home nas+web

Üdv,

Napokban elgondolkodtam azon, hogy hol lenne nagyobb biztonságban az adataim (fotósként dolgozok),

Jelenleg asztali gépembe van 2*2TB hdd (+ pár ssd), amin tárolom a képeket, mellette van egy szerver amin megy a weblapom, illetve a képeket is itt adom át, tehát galériák is itt vannak tárolva.
 

A gondolatom a következő: szépen átrakom a HDD-t a szerverbe, és simán felcsatolom meghajtóként az összes gépre, így elérhető lesz mindenhol is. (eddig is így kellett volna tennem)
Most jutottam el odáig, hogy lett olyan stabil a rendszer, hogy bele merem tenni a merevlemezt.
Hatalmas adatmennyiség miatt nem tudom mennyire opció az adatmentés, vagy milyen megoldások vannak rá, nem nagyon foglalkoztam az ilyesmivel, de már aktuális lesz ez is, tehát kell megoldást keresnem rá. 

A gép egy i5, 8gb rammal, SSD-n fut a rendszer, a jenlegi bent levő merevlemezek pedig szintén sima HDD-k. Nem egy erőmű, de eddig gond nélkül kiszolgált. A weblap nemrégiben indult (wordpress), töltöm tartalommal, tehát a látogatottság még 0, kivéve a galériák, mert azt használják, így a webszerver leterheltsége nem számottevő, ami igazán fogja pörgetni az a samba, ha bent lesz a 2 plussz hdd. Hálózat az tudja az 1000/1000-t, internet is. 

Szerintetek így el fogja tudni látni ezeket a feladatokat?

Hozzászólások

A gepedbe beleraksz dolgokat. Ha mar benne vannak akkor a gepedben a helyes alak.

A hol van nagyobb biztonsagra a valasz az, hogy valamelyik mentesedben. Ahol dolgozol/kiszolgalod oket az nem mentes.

Nekem a csaladi kepek videokkal mindennel egyutt 2TB+ (ez a mai vilagban nem sok adat). 

Nekem a desktopon van egy Photo library kepnezegeteshez. A Fotokat/videokat egy NAS-on tarolom ami egyiranyban syncel (csak felfele) egy Google accountra.

Furcsa egy 2x2 TB-os tárterületre azt mondani hogy sok adat, mikor 10-11 éve az 1-2 TB-os diszkek már elterjedtnek számítottak. Manapság (2023) meg kapsz 110 ezerért 18TB-os enterprise minőségű seagate vinyókat. Az SSD mondjuk ebben a méretben még valóban aranyáras, de arra nincs is szükség a backup-hoz, ssd-re elég ha csak az aktuálisan feldolgozandó adatok elférnek.

Más vizeken eveztem, utoljára aktívan 10 éve foglalkoztam informatikával, most is csak azért mert belefogtam egy projektbe és kell hozzá. Tehát nekem a 2-4 TB sok, főleg hogy 20-30 megabájtos képekről beszélünk, darabszámilag sok. Feldolgozni sok. Abból kiindulva, hogy egy csomag kép lehet 10.000 db is, ezt leválogatni, vágni, utómunkázni sok. Ha a másik felét nézzük, hogy egy film 50-60 GB, egy videó ami 4k és pár perces is, sok sok GB, így a 2-3 TB pillanatok alatt tele van pakolva :)

Jelenleg egy webszervert és egy stabil weblapot, adatbázist, és egy normális samba szervert is "megterhelő" volt összerakni, mivel sok év alatt felejt annyit az ember, így nézzétek el nekem a tájékozatlanságomat. 

 egy videó ami 4k és pár perces is, sok sok GB, így a 2-3 TB pillanatok alatt tele van pakolva :)

Nálam ezért született meg a családi nextcloud. Ingyenes google photos ugye ment a levesbe, mostani telefonok pedig tolják a 4k60FPS HDR felvételeket. Jelenleg két 4 terás ironwolf van raid1-ben, ez van a nextcloud alatt. Illetve van két 3 terás, ők még üresek, majd kitalálom mi legyen a sorsuk.

Nincs ezzel semmi baj. Nekem is rengeteg fotom van. A Google Photosban kb 1.6 TB (ebbol 1TB a raw) a tobbi az telefonnal lodozott kep/video.

Fotokkal az a baj, hogy nincs olyan, hogy majd letoltom oket mashonnan. Nem tudom ezt elegge hangsulyozni de villamgyorsan kezdjel el backupolni :D

Egy RAID 1 jó megoldás lehet? Akkor elkezdek foglalkozni a dologgal...

Ott a pont. Ezért szoktam azt mondogatni, hogy ami egy példányban van meg - az nincs meg. Ami két példányban van meg, abból egy példány megvan, de ami egy példányban... Szóval a kritikus adatok alá munkához raid, és legalább kettő független, offline, és ha lehet, offsite backup...

Minek a samba, ha a nasba teszed a diszkeket?