Napi unicode

Onnan is lehet látni hogy az Unicode karakterkészletet Ámerikában találják ki hogy a "mosógép" még mindig nincs a karakterek között, de "egy zászlópóznán, a szélben lengedező két darab döglött hal" (🎏) az van!

Hozzászólások

De nem kell mindenre emoji. Gondolom a mosógépre nincs olyan igény, mint népszerű ünnepek jelképeire. Egy átlag háztartásban szülinapi torta sincs az év legtöbb napján, mégis igény van ilyen emodzsira. Vagy szerinted a karácsonyfa is felesleges?  Egy csomó háztartásban sosincs (mert nem követik a keresztény ünnepeket), sőt, meleg éghajlaton még fenyőfa sincs, nemhogy karácsonyfa. 

 

(Ja és amerakaizni az emodzsik miatt elég nagy arcpálma, már maga a szó is japán, és az egész jelenség, tehát, hogy egy karakter egy fogalmat jelöl, teljesen ázsiai. Okké, az első ilyenek a számítástechnikában talán angolszász eredetűek, de a 100+ jelent tartalmazó készletek már inkább japán hatásra jelentek meg, kombinálva az ascii-ból felépülő emoticonokkal)

Politikától függetlenül nem értem, hogy miért jutott el oda az emoji, hogy mindenből kell csinálni egyet.

Azt gondolnám a névből kiindulva, hogy a cél itt az kellene hogy legyen, hogy az írott szövegben az abból amúgy hiányzó extra érzelmi, mimikával vagy hangsúllyal kifejezhető jelentést ki lehessen fejezni.

Ez egy tök valid igény, és az emojik egy része erre tök jó eszköz. Amit adnak az hiányzik az írott kommunikációból, illetve limitált eszközünk van rá.

Viszont nem értem miért kell minden tárgynak, koncepciónak külön emoji, hiszen azok leírhatók a meglévő eszközökkel is, hiszen arra már rendelkezésre állnak a szavaink. Persze jó geg, esetleg (felfogástól függően) színt adhat a kommunikációhoz, de igazán nagy értéket nem hordoz az, hogy az almát le tudom ikonnal is írni.  

Ha pedig a politikai oldalát nézzük a dolognak, szerintem ahelyett, hogy mindenféle nem és bőrszín kombinációt támogat a unicode, az igazán liberális az volna, ha az emojik tényleg gender és fajsemlegesek lennének. A mosolygós fej az mosolygós fej, és azt fejezi ki hogy mosolyogsz, nem szükséges hozzá csatolni, hogy ezt barnabőr transznemű nőként teszed. Ez pont hogy a megkülönböztetést segíti nem pedig eltűnteti. Fura.

" azok leírhatók a meglévő eszközökkel is, hiszen arra már rendelkezésre állnak a szavaink. "

Csakhogy a jelen generációk eltávolodtak az olvasás igényétől. Könnyebben ismernek fel képeket, mint betűkből rakjanak össze fogalmakat. Számukra sokkal gyorsabb így az olvasás.

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Ez egy eléggé általánosító kijelentés. Tényleg egy picit csökkent az olvasási kedv, de ez nem jelenti hogy senki nem olvas, és csak azért, mert fiatalok egymás közt a saját kis szubkultúrájukban elvannak emojikkal mint szöveget kiegészítő elemekkel (ahogy mi is elvoltunk a saját kis rövidítéseinkkel, szmájlijainkkal, ascii-art emotikonjainkkal) nem jelenti azt, hogy maguk ezek a piktogrammok alkalmasabbak komolyabb gondolatok átvitelére.

Ráadásul ez a mondanivalóm szempontjából nem is igazából téma, hiszen amit írsz az már annak a következménye, hogy ezek az emojik megszülettek. 

Amíg az "emodzsibizottságban" ilyen izék vannak, addig ne várj túl sok jót. =P

Nehogy megint ipv4 problémát csináljunk magunknak.

És van olyan font, amely a ligatúrákat is tudja? Mert akkor kezd a rovásírás menő lenni, amikor nem csak egyenként írunk karaktereket, hanem kötjük is az összes függőleges rovást. Ha még az e hangzókat is elhagyjuk, ahol lehet, akkor egy elég tömör írás tud lenni. 

Én azért elégedett vagyok a Unicode-dal, egyszerűbb gui-n én is használom ikonoknak ( gondolom téged is ezért zavar, mert valami otthonautomatizálós gui-hoz kell :D )

A másik, ha az amcsikon múlna, benne lenne a mosógép, de nem ez az elöltöltős, hanem a fektetett dobos, amit Kevin is használt a Reszkessetek betörőkben :D