Franciaország vizsgálatot indított az Apple ellen az iPhone "tervezett elavulása" miatt

Címkék

A France24 értesülései szerint Franciaország vizsgálatot indított az Apple ellen: az állítólagos megtévesztő kereskedelmi gyakorlat és a tervezett elavulás miatti vizsgálat december óta folyik – közölte a párizsi ügyészség. A vizsgálat a Halt Planned Obsolescence (HOP) egyesület által benyújtott panasz eredménye.

Franciaországban nem ez az első vizsgálat az Apple praktikáival szemben. 2020-ban 25 millió euróra büntették az Apple-t Franciaországban a Batterygate miatt.

Hozzászólások

He? Az iPhone az egyik leghosszabb ideig támogatott okostelefon a maga 5+ év supportjával. Persze, lehetne több, de azokat miért nem veszik elő, akik 1-2 évig támogatnak csak egy modellt?

Ebben most megint nincs igazad!

Hát nem iparági standard az olcsó, vagy drágább fülhallgató headset a telefon dobozában, a fali töltő és a kábel? Vagy a komplett használati útmutató, neadjisten a 3 éves jótállás Magyaroroszágon, fogyasztóvédelem, és hogy tudjak egy épkézláb emberrel beszélni a techcégnél, mert valamit félrekattintottam és megvette a marhavagyok appot 1000 euróért.

Iparági standard a fizess, majd vedd a következőt.

Arról beszélek, hogy a Microsoft X évig támogatja az op. rendszerét, az Ubuntu ha úgy tartja kedve, csak egy évig. Nincs olyan, hogy iparági standard. Olyan van, hogy X évet ígér és betartja-e vagy sem.

Elvárás lehet pl. az EU részéről az egységesítés a mobiltelefonok támogatására, de mivel ilyen rendelet nincs érvényben (tervezet szinten van talán), eleget sem kell neki tenni egyelőre.

trey @ gépház

Azért... Az átlagos vásárló vesz egy telefont és arra számít, hogy 3-4 éven át nem kell majd új, aztán jön a surprised Pikachu face. Az átlag nem néz utána, meg telefont venni tudni kell, stb., de ez akkor is az együgyűség kihasználása kategória. Rá kéne írni a telefon dobozára is, hogy minőségét megőrzi 2026 január 31-ig.

kevés, az applenek 1000 évig kell támogatnia. androidos oldal gyenge ebből a szempontbol, nekik elnézzük hogy ha 6-12 hónapra futja csak, ott nem probléma ha ilyen hulladék kerül ki a világba, mert nem monták be a tévében a reklámba hogy sokáig fogjak támogatni. 

Csak nem szabadna forgalomba engedni azt, ami nem támogatja minimum 4-5 évig a készüléket. Rögtön többet érnének el a sötétzöldek, ha ezért lobbiznának, mint a festmények lebabfőzelékezésével meg a belsőégésű motorok betiltásával (pedig az utóbbi gyakorlatilag megújuló energiaforrást használ :)).

Megpróbálom elmagyarázni. Lényegtelen, hogy más mit csinál. A vizsgálat célja ilyenkor, hogy betartod-e azt, amit _te_, mint gyártó a _te_ ügyfeleidnek ígértél. A vizsgálat lehetséges kimenetelei: 

  • betartottad
    • OK
  • nem tartottad be
    • false advertisement

Nincs a vizsgálatnak olyan ága, hogy "de hát miért, hisz másik gyártó nem támogat eddig". A másik gyártó esetén is azt fogják vizsgálni, hogy mit ígért és mit tartott be.

trey @ gépház

Ez egyebkent logikus, de fontos megemliteni ezt az apro tenyt.

Miert?

Mert a szabaly azert szabaly, mert mindenkire vonatkozik. Ha csinalunk egy szabalyt, hogy mindenkit megbirsagolunk, aztan csak 1-2 kivalasztotton hajtjuk vegre, akkor az ugye nem szabaly, hanem diszkriminativ buntetes.

Sajnos a gyakorlatban gyakran elofordul, foleg egy uj(abb) szabaly eseten, hogy a hatosagoknak nincs kapacitasa rogton mindenkit jol elkapni miatta, es ezert diszkriminativ hatosagi vegzalasnak tunik. Fontos lenne ilyenkor kiemelni, hogy nem, es ne vigyorogjon a samsung menedzsere se, mert o a kovetkezo.

Ez az ugy inkabb hardverrol es alkatreszek sorozatszam-parositasarol szol.

Az Apple gyakorlata mellett ami szol: ha ellopjak az iPhone-t, nem konnyu ugy cserelgetni az alkatreszeket, hogy mukodjon is.

Az Apple gyakorlata ellen szol: sokaknak emiatt kell messzebbre vinnie / tobbet varnia egy hivatalos szerelesidopontra. Ez a gyakorlat osztonoz uj keszulek vasarlasara ami ezzel szemben pillanatok alatt megvan.

Egy vizsgalatot meger az ugy. Penzbirsag helyett kotelezni kene az Apple-t, hogy tobb helyen lehessen hivatalosan szervizezni. De ismerjuk ezeket a koroket, az elobbi lesz a fo cel sajna.

Volt is olyan ugy, amire rafoghattak sajnos, es elso ranezesre tenyleg nem az o hibajuk.

Valamelyik barom authorised 3rd party szerviz alkalmazottja lelopta a jo csajok kepeit es felrakta ide-oda. Aztan jottek a latszatintezkedesek: bekerult a 3rd party-k szabalyai koze, hogy ok csak fullon lewipe-olt iPhone-t szervizelhetnek.

Csak ezzel megint az a baj, hogy a wiped iPhone-t vagy fizetos iCloudra backupolod (lassan), vagy azt explicit kikapcsoltad es az USB 2.0-s transfer speeddel gepre backupolod (meg lassabban). Es onnan restore-olod (szinten meg lassabban).

Vs: veszel uj iPhone-t, ami a regivel csinal egy ad-hoc wifi connection es kurva gyorsan athuzza az adataidat.

Vegeredmenykent: ha van penzed, es nincs idod (pl. dolgozol) uj iPhone-t eri meg csak venni.

Betorod a kijelzot.

Sose volt.

Amortizalt aksit lecsereled.

A telefont 2-3 év után. Mert megtehetem.

akku

trey @ gépház

nem értelek trej, általánosságban kérdezed, hogy miért kellene egy iPhonet szervizelni, erre felsorolnak pár opciót, erre te az általánosságból visszahúzódsz a kis csillámpónis buborékodba ahol mindig minden szép és jó, kijelző ott nem törhet, és aksi kapacitás nem romolhat xD

képzeld, attól hogy neked nem tört még kijelződ, másnak igen. :D

De a franciaknak a tervezett elavulasra van torvenyuk. Igy arra hivatkozva kezdhettek meg ezt az eljarast.

Itt az a "tervezett elavulas", hogy batorit a gyakorlat uj keszulek vasarlasara, mikozben a regi amugy javithato (lenne).

Elso kezes tapasztalat: ketszer is jottem ki uj iPhone-nal a boltbol, mikor javittatni indultam... kesobb meg lett javitva a javithato is, de a jol mukodo telefon annal gyorsabban kellett.

A tervezett elavulas az, hogy nem valaszthatott szabadon, hogy apple szervizbe viszi, vagy fuggetlenbe. Ez a problema.

Az apple megtesz mindent, hogy potalkatreszt ne kaphassanak a fuggetlen szervizek. Most a legujabb az, hogy mar ugyanolyan iphone-bol vagy macbookbol kivett alkatreszt se lehet attenni ugyanolyan tipusu gepbe. Ez a serialization. Erre mondjak, hogy safety, security.

De a mostani macbook lecsukodas erzekelot (sleep szenzor) mar nagyon nehez ezt is rahuzni.

A legujabb, hogy igy akkor a masodpiacon nem er annyit a hasznalt iphone.

Csak ha ezt engedjuk, akkor egy szemelyautoban majd nem tudunk akksit cserelni, nem tudunk fekbetetet cserelni. Egyszeruen semmi se lesz a tied amit megveszel, mert nem rendelkezhetsz vele szabadon, csak amit a gyarto enged.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

AASP-be elvileg csak wipe-olt telefont vihetsz.

Miota egy faszfej AASP-s szerelo lelopta a meztelen kepeket egy csaj telojarol es publikalta, es bepereltek emiatt az Apple-t...

Na hat a wipe es restore tenyleg extra ido, lassabb, mint uj iPhone-rol az ad hoc wireless connectionon athuzni meg a fontosabb encryption key-eket is.

Fel nem foghatom, hogy aki itt az Apple-t vedi, az miert is teszi. Ez az alapveto tulajdonjogrol szol.

Az, hogyha megvetted az eszkozt akkor az tenyleg a tied legyen, ne pedig a gyarto dontse el, hogy meddig es hogyan javithatod.

 

De tudom safety, security, save the children, save the planet.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szerintem nem akkora baj, hogy nem éri meg elszedni a kamasz lányomtól a telefonját valami balf@sznak, csak mert erősebb és el tudja adni alkatrésznek. Az autó feltöréseken is az segített, hogy kódos a fejegység. Nem különösebben érdekel, ha ezért cserébe egy másik szervizbe kell menni, drágábban 3 évente egyszer.

Szerkesztve: 2023. 05. 18., cs – 15:23

Épp most voltam az Apple Store-ban, vettem még egy iPad minit a jelenlegi mellé; kedvezményt is kaptam, mert price match-elnek, meg a csaj tippet is adott, hogy a Pencil-t Amazonról is meg tudom venni, negyedével olcsóbban (szintén az Apple-től).

Ha nem tetszik az iPad-, és/vagy a cover színe(!), vagy bármi, két hétig visszavihetem és kicserélik.

Nem tudom a franciák mit okoskodnak már megint, semmi baj az Apple-lel.