Hajléktalanság?!! Vagy van kiút?

A címet nem én adtam, hanem egy építőipari youtuber, akinek volt két videója 4 éve ami több látogatást érdemelne, mint amit eddig kapott. A sztori annyi, hogy kitalálta magának a hajléktalan formát, majd megkísérel abból kitörni. Kezdte az egészet pénz nélkül 1 db kamerával.

1. https://www.youtube.com/watch?v=0B9KWpbLrLw
2. https://www.youtube.com/watch?v=SIbBrYWa244

Hozzászólások

Érdekes projekt indítás volt, bár ha jól láttam összesen 1 éjszakát töltött kint és az egész projekt 2 nap sem volt.

A kérdés azért ennél összetettebb szerintem. Annyiból nem "hiteles" a történet, hogy mögötte ott van a teljes anyagi biztonság, ez egy projekt. Ha nem 2 napig, hanem mondjuk 2 hetet futott volna így ott azért már egy fokkal
hitelesebbnek lehetne venni, bár még mindig ott van mögötte az hogy "bármikor hazamehet".

Azt értem, hogy mire akart kilukadni, hogy 4/4 -ból simán lehetett volna munkalehetőség az utcáról építkezésekre, kár hogy ezt a részt nem vitte ténylegesen végig, mert lehet holnap odamegy és mondják hogy "upsz, bocsi, mégse".

Félreértés ne essék, nem a hajléktalanokat akarom mentegetni, vagy a srácot ekézni. Csak ez nagyon nagyon nagyon minimalista "kísérlet" volt. Ennyi erővel ki is hagyhatta volna az szabadban éjszakázást.

Hjam mint amikor az onmegvalosito milliomoscsemetek addig probalkoznak es kockaztatnak amig be nem jon valamelyik buli es utana hirdetik, hogy hat igy kell ezt. Az hogy 17x becsodolt volna elotte az elete ha apuka nem all mogotte es segit ujra meg ujra az altalaban kimarad a storybol :D

Oregon mester... írod, "az ötlet remek." A videók szerzőjét a szigetelés howto-jai miatt már ismertem.
Igazából azt kérdezném, hogy mi az, amiért tetszik neked Sebestyén Imre belekóstolása  a hajlékony létbe...? :-|
A hajlékonyságot választók - mindegy, hogy gyakorlatilag sokan beleegyeznek végülis ebbe - addig ásták a gödröt maguknak, amíg az utcán találták magukat.
A videók szerzője bepróbálkozott avval, ami Bear Grylls-nek bejött - csak neki a vad természet lágy ölén a nyilvánosság reflektorfényében fürödve meginni a vizeletét... :-P Az átlag hajlékony nem efféleképpen monetizálja a maga szabadság-kalandját. :-| Hiába írom ide magyarán, hogy ha valaki abbahagyja a saját gödrének ásását, akkor lesz ideje, energiája kitalálni, megcsinálnia, hogy KIMÁSZIK abból a gödörből. ;-]
A magyar sitten (a.k.a. büntetésvégrehajtás) nincsen benn 20 000 jómunkásembernél (?) több. 2018-ig kellett a budapesti utcákra (Bp. lélekszáma nincsen 1,8 millió fő) az a 20 - 25 000 fős hajlékonyfalka - elrettentő példának, hogy nyomás, melózni, güzülni, mert különben irgum-burgom, fossatok...!
Tudjuk, amúgy, hogy csak az első milliócskát ne kérdezze senki, milyen úton-módon tesz szert rá az ember. Aki ki akar mászni a gödörből. ;-]
I have spoken.

Még csak az első részt néztem meg, de eddig az a legnagyobb hozzáadott értéke, hogy ellenkezést kiváltva bennem, gondolkodásra késztet. Ez amúgy nem feltétlenül rossz dolog.

Épp most olvasok egy hasonló témájú könyvet, olyan kérdéseket feszeget, hogy létezik-e a szegénységi csapda, szóval kb. mint a videó: http://hunteka.uni-corvinus.hu/hu/record/-/record/BCEKK957597

(Mert beszerezhetetlennek tűnik)

Offtopik: pont ezért szoktam rá újra a könyvtárakra az utóbbi időben. Egy 5+ éves könyv gyakorlatilag beszerezhetetlen, viszont ami eddig érdekelt, szinte mind megvan a Corvinus-ELTE tengelyen. Igaz, főleg gazdasági és társadalomtudományi témában szoktam könyveket keresni. Ami nincs meg, azt a könyvtáros néni előkeríti egy jelképes összegért valami random könyvtárból, aminek a létezéséről sem tudsz. 

Tegyük hozzá, én nem szeretek e-könyvet olvasni, úgyhogy YMMV.

A kiszámoló.hu-n a mélyszegénység témáját elég jól körüljárták. Ha érdekel, érdemes elolvasni.

 

Az azért erős torzítás a kísérletben, hogy 

1. jó formában lévő férfi (két hét után már lehet ez nem áll fenn)

2. eleve van motivációja megoldani a helyzetét

Persze. Ettől még érdemes látni az állomásokat. 

Kemény vagyok vágjunk bele -> a faszom kivan -> reggeli -> másnapra régi módszerrel visszamenekül az életébe, még akkor is, ha a sztori igaz lenne.

Mindeközben látni az arcán az érzelmi részét, szerintem fasza. Nekem emiatt tetszett. Nem a kidolgozottsága miatt.  Hanem, mert valid.

Szerkesztve: 2023. 03. 31., p – 09:49

Az a baj a hajlektanalansaggal, hogy a tarsadalom tobb, mint 90%-a meg akarja oldani. De nincs 10%-nyi tamogatottsag egyik megoldasi mod mellett sem.

A hatekony megoldashoz olyan alapveto emberi jogokhoz kene hozzanyulni, aminek hianya mashol tul nagy kart okozna, es ennel is nagyobb kart latnanak bele emberek csuszos lejto ervelessel - "ma csak a hajlektalanoknak nem szabad, holnap a kormany es a multik ellensegeinek sem"

Pedig a problema meg-nem-oldasa rengeteg teruletre kiterjed es neheziti a tarsadalmi egyuttelest. Miattuk nem eri meg normalis surusegu kulturalt nyilvanos WC-ket fenntartani.

Szerintem a hajlektalankerdes az egyik bizonyiteka annak, hogy a jogrendszerunk is csak egy vallas, ami addig mukodik, amig hiszunk benne: vegeredmenykent az urbanus kavezo pultjaban ulo embernek kell eldontenie, ugymond "diszkriminalnia", hogy ki mehet be WC-re es ki nem, mert a torvenyek ebben nem tudnak igazsagot tenni.