Az Intel a vállalat történetének legnagyobb negyedéves veszteségéről számolt be

Címkék

A Intel közzétette 2023 első negyedévére vonatkozó pénzügyi jelentését. A 2023Q1-es adatok összehasonlítva a 2022Q1-es adatokkal (YoY) katasztrofálisak: minden idők legnagyobb negyedéves veszteségét volt kénytelen a vállalat elkönyvelni.

Részletek itt.

Hozzászólások

A szankciók működnek!

trey @ gépház

Biztosan az a piac is hiányzik, de az orosz CPU gyártás szerintem nem fog hírtelen felfutni. Ha csempészáruként fogják beszerezni, akkor is az Intelhez kerül a profit. Azt pedig nem hiszem, hogy Oroszországban végleg felhagynak a számítógépek vásárlásával, és az Intel/AMD párosnak pedig nincs valós alternatívája, amit vihetnének helyette. 

Én inkább az AMD térhódítására gyanakszom, bár arra még várni kell holnapig, hogy nekik hogy alakult az elmúlt negyedév.

Nagy Péter

Intel/AMD párosnak pedig nincs valós alternatívája, amit vihetnének helyette.

 

Ha nem is desktop gepben, de ilye  raspberry nagyságrendben (tablet, sbc, gagyi laptop) kezdenek szallingozni a risc-v procik.

Ha Kína felfuttatja a felvezeto gyartasat, akkor az risc-v lesz.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ez milyen borzasztó képmutató szöveg már. Soha senki nem állította szerintem, hogy a háborúnak és így a szankcióknak nem lesz negatív hatása a kereskedelmi lánc másik oldalán álló feleknél. Komolyan, a szankció ellenesek szerint ugyanúgy tovább kéne kereskedni egy gennyes terrorállammal, aki lerohanja a szomszédait? Szerintem ez az abszolút minimum és teljesen természetes, hogy szar mindenkinek, de erkölcsi minimum a kivonulás tőlük és a szankciók. Valójában gyakorlatban kb. hadban állunk velük, ha a nagyobb képet nézzük.

akkor nem kommentalnal ekkora irdatlan faszsagokat mint a fidesz lozung.

az intelt az AMD szarra verte a legjobban jovedelmezo DC uzletagban az elmult evekben, es kozben bibliasimogatasra jutotta csak a mostani CEOnak. nincs itt semmi meglepetes.

en mar korberohogom 2 eve aki intellel vesz szervert.

Nem csak DC-ben... Egyre erősebbek biznisz notebook vonalon, és a Threadripper pedig a Workstation -öknél perpill világverő. Egyébként érdemes megnézni cloudflare-ék vonatkozó blogbejegyzéseit, elég érdekes.

A másik, hogy a mindenféle beágyazott dolgokban, Syno és Qnap NAS-okban az atomok és társaik leváltásra kerültek, vagy kerülnek valamilyen Rzyen származékra.

Nyilván a háború miatt termelt 935281200000 forintos veszteséget az egyik cég, miközben a fő riválisa (épp hogy, de) profitábilis maradt. Még véletlenül sem azért, mert egy rakás szar, amit csinálnak.

Btw továbbra sem mondta senki, hogy a szankcióknak ne lenne gazdasági hatása.

miutan betolsz mint egy bohoc valami politikai lozungot, utana nem hiszem hogy elvarhatnal barmi ertelmes kommentet.

 

mindenesetre teljesen mindegy mi a revenue egy negyedevben, majd azt nezzuk meg 5 ev mulva melyik ceg hol lesz.

 

akarsz egy Balvenie Caribbean caskban fogadni, hogy az AMDnek jobb szamai lesznek 5 ev mulva?

Ó, tényleg? Mert megemlítettem neked, hogy mi szerepel az Intel pénzügyi jelentésében? :D

Nem te vagy inkább egy corporate shill? :D

A szankciók működnek!

Volt a kijelentés, most már csavargatod. Azt állítod, hogy egyik processzorgyártóra sincs semmilyen negatív hatással a háború vagy a szankciók? 

trey @ gépház

Magyarázd ezt a Intel részvényeseknek ... Mi lenne, ha nem kevernéd az üzletet az érzelmeiddel?

Gondolom az Intel reszvenyesei ilyenkor szomoruak, az is egy erzelem. Szerintem nem kell/lehet ennyire elesen szetvalasztani a kettot. Még nem vagyunk robotok (egyelore).

A temahoz szolva, szerintem az ARM architektura terjedese is be fog tenni az Intelnek, a folyamat mar elkezdodott. Az utobbi idoben ARM alapu gepeket vettem otthoni hasznalatra (Apple, Raspberry PI).

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Komolyan, a szankció ellenesek szerint ugyanúgy tovább kéne kereskedni egy gennyes terrorállammal, aki lerohanja a szomszédait?

Csak amikor érdemes: Lásd USA műtrágya beszerzése. Ha valahol az oroszoknak okoz nagyobb veszteséget, neked meg -relatíve könnyen- elviselhetőt az másik helyzet. Tehát agyatlanság helyett mérlegelni kellene, hogy mit-milyen áron.. ..és persze meddig: milyen célig. Mert céltalanul / pragmatikus helyett kizárólag érzelmi/moralizáló indokokkal akkor természetesen semmi értelme.

Azért nézd meg az AMD-t, hogy esetlegpéldául mennyire nőnek Y/Y. A cpu piacon eddig amúgy is az volt a gond, hogy nem tudnak eleget gyártani, pláne az intel szenvedett ezzel.

A szankciókról meg annyit, hogy pont CPU vonalon relatív könnyű kikerülni szürke importtal.

Technikai oldalról pedig az gondolom megvan, hogy egy 2x96 magos (192 mag 384szálas) szerver AMD-éktől 2-3 néhány éves intelt lazán kivált. Ahol nem ez a magszám van, ott az arányosan kevesebbet. Elég szomorú, hogy ez így nincs meg.

Nem sok köze van a szanciókhoz. Volt egy COVID amikor kb. mindenki beruházott. Volt egy chip válság. Volt egy rakás rossz üzleti döntés/rossz árazás. Most pedig mindenki elkezdett

egy válságra készülni, aminek az a következménye, hogy visszafogja a költéseit. Illetve eljutottunk oda, hogy igazából nem nagyon van ok arra, hogy az ember új gépet vegyen pár

évente, mert a jelenlegi gépek plusz a minden a felhőbe megy irányvonal miatt semmi értelme erősebb laptopot vagy akár desktop gépet vásárolni. A folyamatos security problémák

se segítettek. Meg az se, hogy minden új procinál új alaplapot kell venni. A gaming-nél is valójában nem a processzor a szűk keresztmetszet hanem videókártya.

Nem sok köze van a szanciókhoz. ... Most pedig mindenki elkezdett egy válságra készülni

A szankciókat már a válság miatt hozták. Azt hitték, nekik mindent lehet, és most is könnyen megússzák, mert az orosz és a többi nem mer ellenük lépni. Tévedtek. Ebből valószínűleg nem olyan ~lazán megúszós válság lesz, mint 2008-ban.

Kérlek, legközelebb legalább kétszer ennyi felesleges törést alkalmazz.

:)

AMD is expected to report adjusted EPS for Q1 2023 of $0.08 vs. $0.56 in the prior-year quarter. Revenue could fall year-over-year for the first time in four years. Semiconductor sales have plunged industry-wide, and AMD's data center revenue is projected to grow at a slower pace than recent quarters.

Mást nem! :DD

trey @ gépház

Igen, azok is benne vannak, de nem önmagukban, hanem covidos visszaeséssel, gazdasági válsággal karöltve. A szankció csak olyan szinten szól bele, hogy valóban az is piackiesés nekik. Pedig nem fogadtam volna erre, hogy ennyire rosszul zárjanak, szerintem most elég erős, versenyképes termékeik vannak, a 12-13. genes desktop/mobil prociaik elég jók, workstation/severben még nem versenyképesek az AMD-vel, de javulnak, meg pl. nem sült el balul teljesen az Intel Arc GPU vonal sem (bár az egyelőre nem valami nyereséges, kis profittal adják, drágán gyártatják, és a driverfejlesztés is durván viszi a pénzt), az még egyelőre csak stratégiai befektetés hosszútávon, nyereségbe majd csak sok idő után fordul.

A másik, hogy az ilyen visszaesést nem lehet önmagában megítélni, és teljes teljesítményvesztésnek megélni. Ha megnézzük, szerintem a többi nagy multi és tech cég is esett vissza nagy átlagban ennyit. Ez van, nem lehet minden mindig ideális, nem lehet a végtelenségig növekedni, stb.. Számolni kell azzal, hogy vannak ilyen időszakok, sajnálni nem kell őket. Van tőkéjük, amiből átvészelik.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerintrem jól látod, hogy nem lehet végtelenségig növekedni. Emlékszem amikor még 2 évente új procit kellett venni mert olyan gyorsan fejlődött minden. De most ha az ember megvesz egy procit, akkor az

4-5 évig, vagy akár 7-8 évig is simán jó a napi feladatok ellátására. Most direkt útánanéztem hogy a Ryzen 5 2600X-emet 2019-ben vettem, és semmi okom nincs lecserélni, mert hogy nem ez a szűk keresztmetszet...

Se. Nézd meg légyszives az elmúlt pár év intel procijait TDP fronton, de csak erős védőszemüvegben...

Egyébként az a helyzet, hogy az elmúlt 5, de lehet már az elmúlt 10-12 év processzorai alapjáraton teljesen barátságosak. A kérdés inkább az, hogy akinek kell a teljesítmény, esetleg sokszor kell, az milyen processzort vegyen éppen, és ott mit mond a TCO.

Nem érzem jelenleg az Intelt a hatékonyság bajnokának, akár még olajkályházni is lehetne: https://www.anandtech.com/show/18693/the-amd-ryzen-9-7900-ryzen-7-7700-…

Feleeertetted. Nem a teljesitmeny miatt kell cserelji procit 6-10 ev múlva, hanem a fogyasztás miatt (10-50W keretbe lehet befer)

Ez inteltol független.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nos nekem évekig mondták, hogy minek foglalkozom a szervereknél hogy a hatékony táp legyen, a kis fogyasztású legyen stb. Ezen a múlt év során valszin minimum százezreket spóroltak meg az adott cégek, viszont alig volt hang, hogy óhát igen, végülis számított az a +30 perc idő rászánás, hogy nem hipphopp beleugrottunk egy konfigba. Most derült ki olyan konkrétan, hogy az alap tápegység biztosan nem csak hatásfokban jobb, hanem egyéb paramétereiben is, mert jelentősen kevesebbet eszik egy kis konfig egy jobb táppal.

Abban sem lehetsz biztos, hogy mindíg ennyi marad a lakossági villanyár, mert ha marad a költségvetési problémakör, akkor szépen jönnek majd emelések, az éves kWh sávos mindenség, ki lesz találva.

Oké, akkor maradjunk ennél a példánál, mert erre kiváncsi vagyok. FSP 600W Hyper M táp, 2600X, desktop gép, alapvetően játékra illetve fejlesztésre használva. Mire érdemes egy ilyen gépet cserélni hogy azonos (vagy jobb) teljesítményt kapjon az ember értelmezhetően kevesebb energiafelhasználás mellett, és hol van a megtérülési pont (amikor a plusz költség amibe az új konfig kerülne plusz a fogyasztás görbéje metszi a jelenlegi konfigurációt). Csak Intel/AMD vonal játszik.

Rögtön mondanám, hogy hacsak a VGA nem indokolja, akkor a 600W-os táp very fölösleges. Ezen túl már egyéni preferencia, hogy kinek mit. A helyzet az, hogy desktopnál attól függ mennyire teker állandóan 100%-on a cpu. Szerverben egészen más a helyzet, mert egy jólirányzott ventifelpörgés +50W-tal tudja emelni a fogyasztást, és még van sok másik körülmény, amire nem árt figyelni.

Ha nem kell érdemi VGA kraft, akkor az AMD 5000-es vagy 7000-es széria körül nézelődnék, és egy valami 300/400W-os platinás (passzív) táp körül. Ha bejön a VGA teljesítmény a képbe, akkor az fogja meghatározni a dolgokat, és erősen nézegetném a titanium hatásfokúakat, bár ha csak ilyek 1kW körüliből van, akkor az csak extrém VGA-hoz jó. Könnyen előfordulhat olyan konfig, ami alapjáraton mondjuk 50-80W körül elvan, de amikor beindul a játék, akkor pedig 400-500W, és a VGA miatt pedig erős ráhagyás kell a tápra.

Azt sem árt észben tartani, hogy a 600W-os táp, ha jól emlékszem akkor esetedben az arany hatásfokú, az 100%-os terhelésen már csak 80-85% körüli hatásfokon lesz. Ez 700-750W-os konnektoron mért fogyasztást jelenthet, mert 600W az a táp által leadott teljesítmény. Az arany hatásfok 90%+-ot jelent 50%-os terheltségnél.

Az AMD 5-7000 nem igazán alkalmas játékra, nekem egy 1660S-em van, az viszont már full hd-ban teljesen jó. A 600W-os tápot ha 80%-al számolom (papíron persze jobb, csak ki hisz a papírnak) az max 480W-ig terhelhetőséget jelent, tehát van tartalék a rendszerben. Oké, de mennyi? Nos, annyira sajnos nem sok, mert egy 
4070-es vagy 4080-as videókártya simán felvesz 280-320W-ot, úgyhogy ott a 600W-ot táp helyett már inkább 750W környékén kellene nézelődni.

Minden lehet persze. Itt most nekünk egy régebbi HP szerver jött ki, hogy a gold-ról platinára váltás hirtelen 25-30W-os csökkentést okozott, egy addig 110W-ot evő szervernél. Vajon hányan vették meg az alap táppal... biztosan nem csak ebben a gépben maradt úgy. Ez biztosan nem hatásfok különbség.

A 2kW-os tápod nagyon rossz hatásfokkal tud 100W-ot leadni, nézd meg a görbéket, hogy milyen terhelésen milyen a hatásfok. Bónuszként bejöhet még a táp egyéb minősége is, mint fentebb.

Azért: https://www.tomshardware.com/news/what-80-plus-levels-mean,36721.html

A bronznál 20%-os terhelésnél van előírva teljesítendő hatásfok, ami 85%-os, és 100%-on szintén. A 80+ Titaniumnál jön csak be a 10%-os loados történet. Ahol sokszáz wattos fogyasztás van jellemzően, ott minimum egy arany hatásfokúba érdemes a kezdetekkor beruházni szerintem.

Nekem is Ryzen 2600 van (sima, nem X-es), nekem elég. Ha cserélek is valamit abban a gépben, akkor az a GPU lesz inkább, az RX570 öregecske, a 4 giga VRAM soványka ma már. Laptopnál meg egy Ryzen 4700U-m volt, de sajnos az a laptop eltörött önhibámból, egy Ryzen 6800H-s gép váltotta, azt egy legalább 10 évig nem tervezem lecserélni, mivel overkill. De ennek ellenére az intelesek se rosszak most, ha ma vennék valamit, simán szóba jöhetne, bár még mindig inkább a Ryzen felé hajlok, jobb iGPU, nincs ez a P/E core bullshit, ami az OS részéről speciális ütemezést igényel, stb., laptopnál, míg desktopnál meg amiatt AMD a preferenciám, hogy egy foglalat hosszú életű, az AM4 is évekig ment, az AM5 is kitart egy jó 5 évig legalább, nagyobb upgrade-lehetőség van benne. Intelnél egy foglalat max. 2 gen és kifújt.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2023. 04. 30., v – 14:08

Nem tudom, hogy aludtak be ennyire. Egy évtizede ők hozták kb mindig a legfejeltebb gyártástechnológiát. Aztán mi történt? Most kb jobban járnának ha a TSMC-vel gyártatnák a cuccaikat. Teljesen elvesztették minden piaci előnyüket. Még ha az ARM elkezd jobban teret nyerni a PC és szerver vonalon akár roló is lehet nekik. Márpedig egyre kevésbé kell az X86 a világnak.

Mondtam én, hogy kezdhetitek tűzre dobi az x86-ot, jön az Apple Silicon. Az Intel az új Nokia.