[FRISSÍTVE][ELDÖNTVE] 3x-os árnyékolású (tömör réz) vagy 4x-es árnyékolású (rezezett acél) koaxiális RG6-os kábel?

Üdvözlet!

Szeretném a jelenlegi régi koax kábeleket kicserélni a kábél tv-nél/internetnél. PR-Telecom a szolgáltató. Az internet is tőlük van. Érdeklődnék, hogy a tárgyban feltüntetett kábelek közül melyik kábelt érdemes használni? Hosszútávra tervezném a kábelek cseréjét, de a lehető legjobb minőség elérése a cél. 5-6 db TV csatlakozás vmint az internet. A csatlakozók minőségi kompressziós csatlakozók lesznek. Melyik kábelt érdemes használni? Előnyök/hátrányok?

Nagyon köszönöm!

Eldöntve: 3x-os árnyékolású, tömör réz koaxiális kábel lett rendelve. https://elektroshop.hu/wp-content/uploads/2022/01/S5261-5.jpg

Köszönöm Mindenkinek a sok-sok hasznos hozzászólást!

Hozzászólások

de a lehető legjobb minőség elérése

Mi ennek az igénynek a műszaki oka? Hogy kevésbé legyen hangyás az analóg TV képe?

Meg kell nézni a pontos típusok ismeretében a kábel specifikációját. Azt tedd be aminek kisebb a csillapítása a 100Mhz-1Ghz tartományban.

Csillapításról volt szó a hozzászólásban, amire válaszoltam, nem a fedettség/árnyékolásbeli különbségekről. Előbbiben pedig azonos kábeltípusokat nézve nincs érdemi különbség, továbbá a kétszeresen árnyékolt RG6 is ugyanannyit csillapít 100m-en, mint a négyszeresen árnyékolt. Az árnyékolásnak nem ebben van szerepe.

Melyik kábelt érdemes használni?

Koaxot? Egyiket sem

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

"Praktiker, obi, mindben hozzánemértő hülyék csoszognak le-fel." - Ilyen helyen adtak el nekem lapos tetőre bitumenes lemezből olyat, ami talajba való vízszigetelésre, vagy a másik helyen csodálkozott rá egy hölgy arra, hogy miért is lötyög a mérőszalag végén a lemez fül...

Praktikeres történet...

Két, szemmel láthatólag erősen eltérő méretű tömítőgyűrűre is az volt írva, hogy 2 colos. Odavittem őket a pultnál álldogáló eladóhoz, aki azt mondta rá, hogy azért különböznek, mert az egyik vashoz, a másik rézhez való.

kábel típus pontos ismerete nélkül:

tömör réz kábel az ajánlásom - gerinc kábelben is az van (pl QR540).

Ha PR-Telekom nem tér át optikára (FTTH), akkor előbb-utóbb rá fognak építeni és elveszti az ügyfeleit.

aquila non captat muscas

A cél mindenféleképpen a tartósság, és a kiváló kép/hang minőség amennyire csak lehet. A PR-Telecom sajnos nem nagyon erőlteti magát az optikával.

4-szeres árnyékolás felesleges, az inkább csak fejállomásokon használatos, ahol rengeteg koax fut sűrűn egymás mellett. A tömör réz melegér is felesleges, annak csak akkor van jelentősége, ha áram is folyik rajta, pl. műholdvevő fejtáplálásához, stb...

Ez. pl. tökéletes: https://www.antennak.hu/index.php?koaxialis_kabel_75_ohm_a_osztaly_dipolnet_trishield_rg6_cu_1024870_300m&kat=323&id=1526&gclid=CjwKCAjw6vyiBhB_EiwAQJRoputVWkhlXwPLzA9CwqxNsL2DobHZPXGc0dJXLVmhd7hFAC3aKCuNixoCa0UQAvD_BwE

de minden RG6 koax kábel tömör réz

nem, mindenesetre a fenti linken szereplő kábel melegere valóban az.

https://teletronik.com/images/brochures/teletronik_cables_connectors_to…

az összes -CCS suffixű kábel rézbevonatos acél melegérrel rendelkezik, ha nem megy rajta táp (pl. SAT LNB számára), teljes mértékben megfelel ez, nem mellesleg olcsóbb is.

mondjuk én még nem láttam olyan F csatlakozót szerelve - miből ne egy tömör 8-10mm réz logott volna ki.

Szabvány szerint 3mm-t lóghat ki a csatlakozó síkjából a melegér, ennek a kétszeresénél már szívjuk a fogunkat, 1 centi meg pont tönkre tudja b*szni az anya csatlakozókban lévő melegeret fogó "tulipánt"

mivaan???

nem írtam hülyeséget -ha tömör vezetéket választ azzal úgyanúgy működik a rendszer - sőt.

Csak közben drága lett a réz és spórolásból gyártanak rezezet kábelt.

azzal kezdtem, hogy a kábel pontos spec. nélkül én a tömör rezet ajánlom 

a fizika nem változott b+

aquila non captat muscas

Amihez nem értek, vagy bevallottan 20 éve hozzá sem szagoltam a témához, ott nem mondom meg magabiztosan a frankót. Hanem megjegyzem h. szerintem hogy kellene működnie. Hozzátéve h. amúgy nem mai a legutolsó tapasztalatom vele.

Ezzel a metaadattal a kérdező el tudja helyezni h. mennyire helyes/hibás/releváns a kapott infirmáció, ill. a válaszoló mennyire van képben.

Azt majd a kerdezo eldonti, hogy mennyire relevans a kapott informacio, nincs szukseg arra, hogy keretlenul leszolj valakit, akiben egyebkent megvan a segito szandek, es van informacioja, a temaval kapcsolatban mert ezzel pont hogy te nem segitesz!

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

dehogynem segítettem! Néha az sokkal nagyobb segítség, ha valaki felhívja a kérdező figyelmét, hogy kinek a válasza félrevezető vagy ferdítés v. féligazság v. extrém esetben akár ordas nagy faszság! Csak azért mert segítőszándékból íródott valami, meg ingyen és bérmentve adják, még lehet szólni ha amúgy az téves v. hibás!

hiába szóltál be, akkor is a tömör réz volt a nyerő.

Olcsósítás miatt kitalálták, hogy lehet rezezet acél - és a szerelési tapasztalat az, hogy vannak vele gondok - én a stabil megbízhatót ajánlottam - és Te meg beszóltál, hogy elavult a tudásom..

A cég, ahol annak idején dolgoztam tervezőként és kivitelezés irányítójaként nagyon sok irodaházat, lakóparkot, plázákat kábeleztünk - gyakorlatilag, amit a Trigánit és Arcadom (Demján épített) mindben volt munkánk.

Fizika az fizika..

aquila non captat muscas

A fizika az fizika, a tömör réz pedig mindig jobb lesz a rezezett alu-nál, nincs köztünk egyetnemértés!

A szál lényege (és ezzel zárom is soraimat): ha úgy osztasz tanácsot, hogy az adott témához mellékesen (saját bevallásod szerint is!) az elmúlt 15-20-30 évben nem szagoltál hozzá, azt azért ne hallgasd el az axiomatikus hangvételű tanácsaid lábjegyzetében. Még ha nem is írtál baromságot, a szakma és az ipar haladt valamerre a kihagyott időben (direkt nem azt írtam hogy előre, lehet h. visszafelé megy az adott terület). Rézdrótnál valószínűleg nem avult el a tudásod, optikánál meg már lehet hogy igen!

Az a baj ezzel, hogy a hup klasszikusan az a hely, ahol mindig annak "relevansabb" a kompetenciaja, aki aggresszivabban oltja le a masikat. Innentol kezdve pedig mar mindegy is, hogy ki mint mond, mindenki velemenye egyseget er.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

 optikánál meg már lehet hogy igen!

Erre azért kíváncsi lennék, hogy mire gondoltál.

Aki távközléssel foglalkozott az nem csak a rézdrótnál ragadt le:

- Mert szerinted nem volt az én időmben/nem ismerem WDM, FTTH, GPON, EPON technológiákat?

Amikor még itthon nem volt FTTH Kínából optikai eszközöket hoztam be és demoztam Invitelnek, indítottam pilot projektet.

Kizárólagos disztribúciós szerződésem volt a gyártóval. De be kell vallanom a sales nagyon nem érdekelt (meg érdekes módon lehetett bekerülni szállítónak)...

Hány kezdő hálózati szerelőnek mutattam meg a száltörést, gyorskötést, hegesztést vagy hiba keresést OTDR, optikai szálon csillapítás mérést…

2010 óta szerinted ekkorát változott a technológia, hogy nem ismerem, amit most szerelnek a telco cégek ?

 

Szóval nem talált a vélelmezésed...

aquila non captat muscas

hogy tervezed a 5-6 végpontot csillagba vagy felfűzöd ?

lesz külön koax a modemnek? splitter ?

aquila non captat muscas

Mindenképpen tömör réz legyen, sok az elmélet a korábbi hozzászólásokban, de a gyakorlatban az összes rezezett CCA kábel:

1. pár év alatt erősen korrodálódik, konkrétan fehér porrá alakul át a rezezett ér

2. rideg és hajlítás hatására nagyon könnyen törik

Esetedben ha a tartósság szempont, akkor már csak a a 2. pont miatt is a háromszorosan árnyékolt tömör réz belső érrel ellátott kábel a nyerő

Frissítés!

85Mhz-es felül áteresztő szűrő (High Pass Filter) szükséges a TV-k elé a koax kábelre? Mert az internet is koax kábelen jön. Vagy már nem szükséges manapság a HPF?

Köszönöm!

Igen, az osztók/iránycsatolók minden olyan ágára szükséges 1-1 darab felüláteresztő szűrő, amelyiken tv lóg.

HPF85 jó a legtöbb szolgáltató hálózatára, hisz a legtöbb helyen 65, vagy 85MHz a visszirány felső határfrekvenciája, de pl. a Telekom bizonyos területein 204MHz a visszirányú sáv teteje, ide ennek megfelelő HPF kell.

Illetve minden F csatlakozót az üzembe helyezéskor 11-es villáskulccsal meg kell húzni (nem kell megtépni, elég annyira, hogy kézzel ne lehessen lelazítani). Triviális lehet, de sokszor elmarad és kontakthibákat, rosszabb esetben a környék internetszolgáltatását hazavágó visszirányos hálózati zavarbetörést okoz.

Van.

Kb. ugyanazok, amiket a laza, nem meghúzott csatlakozók okoznak, illetve ahogy írtam, a visszirány gyűjtő jellege okán ez akár többszáz ügyfelet érinthet, hiszen a tőled érkező zavart/zajt tartalmazó jel összegződik az adott hálózati szegmensen.

Minden olyan eszközt, aminek nem szükséges kétirányú kommunikáció (azaz a tv-t és set-top-box-ot) ki kell zárni a visszirányból szűrővel.

Szar, szűretlen tuner a tv-ben vagy a STB-ban, laza csatlakozók (tv/STB esetén ugyebár nem F, hanem koaxdugó/-hüvely, ami lötyöghet), készülék mellett xbox/ps rádiós kontroller, NDK-s hűtőszekrény, stb. mind-mind potenciális zavarforrás.

Pont ez az, hogy nem vágja le az összes szolgáltatásod, lehet, hogy te észre sem veszed, hogy hiba van, de más, nagyobb adatforgalmú ügyfelet komolyabban érint a tőled jövő zavar.

 

Vagy lehet a HPF nélkül is használni egy koax kábelen a TV-t/net-et?

Egy splitteren valahol szét kell válnia a modem és a tv felé menő kábelnek, ott kell a tv-s ágra egy HPF.

Az RG6 koax kábel végére teszel egy F csatlakozót és simán rátekered a HPF szűrő menetes végére. 

Ha még nem vettél F csatlakozót én otthonra és igényesebb helyekre kompresszióst javaslok a roppantóssal ellentétben.

A szerszám nélküli "feltekerős" F csatit messze, messze kerüld el..

aquila non captat muscas

Köszönöm!

Így akkor bejövő kábel --> elosztó --> HPF szűrő minden kimeneti portra ahová TV-k lesznek kötve --> koax kábelek --> TV-k. Az internetes koax kábelt érdemes rögtön a bejövő kábel melletti kimeneti portra kötni?

A kompressziós fogó, kompressziós csatlakozók, tömör réz kábel már megvannak.

Hány TV lesz ? Mekkora távolságokra vannak ? Milyen az elrendezés ?

Egy elméleti megoldás:

A bejövő koaxra tennék egy 2-es splittert:

- egyik ág menne a modemre (2db F-csati). A modemnek csavaros csatlakozója van.

- a splitter második ágára (TV ág) menne közvetlenül a HPF szűrő (fel lehet csavarni rá) majd a koax kábel a szobák felé (2db F-csati) és arra tennék egy 4-es splittert.

Akkor optimális, ha a 4 ág egyforma hosszú (4x F-csati és 4x TV koax csatlakozó) - így 4 TV-t tudsz rákötni.

 

kieg:

A splitter nem használt (üresen maradó) ágaira 75 ohm-os csavaros lezáró kell.

aquila non captat muscas

inkább azt mondán, hogy csak lógnak a kábelek a plafonról. A padláson van a bejövetel.

Tehát ha jól értem:

Bejövő kábel --> 2es elosztó --> a 2es elosztó egyik portja a net-es modem, a 2es elosztó másik portjára a HPF szűrő --> a HPF szűrőt összekötni a 6os elosztóval --> és a 6os elosztóba mennek a TV-k. Jól gondolom?

Jól gondolod, de...

nem tudom, a PR-Telecom hogy csinálja, de mi simán felcsatizzuk az ügyfél által behúzott kábeleket és felrakjuk a megfelelő osztókat és szűrőket, ha betelefonál az ügyfél, hogy új kábeleket húzott be. Még örülünk is neki, hogy nem maga csinálja, mert ez utóbbi (de főleg a lakosság számára elérhető, sz*r minőségű osztók és csatlakozók) sok hiba forrása.

Lehet, hogy a te szolgáltatód felszámol valamekkora kiszállási díjat, jó ezt előre tisztázni, de így biztos lehetsz benne, hogy szakszerű lesz a szerelés és ha 2 nap/hét/hónap múlva hibát jelentesz, nem tárja szét a szolgáltatód a karját, hogy "hjakérem, szakszerűtlenül belenyúlt a hálózatba".

a Master blankoló jó cucc - van nekik kompressziós nyomó is.

splitter: teletronik megfelelő márka Teleste még jobb.

kell még egy oldalcsípő kábelt vágni.

és 11-es villás kulcs F csati meghúzáshoz (csak érzéssel) - nekem még valahol van olyan T dugókulcsom, ami oldalt nyitott, hogy a kábelt be lehessen fűzni (ha 1000db F csatit nem húztam meg, akkor egyet se).

aquila non captat muscas

Azért ne ájuljunk már el attól a földöntúli szakmai professzionalizmustól, amivel a T alvállalkozói húzzák be a koaxot / optikát. Utána meg 3.szori visszatapsolásnál már mondta a tényleges Telekomos alkalmazott, hogy csak a baj van a nevenincs E.V-kkal, és sokszor a végén nekik kell kimenni rendberakni azt a trágya gány melót, amit a szerződött outszorszolt alvállalkozó összebasz (mert kiszállási cím darabja alapján kapja a lóvét a T-től, persze h. abban érdekelt h. naponta minél több címet összecsapjon gyorsan, de legalább szakszerűtlenül).

Egyetértünk, csak ez nem tudom hogy releváns ide. Csatlakozók és szerelvények felrakásáról volt szó, másrészt pedig keverjük a szezont a fazonnal jogi/ÁSZF szempontból is.

Ha a Telekom (és az ügyfél szempontjából totálisan tökmindegy, hogy az alvállalkozója, az alvállalkozó alvállalkozója, vagy ő maga) szar munkát végez, akkor azt köteles kijavítani, ellenben ha az ügyfél maga nyúl bele, akkor minden joga megvan rá, hogy helyreállítási, kiszállási, anyagdíjat számlázzon. Azzal, hogy a szolgáltatóval végezteti el azt a munkát, amiben hibalehetőség van, kvázi magát védi be.

Igen, sok a "pék/cukrász kategóriás" alvállalkozó a telekommunikációs iparban (is), valljuk be, oszlopról kábelt a házra ráfeszíteni, kábel végére csatit nyomni nem egy agysebészet, érteni, hogy mi történik a rádiófrekvenciás jelekkel már összetettebb.
Igen, a "saját" műszerész fúj a darabszámra dolgozó alvállalkozókra, mert az agymunkához neki kell visszamennie, na de ha nem csinálná meg a napi 5-7 új bekötést az alvállalkozó, akkor meg azért fújna a műszerész, mert neki kell...

kábel végére csatit nyomni nem egy agysebészet

Pedig pont itt kapcsolódik a témába a fenti írásom: a falból kilógó  tv mellé  odakészített koaxra a telekom alvállalkozó nyomta rá a csatlakozót. A házba bejövő koaxra rakta rá a gagyi elosztót. Első ránézésre működött a tv, volt adás. Aztán a teljes csatornalistán végigfutva már kiderült h. artifaktolt rengeteg csatornán, a bithiba rate meg az egekben volt. Állítani kellett az oszlopon is az erősítésen. Azt már ne az előfizetőtől várjuk el (hibáztatás) h. felül tudja bírálni az oszlopon matatás az erősítővel vajon tényleg szükséges-e, annak függvényében h. a házon belüli összeköttetések voltak a gyenge láncszemek v. sem!

Bejövő kábel --> 2es elosztó --> a 2es elosztó egyik portja a net-es modem, a 2es elosztó másik portjára a HPF szűrő --> a HPF szűrőt összekötni a 6os elosztóval --> és a 6os elosztóba mennek a TV-k.

És érdemes akkor minden TV-hez (is) HPF szűrőt is rakni? Vagy elég csak a 2es elosztóhoz és úgy összekötni a 6os elosztóval?

Villámvédő patron koax hálózatra

Digitális földfelszíni (DVB-T/T2) és műholdas vétel (DVB-S/S2) esetében is egy hasznos kiegészítője a rendszernek. 

 

Van a rendszerben kültéri antenna ? pl. parabola vagy yagi -> NINCS - tehát nem kell.

Koax hálózat összeszedhet másodlagos villámot (valahol becsap a villám és a keletkezett tranziens végigfút a hálózaton, de ott is van védelem ha szabályos építették ki).

Ez ellen a lakásbiztosításba bevett másodlagos villámkár fedezet a legjobb megoldás!

aquila non captat muscas

vegyen, de ha lassú a net, akkor úgy is kiveszik...

koax - az léges hálózat - szabványos kiépítés esetén védve van.

Minden TAP (kültéri splitter) vagy erősítő nullázva van.

Amit nem szoktak megcsinálni, pedig hasznos lehet - föleg, ha hosszú a bejövő koax kábel pl. az utcán van átfeszítve a túlsó oldalról.

- a beltéri splittereken van földelésre csatlakozási pont - egy csavar - azt bekötheti a lakás földelésébe közvetlenül a kapcsolószekrénybe a földelő sínre.

aquila non captat muscas