Begyűrűzik az IT leépítési hullám Magyarországra?

Címkék
A legfrissebb kraftie! adásban megpróbáltuk leépíteni a leépítési hype-ot.

A HWSW podcast! második kraftie adásában a tech iparágban tapasztalható látványos elbocsátási hullámnak mentünk utána. Némi külföldi kitekintés után a hazai helyzetet is vizsgálgatta állandó műsorvezető csapatunk, akikhez most először egy vendég is csatlakozott, Fincza András (Emarsys) alias draven személyében. Aggodalomra semmi ok, nem kell a székekbe kapaszkodni, hallgassátok szeretettel!

Az adásban hivatkazott cikkek, videók, tartalmak a Discord csatornánkon érhetők el, ahol még beszélgetni is tudsz velünk. Adásainkat megtaláljátok a SoundCloudon, a Spotify-on, az Apple Podcasten és a Google Podcasten.

Hozzászólások

aki meghallgatta húzza már ala a helyes valaszt

lesz / nem lesz / nem derül ki

Valóban nem, mert már nagyon undorodom ettől a clickbait címadás szeméttől. Nálam ez ellentétes hatást vált ki, mint amit a szenzacióhajhaszós FOMO stílustól alapból várnának: akkor sem nyomok rá, ha amúgy színvonalas és értelmes tartalom lenne a clickbait mögött. Remélem fognak annyian hasonlóan dönteni, ami nyomást tud gyakorolni az IT bulvár legnagyobb hazai képviselőjére, hogy észhez térnek. Nincsenek illuzióim, h. ez soha nem fog megtörténni.

lehet h baromira nem kene nekiallnom errol beszelgetni, de nem birom megallni. mi ebben a cimben a bulvar. egy kerdes a cim, ami nagyon is aktualis, es meg tokeletes valasz sincsen ra, sok dolog van, ami miatt a valasz az, hogy lehetseges a begyuruzes (vannak erre konkret esetek is mar), es sok dolog van, ami miatt pedig azt lehet feltetelezni, hogy semmi nem lesz. baromira kivancsi lennek, ha most neked kene cimed adni, mit adnal neki?

Az ilyen eldontendo kerdomondatos cimek szinte kivetel nelkul clickbait contentek. Lehet hogy ez eppen nem az (nem tudom, nem hallgattam meg), de nalam is bejelzett a clickbait alarm.

Mondjuk lehetne a cime pl.: A globalis IT leepitesi hullam hatasa Magyarorszagon

Es akkor ezt azt sugallja, hogy abban az 50 percben ki van fejtve a tema. Egy eldontendo kerdeses cimadasnal pedig az az erzesem, hogy csak azert kellene meghallgatni 50 percet, hogy a vegere kapjunk egy igen/nem-et, rosszabb esetben "nem derult ki".

Szerintem ez a cím tökéletes: lényegretörő, azonnal kontextusba tudod helyezni.

A podcastra viszont ez egyáltalán nem igaz, amikor összehasonlították a mostani leépítéseket az elmúlt 6 év létszám-növekedésével,
akkor nem számoltak azzal, hogy ez lehet egy hosszú világgazdasági folyamat eleje is (olyan érzésem van, hogy a végére ezt utólag tették bele), 
feleslegesen hosszú időt töltőttek a kedélyek nyugtatásával, nem jött át, hogy a 4 napos munkahét akkor jelent költségcsökkentést, ha csökkentik a fizetéseket.
Ez viszont nem valami pozitiv hozomány a többség számára.

herótom van ettől a zsurnaliszta kreálmánytól, amit minden egyes bulváros szemét cikkben ellő minden egyes firkász:

tényként kijelentett szenzációhajhász faszság megállapítás, csak a végére odabasszák a kérdőjelet. Mindenki pontosan tudja miről beszélek. "Holnap az oroszok bevetik az atomot?" Nyilván mindenki nyom rája. A cikkben meg írnak valami tompított sokkal hígabb langyos fosról, aminek a végén persze semmi nem derül ki. De a jogászok kitalálták, hogy ha a cikk címének a végére odabasz a firkász egy kérdőjelet, akkor tul.képpen ő nem is jelentett ki semmit, nem vonható kérdőre utána semmiért mert az csupán csak feltételezés volt (ha pedig nem kérdőjel, akkor feltételesmód -hat -het kell a cím végére).

Mindenki tudja h. nem lesz leépítés idehaza akkora mint az usa-ban, mert épp az utóbbi 10 évben hozott ide mindenki minden Operations Centert. De azért kell hergelni a népet az olvasottságért. Ettől fordul már ki a belem. Mivel pedig már annyira hozzá vannak ehhez szokva a firkászok, nekik fel sem tűnik ez, így csak pislognak mikor az olvasó szembesíti őket az irritáló faszságaikkal.

Ez a bulvár szenny fáj a topikban nekem.

"Valóban nem, mert már nagyon undorodom ettől a clickbait címadás szeméttől."

Ahogy egy termékre is rá kell írni mi van benne, jó lenne ha a híreknél is lenne ilyen szabályozás. Hányás lett az internet amióta mindenki kérdez. A kérdés nem hír.

Kérdez a híríró? Bant neki!

elgondolkodtam ezen, es megneztem kivancsisagbol dec 1-ig visszamenoleg (3 honap) h hasznalunk e kerdojelet cimben. ezen kivul meg egy volt, de szerintem ott is indokolt. ez azert nem a mi mufajunk, mintahogy a clickbait sem. ez a medianak inkabb abban a felebe divik, ahol nagyon eros a facebook fuggoseg es a hirverseny > hvg, forbes, stb...

Szerintem egy amerikában leépített it ember béréből két nyugateurópait, és három V4-est lehet fizetni.

azert mert az optimizmusunkkal szemben vannak aggaszto jelek, a menobb hazai startupoknal 10-14% off volt az elmult par hetben, a heten az ericsson altal bejelentett leepites a reuters szerint megy tovabb a leanyvallalatokra (es hat itthon nem ket ember dolgozik naluk), es van olyan tobb ezer fejlesztot foglalkoztato hazai leany, ahol tobbszazan ulnek kispadon, mert nincs project. es ez azert okoz nemi bizonytalansagot. szerintunk osszesegeben a magyar piac nem kitett ennek, de jopar helyen elofordulhatnak komolyabb verfurdok. azert egy ilyen temaban josolni eleg kockazatos, egy ilyen podcast tud nagyon rosszul oregedni. :)

> de jopar helyen elofordulhatnak komolyabb verfurdok

"Komolyabb verfurdo". A sracok fentebb az ilyen kifejezesekre irtak, h. szenzaciohajhasz.

> azert egy ilyen temaban josolni eleg kockazatos, egy ilyen podcast tud nagyon rosszul oregedni

Fradi salban UTE szektorba beulni, az kockazatos, nem adatokat citalva, potencialiasan teves kovetkeztetest levonni. :)

Egyebkent tok jo, h. felhoztatok a temat csak kevesebb melleknevet es tompitott hasonlatokat kellene alkalmazni.

Angol mediumok stilisztikai utmutatoibol van egy gyujtemenyem, szerintem Nektek, mint regi, komoly mediumnak is hasznara valna egy ilyen. Osszehoztok, pofozgattok egyet markdownban es idokozonkent megkertek egy stilisztikai szakembert, h. velemenyezze.

senki nem lát előre, de vszinű nem lesz, sőt általában a régió jobban jön ki belőle, habár hallani olyan pletykákat, hogy nagy cégeknél jelenleg több száz fejlesztő ül kispadon

Szerkesztve: 2023. 02. 24., p – 13:42

amerikai tulajdonú cég: tavaly ősszel már volt egy kisebb 5-10%-os leépítési hullám, a nélkülözhető emberekből
pl pekingből, ahol a bérköltség jelentősen emelkedett az utóbbi években, de pár ember Budapestről is

igazodva az amerikai leépítési hypehoz, lásd https://layoffs.fyi/

kemény évnek mondják a 2023-at a helyi szakértők ("örüljön, akinek megmarad idén a munkája"), de szerintem ez nem a Budapesti minőségi munkaerőre igaz, hanem inkább USA-belire

Már begyűrűzött, engem pl. hónap végével levettek a cégnél a projektről mert az USA ügyfél leépít. Ok, elvileg melóm lesz, de a hatás érezhető.

Első 25 percben az 50 perces podcastban arról beszélgetnek, hogy mik lehetnek az okai a leépítésnek, milyen a leépítési kultúra. Abban is sok áthallásos mellébeszélés. Látszólag rosszul megválasztott beszélgető alanyok, mivel szerintem csak egy szeletét látják az iparágnak. Aztán a  felhúzzák a beszélgetést arra mi volt, se számok, se adat, hanem "vélekedés". Nem ez lesz az a podcast amit hallgatni fogok. 

"kedvenc" mondat:

"most már oda kell figyelni arra is milyen performance jön ki az engineeringből is"

erre nem koncentráltam , a Z gen megjelenik, de nincs megnevezve, a buzzwordok kerülve, inkább olyan mint egy átlagos beszélgetés az X szoftvergyártó kisiparos "nagyvállalkozás" folyosóján. Fintech nincs.  Ami ettől lehetne jó, de nagyon korlátozott szerintem az amit lefednek a beszélgetők. 40-nél abbahagytam, mert átment a világmegváltásba és 3 percig sem beszéltek a valós (megnevezett) témáról.

Hogy ehhez is hozzászóljak kicsit.

1. Begyűrözött. Amerikai IT globál multinál (K..) is elkezdődött a kasza itthon. Nem csak 1 csapatban, hanem gyakorlatilag mindenhol. A New York-i székhelyű cég behúzta a kéziféket itthon és globálisan is (EMEA, APAC, AMER). Kíváncsi leszek, hogy mi fog belőle kisülni kívülről szemlélve.

2. Nem gyűrűzött be. Kaptam több megkeresést globál multiktól, akik épp építik a budapesti / magyarországi SSC-ket. Ha valaki keres picit, akkor talál ilyeneket - jó pár német gyökerű céget. Persze az nem meglepő, hogy a nyugat EU-i és az itteni fizetések között van egy 2-3x szorzó. Így lassan töltik fel a helyeket.

A kérdés inkább az:
- A távozók belföldön maradnak vagy lelépnek külföldre?
- Mennyire építenek le a nagyok?
- A többi piaci szereplő milyen gyorsan akarja felvenni a munkakeresőket?
- Hány munkakereső fog szembesülni a piacképtelen tudásával?