Epson Ecotank nyomtató

Fórumok

Sziasztok!

Tudom, hogy volt már a nyomtató téma, de egy konkrét típust szeretnék megkérdezni, hogy van-e valakinek jó vagy rossz tapasztalata vele: Egy Epson Ecotank L6270 nyomtató vásárlásán gondolkodom.

Úgy tudom, hogy a nyomtatáskor keletkezett felesleges festéket a nyomtató egy szivacsba takarítja. Hallottam, hogy egy beépített számláló van a nyomtatóban, és egy bizonyos nyomtatás darabszám után megáll a nyomtató, amíg a szivacsot ki nem cseréli a szerviz, és le nem reseteli a számlálót. Ez a csere megoldható otthon is, vagy csak szerviz tudja megcsinálni? Ha szerviz, akkor bármelyik nyomtató szerviz, vagy csak hivatalos Epson márkaszerviz, és postázni kell a nyomtatót nekik, ha jól látom Törökbálintra? Milyen költségei lehetnek ennek a cserének? (remélem amit megnyerek az "ecotank"-al, azt nem itt kell kifizetni. :) )

Másik kérdésem a szublimációs festékkel kapcsolatos. Ha jól olvastam, ez a nyomtató alkalmas szublimációs festék használatára, amit például tárgyakra, pólókra lehet használni a nyomtatás során. Ha esetleg kipróbálom a szublimációs festéket, utána vissza lehet térni a hagyományos nyomtató festék használatára?

A szempontjaim a nyomtató vásárlásakor:

  • Multifunkciós gépet szeretnék (nyomtató, szkenner)
  • Tudjon színesben is nyomtatni
  • Tudjon két oldalasan nyomtatni
  • Legyen automatikus lapadagolója (ADF), és automatikus legyen a kétoldalas nyomtatás is.
  • A4-es méret
  • Linux és Windows alól is szeretném használni
  • Takarékos legyen.

Köszönöm

 

Update 2023.09.10.

Most nézem, hogy nem kapkodtam el eddig, de most hogy kezdődött a suli, sürgősebb lett. Egy Epson L6276 lett a vége. A Kyocera volt a másik opció, de végül a tintasugarast választottam.

Első tapasztalatok:

Fedora alatt a telepítés simán ment:

  1. sudo dnf install epson-inkjet-printer*
  2. A nyomtatót a belső hálózatra dugtam egy ethernet kábellel
  3. gnome alatt a nyomtató konfigurálás meg is találta.

Tökéletesen működik minden, a kétoldalas nyomtatás is.

A nyomtató viszonylag gyors, szépen nyomtat, és minden kényelmes rajta, nem kell kézzel oldalt fordítgatni nyomtatás közben, lapokat adagolni, minden automatikus.

Sok papír fér el a tálcában.

A szkennelés is működik.

Fekete tintából két nagy palackkal kaptam, a színesekből egy-egy kisebbet. Az első palack fért csak bele most a nyomtató tartályába.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2023. 05. 30., k – 19:31

Neeeeeee! Ahány Epson EcoTank volt a látókörömben, mind problémás volt, polkorrekten fogalmazva. Pontos típust nem tudok, de kettő egy nap alatt lett KO, egy meg nem volt hajlandó színesen nyomtatni. Azt tudom mondani, amit az utóbbi tulajának, ha már lebeszélni nem tudtam, mert mindenáron ilyet akart, hogy legalább olyan helyről vegye, ahová vissza tudja vinni személyesen és rácsapni az asztalra, ha gond lenne. És lett is gond :D

Cannonnak 25 körül már van 2 oldalas nyomtatást és Wifit (AP-ra tud csatlakozni) támogató nyomtatója, típust most nem tudok, mysoftról rendeltük, a tálca viszont kicsi, ahogy a tintatartály is. Ha cégnek lenne, kapásból azt mondanám, bérelj inkább egy kisebb lézert.

Azért ezt a kommentet ne vegyük általánosnak...

kb 40 epson ecotank van a rendszerünkben. Előfordulnak hibák, általában 2-3 éves korukban. Lapfelemelés, duplex. Szerviz van, javítják.

Azt azért meg kell jegyezni, hogy mi otthoni kategóriás eszközöket használunk, nem otthoni környezetben :) 

van 2 C579R-es gépünk is. Na azok drágák, de brutál gyorsak. És marha menő a közel 1 literes fekete festék zsákot cserélni :D

Konkrét típusok?

Azt el tudom képzelni, az a kettő amit mi kaptunk kipróbálásra és átlag irodai nyomtatás mellett mindkettő kimúlt egy nap alatt, valami korai széria korai revíziója lehetett, mindenesetre nem volt jó ómen. Ahogy az sem, mikor az ismerős rámcsörgött, nem ajánlottam neki, majd megvette és megszívta, na azért az se jelentett semmi jót a szériával kapcsolatban. Hogy nem tudományos statisztika? Na az biztos. Viszont más, gagyibb nyomtatókkal nem volt ilyen hamar szívás, mind kibírt pár patroncserét, amikkel találkoztam, kivéve ezek...

M100,M105,M200 ezek kb elpusztíthatatlanok

L6170,L3250,L1250,M1120,M3170,L7180

És amit mondtam C579R, de ez más kategória.

Az M-es sorozatot bárkinek ajánlanám, M3170 szkennere már nem annyira masszív mint az M200, de szépen működik. 

Az L-es szériák jók, de érződik hogy otthoni felhasználásra készültek.

Karbantartó dobozok cseréjével is kell számolni, ezek már nem resetelős fajták...

 

90%-ban Linux a kliens, driver van, de sosem a Magyar oldalról. általában https://www.epson.com.sg/

ahhammm!

Google szerint borderless-t is tudja.. fotót azért ne ezzel nyomtass, oda más kell.

 

Még egy triviális jótanács. 

Annyira olcsó a gyári festék, hogy csak azt használd!

Nem éri meg pár fillért spórolni oldalanként egy kétes eredetű folyadékkal.

Vennék egy 5526cdn Kyocerát. Utángyártott toner valami 4e Ft / szín, pöccre megy velük.

(Ezen készülékek mindegyikének van egy ismert mechanikai problémája, de kisebb gányolással DIY (illetve szervizben garidőn belül) kb. ingyen megoldható. Ezt beleszámolva is többet üzemeltetünk, nagyon jók. Tehát akkor is vettük, amikor már tudtunk a dologról. Csak azért írom, hogyha valamikor is ez lenne belőle, ne lepődj meg.)

Vortex Rikers NC114-85EKLS

A lehulló festék bekerül egy vájuba, onnan egy orsó kihajtja. Az orsó végén van egy fogaskerék, s ez a fogaskerék nullskilles módon van az orsóhoz rögzítve. Egy apró váll kapcsolja össze őket, ami törik. Ilyenkor koszos lesz a nyomat, mert a beégető előtt pont elhalad itt a papír, s a ki nem hajtott felesleges toner rákerül, majd rá is ég természetesen.

Ki kell takarítani, majd a fogaskereket egyszerűen az orsóhoz ragasztani ill. olvasztani ahogyan jólesik. Onnantól örökélet +1 nap. A művelet hozzá nem értőnek 10-15 perc. 

Ezen túl is csak ajánlani tudom, nem viccből írom.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Köszi. Felrakom a listára, mert tudja azt, amit nekem kell.
Ami megzavart, hogy ez most milyen rendszer is? A toner alapján inknek tűnik, de említették valami beégetőművet, ami meg nem nagyon szokott lenni az inkesekben, de persze baromira régen nem foglalkoztam nyomtatókkal, vagy inkább csak háztájikkal, szóval fixme pls.

illetve linux driver:

dnf search epson*printer*

epson-inkjet-printer-escpr.i686 : Drivers for Epson inkjet printers
epson-inkjet-printer-escpr.x86_64 : Drivers for Epson inkjet printers
epson-inkjet-printer-escpr2.noarch : Drivers for Epson inkjet printers

Ez alapján a epson-inkjet-printer-escpr2 csomag jó lehet, vagy ez nem mindegyik epson inkjet printerhez jó?

A "driverless" driver nem hangzana rosszul, de még a telepíthető Epson driverrel is kicsit attól félek, hogy a kétoldalas nyomtatást nem tudom majd bekapcsolni (vagy valami hasonló gond lesz).

Elvileg tud cloud print-et vagy airprint-et, stb.. - de fogalmam sincs, hogy ez működik. Ezekhez kell a driver, vagy valami cloud szerver kezeli, vagy egységes formátumban küldi ki a doksit?

A legrosszabb forgatókönyv, hogy a kölkök gépéről nyomtatok, Windows alól (a játékok miatt ők Windows akarnak használni).

Én egy L3156-os epson ecotankot vettem 2019-ben, de már bánom, hogy nem a korábbi verziót vettem meg (ebben szoftveresen elérhetetlen az A/4 borderless nyomtatás, míg a korábbiban igen, pedig csak átnevezés történt)

Amit eddig tudott a nyomtató: kb 4000 oldalt nyomtattam vele az első hónapban (szórólapot ismerősnek), meg a COVID alatt kb 2000-et, egyébként csak háztartási felhasználásra van: fotók, gyerekeknek akármik.

Eddig a papíron és az áramon kívül csak a hozzá adott 1. tartályt itta meg teljesen, a második tartályt most kezdtük meg idén.  Összesen most járunk olyan 8000 lapnál.

A scannere scannel. A fénymásoló része fénymásol. A netes nyomtató része nyomtat. Azt tudja, ami nekem kell.

Ez azért így erős túlzás, nekem pl még egyetlen sem ment tönkre a látókörömben, és még a szivacsot sem kellett tisztítani. A garancia/elállás egy másik dolog.

Szerkesztve: 2023. 05. 30., k – 22:09

Ahogy nézem a Canon-nak is van hasonló megoldása, a megatank, vagy a HP-nak a smart tank. Ezek jobbak lehetnek?

Én egyikből sem láttam olyat, amire csettintenék (jó sokáig ellátási ill. szerviz oldalon álltam). A tintasugaras az tintasugaras marad ha a fene fenét eszik is, mint ahogy a kutyából sem lesz szalonna sosem.

Nem akarom fikázni egyik gyártót sem, de ez mégiscsak nagyon consumer terep, akárminek is álcázzák. Ott is a rövid távra tervezett buli.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Az említett modelhez nem láttam elérhető "Epson Adjustment Program"-ot, amivel házilag lehetne a számlálóit nullázni.

Ecotank L7180-ról vannak konkrét tapasztalataim 2019-2021 (már ahhoz sem találtam akkoriban Adjustment Program-ot). Ha egy ideig (néhány hét) nem nyomtattunk minden színnel, akkor ennek következtében az érintett színeket csíkokat kihagyva nyomtatta, rosszabb esetben 3-4 fej-tisztítást is kellett nyomni hogy újra csíkmentes legyen. Ettől gyorsabban fogyott a tinta, valamint ennek hatására betelt a karbantartó doboz is. Ez utóbbira először nem voltunk felkészülve (bár talán ki is írta hogy nemsokára megtelik), külön kellett rendelni (Epson ET-7700 karbantartó készlet néven), így amíg meg nem érkezett nem lehetett nyomtatni. Kb. 3 évig működött, végül a fejbe száradt tinta okozta probléma javítását - emlékeim szerint - a szerviz nem vállalta, nem a számlálói érték el a limitet.

Nnaa, találtam egy őszinte review-t: https://youtu.be/AA3wOmujZHA?t=478 https://www.youtube.com/watch?v=AA3wOmujZHA&t=394s :) Ez az amitől félek, és ezek szerint ez több irányból is körbe van bástyázva, nem csak a számláló. Csak attól tartok, hogy mindegy, hogy melyik márka.

De jó lenne kétoldalasan nyomtatni anélkül, hogy be kellene avatkoznom, esetleg a színes is jó lett volna. + linux alól működjön.

Egy olyan nyomtatóval, ami nem romlik el így, ahogy írtad.

Szerkesztve: 2023. 05. 31., sze – 10:51

Beszáradás továbbra is probléma a tintásoknál, vagy meghaladta a tudomány?

Én úgy tudom, ha nem áramtalanítod ezeket, akkor időnként kifújják a fúvókákat (legalább is pont az Epsonnak egy régebbi "kazettás" nyomtatója ezt csinálta), egyébként mivel sok tintásnak a feje egybe van építve a nem túl nagy kapacitású tintatartállyal, ezért nem probléma :D 

Ez gyártó, modell és tintafüggő. Nekem a HP Officejet 6500A remekül teljesít ezen a téren ~14 éve. Ritkán nyomtatok vele, 99%-ban feketében/szürkeárnyalatosban. Ha be is száradt, akkor egy kis fejtisztítás, illetve a tinta utántöltőhöz kapott tisztító folyadékkal működésre lehetett bírni. Ez nem is csoda, ha pl. fél évig - 10 hónapig nem nyomtatok vele.
Egy baja van: az érintőkijelző nagy része tönkrement. Ettől még használható.

Is-is. Gyári patronnal kezdtem, majd megint gyárit tettem bele, de XL kivitelt, majd utántöltögettem (kíváncsiságból a minőségre, iszonyat macera tud lenni), majd vállalható utángyártottat (Blackpoint) tettem bele - szintén XL verziót. 920-s sorozat kell bele.

Patron színenként cserélhető. Ha 1 kifogy, akkor is tudok nyomtatni - ez nekem fontos volt.

Szerk.: Ami még érdekes lehet, hogy csak akkor kapcsolom be, ha használni akarom. Szóval hetekig-hónapokig be sincs kapcsolva.

Szerkesztve: 2023. 05. 31., sze – 13:05

Bedobok még egy témát, hátha valaki tud segiteni.

Van egy vagy 15 éves Cannon i-SENSYS LBP-2900-as lézer, végigtoltam az egyetemet vele, bőven kiszolgálta az árát.
Elkezdett rondán nyomtatni és duplán - triplán lapokat behúzni (aminek az a következménye, hogy elakad benne).

Tonercsere megoldotta a nyomtatási képet, viszont ez és a tisztitás nem volt elég a többszörös lapbehúzáshoz.

Érdemes szétszednem?

Nézz utána, hogy kapható-e hozzá felújító készlet, ami a görgőket is tartalmazza. Youtube-on még videók is vannak a csere menetéről.
Például találtam egy ilyet aprópénzért: https://www.mk-electronic.de/en/Produkte/RL1-0266-000

Ha csak takarítanád, akkor vigyázz, olyan takarítószert válassz, ami nem teszi tönkre a műanyag és gumi alkatrészeket.

Használt/felújított/készleten maradt HP/Canon lézer ami megeszi az utángyártott tonert.

Én is beírtam már többször ide egy céget, de google is segít.

EPSON L3210 van itthon, több mint 2 éve használom. Beállítottam grayscale-be, így alíg fogyott a színes. Összesen eddig kb 3000-4000 oldalt nyomtattam vele.

A csíkozós probléma előjött, de három-négy tisztítóprogram után helyrejött. Azóta használom a színes patronokat is, hogy ne ragadjanak be, nem kizárólag grayscale-ben nyomtatok. 

Eddig nem kellett az új EPSON ecotank-ba tintát vennem, az eredeti megy színesből és feketéből is.

Kb 50e Ft volt a beszerzési értéke, és egy HP-s tintapatronos multifunkcióst váltottam vele. Minden pénzt megért a csere szerintem. A HP-s patronnal 200-300 oldalt lehetett kinyomtatni és sokkal drágább volt a patroncsere.

Szépen nyomtat fotópapírra is.

Ajánlom.