Munkaeszközödön szabadon választott operációs rendszert használhatsz?

Címkék

Felmerült, hogy egy Microsoft alkalmazott vallási okokból nem hajlandó a munkaadója által biztosított Windows/macOS operációs rendszereket használni. Nálatok hogy van ez? Azt használsz, ami legjobban kézre áll, vagy a vállalat határozza meg, hogy mit használhatsz?

Kizárólag azt az egy operációs rendszert használhatom, amit a munkaadóm biztosít.
40% (438 szavazat)
A munkaadóm lehetővé teszi, hogy néhány meghatározott operációs rendszerből válasszak.
15% (159 szavazat)
Nincs megkötés, azt használok, amit szeretnék és amivel a leghatékonyabban el tudon végezni a munkám.
21% (233 szavazat)
Magam ura vagyok, én határozom meg, hogy mivel dolgozom.
17% (186 szavazat)
Mindenkinek azt kell használnia, amit a cég előír, kivéve nekem, mert én vagyok a rendszergazda. 😆
6% (65 szavazat)
Egyéb, leírom.
1% (13 szavazat)
Összes szavazat: 1094

Hozzászólások

>Nincs megkötés, azt használok, amit szeretnék és amivel a leghatékonyabban el tudon végezni a munkám.

Annyi megkötéssel, hogy van projekt, amikor valami konkrétat kell használni. Ezekhez megvannak a külön munkaeszközeim, a fő laptopomra nem vagyok hajlandó Windowst telepíteni direktben, maximum virtuálisan.

Elvileg választhatok Macet, az IT támogatja a MacOS-t, de nem adnak, mert drága. :) Pár embernek van.

Az 1-re szavaztam, viszont VM-et lehet telepiteni igy barki barmit hasznalhat a gepen levo OS mellett, ha szeretne akkor csak hypervisornak hasznalja ami rajta van :)
Ha valami project miatt kell hardver mas OS-el az biztositott, termeszetesen nem napi hasznalatra.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Alapból windowst adnak, de lehet linuxot is kérni.

Szerkesztve: 2023. 03. 04., szo – 14:08

Nalunk csak az IT altal telepitett gepek hasznalhatok, jelenleg Windows es Mac (valaszthato, egyeni preferencia alapjan) de tesztelodik egy Linux megoldas is, ami talan meg ebben az evben bevezetodik - igy, bar csak azt hasznalhatom amit a munkaado biztosit, a harom fajta rendszer azert lefedi a nagy reszet a palettanak.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Szerkesztve: 2023. 03. 04., szo – 14:19

Alapbol csak windows van, de szinte csak arra van hasznalva, hogy a virtualbox fusson rajta meg a teams.

Support Slackware: https://paypal.me/volkerdi

Van Mac, Win, Lin, de használhatok ezenkívül bármit is, amivel el tudom végezni a munkát.

Szerkesztve: 2023. 03. 04., szo – 17:43

Jól értem, hogy azoknál akik "azt használok amit akarok" a cég

- nagy ívben tesz a biztonságra

vagy

- szinte végtelen erőforrása van bármilyen OS vizsgálatára, támogatására

Mondjuk egy jellemzően fejlesztéssel foglalkozó cégnél sokkal hatékonyabb, ha a fejlesztők választják meg a munkaeszközt. Szerintem.

A biztonságról gondoskodjon a szerver oldal, ne a kliens oldal.

Aki pedig azzal jön, hogy majd a konkurencia lenyúlja, ez egy nagy baromság. Ha a konkurencia tényleg le akarja nyúlni, akkor betol oda egy beépített alkalmazottat. Csak mivel a fejlesztés 99%-a nem a megvalósult kód meg tervek (ami egyébként is stackoverflow meg hobbielektronika szintű oldalakról van összeollózva), hanem a körítés, azt igen nehéz ellopni.

Mint a telepítési know-how, a support, gyártási folyamat, stb.

Amivel egy céget zsarolni lehet az nem ez, ugyanis ezt a bíróságon adott esetben elég hamar rövidre lehetne zárni. De a titkárnő meg a főnök közti pikáns felvételek, meg a politikai szálak, az már valami. Azokat meg ellopják akkor is, akármilyen biztonság is van.

Esetünkben ez úgy van, hogy vannak a támogatott OS-ek, és ha az user mást akar, az az Ő baja. Értsd: ha nem működik, oldja meg, ha gyanús dolgokat művel, a networkosok másodpercek alatt tiltják a hálózatban.

Állami kutatóintézet, szóval vannak ám szabadságharcosok bőven. Ebből - még - nem volt baj. Nem frissített vmware-ből már igen, hehe.

Úgy alakítják ki a rendszert, hogy nem a klienseken múlik a rendszer biztonsága.

Ez szép törekvés, de csak a 'rendszer'-ig működik.

 

Amint adatokkal (is) kell dolgoznod, ott bizony már csak a user és az ő gépe (= kliens)  van a játékban.

Ha ez az adat ráadásul nem is a tiéd, akkor még izgalmasabb a dolog

 

Amint felcsatolsz egy megosztott mappát írás joggal, onnantól kezdve a gépeden lévő ransomware simán bedarálja.

 

 

Termpszetesen lehet "kliens független" megoládsokat is létrehozni, de az mindenképpen úgy kezdődik, hogy a 'géped'  csak arra való hogy egy jól lekorlátozott RDP/Citrix/JumpHost session-höz csatlakozol.

Tehát kvázi billenytűzet és monitor funkciókat lát el a géped.

(Adatokat mondjuk még így is tud lopni egy kompromittált kliens)

Amint felcsatolsz egy megosztott mappát írás joggal, onnantól kezdve a gépeden lévő ransomware simán bedarálja.

Az azt használok, amit akarok eszközökön nem csatolsz fel semmit. A webes alkalmazáson (pl. Microsoft365) keresztül megnyitod. Saját gépre nem töltheted le. Fel nem tölthetsz semmit. A webes alkalmazásban olvashatod, vagy ha megengedik, írhatod.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

A webes alkalmazáson (pl. Microsoft365) keresztül megnyitod. Saját gépre nem töltheted le. Fel nem tölthetsz semmit

:)

És ilyenkor naívan félrenézünk, mintha nem tudnánk hogy valójában mi történik:

- a browsered LETÖLTI a szerkeszteni kívánt dokumentumot - ami jó esetben csak a memóriában, de nagy valószínűséggel a diszken is (cache) ott figyel a gépeden. 

- a browsered rendszeresen FELTÖLTI a változásokat. - tapasztalataim szerint akkor is, ha valójában nem írtál bele semmit.

 

Egy kompromittált gép ebbe simán bele tud pakolni kéretlen tartalmat, vírust, vagy amit akar.

Persze - jó esetben - szerver oldalon van verzió követés, ami sok problémán segít(het) de nem "silver bullet".

"Magam ura vagyok én határozom meg, mivel dolgozom."

egy vesszo hianyzik, szerkeszto ur!

A cégnél (kb 300+ ember) mindenki macbook-ot kap/használ (engineer, pm, po, design, stb.) ezért csak az osx van (bár nem hallottam eddig senkitől, hogy mást használna)

Egyéb, leírom.

A céges gépemen Windows van kötelezően, cég által fizetett IT-sek karbantartásával, felügyeletével, managelésével. Ugyanakkor nincs balhé abból, hogy használom a saját linuxos gépemet, amelyet sokkal jobban, hatékonyabban tudok használni. Lehet jönni a WSL-lel, de az nem ugyanaz. A Microsoft adatvédelmi nyilatkozatában teljesen világosan le van írva, hogy lényegében minden adatot, így a jelszavakat is gyűjtik, csak ezt kevesen olvassák el.

Linuxos környezet nekem sokkal inkább kézreáll. Van egy olyan része is, hogy szűkebb értelemben nem kellene PC-re programot írnom, nekem a cég C fordító licencre biztosan nem költene - embedded környezet az más, az a munkámhoz tartozik -, de Linuxon minden is van, például GCC. Viszont van, hogy a gyakorlatban mégis csak jól jön, ha írok valamilyen software-t Linuxra C-ben, mert egy hatékony utility lesz belőle. Nekem fontos, mert utána használom.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Céges gépemen windows van, a cég feladata ennek a karbantartása, frissítése, védelme, illetve annak biztosítása, hogy a munkámhoz minden rendelkezésre álljon.

Éppen ezért privát dolgokat céges gépen nem is intézek, arra van a saját gép, illetve a telefon.

Otthon Windows 10/11/Ubuntu Linux-ot használok vegyesen, éppen mikor mi kell.

Alapesetben választhatnék, csak magamat szivatnám vele. Merthogy az egész cég (és a cég összes ügyfele) MS365-öt, OneDrive-ot, Office és egyéb MS cuccokat használ. Így ha nem akarom magam szivatni, akkor Windows-t használok. A döntés tehát kicsit az én kezemben van, valójában meg annyira nem.

Egyéb, leírom:

1) Az egész cégnél van központilag managelt Windows és Linux.

2) A mi részlegünk  részleg költségvetésébe számító gépeke Linuxot ad, fut rajta Condor (gépidő-elosztó).

3) Project terhére vehetsz bármit

4) BYOD is engedélyezett.

Mi a különbség aközött, hogy "Nincs megkötés, azt használok, amit szeretnék" és "Magam ura vagyok, én határozom meg, hogy mivel dolgozom."?

Nálam korábban úgy volt, hogy ha azt mondtam, hogy Linuxot szeretnék a céges laptopra tenni, akkor az informatikusok azt mondták, hogy ők nem bánják, csak ne számítsak arra, hogy ők támogatni fogják.

Manapság meg úgy van, hogy valaki felfogad, hogy végezzek el valami feladatot, és nem érdekli, hogy mivel és hogyan csinálom, szóval saját laptopot használok, amin természetesen olyan OS és programok vannak, amit szeretnék.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Megválaszoltad magadnak.

Nincs megkötés, azt használok, amit szeretnék: alkalmazott vagyok és szabad kezet kapok.

Magam ura vagyok, én határozom meg, hogy mivel dolgozom: vállalkozó vagyok, saját döntésem, mivel dolgozom, magamnak veszem a gépet, telepítek, ami a legmegfelelőbb nekem.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Löváésem sincs. Adtak egy windows (talán 11 ? passZ) nbotebookot, oszt azt használom. 100x jobban zavar, hoyg elbaszott motebook a kötelező - dughatok rá billentyűzetet, monitort meg egeret, de akkor is három darab USB helye van, a videókártyája egy szar (mert ha annyira gagyi a  a maps.google.com, amennyire, akkor az egy szar videókártya), a memóra kevés. 

De amúgy meg, nekem töokmindegy, min fut a böngésző meg az ssh client.

http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Nincs kifejezetten megtiltva az alaptól eltérő oprendszer használata, de MS cloud stack van és a céges erőforrások egy részéhez csak compliant eszközről lehet hozzáférni. 

Szerkesztve: 2023. 03. 06., h – 08:38

NEm tiszta nekem, mi a kulonbseg a "Nincs megkötés, azt használok, amit szeretnék és amivel a leghatékonyabban el tudon végezni a munkám." es a "Magam ura vagyok, én határozom meg, hogy mivel dolgozom." kozott? Utobbi arra utalna hogy az illeto freelancer/vallalkozo?

MOD: kozben latom feljebb, ugy tunik masok szerint is ez a megoldas :)

Nekem ezért van 2 gépem. Alapvetően sajnos kell a windows, mert néhány szoftver csak azon fut rendesen. Egyébként Linux. Ez egy ilyen szimbiózis. Ami az egyikkel nem műxik, az a másikkal igen.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

operációs rendszer? Van néhány célszoftver, amelyek már helyi szerveren futnak, nekem elég egy rdp kliens, elvileg olyan gépen, amire feltelepíthető. A kijelző van megszabva.

Az elsődleges gépem a munkahelyen egy laptop, felügyelt Windows 11. Viszont van mellette egy másik asztali gép, amin Ubuntu van. És az otthoni gépem is Ubuntu (duál boot, de nagyon ritkán indítom a Windows 11-et). Nagyon sokáig csak linux volt az asztalomon, pár éve adtam be a derekam, és lett windows, aztán jött a laptop, és nem volt választás.

Mindegy, csak ne legyen illegalis.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Emlékszem, 96-ban kiröhögött a cégtulajdonos/főnök, amikor azt mondtam, hogy nem tetszik, hogy a Windows NT, amivel alapból jött a számítógépem, illegális.

De szerencsére nem akadékoskodott, tehettem fel Linuxot a munkahelyi gépemre. Tekintve, hogy SCO UNIX-on és QNX-en dolgoztunk, és csak ssh-t és X-et használtunk, ennek csak előnyei voltak.

Az illegális Windows alá az X szervert egyébként megvette. Bár lehet, hogy azt a program valahogy kikényszerítette.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

[x] Egyéb: Windowsra és OSX-re fejlesztünk szoftvert, ezek közül érdemes választani. Van egy windowsos céges desktopom és egy céges macbookom. Felőlük lehetne bármi más is, de nem lenne túl praktikus.

gyonyoru macre ne is rakjanak mast, mint amit az isten is oda teremtett!

Nálunk bármit használhatsz mert úgyis a céges VM-eden dolgozol amit Citrix Viewer-el érsz el bárhonnan. Gyakorlatilag tehát az okos monitorom gép nélkül is elég "supervisornak", belül meg Windows van.
Korábbi cégemnél választhattam macOS/Linux/Windows közül, azt megelőzően pedig bármit használhattam amit feltettem magamnak a cég által biztosított Dell gépre.

Nekem tökéletesen mennek Zoom VDI és Jabber plugin nélkül a mentingek, de azokat amúgy is meg tudom oldani telefonon ha nem mennének.
Amúgy pedig van gépem és általában arról kapcsolódok, de az érdekesség kedvéért próbáltam már csak a monitorral és működött.

Ilyenem van egyébként.

Köszi. Jabber plugin nélkül még tudnék élni a mobilos visszahívós megoldással, de a Zoom már nyögvenyelős lenne. Elég sok meetingen vagyok host, és ugye akkor kétszer kellene belépni, egy példányban saját eszközről az audio/video miatt, egy pedig a távoli gépen futtatva a képernyőmegosztáshoz. (Mint ahogy a covid elején, a Zoom bevezetésekor ajánlották is.)