Tervezel-e felmondani?

Címkék

Igen
30% (392 szavazat)
Nem
45% (591 szavazat)
Döntésképtelen vagyok
12% (155 szavazat)
Csak az eredmény érdekel
14% (181 szavazat)
Összes szavazat: 1319

Hozzászólások

Amíg nem kapok jobb ajánlatot addig nem.

Szerkesztve: 2023. 03. 02., cs – 12:37

Döntés képtelent jelöltem, mert a cég jó, de ha egy éven belül nem lesz támogatott a Mac, mint fejlesztői platform és nem kapok egy Macbook Pro-t dolgozni, akkor komolyan megfontolom, hogy lépjek.

Számomra:

  • Jó építési minőség
  • Hordozható nagy teljesítmény
  • Hosszú akkuidő, akkumulátorról is azonos teljesítmény 
  • Számomra kényelmes oprendszer
  • Jó integráció a többi Apple kütyüvel
  • Nincs ventillátor hang még hosszú build-eknél sem. (20+ perc, 100% processzor)
  • A touchpad az zseniális

Ami hiányzik:

  • Beépített SIM hely és 4G/5G modem, bár a telefonnal nagyon könnyű netet csiholni menet közben
  • A csillogó képernyő néha trükkös
  • Memória bővíthetőség jó lenne
  • A billentyűzet kiosztás elsőre szopás volt, bár ennek hatására megtanultam 10 ujjal vakon gépelni, meg kitaláltam magamnak egy saját kiosztást, amivel sokkal kényelmesebb a Java/Kotlin kódolás.
  • (szerk.) Rendes Outlook kliens. A mostani legfrissebb verzió ha 8 órát nyitva van, 5-6 GB memória fogyasztással zárom be, pedig nagyon kicsi a postafiók és naponta kb 5 levelet kapok.

Én jelenleg nem tudok olyan gépet ami ezeket egyben tudná és olcsóbb lenne mint az M1 max pocis MBP. Nem vagyok fanboy, nem vagyok szerelmes az eszközbe, de határozottan hatékonyabb vagyok vele mint a korábbi Win/Linux kombóról. 

Nem teljesen mindegy? Munkaeszköz, nem kell érzelmi viszonyt folytatni vele. Én úgy oldottam meg, hogy noha irtózom a Windowstól, és windowsos a céges notebook-om, vettem magamnak egy picike notebookot, tettem rá egy Fedorát, s az is az asztalomon van. Firmware-t a linuxos gépen fejlesztek, azon számolok illetve arra írok segéd scripteket, meg néha C-ben, ami még kell, hardware-t pedig a céges windowsos gépen tervezek. Amelyiket éppen intenzívebben használom, arra dugom a nagy monitort.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerintem totál projektfüggő, hogy a Mac alkalmas eszköz vagy nem.

Mi, amikor szükséges, adjuk a Mac-et a munkatársnak - eddig egy elég jól kitömött Mac Pro 2013 volt a szabvány, de most járt le a támogatása, úgyhogy amikor újra lesz Mac specifikus projektünk, akkor valamilyen M2 Pro vagy jobb processzorral + legalább 32GB RAM-mal rendelkező Mac lesz az új megoldás, de valószínűleg nem notebook. Az oka, hogy távmunkában dolgozunk, a kollégáknak nem kell utazniuk, és egy desktop gép + nagy monitor(ok) jobb kombináció fejlesztésre, mint a notebook.

Jelenleg AR/VR illetve robotikai fejlesztéseink vannak, ahol egy erős NVIDIA kártya és a natív konténer támogatás kvázi megkerülhetetlen. Ezért most Linuxos desktop gépeken dolgozunk.

 

Ui: 16 éve a saját cégünket építjük, nem tervezek felmondani.

Imho itt is egy olyasmi párhuzamos valóság van, mint a home office esetén. A világ látszólag a remote felé megy, de ha konkrét cégeket nézel, akkor éppen ott valamiért mindig már mindig benne van a zabszem a menedzsment seggébe, hogy vissza kéne hívni az embereket, meg hybrid work, és társai.

Csak az elmúlt fél év termése, ismerősök körében:

  • eddig minden fejlesztő maga telepítette a gépét, mostanában már local admin user sincs
  • dedikált PC helyett VDI infrastruktúra
  • BYOD mobilok helyett inkább cégest kezdtek osztogatni azoknak is, akiknek eddig nem volt
  • local fejlesztés helyett központilag menedzselt devcontainerek (codespaces és tsai.)

Biztonság és Windows egy mondatban. Ez péntek esti vicc? Szerencsére nem dolgozol a közelünkben. A céges mellett saját karbantartású és tulajdonú gépet használok munkára. Nekem így hatékony, így kellemes a környezet.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ez péntek esti vicc? 

Kliens oldalon a legkevésbé sem az. 
Old meg más rendszeren, központilag managelve, hogy a felhasználó csak olyan binárisokat és scripteket tudjon futtatni amit egy adott CA által kiállított certificate-ekkel írtak alá.
Még azt is csak vért izzadva lehet egyáltalán megoldani, hogy az update-ek a lejárati határidő előtt 1 héttel elérhetővé válljanak a kliensen, azt követően automatikusan települjenek, majd generáljanak event-et, ha ez nem sikerül.

Miért kellene ezt megoldani? Azért használom bent a saját linuxos gépemet a céges windowsos mellett, mert ha van egy műszaki probléma, írok rá egy scriptet bash-ben, awk-ban, calc-ban, vagy egy programot C-ben, és azt futtatom. Mégis mi a fene köze van ehhez a rendszergazdának? Majd amikor gondolkodom egy kapcsolási rajzon, akkor is figyelni fogja a kezemet, mit firkálgatok egy A4-es oldalra? Amikor boot loader-t fejlesztettem egy gépünkhöz, a másik oldalára C-ben írtam linuxos klienst. Ha valami nem működött, vagy nem jól, akkor hol a kliens oldalon, hol a gép oldalán javítottam a kódot. Amikor elkészült, leteszteltem, akkor már biztos lehettem abban, hogy a gép oldali program jó, hiszen igazoltan lehet rá klienst írni, és az működik. Ekkor adtam oda software-es kollégának, specifikáltam, hogy írja meg hozzá a windowsos klienst. Biztos lehettem, hogy amit adok az jó, és nem szivatom azzal, hogy nem működik, a saját kódjában keresi a hibát, miközben a gépben van.

Ehhez mégis mi a frász köze van egy rendszergazdának?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

hat amig a sajat gepeden bohockodsz addig valoban nincs. onnantol hogy elersz _barmilyen_ ceges eroforrast (akar egy email), onnantol meg mar nagyon is sok.

vagy nalatok benne van a munkaszerzodesben hogy a gepedrol jumpolva barmilyen kart tesznek, annak vallalod a koltsegeit? ez esetben a rendszergazda mossa kezeit :D

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

onnantol hogy elersz _barmilyen_ ceges eroforrast (akar egy email),

 

Pedig a vilag erre megy. Szerinted miert terjed a gsuite meg az ms365, mint a futotuz?
 

Van is erre buzzword: zero trust network access.

A home office ota valos igeny hogy minel tobb ceges eroforrast lehessen kivulrol (nem vpnezve) elerni.

 

(ugye a vpn-nel adtunk a szarnak egy pofont, hogyha a túlsó végén az eszközt nem mi kontrollaljuk ).

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Azért a vpn leszűkíti a támadási pontokat. Nem mindegy, hogy átjáró a cég, vagy van három potenciális gyenge pont, mert mondjuk 20 dolgozóból három teljesen eszement. Bár lehet, nekik nem kell külső hozzáférést adni céges infrastruktúrához.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

persze hogy kenyelmes, a feketesapkasos me'g orulnek is! ha esetleg a penzugy nem szopja be a accountodrol jovo "megvettuk az XY sw-t, lecci utaljatok 10k$-t ide" levelet, azert meg jopar dolgot lehet csinalni a feltort accountokkal.

aztan mikor bajvan akkor megy a pingvinezes, meg a devopsra mutogatas, de a lenyeg hogy mekibol is lehessen teloval emailt kuldeni!!!

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Elérem a céges hálót természetesen, hiszen kellenek onnan file-ok, mentek is a szerverre. A munka része. Lehet, hogy csak jó csillagzat alatt születtem, eddig itthoni gépem sem zuhant meg zsarolóvírus, vagy effélék miatt, meg azt a linuxos gépet is karbantartom, amelyen dolgozom. Egyébként meg legyen - és van is - snapshot illetve mentés a szerveren. Nem kell ezt ennyire mereven szabályozni. Abból kell kiindulni, hogy a dolgozó nem a cég tönkretételére játszó szabotőr. Rég rossz, ha a minimális bizalom sincs meg, s a dolgozóban a munkaadó a fizetett ellenségét látja. Ha jobban belegondolsz, simán előfordulhat, hogy valamelyik felső szintű alkönyvtárra delet-et nyomok, mert például valami ruhaszöszt lát az egér, arrébb ugrik a kurzor, aztán megvan a baj. Ennek van reális esélye, de azért vannak a snapshotok, felhőbe mentések, meg az is, amiről talán nem is tudok, offline mentés, miegymás. És akkor még kinek-kinek a saját gépén lokálisan a saját munkája, tehát lényegében minden többszörösen megvan.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerkesztve: 2023. 03. 02., cs – 14:15

tervezek. de nem a közeljövőben. a hivatalos nyugdíjbavonulásom előtt 10-15 évvel (de akkor is nyugdíjba menni). ehhez még van 10-15 évem.

amúgy úgy érzem, meg vagyok becsülve - anyagilag és erkölcsileg is -, élvezem a munkám és teljesen én osztom be a munkarendemet. ha ez változna (nem fog), akkor elgondolkodnék

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

Abszolút nem! Nem találtam jobb helyet sem itthon, sem külföldön összességében

Nem laom az ok-okozati osszefuggest, amelyre az "ugyanis" miatt vartam.

Milyen időtávra számolva? :)

Idén nem, jövőre igen.

Nem felmondani készülök, hanem bezárni a boltot. 2024 decemberében nyugdíjba megyek, 2025 augusztusig van kutatás-fejlesztési szerződésem, azt még befejezem, aztán eladom a céget. Akinek kell viheti.

> Sol omnibus lucet.

Nem feltétlenül azért vesznek céget, hogy bezárják. Vehetnek ügyfeleket, vehetnek know-how-t, vehetnek sok mindent azzal, hogy megvesznek egy céget. Vehetnek referenciákat, pályázati lehetőségeket (adott méretű, korú, de referenciával rendelkező céget) stb.

Kivéve hogy valakinek egy élete munkája benne van abban a cégben, és a vakon pénztermelés mellett van akiben az a jóleső érzés is megvan h. ez az egész mégiscsak az ő munkája gyümölcse.

Egy mindenkit csak lehúzó átbaszó építkezési vállalkozó aki csak a sokszázmillókat leste, nyilván nem úgy tekint majd vissza megdöglés közben az ágyban az élete munkájára, mint aki valami jót is tett az életében, de szerencsére nem csak ezek a szaremberek vannak ezen a tetves bolygón.

A jelige az lesz, hogy "Megegyezünk!" (-::

A cég patyolat tiszta, 1989-től folyamatos üzem, domén-névvel adom. Két alapeset van: csak a csontváz kell neki, vagy folytatja a tevékenységet és viszi a belsőséget is. Jó partneri kör, igazán izgalmas kutatás-fejlesztési témák.

Na, jó, még messze van, ha nem is nagyon.

> Sol omnibus lucet.

Ha van érdeklődő akkor a megbeszéléseket el lehet kezdeni már most. Igazából már csak egy partnert akarok megtartani. Ha valakit érdekel a belsőség is, akkor az átadás egy hosszabb folyamat, mintha valaki csak a csontvázat viszi.

 

www.meditor.hu

> Sol omnibus lucet.

Persze, ez így van, de a kérdés az, hogy van-e vevő, akinek megér annyit a cég, mint amennyit én szeretnék belőle látni, ha eladom.

Ha van vevő, aki lát benne akkora fantáziát, hogy hajlandó legyen érte sokat fizetni, akkor abban is van fantázia, hogy maradjak tulajdonos - hiszen jó kezekbe kerül a cég. Még az is lehet, hogy csak a cég 49%-át adom el gyors pénzért cserébe, a többi megmarad - ez nem 0 vagy 1 kérdés.

Ha meg nincs vevő, aki látna benne fantáziát, akkor meg nincs miről beszélni.

Annyit ehhez hozzátennék, hogy ha ismerik a neved a cég tevékenységi körében, akkor vissza lehet vele élni.

Baráti körből járt úgy valaki, hogy megvett volna egy árverezés előtt álló lakást, olcsóbban, a cég egy régóta ingatlanközvetítéssel foglalkozó cég volt, patyolattiszta, aztán kiderült, hogy sok embert rászedtek ugyanazzal a lakással, beszedték az előleget és leléptek. A céget egyszerűen vették, az új tulajdonos nyilván valami alkoholista hajléktalan, a cég korábban tényleg ingatlanokkal foglalkozott, volt nyoma a neten és csak ezért kellett nekik, hogy hihető legyen a teljes sztori.

Kimaradt a "munkanélküli vagyok" menüpont :(

Épp most mondtam fel :D

Kicsit több, mint 5 év után. Sokat tanultam, szép emlék marad de kicsit belefásultam a pozícióba, szóval inkább csak a kiégést megelőzendő okból váltok, meg nyilván anyagilag is előrelépés ami inkább csak hab a tortán.

Igen, és már meg is tettem múlt héten. 

Mar nem. :)

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Nem-re szavaztam, de ha a munkaadó visszakényszerít az irodába más munka után fogok nézni. Covid előtt ketten voltunk egy kis irodában, ez megszűnt, helyette lett egy nagy open space, ahol 20+ ember egész nap jön-megy, saját helyed nincs, oda ülsz ahol épp szabad. Egyelőre nem szólt senki, hogy be kellene járni, de ha kötelező lesz más meló után nézek. Nem fogok egy olyan helyen dolgozni, ahol a hátam mögött mindenki azt bámulja, hogy éppen mit is csinálok.

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

És íme, itt a válasz a HWSW-nek!

Ha netán be is gyűrűzik a magyar IT-ba a nemzetközi leépítési hullám, azt az érintettek 25 %-a mondhatni alig várja.

Tehát win-win.

Fél éve megtettem, szóval az igent böktem, bár nem.

Jelenleg is ott dolgozom, ahol anno megcsináltam a szakdolgozatomat, most megnéztem, már 10+ éve (rohan az idő...). Még egyszer sem gondolkodtam el azon, hogy váltani kellene.

Év elején váltottam eddig úgy tűnik jól sikerült, ha rajtam múlik maradok sokáig.

Nem merült fel, hogy elmenjek, ennek ellenére bónusszal meg részvényopciókkal próbálnak hosszabb távra lekötni... meglátjuk, amíg nem lesz unalmas a munka, addig talán maradok

Zigóta állapotban vagyok 11 éve. Beágyazódtam, jó a munkahelyi környezet, faszák a kollégák, érdekes a munka. Ez előtt a melóhely előtt 4 évente magamtól váltottam valahová máshová. Ilyen gondolatom az elmúlt 11 évben nem volt. Már a nyugdíjra gyúrok. :-) :-)

Több helyen hallottam, hogy igénytelenek a mai fiatalok, ha nem váltanak munkahelyet.

Nekem normál munkahelyemből is volt 14 év alatt hét, átlag két évet töltöttem egy munkahelyen... az utóbbi 6-8 évben szabadúszóként dolgoztam, megszámlálhatatlan cégnél fordultam meg, nagyságrendekkel többet tanulva szakmailag, mintha leragadtam volna az első cégnél. A legnagyobb tanulság, hogy a cégek igen nagy részében nincs szakmai vagy jogi alapja a működésnek, hanem hagyományaik vannak, amelyeket megőriznek és szokásaik vannak, amelyeket ápolnak. Már csak azért is érdemes néhány cégnél megfordulni, mert nem kezded azt hinni, hogy valamit csak úgy lehet csinálni, ahogy annál a cégnél történik.

Két év alatt meg sem tanulod mélységében, mi az, amivel a cég foglalkozik. Két év alatt még alig van hozzáadott értéke a munkádnak szerintem. Legalább is attól függ, mi a munka. Ha kódgyártás kilószámra, akkor persze egy hónap után ugyanolyan értékessé válsz, mint bárki más, de ha nagyon specifikus a dolog, akkor hosszú a tanulási görbe.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Két év alatt meg sem tanulod mélységében, mi az, amivel a cég foglalkozik. Két év alatt még alig van hozzáadott értéke a munkádnak szerintem.

Nemhogy két év, két hét alatt is lehet értéket teremteni, sok olyan projektem van, ami nettó két hét alatt kész, a termék, a szolgáltatás, vagy egyéb le van szállítva.

Legalább is attól függ, mi a munka. Ha kódgyártás kilószámra, akkor persze egy hónap után ugyanolyan értékessé válsz, mint bárki más, de ha nagyon specifikus a dolog, akkor hosszú a tanulási görbe.

Szerintem nagyon ritka az a munkakör, ahol nagyon maximum egy-két hónapnál több idő lenne a beletanulás egy senior embernek és nincs elbaszva a cég működése teljesen felesleges faszságokkal, amelyek nem adnak üzleti értéket csak úgy tűnik, hogy a cég ettől különleges. Igen, van sok cég, ahol fél-egy-két év, mire valaki megtanulja a cégre jellemző egyedi hülyeségeket, szokásokat, hagyományokat, íratlan és írott szabályokat, de pont ezért érdemes más cégek belső működését látni, hogy az ember rájöjjön: ez nem szükségszerű, sőt, a legtöbb esetben hátrány.

Nem egészen működésről beszélek. Ahhoz, hogy hardware-t tervezz vagy software-t, firmware-t írj, nem árt megérteni, megtanulni azt a másik szakmát is legalább annyira, hogy értsd, mit csinálsz, amennyire azzal dolgod van. Biológiát, fizikát, optikát, akármit. Továbbá megismerni azokat a kommunikációs rétegeket, amelyeket soha senki sem dokumentált, mindenki használja, s amelyre hardware-t és firmware-t kell illesztened mind master, mind pedig slave oldalon. :) Tudom, ez utóbbira írtad a példát, de mondom, ezen felül is van mit tanulni. Továbbá értem én az idealizmust, de a valóság akkor is más. Lényegtelen, mi miatt jobb, ha valaki régóta dolgozik a cégnél.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ahhoz, hogy hardware-t tervezz vagy software-t, firmware-t írj, nem árt megérteni, megtanulni azt a másik szakmát is legalább annyira, hogy értsd, mit csinálsz, amennyire azzal dolgod van. Biológiát, fizikát, optikát, akármit.

Ebben semmi cégspecifikus nincs, átmész egy hasonló profilú másik céghez, ugyanott és ugyanabban a közegben kell tudj dolgozni majdnem az első perctől.

Továbbá megismerni azokat a kommunikációs rétegeket, amelyeket soha senki sem dokumentált, mindenki használja, s amelyre hardware-t és firmware-t kell illesztened mind master, mind pedig slave oldalon. :)

Aham, "soha senki sem dokumentált", eklatáns példája annak, hogy a cég folyamatai mélységeiben és gyökereikben el vannak baszva. Saját maguk dolgát nehezítik azzal, hogy egy pár napos dokumentáció olvasást elhúznak egy-két éves betanulási szakaszra, mert szokásaik és hagyományaik vannak és soha nem állnak meg annyi időre, hogy ezt átgondolják, megszabaduljanak káros szokásoktól és hagyományoktól, illetve olyan folyamatokat vezessenek be, ami támogatja a cég működését és nem fékezi azt. Tipikus mém a témában: https://imgur.com/a/fipHoWf

Továbbá értem én az idealizmust, de a valóság akkor is más.

Ez nem idealizmus, hanem egy szar és pazarló rendszer fenntartása azért, mert így szoktuk vagy előttem is így csinálták és bárki jönne más cégtől, ahol látott jobb dolgokat, azt pillanatok alatt leránják a saját szintjükre és marad minden szarban.

Persze, hogy nincs cégspecifikus, azt te mondogatod, nem én. :) Én arról beszélek, hogy nem minden munka annyira favágás, hogy tudsz adott nyelven programozni, megírod, amit olvasol a specifikációban, aztán este hazamész. Ahhoz, hogy meg tudj tervezni, ki tudj találni egy műszert, elég sok dolognak utána kell nézni, sokat kell gondolkodni rajta több embernek, s csak utána jön az, hogy hogyan oldjuk meg, tervezzünk hozzá mechanikát, optikát, áramlási rendszert, bármit, és aztán lehet kitalálni a firmware-t, software-t. Hiába tudsz programozni, de előbb ki kell találni, mit akarsz programozni, ahhoz meg a fizikai folyamatok ismerete, statisztikai ismeretek, meg egy csomó más kellenek. Ez pedig nem úgy van, hogy belépsz a céghez, majd a második naptól kezdve ömlik ki kezed alól a jobbnál jobb elképzelés, hardware és software terv, firmware, meg ami még kell.

Vannak elmaradások valóban. Az is probléma, hogy régen egyszerű dolgokhoz egyszerű kommunikáció lett kitalálva. Ahogy lenni szokott, az igények nőttek, a dolgok bonyolódtak, az egyszerű protokoll túl lett terhelve, mindig toldozva lett. Arra nincs idő, hogy nulláról szépen újra legyen tervezve, marad a régi, ez legalább kompatibilis, cserébe nem a legalkalmasabb arra, amire használva van. Az életben minden így van. Az emberek kisebb lakásban élnek, mint az optimális, de nincs pénzük, idejük nagyobbra váltani.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ahhoz, hogy meg tudj tervezni, ki tudj találni egy műszert, elég sok dolognak utána kell nézni, sokat kell gondolkodni rajta több embernek, s csak utána jön az, hogy hogyan oldjuk meg, tervezzünk hozzá mechanikát, optikát, áramlási rendszert, bármit, és aztán lehet kitalálni a firmware-t, software-t.

Ha két év kell ahhoz, hogy egy embert pótolni lehessen ebben a termékfejlesztési folyamatban, akkor ez a folyamat el van baszva többször és régen. 

Ez pedig nem úgy van, hogy belépsz a céghez, majd a második naptól kezdve ömlik ki kezed alól a jobbnál jobb elképzelés, hardware és software terv, firmware, meg ami még kell.

De, ez így van, ha a cégnél nincsenek elbaszva a folyamatok. Ha vannak kvázi pótolhatatlan emberek, akkor a cég nem funkcionál jól, ráadásul a legtöbb esetben úgy pótolhatatlanok az emberek, hogy információkat tartanak vissza.

Vannak elmaradások valóban. Az is probléma, hogy régen egyszerű dolgokhoz egyszerű kommunikáció lett kitalálva. Ahogy lenni szokott, az igények nőttek, a dolgok bonyolódtak, az egyszerű protokoll túl lett terhelve, mindig toldozva lett. Arra nincs idő, hogy nulláról szépen újra legyen tervezve, marad a régi, ez legalább kompatibilis, cserébe nem a legalkalmasabb arra, amire használva van. Az életben minden így van. Az emberek kisebb lakásban élnek, mint az optimális, de nincs pénzük, idejük nagyobbra váltani.

Tehát: nincs idő és pénz valamit ledokumentálni és esetleg átgondolni, újraírni, de arra van idő és pénz, hogy egy vagy több ember minimum két évig kb. semmit hasznosat ne dolgozzon? Nem érzed ezt kicsit ellentmondásosnak?

Árnyaltabban fogalmaztam. Nem azt írtam, hogy az illető nem hajt hasznot az első két évben, hanem azt, hogy mélységében nem tanulja meg az adott tevékenységi kör specialitásait. Szerintem ha elmész egy mélyépítő céghez, nem tervezhetsz egy hidat a Duna fölé a második héttől kezdve csak azért, mert van egy építőmérnöki diplomád. És ha valaki két évente munkahelyet vált, akkor soha az életben nem tervezhet érzésem szerint hidat a Duna fölé. Bár nyilván tévedhetek.

Az emberek az első perctől hasznosak, de ahhoz, hogy egy összetett rendszert zsigeri szinten, rutinból, azonnal tudj, ismerj, bizony sok idő kell. Amikor reagáltam a hozzászólásodra, mindössze azt kifogásoltam meg, hogy a gyakori munkahelyváltás véleményem szerint rossz a cégeknek és rossz a munkavállalóknak. Nyilván, ha valaki felületes, akkor ez a cigány élet működhet, csak ne legyen már szinte elvárás.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerintem ha elmész egy mélyépítő céghez, nem tervezhetsz egy hidat a Duna fölé a második héttől kezdve csak azért, mert van egy építőmérnöki diplomád.

De, ha húsz éven át Duna méretű folyó feletti hidakat terveztem világszerte, akkor bármelyik céghez oda tudok menni Duna méretű folyó feletti hidakat tervezni és nem kell hozzá két év, hogy szokjam a céges légkört. Pusztán az számít, hogy van-e 20 év tapasztalatom hidak építésében és ebből mennyi volt az, ami Duna méretű folyó feletti híd volt. Az, hogy ezt konkrétan milyen cégnél csinálom épp, az teljesen irreleváns, mindenhol nagyjából ugyanúgy kell hidat tervezni, csak tanulni tudok abból, hogy látok több céget működés közben.

És ha valaki két évente munkahelyet vált, akkor soha az életben nem tervezhet érzésem szerint hidat a Duna fölé.

Hogyne tervezhetne. Én például ezzel az életúttal több magas rendelkezésre állású és nagy terhelésű rendszert tettem össze, többek között például én írtam kompletten azt a szerver oldali szolgáltatást, ami ÁNYK-ból fogadja a feltöltött nyomtatványokat. Mindezt úgy, hogy mindössze 5 - azaz öt - hónapot voltam az adott cégnél és kb. ez volt a fő tevékenysége a portálnak. Nyilván kellett hozzá az, hogy ezt megelőzően is tettem össze ilyen rendszereket és nem ott tanultam meg.

Az emberek az első perctől hasznosak, de ahhoz, hogy egy összetett rendszert zsigeri szinten, rutinból, azonnal tudj, ismerj, bizony sok idő kell.

Ehhez 20 év szopás kell és nagyjából mindegy, hogy ezt egy cégnél töltöd el vagy tíz cégnél 2-2 évente. Illetve nem, ez utóbbi sokkal jobb, mert nem kihalás alapján kerülsz pozícióba, hanem tudás alapján és a tudást nem egy cégnél szeded össze, hanem több cégnél, ahol más-más szempontokat, technológiákat, eszközöket és folyamatokat ismersz meg. És adott esetben vezetsz be.

Amikor reagáltam a hozzászólásodra, mindössze azt kifogásoltam meg, hogy a gyakori munkahelyváltás véleményem szerint rossz a cégeknek és rossz a munkavállalóknak.

Kurvára rossz lenne a világnak, ha mindenki egy cégnél húzná le az iskolától a nyugdíjig tartó időszakát, nem véletlen, hogy anno a céhek is az inasévek után gyakran több éves kötelező világkörüli tanulmányútra küldték a leendő mestereket, hogy táguljon a horizontjuk, lássanak más mestereket munka közben, hozzanak vissza tapasztalatokat.

Nyilván, ha valaki felületes, akkor ez a cigány élet működhet, csak ne legyen már szinte elvárás.

Az, hogy neked személy szerint kényelmes ez és esetleg rettegéssel tölt el, hogy céget kellene váltanod, az más kérdés, csak ne próbáld meg érvekkel racionalizálni.

Valószínűleg nem sikerült átadni a mondanivalómat. Te folyamatosan olyan munkaterületről írsz, amelyről bárhol szerezhető ismeret. Amivel mi foglalkozunk, azzal Magyarországon rajtunk kívül még egy cég. Tudom, nem csak Magyarország létezik, de az a másik vesszőparipám, hogy szerintem nincs az rendben, ha valaki a munkát a párkapcsolat, emberi kapcsolatok, házasság, család, saját lakásban élés elé pozícionál.

Te a mondandódat a cég folyamataira hegyezed ki, de én kezdettől fogva nem erről beszélek, hanem arról, hogy a mérnöki tudományok sok esetben alkalmazott tudományok, így határterületeket kell megismerni. Ha például villamosgépek szabályozása a cél, hiába vagy villamosmérnök, rengeteg olyan apróságot kell megtanulni, hogy mitől lesz kicsi a gép vesztesége, zaja, egy rakás olyan tapasztalati dolgot kell megtanulni, ami nem triviális, hanem emberek több évtizedes munkája, mérési és fejlesztési tapasztalata van benne. Én technológiai ismeretekről, határterületről, részben más szakmák elsajátításáról beszéltem, nem pedig a cég ISO-s folyamatairól, nem a CAPA-król, CO-król, auditálható dolgokról. Példa volt, nem sok közöm van villamosgépek szabályozásához.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Valószínűleg nem sikerült átadni a mondanivalómat. Te folyamatosan olyan munkaterületről írsz, amelyről bárhol szerezhető ismeret. Amivel mi foglalkozunk, azzal Magyarországon rajtunk kívül még egy cég.

Teljesen mindegy, hogy mivel foglalkozol, amivel én foglalkoztam az szintén az országban egyedi cég volt és van olyan is, hogy az országban nincs is ilyen cég. A munkafolyamatok és szükséges ismeretek adottak általában, ha fejedre esne egy villamos, akkor rövid úton pótolnának és biztos találnának a piacon olyan embert, akinek vannak hasonló területen ismeretei. Sőt, sok esetben egy új ember olyan dolgokat lát, amit a régi belefásult emberek nem látnak már meg. Az alacsony fluktuáció pont annyira káros szokott lenni, mint a magas fluktuáció, mert nem érkezik kívülről új tudás.

Tudom, nem csak Magyarország létezik, de az a másik vesszőparipám, hogy szerintem nincs az rendben, ha valaki a munkát a párkapcsolat, emberi kapcsolatok, házasság, család, saját lakásban élés elé pozícionál.

Hogy jön ide a párkapcsolat, emberi kapcsolatok és egyebek? Én például heti 20-24 órát dolgozom, csak azt egyszerre 2-4 cégnél is és a projektek viszonylag rövidek, 4-6 hónaposak, tartok szünetet, satöbbi, sokkal-sokkal-sokkal több időm van olyan dolgokra, amiket most felhoztál, csak épp nem látok logikai összefüggést aközött, hogy x év tapasztalattal lehet-e egy cégváltás után azonnal értéket teremteni vagy sem.

Te a mondandódat a cég folyamataira hegyezed ki, de én kezdettől fogva nem erről beszélek, hanem arról, hogy a mérnöki tudományok sok esetben alkalmazott tudományok, így határterületeket kell megismerni. Ha például villamosgépek szabályozása a cél, hiába vagy villamosmérnök, rengeteg olyan apróságot kell megtanulni, hogy mitől lesz kicsi a gép vesztesége, zaja, egy rakás olyan tapasztalati dolgot kell megtanulni, ami nem triviális, hanem emberek több évtizedes munkája, mérési és fejlesztési tapasztalata van benne.

És? Ezt a rengeteg apróságot cégek tucatjainál is meg lehet tanulni, semmi kényszerítő ok nincs arra, hogy ezt egy cégnél lehetne csak megtanulni. Igen, több évtizedes tapasztalat kell hozzá, amit vétek egy helyen megszerezni. A folyamatok úgy jönnek ide, hogy szokások és hagyományok vannak folyamatok helyett. A dokumentáció szükséges rossz.

Nekem van első kézből tapasztalatom, hogy milyen lehúzni 7 évet egy helyen, milyen a munkahelyváltás és milyen például egyszerre négy cégek dolgozni. Neked csak arról van tapasztalatod, hogy milyen hosszasan egy helyen dolgozni és csak félelmeid meg előítéleteid vannak azzal kapcsolatban, hogy milyen más-más cégeknek dolgozni. És próbálsz velem vitázni olyan dologról, amiről neked nincs közvetlen tapasztalatod, sőt, talán még közvetett sem.

Ne sarkítsd, nyilván nem az első munkahelyemen dolgozom. Abban nincs igazad, hogy egy adott ismeret cégek tucatjánál beszerezhető. Ez is fiktív példa lesz. Ha hasi ultrahang készüléket csinálnál, szerintem rengeteg olyan apróság van, ami céges know-how. Akár az is, milyen tömítőgyűrűt használsz az ultrahangos mérőfejben és miért, vagy hogyan eliminálod a távolabbról reflektálódó hangot a képalkotásnál, meg egy rakás dolog. Szerintem nem menne úgy, hogy jó' van, csávókáim, 15 éve programozok, megírok bármit két hét alatt, azt csá. Mert nem írod meg két hét alatt, nem csak azért, mert több, hanem azért, mert meg sem tudod fogalmazni az algoritmust, csak akkor, ha érted, hogy honnan hova verődik az ultrahang, modellezed, mennyi nyelődik el az emberi testben, és így tovább. Kellő alázattal, mérésekkel igazolsz teóriákat, egyáltalán kitalálod, mit volna jó megmérni, összerakod a mérést, a nemlétező műszereket megépíted hozzá, ideiglenes software-t írsz csak a teszthez, miegymás. Kívülről beesik egy pofa, hirtelen sok dolgot meg kell tanulnia, ami nem arról szól, hogy jaj, hát mi is az a **p pointerre mutató pointer, mert értem, hogy az megvan bármelyik software-esnek. De az már sok év tapasztalata, hogyan tudod az ultrahang képéről leszűrni a szellemképet, meg mit tudom én mi, sohasem csináltam ultrahangos műszert.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ez is fiktív példa lesz. Ha hasi ultrahang készüléket csinálnál, szerintem rengeteg olyan apróság van, ami céges know-how.

Sok cég csinál ilyen terméket, próbálhatod sarkítani és hozhatod a fiktív példákat, de nagyon-nagyon-nagyon kevés cégnél vannak olyan speciális tudások, ami nincs meg semmilyen formában sehol máshol és nulláról kellene megtanulnia egy új dolgozónak. Jelenleg a SpaceX az egyetlen cég, amelyik vissza tudja hozni az első fokozatot a földre, mégse kell minden egyes rakétatechnikában járatos szakembert nulláról kiképezniük újra, amint a céghez kerül, mert nagyrészt minden ugyanaz, mint más rakétatechnikai cégeknél és nincs túl sok ilyen cég a világon. A Tesla is egyedi a maga formájában, mégis leginkább más autóipari cégektől vettek át dolgozókat, vezetőket, alvállalkozókat, beszállítókat és szakértőket, nem nulláról kellett kiképezniük mindenkit, hanem egy erős és jó alapra kellett csak kicsit ráépíteni. Nagyon rossz úton jársz ezzel a gondolkodással, nem céges know-how van, ha ez a know-how nagyrészt csak az embereknél van meg.

[...] ha érted, hogy honnan hova verődik az ultrahang, modellezed, mennyi nyelődik el az emberi testben, és így tovább [...]

Ez ugyanúgy megy az összes ultrahang és emberi test esetén, nem kell újratanulni az egészet nulláról, ha egy melós átmegy az A-sonic cégtől a B-sonic céghez és onnan a C-sonic céghez. A _területen_ szerzett 10-20-30 év tapasztalata ugyanúgy 10-20-30 év tapasztalat. Aki 20 éve ultrahang készülékeket tervez, az bármilyen ultrahangos készüléket gyártó cégnél tud majd tervezni ilyen készüléket. Nyilván nem fog hirtelen tévét tervezni, mert az más specializáció, de azzal csak növekszik a szakmai tapasztalata, ha több ultrahang készüléket gyártó cégnél is dolgozik és nem ragad le egynél.

De az már sok év tapasztalata, [...]

Így van, sok év tapasztalata. De semmi nem indokolja, hogy ha van a piacon száz olyan cég, amelyek ultrahang készüléket gyártanak, akkor minden egyes melós kompletten nulláról kell kezdje a szakmai pályafutását, ha átmegy egy másik céghez dolgozni. Nem is így megy, egy senior a saját területén másik cégnél is senior lesz, aki azonnal képes értékteremtő munkára, ha a céges folyamatok nincsenek elbaszva. De sok esetben el vannak baszva a céges folyamatok.

--

Nekem több mint 20 éves tapasztalatom van nagy rendelkezésre állású és nagy forgalmú rendszerek tervezésében és fejlesztésében, ezért ezzel foglalkozok, bármilyen cégnél hetek alatt tudok értéket teremteni ebben a témában. Nyilván nem fogok például üzleti adatelemző munkakörben elhelyezkedni, mert akkor nem sok ér a 20 év gyakorlatom egy teljesen másik területen, de vannak a piacon üzleti adatelemzők 20 év tapasztalattal, akik szintén hetek alatt tudnak értéket teremteni az üzleti adatelemzés terén.

Nem vagy pótolhatatlan és sokkal hamarabb pótolnak, mint ahogy azt hiszed.

Nem írtam, hogy pótolhatatlan lennék. Látom, továbbra sem akarod érteni. Ha van egy mérnök, aki eddig villamos forgógépek vezérlésével foglalkozott, majd elmegy ultrahangos képalkotó gépet tervezni, akkor elég sok mindent meg kell tanulnia szerintem, és nem az a kérdés, hogy tudja-e a csomóponti potenciálok módszerét vagy a Gauss-eliminációt, mert ezeket megtanulta az egyetemen. Te azt feltételezed, hogy emberünk mindig is ultrahangos berendezéseken dolgozott, csak éppenséggel ilyen berendezéseket elég kevés helyen terveznek. Nagyon leszűkíted akkor az emberek lehetőségeit. Lényegében néhány ilyen cég között vetésforgóban mozoghatnának az emberek, de jellemzően ezek a cégek nem is egy országon belül vannak. Tehát ne abból indulj ki, hogy aki egyik helyen valamivel foglalkozott, egy nagyon speciális, viszonylag ritka dologgal, az új munkahelyen valami csoda folytán ugyanazzal fog foglalkozni. Nem lesz így. Én sem ugyanazzal a műszaki problémával foglalkoztam a különböző munkahelyeimen, lévén meglehetősen más volt a cégek profilja. Én ezért mondtam azt, hogy szerintem nem jó a gyakori cégváltás a cégeknek, meg a munkavállalónak sem. Akkor tud igazán feltalálni, ha nagyon nagy tapasztalat áll mögötte azon a konkrét területen. Egy pillanatig sem feltételeztem, hogy egy másik cégnél ugyanazzal a témakörrel fog foglalkozni. Nem hinném, hogy hasi ultrahangkészüléket olyan sok cég tervez Budapesten, mint ahány gyrosos van ugyanebben a városban. Azt is értem, hogy ha valaki eladó egy gyrososban, annak nem gond két évente váltani, ha egy másik gyrososban lesz eladó.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Látom, továbbra sem akarod érteni. Ha van egy mérnök, aki eddig villamos forgógépek vezérlésével foglalkozott, majd elmegy ultrahangos képalkotó gépet tervezni, akkor elég sok mindent meg kell tanulnia szerintem, és nem az a kérdés, hogy tudja-e a csomóponti potenciálok módszerét vagy a Gauss-eliminációt, mert ezeket megtanulta az egyetemen.

Szerintem te nem érted azt, hogy nem szokás 10-20-30 év tapasztalatszerzés után specializációt váltani (nyilván van ilyen, csak ritka, nem megszokott). Egy front end fejlesztő nem fog elmenni adatbázis adminisztrátornak vagy hálózatbiztonsági mérnöknek egy másik céghez, amikor munkahelyet vált, pedig mind a három IT terület. Nagyjából ezt feltételezed egy-egy ilyen váltásnál.

Te azt feltételezed, hogy emberünk mindig is ultrahangos berendezéseken dolgozott, csak éppenséggel ilyen berendezéseket elég kevés helyen terveznek. Nagyon leszűkíted akkor az emberek lehetőségeit.

Egyrészt az emberek a saját lehetőségeiket szokták leszűkíteni a specializációval, másrészt mindig van egy csomó olyan egyéb specializáció, ami nincs annyira távol a megszerzett tudástól és tapasztalattól, az ultrahang tapasztalatokat lehet használni az orvosi területen kívül is, mert rengeteg helyen vannak ultrahangos eszközök és könnyen át lehet nyergelni az önvezető autókra, ahol szintén vannak ultrahangos szenzorok, onnan meg lehet továbbmenni tapasztalatszerzéssel más specializáció felé. Semmi nem indokolja, hogy egy mérnök, akinek van 10-20 év tapasztalata ultrahangos eszközök tervezésében és fejlesztésében, az a következő munkahelyén már erőművi energiaátvitellel foglalkozzon, nem is szokott ilyen történni.

Te vagy az, aki saját tapasztalatok hiányában azt feltételezte már a második hozzászólásban, hogy egy cégek között mozgó ember két évig alig teremt értéket, holott ez ritka jelenség, ha a cég egyébként jól működik és a munkavállaló nem komplett idióta. Ezek után, a mondásod védelmére felhoztál egy csomó olyan jelenséget, ami azt mutatja, hogy a cég valóban rosszul működik. A probléma az, hogy neked ez a rossz működés a természetes, mert annyira kevés cégnél dolgoztál, hogy nincs tapasztalatod abban, hogy lehetne jobb is.

Tehát ne abból indulj ki, hogy aki egyik helyen valamivel foglalkozott, egy nagyon speciális, viszonylag ritka dologgal, az új munkahelyen valami csoda folytán ugyanazzal fog foglalkozni.

A valóságban nincs ennyire ritka specializáció, jelentősen túlértékeled egy-egy cégnél a szükséges tudást és azt az időt, amennyi idő alatt meg lehet szerezni. Még az olyan cégeknél sincs ekkora specializáció, akik valóban egyedi szolgáltatást nyújtanak világszerte valóban egyedüliként, mert a kockák ugyanazok, amiből építkeznek. A mérnökök jellemzően nem új építőelemeket hoznak létre, hanem másképp kombinálják a meglévő építőelemeket. Még a mérnöki K+F nagy része is csak abból áll, hogy meglévő kockákból próbálnak újszerűt építeni.

Én sem ugyanazzal a műszaki problémával foglalkoztam a különböző munkahelyeimen, lévén meglehetősen más volt a cégek profilja. Én ezért mondtam azt, hogy szerintem nem jó a gyakori cégváltás a cégeknek, meg a munkavállalónak sem.

Ez a te ügyed és a te életed, amiből lazán extrapolálsz egy komplett világ működésére, úgy, hogy a töredékét se élted meg, a nagy fehér foltokat pedig erősen kiszínezed.

Nem hinném, hogy hasi ultrahangkészüléket olyan sok cég tervez Budapesten, mint ahány gyrosos van ugyanebben a városban.

Miért kellene mind Budapesten lennie azoknak a cégeknek a mai világban? Lehet remote fejleszteni önvezető autót is, rengeteg példa van már rá.

--

Leírom ismét röviden: ha két év a cégnél a tanulógörbe, ameddig egy új ember nem tud még értéket teremteni, akkor ott el vannak baszva a céges folyamatok. Erre eddig csak olyan példákat hoztál, ami megerősíti azt, hogy el vannak baszva a céges folyamatok.

Nekem kétségkívül kudarc, hogy nem tudom világosan átadni a gondolataimat. Ha nem érted, az azt jelenti, hogy nem fogalmazok érthetően.

Az ítélet megszületett, nálunk rosszul történnek dolgok, mert nyilván a jóság valami fizikai állandó, az csak egyféle lehet, ráadásul hiteles jóságmérőd van, ami ennyi fórumos beszélgetésből kimutatta, hogy itt valami rossz.

Magam részéről nem látom ennek a vitának értelmét. Elmondtam, amit ezzel kapcsolatban el szerettem volna mondani.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nagyon különböző közegekben mozogtok.

Nekem teljesen egyértelmű amit írsz, mert mint hardverfejlesztő én is hasonló feladatokkal vagyok megszórva.

De simán el tudom képzelni, hogy a full szoftver világban lehetnek ilyen 2-3 hetes atomizált feladatok. Nálunk egy protó kör annyi, akkor ha nagyon sietünk :D

Nagyon különböző közegekben mozogtok.

Nem a közeg más, hanem a szakmai világlátás...

Nekem teljesen egyértelmű amit írsz, mert mint hardverfejlesztő én is hasonló feladatokkal vagyok megszórva.

Legutóbb és az előtt is majdnem két-két évet húztam le kevés óraszámban egy hardverfejlesztés-orientált projekten. Nem volt jelentős specialitás, polcról levehető alkatrészekből épült fel a hardver, leginkább a dokumentáció hiánya okozta azt, hogy egy céghez érkező senior mérnöknek 2-3 hónap kellett ahhoz, hogy értéket tudjon teremteni, különben elég lett volna hozzá 2-3 hét is. Nyilván ez feltételezi, hogy amikor egy beágyazott full digitális rendszer fejlesztése folyik, akkor ne olyan mérnököt vegyenek fel, aki akkor látja először azokat a kommersz alkatrészeket, mert korábban full analóg rendszerek fejlesztésén dolgozott. Az egyik helyen a legtöbb értéket amúgy egy drága óradíjas külsős hardvermérnök adta hozzá, aki locsemege szerint két évig alig teremtene értéket... majdnem az első perctől értéket teremtett.

De simán el tudom képzelni, hogy a full szoftver világban lehetnek ilyen 2-3 hetes atomizált feladatok. Nálunk egy protó kör annyi, akkor ha nagyon sietünk :D

Ez nincs kihegyezve szoftver vagy hardver területre. Hardver területen is tudok több tucat olyan specializációt, ami miatt nem érdemes felvenni egy alkalmazottat, hanem adott esetben meg kell bízni egy freelancer embert, akinek az a specializációja. Az esetek jelentős részében végül olcsóbban tesz hozzá hamarabb több értéket a projekthez, mint az alkalmazott, akit évekig kellene oktatni a témában. Én sok ilyet láttam, locsemege meg vélhetően keveset.

Akkor idézhetnék egy nem kezdő német multitól, ahol úgy kezdték, hogy ott két év a betanulás...

Igen, off the shelf alkatrészekből egészen más építkezni. De arra kíváncsi lennék, hogy mit mondanál arra, hogy akár csak egy wifi routernek milyen CE irányelveknek kell megfelelnie?

És utána jön a szabványok feldolgozása, specifikáció összeállítás, és még fejleszteni el sem kezdtünk.

Akkor idézhetnék egy nem kezdő német multitól, ahol úgy kezdték, hogy ott két év a betanulás...

Ahja, negatív- és ellenpéldát tudok én is sok mindenre mondani.

De arra kíváncsi lennék, hogy mit mondanál arra, hogy akár csak egy wifi routernek milyen CE irányelveknek kell megfelelnie?

Én semmit nem mondanék rá, mert nem a szakterületem, de abban biztos vagyok, hogy van n+1 ember, aki ezt meg tudja mondani, akár freelancer, akár beszállító embere, satöbbi. Ha folyamatosan az a munka, hogy szakmányban Wifi router CE minősítését kell végezni, akkor úgy kell megírni az állásajánlatot, hogy ebben szerzett jártasság fontos. Lesz rá ember.

És utána jön a szabványok feldolgozása, specifikáció összeállítás, és még fejleszteni el sem kezdtünk.

És? Ezt csak úgy lehet elérni, hogy az ember a nyugdíjhoz szükséges 40-45 évét két munkahelyen tölti el? Hidd el, hogy nem nagyon tudsz olyan igényt összeírni, amire ne lenne a piacon szakosodott freelancer, beszállító vagy horribile dictu alkalmazott, akit alkalmazni lehet és nem kell neki két év, mire elkezd értelmesen dolgozni. Ha nem sikerül felvenni ilyen embert, az is többnyire a cég fillérbaszó hozzáállása, mert nem akarja megfizetni a tudást, inkább felvesznek két balfaszt, hogy majd évek alatt helyben megtanulják mindezt, mintsem egy fél balfasznyi pénzt kifizessenek egy olyan embernek, aki azonnal beülve képes erre. Sok ilyet láttam már.

Tényleg nem értem, hogy mit tartotok annyira különlegesnek ezekben a kérdéskörökben, hogy csak évtizedek alatt hozzáedződött alkalmazottak képesek rá, senki más a világon.

Nagyon sok függ a munkaerőpiactól. Svájcban láttam olyan álláshirdetést, hogy akkor jöhetsz ha abból a konkrét területből van PhD-d. Már pontosan nem emlékszem mi volt, de valamilyen nagyon specifikus nukleáris téma volt (és nem a CERN-nél kerestek). Ők megtehetik, hogy egész Európában van épp talán ~5-10 ilyen szabad ember, akkor azok közül begyűjtenek egyet.

Magyarországon ezt nem tudod megtenni.

Compliance kérdésekben sokszor a TÜV-nél is csak pislognak. Wifi routert itthon nem is tudnál minősíttetni, mert egyetlen senkinek nincs hozzá akkreditált laborja.

Azt kellene megérteni, hogy az élet nem csak webshopokból áll, hanem ha fejlesztesz, akkor olyan dolgot kell általában csinálni, amit még senki nem csinált előtte, vagy talán 1-2-en. Amit már 5-en megcsináltak, azok között már statisztikai alapon is van egy kínai, akivel már el is buktad a versenyt, amikor nekiálltál.

Azt én egy szóval nem mondtam, hogy nem szabad váltani időnként, meg hogy egy helyen kell egy életet lehúzni. De igenis vannak olyan területek, ahol nem kapsz kapásból szakembert, és igenis idő kell betanulni. Utóbbi egyébként akkor is úgy van, ha kapsz szakembert, mert amúgy a fiatalok hogyan nőnének fel?

Magyarországon ezt nem tudod megtenni.

De, meg tudod tenni. Pénzbe kerül, ha annyira fontos az adott terület, hogy kell a tapasztalt ember, akkor megteszik. Ha a menedzsment balfasz, akkor megpróbálják évek alatt kinevelni az adott területen a specializált munkaerőt, akit aztán elszívnak a piacon, ha nem fizeti meg rendesen.

Compliance kérdésekben sokszor a TÜV-nél is csak pislognak. Wifi routert itthon nem is tudnál minősíttetni, mert egyetlen senkinek nincs hozzá akkreditált laborja.

Oszt? Akkor ez milyen érvet jelent abban a tekintetben, hogy ehhez a területhez sokkal jobb a cégnek egy 20 éve ott dolgozó alkalmazott és nem jó a cégnek egy olyan alkalmazott, aki ezzel a tudással érkezik? Tényleg nem értem, hogy milyen logikai lépések sorozata vezet el nálad oda, hogy ha kell Wifi router CE minősítés, akkor arra az az ideális út, hogy a cégnél egy alkalmazottat megtanítanak erre hosszú évek alatt. Szóval?

Azt kellene megérteni, hogy az élet nem csak webshopokból áll, hanem ha fejlesztesz, akkor olyan dolgot kell általában csinálni, amit még senki nem csinált előtte, vagy talán 1-2-en.

Te elolvasod azt, amit én írok? Hahó! Idézem magam: "Legutóbb és az előtt is majdnem két-két évet húztam le kevés óraszámban egy hardverfejlesztés-orientált projekten."

Azt én egy szóval nem mondtam, hogy nem szabad váltani időnként, meg hogy egy helyen kell egy életet lehúzni.

Erről szól az a szál.

De igenis vannak olyan területek, ahol nem kapsz kapásból szakembert, és igenis idő kell betanulni.

És ezt csak egy cégnél lehet megtanulni? Ne feledd, ez a szál erről szól.

Utóbbi egyébként akkor is úgy van, ha kapsz szakembert, mert amúgy a fiatalok hogyan nőnének fel?

Több cégnél. Azért több cégnél, mert jellemzően egy cégnél vannak üvegplafonok, amelyeket nem lehet belülről áttörni, csak úgy, hogy az ember átmegy másik céghez és már a helyi üvegplafon fölé kerül, mert nem azt nézik, hogy pár éve még balfasz volt és azért most is balfasz, hanem előítéletek nélkül látják, hogy mire képes.

Igen, mert nincs másik olyan cég, ami pont úgy és pont azt csinálja.

Olyan nincs, viszont a többi cég ~99 százalékban ugyanazt csinálja. Nincs két egyforma híd a világon, nincs másik olyan hídépítő cég, ami pont úgy és pont azt a hidat építi meg, mint egy másik, mégse kell minden egyes híd megtervezésénél nulláról megtanulnia a mérnököknek a hídtervezést.

Szerintem sose fogod megérteni, tényleg olyan, mintha egy színvaknak magyaráznám a színeket...

Ok, plz. keress nekem olyan szakembert, aki a szilícium töltéshordozó élettartam mérésében rendelkezik 20 év tapasztalattal.

Mert van itthon olyan cég - dolgoztam ott - aki többek közt ezt csinálja. Létező szakterület, de megnézem hogyan hozol ide külföldről valakit, aki ilyet csinál. Mert itthon sehol máshol nem foglalkoznak ezzel.

Ismerem én azt is, hogy sok helyen mit takar itthon a termékfejlesztés. Csak egyszer aztán rá ne nézzem a fogyasztóvédelem, mint a múltkor amikor a vizsgált mintából EGYETLEN hosszabbító sem volt, ami ne lett volna életveszélyes.

 

Az meg tök jó, hogy ezek szerint egy thread-ben csak a kiinduló állításra lehet reagálni. Csak akkor azt nem tudom hogyan jutunk el mindig valahogy a melegekhez meg az oroszokhoz...

Ok, plz. keress nekem olyan szakembert, aki a szilícium töltéshordozó élettartam mérésében rendelkezik 20 év tapasztalattal.

Oké, mennyit fizetsz ezért a fejvadász feladatért?

Mert van itthon olyan cég - dolgoztam ott - aki többek közt ezt csinálja.

Na, látod, onnan lehet akkor elhozni embert. Akár cégek közötti együttműködésként bérmunkában, akár szabadúszóként, ha nem tartós projekt és egyszeri alkalommal kell, akár alkalmazottként, ha több éves projektről van szó és kitölthető a munkaideje értelmesen. Mi ebben a nagyon különleges dolog, ami miatt ezt nálad a szótárban a lehetetlen egyik magyarázata?

Létező szakterület, de megnézem hogyan hozol ide külföldről valakit, aki ilyet csinál.

Meglepő lehet, de pénzért. Gondolom fizettek érte, nem? Apropó, mennyi is az annyi? Ha ezeket tisztázzuk, akkor vadászok rá embert, ha tényleg kell.

Csak egyszer aztán rá ne nézzem a fogyasztóvédelem, mint a múltkor amikor a vizsgált mintából EGYETLEN hosszabbító sem volt, ami ne lett volna életveszélyes.

És ez mégis hogy jön ahhoz, hogy 20 év tapasztalatot csak egy cégnél lehet megszerezni?

Az meg tök jó, hogy ezek szerint egy thread-ben csak a kiinduló állításra lehet reagálni.

Különben terelés lenne. Vannak itt feketeöves terelőhuszárok.

Csak akkor azt nem tudom hogyan jutunk el mindig valahogy a melegekhez meg az oroszokhoz...

Hát, kérdezd meg locsemegét, most is ő hozott be több hozzászólásában is ilyen jellegű fogalmakat a szálba.

Azt kellene megérteni, hogy az élet nem csak webshopokból áll, hanem ha fejlesztesz, akkor olyan dolgot kell általában csinálni, amit még senki nem csinált előtte, vagy talán 1-2-en. Amit már 5-en megcsináltak, azok között már statisztikai alapon is van egy kínai, akivel már el is buktad a versenyt, amikor nekiálltál.

Bárcsak folyna ilyen szintű K+F és innováció Magyaroszágon, amit te itt leírsz. De sajnos nem ez a valóság, a szoftver 90+%-a belső ügyviteli alkalmazás, amihez nem kell különösen nagy szoftvermérnöki tudás, csak megfelelő mélységű üzleti elemzési meló.

Magyarországon a K+F innováció jelentős része arról szól, hogy EU pénzt hogy lehet kitalicskázni a legkevesebb munkával. Most, hogy nincs EU pénz, a látókörömben lévő tucatnyi cég állt bele a földbe, mert az üzletpolitikájuk alapja ez volt, semmi értelmes piacképes dolgot nem tudtak felmutatni.

De mondjatok már az utóbbi 10-15-20 évből valami korszakalkotó hazai K+F eredményt, ami jelentős részben villamosmérnöki tudáson alapul és export, illetve piacképes termék lett belőle. Mert röpködnek itt a ritkaságszámba menő szakemberekről az anekdoták, csak valahogy az eredményességen nem látszik. 

Jó, akkor az állításom mindössze annyi, hogy létezik Magyarországon érdemi kutatás-fejlesztés, ami nem csak a pályázati pénzek elszámolásáig létező fiktív project, hanem amelyből termék, gyártás, eladás, export lesz.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Viszont annyira kisméretű, hogy abból általánosítani nem lehet, de te folyamatosan ezt teszed, a saját kereteidet akarod beállítani általánosan igaznak. Ami akkor igaz is lenne, ha a magyar export tényleg ilyen cégek ezreiből állna. De nincs így, nem általánosíthatsz. A magyar cégek 90+%-a teljesen csereszabatos munkát végez. Ha nem így lenne, és mindenki pótolhatatlan lenne, rég beállt volna a munkaerőpiac és a jelenlegi béreknél 10x nagyobbakat keresnénk (hiszen mindenki pótolhatatlan lenne). Csakhogy 10x nagyobb béreknél meg igazolnánk magunkhoz német és svájci mérnököket és máris nem lennénk pótolhatatlanok. Megfordulna az agyelszívás mértéke, ha a magyar innovatív cégek lennének jellemzők a magyar piacra. De nincs így. Senki nem állítota, hogy nincs pár ilyen cég, de ezt általánosnak kijelenteni azt jelenti, hogy nem vagy tisztában a magyar IT piaccal és az agyelszívás irányával, meg a bérekkel és a pótolhatósággal.

Műszeriparban dolgozom, nem IT-ban. Számítógép mindenhol van, műszerre is kell firmware-t és software-t írni, kell hardware-t tervezni, szóval nagyon távolról van köze az IT-hoz, de nem az, amit ma szűkebb értelemben IT-nak nevezünk.

Ha jól emlékszem, az lett felvetve, hogy nincs valós K+F. Én sem azt állítom, hogy ez tömeges, csak azt, hogy van ilyen.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Mi exportra dolgozunk ugyan, de nem értem, miért lenne az eredményesség ismérve az export. Azért van jó hírem, létezik Magyarországon K+F, ami nem abból áll, hogy megrendel a cég az Aliexpressen modulokat, amelyeket aztán összecsavaroz.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

miért lenne az eredményesség ismérve az export

Mert abból derül ki, hogy a cucc, amit gyártotok, az csak Magyarországon világhírű, vagy ténylegesen létező kereslet is van rá.

Vagy megfordítva a dolgot, amikor arról beszéltek, hogy a multik kizsákmányolják az országot, annak az export az egyetlen valódi ellenszere.

Jogos, nyilván kontextusban értelmezendő.

Földhözragadtabb példa: ismerek bőven elég olyan szoftverfejlesztőt, aki Magyarországon sikeresnek számít, aztán amikor kitalálta, hogy remote dolgozik majd nyugatra, akkor jött a meglepetés, hogy jaaaa, hát itt szakmailag is máshol van a szint, és hát az ázsiai remote workerek miatt árszínvonalban is. 

Nyilván valaki kaszál így is, de minden sikeres próbálkozásra jut bőven sikertelen is.

Kevés dolog az, ami jogi és/vagy logisztikai korlát miatt nem exportképes. Ha megéri félkész- és végtermék összeszerelő üzemeket számolatlanul idehozni mindenféle iparágat tekintve, úgy, hogy gyakorlatilag mindent importálni kell hozzá, a végtermék pedig nagyrészt export lesz, akkor nincsenek rendszerszintű jogi és logisztikai korlátok...

Thyssenkrupp kormányszervó. Itt indult a fejlesztése BME-n. Pillanatnyilag az EUs autógyártás részesedésének 30%-a felett van és itt gyártják magyarországon.
77 elektronika Kft. Európai szinten elismert orvosdiagnosztikai gyár. Sajátfejlesztésű vércukormérőit exportálja.
MiCred T3ster. Szintén BMEs fejlesztés. 2000-ben EUs fejlesztési alapból kifejlesztett félvezető karakterizációs berendezés. 2008 után a többszöri tulajdonosváltás után végül beleolvadt a Siemensbe. A kategóriájában egyedülálló berendezés.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Pöttyet el vagy kalibrálva a témában:
TKP-nél volt először járműmodell alapú a szoftverfejlesztés, és itt volt először szimulált HIL olcsó, tesztkörnyezet. Ez utóbbit kb. tíz éve próbálják másolni a többi autógyárak. TKP-n belül jópár doktori született kutatási vonalon.
A T3ster esetében, alapkutatástól indult a teljes eszközfejlesztés.

Igen, egy sikeres technológiánál ha van kutatás is, akkor 10+ évben kell gondolkodni, mire piacképes lesz a termék.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Továbbra is azt mondanám, hogy szerintem mást értünk a korszakalkotó fogalom alatt. Export és piacképes termék alatt meg nem azt értem, hogy egy multi felvásárolt valamit és van itt is leányvállalata, hanem azt, hogy tényleg egy magyar cég gyártja. Az 77 Elektronika majdnem jó példa, csak a nemzetközi piacon molyfing méretű, alig ismerik és a gyártás jelentős része sem az országban folyik.

Amúgy meg van pár ismerős, akik most is a Thyssenkrupp-nál dolgoznak, rákérdeztem náluk, egy kicsit mást meséltek erről a sztoriról. Többek között azt, hogy annyi a Thyssenkrupp szerencséje, hogy a többi cég is hasonlóan balfasz...

Nem volt jelentős specialitás, polcról levehető alkatrészekből épült fel a hardver

Ezt te magad írod, de én nem erről az esetről beszéltem. Hidd el, hogy létezik Magyarországon kutatás-fejlesztés, nem mindenhol azt jelenti a hardware fejlesztés, hogy rendelnek egy ipari PC alaplapot, egy színes kijelzőt, egy kapcsolóüzemű tápot, aztán valami szalagkábellel összedugják, bedobozolják, majd elmondják magukról, hogy akkor ők most hardware-t fejlesztettek. Egy PC-t otthon összerakni sem hardware fejlesztés.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ezt te magad írod, de én nem erről az esetről beszéltem. Hidd el, hogy létezik Magyarországon kutatás-fejlesztés, nem mindenhol azt jelenti a hardware fejlesztés, hogy rendelnek egy ipari PC alaplapot, egy színes kijelzőt, egy kapcsolóüzemű tápot, aztán valami szalagkábellel összedugják, bedobozolják, majd elmondják magukról, hogy akkor ők most hardware-t fejlesztettek. Egy PC-t otthon összerakni sem hardware fejlesztés.

Egyáltalán nem ilyenről beszéltem, hanem egyedi PCB tervezésről, egyedi áramkörökkel, de kommersz alkatrészekből felépítve.

Nekem kétségkívül kudarc, hogy nem tudom világosan átadni a gondolataimat. Ha nem érted, az azt jelenti, hogy nem fogalmazok érthetően.

Arra gondoltál már, hogy az élet olyan területéről próbálod átadni a gondolataidat, amely területen egészen pontosan 0 tapasztalatod van és ezért az információ hiánya miatt fantáziálsz és hülyeségeket állítasz?

Tudod, egy kicsit olyan érzésem volt végig a vita kapcsán, mintha színvak lennél és egy színeket látónak próbálnád elmagyarázni, hogy a színek nem léteznek, mert te személyesen még nem tapasztaltad meg.

Az ítélet megszületett, nálunk rosszul történnek dolgok, mert nyilván a jóság valami fizikai állandó, az csak egyféle lehet, ráadásul hiteles jóságmérőd van, ami ennyi fórumos beszélgetésből kimutatta, hogy itt valami rossz.

Vedd észre, hogy nálad az ítélet már a vita első hozzászólásában megszületett, egyszerű előítéletként, alapok nélkül és végig hoztad azt, hogy szerinted milyen az a dolgozó, aki nem ül évtizedeket egy cégnél. Alapvetően az a probléma, hogy te keveset mozogtál cégek között és folyamatosan hoztad a sommás állításokat azokról, akik többet mozognak a cégek között, mint te.

Idézem többé-kevésbé szó szerint az általad leírt fogalmakat, amelyekkel illetted azokat, akik gyakrabban váltanak munkahelyet:

- szükségszerűen felületes hozzáállásúak
- alig van hozzáadott értéke a munkájuknak
- nem minden munka annyira favágás
- mélységében nem tanulják meg a tevékenységi kör specialitásait
- aki [két évente] munkahelyet vált, soha nem tervezhet komplex dolgot
- aki [két évente] munkahelyet vált, annak cigány élete van
- és néhány hasonló apróság

Te tényleg nem érzed ezt problémának, hogy hoztál egy csomó sarkos és vonalas ítéletet konkrét tapasztalatok nélkül?

Mit vársz? Mondjak mást, mint amit gondolok? Ez ilyen demokrata, liberális elvárás? Azt kell gondolni, amit valamilyen központban kitalálnak?

Minimum azt, hogy ne basszál le az elhangzottak alapján levont következtetés miatt, amikor te folyamatosan, az elejétől kezdve a végig sommás ítéleteket mondasz. Pláne olyan területről, amelyen ezek szerint _soha_ nem is jártál, _semmilyen_ tapasztalatod nincs, csak fantáziád és elképzeléseid. Felőlem megsértődhetsz, ez még jobban erősíti azt, hogy tényleg halvány fogalmad nincs arról, amiről amúgy ítélkezel.

Figyelj, megtudtam, hogy én szükségszerűen felületes hozzáállású vagyok, alig van hozzáadott értéke a munkámnak, kivéve, ami favágó munka, ezért mélységében nem tudom megtanulni egy cég tevékenységi körének a specialitásait, soha nem tervezhetek komplex dolgot és cigány életem van. És ilyen az, amikor csak nem értesz velem egyet, mi lenne, ha még le is csesznél... :D

Mindezt azért, mert te soha nem tapasztaltad meg azt, amit én és a fantáziádban építettél fel egy személyt, aki két évente munkahelyet vált és felruháztad a fantáziád alapján minden olyan rossz tulajdonsággal, amivel szerinted jár az, ha valaki nem egy-három munkahelyen éli le a teljes életét. Komolyan, színekről vitázok makacs egy színvakkal, aki szerint a színek nem léteznek.

Hadd ne érezzek túl nagy tiszteletet lojalitást nem mutató, cégeket gyakran váltogató emberek iránt, akiknek a nevét is felesleges megjegyezni, mert mire megtanulom, már nem lesz ott. Leírtam, hogy miért tartom rossznak, amivel nyilván nem muszáj egyetérteni. Ugyanakkor azt is írtam, munkakörtől függ ez.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Hadd ne érezzek túl nagy tiszteletet lojalitást nem mutató, cégeket gyakran váltogató emberek iránt, akiknek a nevét is felesleges megjegyezni, mert mire megtanulom, már nem lesz ott.

Ez egy teljesen másik dimenziója a dolognak, eddig nem volt szó lojalitásról és arról, hogy mennyire felesleges a nevét megjegyezni valakinek.

Leírtam, hogy miért tartom rossznak, amivel nyilván nem muszáj egyetérteni.

Igen, olvastam. Leírtad, hogy nincsenek színek, mert te olyat még nem tapasztaltál. Nyilván - te, mint színvak - mondhatod egy színeket látónak, hogy nincsenek is színek és nem muszáj veled egyetérteni, de ilyenkor jellemzően egy makacs hülyének fognak gondolni.

Ugyanakkor azt is írtam, munkakörtől függ ez.

Én meg leírtam, hogy nagyon kevéssé függ a munkakörtől. Céges kultúrától, folyamatoktól, szokásoktól és hagyományoktól függ leginkább. Te pedig még nem láttál olyan céget, ahol ez jól van megoldva, mert kevés cégnél jártál életedben. Én meg láttam ilyen cégeket, sőt, dolgoztam ilyen cégeknek. Te nem látod azt, amit én láttam.

Amit írsz a váltásokról egy ideális világban lehet hogy így van, és ha te ezt tudatosan meg tudod tenni, az nagyon jó. Csak épp nem veszi figyelembe a magyar valóságot :)

Hadd szúrjak be ide egy részletet Jókaitól:

A nádor szánó tekintettel nézett a fölhevült ifjúra.

– Ábrándozó! Mennyire nem ismered saját népedet! Én ismerem azt minden jó és rossz tulajdonságával. Te még nem is születtél, mikor én már vele együtt éltem. Úgy egymáshoz vagyunk nőve, mint a fő a testhez; legkisebb baját is megérzi a fő a testnek. Hogy mi voltam e nép közt, arra a bécsiek csúfondáros elnevezése megfelel; ahol nem hívnak másképp, mint „der alte Rákóczi”. Én ismerem a mi népünket. Heve szalmatűz; nagy lánggal fellobban; hamar elhamvad. Mindenre van hajlama, tehetsége, de komoly kitartása semmihez. Mindenki ért mindenhez, de egy tárgyat megragadni mindenki restelkedik. A magyar, ha jó katona, felvitte az őrnagyságig, siet quietálni, s megy haza a szülővárosába szenátornak; ha kereskedő, s telepe jól jövedelmez, iparkodik földesúrrá lenni, s otthagyja a hajóit; ha jó gazda, hátat fordít a gazdaságának, s vagyona felét rááldozza, hogy tisztviselőnek megválasszák. Minden csizmadia azon végzi, hogy szőlőt vesz, s vincellér lesz. A színész kap rajta, ha iskolamesterré lehet, s a rektor elszökik színésznek. Még a tudományos férfiak is ily ingatagok választott pályáikon: a historikus filológiai problémákkal vesződik, s amely professzor tíz esztendeig preparálta a filozófiát, a tizenegyedikben a fizika kathedráját foglalja el. Csokonai, a híres poéta, harminc éves korában dohánytermesztővé lett, s te, kedveltem, ha félretérsz mostani utadról, hogy poéta légy, bizonyosan mint piktor halsz meg.

(És mégis mozog a föld)

Amit írsz a váltásokról egy ideális világban lehet hogy így van, és ha te ezt tudatosan meg tudod tenni, az nagyon jó. Csak épp nem veszi figyelembe a magyar valóságot :)

De, figyelembe veszem a magyar és nem magyar valóságot, mert én is ebben a magyar és nem magyar valóságban dolgozom, csak ezek szerint tőletek eltérően sokkal több céget láttam kívülről és belülről, köztük sok jól működő céget is és látom a jeleket, hogy egy cég jól vagy rosszul működik-e. Ti meg láttatok egy-két rosszul működő céget, épp egy rosszul működő cégben tengődtök és közben azt extrapoláljátok, hogy minden cég pont olyan, mint amiben részetek volt.

Olvasom azokat az elejtett mondatokat, hogy "amelyeket soha senki sem dokumentált", "az egyszerű protokoll túl lett terhelve, mindig toldozva lett", "nincs idő, hogy nulláról szépen újra legyen tervezve, marad a régi"... amikor ilyen mondatokat hallok egy-egy cégnél, az kurva nagy villogó vörös lámpa, miközben üvölt a sziréna, jelezve, hogy vészhelyzet van, álljunk le azonnal, mert selejtgyártás folyik.

Ez nem egy normális működés, ez egy szar működés, ami mindig meg van magyarázva a melós és a középvezetés által, hogy miért ilyen és miért nem lehet másképp, pedig innen már csak néhány lépés és a cég léte kerül veszélybe, akár csak annyitól, hogy egy kulcsember elmegy, akinek csak a fejében van minden is. Ilyenkor jönnek olyan mellékhatások, hogy egy új ember képtelen értelmes idő alatt betanulni, mert közben lefoglal két meglévő kollégát, az eddig is rossz működés pedig rögtön kiütközik, hogy megállt a fejlesztés, mert nem +1 ember látszik a termelésen, hanem -2 ember, hónapokon át. Ezért nem vesznek fel senkit és/vagy az terjed el, hogy két év a tanulógörbe, mert az új ember az ideje maximum 10 százalékban tanul valakitől, 90 százalékban meg vakarja a tökeit, mert nem tudnak neki értelmes feladatot adni, lévén állandósult káosz van. Van ilyen német multinál, kis magyar cégnél, startup cégnél, elég sok helyen.

Azt még megérteném, hogy rossz példát nem mondasz hitelrontás miatt, de jót? Az NDA nem hiszem, hogy azt tiltaná, hogy annyit írj, XY cégben véleményed szerint jó a munkaszervezés. Nyilván nem kell hozzátenni, hogy bezzeg ZW cégben meg csapnivaló.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Két év alatt még alig van hozzáadott értéke a munkádnak szerintem.

Én ebben az esetben elgondolkodnék a delikvens helyében, hogy jó szakmát választottam-e. Hacsak nem arról beszélsz, hogy valaki annyira nulláról akar kezdeni, mintha egy programozó akarna állatorvosnak menni. Úgy igen, tényleg évek kellenek.

További szavazás ötletek:

- neked terveznek-e felmondani?

- te tervezel-e valakinek felmondani?

[Falu.Me]==>[-][][X]
Szerkesztve: 2023. 03. 05., v – 21:41

A hónapban volt kettő és lesz két állásinterjúm, oszt meglatjuk. Úgy látom, a cégeknél kell a munkaerő, viszont a fizetési hajlandóság erősen változó. Még az is lehet, hogy vállakozni kezdek. Bár azt mondják, két cégfelszámolásból csak tanul az ember...

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Az igenre szavaztam, mert nagyon mehetnékem lenne, de másfél évvel nyugdíj előtt hova mennék? Jelenlegi munkahelyemen sikeresen elérték, hogy a munkám, amit mindig is szerettem, és szerintem elég jól is csináltam, az mára teher, és az önbecsülésemet is sikeresen erodálták. Szép új világ.