A Firefox 115 lesz az utolsó új Firefox verzió, ami még támogatja a Windows 7-et, Windows 8-at és Windows 8.1-et

Címkék

Az ezen operációs rendszereket használó Firefox felhasználókat a Firefox ESR vonalra terelik. A Mozilla még biztosít biztonsági frissítéseket ezeknek a felhasználóknak 2024 szeptemberéig. Utána minden támogatás megszűnik ezekhez az operációs rendszerekhez.

Firefox version 115 will be the last supported Firefox version for users of Windows 7, Windows 8 and Windows 8.1. If you are using these versions of Windows you will be moved to the Firefox Extended Support Release (ESR) channel by an application update. Mozilla will provide security updates for these users until September 2024. No security updates will be provided after that date.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

Ennyike. Akkor már ezt sem kell frissítenem a régebbi gépeken. :D

Pofátlan mesterséges elavultatás. Ezek a „régebbi” Windowsok nem sokban térnek el architekturálisan, kerneltechnológiában a Win10-11-től, tehát nem technikai akadálya van. XP-nél még csak rá tudták fogni a kernelre, TLS-verzióra, stb., ezeknél nem tudják. Épp ezért, mivel csak egy build kell hozzá, gondolom valaki tol ki hozzá buildet, vagy valami forkot, ami menni fog Win7-Win8.1-en. Plusz ott van még egy csomó Chrome-alapú böngésző.

Az is igaz, hogy aki ilyen nem támogatott platformot használ, azt nem fogja annyira zavarni, hogy 2024 év vége után nem tud böngészőt frissíteni. Addigra már a Win10 támogatása is nagyon a vége felé jár, így csak a Win11-12 lesz alternatíva.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ja, ez egyértelmű, hogy akkor már még inkább Linux, VM sem kell, elfut az natívan is valószínű. Nem kell 20 évvel ezelőtti rossz tapasztalatokból kiindulni. Csak érted, a Linux sokaknak szentségtörés, hogy az illegális, meg soseleszdesktopéve, nemmegyenafotóbolt meg a víár, stb.. Mintha ezek számítanának egy úgyse támogatott rendszeren, de hagyjuk, vannak, akiket sose lehet meggyőzni (pl. hajbazer).

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Mintha ezek számítanának egy úgyse támogatott rendszeren, de hagyjuk, vannak, akiket sose lehet meggyőzni (pl. hajbazer).

Igen, számítanak, mert a nem támogatott rendszeren ezek mennek (értsd: a lejárt támogatástól függetlenül jól működnek), míg a Linuxodon nem.

Nem támogatott rendszert azért szokás használni, mert mennek rajta dolgok, amik a csiligány újrafeltaláltkeréken nem mennek (vagy nem úgy a bloat vagy a kiherélt funkcionalitás miatt).

Hát. pont ez az, hogy azok se mennek, legalábbis nem a legújabb verzió. Tudom, most mondod, hogy használod a régi verziókat, de akkor meg nem használtál még Adobe terméket, azok ilyen feliratkozó, felhős cuccok lettek, automatikusan kapod az új verziókat, nem engedik, hogy a réginél lemaradj. AutoCAD talán ugyanez már.

Nem támogatott rendszert meg azért is használnak sokan, mert csak szimplán lusták meg konzervatívak. Egyébként meg ez a jó a Linuxban, ha lusta és konzervatív is vagy, akkor is ki tudsz magadnak konfigurálni egy sémát, ökoszisztémát ami mindig működni fog, nem muszáj olyan állandóan változó mainstream disztrót, asztali környezetet használni, amit minden főbb kiadáskor átkalapálnak, átszerveznek. Pl. aki régen a 70-es években megszokta a vi-t, shellt, groff-ot, TeX-et, az a mai napig tudja használni ezeket. Aki a 80-as években megszokta az Emacs-et, azt is (lehet ablakkezelőnek is X-en: exwm), X TWM-et, mwm/CDE-t, szintén tudja használni. Aki a 90-es években megszokta az fvwm-et, olvwm-et, mlvwm-et, WindowMakert, IceWM-et, stb., meg mc-t, vim-et, jed/joe-t, stb., mai napig tudja használni töretlenül, pedig ezek is már 29-33 éves szoftverek, de most se szűnt meg a támogatásuk. Mondjuk te sem húzod rosszul az XP-vel, már 22 éves cucc, meg a programok is, amit használsz rajta, de azok lehet nem fognak ilyen hosszú ideig működni. Gyaníthatóan a Win7-8-as megoldások még rövidebb életűek lesznek.

Persze, a normibb megoldások azok jönnek-mennek Linuxon is, Ubuntu állandóan variál, Gnome és KDE kiadásról kiadásra változik (pl. most a KDE6 gyökeres váltás lesz a KDE5 után, lehet mindent elölről szokni), ahogy a mellékelt alkalmazások, IDE-k is jönnek-mennek (Atom-ot váltotta a VSCode, majd ezt is váltja valami), stb.. Kicsit olyan, mintha az ember alól mindig kihúznák a szőnyeget. Ez mindig is része volt a mainstream-nek már csak azért is átvariálnak dolgokat, hogy ne maradjon egyforma, ha nincs is, akkor is a fejlődés látszata meglegyen. Persze van olyan ember is, aki ezt élvezi, hogy mindig fel tud ülni a legújabb trendekre, mindig változik alatta a rendszer, sose lesz unalmas, egysíkú.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Hát. pont ez az, hogy azok se mennek, legalábbis nem a legújabb verzió.

Miért kéne menjen a legújabb verziója egy már 5-10 éve feature-érett szoftvernek? Amin csak refaktorálgatnak, meg egy-két jól marketingelhető, de a korábbi funkcionalitással is jól megvalósítható újdonságot™ belebasznak. Miközben azonos funkcionalitásához meg egyre több erőforrás kell.

de akkor meg nem használtál még Adobe terméket, azok ilyen feliratkozó, felhős cuccok lettek

De igen, használtam és azóta nem használom, amióta ilyen feliratkozó, felhős cuccok lettek.

automatikusan kapod az új verziókat, nem engedik, hogy a réginél lemaradj

Mintha amúgy kéne az engedélyük.

Nem támogatott rendszert meg azért is használnak sokan, mert csak szimplán lusták meg konzervatívak.

Jelen esetben a konzervatívokról beszélünk. Egy nem támogatott rendszert tudatosan és értelmesen használni több odafigyelést igényel, mint egy támogatott rendszerbe belekényelmesedni. A Windows XP (illetve a legacy Windows) közösség nevében kikérem magamnak a lustázást.

ha lusta és konzervatív is vagy, akkor is ki tudsz magadnak konfigurálni egy sémát, ökoszisztémát

Ha lusta vagy, akkor lusta leszel arra is, hogy sémákat konfigurálj. Én nem vagyok lusta, csak konzervatív. Annyi különbséggel, hogy nem Linuxon konfigurálom a sémákat, hanem Windows XP-n. Emellett konfigurálom Linuxon is és számtalan disztrót kipróbáltam már.

ami mindig működni fog,

Nem, csak a soron következő frissítésig, amikor is a Red Hat babzsákfejlesztői feje tetejére borítják a desktopodat. Lásd sorozatos GTK3 API törések, alverziók között. Mintha már elfelejtetted volna.

Mondjuk te sem húzod rosszul az XP-vel, már 22 éves cucc, meg a programok is, amit használsz rajta

Ez esetben nem tudom, mi a problémád és miért kell belekötni mindig a Windows XP-be, miközben az elveink többsége egyezik és a világ elbloatosodásában is látszólag egyetértesz velem. A megvalósításunk és a preferenciánk nem ugyanaz. Ideje lenne elfogadnod végre. Én se győzködlek, hogy menj át XP-re.

de azok lehet nem fognak ilyen hosszú ideig működni.

5 éve is ezt mondtad és még mindig működnek. Egészen addig fognak működni, amíg van alatta hardver, ami futtatja. Ezek nem Adobe "feliratkozó" "felhős" cuccok, hogy egyszer csak bekattintsa valamelyik multi a kill switchet, aztán ne működjön többet. Inkább fordítva igaz, amit mondasz: minél frissebb rendszeren vagy, annál több esélyed van arra, hogy a programjaid előbb-utóbb ne működjenek. Valakinek aktívan foglalkoznia kell a programokkal, időt és energiát kell bele ölnie, különben eltörnek és használhatatlanná válnak. Windows XP-re megírta valaki 20 éve egyszer, és a mai napig hibátlanul működik (már ha elég feature-érett és a bugokat kijavították).

most a KDE6 gyökeres váltás lesz a KDE5 után, lehet mindent elölről szokni

De miért kéne 2-3 évente újratanulni használni a desktopot úgy, hogy az új nem is feltétlen tud mindent, amit a régi? Totál felesleges idegbaszás, amit arra találtak ki, hogy a paraszt úgy érezze, hogy előre megy, nem hátra, aztán előbb-utóbb vegyen új gépet és dobja ki a régit.

Kicsit olyan, mintha az ember alól mindig kihúznák a szőnyeget

Mert ki is húzzák.

Persze van olyan ember is, aki ezt élvezi, hogy mindig fel tud ülni a legújabb trendekre, mindig változik alatta a rendszer, sose lesz unalmas, egysíkú.

Van, aki meg szereti a stabil, kiszámítható rendszereket és nem trendbuziskodásból használ számítógépet. Nos, mint rájöhettél már az évek alatt, én épp ilyen vagyok.

Amit nem értesz, hogy a netet a nagy cégek, meg a webes trendek diktálják. Neked hiába megy az XP, meg rajta az 5-10 éves böngésző, ha egyes oldalak nem jelennek meg, vagy nem működnek rendesen. Plusz a web hízik is. Így is kisebb fajta csoda, hogy mindig használod, bár én azt hallottam videókról, hogy ez a MyPal meg egyéb móka sem megy már tökéletesen, egyes oldalakkal baja van.

A szőnyegkihúzásnál azt nem érted, hogy tudsz ellene mit tenni, de stratégiaváltást igényel, és ez az, amire nem vagy hajlandó.

A KDE5-6-ot úgy értettem, hogy mikor újraírják, akkor általában az új verzión sokáig nem működik ez meg az, eltör korábbi plugineket meg widgeteket, egyes beállítások hiányoznak, valami panelt, menüt, beállítást átszerveznek. Főleg a váltások ilyenek, közvetlenül utána, jól emlékszem a KDE4-5 váltásra is. A Gnome 2-3 váltás is durva volt, meg a 3-as verziót is többször átvariálták, most jött a Gnome 4x, meg a Gtk4, megint egy csomó appot újraírta, másik elcseszett terminál, újraírt text editor, stb., minden kiadásra eltörnek pluginek. Szopás. Hála istennek nem csak KDE és Gnome létezik, itt van rá a megoldás.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Amit nem értesz, hogy a netet a nagy cégek, meg a webes trendek diktálják.

Ezt mindig is értettem, nem vitattam, csupán kritizáltam. Vagy szerinted jók ezek a trendek?

az 5-10 éves böngésző

Helyesen: 3 napos. https://rtfreesoft.blogspot.com/search/label/browser

Így is kisebb fajta csoda, hogy mindig használod

Tudatos döntés.

MyPal meg egyéb móka sem megy már tökéletesen, egyes oldalakkal baja van.

MyPal (az eredeti) azért nem megy, mert a Pale Moon velejéig arrogáns, egoista fejlesztői (Moonchild, Tobin) megfenyegették a forkot készítő fejlesztőt (Feodor2), hogy beperlik, ha nem felel meg a licencfeltételeknek és nem publikálja számukra megfelelő formában a forráskódot. Ami nevetséges, mert ott volt az egész GitHub-on. Szőrszálhasogató módon találtak egy nüansznyi formai hibát, amit felhasználtak arra, hogy elrettentsék a forkot fejlesztőt, nyilvánvalóan azért, mert korábban sok júzerük átpártolt a Pale Moon-ról MyPal-ra, minekután a Windows XP-támogatás kidobása után többszörösen lehurrogták és megalázták a Windows XP közösséget a fórumaikon. Kibújt a szög a zsákból, mert a főfasz Moonchild kinyilatkozta, hogy marketing-idealizmusból nem hajlandó akkor sem bent hagyni az XP támogatást, ha vannak önként jelentkezők, akik vállalják (mert ugye többen is voltak). Ez után is folytatódott a Windows XP felhasználók elüldözése a fórumról, a topicjaik zárolása, törölgetése a szokásos Microsoft-FUD propagandára emlékeztető mantrák mellett. Itt olvashatsz róla bővebben: https://www.reddit.com/r/palemoon/comments/pexate/pale_moon_developers_…

Azóta egyébként Tobin elpártolt a Pale Moon-tól [1], Feodor2 meg csinált egy új forkot, MyPal68 néven, ami már a Rust-os Firefox-ból jön, nem a Pale Moon-ból vagy a UXP-ből.

A szőnyegkihúzásnál azt nem érted, hogy tudsz ellene mit tenni, de stratégiaváltást igényel, és ez az, amire nem vagy hajlandó.

Jól működő rendszerek felrúgását, kidobását, elhagyását nem tekintem jó stratégiának.

A KDE5-6-ot úgy értettem, hogy mikor újraírják, akkor általában az új verzión sokáig nem működik ez meg az, eltör korábbi plugineket meg widgeteket, egyes beállítások hiányoznak, valami panelt, menüt, beállítást átszerveznek.

Én meg úgy értettem, hogy teljesen feleslegesen írják újra ezeket. Egyszer kéne egy jól működőt csinálni és azt megtartani. KDE3 óta nem sikerült nekik. Egyre bloatabb, inkompatíbilisebb és használhatatlanabb. Majmol mindent, amivel a multik a desktopot egyre jobban kiherélik, eltabletesítik.

Szopás. Hála istennek nem csak KDE és Gnome létezik, itt van rá a megoldás.

Így van. Például létezik Windows XP is, ami nem törik el.

Mert a Mozilla nem az operációs rendszert gyártó multikért dolgozik, hanem non-profit alapon a felhasználókért (elvileg). Ha a felhasználónak arra van igénye, hogy a Windows 7-es gépét továbbra is használja, akkor ez a Mozilla felé egy jogos felhasználói igény és érdek. Pontosan úgy, ahogy bármelyik másik platformon kisebbségben lévő felhasználói bázis (pl. Linux) részéről is az.

A felhasználó meg is fizeti a Windows 7 támogatását a Mozillának? Attól, hogy a felhasználónak van igénye (nekem is van sokmindenre igényem), a Mozillának nem lesz végtelen a fejlesztői és QA kapacitása. Te mennyivel szálltál bele abba, hogy a Mozillának legyen erőforrása a Windows 7/8/8.1 támogatására?

A felhasználó meg is fizeti a Windows 7 támogatását a Mozillának?

A Linux felhasználók megfizetik a Linuxuk támogatását a Mozillának?

a Mozillának nem lesz végtelen a fejlesztői és QA kapacitása

Nem végtelen kapacitás kell, hanem annyi kapacitás, amit a felhasználói bázisuk megkíván.

Te mennyivel szálltál bele abba, hogy a Mozillának legyen erőforrása a Windows 7/8/8.1 támogatására?

Amennyivel mindenki más, aki jelenleg nem a Windows 10-es többségi felhasználóbázisban van.

Nagyon gyenge a profitbuzi érvelésed egy non-profit alapítvány melletti protektorkodásra, főleg úgy, hogy a Mozilla Foundation úton-útfélen a "Your web, the way you like it." és a "Firefox answers to no one but you." szlogenekkel nyomja a marketinghadjáratait, ami pontosan arról szólna, amit mondtam, hogy figyelembe veszik, hogy kinek mire van igénye.

Biztos van ra vmi telemetriajuk, amibol lathatjak a Windows verziok eloszlasat.

De nekem is az az erzesem, hogy az ilyen lepesekkel labonlovik magukat, mert megiscsak van egy szignifikans userbase, aki nem tud/akar friss Windowst hasznalni, de igeny lenne egy karbantartott bongeszore.

AFAIK nyilt forrasu, szoval ha nincs technikai oka, hogy win7-en ne mukodjon, majd az ottani userek leforditjak maguknak, es hasznaljak ugy. Ha van ilyen ok, meg mindig tudjak implementalni a hianyzo dolgokat, vagy hasznaljak anelkul.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Az itteni userek meg sportot űznek a leminősítéséből. Lesz elég fork a Firefoxból Windows 7-re, most is van elég. Nem ezzel van a probléma. Hanem azzal, hogy a "nem támogatott OS" idealizmusa (ürügye) mögé bebújva simán kihúzzák a talajt a felhasználóik alól, ami pont ugyanolyan szembeköpése a felhasználóközönségnek, mintha holnaptól nem támogatnának Linuxot egyáltalán, mert hát a Windows 10-ben amúgy is van WSL, már nincs értelme Linuxot használni és a felhasználók 80%-a Win10-et használ. Bármilyen, kisebbségben lévő OS-t használó felhasználóbázis esetén ez a helyzet.

Attól, hogy valami non-profit, még van költsége a működésüknek, csak nem céljük az, hogy profitjuk legyen. De ettől még bevételüknek kell lennie a költségeik fedezésére - ezért is adják el a default keresőmotort a Google-nek, majd a Microsoftnak. Mert valamiből kell lennie bevételnek. És ez a bevétel nem biztos, hogy elegendő mindenre.

 

Linuxon sem támogatnak mindent. Meg van például adva, hogy:
 

  • Firefox will not run at all without the following libraries or packages:
    • glibc 2.17 or higher
    • GTK+ 3.14 or higher
    • libdbus-glib 0.6.0 or higher
    • libglib 2.42 or higher
    • libstdc++ 4.8.1 or higher
    • libxtst 1.2.3 or higher
    • X.Org 1.0 or higher (1.7 or higher is recommended)

Nos, ha nekem régi glibc-m van, mert Red Hat Enterprise Linux 6-ot használok, akkor mi van? Toppantsak a lábammal, hogy a Mozilla mesterségesen avultatja el a szoftvert? A RHEL az a Windows 7-tel majdnem egyidős, de még 2024-ig van kiterjesztett támogatása.
 

Arányok, mérnök úr, arányok. Még mindig nem mennek, de a fejlődésmániás elvek bigott mantrázása az igen.

Egyfelől, Linuxon a maintenerek szokták támogatni a szoftvereket, tehát a hasonlítgatás már itt elbukik. Szóval, ha van RHEL 6-od, extended support-tal, akkor a Red Hat fogja támogatni és beletolni a biztonsági frissítéseket. Amit vagy upstream szed le vagy maga készít el. Ahogy korábban is, mikor a Mozilla dobta a GTK2 támogatást, a Red Hat patchelte össze a Firefoxot statikusan buildelt gtk3-mal RHEL6-ra, mivel ott nem volt system lib gtk3.

Másfelől, én arról beszéltem, hogy a bármilyen Linuxot használók összlétszáma felér a Windows 7-et használók létszámával. Tehát, a Mozilla húzása azzal ér fel, mintha holnaptól semmilyen Linuxot nem támogatnának, mert sajnálják az erőforrást +1 rendszerre buildelni és kiirtanák az összes kódot a Firefoxból, ami lehetővé tette, hogy Linuxon fusson.

Meg libek az osszes kepformatum meg videoformatum meg hangcodec kezelesere, idealis esetben hw gyorsitassal, framebufferrel. Tamogatas az osszes hulye pluginrendszerhez, meg ami js-bol elerheto valami interface-en keresztul (webkamera, mikrofon, soros port, usb), esetleg ha van ra lehetoseg, valami webassemblyhez hw gyorsitas. (cpu virtualizalas talan szoba johet) Rendereleshez sandboxing.

Kicsit jobban belegondolva, talan a bongeszo a legbonyolultabb software, amit hasznalnak, mert mindent is tamogat, es egy/tobb nyelven keresztul ezeket elerhetove is teszi.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Olyan nagy userbase-zel rendelkezik a FF, hogy ez a lemorzsolodas meg se kottyan nekik, oh wait...

Mi értelje támogatni olyat, amit már a gyártója sem támogat?

Számomra egy nyitott kérdés maradt, amibe úgy tűnik senki sem gondolt:

Támogatás alatt mit is értünk?

Ha Win 7/8/8.1-et használok akkor a telepítő/bináris önkényesen ellenőrzi a rendszer verzióját és nem akarja majd telepíteni az új verziót? (Láttam már rá példát. Telepítő esetén még meg is kerülhető volt, ha sikerült a telepítőből "kinyerni" a fájlokat.)

Vagy tudom telepíteni és futtatni az újabb Firefox-ot, csak ha hibát kapok és jelentem, hogy ez van, meg nem támogatott rendszert használok, akkor /dev/null-ba megy a hiba jelentés?

 

Az a gond a bejelentéssel, hogy nincs mögötte technikai indoklás sem (csak hogy ezek már nem kapnak sec frissítést és kész). Így mondjuk el tudok képzelni olyat is, hogy a 7/8/8.1 támogatás miatt van olyan specifikus Windows hívás benne, amire már van újabb, jobb megoldás a 10/11-ben és ezekre cserélik az "elavult" funkciókat, amivel automatikusa dobják a régi Win verziókat. 

"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Azt értjük alatta, hogy babzsákfejlesztőék olyan kernel32.dll és vcredist függőségekkel fordítják le a Firefox binárisait, hogy telepítő nélkül se fog elindulni, mert adott eljárás nem található a régi DLL-jeidben. Pedig fordíthatták volna a régivel is.