Whirpool klíma -> begerjednek a hangrendszerek

Sziasztok!

Előzetesen: igen bánatos dolog, hogy az illető Whirpool klímát vett, de ezen már nem lehet segíteni.
A jelenség: a klímagép bekapcsolására az összes hangsugárzással bíró készülék sípolásba kezd. Az eszközök hangerőszabályozásával a sípoló hang ereje is változik, avagy a hangszórókat ki lehet zárni.

A klíma garanciális.

A következő kérdéseim vannak a szakértő kollégákoz:

Ez a jelenség mennyire róható fel a készülék hibás működésének? (Avagy ki lehet-e emiatt hívni a szerelőket garanciális javításra?)
Mit lehet tenni házilag a jelenség megszüntetésére?

Köszönöm szépen a válaszokat.

Hozzászólások

Ez inkább valami hiba lesz az elektromos hálózatban.

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @

Gondolom a klimaberendezes nem megfelelo zavarszurese, es az audiorendszer halozati zavarokra elegtelen tapszurese kozosen alkotja ezt a jelenseget..

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

ÉV relé van? Nulla és védőföld rendben van? Ha nem hálózati táplálású az audió cucc, az is sípol?

Ellenőrizni a ház EP és EV földelését. Ez a leggyakoribb hiba.
Ellenőrizni egy rövidre zárt bemenetű erősítővel, hogy táp vagy rádiófrekvenciás zavarásról van-e szó. Ha rövidrezárt benetű erősítőnél is szól a klímagép hangja, akkor tápzavar. Ha nem akkor valahol a jelvezetékekre szór rá. Utóbbi esetben ellnőrizni a források és az erősítők közötti kábeleket. Tipikusan a törött árnyékolás vagy a földevezető szakadása a ludas.
Erősítők, lejátszók elé zavarszűrő telepítése. Ebből érdemes olyant szerezni ami nem 10-20kHz-en kezd vágni.
A klímagép elé telepíteni kell egy megfelelő zavarszűrőt.  Sajnos a legtöbb inverteres klímagép gyártónak, ahogy a többi épületgépészeti gyártónak is, a megfelelő szűrés "másvalaki problémája".
Ellenőrizni, hogy klímagép tartókonzolja le van-e kötve földre. (Ajánlott ellenőrizni, hogy a klímagépnek van-e villámvédelmi földelése,) Ezek sokszor kimaradnak, zavar szempontból csodákra képes.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Pontosítani kellene. Több erősítőn is megjelenik a probléma? Ezek mind hálózati táplálásúak? Gondolok itt ellenpéldaként Bluetooth hangszóróra. A sípolás magas frekvenciájú? Tehát nem 50 Hz vagy 100 Hz brumm vagy kerregés? A szomszédnál is jelentkezik? Zavarja a rádió- és tévévételt is? Az eset egyedi?

Szerkesztve: 2023. 05. 28., v – 21:10

van szkopod ?

vagy próbáltad már EMI szűrős elosztóba dugni az erősítőt ?

Csak azért, hogy kizárjuk a hálózati zajt, de a tippem:

- a klíma táp PWM-je szar és RF jellegű zavar lesz, ami az erősítőd bemenetén megjelenik.

egy AM-FM rádióval kipróbálnám, hogy ha közel teszem a klímához bezavarja-e ?

Sprektrum-analizátor kellene sweepel meg lehetne keresni a zavaró frekvenciát.

For Whites Only meeting room!

Szerkesztve: 2023. 05. 28., v – 21:26

Uhh.

Sokan válaszoltatok igen sokfélét. Engedjétek még, hogy egy kommentben válaszoljak.

Annyit megtudtam, hogy áramvédelmi kapcsoló van a hálózaton, ugyanakkor az eszközökkel közös kör nem földelt hálózat. Földelni kb. a lakás szétverésével lehet, ez így nem megvalósítható. (Fentebb az is elhangzott, hogy a nem hálózati eszközök is sípolnak-e vagy sem. Nos, csak a hálózatban lévők adnak ki ilyen hangot, Bluetooth eszköz nem.)

Ilyenkor milyen megoldást lehet alkalmazni? Fentebb írtátok, hogy zajszűrő lehet ilyen. Nem értek ehhez. Esetleg milyen eszközt javasoltok? Milyen kritériumok mellett kell dönteni a legmegfelelőbb eszköz kiválasztásánál?

Köszönöm szépen.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Ki szerelte fel a klímát ?

Ha védő vezető nincs bekötve és előírás szerint kell (nem kettős vagy megerősített szigetelésű berendezés) -- akkor annak az egy konnektornak ki kellett volna építeni. És még mindig ki kell.

Én nem láttam, pontos típust se adott meg, ezért írtam azt - csak kiegészítettem, hogy mikor nem kell - a logikai szabályai szerint, ha a feltétel nem áll fent, akkor az ellenkezője az igaz.

Pepo megnézheti a klíma adatlapját és ha nincs ott a kettős négyzet, akkor lehet mérgelődni és elővenni, aki felszerelte vagy keresni egy normális villanyszerelőt.

For Whites Only meeting room!

Ki szerelte fel a klímát ?

Ha védő vezető nincs bekötve és előírás szerint kell (nem kettős vagy megerősített szigetelésű berendezés) -- akkor annak az egy konnektornak ki kellett volna építeni. És még mindig ki kell.

Így lenne a helyes, csak sajnos (legalábbis az én tágabb környezetemben) nem ez a tapasztalat, főleg ilyen "Varga és társa Bt" jellegű lakossági klímás cégektől. Láttam már 3×1mm^2-es kábelt érvéghüvely nélkül praktikeres dugvillába bekötve 3,5kW-os klímával a drót végén, stb...

A panellakást, ahol EPH legfeljebb a vizes helyiségekben van, nyilván nem fogja végigvésni az elosztóig a klímaszerelő, persze ha nem profitorientált világban élnénk, akkor eleve neki se állna szerelni, ha nem állnak fent a feltételek, de persze, hogy felteszi a klímát, mert ha ő nem vállalja, akkor a kuncsaft keres egy másik céget, aki meg úgyis felrakja.

"A panellakást, ahol EPH legfeljebb a vizes helyiségekben van, nyilván nem fogja végigvésni az elosztóig a klímaszerelő," - Amúgy sem a legközelebbi konnektortól kellene bekötni, hanem egy direkt erre a célra kialakított, külön kismegszakítóval védett körre kötni, amit a legkisebb kábelcsatornában el lehet vinni, mindenféle vésés nélkül.

nem kell - de majd a villanyszerelők elmondják, hogy szabvány miatt mégis.

De ha végig gondolod és kiszámolod:

3.5KW vagy 5.2KW-os klímára mekkora kismegszakítót tennél ?

- ha külön kábelt viszel neki, akkor rákötöd egy meglévő kismegszakítóra ?

 

Reggel az irodában érkezve k. hideg volt a tárgyalóba és ment a klíma.

Valaki úgy hagyta a klímát? Senki nem is volt tegnap a tárgyalóban.

Kiderült, hogy egy másik iroda klímáját kapcsolták le, akkor felkapcsolódott a tárgyaló klímája.

Azóta le van kapcsolva a kismegszakítóval a tárgyaló klíma és ha kell akkor fel.

For Whites Only meeting room!

Sokszor még a szakmabeliek is keverik a szezont a fazonnal. A fűtő/hűtőteljesítmény nem egyenlő az áramigénnyel. (Arról nem is beszélve, hogy nem megy mindig maximumon, sőt, általában nem)

Pl. nekünk a hőszivattyús pályázatot nem fogadták be csak úgy, hogy az egyik fázist fel kellett bővítenünk 32A-re, mert hát 9kW-os a hőszivattyú... És hát persze hiába mondtam mindenkinek, hogy az nem ugyanaz.

Aztán megjött a gép, és az adattábláján az van, hogy 10A az áramfelvétel, 18A indulóáram. Egy 25-ös biztosítékkal tökéletesen megy.

"Sose a gép a hülye."

A szezon és fazon helyet van más is, amit adatlapnak hívnak. ;)

A 10A áramfelvétel és 18A indulóáram kb. 10A kismegszakítót jelent.

Az indulóáram 10A (B karakterisztika) esetében ~40A/10ms, ami még 30s után is 10++A. Potosabban a szabványos/gyártó által megadott görbékből tájékozódhatsz. Ha mindez nem jön be, akkor lahet 10A C vagy 13A B karakterisztikát választani.

20A volt először előtte, azt random leverte indulásnál, így lett egy 25-ös. Kb. 30 méter vezeték, valószínűleg lehetett volna egyel nagyobb keresztmetszetűt húzni neki (ezt a telepítő mondta; ők húzták neki a kábelt, csak a cső volt előkészítve).

"Sose a gép a hülye."

Valószínűleg ez lett volna a jó megoldás. Ha a hosszú kábel miatt túl nagy a feszültségesés, akkor tovább tart az indulás, azaz hosszabb ideig tart a indítóáram. Ekkor pedig kilóg a csúcs a kismegszakító karakterisztikájából, azaz leold.

A kábel keresztmetszetét az indítóáram csúcsakor fellépő feszültségesésre kellett volna méretezni a B->C csere mellett.

Hasonló helyzet, amikor a villanyboltos srác érdeklődött, hogy mire használom a 6A-es, ráadásul B karakterisztikájú kismegszakítót. - Hát az EU konform 1kW-os porszívóhoz!

Az indítóáram csúcsa 24A, miközben üresjárásban ~1100VA a teljesítményfelvétel, túlterhelve pedig ~860VA. Valószínűleg a cosfi az első esetben kisebb. A 6A B áll, mint a cövek, pedig egyéb kisebb terhelés is volt még rajta.

Villamos tervezőtől függ, de aki öreg róka a szakmában gyakorlatias, így tervezi a lakások villamos hálózatát:

- minden szintre (pl. családi háznál) egy önálló konnektort tervez (3x2,5mm2)  a szint mértani közepéhez közel vagy a legnagyobb szoba villanykapcsolója alá.

A ház építésénél, amikor már állnak a falak, tető stb. a villanyszerelő megcsinálja a betápot, felrakja az elosztó szekrényt, akkor ez a konnektor (vagy ezek, ha többszintes) van elsőre kialakítva.

A többi szaki ebbe a konnektorba bedughatja a saját elosztóját, reflektort stb. mehet a fúrógép, daraboló, parketta csiszoló stb. és akkor nincs a folyosó össze-vissza hosszabbítózva stb.

Később ez marad porszívó vagy éppen szerviz csatlakozó.

 

Ez nem szokásjog, hanem praktikum - műszaki előrelátás.

20-30 év múlva amikor felcsiszolják a parkettát vagy hegeszteni kell, akkor jól fog jönni egy ilyen csatlakozó..

For Whites Only meeting room!

ügyes vagy.

Ha tudod értelmezni, hogy én csak arról írtam, hogy miért alakult ki a "porszívó" konnektor - kb. mire lehet használni.

Nem volt célom más helyiségek fürdő, konyha, wc. konnektor elhelyezésével/tervezésével kapcsolatban írni.

For Whites Only meeting room!

Amire te gondolsz az a felvonulasi szekreny vagy leanykori neven kalocsa szekreny, ami az ideiglenes merohelytol kap betapot, nem fogja neked senki bekotni ezt az 1-1 aljzatot az elosztoszekrenybe majd pedig aram alatt szerelgetni tovabb. Elobb minden nyomvonal ki van marva/vesve/csovezve, majd kabelek behuzva utana fel a doboz es kotozes a dobozban, kozben persze kerul a falakra vakolat, festek, burkolatok stb.

tudom mi az a felvonulási szekrény - én nem ebben a munkafázisra írtam - a végére, finisbe.

Felénk így szokták. Kevés a villanyszerelő - ezért multitaskolnak az építkezések közt.

Egy-egy részfeladatot elvégeznek 2 hétig nem is látod őket. Ha márciusban nem tudod lefoglalni nyárra, amikor már áll a ház nem lesz villanyod, majd csak szeptemberben.

For Whites Only meeting room!

Ha a dedikált konnektor alatt külön hálózatot értesz, akkor nem.

Külön hálózat (és kismegszakító) kell a nagyobb fogyasztókhoz: pl. tűzhely, bojler, mosógép; vagy amelyeknél előírják javítás esetére a hálózat (és védőföld) megszakítását: pl. kondenzációs kazán.

Az említett porszívó csak ~4A, tehát kisebb fogyasztó. A lakás is kicsi és gázzal fűtünk, csak 5 hálózat van. (Ez egy belvárosi 120+ éves "lakótelepi lakás". ;)) A porszívó konnektorát magábafoglaló hálózaton van még néhány konnektor: akvárium, számítógép erősítő, hálózati eszközök és telefonok.

igazad van - de nem kell vésni:

sokan laminált padlót tesznek a lakásba és ott van hely (sarok takaró léc alatt) egy 3x2,5-es MBCU kábelnek (külső átmérő 9mm2) + külön kismegszakítóra tenni.

egy falat kell átfúrni: folyosó és a nappali közt.

Azért nem mernek hozzányúlni a kapcsoló szekrényhez (+1 kismegszakító beszerelése) - mert, akkor már szabványosítani kell + ÉV mérés, ha átépítésre kerül sor.

DE inkább sztem, csinálja meg azt a plusz beépítést.

For Whites Only meeting room!

Nem kell, de néha érdemes, pl a TV-t a VESA csavaron keresztül (képek és mérés alapján a HDMI földdel galvanikus kapcsolatba volt, szikrázott meg mindenféle érdekes dolgot művelt, mikor számítógépet rádugtam, gondoltam akkor már ne a HDMI-n keresztül földelődjön a szerencsétlen, hanem kapjon ő is. Problémák megszűntek, hibát nem tapasztaltam. Nem a kábelTV-ről jött a zavar, mert az galvanikusan le volt választva.

Harmadrészt ki is nyirhatja magát a klima. Nálam volt egy split klima, ami földelt konnektorba volt dugva, de kiderült, hogy szakadt volt a földelés. Felszerelés után 2 hónappal megdöglött a kültéri, gyártó szervize kijött és egyből kiszúrta gondot. Azt mondta most az egyszer cseréli, ha javitom a konnektort, de egyébként simán érvénytelenithetné a garanciát nem szakszerű felszerelés miatt.

Klimaszerelő volt. Ha nekem kellett volna állni a 100e-s panel cseréjét, akkor valószinű megpróbálom a beüzemelőre ráverni a kárt.

Azt hiszem jobb, hogy nem kellett megpróbálnom. Nyilván előadta volna, hogy a felszerelés pillanatában jó volt a földelés, utána romlott el...

Ezen lehet idegeskedni, de szó szerint milliós tétel egy közepes panellakás rendes átkábelezése, és ebben nincs benne a helyreállítás. Kábelcsatornával lehet ügyesebben, de nem egy sima történet. A klímaszerelő jön, feldobja a 100k-150k hufos "raklaposat" és boldogság van. Egyszerűen a nagytöbbség sincs kapacitása, pénze, hogy az elmúlt sokév úgymond belső adósságát kijavítsa. Ráadásul könnyen lehet, hogy nem is tervez sokáig ott lakni.

Ezekből lesznek a lakástüzek.

Mi laktunk olyan tégla társasban, ahol a tulaj csak 1-2 szobát kábeleztetett át amikor megvette a lakást. Ennek az eredménye az lett, hogy amikor már mi laktunk benne kigyulladt az egyik kötődoboz a falban. Szerencsére itthon voltunk és meg tudtuk előzni a nagyobb kárt. Szemrevételezéskor kiderült, hogy a felkészült kisiparos nem ismert olyan őri huncutságokat mint a sorkapocs ("csoki"), vagy wago. Nemes egyszerűséggel rátekerte a kátránypapíros alu kábelra a rezet.

 

Szóval csak óvatosan a "jóvanazúgy" legyintésekkel.

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @

Nem mondta senki, hogy jóvanazúgy. Azt mondtam, hogy amire megy a hüledezés, az gyári állapot egy rakás panelben, és annyira, hogy a nagytöbbségnek esélye sincs megcsináltatnia.

Ráadásul esetetekben nem pont a gyári állapot, hanem a masszívan veszélyes utólagos szerelési mód okozta a bajt. Gondold el, hogy ha nagyüzemben nekiállnak a népek okosban megoldani... Pontosan ezek miatt szoktam az erkélynapelemes ötleteknek se örülni a hazai viszonyokat látva.

A kátránypapír+alu az egyébként még bőven a panelkorszak előtti.

A "klímaszerelő" szakikat sok máshoz hasonlóan hagyjuk, a nagy részük hulladék és még cserébe szarul is csinálja. Pár éve rengetegen lettek klímaszerelők, mert igény az van rá, és meglátták benne a pénzt: egy 200k-s gépet (bár nem tudom lehet-e még ennyiért valamit kapni) felrak 100-ért, egy nap megcsinál kettőt, aztán szarik bele.

Hát akkor a minimum: Egy földelést el kell vinni egy gáz vagy radátorcsőig, és bilinccsel ráfogni.

A következő, hogy bármennyire is nem tetszik akkor egy csatorna, és legalább az az egy konnektor legyen rendesen megcsinálva, külön szál a lakáselosztóból, külön biztosíték.

A klímaszerelőnek meg nem kicsi felelőssége van ebben az esetben, pont azért mert panel, és nem egyedül laksz ott, tehát egy tűzzel mást is veszélyeztet.

"Sose a gép a hülye."

Mármint a készülék védőföld csatlakozását, de a lakásba bejövő védőföldet nem lehet rákötni vagy egyes helyeken kell is rákötni egyes csövekre? Ugye az a baj, ha a csövet használják védőföld helyett, ez tiszta sor.

Amúgy egy fizikus mesélte nekünk, hogy földpont és földpont között is lehet több száz volt különbség, pl egy erőműben :D de ettől talán otthon nem kell tartani, ha a villanyszerelő a helyzet magaslatán állt.

Olvass utána a lépésfeszültségnek. Szerintem a fizikus erre akart célozni.

Mindig lesz különbség a földpontok feszültsége között - földpotenciál különbség. Ezért is van az, hogy mondjuk egy iparterületen, ahol van 10 épület, ott mindegyiknek saját földeléssel is kell rendelkeznie. Továbbá ezért se kötjük össze Catx rézkábellel a épületeket IT hálózat kialakítása céljából.

Nem különösebben akarom védeni őket, de ez nem a klímaszerelő feladata.
Klímaszerelő dugaljal adja át a klímát, onnantól kezdve a tulajdonos fellelősége hogyan használja.
A lakás érintésvédelmi és a villamoshálózat felülvizsgálata sem a klímaszerelő feladata, erre kötelező képesítése sincs.

Azt simán ki lehet mérni, annyi tudással, ami kell a szereléshez, hogy van-e bármi kötve a föld érintkezőre a konnektorban vagy sem (már ha az előre van telepítve, nálunk a klímás szereltette saját szakival, a kötődobozból meg csak látszik, van-e benne harmadik vezeték, vagy nincs). Onnan kezdve meg kellene egy sajtcetlit aláíratni a megbízóval, hogy az elektromos hálózat a tulajdonos tudta szerint megfelel az előírásoknak (nem egy nullából helyileg mókolt földvezető), ha mégsem, akkor garancia és vállalkozó későbbi felelőségre vonatása nyista.

Nem. Ha a klíma közvetlen bekötésű, akkor a villanyszerelővel előkészítetsz neki egy kötődobozt, hogy "odakérjük", és akár még a kábelt is mellérakod, és boldogság. Amelyik klímaszerelő tudja miről van szó, az kimondottan örül ennek. Sőt, jellemzően preferelják a direkt bekötést, pláne ha lakosságilag nagyobb teljesítményről van szó (4,5-6kW-os hőteljesítmény-es készülékek például).

Nálam meg pont fordítva, nem volt semmi, csináltak egy konnektort, gondolom, ha már új kismegszakítót nem akartak beszerelni, legalább ki tudjam húzni :D Mondjuk a manuál szerint is mintha ez is megengedett lenne, pedig egy 5.x kW duál kültéri (tudom-tudom, osszam el 3.5-el, valamint a két klímát nehezen tudom egyszerre indítani, de össze tudom hangolni :D)

Nagyon off, de a gerjedés valami egészen más jelenség.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Igen, ezért írtam. A gerjedés oszcilláció, leggyakrabban abban a kontextusban, amikor ezt nem szeretnénk, de elfogy a fázistartalék, s előállítódik a haszontalan jel. Ezzel szemben itt van egy zajforrásunk, amelynek a jeleit felszedi az erősítő, s azt erősítve válik a hangszórókban hallhatóvá.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE