Aggodalmak az iPhone 15 új kapacitív hangerő és nyomó mute gombja körül

Címkék

A kiszivárgó CAD fájlok arra engednek következtetni, hogy az iPhone 15 szakít a jól ismert hangerő fel/le nyomógombokkal és a helyét kapacitív megoldás veszi át. Változhat a lehalkító (mute) kapcsoló is. Annak a helyét a pletykák szerint egy nyomógomb venné át. Egyesek aggódnak a tervek miatt, ragaszkodnának az megszokott megoldásokhoz.

Hozzászólások

Ha ez igaz, szeptemberben 14 Prora valtok 15 Pro helyett. Nem a hangero gomb, hanem a mute slider a blocker.

tudják ők is hogy lázadás lesz ha ezt elkúrják, szóval valószínűleg nem fogják. aggodalmak voltak anno a kapactiv home gomb miatt is. aztán kiderült hogy kurva jól megcsinálták. aggodalmak voltak a 3d touch miatt is, hogy majd betöri a user a képernyőt a nyomkodással (:D:DD:D:D:D:D) aztán ebből se lett semmi. faszt kell állandóan aggódni.

A notch-nal is igy mertek fel, hogy nem lesz lazadas. Az Intel 4G modemek idejen is. Mac vonalon meg tobb pelda van: touch bar, butterfly keyboard, amit 2016-tol 2019-ig vedett egy rakas fanboy, aztan bohoc lett belole, mikor az Apple elismerte, hogy megis szar. Igenis benne van a pakliban, hogy elkurnak valamit 3-4 evre. Ironikusan ez a mechanical slider pont egy olyan amit a OnePlus is kivett es visszatett. :)

A kapacitiv home gomb eseten meg vegyuk eszre, hogy azzal parhuzamosan par service shortcut megvaltozott. Ha minden gomb olyan lesz, hogy szoftver fogja ki-be kapcsolgatni, akkor nem en akarok az elso lenni, akinek pl. DFU modba kell raknia egy ilyesmit. :) De oke, kapacitiv volume controlt elfogadom, de a kapacitiv alert slidert es "power" (bar az lenne, jol elkurtak) gombot nem.

Szerkesztve: 2023. 03. 05., v – 12:23

Nem értem, hogy mi a gond. Megjelenik, meg lehet venni, ki lehet próbálni, aztán ha sok ember panaszkodik, akkor az iPhone 16-ban majd a régi megoldás lesz. ¯\_(ツ)_/¯

Szerkesztve: 2023. 03. 05., v – 12:36

Nekem nem igazan vilagos mire jo az a gomb, jozan paraszti esszel arra gondolnek, hogy lenemitja a telefont - minden hangot, nem csak a hivast - de tapasztalatbol tudom, hogy ez nem igy van. Igy kb. okafogyott a gomb letezese szamomra. Androidon nincs ilyen es ott tudom, ha a mobil csondes modban van akkor semmilyen media, csorges, stb. nem hallatszik (kiveve riasztasok).

Egyebkent most megneztem a beallitasokat, azt irja "In Ring mode, you hear ringtones and alerts. In Silent mode, you don't, but your iPhone can still play sounds, like when you play music or videos." Igy mar vilagos mi van, szerintem annak a gombnak semmi ertelme. Az en igenyem az lenne egy ilyennel kapcsolatban, hogy nemitson le minden hangot (esetleg a riasztasokat ne, de akár azokat is).

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

A One Plus megoldása nekem is jobban tetszik: három állású fizikai gomb: fent szól minden (út közben pl. így jó), középen csak rezgő hívás de a media hallatszik (otthon zsebben általában így használom), lent teljesen néma (éjszakára nagyon praktikus). Ennek ellenére az iPhone megoldása is igen hasznos tud lenni, pl. sokat járok színházba, koncertre, ki se kell venni a telefont zsebből, hogy átkattintsam, vagy meggyöződjek arról, hogy nem fog kínos helyzetbe hozni. 

pl. sokat járok színházba, koncertre, ki se kell venni a telefont zsebből, hogy átkattintsam, vagy meggyöződjek arról, hogy nem fog kínos helyzetbe hozni. 

Nalam ez ugy mukodik, hogy az android kiirja, hogy milyen emlekeztetok vannak beallitva az elkovetkezendo kb. 2 oraban (nem tudom pontosan mennyire elore) es mielott pl. szinhazba/moziba megyek ezeket kikapcsolom ha vannak. Engem az iphone szokott kinos helyzetbe hozni, pl. mikor eloveszem es feloldom, ha valami hangos dolog volt a kijelzon amit nem zartam be akkor ott folytatja ahol abbahagyta....hangosan vagy megnyitok valami appot amiben be volt kapcsolva a hang.

lent teljesen néma (éjszakára nagyon praktikus)

Kivetelek definialhatoak? Pl. ha az asszonyt epp kergeti egy zombi akkor fel tud hivni mikor alszol? Gondolom az ebresztes felulbiralhatja ezt a kapcsolot. A oneplus megoldasa szimpatikusabb.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Definiálható kivétel, sőt, azt hiszem lehet breakthrough funkciót is beállítani, hogy ha valaki egymás után több, mint háromszor próbál hívni, akkor kicsöng. De nálam ezek ki vannak kapcsolva, asszony jól irányzott böködésekkel jelez éjszaka. :) Egyszer keltem arra, hogy van tíz nem fogadott egy ügyféltől, megoldottuk nap közben, s lám nem tört ki a III. világháború. (Jó most az ne vegyük figyelembe, hogy kinda kitört, de az neménvoltam.)

pedig pont így van értelme. 🤷‍♂️ ha a média hangerőt is le akarom venni akkor leveszem a hangerőt. örülök, hogy megint olyan valaki szerint nincs értelme valaminek aki soha nem használta. 😂 rohadtul nem kívánom hogy egy silent mode miatt be kelljen maszkalni a telefon menüjébe miközben 0.1sec alatt egy kapcsolóval némára állítható a telefon. mire nalam néma, te még max a zsebedből vetted elő a telefont. 

De, idegesítő, hogy fel kell oldani a telefont a legtöbb Androidon, mert egy filléres elemet nem tesznek a készülékre még 2023-ban se. Csamcsungon pl. külön szoftver vagy rutin kell, hogy ha némára vagy rezgőre állítod a telefont, akkor a média is kussoljon. A OnePlus rá tudott tenni egy 3 állású csúszkát, nem értem, hogy a többi miért nem jutott el még idáig.

En nem vagyok a fizikai kapcsolo ellensege, ha lenne hasznalnam, viszont jol elvagyok a jelenlegi helyzettel es ez csak javul. Ujabban olyat allitok be, hogy milyen wifi-hez kapcsolodva mi tortenjen. Tokeletes, nem kell rajta gondolkozni. Pl. otthoni wifi -> hangos, melos wifi -> csondes. De ugyanezt lehet GPS koordinatakra is, meghatarozva mekkora korben, tobb mint elegendo. Nem neztem az iphone tud-e ilyesmit ha mar okostelefon, szamomra itt kezdodik az "okossag", a gomb is jo, de ha megcsinalja helyettem a keszulek akkor minek?

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

de nem lehet mindent tökéletesen a változó helyzethez automatizálni az életben

Gondolom nem is az a celja, marmint a tokeletesseg.
Pl. ha csak azt a par mozit/szinhazat bejelolod ahova szoktal jarni es ott nem akarod, hogy csorogjon a telo mar az szuper.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Nekem a Samu S21-en nem kell feloldani a képernyőt (bár az arcfelismeréssel ez semmivel nem lassabb, mint iPhone-on). Lezárt képernyőn is lehúzhatom az állapotsort, és néhány ikon, mint pl. a hang profil, ilyenkor is használható. Oké, ezt nem lehet zsebben végighokizni, cserébe nem kell aggódnom, hogy a fizikai gomb mikor nyiffan ki.

"annak a gombnak semmi ertelme" - mikor meglett a telefon, azonnal atkapcsoltam, azota is ebben az allasban van, es imadom :) semmilyen csengohang, notification hang nem jon a telefonbol, de az ebreszto, a youtube, stb mukodik. Persze nyilvan lehet csak szoftveresen is allitgatni amig az ember ezt a konfigot kapja, de ez egyertelmu, egyszeru, mindig mukodik (nem fog veletlenul osszeakadni pl idozitett profilvaltasokkal, stb).

Kutyát nem érdekli, akkor Treyt miért? Ő ráadásul röghöz kötött android termék :D

Majd ha kijön az ios 17 és bugzik az elején 10 embernél a twitteren arról jöhet pár szaftos hír. 

sudo mount -o ro /hup.hu

Micsoda problémák..

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Szondázzák a piacot. Az első napokban hangos lesz tőle a sajtó, mert ugye az olvasottság/és ezzel járo reklámbevételek fontosak.

Ez megint olyan kaliberű probléma, mint az ikonok lekerekítése. Értem én az Apple-fanok baját, mert Androidnál ha az egyik gyártó hülyesége nem tetszik, lehet venni másikat. Meg ami szoftver rajta van, az is sok helyen átalakítható, testre szabható.

Mellesleg a legtöbb okostelefonon ezer éve nincs ilyen fizikailag ide-oda kattintható gomb, aztán mégsem állt meg a Föld forgása.

Ez történetesen egy valós probléma. Annyira, hogy a OnePlus visszakozott miatta. A OnePlus 10 T-ről levette a fizikai kapcsolót, majd akkora volt a felzúdulás, hogy rögtön vissza is tette a 11-be.

Jómagam is elgondolkodtam rajta, hogy ha ez az ikonikus stuff lekerül, mi miatt maradnék még a OnePlus-nál? Szerencsére meggondolták magukat.

trey @ gépház

Sose értettem miért van így felhájpolva az alert slider, amikor ott a szoftveres mute. Helyette rakhatnának inkább fizikai microphone mute slidert, ha annyira szívükön viselik a kapcsoló fetisiszták sorsát. Azzal nagyot lehetne gurítani, egy percig sem gondolkodnék, hogy oneplust vegyek-e.

Ha meg se probaltad megszokni, tenyleg nem erted.

Reflexeidbe ivodik, hogy ki se veszed a telefont, csak zsebedbe nyulva megtapintod, hogy nema-e.

Ha csorog a zsebedben es kinosan hangos, mert epp csendes a kornyezet, meg se kell nezned ki az, csak atswitcheled es ki se veszed a zsebedbol. Majd megnezed kesobb ki volt.

Ha akadozik a szoftver valami hangos muveletsor kozben vagy masra figyelsz epp a control panelen, es nem mered elnyomni a kepernyot, akkor is mukodik a switch.

Egyszer ha megszokod, minden mas megoldas gagyi.

Sot, ha egyszer Loud-Vibrate-Silent switchert szoknek meg mechanikusan, akkor utana szarnak tartanam az Apple Loud-Vibrate switcheret.

Komplexebb profilok meg mar 25-30 eves telefonokon is voltak. De azokon is a legtobb usernek sima hangos es sima rezgo/csendes kellett.

Sot, annak is orulnek, ha az Apple es a Google nem versenyezne ujabban azon, hogy melyikuk tud logikatlanabb, kevesbe kiszamithato es kevesbe intuitiv Do Not Disturb szoftverautomatizaciokat kitalalni, mert ezen UX katasztrofak hatasara megjelent egy embertipus, akinek ezek kovetkezteben mar minden csipog (reklam, stb.), csak az SMS es a telefonhivas nem.

Akit ismerek Iphone-ost, mind hasznalja, de biztos igazad van ;)

Anno volt valami Androidos telonk a cegnel, azon is hasznaltuk a kollegakkal, szerintunk egyszeruen hasznos volt es hasznaltuk is.

Tehat meg csak nem is Iphone fuggo a dolog.

zolo

Veszel nekem uj autot, amiben van wireless CarPlay?

Amikor az Apple kijott 2015-ben az egyetlen USB-C portos 12 colos (azota dobott, mindegyiken minimum 2 van mar) MacBookkal, gondolom te voltal a leghangosabb, hogy minek arra masodik USB-C port...

(Es akkor abba meg bele se mentem hogy milyen undoritoan melegedik a wireless chargeren az aksi, amitol gyorsabban meg is hal, de cserebe nem is hatekony, es lassu)

A CarPlay-hez majd piacra dobnak wired-wireless csatlakozót (mint a jack->FM cuccok), ha nagyon szükség lesz rá (nem lesz). Ja, látom ez már volt.

Ha melegszik az akku, akkor hidegben kell tölteni.

Most tényleg mindent én találjak ki neked...?

Szerkesztve: 2023. 03. 06., h – 20:12

Már várom, hogy a kapacitív gombok miatt hány csilliárd dolláros tokot kell majd venni, mert ugye a rezsó kamerákat valahogy be kell takarni, hogy ne billegjen a telefon ha ledobom valahova…

Az lenne a legjobb ha a rezsót eltűntetnék és tok sem kellene.

Persze, lehet tok nélkül, de billeg az rendesen az asztalon, és karcolja a védő üveget. Értem én, hogy lehet úgy is használni … de a laptop aljára sem tesznek akkora hűtőt, hogy kidudorodva billegjen rajta az eszköz.

Simán lehetne 1mm-rel vastagabb az iPhone -> nagyobb akku és a rezsót is be lehetne süllyeszteni. 

"karcolja a védő üveget" - azt megis hogy?

Amugy jol sejtem hogy legfeljebb csak messzirol lattal ilyen telefont?

Az enyem eppen itt van mellettem az asztalon, nem karcolodik, nem billeg (illetve ha erosen megnyomom a bal felso sarkat akkor amig el nem engedem, "billeg", de miert csinalnek ilyet?)