a mozgás élményéből alig vesz el, míg ha egy PC-hez vagy egy konzolhoz vagy szó szerint láncolva, akkor az egy teljesen más univerzum (negatív értelemben). Én az Alyxot úgy toltam végig, hogy néha zsebben volt egy kis powerbank, a kábelt pedig megfelelően rögzítettem/elvezettem odáig, egyáltalán nem zavart, pár perc játék után már el is felejtettem a dolgot, és ugyanúgy vetődtem, pörögtem, kúsztam, stb.. Azóta én sem használom így, mert a játékidő másnál nem indokolja, de látom a fórumokat, commenteket VR körökben, nagyon sokan használnak folyamatosan külső akkut.

A Q3-at várom én is, azt megjelenéskor meg fogom venni. Az Apple cucca nem érdekel, de nem az a bajom vele, hogy van hozzá rövid pórázon egy powerbank.

Don't expect any eye-tracking tech, however, which means no PSVR 2 foveated rendering for smartly rendering the things you're focused on and lowering the fidelity of things in your peripheral vision to reduce the strain on the GPU. 

https://www.tomsguide.com/news/oculus-quest-3-release-date-rumors-specs…

Tényleg nem lesz eye-tracking?

😂😂😂

Komolyan ilyen kis pöcsöket kell szorongatni, ha bármit is el akar végezni az ember?

😂😂😂

Engem a PSVR2 nem érdekel a Gran Turismo 7, meg pár másik játékon kívül :) Sokkal jobb, mint a PSVR1, de nem az igazi (kábel, felbontás, stb.)

Ami jelenleg igazán foglalkoztat, az a Vision Pro.

Kezdem meggyőzni magamat, hogy szükségem van rá :)

"Viszont ha az a cél, strapabíró mobilokat ma is kapsz."

Épp a hetekben repedt keresztbe MIL-STD-810H compliant mobilom képernyője, kézmagasságból való leesés után. Ezt egy jó Nokia probléma nélkül túlélte sérülés nélkül, nemcsak Cat páncéltelefonok. 

Legalább repedt, törött képernyő is használható állapotban marad android és iphone esetében is. Egy egy jó pont a bosszúság ellenére. Ezt a Microsoft Surface nem tudta, egy apró repedés után használhatatlanná vált a touchscreen. 

 a közösségi médiához fordult, ahol megkérte a Blizzardot, hogy ugyan legyenek már kedvesek és fejlesszenek egy portot: "Itt Whoopi" – kezdte. "Tudjátok, hogy mennyire szeretem a Diablo-t. Szeretném, ha megengednétek, hogy azok is játszhassanak vele, akik Apple-t használnak."

Az Apple önzetlenül mindent megtesz a felhasználóiért, erre az ilyen profitéhes cégek, mint a Blizzard, meg le se szarják a vásárlóik legapróbb kívánságait se...

Nagyot fordult a vilag. A Blizzard regen igen aktivan tolta a dolgait Macra is. Pl a StarCraft es a Warcraft 3 gyari lemezei hybrid lemezek voltak. PC-be rakva a PC-s fileok latszodtak, Macba rakva pedig a HFS resze latszott a lemeznek. Sok mas gyartonal kulon meg kellett vasarolni a Maces verziot is ha valaki mind a ketto platformon szeretett volna jatszani. Meg se fordult volna a fejemben, hogy ma mar nem adjak ki a dolgaikat OSX-re.

Ez a jelenlegi helyzet: https://www.blizzard.com/en-sg/download?platform=macos, de fogalma sincs, hogy bármelyikből van e M1/M2 natív változat. Játékra gamer PC kell, vagy konzol, ezért én pl. elég régen néztem (még inteles iMacen játszottam viszonylag sokat, akkoriban mondjuk hogy elfogadható volt a helyzet, a 64 bit only macos, meg a M1/M2 viszont elég jól betett mindennek).

Persze lemez már nincs, Battle.net launcherből/storeból érhetőek el a fentiek.

Szerkesztve: 2023. 06. 06., k – 08:01

Szép és jó, de mit ér a hardver ha csak Apple ökoszisztémában működik csak majd?
Semmilyen jelenlegi VR kontent nem fog rajta működni. 

És ahogy elnézem egy Quest Pro-t nem fog tudni kiváltani.

Értem én, igy így könnyebb a cucc, de nekem sosem kellene olyan VR fejes amiből egy drótot is el kell vezetni valahogy. Legalább lenne rajta lehetőség a hátsó fejpántra pattintható akksinak. 
Ennyi pénzért már variálható lehetőségekkel felvértezhették volna! 

Részemről marad az ősszel megjelenő Quest 3! :)

Én nem vagyok Apple ellenes, de jelenleg nem látom miben lennének előrébb mint a Meta.
Velük jelenleg senki nem tud versenyezni. Technológiában, szoftver kínálatban (már csak a PC VR miatt is), árban is mindenki előtt járnak. 

Ez szerintem a nagyon gazdagok játékszere / státusszimbóluma lesz. Nem ez fogja előre lendíteni a VR piacot. Azt a Meta csinálja jól! 

Engem nem kell győzködnöd, ez nem egy termék jelenleg, hanem egy időkényszer miatt idő előtt bejelentett techdemó, ami főleg a befektetők megnyugtatását célozza. Viszont én nem becsülném le az Apple-faboybázis vásárlóerejét. Lehet, hogy lesz erre komoly kereslet. A részükről.

trey @ gépház

Igen, szerintem is ennyi egyelőre. De tutibiztos, hogy lehet piszkálni lesz app, hogy szomorú szomorú szamuráj vagy predator szemed legyen :D 

Amúgy nem hülyeség szerintem, nem egy zárt búvár szemüveges ember jön szembe veled a vilin (tuti sokan kezdik el utcán is használni ha alkalmasnak bizonyul) és erre készül az alma tudatosan.

Én arra fogadnék, hogy pimpelhető lesz mint a touchbar.

-42-

A linkelt videoban/Keynoteon elmondja, hogy az emberi kommunikacioban a szem a legfontosabb, igy ez a resz a visszajelzes a kulvilagnak. Ha te nem latod benne az ember szemet, o sem lat teged belulrol. Ha kozel mesz hozza, es minden feltetel adott, akkor meg tudsz jelenni a belso valosagban, akkor pedig megjelenik a "belul levo" ember szeme is. Azt is elmondjak, hogy mindez perspektivikusan korrekten abrazolva.

Ez jó kérdés. Főleg azért, mert az apple sosem volt "tömegtermék" a szó klasszikus értelmében. Főleg nem a komolyabb laptopjaik. De abban biztos vagyok, hogy az akinek belefér egy macbook pro annak ez is. Egy mbp árban van gyakorlatilag. Az meg nem százmilliós user tábor, de szabad szemmel látható. Ês főleg látványos kisebbség.

Én arra fogadnék, hogy többet fognak eladni belőle mint a quest, psvr -ból összesen, és ettől forradalminak lesz nevezve, az ára miatt bevételi rekord, darabszámra nézve meg azt fogjuk látni, hogy apple táboron belül is 10-20% kb. 
És ne becsüljük ke a pszichológai hatást. K. látványos cucc, ha valaki ezzel ül melléd a repülőn, vonaton annak lesz reklám értéke az biztos. Itt öngerjesztő hype-ról is szó van. Ha az apple el tudja érni azt amit a meta/többi nem, hogy a user felvegye ezt a cuccost a lakásán kívül is, akkor nyert ügye lehet. (Ezen sportol a meta leginkább és nem sikerül neki)

-42-

Első iPhone 600 USD volt, amikor egy Motorola Razr 2 200. 
Első körben azokat - MB Pro tulajdonosokat - célozza meg az Apple akik hajlandóak kifizetni az újdonság felárá.

Ha már felfut a termelés, optimalizálva lesz a gyártás, ezt fogja követni a Providentből iPhone Pro-t vevő itthoni átlag iPhone felhasználók jelentős része. Talán már SE néven.

Épeszű ember nem szól le elemzés nélkül egy terméket. Bár ezen a helyen az ellentétje  ez a megszokott. Sajnálom, hogy az utóbbihoz tartozol. Az pedig hogy felmerült benned az összehasonlítás, már tükrözi, hogy nem fogtad fel ép ésszel, mi az amit az Apple ad a világnak, és mi az amit a Meta. Csak a fogyatékosoknak jut eszébe hogy egy kalap alá hozza a kettőt.

A mbp egy jó termék, ez viszont csak egy újabb megkésett erőlködés mint az Apple Watch. Abból sem lett átütő siker. Nemhogy arról nem lehet beszélni, hogy minden iphone vásárló vesz a mobilja mellé egy apple órát is, vagy minden második, de még szűkebb mac vásárlókról sem lehet ezt állítani sok év után sem. Ennek sem jósolok nagyobb sikert. Tim Cook csak egy profi cégvezető, akiből hiányzik a Jobs-faktor. 

újabb megkésett erőlködés mint az Apple Watch. Abból sem lett átütő siker.

Évekkel ezelőtt az egész svájci óraipar konkurenciája lett. Földebe döngölte szó szerint.

Ennek sem jósolok nagyobb sikert.

Az időjárást jósolják, meg a tenyeredből a roma köpet még ilyen. Látszik hogy számodra még felfoghatatlan. De nem kell aggódnod, az ilyen szkeptikusok is kihalnak, eltűnnek. 

The Swiss watch industry continues to shine

Switzerland’s watch industry recorded a bumper year in 2022. Figures from the country’s customs administration show that exports climbed by more than 10% to CHF 25 billion, bucking the trend of the global economic slowdown.

[...]

More than 60,000 people work in the Swiss watch industry – a level last seen in the mid 1970s.

Részletek:

trey @ gépház

Évekkel ezelőtt az egész svájci óraipar konkurenciája lett. Földebe döngölte szó szerint.

A cikk arról szól, hogy az Apple Watch eladásai elérték a svájci óragyártók kumulált számait.
Ebből még nem következik, hogy a kettő piaca megegyezne, így az sem hogy az utóbbi piaca veszélyben lenne.

hátha tud mutatni google eyest is plusz pénzért. 

Egyébként egy fajta státusz jelzés, mármint nem úgy :D hanem ha kinézel belőle a szemedet mutatja. Ha nézel valami tartalmat, akkor annak elmosott színes pacáját, ha a kiscsaládot videózod vele, akkor meg szürkén lüktet, amíg tarkón nem vág az asszony :D

Ahogy néztem nem akarják teljesen feltalálni  kereket, nyilván van/lesz api amivel lehet rá fejleszteni saját VR alkalmazást, de ahogy néztem a bemutatót úgy indítják el a dolgot, hogy a már meglévő almás appoknak egy új megjelenítő. Ergo kirakhatod a szoba sarkába a levelezőt mert mindössze megjeleníti a már meglévőt egy panoráma látótérben. Ezért gondolom, hogy már most sokkal használhatóbb és szoftveresen felszereltebb mint mondjuk a hololens2. (azt kb fél nap szórakozás után vittem vissza a raktárba, hogy köszi de hulladék, és a kivételi jegyzék szerint már vagy két tucat ember futott vele egy kört és vitte vissza :D )  

Verseny: neki nem a ps VR a versenytársa nem oda pozicionálták, főleg, hogy a mac nem éppen játék platform. (bár a bejelentés szerint ebbe az irányba is akarnak lépni a jövőben) Vele a hololens van pariban, ami majd 1 misivel drágább és gyakorlatilag alig használható. (nálam a 2,5 millás developer hololens2 landolt.)

-42-

Akkoriban nem bírtam ezt a csávót, de igazából a Ballmer era miben volt más?

- nem volt tömeges telemetria,

- olyan alkalmazást futtattál a gépeden, amit akartál.

- onnan telepítetted, ahonnan akartad,

- volt még tesztelés, a szoftverek MŰKÖDTEK,

- meg tudtál venni egy szoftvert, és örökre használhattad, szemben a mai előfizetéses megoldásokkal.

Ez van, őt tartottuk szoftvernácinak, de igazából az még egy sokkal szabadabb korszak volt... :,-(

nana, azert ezt igy kijelenteni legalabb akkora blodseg, mint amire te reagaltal. apple is tud rola, hogy nem gaminghez van? :)

(konkretan a jatek benne van a demovideoban, es ha koveted a hireket, latszik, hogy dx12-t huzzak be a macekre, nyilvan a headset miatt.)

na kezdődik. eddig a fogyatékosok bejártak az iphone topicba elmondani hogy az androidos vacak fosuk mennyire jó és mindennek ugyanolyannak kell lennie mint annak, nehogy birkák legyünk hogy mi mind ugyanazt használjuk xDDD

most meg bejárnak majd a vision pro topicba a facebook fanok elmondani hogy a guest szarjuk mennyivel jobb és olcsóbb xD

Ennek fényébe ki az a hülye aki nem Quest Pro-t, vagy Quest 3-at vesz majd? :D

ha te azt veszed, akkor miért nem takarodsz el innen? mit érdekel téged akkor ez a szar?

az a köze hozzá hogy ugyanaz fejleszti. a lényeg az volt, ha szerinted van mindenben jobb és olcsóbb akkor próbáld meg azzal lefoglalni magad. vagy ezek szerint mégsem elég érdekes és jó, hogy az apple topicban kell másokat győzködni róla?

senki nem kért tőled pénzügyi és vásárlási tanácsadást, ez megvan?

Szerkesztve: 2023. 06. 06., k – 08:13

Ha igaz amit láttunk (és ismerve az almát jórésze igen) nagyságrendekkel használhatóbbnak néz ki mint a hololens2. Az 2,5 misiért egy ipari hulladék. Pedig eskü megpróbáltam "jól fogni" de fejfájás lett a vége nem használhatóság. Quest pro és társai: Sem árban sem célban nem összevethető az alma megoldása a gamer igényű és főleg 500e alatti árú cuccokkal. Teljesen más az árkategória és célja is. Almás cuccal valószínüleg nem fogsz fortnite-ozni, a ps vr meg hasonlókkal nem fogsz olyasmiket csinálni mint amit bemutattak. Én kíváncsian várom a teszterek YT videóit.

Engem személy szerint a 15-ös air piszkált fel :)

-42-

Évente közel 30% növekedést mutat az Apple Store. Az előző évben 1100 milliárd dollár volt. Nem mondom, hogy ez mind játék, de nagy százaléka. Nem most indult el a játékok útján. Ki az, aki kimaradna ebből az irdatlan mennyiségű pénzből? Akinek van saját hardvere. De azok is csak kullognak az Apple játékeladásai és játékon belüli vásárlásai mögött. Ha összeadom őket is csak közösen a 10%-át érik el az Apple eladásainak. Jövőre amikor kijön a piacra a Vision Pro, addigra már az összes játékfejlesztő cég elkészíti a játékát rá, és még nagyobb lesz a játék eladás különbség. Szóval nem elindultak az úton, hanem a kitaposott sziklaszilárd útra hoznak egy új platformot.

Mutass mar egy linket, mert 20 eve siman bementel az Apple Storeba es vettel egy SimCity 3000-t, vagy egy Unreal Tournamentet, de az Inteles valtas utan kikoptak a jatekok a boltbol. Ha megnezem az oldalukat, ott sem arulnak mar semmilyen szoftvert ezen a nehanyon kivul. Ezt szerintem biztos, hogy felszamoltak.

Azért definiáljuk a játék platform fogalmát.

Mert az alma TV-n és a store-ban baromi sok csiribigyó játék van ez tény.

De AAA cod, unreal stb nem igazán. Ez utóbbit értik itt sokan játék platform alatt. Ebben pedig alma kb alig tud valamit felmutatni.

Gyanítom ha itt történne előrelépés a v2-es szemüvege már támogatni fogja, ha a gen1 nem is még. De ez eléggé a jövő zenéje. 

-42-

Kipróbálnék ilyesmit, alkalmas-e több monitoros setup leváltására. Hogy nem ez lesz amit megveszek az biztos, de mondjuk negyed ennyiért (nyugodtan lehet vezetékes, úgyis asztal előtt ülve használnám) pár 4K monitor emulálására alkalmas szemüveget kipróbálnék (ha Linuxal is működik :-)

Lehet, van rá tök egyszerű megoldás de sehol sem látom megemlítve, hogy egy szemüveges ember mit csinál, akinek van egy -4.5 és -5.0 dioptriás szemüvege? Ilyet tudnak korrigálni ezek a cuccok?

Nekem ugyan csak a Meta Quest 2-vel van tapasztalatom mint szemüveges ember, de ott nem okoz gondot, hogy közben rajtad van a szemüveg. Simán elfér benne. 
De a Quest Pro és a Quest 3 esetében is így lesz. Szerintem az Apple-nél is gondoltak ere.

Viszont Questhez lehet venni plusz lencsét, olyat amilen a Te szemednek kell. Azt rá kell pattintani csak és máris nem kell szemüveg VR-ozás közben.
Itt lehet rendelni szinte mindenféle VR fejeshez. 

1:46:51

Azok számára, akik szemüveget viselnek, a Zeiss-szel együttműködve egyedi optikai betéteket hoztunk létre, amelyek mágnesesen tapadnak a lencsékre. A látásjavítás széles skáláját teszik lehetővé a kijelző teljesítményének vagy a szemkövetési pontosságnak a veszélyeztetése nélkül.

Available early next year

Ilyet mar lattunk

Én múlt héten rendeltem egy Mac minit M2 Pro-val, 32 GB RAM-mal.

Azzal el leszek egy darabig :)

Az M1 Macbook Air-t 8GB RAM-mal meg meghagyom futkorászós laptopnak. (Mondjuk lehet becserélem egy M2 Macbook Air-re 16GB RAM-mal).

Szerk:

Mostmár csak azt nem tudom, hogy egy iPad Air-t vegyek az iPad Mini 6 mellé, vagy egy 12.9" iPad Pro-t.

Igazából mindhárom kéne, de annyit azért nem akarok költeni arra, hogy bármilyen alkalomnak megfelelő képernyőméret közül válogathassak.

Az M2 Air csak egy hirtelen ötlet volt, még nem tudom, hogy lecserélem-e a mostanit.

A mostani M1 Air meg azért lett 8GB, mert nem akartam 2-3 hetet várni a 16GB-osra, amit úgy a karácsonyi szünet után kaptam volna meg, én viszont rögtön használni akartam.

Amire használtam, arra elég is. Viszont melóban szerencsére sikerült elérnem, hogy BYOD alapon dolgozhassak (pár jogos megkötéssel), szóval ezért kell hirtelen egy Mac mini, meg valami nagyobb képernyős tablet, hogy végre hatékonyan dolgozhassak a szar Dell meg szar Windows 10/11 után.

Szerkesztve: 2023. 06. 06., k – 11:33

Egy ilyen demónak be kellene indítania a nyálelválasztást, nem? Egyik jelenetre sem vágyom, nem tudom beleképzelni magam. A fiammal labdázáaba igen, de pont nem hiányzik hozzá a szemüveg, gumilabdát pedig nem az Appletól fogok rendelni. Megöregedtem, vagy nagyon elbénázták a marketinget? Azért szokott olyan tech cucc lenni, amit megkívánok legalább egy kicsit.

Nem értem a szűklátókört, ami itt zajlik. 

Nyilván nem a 80x25-ös konzolhuszárokra gondolok, akiket még egy meteorit se pusztítana ki olyan mélyen beásva böngésznek a lynx-el, hanem a többiekre.

Ez nem kiterjesztett vagy virtuális valóság szemüveg, meg mit tudom én milyen egyéb ócska szar, amit az emberek a fejükre vesznek, hogy idiótábbnál idiótább dolgokat csináljanak. 

Ez a személyi számítógépek egy új korszaka. Az Apple-től megszokott kényelmes módon lehet a fejhez és szemhez igazítani. Olyan technológiát épített bele az Apple, amit a számítógépében és a tabletében használ. Meg belerakott egy R szériás valamit, amiről még nem is tudunk semmit. Olyan vezérlése van, amiről idáig csak álmodni lehetett, szemmel, hanggal, gesztusokkal és virtuális vagy fizikai billentyűzettel. Az őskövület munkakörnyezettől kezdve a legkényelmesebb masszázsfotelig, vagy bárhol használható. Csak úgy belerittyentett 23.000.000 pixelt, ami akárhonnan is nézem 11 FULL HD monitor meg még pár pixel. Az a hang, amit nyújt pedig igazán kecsegtető. Ez a fejen hordható szuper számítógép, amit Vision Pro néven hoz forgalomba más, mint a többi AR VR ócskaság. Persze ezt a funkciót is tudja, gondolom ez egy fricska a többieknek. Önállóan használható számítógép, amin fut az összes iPad és iPhone app. Na meg persze a meglévő Mac képernyője is átvehető, a legnagyobb mozivászon méretben is, ha kell, és gyanítom, hogy a Windows vagy valamelyik Linux a 42 milliárdól képernyő is átvehető lesz. Furcsa lenne ha nem, hiszen iPad-en is lehet.

De nyilván az itteni társaság csak pár százaléka tekint úgy rá mint én. Különben nem írnák azt amit.

2 hete vettem egy 32"-os 4k monitort és egyrészt kicsinek érzem (jobb lett volna egy 34-36"-os), másrészt egy csomó helyet elfoglal az asztalon így is.

Ha ez a Vision Pro ki tudja váltani a monitort fejlesztéshez, akkor lehet, hogy beruházok egy ilyenre. Akkorára növelem a monitor méretét, amekkorára akarom :)

Kár, hogy a PSVR2 nem ennyire minőségi, mert a monitor másik felhasználása a PS-en játszás, de azt nem tudom kiváltani a PSVR2-val, mert sajnos látni a pixeleket :(

Flat játéknál eléggé zavaró. VR-ban is, de ott nem annyira.

pedig több Apple-cuccom is van.

Már értem az i-t a neved elején :-)

Amikor a mobil bejött az országunkba, sokat láttam pecséteket az aluljárókban, ha jól emlékszem bunkofon volt írva, vagy valami hasonló. A lázadók pecsételgettek, és hova jutottunk telefon ügyileg?

Nem kötelező a vásárlás, nem kötelező a használat, ettől még engedtessék meg hogy más használja és szeresse. Ha megjeleni egyszer.

Szerkesztve: 2023. 06. 06., k – 14:00

Érdekes ez a VR cucc. Kíváncsi vagyok hogy teljesít élőben.

 

Szerk:

 

A mi teszik benne első ránézésre:

- Látom a szemét az illetőnek akin rajta van a szemüveg és ő is lát engem. (Nem is értem miért nem gondolt erre más gyártó?)

- A vezérlése is egyszerűnek és intuitívnek tűnik.

 

Ami nem tetszik:

- Úgy tűnik hogy nem lehet összekötni más eszközzel. (Akár egy mac studio-val.) Így limitáltak a képességei.

- Vajon ez egy végleges termék, vagy igazak a hírek és egy félkész eszköz?

Egy darabig foglalkoztam az occulusal...... jó ötlet ez a vr .. meg satöbbi... de akkor fog érdekelni ha nem kell egy bufetyák buvárszemüveget felhúzni a fejemere hanem olyan lsez mint egy napszemüveg .. ja és persze szimultán AR-ben, na meg kábel nélkül. Amíg ez nincs addig kenjék a hajukra.

Szerkesztve: 2023. 06. 06., k – 17:47

Abban amúgy egyetértek, hogy az augmented realityban izgalmas lehetőségek vannak. De kérdéses, hogy ez a hardver lesz e az. Én szkeptikus vagyok, főleg, mert az a hír volt, hogy a fejlesztő csapat arra szavazott, hogy nincs kész a termék, és az üzlet mondta, hogy jó lesz az. Szóval azt is eltudom képzelni, hogy belátták, hogy még nem alkalmas a technológia jó pár évig és akkor vagy elengedik csak úgy, vagy beszednek valami pénzt.

Amúgy arra mi a válasz, hogyha tegyük fel jó a termék, akkor azt jelentené, hogy emberek ilyenben vannak fél napokat. Szem szempontjából vajon mennyire ok pár centire lévő felületet nézni egész nap? Vagy az, hogy a térbe fókuszál a szem az olyan, mintha a valóságot nézné? szóval ez nem olyan, mintha TV-znél két centiről?

"ez nem olyan, mintha TV-znél két centiről?"

Nem olyan :)
Fel sem tűnik, hogy egy kijelzőt nézel igazából és nem a "valóságot".

Ami zavaró probléma lehet az a szellőzés. Mivel a szemed egy zárt térben van és tegyük fel edzel VR-ban és izzadsz mint állat, akkor elég cudar idő tud ott bent lenni! Na az irritálja a szemet rendesen. 

Quest 2-nél ez probléma, de lehet venni hozzá szellőzős keretet. 
Itt pedig szerintem gondolt erre az Apple, legláb is a szellőző nyilasokból ítélve. Hacsak nem a gép szellőzését hivatottak azok megoldani!?

1:46:02

A LightSeal különféle formákban és méretekben lesz kapható, rugalmasan illeszkedik az archoz, így igazán precíz illeszkedést biztosít.

A videóban látszik hogy áttetsző, nem hiszem hogy nem szellőzik. De biztosan jön hozzá LightSeal Ultra vagy LightSeal Nike mint az óránál csak szíj.

Marques kipróbálta https://www.youtube.com/watch?v=OFvXuyITwBI
 tldr: érdekes, vannak jö ötletek, gyors. Néhány kevésbé életszerű felhasználás a reklámban. Nehéz a fém és üveg anyagoktól.

Hűtésnél nem lepne meg, ha piezo hűtést kapott volna https://www.youtube.com/watch?v=WibczqINifA
ha légáteresztő anyagokat használtak a szem körüli párnázásnál, akkor akár onnan is szívhat át levegőt

Na vége az AI korszaknak, mától kezdve mindenki VR szakértő lett?

Jól néz ki, viszont az nem igaz, hogy a "Shared Space" feature-t ők csinálták meg először. Konkrétan mi a Wayray-jel már demóztuk a 2019-es CES-en.

Amúgy az épül kidobta a ~proton for macOS-t is a keynote-on, ami szerintem sokkal izgalmasabb, mint ez. Már felrakták githubra is. Arról nem lesz hír?

Szerkesztve: 2023. 06. 08., cs – 02:30

Az egyetlen érdekes infó ebben az, hogy valószínűleg folytatja az Apple az Alapítvány sorozatot. Csak nem tennének egy általuk elkaszált sorozatot a promós videóba. Bár jónak nem nevezném a sorozatot, viszont érdekel hogyan fogják még jobban elferdíteni Asimov novelláit. Mentségükre szolgáljon, hogy az első három Alapítvány könyv megfilmesíthetetlen. 

Ami az eszközt illeti visszalépés az AR technológiában. Ez is csak egy teljes szemet eltakaró VR ami AR-nek állítja be magát. A helyes út az lenne, hogy a felhasználó közvetlenül látja a valódi világot és arra vetíti rá az eszköz, amit az AR hozzáad. Nagyjából úgy mint a Google Glass, illetve jóval előtte Holakovszky László videószemüvege. A kreszt már most ki kellene egészíteni az ilyen eszközök vezetés közbeni tilalmával. Ha bekrepál a Vision pro vezetés közben ott áll a szerencsétlen másodpercekig vakon a volán mögött. A rajongó hívők ostobasága pedig nem ismer határokat. 

Nagyon erőlködsz, hogy bebizonyítsd funkcionális analfabéta vagy! 

"A kreszt már most ki kellene egészíteni az ilyen eszközök vezetés közbeni tilalmával. Ha bekrepál a Vision pro vezetés közben ott áll a szerencsétlen másodpercekig vakon a volán mögött. A rajongó hívők ostobasága pedig nem ismer határokat. 

Nem általában szólt az apple fanboyokról, azokról szól akik majd ezzel a fejükön ülnek be az autóba vezetni. Biztosan lesz ilyen, az emberi hülyeség határtalan, az alma szekta híveire ez hatványozottan igaz. 

Én elhiszem hogy űberfasza a képminőség és a valóságérzet, de az is biztos, hogy ilyen formátumban elég szűkös lesz a használhatósága,ami kipróbálás nélkül is látszik. Egy Sony Glasstron méret, vagy mi is volt amit a hordozható DVD játékosukhoz adtak, már jó lenne, de az se lett egy sikertermék.

Ez így ebben a formában egy Apple Lisa, ami szintén forradalmi volt, de alig vették, majd jöttek a butítottabb változatok (Mac, mono kijelző, butább kernel) olcsóbban, amik már picit jobban fogytak.

Szerkesztve: 2023. 06. 09., p – 08:20

Zuckerberg szerint ez egy antiszociális VR eszköz lesz!
Egyrészt semmi olyat nem tud a cucc, amire Ők már ne gondoltak volna. Másrészt Ők azon dolgoznak, hogy az embereket közőségi élményekre, mozgásra, interakciókra bírják, addig az Apple csak leülteti a felhasználót egy kis elszigetelt világba! :(
Illetve hétszer drágább, de legalább semmivel sem tud többet egy Quest Pro-nál :D

+10!

A nagymagyarországost én itt a HUP-on már megénekeltem 10+ évvel ezelőtt. Autóra matrica olyan, mint telefonra tok. Még a gyári típus és teljesímény-jelzést is lekonfiguráltam az autóról, amikor vettem. Ne ragasszanak arra semmit. Minek? Hogy mosáskor még azt is kerülgessem?!? :D

trey @ gépház

Most nem emlékszem, hogy a bemutatóból kiderült-e, a developer videókat meg még nem néztem meg.

Vajon a virtuális ablakok perzisztensek két használat közt? Tehát, ha megnyitok 3 alkalmazást és elhelyezem őket szerte a szobában (később talán a lakásban?), akkor másnap ugyanott lesznek-e, vagy újra meg kell őket nyitogatnom, és el kell őket újra rendeznem?

És most nyer értelmet a sokak által sokszor kinevetett folyamatos iPhone kamera upgrade :)

Az iPhone-on kitesztelték, hogy a Vision Pro-n használhassák.