Szeretnék megismerkedni a Debian Linux-szal. Érdemes vele foglalkozni?

Fórumok

Sziasztok! Szeretnék megismerkedni a Debian Linuxszal, pontosabban érdekelne a Debian stabil ág. Tudom, hogy a szoftverek nagy része egy idő után elavul, de vajon ez problémát jelent-e desktop területen, ha rendelkezem Flatpak-kal? Jelenleg a Red Hat Enterprise Linux-ot használom, és jól működnek a Flatpak csomagok.

A dolog, amit nem igazán szeretek a Red Hat Linux-szal kapcsolatban, az az, hogy a Red Hat és az IBM a háta mögött áll. Nekem valahogy úgy tűnik, hogy a Red Hat nem igazán érdeklődik a desktop terület iránt. Persze, a Debian sem kifejezetten desktop célra készült, de mégis univerzális, és szerintem az alap rendszere stabil. Valahogy már nem kedvelek semmit, ami egy cégtől függ. Kérlek, ne ajánljátok a Fedora-t, ha lehet, maradjunk inkább a Debian témájánál.

Szerintetek jó választás lenne a Debian egy olyan disztribúció szempontjából, amit feltelepítek és hosszú időre megbízhatok benne? A munkám során inkább videó- és hangkonferenciát használok, valamint néhány irodai csomagot, mint például a LibreOffice. Ha ezek stabilak, akkor minden rendben van. Ha évekig nem kell újratelepíteni, az még jobb lenne.

Hozzászólások

Amit leirtal arra a debian teljesen alkalmas (meg monduk 1000 masik distro is, bar ez csak az en velemenyem :) )

Igen, jobb a Debian. Nem azért, mert zsenik dolgoznak rajta, hanem inkább mert közösségi és független. Nem nyomják tele corporate bloat-tal (Snap, OOMd-killer, stb.) és corporate védelmi mechanizmusokkal (szerzői jogi okokból codecek letiltása, kikapcsolása mesa-ban, nem terjesztése, SELinux, secure boot/shim, Trusted Platform baromságok), meg nem érdekük, hogy megvetessék veled a subscripton, Pro, felhős verziót.

Ami még jó hír, hogy a Debian sokat javult felhasználóbarátsággal. Ha az új Bookworm kiadást telepíted, akkor sok minden egyszerűbb, mint régen, nem kell nonfree tárolók bekapcsolásával és firmware-ek hiányával szívni, egyszerűbben kezelhető grafikus telepítő is van már egy ideje.

Ha nem zavar, hogy régiek benne, elavulnak a csomagverziók, akkor hajrá. Flatpak támogatott, sok mindent tudsz úgy használni, ha nem zavar, hogy nem natív csomag, meg növeli a memóriafogyasztást, CPU használatot egy kicsit. Egyedül a konferencia/stream szoftverek lehetnek problémásak, mert lehet Flatpakként nem úgy futnak, és a régi verziók miatt sokára kapsz meg egy esetleges bugjavítást, ami az új verziókban benne lenne, csak Debianon nem elérhető. Illetve hátulütő, ha nagyon új hardvered van (Intel 12-13. gen, Intel Arc, Zen4, RDNA3 GPU, USB4, stb.), bár a Bookworm-mel ezek nagy része is megy már, csak a régebbi kiadásokon nem. Esetleg ha Wayland, HDR, fractional scaling, VR, hardcore gaming, stb. huszár valaki, akkor még nem jó ötlet.

Ha 19 éve linuxozol, sok problémád nem lesz vele, nem sok ismerkedési idő kell, mert ezzel is bármikor tudsz olyan sztenderd desktopot vagy minimális rendszert használni, mint Ubuntuval vagy valami Arch-alapúval. A Linux az Linux, ha nem kezdő valaki, bármilyen disztrón megold bármit, kérdés, adott disztrónál mik a nehézségek, előnyök, hátrányok, azok hogy érintik a te felhasználásodat.

Határozottan érdemes vele ismerkedni, mivel a nagy corporate disztrók egyre használhatatlanabbak (Ubuntu, Red Hat vonal), nyomják tele egyre több hülyeséggel, minden Snap és Flatpak, mennek az immutable hülyeség után, egy ponton túl úgyse úszod meg a váltást, akkor inkább kezd el nézegetni hamarabb. Ha nem akarsz rollingot (abban az Arch, Void jobb), akkor még mindig inkább a Debian, mint valami másik corporate hülyeség (Suse pl.), vagy Ubuntu-klón.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2023. 06. 03., szo – 18:25

Emlékeim szerint: Jó a Debian stable desktopra, ha nem vágysz  új vasra és beéred egy kb jópár évessel vagy idősebbel.

A gépem egy 10 éves HP ProBook 4540s, i5 processzorral, 8 GB RAM-mal és 500 GB SSD-vel rendelkezik. Jelenleg nem tervezek új gépet vásárolni, de ha eljön az alkalom, valószínűleg egy refurbished (felújított) modellt választanék.

Erre pláne ideális. Nem valami combos gépek ezek már. Általános felhasználásra oké, de ma már soványka, 2-3 genes Core i, 2 mag, 4 szál, 3 MB L2 cache, ~3 Ghz boost történetek ezek (mai procik ilyen 6-10 mag, 8-20 szál, 16-32 MB cache körül tologatnak, lényegesen magasabb órajel, 5 GHz boost környéke, alacsonyabb fogyasztás, nagyobb IPC, nagyobb DDR4-DDR5 sávszél mellett), GPU sem tud Vulkant, meg sok újabb formátumot hardveresen dekódolni, nuku NVMe-támogatás. A 8 GB RAM is elég, végül is lájtosabb felhasználásra, de én belenyomnék még egy i7-3612QM-es procit meg +8 GB RAM-ot, ezeket hivatalosan támogatja, úgy talán még tovább lesz használható. Nem hivatalosan nem tudom mi az, ami belemegy, i7-3840QM vagy i7-3920XM, hasonló is belemegy-e, fogalmam nincs. Nem csak a több mag miatt, hanem a több maggal több cache is jön, és az számít igazából.

Tudom milyen egy ilyen régi refurb noti. Valami 6+ évig én is ilyet használtam, megvan még most is sokadlagos pótgépnek, amit néha előszedek egy kis BSD-zésre. ThinkPad X220, i5-2520M (de volt benne előtte egy i7-2620M is, de meghalt az alaplap egy idő után), 16 GB dual channel LPDDR3 1333 MHz-es RAM, SATA2 és SATA3 interface-en lógó 500 + 500 gigás SSD-k. Sebességre azért nem volt használhatatlan, 5 mp. alatt bootolt az Arch (Win10 is kb., SATA2-őn is), sehol nem tűnt lassúnak, böngészés is oké volt, de ha nekiállt az ember sok fájlt indexelni, tömöríteni, vagy valami nagyobb kódot fordítani, az azért hosszadalmas volt már rajta.

Illetve volt hasonló paraméterekkel egy Latitude E5430-am, i5-3340M, hasonló kiépítés, megpróbáltam bővíteni egy i7-3820QM-mel, ami hivatalosan nem támogat, de emberek a gyakorlatban használják vele, de belehalt az upgrade-be az alaplap. Ami engem még zavar ezekben a régi laptopokban, azok a nagyon fos, régi kijelzők, általában low nit, TN, meg FullHD helyett csak 1366×768, 1280×800, 1440×900-as, meg IPS-es példányt is nehéz néhány modellbe szerezni, hiánycikk vagy túl drága. Ennek ellenére nem annyira használhatatlanok, kompromisszumosak. Plusz cserében régen is olcsók voltak, most meg gombokért mennek, mert a Win11 nem támogatja, a MS mesterségesen elavultatta ezeket, sok windowsos emberke meg szabadul tőlük pánikszerűen, mikor Linuxnál ez nem probléma. BSD-s kompatibilitásuk is általában zseniális ezeknek, minden megy, Intel procihoz energiatakarékosság, boost, ütemezés, Intel GPU, Intel n-es Wi-Fi és BT, Intel SATA és ICH hangchip, Intel vagy sztenderd Realtek LAN, kamera, Synaptic touchpad, PS/2-es pöcökegér és billentyűzet, hardveres BIOS-ATA jelszavas meghajtótitkosítás, nagy ritkán max. ha egy újlenyomat-olvasó vagy SD-kártyaolvasó, nem megy, de az is ritka. Elvileg még Haiku-nak sem kéne baja legyen ezekkel. Valamit valamiért.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Lassan 20 éve használom desktopon, teljesen elégedett vagyok vele. A testing ág frissebb csomagokat tartalmaz, és nekem nincs vele problémám. Szerintem nyugodtan vágj bele, ismerkedj meg vele!

Debian - The "What?!" starts not!
http://nyizsa.blogspot.com

Szerkesztve: 2023. 06. 03., szo – 20:14

Amit fentebb írtál konfigurációra tökéletes a Debian. Akár a stable, ebben kicsit régebbiek a csomag verziók -- de kit érdekel, ha működik?! De ha kicsit frissebb csomagot szeretnél, nyugodtan használhatod a testing verziót is. A nevével éllentétben ez is elég stabil a többi linux disztróhoz képest.

Nagyon sok disztrót kipróbáltam már! Sokat váltogattam. Egy időben az Arch volt a bázis, amire mindig visszatértem, de már rég váltotta a Debian testing. Időnként kipróbálok másokat is, de aztán mindig visszatérek rá!

Van egy HP Probook 640 G3 laptopom, netezésre, videónézésre használom. Azon Debian testing van. Kb. 1 hónapja nem volt bekapcsolva. Most emiatt bekapcsoltam, frissítettem, minden működik.

Az MX Linux tesztelése mindenképpen javasolt, Debian az alapja, de egy csomó kényelmi funkciót tartalmaz a "sima" Debian kiadásokhoz képest. KDE-vel különösen jó (XFCE-vel se rossz, sőt, még Fluxboxszal is egészen barátságos, pedig az "csak" egy jobb ablakkezelő, viszont gyenge gépen azt javasolt választani).

Kénytelen vagyok tartani és napi használósnak használni is Win10-et is (laptop) és Win11-et (asztali gép), mivel az ügyfeleknél ezek vannak, így otthonosan kell benne mozognom. Persze a másik latopon ott van az MX Linux is natívan (néha azért azt is láthatod) és a Win10-es laptopon virtualban egy Debian is, na meg abból jutott az asztali gépre is, meg ott Mint is van.
 

Szerkesztve: 2023. 06. 03., szo – 20:25

naaagyon jó a debian... lesznek ilyen funny dolgok vele, hogy te csak egy smartmontools-t akarsz felrakni, de fel fog rakni egy mailszervert is... viszont egy man-t nem fog feltenni alapból, mert minek, ugye ..

vagy, hogy (2023-ban) az initrd-je nem tud btrfs mirrorról bootolni...

de azért szeretjük... én szerveren azt használok... a desktopomon is, néhány konténerben... (pont azért, hogy ne kelljen újrarakni)...  a desktop hostra azért nem tennék debiant

Nem védeni akarom őket, de a smartmontools Archon is behozza az s-nail csomagot kötelező függőségnek, ami lényegében egy mailx implementáció. Szerintem a többi mainstream disztrón is így van. Egyedül Gentoo-n tudod kivédeni, hogy nem fordítod bele a smartmontools-ba a mail-támogatást (kiveszed kötőjel hozzáadásával a mailx USE flaget), és akkor nem lesz függősége (igaz akkor értesítő mailt sem lehet beállítani a SMART figyelésénél). Sokat nem nyersz vele, az a mailx, amit felrak magával kb. fél megás csomag, telepítve egyetlen mega, és úgyse fut, hacsak be nem konfigurálod, meg be nem állítod a daemonját. Nem egy ultra nagy bloat, de elismerem, hogy felesleges a legtöbb usernek.

A man opcionális voltával sincs bajom, legalább nem települ fel minden, hanem a user közreműködése kell hozzá, és nem települ a default rendszerrel sok bloat. Ha hiszed, ha nem, nagyon sok olyan desktop Linux user van, aki ódzkodik a termináltól, tty-tól, soha nem használja, igyekszik kerülni, így man-t se olvasgat.

Az initrd-s probléma viszont tényleg gáz, azt megoldhatnák. Nem mintha sokan használnák, de nem akkora technikai malőr megoldani egy Debian-méretű disztrónak és fejlesztőcsapatnak.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2023. 06. 03., szo – 20:54

Fenn van, átváltottam a testing verzióra, hogy lássam, milyen újdonságok vannak a június 10-i kiadásban. Hát nagyon szép. Csak még meg kell ismerkednem az "apt" csomagkezelővel.

https://i.ibb.co/rprf7mL/debian.png

Lehet Debian-t EFI-re telepíteni? A Red Hat disztribúcióknál volt egy opció, amikor "Boot From EFI " fájlból indítottam. A BIOS-ban pedig van egy sor: \EFI\redhat\shimx64.efi. A laptop régebbi de van UEFI (Hybrid) amit eddig használtam. Mintha gyorsabban bootolna.

linuxozni csak Debiannal, sztébl'en,
ahogy a csillag megy az égen,
ugy érdemes.
 

Érdemes; és ha már, akkor: Debian Handbook.

Most jutott eszembe:

apt-get moo
 

[off]

obi@one:~$ aptitude -h
aptitude 0.8.13
Usage: aptitude [-S fname] [-u|-i]
    aptitude [options] <action> ...

Actions (if none is specified, aptitude will enter interactive mode):

 install     Install/upgrade packages.
 remove     Remove packages.
 purge      Remove packages and their configuration files.
 hold      Place packages on hold.
 unhold     Cancel a hold command for a package.
 markauto    Mark packages as having been automatically installed.
 unmarkauto   Mark packages as having been manually installed.
 forbid-version Forbid aptitude from upgrading to a specific package version.
 update     Download lists of new/upgradable packages.
 safe-upgrade  Perform a safe upgrade.
 full-upgrade  Perform an upgrade, possibly installing and removing packages.
 build-dep    Install the build-dependencies of packages.
 forget-new   Forget what packages are "new".
 search     Search for a package by name and/or expression.
 show      Display detailed info about a package.
 showsrc     Display detailed info about a source package (apt wrapper).
 versions    Displays the versions of specified packages.
 clean      Erase downloaded package files.
 autoclean    Erase old downloaded package files.
 changelog    View a package's changelog.
 download    Download the .deb file for a package (apt wrapper).
 source     Download source package (apt wrapper).
 reinstall    Reinstall a currently installed package.
 why       Explain why a particular package should be installed.
 why-not     Explain why a particular package cannot be installed.

 add-user-tag  Add user tag to packages/patterns.
 remove-user-tag Remove user tag from packages/patterns.

Options:
 -h       This help text.
 --no-gui    Do not use the GTK GUI even if available.
 -s       Simulate actions, but do not actually perform them.
 -d       Only download packages, do not install or remove anything.
 -P       Always prompt for confirmation of actions.
 -y       Assume that the answer to simple yes/no questions is 'yes'.
 -F format    Specify a format for displaying search results; see the manual.
 -O order    Specify how search results should be sorted; see the manual.
 -w width    Specify the display width for formatting search results.
 -f       Aggressively try to fix broken packages.
 -V       Show which versions of packages are to be installed.
 -D       Show the dependencies of automatically changed packages.
 -Z       Show the change in installed size of each package.
 -v       Display extra information. (may be supplied multiple times).
 -t [release]  Set the release from which packages should be installed.
 -q       In command-line mode, suppress the incremental progress
         indicators.
 -o key=val   Directly set the configuration option named 'key'.
 --with(out)-recommends   Specify whether or not to treat recommends as
              strong dependencies.
 -S fname    Read the aptitude extended status info from fname.
 -u       Download new package lists on startup.
         (terminal interface only)
 -i       Perform an install run on startup.
         (terminal interface only)

See the manual page for a complete list and description of all the options.

This aptitude does not have Super Cow Powers.
obi@one:~$ aptitude moo
There are no Easter Eggs in this program.
obi@one:~$ aptitude -v moo
There really are no Easter Eggs in this program.
obi@one:~$ aptitude -vv moo
Didn't I already tell you that there are no Easter Eggs in this program?
obi@one:~$ aptitude -vvv moo
Stop it!
obi@one:~$ aptitude -vvvv moo
Okay, okay, if I give you an Easter Egg, will you go away?
obi@one:~$ aptitude -vvvvv moo
All right, you win.

                /----\
            -------/   \
           /        \
           /        |
  -----------------/         --------\
  ----------------------------------------------
obi@one:~$ aptitude -vvvvvv moo
What is it? It's an elephant being eaten by a snake, of course.
obi@one:~$ apt-get moo
         (__)
         (oo)
      /------\/
     / |  ||
     * /\---/\
      ~~  ~~
..."Have you mooed today?"...

[/off]

Szerkesztve: 2023. 06. 04., v – 08:06

Szerintem egy irreleváns distro. Céges környezetben RedHat lesz úgy is, talán ubuntu, esetleg Suse. AFAIK nincs enterprise debian linux.

Desktopon meg valami rolling release a legjobb, Fedora, Manjaro, etc.

 

Eddig csak problémáim voltak a 38-as Fedora-val, sokan panaszkodnak róla. Néhány embernek jól működik, másoknak viszont nem. Nekem nem kell változás. Olyan disztróra van szükségem, ami állandó marad. Körülbelül 2-3 évig szeretném használni GNOME-t ugyanabban a verzioban, addigra már csak érkezik az új Debian.

A dolog, amit nem igazán szeretek a Red Hat Linux-szal kapcsolatban, az az, hogy a Red Hat és az IBM a háta mögött áll. Nekem valahogy úgy tűnik, hogy a Red Hat nem igazán érdeklődik a desktop terület iránt. Persze, a Debian sem kifejezetten desktop célra készült, de mégis univerzális, és szerintem az alap rendszere stabil. Valahogy már nem kedvelek semmit, ami egy cégtől függ

Szerintem ennel specifikusabban erdemes lenne vegiggondolnod, hogy mi a jo a RHEL-ben, es mi nem jo, es mit varnal el az alternativatol. 

Ha csak a ceg a problema, akkor miert nem Rocky & tarsai?

Szerkesztve: 2023. 06. 04., v – 23:08

Működik jól a Debian-testing, csak egy problémát tapasztaltam. Először az alapértelmezett ext4 fájlrendszerét telepítettem, és észleltem, hogy amikor nagyobb fájlokat másolok a merevlemezre, a másolás vége felé már néha szakadozik a rendszer, időnként a zene is megszakad. Végül újratelepítettem a rendszert, most minden az XFS fájlrendszeren van, és jól működik, nincs már szakadozás.

Bár nem állíthatom, hogy az XFS fájlrendszer gyorsabb vagy lassabb, jól működik. RHEL-ről váltottam, ahol szintén XFS volt használatban, és semmi problémám nem volt vele. Úgy gondolom, hogy a benchmarkok kissé túlzóak, mivel az XFS-t az utóbbi években jelentősen frissítették és sok olyan negatív tulajdonságot, amiről írnak, már nem igazak. Az XFS egyik előnye az, hogy ha egy fájlt másolok egyik könyvtárból a másikba, csak egy referenciát hoz létre, és nem másolja át byte-onként. Ez jelentősen felgyorsítja az teljes folyamatot.

Jelenleg szerveren használok RedHat alapú disztrot is és Debian alapú cuccokat is. Nekem Debian alapú valamiért jobban kézre áll. A saját laptopomon Debian van (15-20 éve), cégesen Ubunt. Debiant stabilabbank mondanám érzésre. (Suse-t is próbáltam de azzal elég sokat kellett vacakolni Dist Upgradenél, de ez kb. 5 éve volt, Fedorától meg legelején elment a kedvem amikor egy Dist Upgradet nem tudott végigvinni, és újratelepítés lett a vége. De ez régen volt.)

Az alap csomagok nem biztos, hogy a legfrissebbek de mindenképpen stabilak. És azért van rendszeres frissítés.

Frissítések vagy akár egy disztribúció frissítés is roppan egyszerűen lemegy, általában gond nélkül. (Ha 1-2 dolog nem indul el, akkor simán 5-10 perc alatt meg lehetett oldani a hibaüzenetek segítségével, de ezek mindig valami visszamaradt beállítás okozza vagy egyéb speciális program ami nem a tárolóból ment fel)

Nem akarok új témát nyitni és félig kapcsolódik is. Desktop windows-ról térek át desktop linuxra. Nincsen semmilyen windowsos függőség, nem kell wine és társai. A Mint-et már ismerem, használom. A kérdésem az, hogy mivel a Mint egy ubuntu-leágazás, ez okoz-e valamit, amitől fentebb is tartanak többen: a céges erőltetett butaságok, bloatok, stb.

Érdemesebb lenne egy független, közösségi disztrót használni, vagy ilyen desktop prüntyögésre tökmindegy?

(asztali gép, 12. gen intel, nvme ssd, nincs spec hardver)

Szerintem kb az összes nagyobb distro teljesen alkalmas napi desktop használatra. Ha nem kifejezetten vered magad ilyenekre, akkor ezek marginális kérdések. Biztos van olyan, ami épp többen találja el a te ízlésed, mint egy másik, meg kevesebb "hülyeség" van benne, de ezek jellemzően olyanok, hogy egyszer morgolódsz, megcsinálod tops pár óra alatt, aztán évekre elfelejted az egészet a mindennapokban.

Ugyan ez csak egy szempont a sok közül, de ha megnézed a Mint "adományozók" aloldalát, akkor látható, hogy szép összegeket tudnak összekalapozni. (És ha jól értem, ebben nincsenek benne a céges támogatók; ők külön vannak felsorolva a "sponsors" aloldalon.) Nyilván ez sem garancia semmire, meg ez is változhat, de legalábbis bízhatunk benne, hogy a felhasználói és cégek hozzájárulásnak köszönhetően nem nagyon lesz anyagi gondja a Mintnek a közeljövőben.