csodafone "központi hiba"

sziasztok,

péntek este elment a net itthon. azóta négyszer beszéltem az "ügyfélszolgálattal", minden alkalommal annyit tudtak csak mondani, hogy "központi hiba" van, amin "dolgoznak a kollégák", majd "értesítést kapok, ha helyreállt minden". egyetlen alkalommal mondtak csak konkrétumot, hogy a tegnap reggeli órákra biztosan helyreáll, de ugye nem. a furcsa az, hogy 500m-en belül 2 ismerősnél is ugyanakkor ment el a szolgáltatás (ugyanez a kiváló szolgáltató), de mindkét helyen fél nap múlva visszaállt, nálam viszont azóta sem.

- látott már valaki olyan hibát, amit 2,5 nap alatt nem sikerült elhárítani? mi volt az?
- tapasztal bárki hasonlót, hogy péntek este óta voda "központi hiba" miatt nincs szolgáltatása?

Hozzászólások

Szerkesztve: 2023. 03. 27., h – 09:02

> minden alkalommal annyit tudtak csak mondani, hogy "központi hiba" van, amin "dolgoznak a kollégák"

jajj mar, mindig ezzel probalnak lerazni, ilyenkor meg kell mondani hogy nem, mert a szomszedomnal mukodik. na akkor jon a 2. kor, az inditsa ujra, resetelje stb, aztan ha azon a palyan is atvergodod magad akkor eljuthatsz oda hogy felvesz hibajegyet rola es elkezdenek foglalkozni a problemaval... es ha szerencsed van, 7-10 nap mulva kikuldenek egy szerelot, aki garantaltan nem a megbeszelt idoben jon, hanem vagy varatlanul egy nappal elobb (a kozelbe volt dolga epp), vagy a megbeszelt nap este felhivnak hogy tul sok dolga volt es egyeztess uj idopontot aztan goto 10.

kihagytad a 0. kört, amikor annyi fölösleges hülyeséggel traktál a rögzített hang (hogyan generált azonosítóval, milyen formában tárolják a rögzített beszélgetést meddig stb.), hogy 10-ből 8-an inkább leteszik. illetve ennek a része a kötelezően bemondott "jelenleg szokatlanul magas a várakozási idő, fontolja meg, hogy bejelentését más felületen teszi meg stb.", amit vasárnap reggel 7-kor ugyanúgy megkaptam, majd 1mp múlva felvette az élő ember.

A trükk az, hogy mit tekintenek várakozási időnek? Mert ha IVR-ből elkezdődik a probléma/ügyféligény felmérése, akkor az már nem biztos, hogy várakozás.
Az, hogy a CC szoftvere/hívássorolója bontja x idő után a hívást, az erőforrás-takarékosság (bemenő vonalak száma pl.) szempontjából vállalható (volt), az ilyen hívások számossága is külön soron kellett, hogy megjelenjen a statisztikákban (az elvesztett hívások között)

(3) *  Telefonos eléréssel működtetett ügyfélszolgálat, illetve az ügyintézés időpontjának előzetes lefoglalására biztosított telefonos elérés esetében biztosítani kell a fogyasztó által kezdeményezett hívás sikeres felépülésének időpontjától számított öt perc várakozási időn belüli hívásfogadást és az érdemi ügyintézés megkezdését, kivéve, ha az a tevékenységi körén kívül eső elháríthatatlan ok miatt nem lehetséges, feltéve, hogy a vállalkozás úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható. A vállalkozás köteles a panasszal kapcsolatos élőhangos ügyintézés választását a fogyasztó beazonosítása nélküli módon - reklám továbbítása nélkül - a telefonos eléréssel működtetett ügyfélszolgálat menüsorrendjének első helyére tenni. Az ügyfélszolgálathoz beérkező valamennyi telefonon tett szóbeli panaszt, valamint az ügyfélszolgálat és a fogyasztó közötti telefonos kommunikációt hangfelvétellel rögzíteni kell. Ha a hangfelvétel tartalmazza a 17/A. § (5) bekezdése szerinti tartalmi elemeket - ide nem értve a panasz előterjesztésének helyét, a fogyasztó által bemutatott bizonyítékok jegyzékét, a jegyzőkönyvet felvevő személy aláírását, valamint a jegyzőkönyv felvételének helyét és idejét -, a jegyzőkönyv felvétele a fogyasztó beleegyezésével mellőzhető. A hangfelvételt egyedi azonosítószámmal kell ellátni és öt évig meg kell őrizni.
 

1997. évi CLV. törvény a fogyasztóvédelemről

Jogászkodásnak meg a szavakon lovagolásnak tűnik, de az "érdemi ügyintézés megkezdése" alatt vajon mit értett a jogalkotó? Mert ha az, hogy az IVR elkezdi "kikérdezni" az ügyfelet a problémájáról, az ebbe belefér (jobb helyeken ai/ml fűszerezéssel), akkor gyakorlatilag nincs várakozás... (Nem élőszavas ügyintézést írtak - szerintem nem véletlenül...)

Egyébként meg nem reklám, hanem egy rakat jogi szöveg van az IVR-ben elsőként, utána az adott szint felsorolása, és azon belül _valahol_ a kezelő kapcsolása, jellemzően az utolsónak felsorolva. A "menüsorrend első helye" megint csak hozzáértő (nem...) jogászul van megfogalmazva, lehet az bármelyik számra rakva, ha az első menüszinten érhető el...

nekem is volt hogy 10 nap mulvara igertek szerelot, d enem volt kedvem addig varni, igy vegigjartam a hazban a kabel nyomvonalat es megtalaltam a hibat (kiteptek a csatlakozobol, biztos beleakadt valaki), kijavitottam. mondjuk nekem nem volt folosleges masfel oram ra hogy szoljak nekik rola :)  jott is a szerelo, csodalkozott is hogy o a tabletjen ugy latja hogy jo, elmagyaraztam a szitut, mutattam a gany megoldast (nem volt normalis krimpelos csatim csak ilyen gagyi csavaros), megcsinalta rendesen aztan tavozott.

> olyan helyen piszkálódtál ami vodafontulajdon

hmm, ez igaz... akkor meg orulhetek hogy nem csuktak le :)

> sincs szakiranyú okleveles kábeljavító végzettséged

elektronikai muszeresz papirom van, az talan belefer :) ha lett volna hozza valo krimpelo szerszamom itthon, kulonbul megcsinaltam volna mint a kikuldott szerelo.

On this page, you can query the service provisioning status.
ONT Registration Status:	Successfully registered the ONT with the OLT.
OLT Service Configuration Status:	OLT service configured successfully.
EMS Configuration Status:	EMS service configured successfully.
ACS Registration Status:	Successfully registered with the ACS server.

A szolgáltatás átadás végpontja az xyz szolgáltatói router amit bárki felnyom öt perc alatt, három éve várom a bilincset pedig mind az ONT remote admin vackát mind a TR-069-et bekapcsolva hagytam.

A költői kérdés az , hogyha valakit tényleg felnyomnak akkor az ultrasecure szolgáltatói dobozon keresztül milyen gyorsan tűnik fel a szolgáltatónak ;)

Nem.

Mert  lehetnek két teljesen független eszközben, vagy lehetnek ugyanabban az eszközben de más más porton, vagy lehetnek ugyanzon a porton is végződtetve, de más-más  nyomvonalon.

Szóval továbbra is tartom, hogy kb nem jelent semmit :D

Fedora 38, Thinkpad x280

Próbálj egy modem/eszköz újraindítást úgy, hogy 3-5 percig áramtalanítod. Ez nagyon régi recept, lehet az új eszközök, rendszerek esetén már nem ér semmit.

Jó látni a párhuzamot hogy a hazai orvoslás is ugyanebben a szakmaiatlansági gödörben van, mikor ilyen tudottan hatástalan vakonpróbálkozásgatásokkal húzzák az időt, hátha időközben a páciens meghal és akkor nem kell vele valóban GONDOLKODVA foglalkozni.

Tudottan hatástalan... honnan... na mind1.

Hát akkor leírom. :) Semmi vakság nincs ebben. Anno a 2000-es évek elején (90-es évek végén...) az akkori modem és fejállomási időkben ez konkrétan működő (és ajánlott) megoldása volt sok problémának. A dolog nyitja abban rejlik, hogy mac address és egyéb cache-ek ennyi idő alatt ürültek. Szerencsére akkoriban a hwsw fórumon volt UPC-s ember, aki ilyen egyszerű tippekkel segítette a népet. Mivel ebben semmi ezotéria nincs, nagyon könnyen előfordulhatna, hogy esetleg most is megoldja a dolgot. Másrészt mivel ez szó szerint egy 5 perces leszamilesz próba, ezért különösebb vesztenivaló sincs. Pláne akkor, ha a topikindító elmondása szerint az üfszolg nincs a helyzet magaslatán.

Nagy szerencse, hogy azért nem mind1 újul meg a nulláról havonta, mert senki semmit se tudna üzemeltetni.

mindenki azzal kezdi már 20 éve az internet hibákat, hogy kihúzza modemet-rútert-wifit a falból, aztán visszadugja. Ha megjavul, nem eszkalálódik tovább a katasztrófa. Ha meg nem a kliensoldali a hiba, akkor ez semmit nem segít, és akkor jut el a fórumokig a hibabejelentés.

Pont ez a bizonytalansag a szar. Meg az a hozzaallas, hogy a szolgaltato oldja meg egyedul. Pedig lehet nekik segiteni is!

Peldaul meg kell kinalni a szolgaltato fele meno vezeteket fazis-nullaval, es akkor maris tudja, hogy azt kell kicserelni, amiben mar nincs benne a fust. Persze ahol optika van, az szopo, ott nem olyan egyszeru segiteni a szolgaltatot, de talan valami combosabb lezergravirozo fenyet beleeresztve felgyorsithato az idonkent hibas eszkoz allapotanak a stabilizalasa.

(A felsorolt peldakat ne probalja ki otthon, az ebbol fakado minden karokozas a gyikember hatterhatalmat terheli, en ott sem voltam, es egyebkent is ket alufoliasisak van rajtam kozotte dielektromos reteggeg a pontos kapacitas miatt, es barmikor bevetem a Chubakka vedekezest, ami tavaszra kikel, hogy learathassam a gyozelmem. )

nyilván én is 4-5 óránként újraindítom, hátha csoda történik (bár amíg a DS villogásnál megáll a folyamat, addig inkább csak babona), de 3-5 percet nem vártam volna egyszer sem, ha nincs ez a tipp. egy próbát megért, áldozatot nem jelentett, és 3-5 percre felélesztette a reményt :D

A mi ügyfeleink ennél sokkal képzettebbek! Nálunk 50% felett van az, aki az első 10 másodpercnyi - vélt vagy valós - internet kiesés után factory reset-et csinál az eszközén (sajátja, nem szolgáltatói), aztán bejelenti, hogy nem működik az internet, menjen a szerelő. Mondjuk a bejelentéssel mininum a munkaidő végéig várnak (pedig már d.e. 10-kor eltűnt az eszköze a hálózatról), és ugye most azonnal megy is a szerelő (nem), De pl. csütörtöki hiba bejelentésével mindenképp megvárják a péntek délutánt, hogy ugye hétvégén náluk kezd a szerelő (nem)...

Sokszor ez úgy következik be, hogy az ótvar gépe lassú, és internet mindig is volt, csak lassabban jelenítette meg a gép az általa várnál. Vagy non-stop megy a letöltés 20 peer-rel, és Netflix már nem annyira acélos, mert nem akar nagyobb csomagra váltani. A vélt megoldás valahogy mindig a factory reset.

Ebben az az érdekes, hogy ha nekem - szakmabeliként - nagy ritkán ilyen factory reset-hez kell folyamodnom, akkor 10-20-30 percem is elviszi, mire kitalálom, hogyan kell az adott eszkönél csinálni, és sikeresen ki is vitelezem (elsőre sose sikerült valamiért). Ez a user-nek általában nincs 2 perc sem...

sugárdózis = napfényegység

/Thomas N. Scortia - Frank M. Robinson: A Prometheus-válság/

Bizony nem árt, ha az ember tisztában van a PR kifejezésekkel.

Ha hiba van, akkor vagy észreveszi a szolgáltató, vagy nem.

Ha bejelented, akkor ketyeg a hibajegyed. =>

Ha a bejelentett hiba környékén (pl. azonos drót vagy erősítő) másnak sem működik, az sem érdekli a szolgáltatót.

Ha arról a környékről érkezik még egy hibabejelentés -> központi hiba (kiemelt státusz) és hangbemondás. Ez az ügyfélszolgálat terhelését és a hibajegyek számát is csökkenti.

=> Ha letelik a 72 óra, akkor kötbérgyanús a dolog.

Ha tudják, akkor általában megmondják a javítási idő végét. Ha megtetted a bejelentést, akkor felesleges telefonálgatni.

Ha nem tudják, akkor elég nagy gebasz vagy javítási kapacitáshiány lehet.

Volt már 2-3 hétig tartó szakaszos szolgáltatáskiesésem. Az ilyen általában äz öröklött és/vagy elhanyagolt infrastruktúra javításakor fordul elő. Nálunk például egy ELMŰ betápot kellett átkötni a "padló alatt" (az utcán aknába felhalmozott erősítőkhöz).  Előtte egy-egy kiesés után a júpíszís ember emeletenként visszakapcsolta a dobozban a kismegszakítót. :-D

Régen hiba esetén lehetett regisztrálni sms értesétésre a hibaelhárítás befejezéséről, ami általában 2 órával később szokott érkezni. :)

A kábelmodem újraindításásáról: Az esetek 99 százalékában felesleges, mert magától helyreáll. (Ha jó a routered.) Központi eszközcsere esetén viszont kötelezö a >2 perc várakozással együtt, mert ennyi idő alatt takarodik el a RARP cache.

- 72 óra után kötbér van, igen (hamarosan letelik). ez több okból sem vígasztal: 30 napból 3-at büntetlenül nem szolgáltatni 10% kiesés, nevetséges, még ha általános gyakorlat is. a 4000 Ft-os előfizetés után járó kötbérből pedig majd gondolom vehetek egy doboz gyufát.

- ígértek sms-t igen. wow.

- nem szakaszos a kiesés, folyamatos.

- hogy itt most milyen eset áll fenn, így mit kéne tenni, azt nem tudjuk, mert nem árulja el a szolgáltató.

Éves SLA van, ami lakossági szolgáltatásnál tuti többi mint 3 napnyi kiesést enged meg. Persze lehet, hogy van szűkítve ASZF-ben, hogy egyszerre mennyi lehet a kiesés (nem lehet egyetlen alkalom a teljes éves SLA), de ha ilyen alapon kapsz is kötbért, abból tuti nem veszel egy doboz gyufát, mert egy doboz hosszú gyufa már 1000 Ft, annyit meg tuti nem írnak jóvá...

SMS helyett internetet küldjenek, arra van szükséged.

Ha szakaszos lenne sokkal jobban idegesítene, hidd el. Az szerintem rosszabb, mint a hosszabb, de folyamatos.

Sose mondanak semmit, mert akkor, ha jogi útra tereled, nem eshetnek abba a hibába, hogy véletlenül valami "rosszat" mondott az ügyintéző, amit ellenük fel tud haszálni a jogi képviselőd. Így inkább "ne szólj szám, nem fáj fejem" van a részükről.

megtoldva azzal, h. a "hülye" ügyintézőt, akit te mint lakossági ügyfél el tudsz érni, gondolom a backoffice és ezért általad elérhetetlen müszaki részleg direkt nem tájékoztatja semmiről, nehogy elszólhassák magukat véletlenül

igen. anno részt vettem egy hálózatos tanfolyamon, ahol az előadó egy szolgáltató cég vezetője volt, és hosszan magyarázta, hogy az ügyfélszolgálat az “első védelmi vonal”, és milyen kis piszkos trükkökkel lehet megnehezíteni vagy megakadályozni, hogy a panaszok bejussanak a rendszerbe. meg hát enélkül is tapasztalja az ember minden alkalommal. nem is vagyok meglepődve, csak kiégve.

igen, tulajdonképpen érthető. mint ahogy most akár jogi útra is terelhetném, mert szombat hajnalban azt ígérte a kislány, hogy a reggeli (szombat) órákra biztosan menni fog, és ezt a beszélgetést rögzítették, és egy évig megőrzik, és az azonosítót a hívás idejéből és az előfizető azonosítójából generálják úgy, hogyööö… elfelejtettem. pedig nagyon figyeltem minden alkalommal.

azt mondta, hogy biztosan - vagy azt, hogy a kollégák minden tőlük elvárhatót megtesznek?
vagy azt hallottad amit szerettél volna ? :-)
Ha jogi útra terelnél egy ilyen "kijelentést" akkor szerinted mi lenne a vége? Azon kívűl, hogy Marika másnap nem dolgozik ott.
 

nem rögzítettem a beszélgetést, így nem tudom neked teljes bizonyossággal megmondani, pontosan milyen szavakat használt az ügyfélszolgálatos. emlékeim szerint azt mondta, amit írtam. amit te írtál, azt egész biztosan nem mondta. ha komolyabban foglalkoztat a kérdés, ők rögzítették a beszélgetést, van is egy algoritmus, amivel meg lehet határozni az azonosítóját, ha gondolod, kikérem, és pontot tehetünk ennek a lényeges kérdésnek a végére.

mivel egy pillanatra sem merült fel bennem, hogy jogi útra tereljem az ügyet, nem gondolkodtam el azon, mi lenne a vége, és a jövőben sem tervezem ezzel tölteni az időmet. jogász sem vagyok, meg nem is érdekel.

jellemzően az éves SLA 95-98%, de nyilván nem egyhuzamban. 72 órán belül illik elhárítani a hibát - legalábbis az esetek 80%-ban.

Ha a kedves Ügyfelet zavarja a munkában(!) az internet kiesés, akkor lehet váltani közületi csomagra (jobb SLA) vagy venni másik internetet (is).

Mikor a biznic előfizetés is ugyanazon a dróton (illetve elosztókon, köztes infrán) megy mint a lakossági. Csak tripla az üzleti ára a lakosságihoz képest. Illetve a nagyonprémium ügyfélszolgalat is ugyanahhoz az ügyintézőhöz jut. Csak a behívószám más, meg a bemondott üdvözlőszöveg, h. a paraszt asziggye ő most épp prémium elbánasban részesül. Jah, persze... ;)

> KKV igényelhet (olcsóbb) magánelőfizetői csomagot.

nem tudom aszf engedi-e, de nem fog adoszamos szamlat kapni es igy nem tudja koltsegkent elszamolni, "zsebbol" kell fizetniuk...

> Melyik ÁSZF tiltja, hogy magánelőfizetőként

nem tudom tiltja-e, de adoszamod honnan lesz hozza? mert az kotelezo eleme mar a ceges szamlanak es szerzodesnek...

nyilvan EV az mas, annak van adoszama, es ha nem rendes afas akkor az se erdekli ha nem tudja koltsegkent elszamolni.

nem teljesen értem. én - mint szolgáltató - hogyan tudnék egy számlát kiállítani adószám nélkül? és egyébként is miért tenném?
Ha az a törvény, hogy KKV is igényelhet lakossági csomagot akkor miért van/lenne ez a ba**akodás?

vagy Te arra gondolsz, hogy a KKV helyett az ügyvezető szerződik, mint Kovács József?
Ha igen, akkor megszűnt már az internet mint adómentes juttatás a dolgozónak?

> nem teljesen értem.

latom :)

magan elofizeto nem tud ceges csomagra szerzodni adoszam nelkul, mivel azt nem maganemberkent hanem a ceg kepviseleteben koti, es a szamlara is kell a vevo adoszama

>vagy Te arra gondolsz, hogy a KKV helyett az ügyvezető szerződik, mint Kovács József?

igen, lakossagi csomagra nem fog tudni mint xyz kft szerzodni, csak mint kovacs jozsef...

> Ha igen, akkor megszűnt már az internet mint adómentes juttatás a dolgozónak?

szerintem az sose volt adomentes, de lehet lemaradtam valamirol. elvileg minden juttatas SZJA koteles.

Melyik ÁSZF tiltja, hogy magánelőfizetőként (esetleg egyéni vállalkozóként) nem kérhetsz közületi csomagot

Pl.: https://www.telekom.hu/static-tr/sw/file/uzleti-aszf-0-torzsresz-202303…

tl;dr "[a]z Előfizető részéről szükséges [...] hiteles cégkivonat vagy cégbizonyítvány, vagy [...] vállalkozói igazolvány [vagy] a Társasház Alapító okirata"

Most már (talán január 1-től) van. Cégként csak céges előfizetést kérhetsz. Korábban lehetett lakosságit is, ha nem kellett a "kiemelt ügyfélszolgálat" vagy papíron nagyobb (gyakorlatban nyilván tök ugyanaz a gerinc) rendelkezésre állás. Sőt, amelyik cégnek ilyen módon korábban kötött lakossági csomagja, azokat mind szépen lassan átteszik cégesre.

"Sose a gép a hülye."

> Ha arról a környékről érkezik még egy hibabejelentés -> központi hiba (kiemelt státusz) és hangbemondás. Ez az ügyfélszolgálat terhelését és a hibajegyek számát is csökkenti.

tehat ha 1 keruletben 2 embernel van BARMILYEN hiba, akkor onnantol mindenkit le lehet razni abban a keruletben, fuggetlenul attol miert is telefonalt? mert ezt csinaljak! el se jutunk az azonositasig vagy hogy mi a bajom, megkerdezi a keruletet es "ah, ott epp kozponti hiba van, viszlat" es ennyi.  mondjuk az igaz, hogy ez jelentosen csokkenti a hibajegyek szamat.

Ha elolvastad vón, nem írnál ilyen értelmet nélkülöző marhaságot.

Ha a bejelentett hiba környékén (pl. azonos drót vagy erősítő)

Ez nem pont ugyanaz, mintha Magyarországon két hiba is van. :-D

Azt is illene tudni, hogy a kábelmodem menedzselhető eszköz, és még a vonalad zaját is folyamatosan monitorozza és naplózza a központ.

Hibabejelentéskor az ügyintéző azonnal megnézi, hogy látja-e a modemedet. A konkrét ügyintézői mondat:

Látom, az egész utcában nincs internet. Sajnos ön az első bejelentő, ezért nem tudom még központi hibára tenni.

Ha hivtad volna az elmult 1 evbe a vodkafont, tudnad, hogy meg azt se tudja ki vagy, de megkerdezi a KERULETET es ravagja hogy kozponti hiba, viszlat. Nem nezi meg a modemet, meg azt se tudja melyik utcaban vagyok. Regen meg UPC idoben a telszambol beazonositott, a vodka mar nem csinal ilyet se, az ugyfelkodot ius legalabb 3x kell bediktalni mire sikerult begepelnie, persze csak miutan az elso palyan tuljutottam.

eltérő a tapasztalatom. nem kellett azonosítanom magam, csak rákérdezett a névre és címre, hogy stimmel-e. látják a modemet, amikor a szomszéd utcában megadta magát a modem egy hónapja, mondta, hogy látja is, hogy mikor volt jel és mikor nem, és úgy látja, modem hiba lesz, és egy csere megoldja.

(más kérdés, hogy a szerelő, aki kijött, nem akarta kicserélni, szerinte a kábel romlott el, meg a telefonkészülék, mert kimérte, és akkor ő menne is. sikerült rábeszélni, hogy azért csak cserélje ki a modemet, azóta minden tökéletes.)

Egy internetszolgáltatás "filléres" tétel, havi 3-4-5 ezer forintból gond nélkül simán megoldható kb. bárhol, ha más nem mobilnettel. Az emberek ettől sokkal több pénzt elbasznak dolgokra kérdés és gondolkodás nélkül... Én sose értem aki picsog hogy nem megy X Y szolgáltató már ennyi órája meg ennyi napja szar a ping/packet loss/akármi. Ha kell a net a munkához, akármi miatt, akkor miért kérdés, hogy minimum 2 előfizetés legyen? Az irodában is és otthon is legalább 3 külön szolgáltatón és hozzáférési módon van net. Megállt, leszarom, van másik. Az is? Akkor is.

"Sose a gép a hülye."

ja, hogy mobilnet. hát abból egy munkára alkalmas, korlátlan adatforgalmat helyettesíteni tudó csomag szerintem már nem ez az árfekvés.

amúgy meg van, most is arról írok, csak spórolok vele, nem tudom meddig kell még kitartania. nem úgy választottam, hogy 3 napos kieséseket pótoljon, aki hosszútávon ilyen helyzetekre tart fent tartalék vonala(ka)t, szerintem kissé eltúlozza.

Digi 1600Ft, 30GB-tal.

De pl. telekomunk is van, magenta páros kedvezménnyel, 1Gbit optikai net + 3db korlátlan multisim, (nem akarok nagy hülyeséget mondani, most nem nézem meg pontosan de kb.) ~15k az egész.

OK, és ha magába 15k, hogy tudj dolgozni? Az sok?

"Sose a gép a hülye."

Kizártnak tartom, hogy pl. akár telekom, akár invitel, vagy valami helyi szolgáltató ne lenne, aki legalább egy ADSL-t tud adni egy vacak telefonvezetéken. Persze nem egy fénysebesség, de el lehet rajta lenni, és korlátlan.

Vagy egy helyi mikrós szolgáltató?

"Sose a gép a hülye."

Nem azt mondom hogy nem jogos, csak ezt a tipikus magyar "áldozat vagyok" hozzállást nem szeretem, ráadásul egy olyan problémakörben, ami viszonylag olcsón megoldható. Miközben bizonyos emberek simán kiadnak cigire 2000Ft-ot / a benzinre 800Ft-ot / 5000-ret egy netpincérről rendelt kajáért kiszállítással / 400 000-ért vesz iphone-t meg 800 000-ért macbook-ot / stb (mindenkinek a megfelelő rész aláhúzandó), nem értem ezt a problémát. Mintha tetszőleges szaki lennél, akinek van 1db akkus csavarozója, ami beszart és visszaküldte garba, és addig nem dolgozik amíg nem kapja vissza mert nincs mivel.

Több cégnél, ügyfélnél is van ilyen... És azoknek is hiába mondom, hogy legyen egy tartalék net. "Minek, az elmúlt 2 évben sose volt probléma." "Most ezért dobjak ki havonta 20-30k-t?" Nem, isten ments... Lássuk csak, ha a milliárdos céged áll egy napot, mennyit is buksz rajta? De nekem ne sírjon, hogy nincs net, és most azonnal 5 perc múlva legyünk kint a helyszínen és nézzük meg. Sokkal kisebbek is megértik és elfogadják, sőt volt aki pl. új irodánál kérdés nélkül is két szolgáltatót húzatott be.

"Sose a gép a hülye."

"új irodánál kérdés nélkül is két szolgáltatót húzatott be" - És milyen jó is az, amikor kiderül, hogy egyébként egymástól bérelt alépítményben megy a két kábel, amit egyszerre markol el a markoló, vagy még jobb, amikor közös eszköz is van a képben, amit néha karbantartás miatt (szigorúan betartva az SLA-t) rövid időre le kell állítani...

Teljesen irreleváns a kommented (van másik internet vonalam), de attól még a fent nevezett szolgáltató teljesen vállalhatatlan hozzáállást tanúsít.

Saját ügyfeleidnek is azt mondod, hogy egyáltalán nem gond, hogy ha szar a szolgáltatásotok, ne legyen már olcsójános, legyen más szolgáltatónál is pl. webszerverük, majd a HAProxy megoldja?

saját Ügyfelemnek azt mondom - ha nagyon fontos neki az internet elérhetősége - legyen másik kapcsolata is.
Lehet ez egy mobilnet, ADSL, bármi - hiszen két (egymástól független) ISP esetén minimális az egyszerre történő kiesés esélye.

Természetesen nagyon szívesen segítek neki én is ebben a dologban - ha tőlem rendeli meg a tartalék linket is, akkor legjobb tudásom
szerint körbejárom, hogy ne legyen egyező pont a két vonalon.

Szóval igen - ha az Ügyfélnek fontos a rendelkezésre állás, nem szégyen azt mondani neki,hogy vegyen backup-nak mástól IS!

Szerintem senki nem vállal 100%-os SLA-t, aki meg igen, az hazudik :-)

hát ez a "ne panaszkodj, fizess" hozzáállás elég érdekes hozzáállás, főleg olyanoktól, akik szolgáltatnak. nem szívesen lennék az ügyfeletek.

mindenkinek fontos a rendelkezésre állás, senki nem szereti, ha önhibáján kívül tehetetlenségre kényszerül.

100%-os SLA-ról meg senki nem beszélt itt, elég gyenge csúsztatás. arról volt szó, hogy egy 65 órás kiesés a főváros közepén, minden érdemi tájékoztatás nélkül, az ország egyik legnagyobb szolgáltatójától legalábbis szokatlan, talán szóvá is tehető.

hát ez a "ne panaszkodj, fizess" hozzáállás elég érdekes hozzáállás, 

ezt mégis hogyan sikerült kiolvasni abból a post-ból amire válaszoltál?

Van Ügyfelem, aki a több kapott ajánlat közül a UPC Koax szimmetrikus internet szolgáltatása mellett döntött.
SLA=98%

Évente úgy 20-30 órát állt anno a szolgáltatása "központi hiba" miatt. 3-6 órás intervallumok, természetesen "főidőben". Ilyenkor a boltban (!) nem tudnak dolgozni és nem megy az értékesítés.
Kaptak ajánlatot backup mobilnetre ~6k/hó. Nem kellett.

Gondolom, az megvan, hogy a bérelt vonal esetén 99.5% az SLA - ami éves szinten 43 óra (nem tervezett) kiesést enged meg.

Természetesen minden jogod megvan pampogni - de a megvásárolt szolgáltatást (a szerződés keretein belül) megkapod.
Az érdemi tájékoztatást (jobb esetben) megkapod utólag. Az L1 support nem feltétlen tud róla, hogy optika vágás, miegyéb történt...

15 óra körül, kb. 65 óra kitartó küzdelem után a kollégák sikeresen elhárították a központi hibát, a szolgáltatás üzemel. sms, vagy bármilyen értesítés eddig nem érkezett.

Nalam 15:55 ota nincs vodas vezetekes net. Idonkent allitgatnak valamit, (joreszt este-hajnalban). Egyelore mobilnettel kivaltottam.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?