A nagy karrier dilemma: fejlesztő legyek vagy menedzser?

Címkék

A legfrissebb kraftie adásban a fejlesztői karrier talán legfontosabb kérdésén rugózgattunk kicsit vendégeinkkel.

Mindig eljön a pillanat, amikor a fejlesztők a fenti válaszúthoz érnek, ahol nehéz jó döntést hozni, hiszen IC (individual contributor) karrierút is számos különböző lehetőséget kínál, melyek mind fizetésben, mind szakmai téren is előrelépést jelenthetnek. A HWSW podcast! hetedik kraftie adásában erről a hatalmas és szerteágazó, akár több adást is megérdemlő témáról beszélgettünk kicsit vendégeinkkel, Szász Péterrel (alias eszpee) és Waszlavik Marcival.

Az adásban hivatkozott cikkek, videók, tartalmak a Discord csatornánkon érhetők el, ahol még beszélgetni is tudsz velünk. Adásainkat megtaláljátok a SoundCloudon, a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten, és a YouTube csatornánkon.

Hozzászólások

Először fejlesztő, aztán manager.

Nekem olyan vezető ne szóljon be, aki nem dolgozott a szakmában.

Ezzel nem értek egyet (pedig eléggé önérzetesnek tartom magam, és elsősorban fejlesztőnek).

Beszólni senki ne szóljon be, függetlenül a szakmai háttértől. :D Viszont, ha azt látom egy manageren, hogy befogadó a szakmai kollégák véleményére, hajlandó tanulni és ismeri/érti a saját korlátait (de nem bújik mögéjük "ezt úgyis ti tudjátok" jeligével), akkor szívesen dolgozom együtt vele. Akkor is, ha egy percet nem fejlesztett előtte.

Szerintem a management jelentős része ugyanis teljesen független attól, hogy informatikai fejlesztéseket, gépek (fertőtlenítő ;)) gyártását vagy éppen fesztiválszervezést kell levezényelni. Az, persze, fontos, hogy belerázódjon az egésznek a szellemiségébe, a területi szakzsargon egy részével legyen képben stb. Szóval ha egy ilyen managerrel kell együtt dolgoznom, azért nem haragszom, ha nem a mostani az első IT-fejlesztési projektje. :)

Kieg.: sokkal jobban fázok azoktól az emberektől, akik fejlesztői téren elértek egy szintet, aztán az alapján azt hiszik, hogy managerként mindenre tudják a tutit, esetleg az ennek megfelelő arroganciával/hanyagsággal állnak a dolgokhoz. :)

Erőteljes +1. Nem feltétlenül az adott területről (ez esetben fejlesztő) kell érkeznie egy menedzsernek, teljesen más képességek szükségesek. Ha egy jó szakemberből menedzser lesz, akkor lehet, hogy lesz egy jó menedzser, lehet, hogy nem, de az biztos, hogy egy jó szakemberrel kevesebb lesz.

Ez elvileg lehetne úgy is, hogy ki mit tud jól megcsinálni. És aki képes technikai dolgot csinálni az csinálja azt és az csinálja a menedzsmentet, aki meg nem képes a technikaira, mert egyszerűen sokkal kevesebb ember képest a technikait megtanulni és hétről hétre kivitelezni, mint a menedzsmentet. Amivel együtt kéne, hogy járjon az is, hogy a technikai pozícióknak magasabb fizetése legyen(vagy legalább ne alacsonyabb), mint a menedzsmentnek. Szerintem ez lenne értelmes rendszer. Csak mivel a menedzsment van a pénzcsap közelben ez nem lesz így. És hiába nagyobb az érték termelés a technikai poziban, de esetleg váltani fog, mert arra irányítja ha tovább akarja emelni a bevételeit. (ennek egy alesete csak, amikor valaki kiégett a technikai részben, vagy annak újratanulásában, akkor is reális lehetne váltani menedzsmentbe, mert akkor már ott tud több értéket hozni létre, mint technikai alibizés)

Az a gond, hogy a jó menedzserből ugyanúgy kevés van, mint a jó kivitelezéssel foglalkozó szakemberből. Ahogy én látom, pl. a senior/lead fejlesztői fizetések már meghaladták az azonos szinten lévő menedzsment fizetéseket, illetve sokszor ez becsapós is, mert egy lead fejlesztő sokszor már inkább menedzsment feladatokat lát el, mint csak és kizárólag fejlesztőit.

A menedzsment egy része áltudomány, más része trivialitások halmaza.

Jó menedzser nem azért lesz valaki, mert jól ért a menedzsment módszerekhez, azt ha valaki gondolkodik egy kicsit, IQ-ból is tudja. Hanem attól, hogy szorgalmas, odafigyel, megteszi a dolgát, nem sumákolja el. Ez utóbbi nem szokott teljesülni.

Az "a menedzsment egy áltudomány" ugyanolyan szintű megállapítás, mint amikor azt mondják, hogy "az üzemeltetők sosem dolgoznak": ránézésre még igaz is lehet, aztán találkozol olyan ops brigáddal (managerrel, akármi), aki tényleg szarul dolgozik, és hamar meglátod, mi a különbség. :)

Az "a menedzsment egy áltudomány"

Én inkább úgy fogalmaznék, hogy a management nem értelmezhető konkrét szakterületi tudás & rálátás nélkül. Legyen az pénzügyi, hr vagy épp it [stbstbstb.] alap tudás.

Még inkább igaz ez, ha a management-re nem csak mint bonyolító/adminisztrátor/felügyelő tekintesz, hanem vezetőként is egyben :).

Igen, mert ezen a ponton válik el nagyobb szervezeteknél a szervezeti és a szakmai funkció. Kisebb és közepes munkaszervezetekben, ami pedig a sw cégek zömében a munkacsoportokra, divíziók belső szerkezetére jellemző, ott meg ezt a két szerepet egy személy látja el. Az is igaz, ismerek nem egy olyan illetőt, aki szereti az ilyet, belegebed ugyan a munkába, de ha nem csinálhatná ezzel az intenzitással, hatáskörrel, önállósággal abba meg belehalna.  

Akiben ez kérdés, az nem ismeri saját magát, tehát menedzsernek biztosan alkalmatlan. :)

Nincs mit.

Aha. Ezek szerint a menedzserek életük jelentősebb döntéseit morfondírozás, gondolkodás nélkül meg tudják hozni?

1) aki nem tudja, hogy meg akar-e házasodni, az nem ismeri önmagát, tehát menedzsernek alkalmatlan.

2) aki nem tudja, hogy milyen autót akar venni, az nem ismeri önmagát, tehát menedzsernek alkalmatlan.

3) aki nem tudja, hogy váltson-e munkahelyet, az nem ismeri önmagát, tehát menedzsernek alkalmatlan.

stb...

Mindhárom példád jó, mert aki az általad írt példák esetében nem tud dönteni, az valóban alkalmatlan egy döntéshozó szerepkör ellátására.

"morfondírozás, gondolkodás nélkül" - ez nem értelmezhető, hiszen az általad írt példák egyike sem olyan, hogy váratlanul szembejön az emberrel a dolog, hogy te jó ég, a csajt akivel X éve együtt vagyok, elvegyem feleségül? - és ketyeg az óra, hogy van még négy másodperce dönteni... 3... 2... 1... Vége, nincs több lehetőség! :-)

A jó manager összeszedi az infót, végig gondolja, rájön, hogy mi hiányzik még neki, rákérdez, és lassan lépésről lépésre megalkotja a döntési fát, hogy melyik esetben mekkora a rizikó, mekkora a haszon, mikor-hogy alakul a kapacitás ember, gép, idő vonzatban, hol van szopóág, hol van beláthatatlan kanyar, és ezek alapján hozza meg a döntéseit, ami valószínűleg nem jó, de remélhetőleg a legkevésbé rossz irányba vezet.

Egyetértek Oregonnal, aki a saját életében sem tud döntést hozni, az jobb, ha nem szól bele az én életembe.

Az emberek túlnyomó többsége ostoba döntéseket hoz. Ebből él a reklámipar, és nem is rosszul.

Lehet, hogy félreértettem, de a peremfeltételek között nem volt, hogy azonnal kell tudni döntést hozni. Sem arról nem volt szó, hogy a döntésnek 100%-ig pontosnak kell lenni.

A házasságos példából kiindulva, nem kell első randin eldönteni, hogy el akarod-e venni a másikat, sem arra nincs garancia, hogy nem lesz válás a vége, de ha 5-10 éve együtt vagy valakivel, és még mindig fogalmad sincs, hogy akarsz-e vele összeházasodni, akkor valóban, ne menj menedzsernek, mert ott gyakran kell döntéseket hozni. :)

Egy kezemen meg tudom számolni, hány olyan embert ismerek, akinek valós dilemmája volt, hogy manager legyen-e, vagy fejlesztő. Olyat persze sokat tudok, aki választhatott volna, hogy jó X, vagy középszerű Y lenne-e szívesebben.

Szerkesztve: 2023. 05. 26., p – 18:21

A nagy karrier dilemma: fejlesztő legyek vagy menedzser?

Egyik se. Kertész, vagy lekváros sonka. Esetleg hernyótalpas jegesmedve. De a sonkaságnak sok előnye van, pl. lóghatsz álló nap a füstölőn; tisztára, mint egy irodában.

Influencer. Dolgozni ne kelljen, csak magamról vedejókat posztolok és csodálkozom tátott szájjal, ha ez valakinek nem tetszik.

Ha egyaltalan ez kerdes, akkor te fejleszto akarsz lenni.

Alkalmas vezeto sosem kerdojelezi meg, hogy neki ott a managementben a helye, sot, egyenesen ugy erzi, ha nem o ul ott, szarabb lesz minden.

Az alkalmas vezeto az, akinek ha megmondjak, hogy "mutassa meg, hogy kell jobban csinalni", hatarozottan odaall es megmutatja.

Akinek influencer meg content kell, hogy elmagyarazza, miert alkalmas vezetesre, az sose volt ra alkalmas.

Ha egyaltalan ez kerdes, akkor te fejleszto akarsz lenni.

Sokszor az egész dilemma abból indul, hogy igazából fejlesztő sem akar lenni. Ez szerintem meglehetősen gyakori, pláne azoknál, akik önszorgalomból sosem foglalkoztak ilyesmivel, csak elmentek egyetemre/bootcampre, hogy ott megtanuljanak programozni.

Ha csak a volt szaktársaimat nézem, már első évben élesen elkülönült a két csoport, ahol az egyiknek ez volt a hobbija, és örült, hogy ezzel foglalkozhat majd pénzért, munkaidőben, meg a másik, akik eljöttek, hogy megtanuljanak valami szakmát, amiből meg lehet élni.

Egyébként a második csoport sem lett alapvetően sikertelenebb, de közülük sokkal kevesebben maradtak az eredeti területükön.

Jaja, bár az eredeti témafelvetés kicsit keveri a fejlesztői pozíciót az IC-kkel, úgy általában. Én itt kifejezetten a fejlesztőkről beszéltem.

Bár érdekes kérdés, hogy mi van az IC/manager tengelyen kívül? IC után tanácsadói vagy vállalkozói irányba is lehet mozogni, ha valakinek a klasszikus management karrier nem fekszik, és megmaradna (főleg) szakmai vonalon.