ChatGPT-t a munkámhoz ...

Címkék

Használsz ChatGPT-t a munkádhoz?

Napi rendszerességgel használok.
5% (33 szavazat)
Alkalmanként használok.
15% (91 szavazat)
Kipróbáltam, de nem igazán használom.
32% (201 szavazat)
Még nem használom, de nem kétséges, hogy fogom!
7% (42 szavazat)
Még sosem próbáltam ki.
40% (248 szavazat)
Egyéb, leírom.
2% (10 szavazat)
Összes szavazat: 625

Hozzászólások

Egy friss South Park epizodot mar elcsiptem a temaban. Hat azt hiszem sokunknak el kell kezdeni boszen gondolkodni, mibol fog megelni a kovetkezo cirka 5 ev mulva... :)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

> Hat azt hiszem sokunknak el kell kezdeni boszen gondolkodni, mibol fog megelni a kovetkezo cirka 5 ev mulva

Ez is, mint minden picit fel van fújva.

Igen is az embereknek fel kell készülni arra, hogy a technológiai fejlődéssel a munkák is fejlődnek és változnak.

Ez viszont eddig sem volt másképp.

De a technológiai fejlődéssel nem csak gépesítés hanem újabb munkakörök is jönnek, újabb feladatokkal, amire az AI nem lesz alkalmas. És nem, nem mindenkiből AI fejlesztő lesz, mert nyilván Pista bácsi a szántóföldről nem fog tudni váltani. 

És mindig lesznek olyan emberek, akik nem alkalmasak erre a változásra. Egy idő után a kormányoknak azt is be kell látni, hogy ez a technológia fejlődés meg hozza a szükségét annak a szociális hálónak, ahol ezek az emberek el vannak tartva az állam által. Kb mint ha nyugdíj lenne, de nem csak időseknek.

És persze aki akar és tud dolgozni, az dolgozik, de aki nem, az eléldegél egy alap szinten. 

És ez utópiának tűnik, de nem olyan lehetetlen. A technika egyre rohamosabban fejlődik és amellett hogy "elveszi a munkánkat" meg is teremtheti ennek a lehetőségét. A cél hogy minél több pénzt lehessen lehúzni az emberekről, azt lehet úgy is, hogy nem az emberek güriznek érte, hanem a gépek.

Persze ez egy új szemléletet kíván. Az alternatíva hogy szembe pisilünk a széllel, és lemaradunk. 

És persze aki akar és tud dolgozni, az dolgozik, de aki nem, az eléldegél egy alap szinten. 

És ez utópiának tűnik, de nem olyan lehetetlen....

 

Ez nem cask nem lehetetlen, de szukseges lepes is. A fejlodes az ipari forradalom ota ugy zajlik, hogy egyre tobb mindent automatizalunk, az igy felszabadult eroforrasokat atcsoportositjuk es azutan mast/tobbet termelunk. Ez a novekedes viszont fenntarthatatlan, ezert (es innentol az en joslatom) a munkaorak szama csokkeni fog majd megjelenik az a reteg aki egesz eleteben nem dolgozik. Nyilvan nem ok fognak a legjobban elni, de enni, lakni lesz hol.

Egyébként érdekes, hogy az ipari forradalmat említed, úgy tudom már akkor ment a gépek felgyújtogatása, mert elveszik a munkánkat, de valahogy azóta eltelt 1-2 év, a népesség iszonyú robbanáson ment át (nem csak világszinten, lokálisan is) és mégis csak sikerül a legtöbb embernek találnia valami munkát.

Ez már nem az a great reset, amit pár éve mindenki összesküvéselméletnek tartott? Alapjövedelem meg hasonlók? Érdekes, hogy minden ilyen fura teória, ami pár évvel elképzelhetetlennek tűnt (és hülyének nézték a terjesztőit) lassan valósággá válik (most itt nem a laposföld kaliberű teróiákra gondolok).

Előfordul, de csak áttételesen, mert a céges hálóból nem érem el.

A munkámhoz nem használtam, elég sok indok miatt nem is fogom.

De 'privátban' természetesen kipróbáltam, és szakmai dolgokról is 'beszélgettünk' :)

több - kevesebb sikerrel :D

 

Nem féltem a munkámat, na ;)

- Az IT Security tanácsadás még igen messze áll egy nyelvi problémákat megoldó bulshit generátortól ;)

- Kizárólag már publikált anyagokból 'dolgozik', amiket pedig mi - IT szakemberek - teremtünk meg. A számára is.

- Az ügyfeleim 90% biztosan nem szeretné ha a problémáit és/vagy adatait kiadnánk egy 3. félnek.

- kód vagy egyéb megoldás generálása esetén a Licencelési és egyéb jogi kérdések nagyon nem tisztázottak.

Kipróbáltam, de ugyanazt szajkózta mint minden forrás amit én is találtam. (Nem volt nagy segítség és még félre is értett eztazt, végülis nem intelligencia hanem csak egy nyelvi modell, még emberekkel is előfordul)

Írattam vele PS scriptet, javítgatni kellett rajta, szinte biztos, hogy gyorsabb mint ha én írom, de találtam hasonlókat online amiket szintén átírhattam volna a saját igényeimhez kb ugyanannyi idő alatt ugyanannyi erőfeszítéssel.

Igazából nem is az a célja hogy mást mondjon, mint más források, hanem hogy egyszerűbben kapd meg az információt, és összeszedettebben.

Hasznos tud lenni, amikor egy konkrét kérdésed van, és konkrét választ vársz, nem pedig több oldal dokumentációt és reklámokkal teletűzdelt cikkeket akarsz végigolvasni a megoldáshoz. 

Persze ez utóbbi sem haszontalan, és fontos hogy az ember ne az első hülyeséget fogadja el igazságként. Szóval eleve a jó használathoz kell annyi jártasság és előismeret, hogy felismerd a rossz vagy hiányos választ. 

Teljesen igazad van, csak már kivagyok attól, hogy egyesek ilyen digitális mindentudó igazmondó online orákulum messiásként tekintenek rá.

Tegnap volt egy gartner meetingünk és előtte megkérdeztük, hasonló válaszokat adott, a gartner munkája sem felesleges, mert nélkülük az infó nem is létezett volna

Sajnos az általad leírt jelenség kábé mindenhol ott van, és nem csak az AI-ra igaz, hanem bármire ami történik körülöttünk.

Ugyanez volt amikor megjelent a felhő, a blockchain, de akár munkaszerveződési kérdésekben is, pl a home office vagy most a 4 napos munkahét körül. Ee ugyanez van bármilyen közéleti és politikai kérdésben.

Én viszont szerencsére azt gondolom, hogy a többség nem hülye, képes rétegesen és nüanszokban gondolkodni. Viszont van két réteg akivel probléma van: A média és a szélsőségek akik felfújnak mindent, részben fanatizmus részben pedig szimpla érdekek (kattintásszám végett). 

A másik réteg pedig a hozzá nem értő egyszerű emberek, akik a felfújt információt fogyasztják, és ez alapján hoznak döntéseket, vagy szimplán ez alapján ismerik meg a világot és a technológiát.

Alig várom, hogy végre elkezdődjenek a szoftverkalózkodáson, szellemi termék, stb. stb. lopásán alapuló csoportos keresetek.

Szerkesztve: 2023. 03. 23., cs – 15:18

Használsz ChatGPT-t hup-os szavazások létrehozásához és kommenteléshez?

  • Napi rendszerességgel használok.
  • Alkalmanként használok.
  • Kipróbáltam, de nem igazán használom.
  • Még nem használom, de nem kétséges, hogy fogom!
  • Még sosem próbáltam ki.
  • Egyéb, leírom.

Magánemberként kipróbáltam, de a munkámhoz soha nem használtam és nem is tervezem.

A gyors gondolat többet ér, mint a gyors mozdulat.

Használnám a ChatGPT-t a munkámhoz, csak buta hozzá. 

Kiprobaltam, a github copilot-ot de inkabb zavaro amikor a kezem ala akar dolgozni, megszakitja a gondolatmenetemet, es nagy ritkan sikerul neki odaairnia egy jo (de trivialis dolgot).

unit teszt vagy mas boilerplate generalasra viszont hasznosnak tunik chatgpt, de a csoda most elmarad.

L

Az összes ügyfél kommunikáció azon megy keresztül. Mert nem vagyok túl "polite". Szerintem hosszú távon sokat javít majd a kapcsolatokon így.

Nagyon vigyázz, hogy milyen információkat osztasz meg az AI-jal, mert az ingyenes hozzáférés esetén egyáltalán nincs garancia arra, hogy a beszélgetés privát marad, de mint ha a fizetős csomag se vállalna ilyen garanciát, csak jobb teljesítményt és rendelkezésre állást.

As part of our commitment to safe and responsible AI, we review conversations to improve our systems and to ensure the content complies with our policies and safety requirements.

Ha általános, semmihez sem köthető félmondatok megfogalmazásában kérsz segítséget az szerintem oké, de teljes kommunikációkat még konkrétumok nélkül is problémás lehet megosztani.

Csak akkor csinálj ilyet, ha a feletteseid tudnak róla, és jóváhagyták.