Nem adta fel az Apple a kijelző alatti ujjlenyomat-leolvasó tervét

Címkék

A hírek szerint tovább kísérletezik az Apple a kijelző alatti ujjlenyomat-olvasóval, ami a teljes kijelzős modelleken mutatkozhat majd be. Egyik jele annak, hogy az Apple nem adta fel ez irányú terveit az, hogy épp a héten jegyeztetett be egy szabadalmat ujjlenyomat-olvasó témában. Részletek itt.

Hozzászólások

Miért, más telefonokon ez hogy működik?

vagy ez csak szifoniában újdonság? :o

Pixel 3a-n használom a fizikai ujjlenyomat sensor-t.

Nagyon meg vagyok vele elégedve, van egy kitapintható pont amit félálomban vagy akár az autóban a tartóban könnyen elérek
gyorsan működik az érintésre felold és a képernyő is bekapcsol.

Úgy látom ez annyira drága prémium feature, hogy nem találok értelmes esim képes telefont, amiben ilyen van,
pedig már jack dugóhoz nem is ragaszkodom annyira.

Kétségeim vannak, hogy ezek a kijelző alatti megoldások hogyan működnek.

Samsung mindkét megoldásához volt szerencsém, és a fizikai jobb.

Optikai: rengeteg tévesztés, de legalább lassú

Ultrahangos: gyors, pontos, kivéve ha van fólia a telefonon és épp ki van lapulva az ujjlenyomatom mert sima felületet fogtam erősebben (akár maga a telefon). Ujjbegy nyálazása meg tudja oldani de akkor is zavaró.

Szóval megértem hogy ha valaki tovább kutatja ezt a témát hogy elő tudjon jönni jobbal. 

Dettó, az új S szériás tableteken a power gombon van az olvasó és zseniális. Telefonon a képernyőbe ágyazva, az is elég pontos, csak irritál, hogy az külön maszatolja a képernyőt. A face unlockon még van mit javítaniuk. 

Nekem Samsung S21 Ultra van, asszonynak S20FE. Az enyémben ultrahangos, az övében világítós az ujjlenyomat olvasó. Volt korábban S7 Edge telefonom, meg az S5-ben is volt ujjlenyomat olvasó, ha jól emlékszem. Az S20 optikai és az S21 ultrahangos megoldása érzésre ugyanolyan jó. Az S7 fizikai gombja is jó volt, érzésre az újabb telefonok azért kevesebbet tévesztenek (az S7 esetében szerintem az volt a gond, hogy nem nagy kerek gombja volt, mint mondjuk az iPhone-nak, hanem egy keskeny ovális). Az S5 megoldása működött, de nem volt jó (azt simogatni kellett, mint régen a laptopokba épített ujjlenyomat olvasó csíkot)

Mindkét telefonon a gyári fólia van.

Mindkettő gyorsan és biztonságosan felismeri az ujjlenyomatomat. Ritkán előfordul, hogy valamiért egy ujjat nem szeret, olyankor általában másik ujjat elfogad. Fogalmam sincs, lehet, hogy ilyen lapulás van mögötte, mint amit mondasz, de ritkán jön ez elő, mondjuk hetente egyszer.

Vizes ujjat (fürdés közben, pl.) általában nem ismer fel, ezért az ujj nyálazása nem is jutott eszembe, így nem teszteltem.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

nekem a 1+ Nord CE-n, komolyabb problémák nélkül működik.

 

Ami előjött, hogy néhány app - tehát várhatóan az app hibája - néha valahogy eltünteti a 'felugró' ujjlenyomat olvasót...

a telefon feloldásakor azonban soha nem tapasztaltam semmilyen problémát vagy lassíságot.

Nemrég váltottam Pixel 3a-ról Pixel 6a-ra, utóbbin már a képernyő alatti megoldás van. Kellett hozzá kis idő, mire megszoktam, de van előnye is, hogy elől van a szenzor. Kicsit tartottam tőle, de meglepően jól működik. Viszont sajnos ez így nem tudja azt a funkciót, hogy lefelé swipe-olva az ujjlenyomat-olvasón lehúzza a "rendszertálcát". Na, ez a mai napig hiányzik.

de az androidba mindenre van lehetőség amit csak kitalál az ember, nem? :)

Elegendő idő és elszántság esetén biztos. :D Én e probléma kapcsán mindkettőnek híján vagyok, custom romok, random appok és hekkelések se hiányoznak, úgyhogy a feladat megmarad másnak. :)

gondolom meg lehet oldani a kérdéses funkció visszahozására

Vannak amúgy rá workaroundok, de egyik sem az igazi.

az igazi security freakek amugy nem hasznalnak biometrikus azonositast

Mégis csak jobb, ha az ujlenyomatommal nyitható a telefon, ami jobb esetben hozzám tartozik, mint egy kóddal, amit bárki tudhat.

Nyilván a profik ellen nem véd, de ott más se nagyon. Cserébe sokkal inkább bosszantana, ha a level1 zsebesek is hozzáférnének a telefonomhoz miután ellopták, csak mert a buszon nevetségesen egyszerű megnézni, hogy ki milyen kóddal oldja fel a telefonját. 

Vágom, de ez nem jelenti azt, hogy a kód biztonságosabb. Egyszerűen azt jelenti, hogy az ujjlenyomat működése (és nem a biztonságossága) nem százas, ezért kell egy második opció.

Ráadásul abból a szempontból amit fent említettem nem is nagyon releváns, mert az esetek száma amikor az ujjlenyomat helyett kódot kell beírni elenyésző. 

Vágom, de ez nem jelenti azt, hogy a kód biztonságosabb

Azt jelenti, hogy az újjlenyomat opcionális. Annyiban persze segít, hogy így nem tudják 'lelesni' a PIN kódot/jelszót.

De ha pl ellopják a telefont, akkor nem számít hogy te ujjlenyomattal használtad, ha 'kitaláljáka' a PIN kódot, akkoz kész a 'feltörés'.

Tehát továbbra is 'erős' PIN kódot kell beállíttani, akkor is ha ritkán használod. - ennyi.