HOVD 2023 - Kedvenc szerver op. rendszer / disztró

Címkék

  Itt a HUP Olvasók Választása Díj 2023 szavazás. Az idei HOVD immár a tizennyolcadik a sorban.

  A HOVD 2023-on minden HUP olvasó szavazhat. A HOVD 2023 választás ideje - két hónap - alatt a 20 kategóriában állított jelöltekre lehet majd szavazni.

  Szavazz az alábbi kategóriákban! Kedvenc ...

aix
2% (17 szavazat)
debian
40% (431 szavazat)
fedora
3% (37 szavazat)
freebsd
4% (49 szavazat)
netbsd
1% (8 szavazat)
openbsd
2% (18 szavazat)
opensolaris, solaris
1% (7 szavazat)
rhel, centos, oracle linux
10% (114 szavazat)
sles
2% (23 szavazat)
ubuntu
31% (333 szavazat)
windows server
5% (53 szavazat)
Összes szavazat: 1090

Hozzászólások

Eleg kesze kusza. bar a multkori se volt jobb. Mindenesetre nalam alpine (ha valami gyenge VM) meg gentoo (ha valami rendes vas van alatta).

I hate myself, because I'm not open-source.

Fedora miért nincs? :)

A tudomány és a hit vitája akkor eldőlt, amikor villámhárítót szereltek a templomokra.

szvzs erősen függ, hogy milyen céllal és milyen környezetbe kell.

  • Céges, support-ot igényló, hivatalaos, másokkal 'közösen' üzemeltetett szerver esetén: RedHat/CentOS
  • Otthoni, és/vagy 'one man show' esetén: Debian.
  • Tanulás, és/vagy nagyon erős testrezsabhatóság igénye esetén: Gentoo/Arch
  • VMware-en konténer futtató környezetnek: Photon OS - by VMware.
  • egyéb virtuális mini szerver esetében: Alpine Linux

 

szerintem :)

Ez csak úgy lehetséges, hogy még életben nem láttad. :D

persze, persze, ez tipikusan az az eset, amikor más jobban tudja, hogy én mit tudok :-D

1, nem állítottam, hogy szeretem, szó szerint ezt írtam: "a systemd-vel sincs semmi bajom"

2, az ismeretségi körömben sincs senkinek vele baja

Végeredményben úgyis az van, hogy az apt-t kezeli az ember készségszinten, mert munkahelyen, hobbi projektben nagy valószínűséggel az van/volt alatta. Így már csak e miatt is valamilyen debiant pattintok fel. Nem vagyok hülye, hogy leszopassam magam.

Kedvencem egyébként a gentoo, amit nagyon sokáig használtam saját gépen. Productivityben azonban életszerűtlennek érzem.

Ez szerintem nem érv egyik disztró mellett sem. Mármint a csomagkezelő neve és szintaxisa. Bármit könnyen meg lehet szokni, ha az ember akarja. pacman, dnf, xbps, zypper, apk, stb.. Első 1-2 alkalommal furcsa, aztán reflexből kezeled, észre sem veszed, hogy nem apt. Félre ne érts, semmi baj a Debiannal és az apt-tal szerveren, én is arra szavaztam most, de csak azért, mert szerverre az elég. Desktopon nem annyira szeretem a régi csomagverziók miatt, de az szerveren nem szempont. Arch-ot nem biztos, hogy prioritás frissítgetni rajta állandóan, szerveren a túl frissesség úgyse előny. Gentoo-t sem állnék neki ilyenért forgatni, annak desktopon lenne annyi pozitív hozadéka, hogy megérje extrán dolgozni vele. Alpine fasza, még nem használtam, de az ember szophat amiatt, mert nem glibc-s, meg állítólag több embernek DNS-gondja is van vele. Esetleg Arch, Fedora, CentOS rolling az, amin elgondolkodnék, ha a frissesség szempont lenne. Vagy ha mondjuk valami nagyon egyszerű webszerver, akkor FreeBSD (meg ha ZFS kellene) vagy OpenBSD-nek simán lehet értelme.

Egyszerűen semmi kiemelkedő, csak a Debian elég jó. Linux, optimalizált, netinstallal nem bloat, jó kicsi VM-re is, sok csomag érhető el rá, nagy felhasználói bázis, könnyű segítséget szerezni hozzá, valószínű nem szűnik meg x év múlva, nem teszik fizetőssé, stb.. Ha nem szükséges, a kereket nem szerveren kell újra feltalálni. Ubuntut semmiképp nem használnék, részben a kényszerített Snap (tudom, kigyomlálható), és a Canonical hozzáállása miatt. Meg amúgy sincs értelme fork disztrókat feltenni, ha egyszer az eredeti ős is használható. Ez a fő baja mostanság még a FOSS projekteknek minden based on, based off of on off, meg a fork-forkja, legtöbbször teljesen szükségtelenül.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Manapság mi a különbség az .rpm és .deb csomgakezelés között? 

Egyszerű felhasználóként nem érzek semmi különbséget, azon kívül hogy a csomagkezelőjük hogyan működik. Az alapján meg a .deb meg .rpm csomgakezelők is vicckategóriák egy pacman letisztultságához képest. Szigurúan saját szubjektív felhasználói vélemény.

1998 óta van apt. A Debian első hivatalos kiadása (buzz) két évvel korábbi.

De természetesen a dpkg, ami 4 évvel öregebb, és a dselect (dpkg front-end) a mai napig használható, ha valakinek az apt túl modern :-)

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Tudtommal apt mint parancs jóval későbbi, mint az apt-get. Kissé megtévesztő, az apt mint rendszer tényleg a Debian 2.1-ben jelent meg, apt-get, apt-cache és egyéb parancsokkal, de egy időben váltogatták, hogy mi a javasolt parancs (apt-get, egy időben az aptitude, aztán visszatértek az apt-gethez, aztán később az apt a javasolt használati mód)

Nem igazán érdekel, hogy manapság mi a különbség, mert amikor fényévekkel le volt maradva és egy lassú szar volt, akkor elintézte magának, hogy csak bottal vagyok hajlandó megpiszkálni, akkor is csak akkor, ha nagyon muszáj. Magamtól biztosan nem jutna eszembe olyan faszság, hogy .rpm alapú disztrót telepítsek.

trey @ gépház

Pedig én is. Ahogy a windowst és a linuxot is. Eccerűen tudom, _nekem_ mennyiben jobb vagy rosszabb az egyik, mint a másik. Otthoni gépem debian, távoli kis szerver centos. Cégnél meg ubuntu szerverek vannak. Lehetne tőlem centos is (volt egy, de az csak certbot célra) vagy debian, mindegy.

http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Kedvencem a csokis palacsinta.

Az apt update es uprade mar uzemeltetes?

Az apt update es uprade mar uzemeltetes?

Önmagában nem.

Csak ha nem sikerül tökéletesen, és a keletkezett problémát megoldod. Meg ha előtte készülsz mentéssel, megvan a visszaállási terved. Minimalizálod a szolgáltatás kiesést... stb Akkor már az. :D

"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

Ubuntu. rpi-n is gyönyörű szépen tette a dolgát éveken át, most költözök át zimaboardra (832) és ugyanúgy ubuntu.

Itthoni használatos ingyenes pro tökéletes a célnak, már pi-nek hála kikristályosodott hogy mit kell csinálnia, megvan a stabil működő konfig minden szükséges programhoz, beállítom, 10 évig nem akarok hozzányúlni (nyilván hurráoptimista mentalitás, de mint az univerzumban minden, én is törekszem a befektetett energiaminimumra :P). Mire lejár a support már lehet a fiam intézi az aktualizálást :)

Korábbi levelezésekben úgy tűnt többen is kedveleik az AlpineLinux-ot, most hiányolom a választékból.
Nálam ugyan nem a favorit, de kíváncsi lettem volna.