Egyes Apple-alkalmazottak attól tartanak, hogy a 3000 dolláros mixed-reality szemüveg bukta lesz

Címkék

A hírek szerint az Apple alkalmazottak demót tartottak a minap a cég felsővezetése részére az kevert-valóság szemüvegükkel kapcsolatban a Steve Jobs Theater-ben. Míg a vezetők élénken érdeklődnek a termék iránt, mások az Apple-n belül nem biztosak abban, hogy biztos siker lesz. Nyolc névtelenséget kérő jelenlegi és korábbi alkalmazott nyilatkozott a New York Times-nak, hogy szkeptikusak a tervek szerint a nyár folyamán piacra kerülő headset-tel kapcsolatban ...

But now, as the company prepares to introduce the headset in June, enthusiasm at Apple has given way to skepticism, said eight current and former employees, who requested anonymity because of Apple’s policies against speaking about future products. There are concerns about the device’s roughly $3,000 price, doubts about its utility and worries about its unproven market.

That dissension has been a surprising change inside a company where employees have built devices — from the iPod to the Apple Watch — with the single-mindedness of a moon mission.

Some employees have defected from the project because of their doubts about its potential, three people with knowledge of the moves said. Others have been fired over the lack of progress with some aspects of the headset, including its use of Apple’s Siri voice assistant, one person said. Even leaders at Apple have questioned the product’s prospects. It has been developed at a time when morale has been strained by a wave of departures from the company’s design team, including Ive, who left Apple in 2019 and stopped advising the company last year.

Részletek itt.

Hozzászólások

Én nem aggódnék a helyükben, az Apple-huszárok mindent megvesznek, amin alma logó van, még az sem fogja őket zavarni a Starbucks-ban üldögélve Pokémonozva, hogy a termék félkész állapotban van.

trey @ gépház

Valószínűleg nem, hiszen kárpótolta, hogy a megvásárlás után instant 50-100%-os értéknövekedést tartott a kezében (csuklóján). Ellentétben a félkész, 3000 dolláros ipari hulladékkal, ami nem hogy az unokája számára nem fog semmilyen értéket képviselni, de pár év múlva számára se :D

trey @ gépház

Ez természetesen egy remek érv. Elsőre hallásra.

Ott van vele a baj, hogy azt a bizonyos értéket és értéknövekedést az ilyen dolgok csak azok számára képviselik, akiket a sors hasonló pszichés kényszerrel vert meg, mint téged, vagy az Apple-huszárokat.

Mindössze annyi a különbség köztetek, hogy nálad koronás, náluk meg almás logóra emelkedik a pulzusszám.

Ha mindent megvennének, akkor az eladott mobilok számával egyenlő lenne az eladott airpodok, iPad-ek, watch-ok száma. És akkor jöhetne még a többi Apple-cucc. :)

Nem jósolok nagy jövőt ennek a cuccnak, én biztos nem fogok venni. Amúgy is már olyan sok a töltendő eszközeim száma, hogy elegem van belőlük.

Kíváncsi lennék, ilyen holmival hogyan oldják meg, ha valaki amúgy is szemüveges. Lesz többféle dioptriás szemüveg, Multifokális, stb?

Ez már megoldott probléma. Van olyan headset, amibe simán belefér egy normál méretű szemüveg, nem kell foglalkoznod vele, ugyanúgy felveszed, max figyelsz, hogy ne agyatlanul tépd le a fejedről.

Többségükön van valami állítási lehetőség a lencsékre is, és a kijelző szemedtől való távolságára. Van amelyikhez jár egy plusz kis keret amit rá kell csattintani szemüveges használathoz. 

Forrás: Szemüveges vagyok.

És az apple az Apple név használatára a jogot (engedélyt) csak úgy kapta meg anno [a ww jogokat birtoklótól], hogy vállalta, nem lép be a zeneiparba. Aztán a szokásos jogkövető magatartást tanúsítva meg belépett. Csak akkor már volt annyi zsetonja, hogy pénzzel megváltsa a jogsértését.

Nemes példával jár a felhasználók előtt.

Hát nem tartom valószínűnek, hogy sláger termék lesz. Nyilván nagy lesz a füstje, minden teszter csinál róla jó sok YT videót ahogy minden almás cuccról szoktak, majd fél év múlva jön a miért rossz vs. miért jó videók tömkelege, meg az "egy hét/hónap/félév az xyz bizbasszal" videók, szóval a hype meglesz ahogy szokott. De 3000 dodó azért odakint sem az aprópénzes malacból jön, szóval ennyiért hacsak nem teljesen új alapokra helyezi a VR-t (ami nagyon nem valószínű) akkor nem dönt eladási rekordot. Én érdeklődéssel figyelem ők mit hoznak ki ebből, és ennyi :)

-42-

csak oszt meg nehogy rosszu' tarcsa'k nekem a fejuket am a zemberek :D

Máris rosszul tartod!

Nem a fejüket, hanem a kezüket fogják rosszul tartani a szem-kéz koordináció megbomlása miatt.

Emiatt a Starbucksban sokan fognak heveny égési sérülést szenvedni a genitáliáik környékén a kiöntött forró folyadék miatt, amiért beperelik a Starbucksot, mert az forrón adja a kávét, amiért viszont a Starbucks fogja beperelni az Apple-t, mert versenyhátrányt okozott neki a többi kávézóval szemben.

Jó öreg ár horgonyzás technika. Aztán majd kijön hasonló árban mint a többi VR konkurrens, és akkor mindenki örül. Story vége :)

Pár gondolat nemcsak ezzel, de az egész AR/VR téma kapcsán:

Mindenki a szemüvegre fókuszál, de ezeknek a rákfenéje ma már nem a szemüvegben van, hanem a beviteli eszközökben. Ahogy a google szemüvege esetében is, kell egy intuitív beviteli rendszer, ami egy egységet képez a szemüveggel. Viszont, annak nem szabad interferálnia a kézhasználattal, nem szabad extra mozgássorokat igényelnie. Pl. A szemüvegbe beépített kamera+kézkeresés még elmenne, de kicsit hülyén néz ki, hogy az utcán menve a térképalkalmazásban történő kereséshez, vagy egy üzenet nyugtázásához egy komplett katát kell bemutatni. Hasonlóképp a szemüveg tapogatása sem mindig kézenfekvő.

A második neuralgikus pont az AR/VR szétválasztására tett kísérletek. Valahol az AR-t mindig egy lebutított VR-nek próbálják pozícionálni. Valójában olyan VR szemüvegeket kellene gyártani, amik képesek AR módban működni.

A harmadik a form faktor. Az Apple mostani desigja jó. Kb. méretben és formában is ez az amit a legtöbb ember már felvenne.

Negyedik, a milyen extrákat ad? Nem elég a megjelenítő eszköz, de a tartalom is kell hozzá. Ha nagyot akarnak kaszálni, akkor nem csak megjelenítő eszköznek kell lennie, de egyben tartalomgyártónak is. Tehát a user tudja használni POV képrögzítésre (igen, a userek 90%-a pornóra használná), 3D modell scannelésre, térinformatikára, stb. 

A végül, az ár. Ahhoz, hogy tömegek kapjanak rá és tömegek használják, olcsónak kell lennie. Sajnos az Apple a mai napig nem érti, hogy Jobs sikere az ár/érték arányon múlott.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Az a baj, hogy túl disztruptív a technológia a nagyjátékosoknak, hogy olcsón adják. Ha elegendő számítási kapacitás tesznek ezekbe a szemüvegekbe, akkor odaüt a a mobiltelefon piacna. Szóval a megváltás csakis kívüéről jöhet.
Ugyan, te is élveznéd, ha csapatás közben a térkép és a többi egy jó összerakott HUD-on pörögne a szemed előtt.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Ugyan, te is élveznéd, ha csapatás közben a térkép és a többi egy jó összerakott HUD-on pörögne a szemed előtt.

Erre már évekkel ezelőtt is voltak bukósisakok HUD-al, azok sem érdekeltek. Motorozás közben nem érdekelnek a zavaró tényezők. Megölnék a flow-t.

trey @ gépház

Itt tartottunk 5-10 éve is.

Nem, 5-10 éve ott tartottunk, hogy élvezhetetlen pixeles szar volt a kép körülötted, meg kartonpapírból hajtogattál össze magadnak szemüveget amibe a telefont bele kellett tolni.

Most ott tartunk, hogy egy relatív olcsó VR szemüveget felveszel, és élmény vele játszani, és bár a felbontás, a precizitás, a térérzékelés még nem tart ott, szép lassan minden egyre precízebb és részletgazdagabb lesz.

Lassan eljutunk oda - ha még nem tartunk ott, hogy egy AR-ben elédrakott munkaállomás, amiből csak a billentyűzet / egér a valódi tud majd pótolni egy számítógépet monitorral, vagy 3Ds munkák egy ilyen szemüveggel tervezve folynak, nem pedig egy 2d-s négyzeten próbálunk három dimenziót ábrázolni stb.

Ez a gazdagok kiváltsága lesz elsősorban, másodsorban munkaeszköz. Aztán majd jön a többi ahogy a technológia olcsóbb lesz. 

Nem gondolom, hogy Hevi lenne a témában a hiteles információforrás. Bocsi.

De ne aggódj, magamat se tartom annak. Én csak azt tudom elmondani, hogy régebben is, meg mostanában is volt szerencsém ilyen eszközöket használni, és érezhető a különbség.

Ezeket amúgy specifikációkban is lehet látni. Finomabb felbontás, jobb képfrissítés, szemkímélőbb kijelzők, eközben a beépített technológia nem fő a fejedre, stb.

"Igen, a userek 90%-a pornóra használná."

Gondoljatok bele mennyi kapcsolatot meg lehetne menteni, ha a saját csajoddal/pasiddal szexelsz, de némi változatosságot belecsempészve olyan alakot/arcot/színt/bőrtangát/stb állítasz be neki, amilyet akarsz, macerás párcsere nélkül. Ha ezt élethűen meg tudják csinálni, lekövetve a valós mozgást, már egy csomó vevőjük lehet csak emiatt. Még lehet a juhászok is vesznek ilyet. :)

Nem azért, hogy a Metát fényezzem, de:

 

"...kell egy intuitív beviteli rendszer, "

Szemkövetés, újkövetés, arckifejezés figyelés

Oculus Quest Pro: https://www.youtube.com/watch?v=p1y6XCiEdxQ

 

"Valójában olyan VR szemüvegeket kellene gyártani, amik képesek AR módban működni."

Oculus Quest Pro: https://www.youtube.com/watch?v=YaRastZmucQ

 

"A harmadik a form faktor."

Oculus Quest Pro: Szintén egész vékony már

 

"Nem elég a megjelenítő eszköz, de a tartalom is kell hozzá. "

Oculus Quest Pro: https://www.oculus.com/experiences/quest/

 

"Ahhoz, hogy tömegek kapjanak rá és tömegek használják, olcsónak kell lennie. "

Oculus Quest Pro Oculus Quest 3 ami a Pro egy olcsóbb változata lesz. 

Viszont te ezt írtad:

A Quest 2 szerinte jó termék, majdnem olyan, amilyennek a kezdetektől szerette volna látni, de a Meta hatékonytalansága frusztrálja.

Akkor most mi van? Bukta lett az Oculus? Nem úgy tűnik.

Ettől függetlenül pedig a Quest 2 tényleg egy jó termék. Van pár hibája, de ettől még nem lesz szar, és a piacon az olcsó consumer kategóriában tényleg kiemelendő.

Lefordítottam a nyugaton megszokott, smúzolós "szeretlek titeket, kár hogy megyek :szívecskemutatás_két_kézzel:" szart a valóságra: "itt hagyom a tanyátokat, basszátok az anyátokat"!

Amikor egy projekt első embere elmegy, ott hagyva csapot-papot, akkor tudni kell olvasni a sorok közt.

trey @ gépház

Igy van. Egyelore meg sok lenyeges elem hianyzik a rendszerbol mind a keszulek, infrastruktura es uzleti modellek szempontjabol. Az innovacio eleg lassan megy, egymasra varnak a kulonbozo szereplok. "Kis" (dollarban is sok nulla van a csekken) projektek futnak mar 10+ eve, de lassan azert kezdik felfedezni a technologiaban rejlo potencialt.

Abban nem vagyok biztos, hogy rovid tavon az AR elsodleges felhasznalasa a szorakoztatoiparban lesz. Attol meg nagyon messze vagyunk, hogy az arcunkba toljon egy 3D google terkepet, amin azonnal latjuk a buszmenetrendet, az etterem ajanlatat es hasonlokat.

Valoszinunek tartom, hogy professzionalis felhasznalok szuk kore kezdi eloszor alkalmazni a technologiat az emberi munka hatekonyabba vagy biztonsagosabba tetelere. A consumer meg majd meggyozi magat, ha elegendo mennyisegu szines lufit kergethet.

Hogy az AR egy butitott VR lenne, vagy, hogy ez jo megkozelites, abban nem lennek biztos. Az igaz, hogy hasonlo a ket technologia, es sok kozos megoldas kell. Azonban a cel eltero es jelentosen kulonbozhet az ecosystem.

Az AR eseteben fel kell terkepezni a kornyezetet, meg kell erteni, majd arra ravetiteni valamennyi informaciot (itt most kepi megjelenitesre fokuszalunk, de a han es egyeb erzekszervek is fontosak). Ez jelentos uplink savszelesseget es az eszkozhoz kozeli feldolgozokapacitast igenyel. Ehhez meg nenmall rendelkezesre, de 10 ev alatt sokminden megtortenhet, ha van ra komoly kereslet. Ezzel szemben, a VR inkabb egy teljes valosagot epit es kevesbe integralja azt az adott kornyezettel. De ez nem fekete-feher.

Attol meg nagyon messze vagyunk, hogy az arcunkba toljon egy 3D google terkepet

Ezt a Google glass már 10 éve tudta. Igaz nem az arcunkba tolta, csak a jobb felső sarokba, de ez már akkor létezett szemüvegként.

Most pedig a telefonodon létezik hasonló navigáció AR funkcióként (lásd google maps ar navigation).

 Az AR eseteben fel kell terkepezni a kornyezetet, meg kell erteni, majd arra ravetiteni valamennyi informaciot (itt most kepi megjelenitesre fokuszalunk, de a han es egyeb erzekszervek is fontosak). Ez jelentos uplink savszelesseget es az eszkozhoz kozeli feldolgozokapacitast igenyel. Ehhez meg nenmall rendelkezesre, de 10 ev alatt sokminden megtortenhet, ha van ra komoly kereslet.

Ahogy mondtam, ez már most létezik, csak épp nem virtuális headseten hanem a telefonod kijelzőjén. Az általad említett szempontból ez semmiben nem más. Ugyanúgy felismeri hol jársz, ugyanúgy rávetíti a képre az extra tartalmat, és nem kell hozzá sem óriási sávszélesség, sem komoly számítási kapacitás. Legalább is nem komolyabb, mint amit egy átlag telefont tud.

Engem 10 éve a head up display végülis inkább zavart a kocsiban, ettől szerintem kifeküdnék. Nem tudom elképzelni, hogy az érzékszervek teljes átverésével tudnák a valóságot a generált képpel szimultán összemixelni, egy integrált teljes értékű valóságérzetté tenni. Ha ez meg nincsen meg, akkor inkább csak érdekesség, látványosság, pár réspiacon célhoz kötött használatú munkaeszköz.

A legnagyobb veszély nem is csak az, hogy esetleg ez a termék bukta lesz, hanem esetleg felkeltik a mélyalvásból az apple fanboi-okat, akik aztán már a phonet meg bookot sem veszik majd meg.

én meg már azt hittem, hogy ez egy linux oldal, nem is értem mit keresnek itt apple hírek :S igaz Oregon?

Én hatalmas lehetőséget látok az AR-ben. Éjszakai vezetés, vagy csak városi vezetés ahol a szemüveg a falra fel tudja rajzolni a mögötte megbúvó autót.

Mindenféle munka amihez kijelölt méretezés kell. Sebészetben.

Végtelen lehetőségek szerintem. A sima VR az parasztvakítás IMO.

// Hocus Pocus, grab the focus
winSetFocus(...)

http://c2.com/cgi/wiki?FunnyThingsSeenInSourceCodeAndDocumentation