"Külföldi támadás érte az OTP rendszerét"

Szombat reggel leállt az OTP új internet- és mobilbankja, és a pénzintézet honlapja sem volt elérhető. Az OTP Bank közlése szerint a külföldről érkező támadást sikeresen elhárították a szakemberek.

Külföldről érkező túlterheléses támadás érte az OTP Bank digitális rendszereit – közölte az rtl.hu-val az OTP. 

A portál megkeresésére a pénzintézet elmondta, hogy a hibát elhárították, és a rendszerek megfelelően működnek. 

Hozzátették, hogy „rövid ideig az OTP Bank több digitális szolgáltatása részlegesen vagy egyáltalán nem volt elérhető”.

Link: https://index.hu/belfold/2023/05/13/kulfoldi-terheleses-tamadas-otp-ban…

Hozzászólások

Ezért a készpénzmentes világ érdekes lesz a DDoS-olt banki rendszerek esetén.

El vagyunk kényeztetve. Mai bécsi élmény:

Wc mindenhol kp, legtöbb esetben csak és kizárólag féleurós.

Automatát (üdítő, parkoló) 1-2 esetben lehet kártyásat látni, de az is csak chip-pel működik, érintéskor valami történik de nem sikeres.

Minden esetben előre külön ki kell választanom a kártya kibocsátóját.

Vidámpark nagy része cash only

Készpénz felvétel automatából: bármilyen összeg esetén plusz 5 euró

Mi mást tudsz elképzelni egy bolhapiaci árusnál mint a kp. utáni következő lépcsőfok? 

Megegyezünk valamiért pl. 3000 Ft-ban. Nyújtja a terminált én meg a mobilomat és már ki is fizettem. 
Na de ők biztos nem fognak egy ilyen szolgáltatás fenntartásáért fizetni, hiszen nekik minden ezres számít. 
Szóval ezen a területen még 20 év múlva is maradt a kp. alighanem. 

Pl. tegnap elindultam a város legnagyobb szerszám és szerelvény boltjában lehelyezett, (..a megérkezéséről annak rendje módja szerint értesítést kaptam,) tőlük a web-en keresztül megrendelt, szerszám-csomagot kiváltani. 6-8 km megtétele után odaértem, - eredetileg utánvétes fizetést választottam, - "örömömre" közölték, hogy kártyával nem tudok fizetni csak készpénzzel, mert v.milyen ok miatt nem működik a bankterminál. (Előttem is, többen kényszerűen távoztak, - kiderült, hogy ez miatt...)

Mivel kezdek én is elszokni a kp-től, nem volt nálam több tízezer forintnyi kp. (Vissza kellett mennem a bankautomatához felvenni. (Plusz még 6-8 kilométer. -- Vidéken azért ez távolság, közben több lámpa és pesti szintű forgalmi dugók. De azzal a különbséggel, hogy Pesten az alternatív útvonalak választása okán még mindig gyorsabban tudok közlekedni, itt kb. ugyanazon útvonal áll mindenre.., akár Pesten, ha mondjuk dél és észak között csak a Hungáriát választhatnám. :) )

És akkor a helyi piacon a termelőktől digitálisan vásárolható termékek "nagy számáról" - (egész konkrétan "0") - még nem is beszéltem. - Nem lenne jó.., ha a kp eltűnne!!!

Én ilyenkor meg szoktam kérdezni, hogy ki az elfogadó bank, ki üzemelteti a POS-t, és hogy mikor lett a hiba jelezve feléjük, mert ha nem gond, rákérdeznék, hogy mi a várható javítási idő. Megfelelő határozott kérdésre nem egy és nem két alkalommal "megjavult" az a fránya terminál... Érdekes módon...

Melyik képes fizetési kérelemhez QR-kód generálására? (Kedvezményezett app-ban generálja a qr-kódot, aki meg fizet, az a saját mobilfizetési alkalmazásával beolvassa a kódot, megnézi mennyi az annyi, jóváhagyja, és AFR-rel át is megy a zseton a kedvezményezett számlájára)

Mindegyik képes pénz fogadására, az egyik költségek nélkül. Másodlagos azonosító - e-mail cím, telefonszám - megadásával. A fizetés velük nem tart tovább, mint készpénzből visszaadni:

- 20 000-ből tud visszaadni?

- Nem. Most jöttem, nincs váltóm. Menjen, próbálja meg a hurkásnál|lacipecsenyésnél|ahol akarja ...

- <lacipecsenyésnél kiírva> NEM váltunk pénzt!!!!

^ Készpénzfizetés gördülékenyen ...

trey @ gépház

Szerintem erre jogszabály miatt nincs lehetőségük, se a lacipecsenyéseknek, se egy 4*-os étteremnek, se senki másnak aki nem kifezetetten ilyen tevékenységet végez. De fixme. (most nem fogom kitúrni az erre vonatkozó jogszabályi részt, majd valaki megkeresi). Szóval nem "viccből, meg szivatásból" írják ki. :)

Ezt úgy tudod kitrükközni, hogy veszel mittudomén egy öngyújtót 200 forintért.. mondjuk ha 20ezressel fizetsz lehet kicsit rossz szemmel néznek majd rád, de amint vásárolsz úgy neki kötelessége elfogadni az éppen aktuális érvényes címletet és így legalálisan váltottál, bár buktál 200 forintot :)

Hogy 200-300e váltópénzzel nyisson egy kisbolt?

Mondjuk azt, hogy nem egészséges.

Egy lidl, meki stb. megoldja, de még az is húzza a száját, a 19.800 ft-os visszaadáskor. Kisboltokonál ez nem opció.

És vissza is kanyarodunk, hogy miért is nem jó és milyen sokba kerül a készpénz, kezelése, őrzése(!).

Mondjuk a csak bankkártya sem jó, a kettő együtt a megfelelő.

És vissza is kanyarodunk, hogy miért is nem jó és milyen sokba kerül a készpénz, kezelése, őrzése(!).

Ezt hiába magyarázod annak, aki nem mozog ilyen körökben.

De ez nem csak a nagy cégek sajátja. Nem messze tőlünk van egy befizetős ATM, minden este sorban állnak a helyi vállalkozók, pakolják be a lóvét. Ha a saját szabadidődet 0 forintra árazod be, akkor persze olcsóbb nekik a kp. :)

Ha a saját szabadidődet 0 forintra árazod be, akkor persze olcsóbb nekik a kp. :)

Amikor még Magyarországon volt céges számlám, a kp befizetésnek is volt díja. Lehet, hogy ez azóta megszűnt, de azért csodálkoznék. Tipikusan itt, Angliában is pénzt kérnek a céges számlára kp befizetésért.

Szóval az ATM-nél sorban álló helyi vállalkozónak a könyvelőnél kimutatható költsége is simán lehet több a kp. kezeléssel. (Persze lehet, hogy neki ennek ellenére megéri, mert mondjuk a beszállítókat kp-ben kell kifizetnie, vagy mondjuk nem akarja, hogy minden tranzakciónak nyoma legyen).

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

én ott akadtam el, hogy a devizaszámlán kívül mindegyik "nem igényelhető". Gondolom elvitte a bankadós időszak ezeket a csomagokat is, csak legacy ügyfeleknek lehet.

Kisvállalkozónak, ha nem áfakörös, még éppen lehetne lakossági csomagja, csak nem ezek.

Ha mondjuk ilyen-olyan oknál fogva rá vagy állva a kp-re, akkor szerintem alap, hogy nem mész 20.000-essel a kisboltba vagy lángososhoz. Lidl, Aldi, Sparban stb, mindehol simán visszaadnak nagy címletből. Semmi baj a KP-val, talán csak annyi, hogy az agyban ez váltja ki a legnagyobb fájdalmat a többihez képest, amikor fizetsz vele.

Ha átállsz kp-ra, rögtön kevesebbet költesz és igazából nem fog semmi sem hiányozni, mert ami kell azt úgyis megveszed, a felesleges faszságokból fogsz visszavenni :)

Nalam ez pont forditva van. A szamlaegyenlegemet mindig latom, kartyaval fizetesnel "erzem" a koltekezest. A keszpenz az meg csak szines papirfecni, mikor idonkent kerul hozzam, siman elkoltom ugy hogy egyaltalan nincs "koltekezes" erzesem. Inkabb csak orulok hogy megszabadultam tole :D

Erről jut eszembe a történet, amit egy roma cimbalmos kollega mesélt:

- Megyek a Lidlibe, veszem a rágót, ahogy szoktam. Mondjaja kislány, hogy 160 Forint. Adom a huszezrest, ahogy szoktam. Mondjaja kislány, hogyhát kisebb nincs? Mondom, HÁLISTENNEK NINCS!

:D

"huszezres" kötelezően rövid u-val ejtve hiteles a történetben.

Csak érdekességképp ideírom, hogy amikor az általános iskolában a gyereket begyűjtöm, néha van olyan, hogy pénzt gyűjtenek. Mondjuk a 6. osztály osztálykirándulásra menne. Ilyenkor azt csinálják, hogy a sarki Tescoban vesznek egy valag fagyit, beteszik ezeket néhány hűtőládába, kihoznak az osztályteremből egy asztalt meg két széket, aztán amikor a gyerekeket felveszik a szülők, mennek a sorba. A gyerek kér egy fagyit, a 6. odaadja neki, aztán az anyukája telefonján beírja a nyitott appba, hogy 1 font. Odatartja nekem a tenyérnyi kis dobozt, odatartom a telefont, csipp, kész.

A szolgáltatótól megvette egyszer az eszközt 39 fontért, nincs előfizetési díj, az 1 fontból levesz a szolgáltató kb. másfél penny-t.

Egy 6 darabos Cornetto-t pl. 3 fontért ad a Tesco. Ők az iskolaudvaron eladják 6 fontért. Így, hogy kártyával is lehet fizetni, 50 penny helyett csak 48,5 penny a hasznuk fagyinként. Teljesen megéri nekik. Magánszemélyként.

nem igazán óhajt POS/vPOS kapcsán szerződni, fizetni, stb.

All our card readers are contract-free, require no paperwork and come with no extra fees. You’ll only be charged a fee of 1.69% whenever a transaction is made.

Persze lehet, hogy Magyarországon nincs ilyen megoldás (még), de nem árt tudni, hogy lehet az ilyesmit jól és egyszerűen is csinálni.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Azért 1-ig elszámolni elég hamar megtanulnak a gyerekek.

És természetesen lehet készpénzzel is fizetni. Onnan indultunk, hogy nem lehet kártyát elfogadni, mert baromi nagy adminisztrációs teher, drága és még gonosz szerződés is van. Erre írtam, hogy de, el lehet fogadni kártyát, ha valaki akar ilyesmit csinálni. Még csak céget se kell alapítani hozzá.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Webáruházra is van már jobb megoldás. Nálam pl. úgy néz ki, hogy feljön egy (OS által renderelt, nem a weboldal része) ablak, amiben kiválasztom a kártyát, amivel fizetnék, majd rányomok az ujjlenyomat-olvasóra az Fn-sor szélén. Ennél a QR-es irány sokkal körülményesebb, kapásból kell hozzá +1 eszköz a kezem ügyében.

5 évvel ezelőtt ugyanezt mondták a piacokra, hogy elképzelhetetlen, hogy a piacos néni/bácsi fizessen a terminálért. Mára inkább az a kivétel, ha nem lehet a piacon valakinél kártyával fizetni. A taxisnál szintén ez volt, és érdekes módon ma már természetes, hogy a taxiban elfogadják a kártyát.

Emlékeztek még, amikor a McD-ben nem volt még kártyás fizetés, pedig kb. mindenhol máshol igen, és akkor ott magyarázták, hogy igen, de azért, mert az túl lassú. Miközben az apró kiszámolása nem egyszer komoly kihívást és lassú tranzakciót jelentett pont ezekben a boltokban.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Erre csak azt tudom mondani, hogy nem esik messze az alma a fajatol. A hasonlat kicsit eros, de Nemetorszag hasonlo cipoben jar: el is neveztem Bargeldland-nak..

Es ugy latszik ez nem is ismeretlen dolog a bank szakma elott sem: https://deutsche-payment.com/deutschland-ein-bargeldland/

OBI-ban paypass, mondja a pénztáros h el lett utasítva. Próbáljuk mégegyszer: oké, most jó. Otthon nézem kétszer lett levonva. (800 Ft) Na mérges lettem, h miért nem kértem el a blokkot, jól átbasztak. Meg h egyáltalán h a faszba mehet át kb 30 másodpercen belül kétszer ugyanonnan, ugyanazon kártáyval, ugyanakkora összeg? Ézt miért nem blokkolja valami? Nézem pár nap műlva, azt látom, h rákövetkező nap jóvá lett írva az összeg. 

Ha eddig nem volt problémád majd lesz, ne aggódj! Csak félő h akkor már nem lesz készpénzes alternatíva, mert a bugris tömegek el lettek vakítva a dombornyomással és tapsikolnak a rabszolgává tételükhöz. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Hasznos, ha az ember ismeri legalább alapvetően, hogyan működik a bankkártyás rendszer. Ahogy a készpénz esetében is természetes a címletek felismerése, visszajáró, úgy szerintem itt is előnyös azzal képben lenni, mi történik ilyen esetben, amikor eldobja a terminál de levonódik, illetve az látszik. A bank visszaadja, nekem ez 10 percen belül megtörténik.

Számos alkalommal jártam így, főleg GLS futárokkal a kapuban, valamiért nagyon kuka a Telekom és a Yettel 4G-t leszámítva a térerő, ezek a terminálok meg zömében 2G-t használnak. Ilyen helyzetben kb. 10 percig nem vagyok a pénzemnél, ez sokaknak frusztráló lehet, de egyrészt visszakapom, másrészt nem szeretem kicentizni a forintokat.

 

Nem bántásnak szántam, mert sajnos ez tömegjelenség, hogy sokan még a PayPass limittel sincsenek tisztában, meg azzal, hogy üzemszerű működésnél az ApplePay miért nem kér PIN-kódot.

 

Ja és a felhasználók mellett edukálhatnák a bolti személyzetet is, mert néha a vásárló jobban tudja, melyik hibaüzenet mit jelent és mit kell csinálni, mint ők. Nem kell mindenkiből informatikai szakértőt csinálni, de az alapvető hibákat ami gyakran előjön, nem lenne rossz felismerni és tudni kezelni.

TheAdam

Persze, csak az edukáció itt azt jelenti, h addig préselik a páciens agyát amíg az már nem képes ellenállni a bankkártyázásnak.  Érted baszki: nem működik, 2x vonódik stb...és akkor nem a rendszer egy fos, hanemcsak az emberek nincsenek edukálva - húú bazzeg! Mondjuk mit szolnál egy olyan rendszerhez ami működik és nem kell hozzá senkit edukálni? Mert a készpénz egy ilyen rendszer pl. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Minden rendszerben van hiba. Amikor a készpénzt nem ismerő külföldit hülyének nézik, vagy a nem külföldit, az is a rendszer hibája. Kártyás esetben legalább visszakereshető, bár ez is felvet kérdéseket. A KP-nek semmi nyoma nem marad...

A lényeg, hogy sokkal kényelmesebb, kevesebb visszaélésre ad lehetőséget, mint a cash, viszont más fajta kompetenciák alapmeglétét követeli és ez szemmelláthatóan hiányzik a felhasználókból.

A melléknév középfokú fokozóra (két darab B betű) pedig külön felhívnám azok figyelmét, akik ezt olvasva sarkosított választ pötyögnek:)

TheAdam

Két dolog: 1) Fizetést törvényesen kizárólag készpénzben lehet kiadni. 2) Készpénzfelvételi díj helyett, készpénz betételi díjat kelljen fizetni! (a vörösfejű bankvezéreknek meg a Pokoltornác utcai rendelőben tartunk majd indulatkezlési tréninget). 

Az állítás miszerint kevesebb visszaélési lehetőséggel járna bankkártyhasználat a lehető legszigorúbban kétségbe vonandó! Totális kontroll valósítható meg vele kizárólagos használat esetén, amikre kínai példákat is láttunk már.  A kényelmi előny eltörpül a kiszolgáltatottság mellett, amit megvalósítani igyekszenek általa. Ennek jelenlegi korlátja, hogy még nem sikerült teljesen kiszorítani a készpénzhasználatot. De amint ez az alternatíva mint opciós lehetőség megszűnik, akkor fog majd megmutatkozni a bankkártya használat igazi mivolta és az általa megvalósított visszaélések, amik már mint törvényes keretek lesznek kiróva az emberekre. 

Mindezek fényében aki a bankkártyák kapcsán a kompetenciák alapmeglétét, meg hibakód edukációt tartja fontosnak emlegetni az vagya totális kontroll kialakításában érdekelt vagy nem komplett és ezért az illetőt el kell tiltani a közügyek gyakorlásától! 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

1) Honnan veszed az 1-es pontod?

2) Ha bármilyen ájti alapú (van rajta képernyő...) dolgot használnak, akkor illene tudni elolvasni amit kiír, és nem húzkodni észnélkül, mert nem szemeteszsák.

3) Minden elérhető technológiához nem árt, hogy ha ismerik hogyan működik. Lásd még a kártyacsalásos társtopikot.

0.: Beeeee-ringerzolikának időutazás 50+ évvel visszafelé. Lehet, hogy te örülnél annak, ha fizetések miatt 2-3 vagy több napra kellene a cégeknek minimum 2-3 fegyveres őrt fizetni, plusz a készpénzt kiszállíttatni (az is retek drága)... A minimum 2-3 nap ugyebár azért kell, mert a nettó összegek alapján elkészült címletezésnek megfelelően összeállított készpénzigénylés alapján megérkező pénzt ki is kell borítékolni, ami még kisebb (néhány tucat dolgozó) cég esetén is minimum egy munkanap két, ezzel foglalkozó munkatársnak, plusz ki is kell osztani a dolgozóknak, ami egy másik munkanap - és ez alatt az idő alatt (pénz beérkezése és kvázi az utolsó boríték kiosztása (házipénztárban tárolható összeghatár alattira csökkenő kp. mennyiség) között) folyamatos őrzésről kell gondoskodni. Oké, anno voltak munkásőrök, akiket például ilyesmire kifejezetten jól be lehetett vetni (bányavidéken "természetes" volt, hogy előleg/fizetésnap környékén élese töltött gépkarabély "kíséretében" mentek a pénzért, illetve őrizték az irodaházat, ahol a fizetést borítékolták, illetve osztották.

"az egyszeri usert próbálja megtenni a kártyacsalás felelősének" - bírói gyakorlat jelenleg az, hogy az ügyfél lehet tetszőlegesen hülye. Tehát ha megadja a kártyaszámot, cvv/cvc kódot, mindent is a csalónak, vagy épp a 2FA-s sms tartalmát, akkor is a bank lesz a hülye...

Lehet nem nagy túlzás, hogy összeomlana a gazdaság. Egyrészt sima biztonsági őr kevés a pénz szállításhoz, fegyveres kell, az pedig nem annyira egyszerű ügy. A másik dolog, hogy mire a bankokban és mindenhol végigszámolják, hogy 580 248 875 ft kell _pontosan_ címletezve, hogy tudják fizetni a népet, illetve ahogy írták mindezt borítékolják, majd utána intézik az átvételt, hát arra végképp nem lenne már ember. Gondolom azt is tudod, hogy jelenleg a kibocsátott forintmennyiség csak egy kisebb része létezik készpénzben.

Dehjogy omlana össze! Ilyesmivel bankok szokták blöffölni amikor a kormány nekik nem tetsző intézkedéseket hoz. Régen is működött, most is működne! Picit máshogy lennének a dolgok, de ez csak szabályozási kérdés. Lényeg h bankok megszívják és kénytelen lennének olyan feltételeket biztosítani a számla nyitáshoz, ami miatt megérné betenni oda pénzt [miután kp-ban megkaptad a fizut]. Jelenleg ez nem így van. A szabályozás teljes mértékben a bankok érdekét szolgálja ki, olyan helyzetet teremtve, hogy akkor is ott kell tartanod a pénzed ha nem éri meg az neked! Vérlázító ami itt folyik, teljesen kiszolgáltat minket embereket a kormányzat a bankoknak. Ebben sincs különbség az álnemzeti meg az álliberális politikai szereplők között: a bankok, multik érdeke az első  - Orbán, gurcsány egyre megy. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Régen minden jobb volt. Csakhogy régen erre külön apparátus volt fenntartva (vagy minimum erősen bővítve a a mindenképp szükséges) mind a bankoknál, mind a vállalatoknál. Ez volt részben a bújtatott munkanélküliség. A másik dolog, hogy valóban nem lenne már ember, akit oda tudnál ültetni, hogy 2-3 napig pénztárrazzon, elhozza, stb.

Jelenleg a bankok egymással versenyeznek, már amennyire a mindenféle különadóik ezt engedik. Ha megnézed, akkor megvan az a havi nettó utalás, ami után már roppant barátságos lesz veled minden bank.

Döntsd már el végre,mit is szeretnél, mert fentebb ezt írtad: "2) Készpénzfelvételi díj helyett, készpénz betételi díjat kelljen fizetni! ", most meg ezt: "Lényeg h bankok megszívják és kénytelen lennének olyan feltételeket biztosítani a számla nyitáshoz, ami miatt megérné betenni oda pénzt [miután kp-ban megkaptad a fizut]."

Persze, csak az államkötvény formátumban történik. Vagy ÁKK tenderen nagybefektetőknek, vagy a lakosságilag elérhető állampapírok formájában, illetve mindenféle speciális formában államközi egyezményesen (lásd a kínai vasútra adott óriáspénzt). E mellett az MNB overnight kamatára tehetik be a kereskedelmi bankok a "fölös" pénzeiket. Általában ezek a fölös pénzek az ilyen-olyan bankbetéteken alapulnak. Innentől fogva illene nem 0,1%-os kamatot adni, amikor ők 18%-os éves kamatot kasszíroznak éjjelente a pénzen.

Miért adna a bank magas kamatot, ha úgy is odaviszik az emberek a pénzüket, mert ahhoz is lusták, hogy nyissanak egy államkincstári számlát? Ha holnap reggel mindenki bemenne a számlavezető bankjába, hogy a betétjéből állampapírt venne, akkor nyugodj meg, délutánra lenne már 18%-nál magasabb kamatra is betét.

Most azért nincs ilyen, mert nagyságrendekkel több betét van így is a bankoknál, mint amennyi a hitelezéshez kellene nekik. Ahhoz, hogy ez változzon, vagy a usereknek kell csökkenteni a betéteiket, vagy az MNB-nek kellene nagyobb tartalékrátát előírnia.

Mi van helyette? :)

Az MNB Monetáris Tanácsának döntése alapján 2023. április 1. -jétől módosult a kötelező tartalékra vonatkozó szabályozás. A kötelező tartalékrendszer módosítását a kötelező jegybanki tartalék kiszámításáról, illetve képzésének és elhelyezésének módjáról szóló MNB tartalékrendelet, illetve a kötelező tartalékráta mértékéről szóló MNB rátarendelet tartalmazza. A kötelező tartalékráta mértéke 10 százalékra emelkedik, amely előírásnak napi szinten kell megfelelni, biztosítva ezzel a likviditás tartós lekötését. A minimális 10 százalékos ráta felett további, maximálisan 5 százalékos, százalékonként választható ráta került bevezetésre, amivel az MNB további likviditás lekötését teszi lehetővé

Nyilvánvalóan tisztában vagy vele, h ez nem kivitelezhető. Mivel a hangoztatottal szemben, nem munka-, hanem munkáltató-alapú társadalmat alakított ki a kormányzat, így a munkáltató érdeke mindig érvényesül a munkavállalóéval szemben, annak pedig kényelmesebb az utalás, mint a kp. Ebben sincs különbség az álnemzeti és az álliberális politikai szereplők között. pl. 25 évvel ezelött egyszercsak kiadták az állami alkalmazotaknak, h ezentúl utalással lesznek kifizetve nyissanak bankszámálát! Aki nem nyitott az megnézhette magát...mindneki nyitott. És mondjuk akkor az állami szférában milliós nagságrandű munkavállaló volt/van! Utána kitaláltak h ezek ne tudják kivenni a fizetésüket a bankból, h csak pénzért adják ki nekik a saját pénzüket! És nem lettek nyilvános akasztások!  Ez itt a probléma! Szóval nem kéne ilyen gusztustalan csúsztatásokat elengedni! 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Elöbb leírtam h miért nem kivitelezhető. Mindegy h van-e rá jogszabály, az nem ér semmit! 

De nézzük máshogy! Szted minden munkavállaló kérheti a kp-s fizetést? Remek ugyan ott vagyunk, mint amit én szeretnék, bár pl @andrei_ szerint ebbe még a gazdaság is beledöglene, szted pediglen nem megoldható a pénz szállítása és őrzése! Akkor igaz az állításod miszerint mindenkinek adott a lehetőség?  Nem, nem igaz! 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

"Aki nem nyitott az megnézhette magát...mindneki nyitott. És mondjuk akkor az állami szférában milliós nagságrandű munkavállaló volt/van! Utána kitaláltak h ezek ne tudják kivenni a fizetésüket a bankból, h csak pénzért adják ki nekik a saját pénzüket! "

Az akkor volt, azóta érkezett az a jogszabály, miszerint kérhető kp.-ben a munkabér, és ezt a munkáltató nem tagadhatja meg. Ergo igen, közszférában is kérhető kp.-ben a munkabér - az más kérdés, hogy ezt követően a következő "rosta" során ki lesz az, akitől elköszönnek...

"ebbe még a gazdaság is beledöglene, szted pediglen nem megoldható a pénz szállítása és őrzése!" - A készpénz nincs ingyen, annak a gyártása, készletezése, tárolása, elosztása/szállítása pénzbe, méghozzá sok pénzbe kerül. De ettől még a lehetőség megvan mindenki előtt, hogy készpénzben kérje és kapja a fizetését, és ne használjon számlapénzt sehol. 
Az más kérdés, hogy ennek van egy határa, ahol már a készpénz költségei, illetve kockázata sem a közösség (adófizetők, akik a készpénzforgalmat finanszírozzák), sem a munkáltatók számára nem lesznek vállalhatóak, de szerencsére az embereknek a kényelem is kifejezetten fontos, és mondjuk havi fél korsó sör árát szívesen adnak azért, hogy nem kell mondjuk havonta 2-3-n alkalommal sárga/fehér csekkel a postára szaladozni, és ott el...tölteni havi pár órát... (Közös költség, víz, villany, gáz, távhő, telefon/kábeltévé/internet... satöbbi - ha _midnenki_ készpénzezne, akkor szerinted hol állna a sor a póóóósta előtt fizetésnap után? És a másik: mennyi értelme is van annak, hogy a készpénzt a banki trezorból fillérre kiszámolva odaviszok drága pénzen a munkahelyedre, ott személyre szabottan kiszámolják, borítékba teszik, kezedbe adják, te még aznap visszaviszed a postára, egy jelentős részét befizeted, és még aznap este a pénzszállítók összeszedik, és visszaviszik oda, ahonnan 1-2 nappal korábban elindult...)
 

Annyi értelme van, ami nem kevés, hogy magam döntök arról, h a pénzemet beteszem-e bankba és ezzel ki tudja miféle kontroll alá helyzem. Továbbá járulékos haszon h a bankok kénytelenek lesznek valódi piaci ajánlatot tenni számomra, hogy átadjam nekik használatra a pénzem. Ne értsd félre én alapból ellenzem a kamatszadést, betiltanám ha tudnám, de amíg ilyen rendszer van, addig nem tudom magam kivonni alóla önkéntesen. De igazából nem értem, hogy a tiszta piaci viszonyok mindenhatóságában végletekig hívők miért nincsenek kiakadva azon a torzító hatáson, h a doglozóknak kényszerűségből a bankba kell tartani a pénzüket. Nem azért mert ott szeretnék tartani, hanem mert olyan szabáyozást alakított ki a kormányzat ami kiszolgáltatta őket a bankoknak. Ennek következtében állhat elő az a helyzet, hogy a bank nem hogy nem fizet kamatot cserébe azért h a munkám "gyümölcsét" használja, hanem még úgy tesz mintha szolgáltatna nekem amiért még jól le is húz egy rakás pénzzel! Ez a pofátlanság csimborasszója! 

> készpénz nincs ingye

Még szerencsére a különbözö terminálok, informatikai rendszerek ingyen vannak a kártyahasználathoz!

> állna a sor a póóóósta előtt 

Posták számától függ! KP használat olyan szabadságjog amit kéretik nem feláldozni a kényelem oltárán, mert annak aztán nagyon durva következmnyei lesznek! Picit előre kéne látni, gondolni! 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

"magam döntök arról, h a pénzemet beteszem-e bankba és ezzel ki tudja miféle kontroll alá helyzem" - Ez most is a te döntésed, csak lusta vagy utánajárni, és elfogadni, hogyha kp.-ben veszed fel a fizetésed, akkor havi x óra plusz időt rabol el tőled a készpénzmániád.

"Még szerencsére a különbözö terminálok, informatikai rendszerek ingyen vannak a kártyahasználathoz!" - Sajnos a kp. költségét mindenki fizeti (adóban), a készpénzkímélő megoldásokatmeg azok, akik használják. Egyébként meg a POS költségével nem csak a kp.kezelés (számolni, csomagolni, szállítani/szállíttatni) árát kell szembeállítani, hanem azt is, hogy ott, ahol nincs csak kp.-es fizetés, ott azok, akik döntően nem használnak kp.-t, azok nem fognak vásárolni (kiesett haszon).

"Posták számától függ! KP használat olyan szabadságjog amit kéretik nem feláldozni a kényelem oltárán" - Nomostan 2-3, esetleg 5 napra megsokszorozni a postai készpénzkezeléssel is foglalkozó dolgozók számát, illetve a postákről a készpénz begyűjtését végző szállítók létszámát... Azon kívül meg... Mit is csinálna a postáskisasszony? Mert hagyományos postai küldemények felvétele/kiadása már nem igazán jelentős forgalom ahhoz képest, ha mindenki _is_ sárga csekkel rohangálna a postára.

Sokadszor leírom, te nagyon hülye: szabadon eldöntheted, hogy készpénz (és szopsz vele havi több órát), vagy elektronikus pénz. Nem véletlen, hogy a közműcégek előrelátóan megszüntették a "sétálós" díjbeszedői munkaköröket - egyszerűen azért, mert nem fért bele a költségekbe sem, meg a kockázata is rettenet nagy volt...

Őszintén szólva nincs kedvem előkeresni, hogy a különadók előtt mekkora profitja volt, de meglepődnék, ha ennek sokszorosa lenne.

De ha sokszorosa is volt, akkor miért olyan nagy baj, ha csak évente 600 milliárd ft tiszta profitja marad egy banknak? Miközben ezerrel folynak a fejlesztések, app-ok, új szolgáltatások, funkciók, terjeszkedik külföldön stb-stb.

Őszintén szólva nincs kedvem előkeresni, hogy a különadók előtt mekkora profitja volt, de meglepődnék, ha ennek sokszorosa lenne.

Miért kellene sokszorosa legyen? A különadókat minden szopatással együtt ráterheli a bank az ügyfélre, az ügyfél meg csodálkozik, hogy miért kap lófasz kamatot se.

Akár 10x-es kamatot is fizettek, 0,01% helyett 0,1%-ot :)

Én nem érzem, hogy fizetném, talán 500-1000 ft-al fizetek többet bankolásra, mint 10 éve, teljesen lényegtelen, kerekitési probléma.

Értékelhető kamatot pedig sem akkor, sem ma nem fizetett magyar bank a bent lévő pénzemre.

Nem tudom, de ezek nem 2012-ben tűntek el :)

2010-ben a lekötött bankbetét 7-9 százalékot hozott, MNB alapkamat felett 1-2 százalékkal. Hamar felejtesz vagy nem akarsz emlékezni... :)

Fideszék előtt volt ez sokkal, sőt annyira előttük, hogy talán, akkor is ők voltak hatalmon, 2000 környéke.

Amíg a Járai volt a PM, addig viszonylag jól csinálták. Aztán jött Varga és Matolcsy duó és az elbaszások.

Akkor 1-2 százalékkal az MNB alapkamat és 3-5 százalékkal az infláció FELETT volt a betéti kamat. Most 4-8 százalékkal az MNB alapkamat/irányadó kamat és 15 százalékkal az infláció ALATT van a betéti kamat. Te tényleg ennyire zokni vagy a pénzügyekhez, hogy pusztán a betéti kamatot nézed?

Te tényleg nem érted miről szól a szál? Abszolút kamatokról.

Mégis milyen értelme van az abszolút kamatokat összevetni? Miért kiemelkedően kurva jó 1000 százalékos infláció mellett 500 százalékos kamat és miért szar 2 százalékos infláció mellett 5 százalékos kamat? Most írnám, hogy fejtsd ki két bővített mondatban, de kezdem sejteni, hogy tényleg zokni vagy a pénzügyekhez.

Közben az általános kamatkörnyezet is csökkent. Az a hitel, amit kb. 12 éve jó 12%-os kamattal kaptam meg, az szépen lement 3% környékére, ahogy a BUBOR is lesétált. És akkoriban a betéti kamatok (legalábbis a lekötöttek) is messze magasabbak voltak. Aztán a mostani visszaemelkedéssel nem mentek fel a betéti kamatok.

Egyébként most nézem, jelenleg 10% feletti kamat is van 1 éves lekötésre.

Örvendetes dolog ez ~25 százalékos infláció és 13/18 százalékos alap- és irányadó kamat mellett.

Nyilván 30% lenne bankadó nélkül :)

Annyi nem, de bőven 20 felett lenne az egyéb mutatók alapján. De nem annyi és a nép még a 10 százaléknak is örül. Furcsa dolgok ezek.

Akár 10x-es kamatot is fizettek, 0,01% helyett 0,1%-ot :)

Bőven voltak látra szóló alapkamatot (0,5-1 százalékponttal alatta) követő folyószámlakamatok... több mint 10 éve, nyilván olyan régen volt, hogy mindenki elfelejtette, milyen az.

Értékelhető kamatot pedig sem akkor, sem ma nem fizetett magyar bank a bent lévő pénzemre.

Szerintem te valami alternatív valóságban élsz... :)

OTP Bank HU != OTP Group

"A csoport eredményéhez mindössze 27 milliárd forinttal járult hozzá a magyarországi bank (OTP Core, a magyarországi alaptevékenység), ami 84 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban (2021-ben 169 milliárd forint volt). A magyar csoporttagokat terhelő extraprofit adó 75 milliárd forintot vont el."

https://www.azenpenzem.hu/cikkek/az-otp-nyeresegenek-donto-reszet-elvit…

Nem érted szerintem. Benne van a cikkben az összes releváns szám, külföldi nyereség is. MInden le van írva szépen, csak el kell olvasni:

Idén a csoport profitja: 347 milliárd forint, tavaly a csoport profitja 245 milliárddal több volt, azaz 592 milliárd forint.

Idén a magyar vállalat profitja 27 milliárd, tavaly pedig 169 milliárd volt, tavalyhoz képest 142 milliárddal csökkent.

Kiszámolható, hogy tavaly a külföldi leányvállalatok profitja 423 milliárd volt (592 - 169.)

Mivel a teljes profit idén 347, kiszámolható, hogy a külföldi az 320 milliárd. tavalyhoz képest 103 milliárddal csökkent.

Nem látom, hogy hol ne számolnák a külföldi nyereséget.

 

Mindenhol pontosan leírják, hogy melyik szám mire vonatkozik. Más a csoport eredménye, más a magyar vállalat eredménye, más a külföldi vállalatok eredménye. És mindegyik jól és pontosan szerepel a cikkben.
 

A cikkben minden tényszerű, te hoztad cáfolatnak, hogy de mégis mekkora gázban van az otp a különadók miatt, mert... és akkor elkezdted szétválasztani, hogy a veszteség a magyaré, a nyereség a külföldi leányé. És ha igy nézzük, úgy már tényleg nem túl jó a helyzet, csak ez marhaság, a tények ferditése, hogy kijöjjön belőle valami, amit szeretnél láttatni.

Ezzel szemben a valóság, hogy 1 otp van, kismillió leánnyal és kismillió céggel, ez fizetett kb 80 milliárd extra profit adót és lett 600 mlliárdos profitja igy is. (én tavalyi számokat néztem)

Hozzáteszem, ha a "szarrá-extraprifadóztatott" bankunknál csak 30 milliárd szintiszta profit marad - ami hazugság - miközben ezerrel növekszik a bank, vásárol fel külföldi bankokat, fejleszti a szolgáltatásait, hát akkor sem fogom megsiratni.

Amúgy is nehéz titeket követni, az egyik azt mondja, hogy hülye orbán, mert az extraprofit adót a kisember fizeti meg, a másik meg azt mondja hülye orbán, mert az extraprofit adó elveszi szegény bank megélhetését és mindjárt csődbe megy :)

Én sehol nem mondtam, hogy gázban van az OTP a különadók miatt, szerintem keversz valakivel. De azt azért elmagyarázhatnád, hogy mi miatt lett a magyar leányvállalatnak 169 milliárd forint helyett 27 milliárd a profitja, ha nem az extraprofitadó miatt.

Anélkül, hogy ismerném a helyzetet, csak közbevetem, hogy az, hogy mennyi legyen a költsége / profitja, azt könyvelés útján elég jól be lehet tetszőleges szintre állítani a vállalatcsoporton belül. Nincs ehhez szükség extra adóra vagy bármi más valódi költségre.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

-> persicsb

- Te cikkből vontál le következtetéseket és próbáltad magyarázni -- én ránéztem az OTP 2022. évi (final) eredmény beszámolójára. A korrekciós tételek 2021-ben -40milliárd volt, 2022-ben már -245milliárd.

Az ukrán-orosz háború miatt veszteségek keletkeztek pl. Sberbank -10,4milliárd, orosz OTP -35milliárd, -59milliárd goodwill értékvesztés.

Ukrajnába 2021-ben volt 39milliárdos nyeresége ez 2022-re -15,9milliárd lett vagyis veszteség.

A különadó: -91,4milliárd és a kamatstop: -36,5milliárd.

Az albán és üzbég bankok megvásárlása csak 2023-ba fog bekerülni a konszolidált eredménybe - vagyis a költségek 2022-es pénzügyi évet terhelik.

For Whites Only meeting room!

a munkáltató érdeke mindig érvényesül a munkavállalóéval szemben, annak pedig kényelmesebb az utalás, mint a kp

Törvény írja elő, hogy választhat a munkavállaló az utalás és a kp. között, a munkáltatónak meg kuss van. Az, hogy valaki a nem Mt.-szerinti jogviszonyban dolgozik, az már PEBKAC, nem kötelező a közigazgatásban dolgozni. Ellentétben a munkabér készpénzben történő kifizetésével, mert az viszont, a munkavállaló kérésére, kötelező!

Nem vagy köteles bankszámlát nyitni, kérheted a fizetésed készpénzben, ahogy azt már n+1 alkalommal leírtuk. Az, hogy ennek minden ódiumát viselned kell (onnantól kezdve, hogy minden számládat a póóóóstán (vagy ha a jelenleginél több eszed van) a szolgáltató számlavezető bankjának valamelyik fiókjában fizeted be készpénzzel, odáig, hogy a munkahelyen te leszel a feketese&&ű készpénzes fizetéses, akit akár az "adandó alkalommal leépítendő" listára is fel fognak rakni...

> Nem vagy köteles bankszámlát nyitni, kérheted a fizetésed készpénzben

Jó nyugodj meg, már tudmásul lett véve, h ezzel tisztában vagy és meg is lett válaszolva, h ezen törvény nem számít semmit, met a munkáltató azt csinál amit akar, mivel bármikor találhat rá módot h kirugjon, ha kellemetlenkedsz a kp-vel. Többször már nem kell ideírnod! 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

A munkáltató más okból is bármikor lapátra tehet, az de facto baromság, hogy el lennél zárva a készpénz használatától - kiléphetsz a számlapénzt használók köréből, de annak minden jó és rossz következményét viselned kell. És igen, ha én egy munkaadó vagyok, akkor nekem te, mint készpénzes fizetést igénylő humán erőforrás extra költséget és kockázatot jelentve nem leszel a szívem csücske...

Nah, akkor lassan már azt is beláthatod, h miért is kell kötelezően [és nem opcionálisan] előírni a fizetés készpénzes kiadását! Persze egy munkáltató-alapú társadalomat szervező kormányzat ehhez nem partner. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Ember, te ennyire hülye vagy?! A készpénz kötelezősége iszonyatosan nagy költséggel/ráfordítással jár, amit ki a franc fizetne meg, ha nem az adófizetők és a munkáltatók (rajtuk keresztül meg a dolgozóik).
Társadalmi szinten több nagyságrendi különbség van a bérek, juttatások készpénzben történő fizetése és a számlára utalással vagy más készpénzhelyettesítő módon történő kifizetése között.

Gondolatkísérlet: Ha kötelező lenne a kp.-es fizetés, a számlára utalás, mint opció, egyedi megállapodásként meg kellene, hogy maradjon - szerinted a dolgozók hány százaléka utasítaná el a munkaszerződés ilyen irányú módosítását (azaz a munkabér és egyéb juttatások bankszámlára történő utalását)? Az utalással történő bérfizetést persze agyhalott módon meg lehetne próbálni betiltani, de ahhoz nagyon agyhalott politikusnak kéne lenni, aki ezt előhozná - ráadásul ahogy fentebb említettem, a társadalmi össz költség jelentős mértékű növekedése miatt az ésszerűségtől nagyon távol állna egy ilyen ötlet.

Ja, és egy munkáltató, ha akar _bármikor_ tud okot találni arra, hogy a hülyezolikának azt mondja, hogy köszönjük, holnaptól a felmondási idődet töltöd, amit nem kell ledolgoznod...

Jaj hagyjuk már az ilyen demagóg lózungokat, h mindent [is] a dolgozók fizetnek meg! Ha csökken a cég nyeresége, akkor pl kevesebb juthat a főnökség hétvégi kokós-kurvás buliaira, dolgozoknak meg ugyanannyi marad a fizetésük kp-ban,mint  amire szerződtek. 

Trsadalmi szinten általad vizionált nagyságrendi különbség - hát minimum kérdéses, ha az utaláshoz szükséges infrastruktúra kialakítását és fenntartását is figyelembe veszsük, és bizony így kell tennünk. De költségvonzatnál elörébb való a készpénz azon kizárólagos társadalmi hasznossága, hogy az értékcserét a hatalmi kontroll alól kivonja. Ez pedig döntő szempont, különösen akkor amikor a hatalom épp azon igyekszik h minden kontrollálni legyen képes. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Számold ki szépen, hogy a benki költségek,amiket havonta az ügyfelek fizetnek, az hogyan aránylik ahhoz, hogy a teljes fizetésüket a banki oldalon készpénzben megadott címletezésben kicsomagolják, kiszállítják a munkahelyre, ott dolgozóra lebontva borítékolják, kiosztják, mindeközben az őrzést is megoldják. Én jelenleg havi 500Ft-ot fizetek a számlavezetésért. Ha 100 főt számolok, akkor ötvenezer Ft-ról beszélünk, mint banki költség. De legyen a duplája, azaz 100E Ft-nyi költséggel számoljunk. 100 fő, alaphangon is 30-50milliós tételt kell kiszállítani, hónap első napja és 10-e között úgy, hogy a kifizetés legkésőbb 10-én megtörténjen. Mondjuk azt, hogy láttam már készpénzrendelést, illetve árakat... A fuvar sem jönne ki ennyiből, és akkor még ott van legalább 2 ember két napja, amíg borítékolnak, a 2-3 napra a fegyveres őrzés költsége...

"az értékcserét a hatalmi kontroll alól kivonja" - ez kinek is érdeke elsősorban? Kik/mik azok az entitások, amelyek nem szeretnék, hogy az állam rálásson a pénzforgalmukra?

"Jaj hagyjuk már az ilyen demagóg lózungokat, h mindent [is] a dolgozók fizetnek meg! Ha csökken a cég nyeresége, akkor pl kevesebb juthat a főnökség hétvégi kokós-kurvás buliaira, dolgozoknak meg ugyanannyi marad a fizetésük kp-ban,mint  amire szerződtek."

Te se lattal meg valodi ceget belulrol...

A valosagaban ilyenkor az tortenik hogy kirugnak egy csomo embert, a maradeknak kell elvegeznie a kirugottak munkajat, a fonokseg pedig felveszi a bonuszat ugyanugy mondvan milyen ugyesen leepitettek.

"Utána kitaláltak h ezek ne tudják kivenni a fizetésüket a bankból, h csak pénzért adják ki nekik a saját pénzüket!"

Az Államkincstáron keresztül maga a magyar állam biztosítja jelenleg (még ha ez nincs is reklámozva), hogy bármelyik bankból ingyen kivehesd a pénzedet. Kártyával átviszed a MÁK számládra (ingyenes), MÁK ponton meg kiveszed (ingyenes), ha nagy tétel, akkor előre kell jelezni a szándékot (mint akármelyik bankban).

Köszi, ez nekem új infó volt - valóban nem reklámozzák. Utána nézek majd! De nem gondolnám h ez alkalmas megoldás arra, h tömegek vegyék fel így havonta az utalt fizetésüket. Erre lenne bankhálózat a fiókjaival,  de ott korlátozva van a készpénzhez való hozzáférés. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Neeem kell utalással kérni a fizetést (hogy téged idézzelek: baszki), és ennyi. Felfogod, vagy ez továbbra is magas neked, mint tyúknak a lórács?

"tömegek vegyék fel így havonta az utalt fizetésüket. Erre lenne bankhálózat a fiókjaival" - Nem, a bankfiók nem erre való, az azoknak az ügyeknek az elintézésére szolgál, ahol kifejezetten szükséges (előírás) a személyes ügyfélkapcsolat. Készpénz felvételére az ATM-ek szolgálnak - 7*24-es rendelkezésre állással - a bankfiókok ennél jóval kurtább nyitvatartásával szemben.

A napokban talán cikkeztek is erről az online sajtóban, valahol szembejött, már nem emlékszem hol. De megmondom őszintén, szerintem a naptári évben összesen nem forgott a kezeim között 100e HUF kp. És ami ebben nagyrészt benne volt, az is azért történt, mert ismerős nem tudott jönni, aki intézte az adott esemény kp-s fizetését és nekem utalta el, én meg kivettem egy ATM-ből az ingyenes lehetőséggel.

Nem találok erről semmit. A MÁK honlapjára muató linkek nem működnek. Azt látom h lehet online számlát nyitni MÁK honlapján de utána személyesen is be kell menni, különben törlik. A bankszámláról a MÁK számlára való utalás mentes lenne tranzakciós díjtól? 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

https://webkincstar.allamkincstar.gov.hu/ - online számlanyitás (most nekem is kicsit lassan jött be). Nekem anno még be kellett mennem egy személyes adategyeztetésre, de úgy tudom, most már nem szükséges ez sem (gondolom webkamerás hóka-móka van vagy valami ilyesmi). Nem az átutalás mentes a tranzakciós díjtól, hanem amikor a WebKincstárban bankkártyával fizetsz (bankkártyás fizetést magánszemélyeknél még nem láttam belföldön sehol, hogy díjköteles lett volna, de igazából még vállalati számlánál se, de ott azért mérget nem vennék rá).

Bocsi, de nem értem! Mit jelent az h "Kártyával átviszed [a pénzt] a MÁK számládra (ingyenes)"? Én úgy látom, hogy állampapírokat lehet venni a weboldalon, azokért lehetne esetleg kártyával fizetni. De hát a feladat az, h készpénz legyen számlapénzből és ne állampapír. Mit kell vennem webldalon (webkincstárban), h kártyával fizethessek és abból számomra készpénz legyen tranzakció meg készpénzfelvételi illetékek nélkül? 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Megkeresed azt az állampapírt, diszkont kincstárjegyet, ami a legkorábban lejár és még vásárolható, abból betárazol, a vásárlást bankkártyával kiegyenlíted. Pár napon belül valami minimum kis plusszal lejárnak, ott lesz az összeg a MÁK számládon, ami már kivehető egy olyan MÁK ponton, ahol van kp. kifizetés (ez nem tudom, hogy mindenhol elérhető-e, nem néztem utána, Budapesten több ilyen is van, az biztos).

Hát ez igy túl komplikált, eleve nem érteni miért adna el valaki pár nap múlva lejáró állampapírt, meg h mennyi itt az átfutási idő amig átírásra kerül? Érdemes elolvasni @Oregon kalandját - bár neki nem lakossági szmla volt : https://hup.hu/node/179635 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Pedig egyszeru, es tenyleg igy van ahogy fentebb irjak:

- atfutasi ido 1 nap

- ugy adja el, hogy a kamaton idoaranyosan megosztoztok, ezert irtak, hogy ha kozeli lejaratut veszel, akkor minimal nyereseged lesz rajta; de annak is jot teszel, aki igy viszont 1-2-3 nappal elobb megis ki tudja venni a penzet kamatbukas nelkul

Nem akarom elrontani a bulit, DE...

"A Kincstár a tranzakciós illetéket a mindenkor hatályos jogszabályban (a pénzügyi tranzakciós illetékről szóló 2012.
évi CXVI. tv.) meghatározottak szerint számítja fel.

Készpénz felvétel:

0,3%, legfeljebb
10 000 Ft"

Bővebben a hirdetményben.

https://www.allamkincstar.gov.hu/lakossagi-ugyfelek/allampapir_forgalma…

Mi nem?

"158. § (1) A munkabért a munkavállaló által megjelölt fizetési számlára utalással kell megfizetni. A felek írásbeli megállapodása esetén a munkabért készpénzben kell megfizetni."

Ha a felek megállapodnak írásban, akkor kp.-ben is kaphatja a dolgozó a fizetését (korábban az utalásról kellett megállapodni)

Igen, lehet olyan munkáltató, amelyik nem akar készpénzzel bajlódni, arra vagyonokat költeni - de kér_heti_ a dolgozó, aztán vagy-vagy...

Gondolod a gyökérgerincet Lex-zeller útján lehetne rekultiválni?

( zeller | 2023. 05. 15., h – 18:36 )
Sokadszor leírom, te nagyon hülye: szabadon eldöntheted, hogy készpénz (és szopsz vele havi több órát), vagy elektronikus pénz.
@

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

A felek írásbeli megállapodása esetén

 vs

Kérheted a fizetésedet készpénzben, és teljes mértékben kihagyhatot a banki szolgáltatásokat az életedből.

Sztem biztosan érted, hogy a törvény nem fogalmaz meg kötelező érvényt, azaz kérheted KP-ben, de a munkáltató mondhatja hogy "nem". 

(csak jelezni akartam a logikai hibát az érvelésedben)

A beviszi a bankba kérdéses: esteleg ha megéri meg ha marad mit bevinni, akkor.  De a bankban a hatalom konrollja alá kerül a pénz, és épp ez az amit el kellene kerülni, mivel a hatalom gátlástalanul vissza fog élni a helyzetével!

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

bankban a hatalom konrollja alá kerül a pénz, és épp ez az amit el kellene kerülni

Ha egy kicsit távolabbról nézed a dolgot, akkor gyoirsan belátható, hogy a pénz maga - úgy általában - egyébként is a hatalom kezében van, bárkit is értesz ezalatt.

Tehát tökmindegy, hogy bankban vagy a kispárnád huzatában tartod a pénzed, ha gondolnak egyet, holnapra egyik sem ér semmit.

És pontosan ez történik: lásd a jelenlegi extrém infláció.

 

szerintem.

Forrás? A másik, hogy nálunk túl engedékeny a pénzügyi rendszer: akinek tartozása van, az mire oda jut, hogy a bankszámlára rákerül a zárolás, illetve az azonnali terhelés, rég lefogyaszthatja nullára a számláját.
Az, hogy a tartozásokat rangsorolva a szolgáltatók felé fennálló adósság esetén nem tud másra költeni a bankszámláról, az nem biztos, hogy rossz - a közösség szempontjából meg biztosan nem.

Hiradóban hallottam. 
Túl engedékeny? Ja bűnöző végrehajtók a politikusokkal meg bankokkal, közjegyzőkkel egy csapatban fosztják meg az embereket az ingatlanjaiktól egy lejárt parkolójegy miatt. Igen valóban túl engedékeny a rendszer - bizonyára nem véletlenül!

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

"Hiradóban hallottam. " - Gondolom közmédia... Ahogy apám szokta volt mondani, ha a tv-nek/rádiónak keze volna, lopna is, nem csak hazudna... (Ugye ismered a jereváni rádiós viccet...?)

Igen, túl engedékeny. Nézd meg, mekkora (minimálbér) és mennyi ideje lejárt (90 nap) tartozásokkal kerülhet egy adós aktív KHR státuszba. Meg abba is gondolj bele, hogy a közüzemi szolgáltatások díjában vajon mennyit fizetsz pluszban a mások által felhalmozott, lejárt, be nem hajtható tartozások miatt?
Tudod, amikor már végrehajtásra kerül a sor, az már az adós sok-sok hónapnyi "lesz@rom" hozzáállása után következik be, akkor, amikor az esetek 99%-ában nem is akar az adós megoldást találni.

Szerintem sgy darab lejárt parkolójegy nem fog ingatlan kényszerétékesítést generálni - több nagyságrendnyi különbség van a felhalmozható tartozás és a vagyontárgy értéke között - de ha tudsz, akkor kérlek, hogy citálj ilyenre vonatkozó, jogerős bírósági határozatot.

 

"a közüzemi szolgáltatások díjában vajon mennyit fizetsz pluszban a mások által felhalmozott, lejárt, be nem hajtható tartozások miatt?"

Erre kiváncsi lennék. Mennyi kintlevőségük lehet? A bevétel hány %-a? 0,5%?

Nem tudom, hogy megy. Ha ezt mind szétdobják a fizető felhasználók között, akkor nekik kb ennyivel nagyobb a havi dijuk. Ellenben, ha szétdobják és mi befizetjük, akkor ezek a követelések utána el kellene tűnjenek, hiszen ki lettek fizetve mások által. Tehát amikor átadják a behajtónak és az behajtja, akkor már nem jár(na) a cégnek.

Emiatt én nem hinném, hogy ezt szétdobnák a fizető userek között. Az viszont reális, hogy a követkeléskezelés diját, mint működési költség felszámolják és azt tényleg szétdobják a fizető userek között, pont úgy ahogy az ügyintézők, takaritók, ügyfélszolgálati irodák havi költségét. De tippre ez teljesen elhanyagolható felárat jelent egy viz-gáz-villanyszámlában.

Ha a bankban van pénzed, akkor közvetlenül tudnak szankcionálni téged.

Sok ember szabadsaga is szankcionalva van a bortonokben. Elofordul ha valaki hulyeseget csinal, olyankor nem csak a szabadsagaval de a penzevel is felel a tetteiert.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Azért ezt nem mondanám. (egyébként nekem semmi bajom a bankokkal)

Lejjebb ment a téma a kanadában utakat lezáró, tüntető kamionosokkal, akiknek elvették a pénzét.

Gondolatkisérlet:

baloldal lezárja az utakat, mert orbán/a nyugdijasok/vidékiek hülyék és ez már tarthatatlan
vagy a jobboldal lezárja az utakat, mert gyurcsány/prüsszel/soros hülye és ez már tarthatatlan

 

Majd jobb ötlet nem révén, a lezárásban résztvevők bankszámláit zárolják, ne tudjanak kaját/piát venni, családjuk is ellehetetlenül, ha máshogy nem, igy majd megunják és hazamennek.

Ugye mennyivel könnyebb embereket arra kényszeriteni, hogy azt csinálják, amit a kormány akar, ha bankszámlán van a pénzük? (hozzáteszem, szerintem a kanadai példában nem a kamionosok voltak a hülyék, hogy bankban tartották a pénzüket, hanem a kormányuk lépett egy olyan merészet, amit nem gondoltam volna, hogy civilizált országban meg mer tenni egy kormány)

Az ugye megvan, hogy az árfolyamingadozás mindenkire hat, nem tudja az állam kipécézni vele csak az éppen utakat lezárókat/sorosistákat/orbánfanokat?

És ugye az is megvan, még ha ki is tudná pécézni vele valamelyik csoportot, akkor sincs köze hozzá, hogy bankban tartod a pénzed vagy a párnacihában?

Tehát kb egyik "érvnek" sincs semmi köze ahhoz amiről a szál szól.

Ott a konkrét kanadai példa. A többi mellébeszélés. (bár kétségkivül megnéztem volna, ahogy végigmennek az összes kamionoson és elveszik a tárcájukból kp-t... :)

Ráadásul a készpénzt pár nagyságrenddel nehezebb megtalálni és lefoglalni, nagyobb, hirtelen öszeverődött csoport - amiről a szál ugye szól - netán pár tizezer ember esetén pedig gyakorlatilag lehetetlen.

Ráadásul a készpénzt pár nagyságrenddel nehezebb megtalálni és lefoglalni

170 kamionost elvittek a rendorok, 76 szamlat fagyaszttottak be. Az a 170 ember sokat er a kp-val. Ha a varos lakoi nem ertenek egyet az allammal, akkor ingyen is ellatjak a kamionosokat, nem?.

pár tizezer ember esetén pedig gyakorlatilag lehetetlen

Azert azt megneznem mennyi ideig tart "par tizezer ember" bankszamlajat letiltani, ennyi ember mar meg tud donteni egy kormanyt is.

A konkret kanadai esetben sok mast is tehettek volna, mindket oldalrol.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Ha a varos lakoi nem ertenek egyet az allammal, akkor ingyen is ellatjak a kamionosokat, nem?

Azt csinálták. Szinte az egész város felállt és vittek nekik élelmet, benzint, stb. Az ő bankszámláikat is zárolta az állam. Aki "segíteni mert" a kamionosoknak, annak zárolták a bankszámláját. A GoFundMe-n 10 millió dollárt kalapoztak nekik össze. Az oldal meg egyszerűen lefoglalta a pénzt azzal a felkiáltással, hogy náciknak nem gyűjtünk és közölte, hogy majd ő elkölti karitatív célokra. (Aztán persze, amikor kaptak a nyakukba egy jókora vizsgálatot csalásért, akkor visszakoztak, hogy visszaadják az adakozóknak...) Hogy hogy lett a lezárás és a kényszeroltás ellen tüntető - egyébként a politikai szélrózsa minden irányából összeverődött - kamionosokból en-bloc náci, az a mai napig rejtély. (De azért megpróbálták megmagyarázni, hogy a "szimpatizánsaik" között volt olyan is, aki totál másutt, egy Trudeau-ellenes tüntetésen náci zászlót lóbált, tehát ők is azok... Érted. Ez biztos úgy működik, mint a GPL.: "csatlakozás" esetén kiterjesztően kell alkalmazni: ha szimpatikus vagy egy nácinak, akkor te is náci vagy. Pont. Logika FTW.)

A bankszámla: a tulajdonos helyett a hatalom által kontrollált vagyon. Az a tiéd, ami a kezedben van. A kp.-t nem tudják személyre szabottan hiperinflálni; az egész társadalmat sújtaná. Blokkolni sem tudják a "tranzakcióidat" vele. És lehet a kp. mellett nemesfémet is tartani; azzal mindig is lehet majd fizetni.

"Az a tiéd, ami a kezedben van." - Nézz utána, hogy milyen vagyonelemeket, milyen indokkal lehet lefoglalni, "veszélyhelyzet"-ben.

"És lehet a kp. mellett nemesfémet is tartani; azzal mindig is lehet majd fizetni." - kivéve, ha a nemesfém tartása, adás-vétele tiltott/korlátozott nem lesz, börtön terhe mellett.

Nézz utána, hogy milyen vagyonelemeket, milyen indokkal lehet lefoglalni, "veszélyhelyzet"-ben.

Sok sikert a lefoglalásához, ha eldugtam. Sok sikert a lefoglalásához mind a 10 millió 8 milliárd embernél.

kivéve, ha a nemesfém tartása, adás-vétele tiltott/korlátozott nem lesz, börtön terhe mellett.

Arra befizetek. Rögtön le is tartóztathatják az összes nemesfémek tárolásával és kereskedelemével foglalkozó bankot, céget, sőt magát az államot is... Ha meg csak magánember számára lesz tilos, akkor úgyis lázadás lesz lehet BT-t, KFT-t alapítani és cégként fizetni vele. Bár felesleges, mert biztos érdekelni fogja a jónépet, hogy tilos, ha a bankszámlákat elkezdik zárolgatni, a kp.-t meg tönkreteszik.

"Sok sikert a lefoglalásához, ha eldugtam. Sok sikert a lefoglalásához mind a 10 millió 8 milliárd embernél." - célzottan xy ellehetetlenítéséről volt szó, nem?

"Rögtön le is tartóztathatják az összes nemesfémek tárolásával és kereskedelemével foglalkozó bankot, céget,..." Jogszabályi környezettől függ.

célzottan xy ellehetetlenítéséről volt szó, nem?

De, de honnan tudják, hogy kinél dugtam el? Ha engem akarnak ellehetetleníteni, akkor nyilván nem magamnál dugom el...

Jogszabályi környezettől függ.

Erre mondtam, hogy ha csak magánembereknek lesz tilos; hát céget bárki alapíthat, hogy fizethessen vele, a vegyesbolt, meg a patika már alapból cég...de amúgy se nagyon fog ilyen helyzetben foglalkozni a köznép vele.

Akkor már úgyis mindegy, de itt pont arról volt szó, hogy finomabb kényszerítő eszközökkel - pl. a vagyonod zárolásávak - operálnak, mintsem közvetlen erőszakkal, ami nagyobb valószínűséggel fog közvetlen viszonterőszakot eredményezni, pláne, ha véleményért dugnak valakit előzetesbe. Egyébként azt megnézem, hogy általános társadalmi elégedetlenség esetén hogyan vágnak be milliókat az előzetesbe, vagy veszik el a kp.-jukat. A bankszámlájukat viszont zárolhatják, lévén az nem náluk van.

hogy finomabb kényszerítő eszközökkel - pl. a vagyonod zárolásávak - operálnak

Én pedig pont azt magyarázom, hogy egy jogállamban eljárás nélkül, tömegesen zárolni százak bankszámláját nem tartozik a finom eszközök közé.
Ez egy egészen kivételes eset.

De, eljárás nélkül zárolni százak vagyonát egy jogállamban valahol azonos súlyban van azzal, ha korlátozzák a szabadságát.

Az egész szálban - teljesen feleslegeseen - ragaszkodtok a fizikai, kézben tartható biztonsághoz - holott a vagyonod értékét és biztonságát nem ez adja, hanem az, hogy a törvény elismeri.
A konkrét esetben ez sérült, rendkivül súlyosan.

Az előbb alámszerkesztetted, hogy ez egy kivételes eset és már nem tudtam a saját posztomat szerkeszteni, mert közben arra is válaszoltál, úgyhogy ide írom:
Honnan tudod, hogy kivételes eset? És még ha az is; honnan tudod, hogy az is marad, nem pedig bevett módi? Épül a világkormány és nem lesz demokratikus, mert nem mi választjuk a kormányát, hanem a senki által nem választott amerikai milliárdosokból fog állni.

A vagyonom biztonságát nem az adja, hogy a törvény elismeri, mert a törvény nem ismeri el. Pont erről szól ez az egész, hogy mindenünket el akarják venni az amcsi szupergazdagok. Ami viszont a kezemben van, azt vegyék el ha tudják. Ha egyedül leszek, el tudok vele bújni, sok sikert a megkeresésemhez, ha meg sokan leszünk, akkor sok sikert az erőszakkali elvételhez.

"hogy mindenünket el akarják venni az amcsi szupergazdagok. Ami viszont a kezemben van, azt vegyék el ha tudják. Ha egyedül leszek, el tudok vele bújni, sok sikert a megkeresésemhez, ha meg sokan leszünk, akkor sok sikert az erőszakkali elvételhez."

Mondtuk már párszor, hogy ne igyál gyógyszerre... Ha elbújsz, akkor mire mész a kezedben lévő "vagyonnal"? felhasználni, egyáltalán használni nem tudod, a "sokan" meg megint olyan, hogy látott már a világ olyat, hogy sokan voltak, és elvették a vagyonukat és mindenüket is. Úgy, hogy az adott jogrendbe beillesztett szabályok mentén történt minden.

Mondtuk már párszor, hogy ne igyál gyógyszerre...

Mondtál te olyat is, hogy

aki gyermekded módon azzal próbál lealázni egy céget/terméket, vagy azzal próbálja a nemtetszését kifejezni, hogy kisbetűvel, szándékosan elferdítve írja, az számomra egy amőba szintjét picit meghaladó értelemmel bíró véglény. maximum.

És ezek után "foslának" hívod a Teslát, "trének" a T-t és "ártósgyuszinak" az Artisjustot. Azaz kisbetűvel, szándékosan elferdítve írtad ezeknek a számodra nem tetsző cégekeknek a nevét. Azt csináltad, amiért engem véglénynek tituláltál. Neked szabad, nekem nem?

De mondtál olyat is, hogy a reklámblokkoló használatával én gazdasági károkat okozok. És ezek után kiderül, hogy te is használsz reklámblokkolót. Azt csináltad, amiért engem károkozással vádoltál. Neked szabad, nekem nem?

Ez hogy működik nálad?

Ha elbújsz, akkor mire mész a kezedben lévő "vagyonnal"? felhasználni, egyáltalán használni nem tudod

Nem egy lyukba bújok el, hanem a hatalom elől. Az emberekkel továbbra is tudok érintkezni és fizetni nekik az árucikkekért/szolgáltatásokért.

a "sokan" meg megint olyan, hogy látott már a világ olyat, hogy sokan voltak, és elvették a vagyonukat és mindenüket is. Úgy, hogy az adott jogrendbe beillesztett szabályok mentén történt minden.

Éppen ezért nem kell még plusz egy lehetőséget adni erre a hatalomnak.

Attól még a te agyad van nagyon elborulva, amit nem tudok máshogy magyarázni, csak azzal, hogy gyógyszerre iszol...

"Nem egy lyukba bújok el, hanem a hatalom elől. Az emberekkel továbbra is tudok érintkezni és fizetni nekik az árucikkekért/szolgáltatásokért." - Egészen addig, amíg azokat is veszélybe nem sodrod, akikkel érintkezel, akik ellátnak/fedeznek a rejtőzködés közben.

 

Nem válaszoltál a kérdésekre.
- Ha szerinted "aki gyermekded módon azzal próbál lealázni egy céget/terméket, vagy azzal próbálja a nemtetszését kifejezni, hogy kisbetűvel, szándékosan elferdítve írja, az számomra egy amőba szintjét picit meghaladó értelemmel bíró véglény. maximum.", akkor miért hívod "foslának" a Teslát, "trének" a T-t és "ártósgyuszinak" az Artisjustot?
- Ha szerinted a reklámblokkoló használata gazdasági károkozás, akkor te miért használsz?

Egészen addig, amíg azokat is veszélybe nem sodrod, akikkel érintkezel, akik ellátnak/fedeznek a rejtőzködés közben.

Azzal, hogy össze-vissza mozgok és random boltokban vásárolok?

Ha bevisznek, akkor nyilván mindegy. De itt most nem erről beszélünk. Ott is volt sokszáz ember akit nem vittek be, ellenben a bankban tartott pénzükkel kényszeritették, hogy abbahagyják a tiltakozást.

Itt most arról beszélünk, hogy nem követtél el akkora dolgot, hogy bevigyenek, csak "finoman" kényszeritenek, hogy azt tedd, amit az állam szeretne. Ilyen esetben a kp-vel sokkal jobban jársz. (De azért huszadjára is leirom: sok más esetben, meg rosszul jársz vele. Az a jó, ha mindkettőd van)

 

"Ha a varos lakoi nem ertenek egyet az allammal, akkor ingyen is ellatjak a kamionosokat, nem?."

TCH már megválaszolta (én mondjuk 8 millió dollár összegyűjtött pénzről tudok, amit nekik szánt a nép, de lényegtelen) de ismét visszakanyarodunk, hogy oda próbálod terelni a beszélgetést, hogy igazuk volt-e a kamionosoknak. Kurvára mindegy! Nem arról szól a szál, hogy igaza van-e egy tiltakozó csoportnak, hanem, hogy könnyebben tud-e egy állam térdre kényszeriteni egy tiltakozó (vagy bármi más okból kellemetlenkedő) csoportot bankban tartott pénz vs. készpénz vonatkozásában.

Ott is volt sokszáz ember akit nem vittek be, ellenben a bankban tartott pénzükkel kényszeritették, hogy abbahagyják a tiltakozást.

76 embernek fagyasztottak be a szamlajat az internet szerint, nem tobb szaznak.

Itt most arról beszélünk, hogy nem követtél el akkora dolgot, hogy bevigyenek, csak "finoman" kényszeritenek, hogy azt tedd, amit az állam szeretne.

"State of emergency" volt ervenyben, akarmit megtehettek volna. Ertem mire akarsz kilyukadni, de ha normal (nem veszhelyzeti) esetben nyomos ok nelkul befagyasztjak a szamlad akkor utana mehetsz perelni es meg is fogod nyerni.

én mondjuk 8 millió dollár összegyűjtött pénzről tudok, amit nekik szánt a nép

A varos lakoirol beszeltem, nem az orszag masik vegen lako szimpatizansokrol.

hogy könnyebben tud-e egy állam térdre kényszeriteni egy tiltakozó (vagy bármi más okból kellemetlenkedő) csoportot bankban tartott pénz vs. készpénz vonatkozásában.

Konnyebben tud igen, valoszinuleg ezek utan erre is gondolnak majd.

Amit en mondok: mi a kulonbseg abban ha a tiltakozo szamlajat fagyasztjak be vagy abban ha letiltjak a mobiljat, korlatozzak az internethozzafereset, kikapcsoljak az aramot, vizet, gazt, stb. nala. Annyi szallal kotodik mindenki mindehez, hogy hiaba van otthon a zsak kp., maskepp is elerhetik a celjukat.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

"State of emergency" volt ervenyben, akarmit megtehettek volna.

Akármit? Akár tömegbe is lövethettek volna, ahogy benz mondta? Ne vicceljünk már! A "vészhelyzet" (ROFLMAO) nem helyezi hatályon kívül a hatályos alkotmányt; csak a törvények keretein belül tehetnek bármit. És az, hogy az épp regnáló hatalom szerint a tiltakozóknak nincs igazuk, nem jogosítja fel őket semmire, pláne nem magánvagyon tömeges konfiskálására. A demokrácia pont arról szól, hogy mindenkinek joga van a véleményét büntetlenül elmondani és az mellett tüntetni. Akárki is legyen az illető.

Igazán érdekes demokráciafelfogás az, hogy csak annak van joga pofázni és tüntetni, aki a status quo által jóváhagyott mainstream véleményt osztja...

Ertem mire akarsz kilyukadni, de ha normal (nem veszhelyzeti) esetben nyomos ok nelkul befagyasztjak a szamlad akkor utana mehetsz perelni es meg is fogod nyerni.

A túrót fogod megnyerni, ha a törvényeket úgy módosítják, hogy bármikor zárolhatják a bankszámládat, ha "veszélyt jelentesz a társadalomra", ahol sem a "veszély", sem a "társadalom" nincs egyértelműen definiálva (naná, mert a veszély alatt a hangadást, a társadalom alatt meg saját magukat értik a szupergazdagok), azaz ez egy jó kis gumiszabály, ami alkalmas arra, hogy bárkit vegzáljanak, aki útban van...

BTW, vészhelyzet: ez is egy vicc. Akkor hirdetik ki, amikor akarják és bármilyen nevetséges indokkal alátámaszthatják. Ld. az előbbi gumiszabály.

Amit en mondok: mi a kulonbseg abban ha a tiltakozo szamlajat fagyasztjak be vagy abban ha letiltjak a mobiljat, korlatozzak az internethozzafereset, kikapcsoljak az aramot, vizet, gazt, stb. nala. Annyi szallal kotodik mindenki mindehez, hogy hiaba van otthon a zsak kp., maskepp is elerhetik a celjukat.

Internetet el lehet érni külföldi internetszolgáltató mobil-internetjével, mobilszámot lehet másikat szerezni, szomszédét kölcsönkérni, meg van rádió a rövid távolságú hívásokhoz, áramot lehet termelni, vizet lehet akár kútból nyerni, akár palackban vásárolni (ugye, ha van kp.), a gáz meg csak opció a fűtésre. Mindenre van megoldás, ha nem hagyod magad és nem törődsz bele.

Akármit? Akár tömegbe is lövethettek volna, ahogy benz mondta?

Gondolom nem kell magyaraznom, hogy nem ilyen szinten ertettem az "akarmit".

A demokrácia pont arról szól, hogy mindenkinek joga van a véleményét büntetlenül elmondani és az mellett tüntetni. Akárki is legyen az illető.

Igen. De van kulonbseg a modok kozott. Pl. ha valaki oltatlanul elmegy a repterre es ott nem engedik fel a gepre (mivel honapok ota tudja mindenki, hogy ez a helyzet) akkor be lehet ulni sztrajkolni  a repterre ahonnan ugy kib*sznak mint macskat sz*rni VAGY nem kell foglalni repulojegyet, hanem ehelyett el lehet menni a parlament ele tuntetni, onnan nincs joga senkinel elkuldeni.

Internetet el lehet érni külföldi internetszolgáltató mobil-internetjével, mobilszámot lehet másikat szerezni, szomszédét kölcsönkérni, meg van rádió a rövid távolságú hívásokhoz, áramot lehet termelni, vizet lehet akár kútból nyerni, akár palackban vásárolni (ugye, ha van kp.), a gáz meg csak opció a fűtésre. Mindenre van megoldás, ha nem hagyod magad és nem törődsz bele.

De penzt nem lehet kolcsonkerni ha be van fagyasztva a szamla? Mindenre lett hirtelen megoldas, erre az egyre nem :)

a társadalom alatt meg saját magukat értik a szupergazdagok), azaz ez egy jó kis gumiszabály, ami alkalmas arra, hogy bárkit vegzáljanak, aki útban van...

Megoldas? Legyel szupergazdag, prepper vagy politikus. Nekem egyik sem fekszik, maradok (allam)polgar es elem az eletem.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Pl. ha valaki oltatlanul elmegy a repterre es ott nem engedik fel a gepre (mivel honapok ota tudja mindenki, hogy ez a helyzet)

Na, ez is megér egy misét. Ez is olyan alkotmányellenes, mint a ház. Ez is egy kényszerítő intézkedés, hogy oltasd be magad, mert csak. Az oké lenne, ha fertőzötten nem engednék fel, de oltatlanul? Az oltatlan automatikusan fertőz is? Az oltott meg garantáltan nem? Mindegy, ne menjünk bele, alkotmányellenes volt ez is.

De penzt nem lehet kolcsonkerni ha be van fagyasztva a szamla?

Lehet, de azt vissza is kell fizetni, az nem a tied. És nem is biztos, hogy adnak.

Megoldas? Legyel szupergazdag, prepper vagy politikus.

A politikusok, ha eljátszották a szerepüket, ugyanúgy mennek a levesbe. Szupergazdag sose leszek, mert azt nem hagyják. Marad a prepperség. Bár van még egy megoldás: a jelenlegi globalista elit elszámoltatása és felszámolása.

A prepperség se feltétlen működik (ld. pl. 1993 Waco). Betilthatják az ICE autókat, gáztűzhelyet (mindkettő folyamatban van, te csak ne halmozz fel semmit), kp-t (magánszemély vásárlásaira is van limit, meg persze haladunk a CBDC felé), arany birtoklást (pl. 1933 USA). Minden előfizetéses/DRM formába igyekszik. Kriptót se szeretik, fegyverbirtoklást meg pláne nem. A legutóbbi görög válság során vezették be, hogy villanyszámlán szedik be az adókat.

Tegnapi adás. (Megjegyzem nem először fordul már elő velem, hogy elkezdek valmiről társalogni és a buborékom hirtelen [másnap] visszaigazol azzal h napirendre veszi - kicsit kezd ijesztő lenni...)

A készpénz eltörlésének első lépései - Ez itt a kérdés, 2023. május 18.

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Mindegy, ne menjünk bele, alkotmányellenes volt ez is.

Szerintem se menjunk bele, felesleges, foleg most, hogy mar lecsengett.

És nem is biztos, hogy adnak.

Ahogy semmi sem biztos az eletben, csak egy dolog :)

Bár van még egy megoldás: a jelenlegi globalista elit elszámoltatása és felszámolása.

Ez fekete-feheren hangzik, az egyszerusites nem mindig mukodik. Valami megoldas biztos van ra, de az valoszinuleg nem egyszeru. Olyanokra akiknek sok penze van mindig is szukseg lesz, ez mar a romaiak ota tudjuk, kulonben kik segitenek a startupokat, stb.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Ez fekete-feheren hangzik, az egyszerusites nem mindig mukodik. Valami megoldas biztos van ra, de az valoszinuleg nem egyszeru. Olyanokra akiknek sok penze van mindig is szukseg lesz, ez mar a romaiak ota tudjuk, kulonben kik segitenek a startupokat, stb.

Nem ez a megoldás fekete-fehér, hanem a válaszod szalmabáb. Én nem en-generique a gazdag emberekről beszéltem, hanem konkrétan a globalista elitről. Az kb. 1% az egész bolygón, vagy még annyi se; nem az összes gazdag ember. Rohadtul nem tud érdekelni, ha valakinek sok pénze van, de ezekkel se az a baj, hogy sok pénzük van, hanem, hogy semennyi sem elég nekik és az egész bolygót a zsebükbe gyűrik.

mi a kulonbseg abban ha a tiltakozo szamlajat fagyasztjak be vagy abban ha letiltjak a mobiljat, korlatozzak az internethozzafereset, kikapcsoljak az aramot, vizet, gazt, stb. nala. Annyi szallal kotodik mindenki mindehez, hogy hiaba van otthon a zsak kp., maskepp is elerhetik a celjukat.

Kik?

:)

Nem értem, hogy mire szeretnél kilyukadni.
Jogállamban a teljes jövedelmed / vagyonod zárulása olyan mértékű beavatkozás az életedbe, ami vetekszik azzal hogy bevisznek előzetesbe.
Ha nem tudják a bankszámláddal megtenni, akkor ez következett volna?

Folytathatjuk a sort bármeddig. Pl. inkasszó. Amikor azt a számládra rakják (jogosan, vagy jogtalanul, mert olyan is van, hogy tévednek) akkor annak a pénznek lőttek 1-2-x hónapig.

Ilyen esetben nem mennek ki a lakásodra és szedik ki a kp-t a tárcádból, meg a feleséged, gyereked tárcájából és nem túrják át a lakásodat, hogy tartasz-e otthon kp-t. Ha van ilyen esetben megfelelő mennyiségű kp-d, akkor vigan éled tovább az életed, mig a bankszámládon lévő pénzt visszakapod, ha nincs, akkor kurva nagy szarban leszel.

Ilyen esetben nem mennek ki a lakásodra és szedik ki a kp-t a tárcádból, meg a feleséged, gyereked tárcájából és nem túrják át a lakásodat, hogy tartasz-e otthon kp-t.

Szerintem ha eleg hosszu ideig nem fizetsz, akkor az inkasszo ceg ott lesz az ajto elott, nem a kp-t fogjak elvinni, hanem az autot, TV-t, stb.

Pl. inkasszó. Amikor azt a számládra rakják (jogosan, vagy jogtalanul, mert olyan is van, hogy tévednek)

Ha jogos, akkor honapokkal elotte tudsz rola. Ha jogtalan vagy tevedes annak kb. 0.0001% eselye van? Hany emberrel talalkoztal eddig akivel ilyen tortent? En egyel sem, esetleg TV-ben lattam ilyet.

En is tartok itthon kp-t (mert mivan ha...), de nem szoktam magammal vinni sosem.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Folytathatjuk a sort bármeddig. Pl. inkasszó. 

Inkasszó egy hosszú folyamat eredménye, ami vizsgálattal kezdődik és mindvégig be van vonva az érintett.
Ami Kanadában - vagy az orosz állampolgárok vagyonával -  történt az egészen kivételes.

ha máshogy nem, igy majd megunják és hazamennek

Valami ko alatt eltek a kamionosok es nem volt szamukra vilagos, hogy a korlatozasok ervenyesek rajuk is? A 85 szazalekuk valahogy meg tudta oldani, hogy ne legyen gondja a hataron...

"Of the 120,000 Canadian truckers, Canadian Trucking Alliance estimates that 85 per cent are already vaccinated against COVID-19" (wikipedia)

Ugy latszik csupan 15%-nak volt gondja a vakcinaval. Legkozelebb majd visznek kp-t, de amugy a le is tartoztattak 170-et, ugyhogy nem ertem ilyenkor mi valtozik.

tüntető kamionosokkal, akiknek elvették a pénzét

Tunt el penz a szamlajukrol? Ha nem akkor nem tudom ez esetben ertelmezni az "elvettek a penzet" kifejezest.

Csak megjegyzem, az osszes egeszsegugyi dolgozo be lett oltva elso korben, kulonben a korhazak kozelebe sem mehettek.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Ööö, valami félrement, úgy látom.

Teljesen lényegtelen, hogy a kamionosnak/baloldalinak/jobboldalinak/prüsszelnek/orbánnak igaza van/volt vagy nem. Itt csak arról van szó, hogy a bankban lévő pénzzel jobban meg tud-e egy állam szivatni egy kipécézett kisebbséget, mint a párnacihában lévő pénzzel. Igen.

Ettől még nem jó ötlet (minden) pénzedet a párnacihában tartani, az is ezer sebből vérzik, de a tényen nem változtat, hogy a bankban tartott pénzzel irdatlanul meg tud szivatni bármelyik állam. (és akkor még az inkasszó témakörét nem is érintettük)

a bankban tartott pénzzel irdatlanul meg tud szivatni bármelyik állam

Az ingatlanod, autod, hajod, repulod, stb. is el tudja venni. Mi a kulonbseg? Ha akar nem enged ki az orszagbol vagy nem enged be, lehet otthon egy zsak penzed, ha valamilyen okbol uldozott vagy akkor nem (sokat) segit.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Speciel minden baktérium és vírus igen. :) Jellemzően nem ez lenne a probléma, hanem a fentebb írtak. Egyébként nagyon jó lenne ha példát mutatnál, és kp-ben kérnéd a fizudat vagy vennéd fel. Szépen mennél sárga/fehércsekkezni, mindent kp fizetsz, és viseled ennek minden költségét (lásd kp-s utánvétek webáruházakból). :)

Megint valami fantasztikum jön. Én semmiképp se szeretném, hogy nyilvános szólások miatt bárkinek letiltsák a számláját, vagy kártyáját.

> Megint valami fantasztikum jön. Én semmiképp se szeretném, hogy nyilvános szólások miatt bárkinek letiltsák a számláját, vagy kártyáját.

Csak ez nem úgy megy h megkérdezik h szeretnéd-e? Ha megtudják tenni, akkor megteszik - ahogy már láttunk is rá példákat. És azon igyekeznek h megtudják tenni. Ennek kell ellenállni! 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

A bónusz, hogy fizetésnapkor minden nagyobb kifizető célponttá válna, és nem csak maga a fizetésosztó helyszín, hanem akik farzsebben a fizuval sétálnak szépen hazafelé.

Ezen lehetne enyhíteni azzal, hogy nem ugyanazon a napon fizetnék ki az összes alkalmazottat.

Psszt, elárulom az IP-címemet: 192.168.0.14

Nem kell diszkriminálni. Peti és Józsi elkezdenek dolgozni a cégnél ugyanabban az időpontban. Petit 2 hét múlva kifizetik 2 heti munkájáért, onnantól kezdve havonta kapja a fizetését. Józsit 3 hét múlva kifizetik 3 heti munkájáért, majd innentől havonta.

A csak készpénzes világot egyébként én sem támogatnám som más okból, csak IMO nem a fizetésnapkor felhalmozódó pénzkupac jelenti a legnagyobb problémát vele.

Psszt, elárulom az IP-címemet: 192.168.0.14

tárgyhó 25-e hamarabb van, mint a tárgyhót követő hónap 10-e? Igen. Akkor hol a bibi? Mondjuk ott, hogy az előre számfejtett bér és a valóban ledolgozott napok eltérését (mert pl. lebetegedett, igazolatlanul hiányzott a munkából, vagy mert túlmunkát vállalt) a következő hónapban kell helyesbíteni.

Ez egy nagy cégnél az utalásokkal is simán előfordulhat, hogy 1-2-3 napig mennek, illetve aki bankon belül kapja az szó szerint instant kapja, aki pedig bankon kívül van, az jó esetben instant. Tudom, papíron már instant utalás van, de a jóég tudja, hogy a csodálatos elektrás feladásos módszerrel hogyan időzítik, illetve milyen típussal állítja be a pénzügy. Pláne akkor, hogy ha 10 éve ugyanaz a template.

A másik, hogy ha mondjuk 5 napra egyenlően, és mindíg ugyanúgy osztod el a népet, akkor két fizetésük között ugyananyi nap fog eltelteni, tehát nem éri hátrány. Ha mindíg hónap 8.-án kapod, az nem lesz rosszabb, mintha mindíg hónap 5.-én kapnád.

0: Sokan vissza fogják sírni a kp-t, amint megvalósul a CBDC-s disztópia. Ahol személyre szabottan cél szerint, valamint térben és időben is korlátozni fogják a hozzáférést a "pénzünkhöz". A ciprusiak és kanadai kamionosok csak egy lájtos ízelítőt kaptak a jövőből.

Senki sem fogja visszasirni a keszpenzt azok a politikusok akik ilyesmivel jatszanak majd nem lesznek ujravalasztva. Kivancsi vagyok online hogyan hasznalsz keszpenzt. Ha csak a Mari nenitol veszel reggelente par tojast ahhoz nem kell penz sem, cserebe megjavitod a keritest.

 

[szerk.] A digitalis penz konnyebbe/egyszerubbe teszi az eletet, nem csak neked konnyit, masoknak is tobb lehetoseget ad (pl. korlatozasra). En nem sirom vissza a kp-t. Az, hogy valaki olyan celra hasznalja a lehetosegeit ami nem feltetlenul elonyos az nem a penz hibaja.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Nem tudom mi az a CBDC es nem tudom milyen propagandista lennek, nekem egyszeruen kenyelmes hasznalni a kartyat. Ha majd gondom lesz vele akkor tudok sirni, hogy mennyivel jobb a keszpenz, egyelore nem ez a helyzet.

[szerk.] Kivancsi vagyok, hogy hasznalsz-e bankkartyat, szoktal-e utalni vagy a penzugyeidet kizarolag kp-ban intezed. Ha kizarolag kp-t hasznalsz  majd vilagosits majd fel a dolog elonyeirol.

[szerk. #2] Megneztem mi a CBDC, nem tudom mit kezdjek vele, olyan mint a marsutazas (-> jelenleg nem letezik).

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Rokonomnak vegyesboltja van Brazílában egy kb. 17 ezer lelkes faluban (valójában falu és környező tanyavilág).

Mindent is árusítanak.

Kifejezetten gondot okoz nekik a készpénz kezelése. A falu bankfiókjában van napi limit, aminél több kp-t nem lehet befizetni. A maradékot időnként (úgy rémlik, talán hetente) beviszik az állam fővárosába, ami kb. 250 km.

A pénzt a faluban is védeni kell, út közben is védeni kell, természetesen.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Egyetértek, de elnézést, kell edukálni a készpénzhez is. Általános iskola, alsósoknál, matematika alapműveletek. Ezután következik a családban általában a készpénz megismerése. Majd zsebpénz, annak a beosztása, stb. (ha ezt nézem, akkor többet kell mint a kártyához)
Én is preferálom a készpénzt, de kb 50-50%-ban használom. Sokszor kell, mert nincs lehetőség kártyahasználatra, vagy épp korból adódóan reflex.
Sajnos egyre több ember van aki képtelen használni a kp-.t, mivel már a sima összeadás és kivonáshoz is számológépet, telefont használ. Nem tudja mennyi az annyi, mennyit adott, nem ismerik fel a bankjegyeket. Megdöbbentő, de ez is megjelent mint jelenség a társadalmunkban ami szerintem hátrány. Funkcionális analfabétizmus, ami persze szövegnél és számoknál is megjelent. 

Szijártó Zoltán
Aki tud az alkot, aki nem tud az csak szövegel.

edukálni - oktatni, tanítani

Majd zsebpénz, annak a beosztása, stb. (ha ezt nézem, akkor többet kell mint a kártyához)

A bankszamla (bankkartya) eseten masra kell figyelni, ott altalaban nem lesz ures gyorsan a "penztarca". Az arak a boltban ki vannak irva, osszeadni azokat is erdemes vagy osszehasonlitani, az nem fugg a fizetesi modtol.

nem ismerik fel a bankjegyeket

Azert ezen meglepodnek.

Nem tudja mennyi az annyi, mennyit adott

Azert lehet segitene a dolgon ha egy bevasarlas nem 40-80e ft lenne. Az eurot hasznalo orszagokban €100 fole nem nagyon szokott kuszni a vegosszeg, azzal szamolni is konnyebb.

Sajnos egyre több ember van aki képtelen használni a kp-.t, mivel már a sima összeadás és kivonáshoz is számológépet, telefont használ.

Szerintem csupan nem szeretne elrontani a vegosszeget, gondolom a penztarosok (vagy az oda felvett diakmunkas?) nem fejszamolasbol tesznek vizsgat. Majd ha 15 evet lehuzott a kasszaban akkor biztos fog menni neki a fejszamolas, de ez nem az a dolog amibe energiat kellene fektetni.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Reflektálnék - reagálnék mert te igy szereted. :) :

edukacio :  CTRL + F akkor látható mire válaszoltam és hányan hasznaljak/használták a szót.

Egyéb:

En tapasztalatbol irtam, lattam tobbszor, meglepodtem, te még csak fogsz.

Szijártó Zoltán
Aki tud az alkot, aki nem tud az csak szövegel.

A 'reflektal' szo szerintem hasznalatban van de lassan ki fog kopni, a 'reagal' tenyleg jobb. Ha tudsz jobbat az edukacional miert nem hasznaljuk azt?

En tapasztalatbol irtam, lattam tobbszor, meglepodtem, te még csak fogsz.

Rendben, a szemelyes tapasztalat tokeletes erv.

En nem M.orszagon lakom, igy valoszinuleg elo peldat tudok szolgaltatni az uj bankjegyeken valo meglepodesre (a rajuk irt szamokat azert tudom ertelmezni).

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

fixme, de léteznek működő DDoS védelmek.
Az egyszerűbb megoldások (pl blackhole) a hálózat többi részét védik - amíg vannak olyan megoldások is (Pl Arbor) amik képesek megkülönböztetni a megszokott (hasznos) forgalomtól a támadást, és utóbbit elvezetik máshová pár percen belül.

Orbán 4. ciklusát tölti korlátlan hatalomban, hatalomgyakorlását saját és szűk körének döntéseire, nyilvánosság teljes kizárására alapozza.
Ha valaki minden hatalmat magánál akar tartani, minden felelősséget is vállalnia kell.

Az ehhez hasonló faszságaitok folyamatos nyomatásával nemrég újabb kétharmadot ajándékoztatok Orbánnak. 2026-ra az MHM-nek hány százalékot kívántok összeugatni? Jó lesz a műsor, vegyek sok pattogatni való kukoricát? Szerezzek be pezsgőt is? Kérlek, tájékoztass a terveitekről.

:)

Igen, léteznek DDoS védelmek, többek között egy nagyon elterjedt is, a CloudFlare megoldása. Mi pár hete olyan támadásnak voltunk egyik szenvedő alanyai, ami a CloudFlare IP címeiről jött, persze csak látszólag. Hamisított IP-k voltak. ~9Gbps forgalom, UDP flood, többszöri taktika-váltással. Az egész hálózatot, az egész szolgáltatót lelökték vele, ahol a mi szervereink is vannak. Nem értek mélységeiben hozzá, biztosan vannak nagyon jó védelmek, de egyben biztos vagyok: amit ember tervezett, azt ember ki is tudja kerülni, vagy így vagy úgy, de meg tudja fektetni. A kérdés csak az, hogy megér-e ennyit. Szerintem ez egy örök macska-egér harc.

Nem tudok érdemben hozzászólni, nem értek hozzá. Én konkrétan egy link hálózati forgalmát néztem, nem kizárt hogy több is hasonlóan telített volt. Nem ismerem az eszközöket, a felépítést, semmit. Én nagyjából ennyit tudok hogy megtörtént, hamisított IP- címekről jött a forgalom, több módszerrel támadtak, míg sikeresen bedöntötték kisebb időkre a hálózatot, legalábbis azt a részét ami minket is érintett. Közben visszaolvastam a levelezést, nem a routert döglesztették le hanem a terheléselosztót. Lényegtelen az én szemszögemből, mi szenvedő alanyai vagyunk a történetnek, semmi közünk a támadott elemekhez, csak annyi hogy egy alhálózaton vagyunk. És ezzel sokan vagyunk így. Nem olyan régen (pár hete) egy másik hazai szolgáltatót ugyanígy DDoS-oltak, sikeresen. Azt is csak IT-s körökből tudom, a hírekben nem jelent meg.

Egy dolog a sávszél, másik dolog a csomagmennyiség, és az hogy esetleg belefutottak egy tűzfalas erőforrás limitbe, ami már ennyit nem bírt megszűrni. Ez lehet switch ACL, tűzfal, bármi, vagy egy kezdeti DDoS védelem. Ha egy 10G-s linket 9G+ forgalommal megtömnek, akkor jó esély van rá, hogy fennakadást okoz már az is, bár szávszélnek papíron még lennie kéne.

Nem olyan kevés egy banknak a 9G-s internetkapcsolat. A normál adatforgalomhoz jellemzően elegendő, a DDOS támadás ellen pedig többnyire cloud-provideren át (Akamai. Cloudflare, stb) védekeznek, mert on-prem védekezésre gyakorlatilag semmilyen sávszélesség nem elegendő, és mivel a DDOS támadások relative ritkák (a teljes üzemidőhöz képest) nagyon sokba is kerülnek.

milyen szolgálatásod fut, amit az UDP flood leválasztása nem old meg?
fixme, de ilyen hamisított IP-kről jövő támadást lehetne a legkönnyebben "megjelölni és eldobni"
Természetesen ehhez szükséges, hogy akkor csöved legyen, ami a normál forgalom mellett fogadni tudja a támadást is. 
Nagyon sok helyen már nem a cső vastagságáért kell fizetni, hanem a ténylegesen elhasznált sávszélességét - pont ezért.

Sajnos a szolgáltatónk routerét bénították meg egyik alkalommal. Hozzám konkrétan nem jutott el a támadás szele. Mi "csak" leszakadtunk az internetről, minden publikus szolgáltatásunk elérhetetlenné vált. Nem csak UDP flood volt, mint írtam folyamatosan taktikát váltottak, amikor az egyik módszer kivédésre került, jött a következő, más szolgáltatás ellen más technikával. Nem vagyok hálózati mérnök, nem szeretnék butaságokat írni, nagyjából ennyit tudok. A szolgáltató korrekten kommunikált mindent, kibírtuk, bízunk benne nem szaporodnak el a hasonló események. Az ilyen cselekedetek elkövetői ettől függetlenül számomra a "nem tudok érvényesülni az életben, de majd én jól megmutatom mekkora nagy király csávó vagyok" kategóriába sorolódnak. Nem így kellene kimutatni ha valami nem tetszik, másoknak kárt okozva. A szolgáltató több ezer ügyfelét érintette, nem csak azokat akikkel "gondjuk" volt / van.

fixme, de jellemzően azok kapnak ilyen jellegű DDoS támadást, akik megrázzák a pofonosfát (ilyen-olyan módon).
Amennyiben ez rendszeresen előfordul és a szolgáltató nem tud/akar védekezni ez ellen (abből a bevételből, amit adott user fizet neki) - előbb utóbb valamelyik fél fel fog mondani -> a pofonosfát rázó ügyfélnek vagy le kell szokni a rázogatásról, vagy olyan szolgáltatót kell választania (persze magasabb díj fejében) aki képes megfelelően védekezni.

Szerkesztve: 2023. 05. 13., szo – 14:20

akkor ezert nem tudom hat a 4. havi kivonatot letolteni 2 hete...

es ahelyett hogy kitennek milyen kivonatok elerhetok, nekem kell talagatnom hogy vajon milyen datummal vagy azonositoval kell letoltenem, es hogy vajon mikortol elerheto...

neked aztan fura humorod van...

ukránok már a spájban vannak - vagyis az OTP-ben ???

For Whites Only meeting room!

Deakkormost hiba volt vagy támadás?

ezen a héten tették OTP-t orosz barát listára, zselé felszólította OTP-t, hogy minden bankfióját adja el (megjegyzem Raiffeisennek szintén van Moszkvában fiókja).

 

- gondolod, hogy pont most lett valami rendccer hiba ??      véletlenek..

For Whites Only meeting room!

Jo ez a cikk, tele van ellentmondassal:

leállt az OTP új internet- és mobilbankja, és a pénzintézet honlapja sem volt elérhető

vs

külföldről érkező támadást sikeresen elhárították

vs

hibát elhárították

vs

rendszerek megfelelően működnek

WTF?

Nem csalódtam benned, meg a házmester mentalitásodban.

Besúgsz, feljelentesz, cenzúráztatsz, rám uszítod a pribékjeidet. Ha tehetnéd, még a körmömet is letépnéd, te állat.

Sajnálatos, hogy az elvtársaid ilyen elvtelen "embert" faragtak belőled.

Nem, csak nem gondolom, hogy a portál számára hasznos a szóhasználatod. Értem, hogy gyűlölködni akarsz, nem akadályoz meg senki benne, csak csináld kulturált módon. Látod ebben is olyan jól tudsz ócsárolni amiatt amit te okoztál. Megy ez neked. 

Az már nem is lepett meg látod, hogy az eredeti hozzászólást nem értetted meg :)

Ez olyan mint amikor ~barmelyik kormanyzati weboldal elindul, majd azonnal osszeomlik, bejelentik hogy "tamadas erte"? :D

En olyanba szaladtam bele a minap zoldsegboltban, hogy :

-Tudok fizetni kartyaval?
-Sajnos nem, de adok szamlaszamot es utalassal ki tudod fizetni.
-Ok, akkor kernem a nevet +szlaszamot

Ugye manapsag mar azonnali utalas van, jelzett is a telefonja, hogy megkapta, elkoszontunk es ennyi.
Mindegy, csak leirtam, hogy ilyen is van, nekem szemely szerint uj elmeny volt.

I don't run often, but when I do, I run as administrator.