Nagy update érkezett az Asahi Linux projekttől

Címkék

Nagy update érkezett a Apple M1/M2 gépeket célzó Asahi Linux projekttől. Az elmúlt három hónap munkáját fogja egybe. A masszív GPU driver frissítésen (a Vulkan támogatás Asahi Linux-on való megjelenésének előkészítése) kívül számos más, kisebb változtatás is érkezett:

Hozzászólások

Szerkesztve: 2023. 03. 21., k – 21:28

Aztarohadt. Ezeknek a droidoknak eveken at tart megcsinalni olyan alapdolgokat, amiket egy 90-es evekben tanult C programozo ket nap alatt osszedobott.

Komolyan? Keyboard layout bug harom evvel elso release utan? Ennyire nem tudnak ezek loszart se?

A GPU driver fejlesztes iranyat meg mar tobbszor kritizaltam: azert 20 blogpost utan ott tartani, hogy "Paving the road to Vulkan API" az elegge keves. Ott mondjuk nem az idot, hanem az errol szolo blogpostok szamat sokallom.

Inkabb az xf86-video-ati -hoz hasonlitanam. De ennel meg a nouveau is lenyegesen gyorsabban fejlodott. Meg a Qualcomm eseten is van egy csodagyerek, aki egyedul jobb opensource GPU drivert irt, mint a Qualcomm egesz csapata - neki se tartott evekig. Es ez a GPU talan ahhoz hasonlithato leginkabb.

Meg eleve: arc elkezdi Pythonban, majd ujrairja Rustban, majd ugy megmarketingeli a meg kozel sem kesz munkajat, hogy meg a Linux kernel team is unnepli a hamarosan erkezo elso Rust drivert?

Ez az ember egy hype. Nem egy igazi mernok, csak egy blogger. Az eroforraslefoglalo versenyt megnyerte, elerte hogy C-hez erto ember vagy ne kezdjen ennek neki, vagy ha nekikezd, ne kapjon tamogatast, mert "o mar csinalja" - jo hangosan.

Félős plusz egyet adtam. Nem vagyok biztos benne, hogy gyorsabban haladnék-e... Baromi bonyolultak lettek ezek a dolgok, és az Apple szándékosan nem ad ki dokumentációt. A keyboard layout probléma meg valószínűleg simán nem érte el az ingerküszöböt, azért maradhatott benn ilyen sokáig. Érdemben úgysem használható a gép Linuxszal, akkor már a keyboard tök mindegy.

Én azon csodálkozom, hogy létezik az a kategóriájú ember, akinek van hekkerkedős indíttatása és emellett Apple hardverrel akar játszani. Én nem szeretek oda menni, ahol láthatóan nem kedvelnek. Messziről kerülöm az Applet és a hasonszőrű dolgokat. Az a hardver jó, aminek minden funkciójához van nyílt specifikáció és lehet unlockolni a bootloadert. Tudom, hogy ez egy idea, amit semmi nem teljesít, de mennél közelebb vagyunk hozzá, annál jobb.

A keyboard layout szerintem is gáz, bár ki tudja, hogy hogyan van implementálva M1-M2 Maceken, néha nem triviális valami firmware vagy egyedi megoldás, protokoll miatt. A GPU-nál viszont megértem, az teljesen zárt hardver, reverse engineering kellett, ráadásul natívan a Mac a Metal API-n kívül semmit nem támogat, minden mást emulálni kell (Vulkan, OpenGL, stb..). Persze, hogy óriási munka, sokáig tart, ráadásul nem sokan dolgoznak rajta, a munka nagyját 2-3 dev tolja le mindössze. A GPU driver az minden platformon iszonyat bonyolult, rohadt sok kódsorból állnak, nagyon megnőtt a komplexitás a 90-es évekhez képest.

Ez inkább az Apple szégyene, hogy nem segíti a fejlesztést, azért tart ilyen sokáig. Pedig volt arról szó, hogy küld majd doksit, meg fejlesztőt, hogy haladjon a projekt, és semmi nem lett belőle tudtommal. Nem véletlenül szoktam mondani, hogy Mac-et miért nem veszek. Pontosan az ilyenek miatt.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

> GPU driver az minden platformon iszonyat bonyolult

> rohadt sok kódsorból állnak

annyira azert nem veszes. foleg ha van egy mukodo driver mas OS-en, amit lehet figyelni mukodes kozben.

ok is ezt csinaltak, macos alatt logoltak, hogy az egyes muveleteknel mit kuld a driver a kartyanak... kb ugyanaz a technika, amivel a legtobb USB driver visszafejtes is tortenik.

az atomic 3D muveletek pedig nem tul sokfelek, vertexeknek es poligonoknak vannak mindenfele attrubutumai amit valami flag-ek jelolnek, ezt kell "csak" megfejteni onnantol mar egyszeru. tudom, mert en is csinaltam ilyet...

az a csajszi le is irta szepen a blogjaban ugy 2 eve a folyamatot. az volt a pythonos implementacio.

Amúgy van ebből egy letölthető, legalább nagyjából kipróbálható verzió? A "hivatalos" oldalon nem találtam...

A tudomány és a hit vitája akkor eldőlt, amikor villámhárítót szereltek a templomokra.

Ez a fajta "telepitesi" megoldas a halalom, foleg, amikor egy "curl http://ezkell.neked/nesze.sh | sudo bash" a parancs, amire meg vagy kerve. Itt, ha jol latom, meg ennel is tovabb gurult a gyogyszer, mert gondosan figyelnek ra, hogy nehogy a brozer megmutassa a script tartalmat. Nyilvan, arra is figyeltek, nehogy letoltheto legyen ugy, hogy beledraggeled az urlt a Safari Downloads windowjaba, majd radtosznak egy tockost, ha le akarod wgetelni.