"Online árfigyelő adatbázis létrehozását kezdeményezi a GVH"

Egyfajta állami árösszehasonlító oldallal kívánja ösztönözni a versenyt, ezáltal fékezni az inflációs áremelkedés hatását a Gazdasági Versenyhivatal és a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Online árösszehasonlító szolgáltatást kíván elérhetővé tenni a lakosság számára már a második negyedév végén a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) - jelentették be közös, csütörtöki közleményükben a felek. A szervezetek az élelmiszer-ágazatban lefolytatott vizsgálatok tapasztalatai alapján döntöttek a árfigyelő/árösszehasonlító szolgáltatás gyors létrehozása mellett, mely reményeik szerint erősíteni fogja a versenyt a piacon.

[...]

Link: https://www.hwsw.hu/hirek/65938/gvh-gazdasdagi-versenyhivatal-online-ar…

Hozzászólások

Szerintetek mennyi lesz az árukereső v0.2? vagy csinálunk google marketplace-t inkább? 

és mennyiért kell kötelezően naponta adatokat továbbítani ide is?

Összehasonlítja az oldal az árindexet (kereset/ár aránya) az EU más tagállamaival? Netán csak az EU átlaggal?
Siralmas lenne ...

Szerkesztve: 2023. 03. 27., h – 08:59

Egyébként nem lenne hülyeség, ha valós árakat lenne kötelező megadni napi frissítéssel.
- üzletre lebontva
- árukészlet elérhetőség megjelöléssel

Csak hát az összehasonlíthatósághoz be kellene még vezetni olyan termékazonosíthatóságot (nevezzük meta adatnak) amiről én jelenleg nem tudok. (Tehát lehet, hogy létezik, de nem köztudott.)

Pl 200g, 82%-os vaj. Vagy 3,5%-os ESL 1l tej dobozos kiszerelésben vagy zacskós kiszerelésben. Stb, stb. Mert hát a vásárló ilyenek alapján keres és hasonlít össze terméket.

Ezen információk alapján adott keresési kosárra lehetne optimumot számolni adott üzletnél/üzletláncnál.

Ha így tudnék vásárolni, akkor még az is érdekelne, hogy összerakom a megrendelést - így kizárom az impulzus vásárlást - és adott időpontban (idő intervallumban) elmennék az összekészített pakk-kért. Bár ez utóbbi nem a GVH hatásköre...

Az osan teszkó a pokolba kivánná a fajtádat. Mert amellett h. megvan a fix forgalmuk az alapvető dolgokra amit az emberek mindenképp megvesznek, az impulzusvásárlás is egy jó nagy része a forgalmuknak. Ezért kell a kibaszott árukészletet pár havonta átrakosgatni az áruház átellenes pontjára, nehogy megszokás alapján vakon odataláljon a paraszt ahova szokott mindig menni.

Az impulzusvásárlás ellen már rég kitalálták az üzletek a tökéletes megoldást. Mióta elérhető kis városunkban a szolgáltatás (kb. 2,5 éve) azóta rendelek házhoz a Tesco-ból, egy-két heti rendszerességgel. Nincs impulzusvásárlás, nincs 1-2 órás barangolás az üzletben, nincs sorban állás a kasszánál, nincs csomagcipelés, nincs tömeg (pláne ünnepek környékén). 10-15 perc alatt összeklikkelem amire szükség van, másnap a kiválasztott 1 órás idősávban hozzák a rendelésemet, egészen a bejárati ajtómig. Nekem bőven megér ez 7-800 Ft-ot, hogy ne nekem kelljen a nagybevásárlásokat intézni, és a zsugor vizeket, üdítőket az emeletre felcipelni.

Kivéve, hogy sokmindent nem lehet rendelni vagy csak körülményes módon. 

Múltkor próbáltam törölközőt és zuhanycsövet rendelni. De nem sikerült az általam nézett boltoknak azt teljesíteni, hogy lehetőleg átvételi boxba és belátható időn belül. Van ahol nem lehet törölközőt online. Van ahol csak futárszolgáltattal rendelhető törölköző vagy csak személyesen. A másiknál zuhanycső csak személyesen. Harmadiknál 2 hét múlva szállítják. Nem akarnak ezek eladni, azt szeretnék hogy személyesen menjünk.

meg nagy nehezen kiválasztom, azt az egy fajtát, amiből van személyes átvételes rendelés és azonnal elvihetőnek írja... mert kiszállítással 2 hétre vállalják. És még 3 nap alatt nem sikerült feldolgozni a rendelést.
Mondjuk máshol is az volt, hogy lengyel webshopból olcsóbban és gyorsabban megvolt, ami kell. De van, hogy kínából is könnyebb, gyorsabb.

Árverseny -> alacsonyabb ár -> elégedett választó -> újabb 2/3-ad

                                                                                     ☝‍️

                                                                     tulajdonképpen minden ezért megy

trey @ gépház

Amikor sorra vezettek be az arplafont a kulonbozo termekekre, akkor minden beszallito beszart, hogy majd az o termeket is korlatozni fogjak, igy biztos-ami-biztos alapon jol megemeltek az arakat, hogy amig lehet, busas haszonra tegyenek szert kompenzalando a jovobeli nyomott arat. Aztan sok termekre megse vezettek be arszabalyozast, jo magasan maradt az ara, az emberek leszoktak rola. Mostanra meg nem gyoznek akciozni, mert az ellatasi lancban romlik rajuk az egesz. Peldakent tudnam hozni a vajat es trappista sajtot. Szerintem.

"busás"

ezt majd mond annak az állattartónak, akinek a fűtés 4x, az áram 4x, a takarmány 3x, az ember 1,5x annyiba kerül, miközben neki a tejet árplafonnal kell árulnia.

Ha te tejtermelő lennél inkább biztos részt vennél ebben a 2/3-os látszatharcban....Vagy talán inkább eladnád bármilyen más feldolgozónak.

Mert elárulom, a sajton nem tudja behozni a veszteséget, csak azon látszik, mert ott nincs a tej beltartalomra árplafon.

Ugyanis 10L tejből van 1kg sajt. És ebben semmi varázslás nem lehet, mert különben nem sajtnak hivják.

mert különben nem sajtnak hivják.

Erre még nem találták ki azokat az élelmiszerkönyvtől eltérő faszságokat, mint amit a húsnál (húsrúd, vadász rúd, sertés szelet, pálcika és a többi eufémizmus), meg tejnél (a jól ismert reggeli ital) megcsináltak már egy évtizede?

Én az online pénztárgép bevezetése után nem fogadnék nagy összegben, hogy bedőlne egy ilyen rendszer.

Teljesen más use-case egy M2M rendszer, amiben van hibakezelés (ha épp nem megy be az adat, később újra megpróbálják), teljesen zárt rendszer, nem tudod, hogy éppen megy-e vagy sem.

Ott azért kemény forgalom van és működik.

Fogadni az adatokat egyszerű, nem használni azokat szintén könnyű. A probléma akkor kezdődik, amikor nem rajtad áll, hogy mennyien és mit néznek meg, mire keresnek, illetve ki kell szolgálni egy webes felületet, skálázhatóan, satöbbi.

"mennyien és mit néznek meg, mire keresnek, illetve ki kell szolgálni egy webes felületet, skálázhatóan, satöbbi" - A korábban emlegetett arukeresoponthu alatt simán vette a karácsonyi rohamokat sok sok évvel ezelőtt is. Nem, nem volt atomerőmű alatta, meg 123/tetszőleges node-ra széltében skálázódás, "csak" jól megtervezett és megalkotott infrastruktúra (hardver+szoftver+workflow(!)).

Anno (talán 15 éve...) volt egy nagyker ügyfelünk, aki beszállított a tecsónak.
Éppen nyaraltam, amikor SOS-ben kellett nekik egy SOAP klienst rittyenteni, amivel a napi készletfogyást ki tudták számolni a SOAP-on megkapott készlet adatokból.
Gondoltam, ha már szórakozunk, legyen Ruby, olyanban még úgy sem programoztam.
Lényeg, hogy pár óra alatt össze tudtam rakni egy két képernyőnyi Ruby kódot, ami simán le tudta kérdezni az adott ügyfél által beszállított termékek készletértékeit.
És nem én voltam a zsoké, a tecsónál ez már akkor meg volt.
 

Mind ezek mellett az adott mértékegység-játékot is kiherélném azzal, hogy az árral megegyező méretű ft/l, ft/kg árat is kiíratnék, nem ahogyan most, hogy pl. az 1l-es tejfölös dobozban 800g(!) van (1 liter kb. 900g) és mikro betűkkel van írva az ft/kg ár, meg 450g-os túró, kilencven darabos zsebkendő, stb...

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

jah, csak epp a Si mertekegyseg egymassal nem kompatibilis. sparcban az 5darabos turorudi kg egysegaron van mutatva. ugyanabbol az egy darabos meg darabarba van. szoval ugyanugy szamolhatod at hogy ossze tudd hasonlitani. de mar talalkoztam olyannal is hogy egyik kiszereles ft/kg, masik kiszereles ft/liter egysegben volt kiirva. mert nyilvan mindenki tudja a dolog suruseg erteket fejbol! :DD

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

darabos ár*5 hogy viszonyul az öt darabocs csomaghoz - ennek illik fejben is menni. Én azon szoktam mosolyogni, amikor az x darabocs csomag akciós(!) ára több, mintha x darabot egyedileg vennék adott termékből. Aztán volt, ahol azért morgott a polcfelelős/árufeltöltő, mert nem értette, miért szaggatják szét az emberek az akciós csomagolást... (és viszik darabonként fizetve...)

Az a baj, hogy mar a bolti arak se jol osszehasonlithatoak, mert trukkoznek vele az eladok.

Mar belefutottam olyanba, hogy a helyszini atvetelert is fizetni kell vmi "csomagosszekeszitesi" dijat, ha nem elore utalsz, hanem a boltban atvetelkor, akkor azert is felszamolnak vmi "penzhasznalati" tetelt. Szoval lenyomjak az aru arat, de mashol beszedik.

A hatóság és a minisztérium közös sajtóanyaga szerint Görögországban, Németországban és Romániában is működnek sikerrel hasonló rendszerek.

Erre jó lenne valami link, mert érdekelne, hogy néz ki a gyakorlatban.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Hát, a megvalósítás engem is kifejezetten érdekel - műszaki téren. Ugyanis a Pilos 1 liter 1.5% UHT tejnél a Lidl lesz a legolcsóbb (csak náluk van), a Tesco 1 liter 1.5% UHT tejnél meg a Tesco győz (csak náluk van). Ezek azonos termékek logikailag, de már vonalkód szerint is különböznek, ami kézenfekvő megfeleltetés lenne műszaki szempontból. A Samsung TV-re működne ez, de a napi fogyasztási cikkekre nem igazán, ahol mindenkinek van saját márkás (nem véletlenül csomagoltatják ugyan azt más feliratú dobozba). Arról nem is beszélve, hogy pl. paprika - ez innen, van, az bio, az vegán amaz meg hazai, pedig mindegyik pont ugyan olyan kinézetű-ízű-stb, mégsem lehet összehasonlítani majd...

Az meg magánemberként, hogy ezt ki fogja fizetni. Mert ha opcionális a részvétel, akkor nem feltétlen létnek be a boltok, ha meg kötelező, akkor azt valakinek fizetni kell, mert ezzel bazi sok meló lesz (legalább addig, amíg az automatizált frissítést kialakítják).

Az meg már csak magyarisztáni lakosként merül fel bennem, hogy erre milyen egyjelentkezős tender lesz kiírva, és mennyibe kerül majd a közösből a megvalósítása, üzemeltetése... Gondolom senki sem feltételezi, hogy majd a minisztérium meg a GVH informatikusai összedobják az API-t meg a szerver oldalt a fizetésük/munkakörük keretében, és szívesen várják a csatlakozásokat.

Mondjuk annak jobban örültem volna, ha azt jelenti be a GVH, hogy vizsgálatot indít, hogy pl. a dobozos, literes UHT tejben miért csak 9 deciliter van folyamatosan, ami egészen biztosan kilóg az elfogadott mérési pontatlanságból...

Ehhez még hozzájön a minőség kérdése. Ha nem konkrét termékeket hasonlítunk össze, akkor hogy lehet figyelembe venni a minőséget? Mondjuk a GagyiTitka BL-55 liszt köszönőviszonyban sincs a SzabóMalom BL-55 lisztjével. Vagy például virsli, ami van 500-5.000 Ft között. Ezek után minden bolt tartani fog valami ipari hulladék szemetet, hogy jó helyen legyen a listán?

Az alap koncepció nekem tetszik, de nem tudok elképzelni jól működő megvalósítás, ami lehet, hogy az én hibám.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Például tévét akarsz adott méretben, OLED technológiával. Nem mindegy, hogy Samsung, vagy TLC. Nem mindegy még gyártón belül sem, hogy melyik modell azok közül ami minden keresési feltételedhez passzol egyébként. 

Ez a probléma vagy ott is létezik, vagy ott sincs megoldva. Mindent nem lehet, de nem is kell megoldani. Ha valamennyi előnyt ad egy ilyen adatbázis, már megérné, ha persze arról szólna a dolog, hogy tényleg legyen egy ilyen hasznos adatbázis, és nem arról, hogy szétlopkodják a pénzt.

Esetleg felállíthatnák az Országos Anyag- és Árhivatalt újra. 

Volt egy dokumentumfilm a 80-as évek punkjairól, anarchistáiról, hogy mi lett velük 20 évvel később. Mindegyik meg volt győződve, hogy a szocialista rendszer jót akart az embereknek. A nerről ezt még senkitől sem hallottam. *(Mondjuk punkokkal, anarchistákkal ritkán beszélgetek, szóval nem biztos, hogy releváns.)

A punk, anarchista, kommunista jellemzője, hogy dolgozni nem akar, de mások tulajdonát szívesen érezné a sajátjának is.

Bizonyítékot!

Fidesz féle munkaalapú társadalom

Te dolgozol, Lőlő meg gyarapszik. Lehet úgy is fogalmazni, hogy Lőlő ellopta privatizálta a közvagyont. :)

Szerkesztve: 2023. 03. 27., h – 14:17

A ksh infláció számításhoz elvileg beküldenek és gyűjtenek most is havi 80 ezer tételt. Szóval nem is értem miért kéne mégegy ilyen rendszert párhuzamosan működtetni. Csak a meglévő adatbázist kellene közzétenni és nem titkolni. Bár akkor kiderülne, hogy milyen számokat (és hol?) rögzítettem amiből az infláció kijött.

erre gondolsz?
https://www.ksh.hu/stadat_files/ara/hu/ara0044.html
ez már egy feldolgozott, átlagolt szám, nem konkrét termék. Én kíváncsi lennék arra, hogy mibű számolta ki.

Érdekes történetet mesélhetne például a mosogatószer december és január közti 670-ről 1450-re változása.

érdekes, hogy erről nem született semmi cikk, pedig ha 2-3x-osára emelkedik az átlagár 1 hónap alatt, akkor ott van valami a háttérben. Talán a járvány alatt a fertőtlenítőszerek sem emelkedtek enniyt.

Mintha nem túl régen két flakonnal vettem volna akcióban együtt 1800 körül.

Az lenne jo, ha az adatbazishoz a felhasznalok is tudnanak adatokat bekuldeni olyan holtankoljak.hu szeruen, valami egyszeru androidos/iphone-os alkalmazassal. Modjuk, beszkenneled a vonalkodot es a beirod az arat a boltot, meg kivalasztod eyg listabol amit a gps alapjan foldob, meg meg ha fenykepet is mellekelni lehetne....

Support Slackware: https://paypal.me/volkerdi

Szerkesztve: 2023. 03. 27., h – 20:33

Egyaltalan semmi szukseg nem lett volna erre, ha anno az idiota arstop baromsag helyett arrestomeg-korlatozast vezetnek be.
Jo pelda erre, miert is kellene:
- Napraforgo, Interspar, hetfo: 629 Ft, nem akcios, normal aron
- Napraforgo, Interspar, szerda: 419 Ft, nem akcios, normal aron

Magyarul: kihuztak addig, ameddig csak tudtak, amig valaki megvette, majd hirtelen visszapakoltak a kiserleti arakat...

A fenti esetet gyakorlatilag akarmilyen termekre lehetett illeszteni. Most persze, miutan GVH vizsgalatot kapnak a nyakukba, eljatsszak, hogy 20-50% arcsokkentes van, holott csak az irrealis arrestomeget modositjak, hogy minel kevesebb buntit kapjanak.
2001 -ig a kereskedelemben dolgoztam; kisvaros (30 k lakossag) az akkori COOP 30-70% arressel dolgozott. Mas kerdes, hogy akkoriban jegyzokonyvezni kellett az arvaltozasokat...

Persze az allamnak a rekordmagas adobevetelek miatt az arrestomeg szabalyozas nem volt erdeke...

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

ne napraforgó legyen ... 

legyen egy MIZO kakaó.. CoopUniver cuccban pl előszeretettel játszamak az árakkal.. Valamikor van "bigbig" akció amikor kettőt veszel akkor 400ft darabja..

Jah. Amikor nincs akció akkor 700.800 forintért is kirakják a pultba,

De van olyan is, amikor ugyan ez a termék nem akciüsan, mondjuk ""csak"" 500, vagy 600 forint ...

Totális káosz. És a paraszt megveszi 800ért is . (álá én ..)

És nemhinném hogy ezek beragadó termékek, tehát ha el lehet adni akciüba 400ért / darab, akkor vajon mekkora pofánbaszós árrés lehet ezeken a szarokon ?

Pontosan. Es mint tudjuk, a torveny (es a jozan esz) kotelezi a kereskedoket arra, hogy beszerzesi ar alatt nem ertekesithetnek, magyarul cca. 200-250 Ft az altalad emlitett termek netto beszerzesi ara. Akkor is, amikor 700 Ft -rol beszelunk, mint eladasi arrol, mivel az nem tul eletszeru, hogy a nagyker/beszallito hirtelen ekkora kedvezmenyt ad, egyik naprol a masikra. És a fenti példámban a napraforgó (Mogyi, 200g, sózott, majd a Kollega kedvéért előkeresem az EAN kódját) ára nem volt akciós egyik esetben sem, valamint nem saját márkás termék.
Persze a GVH ilyenekkel nem foglalkozik...nyomorult gittegylet az is.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Csak tudod hiába az árrés, ha a sok áru ott rohad a polcon hetekig-hónapokig, amikor csak áll benne a pénz és közben a béreket is költségeket folyamatosan fizetni kell.
A beszerzési és eladási ár különbsége nem profit, hanem arra jön még rengeteg költség és forgalomfüggetlen adó.

Majd úgy július körül meg lehet nézni az e-beszamolo.im.gov.hu oldalon, hogy milyen volt a mérlegük 2022-ben.
Most néztem például egyik coop hálózatot és 5% körüli az adózott hasznuk 2021ben. Ha ezt hozták 2022-re is, akkor csak vesztett egy csomót az értékéből a cég az inflációval.

Maradjunk annyiban, hogy nem üzleti, hanem fizikai részlegen dolgozhattál kereskedelemben.
Egyedül a drop shippingnél megy az, hogy a beszerzési és eladási ár különbsége a profit. Mindenütt máshol áll benne pénz, plusz költségek vannak fenntartani az üzletet és fizetni a dolgozókat. 
Valamint a kis értékű cuccot is ugyanannyi munkaidő kirakodni, mint a nagyértékűt, azzal is ki kell termelni a költségeket. Na ezért lesz a zsemlén 70% vagy akár még annál is sokkal magasabb árrés. Ja meg akkor durcás vagy, ha valami nincs a boltban, ami ritkán kell.

Gondolom étteremnél is azzal jösz, hogy te olcsón megfőzöd és nyersanyag áron kijösz. Bezzeg az extraprofitleső étteremben sokkal drágább ez, pörgessék jobban a készletet és akkor majd pici árrésből is futja mindenre. Ja hogy az már gyorskajáldás drive through, nem pedig étterem. 

Szerkesztve: 2023. 03. 27., h – 20:44

Ez tok jo lesz, en orulok neki. Vegre automatikusan latom, hogy az Aliexpresszen melyik eladonal a legolcsobb az a cipo amit a CCC -ben masfelszer annyiert arulnak.

Tok jo, hogy ilyenekre is gondolnak, vegre valami, ezt nevezem! :-)

Szerkesztve: 2023. 03. 27., h – 23:59

Avagy valamire megint mire basszuk el adófizetők pénzét, hogy valamit összegányolunk, amit majd úgy is elvisz egy kibertámadás, de legalább lenyúlhattunk megint egy zsák pénz a saját zsebünkbe! 

Ne felejtsük el, hogy a kiskereskedelem ahova még a ner nem tudta bettenni a lábát és erre áhitoznak évek óta. Ez az első komoly lépés, elég veszélyes lehet. Egy nyílt api a társadalom érdekét szolgálhatná, de nyílván nem olyan lesz, mert sajnos nem az a lényeg.

Persze ez csak egy köztes állapot, hiszen a kommunizmus etatizmus végső állapotában egyáltalán nem is lesz már pénz (a feleslegessé vált maradékot önkéntesek svájci számláin helyezzük el).

Szerkesztve: 2023. 03. 29., sze – 08:32

--

Hogyhogy "GVH"? Állítsuk vissza a régi nevét, ami jobban is illik egy etatista rendszerhez: "Országos Anyag- és Árhivatal".