A Microsoft bejelentette Linux disztribúciója általános elérhetőségét

Miután két évig házon belül használta az Azure Linuxot és 2022 októbere óta nyilvános előzetes (public preview) verzióban publikálta, a Microsoft ezen a héten végre általánosan elérhetővé tette a terjesztését. Az Azure Linux egy nyílt forráskódú konténer host operációs rendszer az Azure Kubernetes Service (AKS) számára.

We are excited to announce the general availability of the Azure Linux container host for Azure Kubernetes Service (AKS). The Azure Linux container host for AKS is a lightweight, secure, and reliable OS platform optimized for performance on Azure. With this platform, you can easily deploy and manage your container workloads using the same proven tooling used by many of Microsoft’s own services. This General Availability announcement follows our October preview announcement under the CBL-Mariner project codename. We’d like to thank the customers who provided valuable feedback and insight during our preview. Your insight and feedback helped to shape the product and ensure it’s ready for production workloads.  

Részletek itt és a bejelentésben.

Hozzászólások

Hatborzongato egy Microsoft Linux disztribucio gondolata, de az elmult par evekben hozzaedzodtunk a fura dolgokhoz. Szerintem ha leszallna egy ufo, az se verne nagy port, max kapna egy mikulascsomagot ha rossz helyen parkol. :-)

Jajj, az is mekkora trógerség volt már. Továbbá nem az MS jegyzi, de a Lindows is emlékezetes, olyannyira, hogy még a mai napig él. Valamint a braziloktól a Linux FX is elég közismert lett a legutóbbi időkben.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Persze, nincs ebben semmi furcsa. Anno a Xenix-hez volt unixos licencük. A Linuxból sincsenek kizárva, ha a GPL licencet betartják, nekik is lehet saját disztrójuk, ahogy a IBM/Red Hat-nek, Oracle-nek, Google-nek (Android/ChromeOS), Suse-nek, Canonical-nak, stb.. Mondjuk azt én sem szeretem, mikor ilyen nagy cégek nyúlnak hozzá a Linuxhoz, de furcsa az nincs benne tényleg.

Még BSD-je is van MS-nak, az Xbox OS-e a FreeBSD-ből lett forkolva, mai napig használják azt is boldogan. Ez a Linux sem új keletű, valami 2-3 éve már létezik CBL Mariner néven, csak rájöttek, hogy ilyen balfék névvel senki nem fogja komolyan venni, az Azure meg van akkora ismert név, hogy az alatt jobban fog terjedni. Plusz már ugyanennyi ideje a WSL is épp úgy elérhető. A Microsoft ♥ Linux sem mai meme.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

na, hát akkor már csak egy Wine / QEMU / Virtualbox alapú réteg kéne rá (LSW !), meg lefordítani a Xamarinnal az office-t, egy jó kis DE Fluent-alapon, Uno platformmal, a VSCode, a Teams meg az Edge úgyis csak átskinezett Chrome, már dobhatják is az NT kernelt.

xamarinnal forditott office, tejóég... /o\

De még ha le is tudnák forditani az office-on kivüli kb. 100 másik fizetős programjukat is linux kernelre és valami tákolt DE-re és mindez nem lenne egy teljes használhatatlan katasztrófa - dehogynem lenne - mi a francnak akarnák kidobni a saját kernelüket? És ezzel kinyirva milliónyi 3rd party, linuxon normálisan sosem futó alkalmazást amit az ügyfelei használnak és ezért windows-hoz vannak kötve és hozzák nekik minden évben a csilliárdokat?

Mi lenne a vállalati környezetben igen nagy százalékban használt windows serverekkel, AD-vel, SMB-vel, group policy-al és a teljes ökoszisztémával? Miért lenne nekik érdekük ezeket kinyirni? Az IE önmagában zéró bevételt hozott nekik, több évtizede nem ők diktálják a webes szabványokat, az IE fenntartása csak pénzt vitt -> teljesen logikus volt chrome motorra váltani.

Forditva ülsz a lovon. Ezekkel a lépésekkel a linux csak veszitett, a windows nyert. A WSL-el pont a linux előnyeit hozta be a windows-ba, milliónyi embernek nem lett indoka, hogy linuxot használjon, mert ugyanazt meg tudja csinálni windows-on is, ötvözve mindkettő előnyeit. Ugyanezt linuxon sosem tudja megcsinálni. Ettől nem a windows linuxosodik el, hanem forditva.

Azure-on meg teljesen mindegy nekik, hogy windows-os vagy linuxos vm-ért tejelsz nekik, ezért érdekük, hogy egy oda tökéletesen illeszkedő linux disztribuciót adjon ki, aki azt on-prem elkezdi használni, könnyebben viszi be a gépet IAS ként az azure-be.

Aki azt várja, hogy ezektől a dolgoktól kimúlik a windows vagy akárcsak a kernele, az rohadt nagy tévedésben van.

Ez a folyamat régóta sínen van. trey írja mindig, hogy az NT kernel helyett is Linux kernelt fognak majd használni, és talán már hajlandóak is lennének rá, de ami miatt szerintem soha nem lépik meg, az az, hogy a GPL-nek abba a feltételébe nem mennének bele, hogy a módosított kernelkódot nyitva tartsák, úgy nem kérhetnének érte pénzt.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ameddig az Enterprise cégek százezer-számra vesznek Windows Enteprise licenszeket, erre nem érdemes számítani.

Phone-ból már nincs bevétele a Microsoft-nak, forrását ennek ellenére őrzik - talán erre kormányzati nyomás is van.

Szerkesztve: 2023. 05. 27., szo – 23:49

Most is dupla méretű swap lesz a húzó címke?

Ha valaki megtalálja a 80as évekbeli reklámot ne kíméljen :D

Szánalmas, sco, lejáratási próbálkozások, most meg ebből élnek.

sudo mount -o ro /hup.hu

Az SCO-s húzásuk mondjuk tényleg rettenet genyóság volt. Persze nem hibáztatom őket, nagyon becsillant a dollárjel a szemecskéikben, és azt hitték, hogy ez a finn hülyegyerekes hobbiprojekt majd könnyen beleszántható lesz a földbe, ha kellő jogászhaddal, tőkével meg patenttroll céget pajzsként maguk előtt tolva nekimennek. Pechjükre az egyik legjobban dokumentált, és már a kályhától, az első sortól az utolsó pontosvesszőig újraírt projekt, nem véletlen nem sikerült se nekik, se másnak megfogni a mai napig. Azóta belátták, hogy nem tudnak vele mit csinálni, jobb, ha inkább ők is pénzt húznak belőle.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Azért nem kell ettől hasra esni, gondolom van rajta valami konténer runtime (containerd?) meg elmegy rajta a kubelet. Nem általános célra lett kitalálva.

Azure linux...ez egy sima container host linux. Ki van herelve egy linux arra, hogy a kubernetesben egy host lehessen. Mi is gyartunk ilyeneket, csak nem hype-oljuk tul :D

Ettol meg az AKS egy eleg nagy gany akar ubuntu-t, akar redhat=ot raksz ala a hostoknak. :D

Szoval attol hogy azurelinux lesz alatt nem lesz jobb

Mi mi vagyunk, csak nem tudtuk hogy az IT top 10-ben kell lenni ahhoz, hogy egy ubuntut vagy redhat-ot megfeleloen ki tudjunk herelni vagy mondjuk buildroot-tal container image-eket kesziteni. De majd szolok a kollegaknak hogy mindent dobjanak el, mert az MS feltalalta a spanyolviaszt.

Huhhh, koszi hogy szoltal  :)

Aztan meg felolem oda raksz magadnak (mire a tobbes szam?) engem vagy a cegeket ahol dolgozom/dolgoztam ahova akarod :D

Ahhoz kéne a TOP10-ben lennetek, hogy érdemes legyen arról beszélni, összehasonlítva a Microsofttal, hogy ti adtok ki valamit. Miért játszod a hülyét?

Az nem hír, hogy faszomvége cégetek ilyet csinál. Az hír, hogy egy Linux ellen évtizedig küzdő, azt minden téren besározni akaró TOP10 amerikai óriásvállalat ilyet tesz. HTH

De, egyébként ügyik vagytok, hogy össze tudtatok állítani egy alap Linuxot. Csak éppen korszakalkotó jelentősége nincs.

trey @ gépház

Nme jatszom a hulyet csak nekem nem nagy hir hogy valaki, megha az az MS is kiad egy linux distribet. Plane hogy az MS evek ota nagyon jol supportalja a Linux-ot az Azure-ban. Ez akkor lenne hatalmas hir ha eddig nem engedett volna linux-ot vagy nem tamogatta volna. A masik hogy mar 10 eve is dolgoztak volt kollegaim az MS-nel Linx-on es linux-al (!!!). Szoval nem jatszom a hulyet csak nem ertem a hype-ot. De lehet hogy van hype erteke. tehat ha egy ceg aki sok penzt akar bezsebelni mert a reszvenyesek ezt varjak el ugy csinal hogy sok penzt tudjon bezsebelni az hype-hype :D.

Nem a hir erteket vitatom, csak a szalban elohozott racsodalkozas megmosolygotato. :D

A faszomvege cegeimet meg megmosolyogtam. Koszi :D

Jelentősége annak, hogy ezek egy Linux disztribúciót adnak ki, összehasonlítva a Microsofttal, ismerve annak múltját és a Linuxhiz/FLOSS-hoz való hozzáállását valamit az IT-ben betöltött pozíciójukat?

Az az érzésem, hogy akartál egy bennfentes nagyot mondani, de nem sikerült.

trey @ gépház

Az az erzesem elvakit a sajat nagysagod es minden kis szir-szar hirt felhype-olsz ami a kis szemuvegeden keresztul annak latszik, de nem sikerult :D

Ismerve az MS hozallasat a Linuxhoz az elmult 5-10 evben (!!!) senki nem lepodott meg maximum Te es a rajongoid. :D

Ha meg nem erted miert nem nagy hir egy kubernetes worker node kiadasa (megha az MS adja is ki) akkor nem nalam vannak hianyossagok 

Ostoba, Kubernetes-huszárkodással egybekötött menőzésed/magas lóról ugatásod max. annyi hugyozza keresztbe, hogy erről a "nem nagy hírről" maga a Microsoft tett ki egy bejelentést. 🤔 Itt max annyi történt, hogy a bejelentésükre adtam egy linket, amire csak nem bírtad ki, hogy leugasd. Mitől van ez a felsőbbrendűség? Ez már a Kubernetes-huszárkodásból fakad? Ne szívd mellre, nem te vagy az egyetlen itt, aki beleszagolt ebbe a világba és azt hitte a világ tetejére került 🤣

trey @ gépház

Nem, az azt jelenti, hogy semmilyen hír, valójában beszélni sem akartak róla. Ezért is kezdik úgy a bejelentést, hogy

We are excited to announce

Mert valójában ez nem is hír. Ezért írtak róla egy 867 szavas, 5 514 karakteres* bejelentést, mert semmit sem akartak mondani. Vagyis, 5 514-szer ütötték le a billentyűzetet, hogy leírják, örömmel jelentik be. Tele is tették képekkel, kitolták a Twitterre, mert nem nagy hír. 🤷‍♂️

(összehasonlításképpen: ez a komment 69 szót és 428 karaktert tartalmaz)

hogy integraltak egy tomoritot, ami valljuk meg, nem okozott nagy foldindulast

Szerinted.

trey @ gépház

Uborkaszezonban azt is az izgalomtol remegve jelentik be, ha a talca szelenek az elepertelmezett szine megvaltozik. Remelem nem gond, ha nem szopok be minden marketing rizsat.

Es igen, jol latod, az, hogy integraltak egy olyan dolgot amit az elmult ket evtizedben mindenki rutinszeruen oldott meg, ami a Windows installalasok utani belakasoknal talan 5 percet is igenybe vett, az nem egy foldindulas. Aki evente nullarol ujratette a rendszeret, az husz ev alatt kevesebb mint ket orat vesztett az eletebol. Ennel szerintem fingassal is tobb idot toltottem az elmult ket evtizedben, ugyhogy bocs, de ez a tomorito integralas tenyleg pont ennyire hat meg.

Összekevered az IT cégeket a Telex/444-gyel. Uborkaszezon az ilyen hírportáloknál van. Való igaz, ez a bejelentés nem tud versengeni Zelenszkij mindennapi faszságaival, de a mi szintünkön ez komoly bejelentésnek számít. Több évig ment a fejlesztése, miután elkészült olyan szintre, hogy kiadták.

A te szinteden (nem tudom mi az) ez nem hír. Hiszen te - meg golgota haverod - valami kibaszott magas szinten állsz, ezek szerint. Ignoráld akkor.

trey @ gépház

Több évbe került az Azure Linux (tudod, ez a lényegtelen semmi, amit golgota összes cége is kirázott a bréjéből) fejlesztése ... Ennek a "semminek" (CBL-Mariner *) az elmúlt két évi fejlesztése kb. így foglalható össze:

Microsoft's CBL-Mariner Linux Distribution Now Ships The AMD Graphics Driver   Microsoft   2023-05-25
Microsoft's Linux Distribution Finally Adds Support For XFS Root File-Systems   Microsoft   2023-05-03
Microsoft Continues Building Out Its Linux Distribution With More Packages   Microsoft   2023-04-16
Microsoft's CBL-Mariner Linux Distribution Continues Cultivating More Packages   Microsoft   2023-03-25
Microsoft's CBL-Mariner Linux Shows Increasing HPC Interest   Microsoft   2023-02-24
Microsoft Hyper-V Nested Hypervisor Support Comes For Linux 6.3   Virtualization   2023-02-20
Microsoft's CBL-Mariner Adds More Desktop Code, Enables WireGuard & Boots systemd-oomd   Microsoft   2023-02-15
Microsoft CBL-Mariner 2.0 Update Adds New PipeWire, Other Changes   Microsoft   2023-02-02
Microsoft's CBL-Mariner 2.0.20221222 Linux Distro Now Allows Hibernation, More Packages   Microsoft   2023-01-04
Microsoft's CBL-Mariner Linux Distro Enables HTTP2, TCP Congestion Algorithms   Operating Systems   2022-12-09
Microsoft Issues Big CBL-Mariner 2.0 Linux Distribution Update   Microsoft   2022-11-04
Microsoft Releases Its Linux Distribution Update For October 2022   Microsoft   2022-10-18
Microsoft Continues Improving Its Internal Linux Distro With Another Update   Microsoft   2022-08-05
Systemd Creator Lands At Microsoft   Microsoft   2022-07-06
Microsoft's CBL-Mariner 2.0 Linux Distro Now Supports Kernel Live Patching, PXE Boot   Microsoft   2022-06-26
Phoronix Turns 18 Years Old For Covering Linux Hardware   Phoronix   2022-06-05
Microsoft Ships Big Update To Their CBL-Mariner 2.0 Linux Distribution   Microsoft   2022-06-05
Microsoft Releases CBL-Mariner 1.0 May 2022 Linux Distro Update   Operating Systems   2022-05-12
Microsoft Issues First Production Release Of Its CBL-Mariner 2.0 Linux Distribution   Microsoft   2022-05-09
Microsoft Enables SELinux By Default For CBL-Mariner Linux Distro   Microsoft   2022-03-20
Microsoft's CBL-Mariner Linux Distro Updated For March With Many Security Fixes   Microsoft   2022-03-15
Microsoft's CBL-Mariner Linux Distribution Adds Intel SGX Support, Updated Packages   Microsoft   2022-01-27
This Year Microsoft Embraced eBPF, Debuted CBL-Mariner, Continued With WSL Features   Microsoft   2021-12-31
Microsoft Releases Updated CBL-Mariner Linux Distribution   Microsoft   2021-12-17
Microsoft Publishes October 2021 Update For Its Linux Distribution   Microsoft   2021-11-03
Microsoft Releases September Update To CBL-Mariner Linux Distribution   Microsoft   2021-10-05
Microsoft Releases Its August Update For The CBL-Mariner Linux Distribution   Microsoft   2021-09-09
Microsoft Releases Updated Version Of Its CBL-Mariner Linux Distribution   Microsoft   2021-08-17
Microsoft's Internal Linux Distribution "CBL-Mariner" Continues Maturing   Microsoft   2021-07-12

* Mariner is Microsoft’s Linux distribution for internal use.

trey @ gépház

Kellett nekik Pottering, hogy forkolja a systemd-t ebbe? :)