Rolex újdonságok - 2023

Ma jelentek meg a Rolex 2023-as újdonságai:

Hozzászólások

Vajon mikor fordul át a használt piaci érték növekedése esésbe?  Szerintem törvényszerű lenne 10 éven belül, de az 5 éven belül sem lepne meg engem.

A Rolex beszállt a használt (pre-owned) bizniszbe:

https://www.rolex.com/buying-a-rolex/rolex-certified-pre-owned

Tudsz venni használt, gyár által bevizsgált Rolexeket. A bolti ár másfélszereséért :D Jól érted! A Rolex a saját termékeit eladja újra, 50% feláron. Mert nem tud eleget gyártani és megunta, hogy a grey marketen csinálnak pénzt az üzletből.

Szerinted mikor lesz?

trey @ gépház

egyelőre úgy néz ki nem nagyon kell félteni őket.

https://watchesbysjx.com/2023/03/morgan-stanley-watch-industry-report-2…

de nem csak a drága svájci, hanem az olcsó japán is megy, márpedig amióta a mobiltelefon mutatja az időt ... ha nincs órád mennyi ideig kell menned hogy ne jöjjön szembe, kocsiban, buszon, tereken, stb.

https://asia.nikkei.com/Business/Electronics/Casio-aims-to-double-sales…

itt a total csökken, de a fenti szerint még mindig akarnak ez emberek órát hordani. nem kell extrapolálni egyvalaki alapján.

https://world.casio.com/ir/financial/region/

nincs aláírásom

Ezzel az a baj, hogy a keresletet is kb. az a korosztaly adja. Szoval nem lesz kinek eladni, ill. a kereslet eltunesevel az ara is bezuhan.

Meg a 90-es evek kozepen-vegen amig gimibe jartam, akkor volt karoram. Aztan a telefon oraja kivaltotta. Most megint van, de csak azert, mert Androidos, a mechanikus szarok nem erdekelnek. Fene fog vele naponta tamagocsizni. A nalam (1982-ben szulettem) fiatalabbaknal is hasonlo lehet a helyzet. Raadasul a Rolex ezt azzal tetezi, hogy kifejezetten ronda orakat gyart, szoval meg diszito-kiegeszitonek sem jo.

Oregon is valami ilyesmit irt, valtozik a nepesseg meg a divat.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

"a mechanikus szarok nem erdekelnek. Fene fog vele naponta tamagocsizni." - A "mechanikus szarok" azok jellemzően az alsó polcos maximum néhány köves darabok, amiket valóban naponta fel kell húzni. Relative olcsók, elfogadható pontossággal mérik az időt. De ez nem az a kategória - nagyon nem - és a kettő között (Rolex és a legfeljebb néhány köves mechanikus órák) bőven van választék, akár olyan is, amit nem kell "tamagocsizni", mert van automata/önfelhúzó óra a piacon (és nem is kell nagyon drága szegmensben keresgélned).
A "kifejezetten ronda" meg ízlés kérdése, ha valamire nem lesz kereslet, akkor azt a jó kereskedő/gyártó nem fogja árulni, hanem felmérve a piacot olyan irányba megy, amit el tud majd adni.

"egy valamirevaló influencer-re"

^--ez jó! :P

A közösségi média bukása magával fogja rántani az ilyen márkákat, vagyis visszaesést fog okozni az ilyen márkáknak. Hogy ez mikor fog eljönni, az passz. Nálam már eljött pár éve.

Elvileg ha már megrendelted azt megkapod nem ?  Amúgy mennyi az átlagos várakozási idő ? Mert én szemezek egy márkával ami a rolexhez képest "tömegcikk" talán, de azt írják ha megrendelem 10 hónap és megkapom  ... Vagy felkeresem a megfelelő árusítóhelyeket hátha lesz ott olyan ami nekem kell ... (eddig nem volt :/)

Fedora 38, Thinkpad x280

Elvileg ha már megrendelted azt megkapod nem ? 

Nincs olyan, hogy megrendelted. Wishlist van. Vagyis, jelzed, hogy érdekel, aztán ha lesz, hívnak. Vagy nem. Ált. az utóbbi.

Amúgy mennyi az átlagos várakozási idő ?

Mire? Egy Submariner-re 1-5 év. Egy acél Daytona-ra egy élet. Egy arany Daytona-ra évek. Egy DayDate-re évek. Egy meteorit számlaposra egy élet is kevés, mert tegnaptól nincs. Egy Patek Nautilus kb. megjöhet a dédunokádnak, ha jelzed, hogy kellene (common joke). Egy acél AP Royal Oak-ra kerek-perec megírták, hogy sosem kapok, csak ha előtte aranyból/platinából vagy egyéb drágábból kiépítek egy vásárlási előzményt. Ezekre is éveket kell várni. 

trey @ gépház

YM annyira nem kurrens, akár még azt is megkockáztatom, hogy akinek szerencséje van, az kap akár azonnal (pár hónap) is.

Nekem a kék számlapos, fluted, acél Datejust azonnal lett (már vásárlási előzménnyel), de én is meglepődtem rajta. Mert elvileg az is több hónapos / éves várásra szokott lenni.

trey @ gépház

Persze, a várólista semmit sem garantál. Egyrészt, egyesek szerint egy mítosz a lista, mások szerint létezik, de nem tudhatod, hogy hol vagy rajta. Minél nagyobb a vásárlási előzményed, annál előbbre. Nekem a 3 darabos vásárlásom nem volt elég ahhoz, hogy kapjak egy arany Daytona-t 2 év alatt. Pedig még a számlapban is megadtam vagy 8-10 lehetségest, ami érdekelne :D

trey @ gépház

A felsoroltakat fizetik azért, hogy hordják.

Részben igaz csak. A Rolex-nek nyilvánosak a nagykövetei. Jackie Stewart (Daytona), James Cameron (Deepsea), Federer (DateJust) stb. Őket szponzorálják / szponzorálták.

Vannak, akiket megajándékoznak egy-egy darabbal. Pl. Alonso pl. kapott a Le Mans-i győzelme után egy Daytona-t. Neki nem fizetnek. Sima ajándék.

A limlom rappereket, influencereket nem fizetik. Azok fizetnek érte és örülnek ha kapnak. Ismerek olyan magyar válogatott kézilabdázót, akinek protekció kellett, hogy kapjon egy Pepsi-t. De, ismerek olyan Michelin-csillagos sztárséfet is, aki mindegyik darabjáért fizetett. Sőt, várnia is kellett egy-egy darabra. Pedig nem az alját rendelte.

trey @ gépház

Sokan azt gondolják, hogy a Rolex tudna annyi órát gyártani, hogy az összes vásárlói igényt kielégítse. Viszont, ha évi 1 millió órát készítenek, és a legfrissebb Credit Suisse elemzést alapul vesszük, ami szerint 2021-ben nagyjából 62,5 millió dollármilliomos él a földön, akkor máris lekötöttük 62,5 évnyi kapacitását a Rolex gyárnak, ha mindegyikőjük csak egyetlen darabot venne. Persze ez nem így működik, nem valószínű, hogy minden dollármilliomos szeretne venni boltból Rolexet, és azt is sejthetjük, hogy hány dollárszázezres van (36+ millió forint), ha ez egyáltalán egy mért kategória, aki szeretne Rolexet venni – máris láthatjuk, hogy felfoghatatlanul nagy a túlkereslet.

https://kronometer.hu/2023/02/18/a-rolex-lehet-a-masodpiac-robin-hood-j…

nincs aláírásom

Én mindent is elhiszek.

Csak azt nem értem, ha annyira de annyira, akarnak Rolexet gyártani, miért nem a tudor-tól veszik el az erőforrást ? Azt sem értem, ha nincsen órásmester aki Rolexet gyártson, hogy találtak olyat aki felújítja átnézi a használtakat, úgy hogy azokat újra árulni lehessen, ráadásul ahogy írtad jóval drágábban mint a gyárit ... 

Fedora 38, Thinkpad x280

A hátuljának levétele 2 perc. Ez nem refurbised. Az eredetiség-ellenőrzés - ha ismered mit kell keresni - nem túl bonyolult. A működőképesség ellenőrzése pedig egy lengésszám-ellenőrzéssel szintén megvan egy perc alatt, szét sem kell hozzá szedni. Aminek a lengésszáma szar, be sem veszik. Ehhez nem kell órásmesternek lenni.

Más az, aki ezt ellenőrizni tudja meg más, aki tud mondjuk egy felületet finishelni.

trey @ gépház

Nem hiszem, hogy lenne. Én a helyükben 1-2 éves darabokat vennék be. Ezek 10 évig szervizigény-mentesek. Lelakott darabokat nem hiszem, hogy bevesznek. Eleve, ha nincs meg a dokumentáció, eredeti doboz, egyedi mágneskártya (vagyis nem full set), szóba sem állnak veled. Ezek ha megvannak, az eredetiség eléggé valószínű. Onnan már csak azokat kell ellenőrizni, amiket mondtam.

2 év garanciát megkapod mellé, ha gond lesz vele, beviszed, megcsinálják. Összhasonlításképpen: az új mellé 5 év gar. jár.

trey @ gépház

A Rolex amugy sokat gyart(ott) a tobbi markahoz kepest. Par eve vizsgaltunk luxusmarkakat, akkor meg nagynak szamitott legalabb is. Nem hinne, hogy ez lenyegileg valtozott volna.

Elegge divattermek, jo PRral (energikus+okos+kemeny nagyember image-t jol toljak: 007, John Wick stb.). 10-bol 1-2 kollega kezen ez virit es nem Patek Philippe vagy IWC. O kezuk, o izlesuk :)

Különösebben nem követem az ipart, nekem az az érzésem, hogy órának túl drága, státuszszimbólumnak túl kommersz. Ettől még lehet fasza, megvan a célközönsége, jobban fizetett irodai dolgozók go-to márkája az én ismerősi köreimben is.

Én egyszer majdnem elcsábultam, csak szembe jött a legdurvább szocialista trabant-várólistákat megidéző ügyfélélmény, és megállapítottam, hogy ilyen mutatványos dolgokkal nem akarok foglalkozni. Használtat meg nem veszek, bár az már az én hülyeségem.

Én például vennék Patek-et és AP-t mert lenne rá, de esélytelenebb, mint a Rolex. Ez az egyik. A másik, hogy AP-ért minimum Prágáig kell utazni (csak ez miatt megyek nyáron, mármint egy AP-t megnézni, de nincsenek illúzióim), Patek-ért meg legközelebb Genfbe. Csak azért, hogy meghallgasd, miért nem kapsz :D :D :D

Grey marketen nem veszek 30-40 milliós órát.

trey @ gépház

Grey marketen nem veszek 30-40 milliós órát.

Megértem, szinte semmit nem vettem még használtan, nemhogy ilyesmit. Ha nem volt pénzem valamire, nem vettem meg.

Ennek a szalonrasszizmusnak egyébként mi az oka? Még kisebbek is csinálják, hogy ha keletről mész, nem adnak el.

Ennek a szalonrasszizmusnak egyébként mi az oka?

A flippereket akarják kiszűrni. Akik megveszik a Patek Nautilust retail áron 3x millióért és már aznap fent van a Chrono24-en 60-ért. Főként azok a butikexkluzív darabok, amik nagyon mennek: kék számlapos AP Royal Oak, kék számlapos acél Nautilus, ritka számlapos tételek. Pl. a Vacheron Constantin-nél is meg lehet nézni, hogy az öltönyórák annyira nem azok, de egy kék számlapos acél/arany Overseas (ami kurván megy a grey marketen) bizony az:

https://www.vacheron-constantin.com/gb/en/watches/for-men.html

trey @ gépház

Az MT5652-es szerkezet a Tudor sajátja -bár elképesztően hasonlít a szintén most megjelent 3285-ös Rolex GMT werkre ...

Esetleg angolul:

Beginning in 2015, the company began producing a line of “Manufacture Tudor” movements for certain models, beginning with Cal. MT5621. These are based on Rolex technology, and include that company's silicon hairspring technology, full balance bridge and free-sprung Microstella balance wheel.

Ez azért jelentős része a werknek, persze vannak akik 2 csavar átrakása után már saját szerkezetet mondanak :D

Fedora 38, Thinkpad x280

Ha felhívna a butik, hogy kisorsoltak, kapsz egyet, de el nem adhatod, melyiket választanád?

A legnagyobb újdonság a zafír hátlap, remélem leszivárog az acélokba is. Új szerkezetekkel nem gyengén demonstrálnak a többi gyártónak. A titánra kíváncsi leszek meg a 40-es Explorerre (IWC Mark XX hangyányit kicsinek hat). Pár hete voltam Buchererben nézelődni, a 45mm-es Fifty Fathom simán jó, de az acél sokkal nehezebb mint a titán (mindkettő marha drága és egy ezressel drágábban akarják adni mint a BP oldalán). Viszont ami képről tetszett 44mm-es BiTempo PAM1361 az túl nagy :( így jártam.

Ja új Daytona indexek bénábbak lettek és a kerámia körül a fém is hülyeség, azt tudnám elképzelni hogy esetleg olcsóbb így, de mivel annyit kérnek érte amennyit akarnak ezt elvetném, talán nehezebb koppintani, mert másnak nincs olyan technológia amivel egybe öntik vagy csak design lenne hogy hasonlítson egy régebbi változathoz '65-70E-es évek, passz.

nincs aláírásom

Mivel van egy jubilees kék DateJust-om fehér arany fluted lünettával, egy rozé arany-acél Rootbeer GMT-Master II-m és egy fekete számlapos Submariner-em, ezek mellé, már csak egy Daytona-t és egy DayDate-et kérnék. :D

Egy platina Daytona zafír hátlappal, vagy egy full rozé gold Daytona, utóbbival csak a számlap lenne kérdéses. Esetleg egy platina Day-Date ice-blue számlappal.

Ha Rolex. Ha nem, akkor egy rozé gold AP Royal Oak, vagy egy fehérarany Patek Nautilus. Esetleg egy Patek Aquanaut.

trey @ gépház