Az Apple elkezdte aktívan ellenőrizni a dolgozók irodai jelenlétét

Címkék

A hírek szerint az Apple elkezdte komolyabban ellenőrizni az alkalmazottai irodai jelenlétét. Belépőkártyás rendszerrel követi, hogy az alkalmazottak eleget tesznek-e a "minimum három nap irodai munka" követelménynek. A munkavállalóknak hétfőn, kedden és csütörtökön kell irodai munkát végezniük, a legtöbbjük szerdán és pénteken dolgozhat otthonról. Azoknak a munkavállalóknak, akik nem teljesítik a 3 nap irodai munkavégzés követelményt, figyelmeztetést oszt ki a cég. Részletek itt.

Hozzászólások

Akkor most már egy hétre lebontva elmondható, hogy az Apple-nél több a work mint a woke.

trey @ gépház

Azok a munkavállalók, akik nem teljesítik a 3 nap irodai munkavégzés követelményt, figyelmeztetést oszt ki a cég.

ez mi?

Szerkesztve: 2023. 03. 23., cs – 13:28
 

Mindeközben Musk jelezte kollégáinak, hogy az irodai munkavégzés nem opcionális ... Úgy fest, hogy a woke fellegváraiban (pl. SF és környéke) is kezdenek rájönni, hogy a semmiből semmi sem lesz.

trey @ gépház

Igazad van, az tényleg jobb lenne, ha naponta 2 órát elbasznék az életemből, hogy beutazzak az irodába CSONT UGYANAZT csinálni amit itthon csinálnék.

Mindezt egy open office környezetben, ahol a meetinget vagy a hangoskodók zavarnák vagy pedig a meeting room-okban lévő hardver limitációi. 

Nagyon hülye szélsőséges agyatlan hozzáállás ezt is ráfogni a woke-ságra. Rá kell jönni, hogy van amikor a home office a jobb, van amikor az irodai munka. Ez emberenként, feladatonként más és más. Ennek megfelelően kell eljárni, nem pedig random számokat kitalálni, hogy "kétnaphómofisz" vagy egyből betiltani bármit ami akár jó is lehetne.

az tényleg jobb lenne, ha naponta 2 órát elbasznék az életemből, hogy beutazzak az irodába CSONT UGYANAZT csinálni amit itthon csinálnék.

Ilyen peremfeltételek mellett igazad van, de értelmes helyen pont, hogy nem ugyanazt kell csinálni otthon, mint az irodában. Ahogy az utolsó bekezdésedben írtad is, pont ugyanolyan faszság a kötelező 3 nap, mint a kötelező 5, vagy kötelező 0.

Nem gondolnám, hogy nem volna értelmes a munkám csak azért, mert itthon ugyanolyan jól tudom végezni.

De amúgy pont azt mondom én is amit te. Nem általánosítható le oda ez az egész home office kérdés odáig, hogy mindenkinek napi X nap, vagy mindenki menjen az irodába, mert az csak úgy hatékony.

A lehetőségek egyénenként, projektenként és feladatkörönként mások lehetnek. Az egyetlen értelmes hozzáállás a dologhoz pedig az, ha se a munkáltató nem zárkózik el a lehetőségtől, ha az mindkét fél előnyére szolgál, se pedig a munkáltató nem fafejűen ragaszkodik hozzá, ha az adott munka tényleg ép ész érvekkel alátámaszthatóan igényli a személyes jelenlétet.

Nagyon szomorú, hogy ehelyett megy a két szélsőség szardobálása.

Nem a hibrid a baromság, hanem amikor kilóra megmondják, mennyit kell bent lenni. Kell egy minimum, aminek valóban van értelme, pl. hogy ne egy négyórás zoom call legyen a backlog refinement, de ennyire patikamérlegen kimérni az irodai jelenlétet faszság.

Ebből lesznek az olyanok, hogy otthon kell maradnod valamiért, ezért pénteken tök egyedül ücsörögsz az irodában, csak hogy meglegyen a minimum. Ez értelmetlen hülyeség.

Az adott héten fix minden alkalmazottra tényleg baromság. Az, hogy legyen egy kötelező minimum munkahelyen töltött idő, teljesen normális, de ezeket fix napra tenni (mindnekinek) hülyeség. Egyik oldalról nincs költségmegtakarítás, mert annyi irodaterület kell, amennyi a teljes létszámnak, viszont a hét adott napjain az tök üres.

Ha ezt mondjuk teamenként elosztják, annak már lehet értelme, ha tovább finomítják, és pl. teamenként van egy heti kötelező nap, a többit meg be lehet osztani (és van heti két-három kötelező benn töltött nap), akkor már egész normális megoldás.

Az már már kérdés, hogy ha az adott team amúgy földrajzilag úgy megosztott, hogy esély sincs mindenkinek ugyanabban az irodában egyszerre dolgozni. (jelenleg nálunk ez a helyzet) Így bármilyen team szintű meetinget online kell szervezni, ami a team szintű face-to-face megbeszéléseket helyből megöli.

A kotelezo 3 szerintem nem faszsag

Biztosan az, ha a dolgozónak 0 darab személyes napi kontaktja van az irodájában. Értsd: a munkaidejének 100%-ában máshol dolgozókkal kell kommunikálnia. Ilyen munkakörök egy soktelephelyes random multinál hemzsegnek.

Szerintem pont a 0 kötelező nem faszság, amikor a csapat eldöntheti, hogy mennyit akarnak bent lenni együtt, amennyiben van ilyenre igény.

Mitől lenne a 3 kötelező jobb annál, mint ami lehetőséget ad 3-ra, de nem kényszeríti ki, amennyiben nincs értelme?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Miért lenne ótvar a munkahelyem és lennének fosok a körülmények?

Neked tényleg elmentek otthonról, hogy ismeretlenül és alaptalanul minősíted más munkahelyét csak mert nem felel az meg a te ideológiai elvárásodnak. Vagy csak mert neked nincs meg ez a szabadságod a munkád jellege miatt, akkor minimum másnak csak szar lehet?!

Az a helyzet, hogy nem mindenhol lehet a munkahelyet úgy választani, hogy az egy x kilométeres sugarú körön belül legyen. Lehet, hogy Győrben adottak a körülmények, de például a budapesti agglomerációban nem. Viszont csak az utazási idők miatt nagyon sokan nem akarnak beköltözni egy mocsok nagy városba, mert a munkaidőn kívül szeretnének emberi körülmények között lakni. Úgyhogy ez a munkahely szarozás maradjon a vidéki iparvárosok előjoga :-)

Hát, élőhelyet választani tudni kell. De, ha így is van, akkor nem kellene védeni a szar munkahelyet, ami szar :)

Az open office elrendezésnek gondolom semmi köze a lakhely<->munkahely távolsághoz, afelett elegánsan elsiklottál.

trey @ gépház

Nem két óra az utazás, két óra az a plusz idő ami elmegy a bejárás miatt. Ebbe készülődés, extra zuhanyzás esetenként, plusz kör a boltban vagy menzán, vagy akármi minden beletartozik, amivel nem telik a munkaidőn kívüli időm egy home officeos nap során. 

Workaround volna? 

Szerintem ha megfigyeled a munka történelmét, akkor rájössz, hogy ez pont fordítva van. Pont hogy a műhelyek és az irodák születtek megoldásként (vagy workaroundként?) egy olyan problémára, ami akkor tényleg releváns volt, pl eszközök, tudás és emberek elérhetősége. Viszont ez már egy csomó szakmában nem igazán szempont. 

Kérdezek egyet: ha valaki értelmes időtávra lakott a munkahelyétől, de lockdown közben úgy döntött, hogy leköltözik a tengerpartra, és így most már hosszan tartana az irodába bemenni, az mi?

Workaround, szar, vagy valami más?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Workaround, szar, vagy valami más?

Ha te a tengerparton éled az életed, akkor számít, hogy néhány netes kommentelő mit óbégat közben?

Én ugyan nem költöznék fixen a tengerpartra, mert az év nagyobbik felében nem érezném jól magam, de ez a kérdés egyes egyedül rajtad és a főnöködön múlik.

A munkavállalóknak hétfőn, kedden és csütörtökön kell irodai munkát végezniük

Ez egy baromi előremutató stratégia az erőforrás-optimalizációhoz, a heti 3 napon legyen full teltházas az iroda, szerdán és pénteken meg lehet idegenvezetéssel egybekötött irodai túra az érdeklődő fanoknak az üres épületben.

Mint amikor kitalálja egy cég, hogy minden csapatnak ugyanaznap legyen sprintforduló. A Jira meg letérdel 9:05-kor.

A sebészek még így is likeolják ezt. Meg a boncmesterek. Meg a karbantartók, meg az építőipari dolgozók, az élelmiszeriparban dolgozók, katonák, stb. Szegény apple...

Bent en sem dolgozom annyit mint otthonrol. Nekunk azzal magyaraztak a heti 3 nap bejarast, hogy szocializalodni kell. Hat most azt teszem. Regen fel napot is ultem fulessel a fejemen egyhuzamban ha kellett, most minden oraban kimegyek 15 percre a konyhaba smuzolni. Ha ez kell nekik akkor megkapjak :D

Egyébként szocializálódni tényleg kell. Én amikor sokat vagyok itthon érzem a társaság hiányát, és át tud billenni a dolog apátiává.

Hasznos néha a bejárás, de nem úgy, hogy elő van írva kötelező fix három nap, hanem úgy, hogy össze tudd egyeztetni a munkával.

Egy lazább héten szívesen megyek be, smúzolok kollégákkal. Szakmailag is jó tech témákat kibeszélni, vagy jól tud esni ha tudok segíteni másoknak.

De amikor a nyakamon a határidő, akkor fókuszálni akarok, és nem szocializálódni. 

Amikor egész nap amúgy is vonalban ülnék, akkor a háttérzaj csak akadály.

stb.

Van egy csomó pro és kontra érv, csak meg kell találni az ésszerű kompromisszumot, amit sajnos nem lehet általánosan ráhúzni az egész cégre.

én otthonról dolgozom. de marhára nincs kedvem munkatársakkal szocializálódni. rengeteg barátom van, heti kétszer eljárunk teremfocizni. másik társasággal Fradi meccsre. egyetemi haverokkal hétvégeken bulizni.

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

Köszönöm a tippeket, de úgy érzem ezek a tanácsok teljesen feleslegesek. Nem kényszerből szocializálódom az irodában barátpótlékokat keresve. Szakmailag is hasznos néha bent lenni, mert csak elhangzanak olyan információk, amik tervezett kommunikáció során nem merülnek fel, szakmázni is jó bizonyos arcokkal, ráadásul egy ténylegesen összetartó, normális közösség van ott, és ha valakinek eszébe jut munkaidő után sörözni, társasjátékozni, vagy tolni egy lan party-t, az sose kényszer. Nem ők lesznek a barátaim, de miért is maradjak ki egy jó buliból, vagy egy jó beszélgetésből ilyen hülye általánosítós stigmák miatt?

Bár számokat nem tudok, de hasonló volt nálunk is. Kovid előtt nem engedtek minket otthonról dolgozni (kivéve a mánágereket meg korlátozottan a harmadik szintet), állítólag azért, mert a nagyon okos meneddddzsment attól félt, hogy ha hazaengednek minket, akkor csökken a termelékenység. Jött a kovid meg a "kényszertávmunka" (annak minden nyűgjével), a gyerekeseknél ezt még a távoktatás is nehezítette; erre egy év HO után kaptuk a szóbeli elismerést, hogy nemhogy nem csökkent a termelékenység, hanem még nőtt is kicsit. (Még szerencse, hogy az otthoni munkánk színvonala köszönő viszonyban sincs az irodában végzettével.) A valóság ismét megmutatta, mit ér a meneddddzsment. =)

De látod ez olyasmi amit egyénenként, munkakörönként, projektenként és feladatonként kell értékelni. 

Nézd, megértem amit mondasz. Amikor full home office volt, akkor láttam, hogy a juniorok el voltak veszve. Nekik nem volt való az adott helyzet.

De mondd, az aki amúgy is távoli munkatársakkal dolgozik az miért üljön az irodában és foglaljon le tárgyalókat, vagy növelje a háttérzajt, amikor ugyanezt mondjuk megtehetné az otthon kényelmében?

Többek közt azért kell visszamenni az irodába mert a cégek ingatlanjainak ára letérdelt és nehéz megmagyarázni a részvénytulajdonosoknak hogy mi a ráknak van szükség ennyi üres épületre, vagy épp miért b-tak ki rá annyi pénzt ha egyébként sincs használva.
Az iroda olyan mint a gyártósor, jön az ügyfél vagy állami esetleg külföldi ellenőrzés és meg kell mutatni hogy dolgoznak a robotok a probléma megoldásán, vagy épp innoválnak, hát nem látod hogy épp innoválnak!

Szánalmas, mikor küldik az értesítést ha jön bp-re irodavizitre vmi közepesen nímand senki, az itteni cégvezetésnek meg instant zabszem a seggben effektus van. Körlevélben szólni kell a rabszolgáknak h. aznap "ünneplősbe" öltözve illik bejönni, bagózni csak a kijelölt helyen szabad (WTF,  mikor nincs itt senki állatkertlátogatáson, akkor nem kell betartani a bagózási szabályokat?). És a legröhejesebb mind közül, h. a folyosókon meg public területeken irodán belül tartózkodjunk a hangos beszélgetéstől! Kb. így szószerint. Ilyenkor mindig látom lelki szemeim előtt, h. a nyugati gazdáink kb. az indiai volt-gyarmat szintjén kezelik a magyar rabszolgáikat is.

Másoknál is hasonlóan hasraesős eseményszámba megy, ha valakit odahívnak irodalátogatásra a nagy nyugatról?

Nálunk nem. Még sok évvel ezelőtt, amikor elkezdtem kijárkálni Belgiumba, nagyjából az itthoni dress-kódnak megfelelő elegánsabb ruhát vittem magammal és vettem fel az ottani megbeszélésekre. Aztán jött a meglepetés, gyakorlatilag mindenki farmer/póló, esetleg ing kombóban volt. Nálunk akkor a farmer még nem fért bele az elvárt öltözködésbe.

Azóta már több vezető is külföldi, akik állandóan itt vannak, így természetesen meg se lehetne csinálni, hogy hasraesős esemény legyen egy látogatásból, ilyesmit nem lehet minden nap megcsinálni.

Bizony-bozony :)

h. a nyugati gazdáink kb. az indiai volt-gyarmat szintjén kezelik a magyar rabszolgáikat is

Erről leginkább a helyi vezetés tehet.

Nálunk is az anyacég fővezére "hanyag eleganciával" jelent meg 10 éve. Az itteni management meg sz@rospistában. Vicces volt. Aztán ez elmúlt, hál'Istennek.

Trey...nem tudom eldönteni, hogy irónia, vagy tényleg azonosulni tudsz ezekkel a húzásokkal?!

Ha trey ugy a legproduktivabb hogy bejar akkor masnak is csakis igy mukodhet, sehogy mashogy!

6 eve teljes allasban itthonrol dolgozok, a ceg legkozelebbi irodaja Lengyelorszagban van (en pedig Romaniaban elek). Amikor felvettek, a legkozelebbi iroda Izraelben volt.

A feletteseimnek eddig csak pozitiv mondanivalojuk volt a teljesitmenyemmel kapcsolatban. De elismerem, hogy ez teljesen egyen es munkakor fuggo. Vannak ismeroseim akik igencsak lazara veszik az otthoni napokat.

:wq

Nem kell mindig raplizni. Nem arról van szó, hogy a home office tűzzel-vassal irtandó lenne. Hanem arról, hogy hogy igenis sok kókler nem dolgozik a home office-ban. Ezt kár lenne tagadni. Értem én, hogy miért kell ezt annyira védeni, de azért az csak intő jel, hogy ahonnan begyűrűzött ez a hozzáállás, ott most visszakorrigálás van keményen ...

trey @ gépház

 igenis sok kókler nem dolgozik a home office-ban

Hát, én azt látom, hogy az irodában sem dolgozik az ilyen kókler. Épp csak van közöttük bőséggel, aki mesterfokon adja el a semmittevést munkának és közben még manageli is magát.

Biztos ismerős: paksamétával/lemezekkel/szalagokkal/notebookkal napi 10-15 km járkál gondterhelt képpel vagy folyamatosan nyomja, hogy "jaj ide kell rohannom, elkések, utána meg amoda". Közben azért jól megbeszéli a konyhában a gyereket, házastársat, új házat, nyaralást, akármit...

SZVSZ, aki nem akar dolgozni, az az irodában sem dolgozik. Csak HO-ban ez némiképp látványosabb is lehet, mert a kirakat ott nem él.

Milyen láthatatlanságot? Ez nagyrészt szervezési és technológiai hiányosság, ha nem tudod a munkatársak teljesítményét mérni - akár online, akár az irodában. Egyébként az irodában is remekül lehet lógni, hacsak nem sétálsz mögöttük egész nap, mint egy kápó.

Tehát, azt bizonygatod most, hogy a Szilícium Völgy-beli technológiai cégeknél nincs meg a know-how, technológia stb. arra, hogy monitorozni tudják a HO-ban lézengőket. De, itt ti mindenre is tudtok megoldást. Szerintem hívjátok fel az Apple-t, adjátok el neki a tudást! Ha sikerül, az életben nem kell már dolgoznotok!

Vagy, hagyjátok abba a hasba akasztást ...

trey @ gépház

Látom, nem jött át... Nyilvánvalóan az Apple sem, meg te sem azért terelitek be a beosztottakat az irodába, mert nincs meg a tudás. A lehetséges motivációk alábbiak:

1. Gazda szeme hizlalja a jószágot. Jóleső érzés az egy akolba tartozás, együtt röfögés. A munkavégzés hatékonysága másodlagos.

2. Totális kontroll igénye. Nem érzed vezetőnek magad, ha nem tudod személyesen random kontrollálni, csicskáztatni a beosztottakat.

3. Lustaság. Én vagyok a vezető, ne kelljen már nekem mindenféle tímszeket meg egyéb szarokat nyomogatnom, ha valakit el akarok érni. Csak kiordítok Mancikának, hogy terelje be hozzám a csapatot.

4. Geciség. A nagyfőnök elvárja tőlem, hogy bent legyek, de akkor már miért én szívjak egyedül? Járjon be az egész banda.

5. A HR meg az irodaház üzemeltetési csapat telesírja a zsebkendőmet, hogy feleslegesnek érzik magukat. Ne tátongjon üresen a sok iroda, ha már fizetjük. Pláne, ha most építettünk nekik csilliárdokért üvegpalotát. Jöjjön be mindenki dolgozni!

6. Fentiek mindegyike együtt.

LOL

Az Apple - a woke/liberalizmus idiotizmus egyik fellegvára - szerinted ezek miatt tereli vissza az embereket? Vagy azért, mert

  1. nem készülnek el időben a termékek
  2. amik elkészülnek, azok egy rakás szarok az utóbbi időben (link az összes fos iOS stb. verziókra)
  3. a fentiek miatt csökkentő bevételek

?

trey @ gépház

Akkor mégiscsak oda lyukadunk ki, hogy az Apple nem képes HO-ban úgy megszervezni a munkát, ahogy azt az irodában tette. Tehát hiába a gigantikus piaci jelenlét, valamilyen tudásnak mégis híján vannak. De ez igazából nem meglepő, ha még mindig a Jobs-féle diktatórikus munkamódszerek mentén működnek. Fel lehet építeni a piramist korbáccsal is, meg kenyérrel is, csak a korbácsnál jóval nagyobb a lemorzsolódás.

"Akkor mégiscsak oda lyukadunk ki, hogy az Apple nem képes HO-ban úgy megszervezni a munkát, ahogy azt az irodában tette."

A kérdés az, hogy meg lehet-e egyáltalán szervezni úgy a munkát HO-ban, mint irodában?

Szerintem nem.

Igen, vannak, akik otthon is tudnak dolgozni. Vannak, akik kevésbé és vannak, akik egyáltalán nem, mindezt variálja nemcsak a munkakör, hanem akár egy aktuális feladat is. Hol húzod meg a határt, hogy ne azon menjen a feszkó, hogy neki miért lehet, nekem miért nem? Ez az egész semmi másra nem jó, mint aktív hisztire, öntudatoskodásra.

Ha pedig valamilyen szoftvert akar tenni a cég a gépre, amivel valamennyire lehetne javítani a helyzeten (például utólagos elemzéshez), akkor pedig felháborodás van.

Ha valakinek nem tetszik a munkahelye, messze van, stb, keressen másikat. Ha sokaknak nem felel meg, akkor a cég majd elgondolkodik azon, hogy min lehetne javítani azért, hogy vonzóbb legyen mindamellett, hogy profitábilis maradjon. Bármennyire is rondán hangzik ez a szó, a fizetéseket ki kell valamiből termelni, a termelő eszköz maga az ember.

Covid előtt egyik véglet volt (igen, kivételek mindig is voltak), most másik véglet van, majd helyre rázódik. De amíg az emberi tényező ott van, addig nehéz általánosan jó szabályokat hozni főleg ilyen esetben.

Szerk: a jó vezetés nem 1 bites kérdés, hogy valaki jól tud vezetni, akkor HO esetén is. Szerintem nehezen vitatható, hogy személyesen jobban lehet hatni, mint emailben vagy videókonferencián. Sokszor egy futó megjegyzés is elegendő, ami távolról nehezen kivitelezhető, főleg ha nem látszik, éppen mit csinál a HO-ra kevésbé alkalmas illető. A fő probléma az, hogy nagyon nehéz differenciálni, innentől kezdve az egész valószínűleg drágább és nagyobb kínlódás, mint bemenni az irodába.

Hát, megoldani sok mindent meg lehet, de engem pl. baromira zavar, hogy a reporting line-ban a felettem levők közül egy sincs 2000 km-en belül. Persze ki lehet találni, hogy a világon csak a teljesen optimális és a "miért nem mondasz fel?" munkahely van, közöttük semmi. :)

Előny és hátrány is a 2 földrésszel arrébb levő közvetlen főnök:

nem fog odajönni az asztalodhoz 16:55-kor vmi teljesen értelmetlen és lényegtelen faszságával amit még AZNAP ASAP meg kell neki csinálni

leszarja h. bejársz-e a kötelező heti 3 napot az irodába, ha amikor ő akar akkor el tud érni

Cserébe nem vagy ott a közelében, mint azok akik a beosztottjai közül ugyanabban az irodában vannak fizikailag nint ő, így (habitusfüggően) nem tudsz vele haverkodni / cigizni járni, v. a seggében lenni nyakig, ìgy a szakmai rátermettséged nincs annyira a szeme előtt, ill. előléptetést / egy jó drága konferenciára kilógást is talán nehezebb rajta keresztül kieszközölni.

Nem dolgoztam. Viszont tudom, hogy sokszor olyan dogokat kell prezentálni, amit csak személyesen, a személyiségeddel és a fellépéseddel tudsz megtenni. Baszhatod a zoomot.

Például amikor valakire nyomást/hatást/befolyást kell gyakorolni, ahhoz nagyon is jó a rílség. Ilyen helyzet amikor valakit nagyon le kell beszélni valamiről vagy pont fordítva. 

Minden árnyaltabb annál, mint hogy egyik vagy a másik megoldás lenne a jó.

Megmondom őszintén nem tudom milyen munkahely ahol személyes jelenléttel kell nyomást gyakorolni másokra, és ez a hiányzó kommunikációs láncszem.

Azt tudom, hogy a személyes jelenlét sokkal több non-verbális kommunikációs eszközt ad, ami bizonyos esetekben hatékonyabb kommunikációt eredményez. 

Viszont egy csomó esetben tök mindegy, mert egy előadást meghallgatni mindkétféleképp teljesen ugyanúgy lehet. 

Egy másik csomó esetben pedig az online meetingekkel járó interaktív eszközök egy csomó plusz lehetőséget adnak. 

Nem tudom, hogy a te beosztottaid milyen munkát végeznek, de az biztos, hogy minden munkának van eredménye, határideje. Akkor is, ha követ törnek, és akkor is, ha rendszert üzemeltetnek. A kőtörést valóban nem lehet otthonról végezni, de amit lehet otthonról, az home office-ban ugyanúgy felügyelhető, mérhető, mint az irodában. Maximum a vezetőnek kényelmesebb az irodában pöffeszkedve osztani az észt, mint online. De szerintem ez is megoldható :-)

Szóval nekem úgy tűnik, te tagadod a nyilvánvalót.

Jellemző terelés, hogy miközben kaliforniai cégekről van szó, nem arról beszélnek, hanem a hír hozóját támadják.

Tökéletesen tudom mérni az embereim munkáját home office-ban. Nekem erre megvannak az eszközeim és szabályaim.

Ettől még pontosan tisztában vagyok azzal, hogy sok kókler lebzsel home office-ban. Nem, nem nálam. De te ezt miért tagadod?

trey @ gépház

Te valamit kurván félreértesz. Az embereim dolgoznak HO-ban. Nem a HO ellen vagyok. Hanem azokon röhögök, akik nem tudják elképzelni, hogy az Apple-nek oka volt arra, hogy _részben_ visszarendelje a munkaerő-állományának egy részét.

A woke faszság az, amelyik ezt műveli.

trey @ gépház

A régi rend már soha nem áll vissza. Hibrid munkarend lesz az általános, ami egyesíti a HO és az irodai jelenlkét összes gyengeségét. 
Szerencsére vannak normális cégek, akik képesek az önálló munkavégzésre alkalmas embereket kiszűrni a felvételin és hajlandóak meg is fizetni őket, valamint azt is tudják, hogyan ellenőrizzék a HO-ban végzett munkát, a többiek meg majd elhibridelnek, vagy mittudomén mit csnálnak, a lényeg, hogy én nem nekik dolgozok.

Tehát szerinted az SVB azért dőlt be, mert HO-ban ültek az emberek?

Játszásiból eflogadom, hogy igazad van, de az mindössze annyit jelent: nem tudott adoptálódni a cég a megváltozott világhoz, pusztulása tehát szükséges és hasznos. 

A Spotify, a Slack, az Upwork, a Quora és még sok cég meg meg tudja ezt ugrani, így több jelentkező közül választhatnak, vagyis jobb, motiváltabb, lojálisabb munkerőt találnak úgy, hogy közben tetemes pénzt spórolnak meg az irodai költségeken.

Tehát szerinted az SVB azért dőlt be, mert HO-ban ültek az emberek?

Nem szerintem, hanem az SVB dolgozók szerint. Akik azt látták, hogy a cég vezérigazgatója Hawaii-on hédezerzik, miközben a cég mélyrepülésben van. 

Játszásiból eflogadom, hogy igazad van, de az mindössze annyit jelent: nem tudott adoptálódni a cég a megváltozott világhoz, pusztulása tehát szükséges és hasznos. 

Tehát, a HO nem mindenkinek opció. Erről beszéltem, köszönöm. 

trey @ gépház

Én elhiszem neked, hogy a középszar munkaerőből többet lehet kirpéselni, ha van felettük irodai kontroll - a HO-ban végzett nagyon szar szint helyett el lehet így jutni teljesítőképessük csúcsáig, a középszarig. 

Ha a befeketetőnek elég az így elérhető középszar profit is, akkor mindenki megtalálta, amit keres ebben a felállásban is. 

Neked egyébként minden rokonod HO-ban dolgozik, vagy eljutottak már a középszar szintre?

Kajak vicc, hogy csak azért, mert remegsz, nehogy a kényelmes HO-od visszább skálázódjon, ilyen szintre le tudsz süllyedni. Nem kell remegned, én nem akarom a HO-od elvenni.

trey @ gépház

A kedvedért végigpörgettem, hogy kik azok az ismerőseim közül, akik nem HO-ban dolgoznak. 

Egy autószerelő és egy masszór.  Ja meg egy asztalos.

Lehet, hogy meglepő számodra 2023 valósága, de  így van : még az is HO-ból dolgozik az irodisták közül, akit én nem vennék fel saját cégbe, nem hogy azok, akiket igen. 

Deal with it. 

Igen, a nyitó teljes mértékben azt támasztja alá, hogy jó irányba mozdult. Csak a termékek lettek szarabbak :D

Most komoly arccal elő akarod adni, hogy csak azért kezdett el gecizni az Apple, Musk stb. mert egyébként minden eredményességi mérőszám nőtt, csak zavarta őket, hogy túl jó a beosztottjaiknak? Ennyire naiv nem lehetsz ...

trey @ gépház

remegsz, nehogy a kényelmes HO-od visszább skálázódjon

Te örülnél, ha valaki szakmai alapok nélkül a fejed felett döntve venne el egy új eszközt tőled, ami a munkádat könnyebbé és hatékonyabbá teheti? 

Vagy kiáltaná ki ördögi eszköznek csak mert van pár hülye, aki nem tudja hogy éljen a lehetőséggel becsületesen?

Tehát elvettek valamit, ami korábban hatékonyabbá tették a munkádat,

Tehát, azért "vették el", mert nem működött hatékonyan a munka ... Lehet, hogy a kutya nem nyúlt volna hozzá, ha a termékek időben elkészülnek például ...

trey @ gépház

Másról beszélünk. Ebben a szálban amire először reagáltam az nagyjoco általad vélt remegése az ő munkája kapcsán, aminek semmi köze az Apple-höz.

Te pedig az én elméleti kérdésemre válaszoltál, aminek szintén nincs, ráadásul a kérdésemben pontosan kiemeltem feltételként hogy a hatékonyság rovására menne a tiltás.

Az Apple esetében pedig ez egy ugyanolyan látszatintézkedés mint bárkinél. Nem lehet, hogy a tőled meglepően szokatlan feltételezés, miszerint az apple management kiváló munkát végez éppen a kötelező jelenlét visszavezetésével megalapozatlan volna? Vagy hirtelen miért kezdtél el hinni bennük?

Tévedés, nem a HO-t fikáztam. Hogy fikáznám, amikor van emberem HO-ban? Meg magam is szoktam lenni HO-ban? :D

Szerintem ugorj neki még egyszer a szálnak. Többször írtam le, hogy mi a bajom az ész nélküli (feltétel nélküli) HO-szal ... A bold a lényeg.

trey @ gépház

Igazad van, az tényleg jobb lenne, ha naponta 2 órát elbasznék az életemből, hogy beutazzak az irodába CSONT UGYANAZT csinálni amit itthon csinálnék.

Mindezt egy open office környezetben, ahol a meetinget vagy a hangoskodók zavarnák vagy pedig a meeting room-okban lévő hardver limitációi. 

Akinek 2 órát (vagy többet) kell utaznia a munkahelyére egy nap, annak szar a munkahelye elérési szempontból. De. Az. 

Akinek zavaró open office-ban kell dolgoznia, annak szar a munkahelye, mert nem biztosítja a nyugalmas munkavégzés feltételeit, azok számára, akik azt igényelnék. Nem, nem mindenkit zavar az open office, van, aki imádja.

Ha téged zavar a 2 órás bejárás, plusz zavar az zajos open office munkahely és ezért vagy home office-ban, az egy workaround a részedről. A szar munkahelyed körülményeit workaround-olod. Most írtam le ezeket harmadszor és utoljára. Ha még egyszer rákérdezel erre, akkor azt kell feltételeznem, hogy szándékosan trollkodsz, vagy mentális problémid vannak.

trey @ gépház

Akinek 2 órát (vagy többet) kell utaznia a munkahelyére egy nap, annak szar a munkahelye elérési szempontból.

"azt kell feltételeznem, hogy szándékosan trollkodsz, vagy mentális problémid vannak", mert már kifejtettem korábban, hogy nem két órát kell utaznom, és mégis foggal körömmel ragaszkodsz ehhez az érvhez.

Kényelmesen beleköltve ilyeneket, hogy "vagy többet", amit ugye senki se mondott.

Ha a szomszédban lenne az iroda, akkor is elcsesznék a napomból legalább fél órát, de inkább többet azzal a készülődéssel, amit HO-ban megúszok. Szóval miért is kellene hogy szempont legyen nekem, hogy bejárhassak?

Ezer jó dolog van amit ellenben fel tudnék hozni a mostani munkám, főnökeim, munkatársaim, projekjeim kapcsán ami viszont sokkal fontosabb szempont.

Az open-office hangzavarát szintén nem értem miért hozod fel továbbra is érvként. Nem nagyon létezik olyan munkahely, ahol ez megoldott. Nem lehet, hogy álomvilágban élsz, vagy csak nem láttál még fejlesztőkkel teli irodát? 

Jaj, hagyjuk már ezt a baromságot. Az SVB-nek az volt a legkisebb problémája, hogy hol ültek az emberek, amikor beleszartak a prudens működésbe. Az, hogy rövidlejáratú betéteket hosszúlejáratú papírokba fektetnek, az olyan PEBKAC, aminek a kezelésére off-the-shelf megoldás van a derivatíva-piacon. Ja, hát az pénzbe került volna, igen.

Szinte biztos. Szar menedzsment alatt csak a szar emberek maradnak, akik HO-ban mosogatnak a munkájuk adódó felelősség felvállalása helyett, ahogy a havaii-ban kurávazó menedzser is  mást csinál munka helyett - similis simili gaudet. 

Szar menedzser abból lesz, aki nem tud szervezni - így teljesen érthető, hogy a home office-t sem tudták az SVB-nél megszervezni. 

Röviden tönkrement egy szar cég. Most már csak a helyes logikai láncot kell látni: nem azért szartak a munkába az emberek, mert szarul menedzselt HO-ban dolgoztak, hanem mivel szar munkaerő voltak, szarul csinálták a HO-t is. 

Nem tagadom a lebzselés lehetőségét, csupán arra próbálok rávilágítani, hogy ez önmagában nem indok arra, hogy mindenki járjon be az irodába. Egyrészt irodában is lehet lebzselni, másrészt ha a HO-nál derül ki, hogy valaki munkáját nem tudják mérni, az nem a HO hibája. Feltéve, hogy otthon végezhető a munka, tehát nem a portás vagy a takarító munkájáról van szó.

Ez ilyen vezetői hasbaakasztós, terelős  duma. Az Apple nem képes alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, és a teljesítménycsökkenés felelősségét a beosztottakra hárítja. A motivációs listámból rájuk egyértelműen a 6. pont vonatkozik.

Nekem ilyenkor az egyik Michael Moore-film ugrik be, ahol a Puma vezére azt mondja, hogy azért vitte el a gyártást Vietnámba, mert az amerikai munkás nem akar dolgozni. Hát persze, éhbérért és dzsunka körülmények között tényleg nem akar.

a Puma vezére azt mondja, hogy azért vitte el a gyártást Vietnámba, mert az amerikai munkás nem akar dolgozni. Hát persze, éhbérért és dzsunka körülmények között tényleg nem akar.

Az amerikai munkásokról nem tudok, de itt, Angliában, bizony előfordult, hogy rendesen megfizetett* munkát nem akartak a helyiek csinálni, pl. mert nehéz volt. Vagy mert csak.

* ami nem feltétlenül bankvezéri vagy senior IT-s fizetést jelent, de az itteni minimálbért elérő illetve meghaladó fizetést (pl. a fiam minimálbért kap egy boltban dolgozva, ez kb. évi 20 500 fontot jelent. Ez most épp 9 millió forint. kb. 12 500-ig 0 az adó, felette 20%).

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ilyen akad Magyarországon is, nem csak az elkényelmesedett Nyugaton. Ha megnézzük, oda lyukadunk ki, hogy a munkáltató alacsony hozzáadott értékű melóért szarul fizet, és akik a munkaerő ezen szegmensében szóba jöhetnének, azok inkább elvegetálnak a segílykén, minthogy nem sokkal többért dolgozzanak. Ilyenkor jön a vendégmelós olyan országból, ahol az a kis pénz is nagy pénz.

A cipőgyáras esetében azért arcpirító a duma, mert ahelyett, hogy kimondaná: márpedig a cipőimet igenis éhbérért dolgozókkal akarom csináltatni, hogy nagyobb legyen a profitom - helyette ilyennnel süketel, hogy "nem akar dolgozni" az amcsi melós. (Egyébként lehet, hogy nem Puma, hanem Nike, de a történet lényegén ez mit sem változtat.)

Arra nem láttunk még semmi bizonyítékot, hogy az apple-nél az irodában dolgozásnál nagyobb a hatékonyság, mint otthon dolgozásnál.

Te ezt feltételezed. Ez OK, csak éppen nem biztos, hogy így van. Nekem nincsenek apple-től adataim. Ha neked vannak, nyugodtan osszad meg, hogy ne csak találgassunk itt!

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Arra nem láttunk még semmi bizonyítékot, hogy az apple-nél az irodában dolgozásnál nagyobb a hatékonyság, mint otthon dolgozásnál.

Egyetlen épkézláb érved erőlködj ki, hogy mi másért rendelték vissza az embereket. Ha egyébként tökéletesen bevált. 

Az Apple szerint "in-person collaboration is essential for the company".

trey @ gépház

Egyetlen épkézláb érved erőlködj ki, hogy mi másért rendelték vissza az embereket. Ha egyébként tökéletesen bevált. 

Mert olyan nincs, hogy nem csinál egy cég semmit. A menedzsment fenntartása sokba kerül a részvényeseknek, valamivel indokolni kell ezt a kiadást. Egyszer bevezeted a HO-t, ami majd megváltja a világot, rekordot dönt a produktivitás, stb., felveszed rá a bónuszt. Aztán a világ csak nem váltódik meg, ezért felújítod az irodát, megírod az ukázt, hogy mostantól RTO, mert ez lesz a kollaboráció és az értékteremtés csimborasszója. A bónuszt persze megint felveszed, neked csak arra kell figyelni, hogy mire a következő éves számok kijönnek, legyenek újabb ötleteid.

Az Apple szerint "in-person collaboration is essential for the company".

Én továbbra is az irodai munkavégzést preferálom, de azért nem kell mindig kérdés nélkül benyelni az aktuális világmegváltást:

Year Revenue ($bn)
2016 215.4
2017 229.2
2018 265.5
2019 260.1
2020 274.5
2021 365.8
2022 394.3

revenue != profit

Rajtam ne múljon 🤷‍♂️

Apple Annual Net Income
(Millions of US $)
2022 $99,803
2021 $94,680
2020 $57,411
2019 $55,256
2018 $59,531
2017 $48,351
2016 $45,687

Erre valami? Hogyan tesztelsz Teams-en keresztül egy terméket, amit meg kell fogni, tapogatni stb.?

https://webcik.posta.hu/

Oké, megvan az üzemi eredmény. Sokkal jobb mutató lenne a részvényenkénti osztalék. Végül is, azért dolgoznak.

A linked egy vicc, nyilvánvalóan.

Funfact:

Apple last month released its financial results for the quarter ending in December, reporting a roughly 5% decline in revenue compared to the year-ago quarter.

trey @ gépház

Sokkal jobb mutató lenne a részvényenkénti osztalék.

Hogyne, majd gúglizzam ki azt is, számoljam vissza a stock splitting miatti ugrásokat, utána meg majd azt, hogy részvényenként hány barnahajú FTE-nek van balkezes szőkehajú rokona, hát hogy a picsába ne. :D 

Végül is, azért dolgoznak.

Így van, a Google, Amazon, stb. részvényesek is már élesítik a kaszákat, amiért 0.0%-os a dividend yield. 

A linked egy vicc, nyilvánvalóan.

Nyilvánvalóan. Ahogy az, hogy az Apple-nél mindenki HW tester.

Funfact

Gondolom ez a funfact csak a HO eredménye, a világgazdaságnak még véletlenül sincs köze hozzá.

Hogyan tesztelsz Teams-en keresztül egy terméket, amit meg kell fogni, tapogatni stb.?

Azért az megvan, hogy még egy fizikai termék kifejlesztésénél is a munka jelentős részéhez nem kell fogdosnia mindenkinek az eszközt? 

Még ha meg is kell fogdosnod, megoldható, hogy csak emiatt ne kelljen bent lenned az irodában. Abban igazad van, hogy ez nem feltétlenül a legcélszerűbb megoldás, és ténylegesen hardvert fogdosni be lehet menni.

Pont ezért indokolatlan szar amit az apple csinál, és a menedzsment teljes arcmentő kapkodásáról van szó, nem pedig értelmes intézkedésről, mert nem mindenkire vonatkozólag kéne előírni a kötelező fix napokat, hanem ember, pozíció és feladat alapján megállapodni hogy mi a célszerű.

Az megvan, hogy te tulajdonképpen nem velem, hanem az Apple vezetésével vitatkozol? Meg Musk-kal? Ne haragudj, ha megkérdezem, neked milyen cégvezetési tapasztalataid vannak, szemben a sikeres vállalkozó Muskkal (a világ leggazdagabb embere lett vállalkozóként), vagy Cook-kal (a világ legértékesebb cégének vezérigazgatója)?

Hmm?

trey @ gépház

Hogy jön ide Musk? Azt hittem itt az Apple és a home office a téma. Vagy gyorsan megnézted hogy mit találsz a kommentjeim közt más témákban, amit még gyorsan felhozhatsz ellenem?

Egyébként Musk egy szélhámos. Jókor volt jó helyen, de a hozzáadott érték rohadt kevés. Persze ez is egyfajta siker, de azt ugye te se mondod, hogy olyan fasza üzleti érzékről tesz tanúbizonyságot, hogy sikerült a jelenlétével elérni, hogy a twitter feleannyit ér, mint amit annó fizetett érte?

Az megvan, hogy te tulajdonképpen nem velem, hanem az Apple vezetésével vitatkozol?

Én igazából senkivel sem vitatkozom, vitázom esetleg, vagy inkább elmondom a véleményemet az adott témáról. 

És miért releváns az én cégvezetési tapasztalatom a kérdésben, amikor mindkettőnknél alaposabb kutatások és kimutatások bizonyítják hogy a home office tud működni ha jól csinálják.

Én csak azt mondom, hogy az Apple nem csinálja jól, te meg azt, hogy mindenszarmertmivanhamegkellfogniaterméket?!?!?!?!?!

Hogy jön ide Musk?

Úgy, hogy ő is visszarendelte HO-ból a Tesla és Twitter dolgozókat. 

És miért releváns az én cégvezetési tapasztalatom a kérdésben, amikor mindkettőnknél alaposabb kutatások és kimutatások bizonyítják hogy a home office tud működni ha jól csinálják.

Mert te csak a munkavállalói oldalt nézed. Látszólag lövésed sincs a másik oldalról. 

trey @ gépház

Mert te csak a munkavállalói oldalt nézed. Látszólag lövésed sincs a másik oldalról. 

Tényleg egy gyerekes troll lehetsz, ha beidézed hogy mire válaszolsz, majd azt totálisan ignorálod.

Nem a munkavállalói oldalt nézem. Nem is a saját tapasztalatomról beszélek, hanem más munkáltatók közzétett tapasztalatok és eredmények tömegeiről. Tele van vele az internet, olvass utána.

Az meg hogy Musk visszarendelte a dolgozókat HO-ból mit számít szerinted? Az intézkedéseinek nagy része eddig rosszul sült el, és komoly károkat okozott a twitternek. Gondolod, hogy ez egy jó húzás volt tőle?

A levélben még mindig nem volt benne, hogy mi az oka a home-office korlátozásának, bármennyire szeretnéd sejtetni, hogy te márpedig tudod. Ennyi az egész történet, a te hozzáköltésed egy kósza feltételezés, amelyet nem tudtál alátámasztani.

BTW amikor a vírushelyzet többé-kevésbé normalizálódott, nálunk is áttértek a min. 50% iroda, 50% home-office rendszerre, és nem azért, mert az eredményesség romlott volna. (ezt azőta 40-60-ra módosították, vagyis hetente minimum két napot kell bemenni, azt nincs megszabva, hogy mely napokon). Lehet ennek sok oka, nem csak az eredményesség/eredménytelenség.

Mi az hogy nincsen? Leírta Cook, hogy a személyes jelenlétben végzett csoportmunka alapvető fontosságú a cég számára. Ez alátámasztja minden ember számára, akinek van 2 agysejtje, hogy enélkül a cég szerintük nem olyan hatékony. Terelsz.

trey @ gépház

A személyes munka lehet fontos egyes munkakörökben, sőt egyébként is, de ez nem feltétlenül a cég hatékonyságában vagy nem hatékonyságában mutatkozik meg. Ezen felül pedig ez egyszerűen lehet Tim Cook egyéni preferenciája is. Erre írtam, hogy sok oka lehet, nem feltétlenül az üzleti vagy technológiai. hatékonyság.

Az, hogy egy emailbe mit írt bele a vállalati bullshit generátor, az nem kell, hogy kapcsolatban legyen azzal, hogy mi történik és hogy miért.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nyugi, ismerem a folyosói kávéautomata melletti dolgozószájat, amelyik mindig jobban tudja, hogy hogyan kellene egy céget vezetni, anélkül, hogy akár lövése, képzettsége, tudása, vagy rálátása lenne a cég pénzügyi stb. helyzetére. Minden héten hallom azt a dolgozói szájat itt a cégnél is, szerintem minden cégnél vannak ilyenek :D

trey @ gépház

Ha csapatmunkáról van szó akkor, ha valami "félrement", - mindegy kinek a hibájából, lehet az az irányításé is, - borzasztó szar az utolsó előtti napon szembesülni a hibás végtermékkel, - és ez a jobbik eset, mert az "utolsó utáni" is bekövetkezhet..,(!)

- vagy egyszerűen határidő elcsúszással valakinél, és mivel az óra ketyeg, a megrendelő pedig nem várhat a projektre, mert éppen indítaná a bemutatóját, és a melót az egész team teljes éjszakai túlórával tudja csak megismételni, javítani. stb. (Ami, ha mindenki folyamatosan az irodában dolgozik, viszonylag gyorsan és még időben kiderülhet...)

De abban egyetértek, ha valami egyszemélyes projekt, akkor ahhoz hülyeség irodában "csapatni". - Ebben az esetben a munkahely bárkinek az ízlése szerint alakulhat...

:)

Irodai csapatmunkánál ugyanúgy el lehet kúrni a végterméket, ugyanúgy lehet csúszni a határidővel. Sőt, talán még jobban, mert hacsak nincs mindenkinek egy kis csendes kuckója az irodában, számos zavaró tényezővel kell számolni. Az utolsó napi hajrákat korábban is otthon, éjszaka csinálták a csapattagok, és nem bent az irodában.

Szerkesztve: 2023. 03. 24., p – 10:10

További javaslataim az Apple számára, és mindenkinek, aki szereti: 

Az irodai napon kössük a dolgozókat láncra a gépük mellé. A főnök meeting esetén ezt olyan hosszú láncra cserélheti, ami éppen elér a meeting szobáig, de meeting után azonnal kerüljön vissza rövid lánc.

Minden emeleten legyen kiosztva néhány WC használati kártya. Ha nincs elérhető kártya, a dolgozó nem mehet ki WC-re sem. 

Ebádidő alatt kötelezően hordandó legyen egy átalakÍtott Apple watch, ami képes áramütést leadni viselőjének. Ebédidő lejárta előtt öt perccel rázzon egyet az óra,  lejárta után pedig félpercenként, egyre növekvő teljesítménnyel. 

A késők békaügetésben közelítsék meg a főnöki irodát. A főnök személyre szabott büntetéseket osszon ki. 

 

Van még számos ötletem, de ezt egyéni coaching keretében osztom meg. 

Azert abban sztem egyeterthetunk h a homeoffice elegge alkatfuggo. Mind munkamoral, mind hosszabb tavu hatasok tekinteteben. 
Egy full magaba fordulo/intorveltalt embernek mindegy. 
De aki kicsit is szocialis, azt ha beszoritod fel evre homeofficeba, akkor bizony be tud kattani. 
Szoval ebbol az aspektusbol nezve van elonye annak a bullshitnek titulalt kifejezesnek h “ha mas nem a szocializalodas miatt”
 

De aki kicsit is szocialis, azt ha beszoritod fel evre homeofficeba, akkor bizony be tud kattani. 

Hát járjon be, ha neki úgy jó. A magába forduló meg otthon marad. Amíg a munkát elvégzik, mindenki jól jár; ha viszont
mindekit haza- vagy az irodába küldenek, akkor sokan fognak "szenvedni".

Szerkesztve: 2023. 03. 30., cs – 09:28

Nagyon élvezem ezt a topikot.

Úgy tűnik az Apple dolgozóinak jelentős része huper. Nekik javasolni tudom, hogy mondjuk alapítsanak szakszervezetet, hogy együttes erővel közölhessék a munkaadóikkal nekik szükségük van a Ho ra.

Habár félő, hogy a mostani több tízezres leépítési hullámban nem nagyon tudják majd érvényesíteni akaratukat.

A viccet félretéve: nagyon sokan -látva a közeledő sötét felhőket- féltik a "megszerzett jogaikat" - ami ellen, mikor "megszerezték" a covid alatt, ugyan ekkora erővel kiabáltak*- és próbálnak gazdasági, szervezési érvek mögé bújni, hülyének és alkalmatlannak kikiáltva a vezetést .

A gond az, hogy senkinek nincs valós információja a pontos okokról. Kivéve a szóbanforgó cégek felsővezetését. Ráadásul pontosan ezen felsővezetésnek a dolga, és lehetősége erről dönteni.

Tehát akár tetszik, akár nem, nincs másra lehetőségetek, mint nézni a sötét felhőket ahogy közelednek, és imádkozni, hogy ez az eső úgy érjen el titeket, hogy személy szerint ti nem áztok meg.

Szerk: Lesznek, akik majd be tudnak futni egy eresz alá, de a többség el fog ázni. S ezt mindannyian tudjátok, ezért ilyen hevesek az érzelmek.

* Én még emlékszem olyanra, mikor (főleg) a kisgyerekes emberek a covid alatt siránkoztak, hogy  milyen szörnyű a HO.