Szülőknek vérnyomásmérős okosóra, ami nekem jelez ha gond van

Sziasztok!

Nézem már egy ideje, de túl nagy a kínálat és teljesen új nekem a terület, kb. nulla tapasztalat, mivel nekem sincs ilyen eszközöm.
Láttam hogy volt már hasonló téma itt a HUP-on, de abba beleolvasva se tudom eldönteni mit vegyek.

Van itt olyan, aki szintén a családtagjainak, vett ebből a célból és van már tapasztalata?
Ahogy olvasom nem igazán megbízhatóak vérnyomás mérésre vagy ez csak az olcsó kategóriára vonatkozik?

Elég lehet erre egy M4 PULZUS okoskarkötő is 5990 Ft-ért?
Az ár alapján nem tudom mire számítsak :)

Köszi a válaszokat!

 

Hozzászólások

Omron vagy valami komoly ceg nem gyart? Az mondjuk nem 5kHUF lesz, hanem olyan 500 USD es a csillagos eg kozott.

Mit nem értesz azon, hogy tök fals adatokat fogsz kapni egy nem profi eszköztől? Főleg ami a csuklón mér?

Nem a szüleid állapota a bohóckodás, hanem az, ahogy te a várnyomásukat akarod mérni.

Mi lenne, ha egy orvost kérdeznél meg arról, hogy mit szól hozzá?

trey @ gépház

"tök fals" = hány% eltérés? 190-es vérnyomásra is 120-at mond?
az egészségi állapotukat szeretném figyelni, amennyire lehet egy okos eszközzel
ha a vérnyomásra tényleg false adatok jönnek, akkor azt nem fogom komolyan venni, ez nem bohóckodás
jár orvoshoz és szed gyógyszert, de köszi az okos tanácsot

Történetesen vagy két felkaros és egy csukló vérnyomásmérőm. A vérnyomás mérés önmagában, egy jó, felkaros műszerrel is eléggé kihívás. Menj be egy orvostechnikai eszköz boltba és kérj tanácsot. Felesleges nekem hinned, aki rendszeresen mérte a vérnyomását ...

trey @ gépház

Órába építetten egy csuklós oszcillometrikus mérő pontosságát kapod 15x-es áron, cserébe könnyű hibásan mérni. Elfogadható áron van a piacon ABPM készülék. Vagy ott van az Omron Evolv, ahol a méréseket te is megnézheted az Omron Connect-ben.
https://www.omron-healthcare.hu/hu/vernyomasmerok/EVOLV.html

Vérnyomás mérni vagy kalkulálni?
Mert mérni mandzsettával lehet.
Kalkulálni lehet PPG-ből. A diasztolés pontok megállapíthatók, ha nem túl zajos a jel.
EKG-ból már egész jól kalkulálható.
A többi 'marketing' duma.
Azt meg, hogy kit riaszt úgy sem az óra dönti el, hanem vagy az app vagy a backend rendszer.

Ahogy mások is jelezték korábban, az alkalomszerű magas vérnyomás nem feltétlenül probléma.
A gond a tendenciózus magas vérnyomással van.
Ráadásul a vérnyomást quasi nyugalmi állapotban mérik, hasonlóan az EKG-hoz.
A mérés helye/módja sem triviális. A legoptimálisabban a jobb felkaron lehetne mérni, ha a két karon az izomszövet 'tömege' megegyezne. De mivel az emberek többsége jobbkezes és a jobb kezük az erősebb, az izomszövet vastagabb, így a bal felkaron szokás mérni.
Az elmúlt 10 évben nagyon sokat fejlődött a csuklón történő vérnyomásmérés, de a jobb berendezések sem óra méretűek.
Az elektromos jelvezetésen alapuló - optikai jelfeldolgozással támogatott - kalkuláció pedig szintén nyugalmi állapotban ad valid eredményt. Utóbbi kb olyan, mint ha az autópályán az 50m-es távolságban lévő 'bólyák' alapján akarnád meghatározni a jármű sebességét. Egész pontosan lehet, de mégsem GPS pontossággal.

Szóval kritikus kariovaszkuláris problémát alkalomszerű vérnyomásméréssel nem fogod megtalálni. Ahhoz 24 órás EKG mérés kellene, amit órával sem tudsz megtenni, hiszen legalább egy áramkörnek zártnak kell lenni. Ezért 'kétkezes' az órás EKG mérés is. (Nézz utána a virtuális jobb láb kifejezésnek.) Arról nem is beszélve, hogy egy egy elvezetéses EKG - pl óra - nem igazán diagnosztikai célú berendezés. Bizonyos dolgokat el lehet vele kapni - pl ritmuszavart - de a diagnózis felállítására nem alkalmas. Ráadásul a nem nyugalmi állapotban történő 'értékes adatsort' generáló EKG mérés igen komoly orvosbiológiai-matematikai probléma, amire még nincs triviális megoldás. Szerintem ez az a terület, ahol az AI robbanthat.

És igen, a mérőeszköz 'szorossága' egy fontos tényező. Pl ha a kar nyitott tenyérrel és alkarral pihen az asztalon az optimális, de ha a tenyér vízszintes az alkar azonban függőleges pozícióban van (~támaszkodsz), akkor a szenzor már elemelkedhet a bőrfelülettől és ez nem túl szerencsés egy optikai szenzor esetén. Az optikai mérést pedig befolyásolhatja a bőr pigmentáltság, szőrösség, izzadás, stb, stb. A 'nyugalmi pozícióban' lévő, karon különböző 'szíj szorossággal' különböző értékeket fogsz mérni. Ezért pl az ilyen berendezésekhez optimális a nem fix osztású csuklópánt/szíj.

Vannak egész jó BT-os csuklós vérnyomásmérők - pl az Omronnak is - , azok használatát célszerű beépíteni a napi rutinba. Aztán hogy a gyári szoftver használod hozzá vagy valamilyen egyéb szolgáltatást, az már választás kérdése. Amelyik az értesítéssel szemben is támasztott igényednek eleget tesz.

Ekg-ből nem lehet vérnyomást kalkulálni. Az EKG a szívizom elektromos aktivitásáról ad infót.

Van PNEA, ami pulzus nélküli elektromos aktivitást jelent, ekkor nem dobog a szív, nincs összehúzódás, de valamennyi elektromos aktivitása van.

Az órák pulzusgörbéből kalkulálnak, többé-kevésbé pontosan.

Szerkesztve: 2023. 03. 30., cs – 08:18

Neked arra van szükséged hogy a szüleid vérnyomását a készülék saját maga, tehát mobiltelefonos csatlakozás nélkül továbbítsa (tárolja le olyan helyen, amit te is elérsz)?

Nekem ilyen kellene. :)

Okos eszközre (karkötő vagy óra) van szükségem, amit a telefonjukkal összekötnék, és a telefonos app küldené az értesítést ha az értékek nem jók.
De neked akkor olyan kell, amiben van SIM is? Pl. ezek https://www.electronicshub.org/best-smartwatches-with-sim-card/

A vérnyomást sok mindenből érzékeled/látod. pl. kipirult arc, fül, szédülgetés, látászavar, reggeli orrvérzés. NEKIK is meg kell tanítani, hogy miből érzik.

A vérnyomásnövekedés csak hosszú távon fejti ki áldatlan hatását, de a családban volt olyan, aki 20! évig 220 felett élt 69 évet. Mert ő jobban tudta...

Ennél sokkal jobb szerintem a sziv vizsgálata, amit ezen órák nagy része adhoc módon el tud végezni, ha rosszul érzi magát az illető.

Ismerősömnek bejelzett az iwatch-a,  emiatt ment kivizsgálásra, kezdetben kiröhögték, de "szerencsésen" kiderült a pitvarfibrillációja.

Európában klinikailag teszteltről én az Apple watch-ról és a Withings óráról tudok. Ennek meg is kérik az árát, mert egy klinikai vizsgálat se olcsó.

A gyerekeimnek ez van, a tapasztalataim szerint 10% -os pontossággal dolgoznak, de rengeteg mindentől függ amúgy is.

Pl. Nekem most mértek a körzetinél egy 167-est megérkezés után 3 percccel (kiakadtam, sose mértem ennyit), majd 135-öt további 5 perc beszélgetés után.

Viszont rengeteg olyan távolkeleti gyártó van, aki ugyanezeket a szenzorokat használja. Sőt, egy kicsit előrébb is mennek.

Pl vércukrot is non-invaziv vizsgálnak, meg van valamilyen vérlemezkéket lézerrel kezelő izé is.

Én most menten utána és ezt választottam: https://www.aliexpress.com/item/1005004837596299.htm

Pl. Nekem most mértek a körzetinél egy 167-est megérkezés után 3 percccel (kiakadtam, sose mértem ennyit), majd 135-öt további 5 perc beszélgetés után.

Jó példája, hogy miért felesleges és rendkívül félrevezető szar eszközökkel, a háttér megértése nélkül, laikusként vérnyomást mérni.  Szépen működött a fehér köpeny-effektus + vérnyomást nem felbaszott állapotban, megérkezés után kell mérni.

Háziorvosok egy része úgy mér vérnyomást, mint egy full bolond. Az enyém még azzal súlyosbította legutóbb, hogy a mandzsetta szar volt, a tépőzár már nem ragadt rajta, fogjam kézzel. A levegőt meg kinyomta az eszköz a csatlakozásnál. Szemrebbenés nélkül elfogadta és beírta a fals értéket.

Ezek az igazi házikóklerek.

trey @ gépház

"félrevezető szar eszközökkel": az orvosnál hitelesített mérő van, én sem órával, hanem rendes hitelesített eszközzel mérek vérnyomást. Az utóbbi 3 hétben ezt napi 4x5x megtettük random vérnyomásmérőkkel és 120-135 között volt.

De nem akarom elvinni a beszélgetés értelmét, a példával csak azt akartam érzékeltetni, hogy amikor egy okosórától (vagy bármitől) azt várjuk el, hogy 100%-ban pontos legyen, akkor az hiába jön össze, az sokszor csak 1-2 percig tart az a vérnyomás. (ameddig nem jelez be a zabbix vagy ameddig nem látod meg a szomszédot bikiniben :-) )

Egyébként a jelenleg ajánlott vérnyomásmérési protokoll orvosi ajánlás alapján: 10 perc nyugalmi állapot után mindkét karon 1-1x mérni.

az orvosnál hitelesít

Csak fogalom nélkül mértek.

Egyébként a jelenleg ajánlott vérnyomásmérési protokoll orvosi ajánlás alapján: 10 perc nyugalmi állapot után mindkét karon 1-1x mérni.

Meg még egy csomó minden. Egyenes háttal, közben nem beszélve, nem teli gyomorral, normálisan temperált szobában, a lábad két talppal a földön, a mandzsetta a szív magasságában stb. :D 

trey @ gépház

Az orvosnál - jó esetben - hitelesített eszközzel kalibrált eszköz által kalibrált vérnyomásmérővel mérnek. És magát a 'dobozt' 'hitelesítik', nem a mandzsettát. Jó 'doboz' + xar mandzsetta = xar mérési eredmény. Mondjuk a mandzsetta nyomástartósságának megállapítása nem atomfizika. Sőt, a jobb vérnyomásmérő készülékek a pumpálási folyamat közben tudják detektálni a hibás mandzsettát. A tépőzár használhatatlanságát pedig egy 8 éves is meg tudja állapítani. Meg az N*8 éves Mari néni is. Csak Ő nem mer szólni, mert hogyan jön Ő ahhoz, hogy kioktassa a doktor urat!?

És a protokoll is változott. Van már olyan módszertan, ahol megengedett az egymás utáni mérés ugyan azon a ponton.

Ezen órák szív-viszgálata nem sok mindenre jó. Ennyit tud az EKG: ritmusos, vagy nem ritmusos a szívfrekvencia (pitvarfibrilláció, kamrai extrasystolé, legalább II. fokú AV blokk van-e),

Vérnyomásmérés: van-e mérhető vérnyomás,

O2 szaturáció: mekkora a vér oxigéntelítettsége(artériás)

 

Nem csak ennyi vizsgálat van 

Jó az a 69. Másrészt ha szorongani akarsz azon, hogy miért mennyi, akkor méricskéljed, úgyse annyi.Ez a vérnyomáskultusz csak arra jó, hogy fel tudjanak mutatni valamit. Továbbá: jó, "magas", mert valaki azt gondolja/mondja, szedsz rá valami mérget. Ha gyógyszerrel bármit meg lehetne oldani, nem lenne beteg ember a földön. Másképp: ükapám mindig jól körülnézett maga körül, mégis elcsapta a hév. 

Ugye most trollkodsz? Azzal az alis vacakkal 100%, hogy nem kapsz használható adatokat. Teszteltem pár gagyi és nem gagyi órát.

A mért adatok, valamint a 10%-os pontosság mire vonatkozik? A Withings és az Apple órái az egy elvezetéses EKG esetében lettek klinikailag tesztelve, aminek egyetlen értelme van: mindig nálad van. Mire elővennéd a "rendes" EKG-t, lehet, hogy már el is múlik az esemény.

Biztosan léteznek non-invazív CGM eszközök, legalábbis szabadalmak szintjén. Ellenben az Abbott Libre rendszerét már évek óta használják az élsportolók (pl. Supersapiens) és azon országok betegei, ahol ezt az EÜ támogatja (a NEAK nem).

En is azt mondom mint fentebb masok, okos ora erre valoszinuleg nem alkalmas.

Nekem Withings BPM Core van, ez klinikailag validalt es nemcsak vernyomast de ECG-t is tud, pitvarfibrilaciot is elemez illetve digitalis sztetoszkop is es szivbillentyuhibakra is figyelmeztet.

Letezik belole sima vernyomas mero is, az vmivel olcsobb. A Withings app-ban be lehet allitani figyelmeztetest akar napi vernyomasmeresre a telefonra, a kezelese szerintem nagyon faek, szep nagy szamokkal irja az eredmenyt is. A sztesztoszkop resze egy kicsit tanulnivalo de vekonyabb polon keresztul is mer, szerintem szokhato, zsirosabb embereknek jobban oda kell szoritani a mellkashoz a sztetoszkopot, illetve meg kell erinteni alul a fem reszt h "zard az aramkort" az ECG mereshez.

Az adatok a Withings appban gyulnek(de szinkronizal Apple Health-el, Google Fit-el), 8 usert kezel, ketfelekeppen:

- mindenkinek sajat acc, ilyenkor a masik adatat nem latod: nekunk igy van beallitva a felesegemmel
- egy kozos account, ilyenkor mindenki lat mindent, neked valoszinuleg ez lehetne kenyelmes
https://support.withings.com/hc/en-us/articles/360032107714-BPM-Connect…

Egyetlen hatranya van, h a Withings app nem beszel magyarul csak angolul (de ez talan tulelheto, nem olyan bonyolult)

Riasztast valszeg magadnak kellene fejleszteni hozza: a Withings API-hoz letezik akar Home Assistant integracio is, azt gondolom ketto kattintas lehet egy notificationt osszehozni, de nezegetheted a mobil appban is az adatokat.

https://www.home-assistant.io/integrations/withings/

 

Ha esetleg van meg kerdes ezzel az eszkozzel kapcsolatban, szivesen valaszolok

Én nem tudom, hogy miért kell ezeket az órákat havonta kalibrálni, de vsz csak az adott illetőhöz kell, plusz legyen otthon egy omron m3, ha egyébként baj lenne.

Amikor próbálgattam, az órám kb annyira volt pontos friss és majdnem lejárt kalibrációval. Samsung galaxy watch 3

Biztos, hogy tudni akarod a szüleid minden intim pillanatát? És ezt ők is szeretnék? Nálam mindig kiveri a biztosítékot, ha a privacy-t és a magánéletet, intimitást vaskosan sértő, azon keresztülgázoló megoldásokról olvasok, amihez persze valaki mindig hozzáfűzi, ez milyen jó. Mint az utcán a kamera a betörések regisztrálására, a nyomozást segítendő. Mindig akad egy okostojás, aki majd jól megvéd minket magunktól is, épp csak a világháborútól nem tud, meg a személyes adatok kiszivárgásától.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Valóban, - bár egyelőre senki nem akar tudomást venni róla, de a modern ember létfeltételeinek erodálása, mikroszkóp alatt történő monitorozása, a szabadságjogainak folyamatos elvonása, médiás eszközökkel történő "távvezérlése" lesz az emberiség legkomolyabb problémája.., akadályozva a közös gondolkodást, az összefogást egy adott esetben létmentő cél érdekében.

locsemege-nek válaszoltam, megerősítő jelleggel, - mert egyet értek vele, - nem neked. - (Másrészt szülő vagyok, a lányaim mindketten gyakorló orvosok. Pár száz kilométerre tőlem. (Sőt még egyik vőm is.) Időnként túlzásba is viszik az aggódást, még sem szeretném, ha a gyerekeim bármilyen módon is távolról, (felhőből,) ellenőrizhető kütyüket aggatnának rám, de még azt sem, hogy a lakásom bekamerázzák a "szerintük érdekemben".)

(Ennyit a kommentem céljáról. - Nem vagyok híve semmilyen megfigyelésnek, ha menni kell és "ott a híd előtted" semmilyen kütyü nem fogja azt megakadályozni, hogy átmenj rajta. - Az öregek erre jó esetben már felkészültek. )

locsemege-nek válaszoltam, megerősítő jelleggel

Jaj, nem tudtam, hogy magánban akartad írni, sajnos egy publikus fórumba sikerült a válaszod.

(Ennyit a kommentem céljáról. - Nem vagyok híve semmilyen megfigyelésnek, ha menni kell és "ott a híd előtted" semmilyen kütyü nem fogja azt megakadályozni, hogy átmenj rajta. - Az öregek erre jó esetben már felkészültek.)

Mondom én, az új firmware, amit kaptál, már aktívan álcázza a malware működését azzal az érzéssel, hogy okosabb vagy, mint az átlag.

Igen b+ tudni akarom és igen b+ ők is akarják h tudjam. Huh? 
Ez a más dolgába belepofázás (ahelyett hogy a felvetett problémát próbálnád megoldani) adatvédelmi aggodalomnak álcázva se más mint a tipik magyar házmesterkedés.
None of your business, fuk off.

Gábriel Ákos

Rendben van, szerintem nyissunk topikokat „Hogyan törhetek fel zárakat?”, „Hasznos tippek gyanútlan emberek értékeinek eltulajdonítására” és „Adjatok ötleteket ellenségeim nyom nélküli likvidálására” címmel. Fontos, hogy kizárólag ontopic hozzászólások érkezzenek segítő szándékkal, mindenkit ugassunk le, aki felemlegeti, hogy hello, ezek azért kicsit bűncselekmények!

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Arra mutattam rá, hogy van létjogosultsága a kérdés, a topic témája kritizálásának. Azaz nem helyes az a szemlélet, mely szerint mindenképp a kérdés konkrét megválaszolására kell törekedni annak kritikája nélkül.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Hát, akkor legközelebb talán ha nem támadólag lépsz fel, akkor nem fogsz hasonló stílusban visszakapni. És akkor talán nem fogsz sértődésből véletlenül hogy-hogy nem bűncselekményekkel példálózni.

Egyébként pedig van, aztán ha meg visszakapod, hogy itt nincs igazad, akkor érdemes megfontolni, hogy nincs. Tudom, hogy neked érthetetlen, de az, hogy a privacy a te dolgod, egyben azt is jelenti, hogy dönthetsz úgy, hogy megosztasz belőle dolgokat.

Már miért lenne illegális a zártörés? Nekem egyetemi órán mutatta meg az alapvető technikákat egy habilitált hadmérnök-doktor, de örülök, ha kiderült, hogy bűnözők vagyunk. Jobb későn, mint soha! :)

Egyébként meg képzeld el, hogy egy biztonságtechnikai fórumon feltennél egy kérdést a zártörésekről, és ott is jönne a helyi locsemege kiosztani a népet, hogy ez illegális.

amit a sportolók használnak. Vannak vállra rögzíthető eszközök.

Lépjünk vissza egyet: mit vársz a dologtól? Kapsz riasztást, mondjuk naponta 3-5 alkalommal, mert false positive mérésed van, mit csinálsz? Annyira ingadozik a vérnyomásuk, hogy az életveszélyes? Akkor inkább kórházban kellene lenniük és kapnak rendes diagnosztikai eszközt. Ha nem ingadozik annyira, hanem a trendek érdekelnek, akkor elég naponta 2-3 fix alkalommal mérni, amit füzetbe is le lehet írni, legyen a napi rutin része, hogy étkezés előtt vérnyomást mérnek, úgy, hogy előtte 5 percet nyugalmi állapotban vannak.

Én sem értem ennek a praktikum szerinti realitását. Ilyen monitorozásnak orvosi minőségben van értelme (de még akkor sem feltétlenül), minden más több problémát okozhat, mint hasznot.

Példa: az órám méri a pulzusomat futás közben. Néha túl alacsonyat, néha túl sokat. Baromi bosszantó és elbizonytalanító, mikor úgy érzem valójában egyenletes. Erre sokkal jobb megoldás a mellkaspánt, ami sokkal pontosabban mér, nincs ilyen ingadozás. De a mellkaspántok tudomásom szerint nem olyanok, amik 24x7-es működésre alkalmasak, bár lehet, hogy olyan is van.

Ha nem kellő minőségű a kütyü, 1 hónap után levennéd, mert többet zavar, mint használ, netán akkor sem tűnik fel a probléma, mikor kellene. Például felmegy a pulzus: honnan tudod, hogy nem azért, mert éppen lépcsőzik vagy siet ajtót nyitni a postásnak?

Inkább olyan kütyü kellene, ami akkor riaszt, ha például összeesik. Annak sokkal jobban van értelme, feltéve, hogy van, aki oda is megy ilyenkor. Esetleg indirekten figyelni, hogy zajlik-e az élet: mozgás érzékelő, riasztó élesítés, nyitás érzékelők stb.

Inkább olyan kütyü kellene, ami akkor riaszt, ha például összeesik. Annak sokkal jobban van értelme, feltéve, hogy van, aki oda is megy ilyenkor. Esetleg indirekten figyelni, hogy zajlik-e az élet: mozgás érzékelő, riasztó élesítés, nyitás érzékelők stb.

Nem olyan egyszerű ám a fals riasztást minimalizálni képes esésvizsgálat matematikai modellje...

Ezen eszközök jellemzően azért készülnek el, hogy megpróbáljanak megelőzni fatális állapotokat, nem azért, hogy utólag reportálják, hogy „nem mozog” a viselője.

Gyorsan találd ki, mit is szeretnél megerősíteni.

Te írtad: Inkább olyan kütyü kellene, ami akkor riaszt, ha például összeesik. Annak sokkal jobban van értelme...
Én írtam: Nem olyan egyszerű ám a fals riasztást minimalizálni képes esésvizsgálat matematikai modellje...

Most akkor mikor akarsz leülni vagy valamit felírni?

Nem értem az okoskodásodat: értem, miért készülnek ilyen eszközök, a kérdés, hogy van-e olyan, ami kellő megbízhatósággal működik, az illető aktuális tevékenysége és paramétereinek a változása között megtalálja-e az összefüggést. Erre írtam a saját tapasztalatomat futás kapcsán, illetve gondolnám, hogy esést esetleg könnyebb mérni (idős embernél ritkán fordul elő nagyobb gyorsulás), de mivel ez sem elegendő (hiszen mi van, ha éppen fekvés közben lesz rosszul), ezért írtam a többit: _Franko_ által felvetett hagyományos módon követni az állapotát, közvetett jelekből megpróbálni érzékelni, hogy minden rendben van-e.

A hagyományos módszer: "elég naponta 2-3 fix alkalommal mérni, amit füzetbe is le lehet írni, legyen a napi rutin része, hogy étkezés előtt vérnyomást mérnek, úgy, hogy előtte 5 percet nyugalmi állapotban vannak."

De legalább pontosíthatnád, hogy milyen eszközök segítenek megelőzni úgy a fatális állapotokat, hogy közben naponta 3x nem hozzák a frászt az emberre. Azaz nemcsak elméletileg, hanem gyakorlatilag is működnek. (nem olvastam az összes hozzászólást, ha jelzed, hol szerepelt, az is bőven elég, megköszönöm, nekem is van idős rokonom)

Huawei Watch D megfelelő lehet. +/-3Hgmm hatósági engedélyes vérnyomásmérő. Bár nem tudom az adatokat, riasztást hogyan tudja továbbítani.

Lófüttyre nem jó semelyik ilyen okosóra. Pulzust jól mérik általában, nekem mi watch color van, munkahelyi pulzoxyval összevetve 2-3/min az eltérés max. A pulzoxymetria része már gagyi, az 90-97% közötti random számot dob be. Ez nemigazán korrelál a várttal, vagy a megbízható adatforrással. Vérnyomásmérésre az enyém nem is alkalmas, nem is állítja magáról, elvből nem vennék olyat, ami ezt ígéri. Igaz olvastam a samsungnak valami publikus publikációját arról, hogy ők ezt hogyan oldották meg, elfogadtam, hogy akár egész megbízható is lehet nyugalmi körülmények között, de nem látom értelmét. Ahogy fent írták már páran, a következő dolgok merülnek fel orvosi szempontból:

-ABPM - ezt a legtöbb háziorvosnál lehet kérni, 24 órás vérnyomásmérés, felrakják, leveszik, kiértékelik, ez alapján állítanak a gyógyszerelésen, majd kontroll, és további állítás, ha szükséges. Utána évente-kétévente kontroll célszerű, vagy ha a vérnyomásnapló alapján a terápiás céltartományból tartósan kilógó értékeket mér.

-Vérnyomásnapló - nekem orvosként lidlis sajátmárkás BT képes vérnyomásmérőm van. BT-vel felírja saját alkalmazásba a mért értékeket, viszonylag pontos, a munkahelyemen van osztály, ahol ugyanezt a márkát használják. Napi 3* mérés, kb ugyanabban az időpontban, ennek kis füzetben vezetése. Kellően informatív, műtét előtti kivizsgáláskor, ha az ambulancián valakinek kiugró értéke van, ha bemutat vérnyomásnaplót, és abban megfelelőek az értékek, ezt teljes mértékig elfogadjuk, betudjuk fehérköpenynek a kiugrást.

-Mit csinálsz, ha jelez az alkalmazás, hogy teszemazt 200/100mmHg? Mentő/SBO? Ha igen, hamar kiborítod a helyi személyzetet, és ez potenciálisan árthat (az ember aki farkast kiáltott című római mese) Gyógyszereled? Ha igen, mit? Mennyit? Miért?

-bizonyos kor felett jobb megfelelő szűrésekre elküldeni a rokonokat, és ellenőrizni a megfelelő gyógyszerszedést, diétát, mozgásmennyiséget, mintsem izgulni egy-egy kiugró vérnyomáson.

értékek, ezt teljes mértékig elfogadjuk, betudjuk fehérköpenynek a kiugrást.

Nekem nem tudja megmérni a háziorvosom a vérnyomásomat - mert igen dekoratív hölgy és nagyon bejön nekem ;-)

Sztem rájött, mert az asszisztens szokta mérni, de ha meg látom, akkor már késő...

Kaptam otthonra 24órás mérésre mérőt.

For Whites Only meeting room!