Microsoft: AI-powered Microsoft Bing and Edge

Mesterséges intelligencia alapú Microsoft Bing és Edge termékeket jelentett be Satya Nadella, a Microsoft első embere. És szerinte ez még csak a kezdet ...

Hozzászólások

Szerkesztve: 2023. 02. 08., sze – 15:20

Szóval a "where do you want to go today?"-tól eljutottunk a(z) "I'll tell you where you're going today"-ig....

Sokba került az openai, valamire kell használni.

"Az élet tele van kérdésekkel. Az idióták tele vannak válaszokkal."

"Its easier to fool a man than it is to convince they have been fooled"

Abból kiindulva hogy a madártejre előbb receptet adott, majd tagadta a létezését... legalábbis érdekes lesz ez :D

Most még nevetünk, de majd lesz sírás, amikor visszatér az AI-val megtámogatott kis geci gemkapocs és kinyír mindannyiunkat. 

Szerkesztve: 2023. 02. 08., sze – 19:30

Az is AI, ami 15 eve mar benne van a Google search bar mukodeseben. Csak masmilyen.

Nem attol AI valami, hogy machine learninggel beszelni is megtanul. Ennel sokkal kevesebbert is lehet valamit AI-nak hivni, meg is szoktak tenni.

A 90-es evek jatekaiban is volt AI - amikor a gep jatszott ellened.

Csak a Gen Z marketingesek loszart sem tudnak az AI tortenelmerol. Igy azt hiszik, hogy "mostanaban talaljak fel". Es akiknek szol az uzenetuk, azok nagy resze is azt hiszi.

Elkepeszto.

És ehhez jön még hab a tortára, hogy az intelligencia fogalmát nem lehet pontosan definiálni. Jobb lenne, ha "mesterséges valami" lenne a neve, mivel elég nehéz olyan dologból mesterséges csinálni, amit nem lehet megfogalmazni.
Ezek egyszerűen csak szoftverek és pont.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Minden szoftver és matek, ez így van.

A gépi tanulást az különbözteti meg klasszikus algoritmusoktól, hogy nem magyarázzuk el neki az adatban lévő rejtett összefüggéseket és azok struktúráját, hanem ezek megértését ő tudja megtenni magától. Kvázi képes tanulni. Ezen túlmenőleg pedig következtetni a tanultakból teljesen új bemenetekre, és így számára ismeretlen kérdésekre válaszolni. Ez az elsődleges célja.

Ha valakit érdekel a konkrét különbség, akkor javaslom mélységeiben, matematikai szinten megismerni pár ilyen eljárást. Például random forest, gmm, recurrent neural net, long-short-term memory, generalized linear model, naive bayes, xgboost, elastic net, sgd, svm, stb. Van különbség a szofisztikáltságuk szintjén, előnyökkel és hátrányokkal.

Például neurális háló tanulási kapacitását bármeddig lehet növelni, cserébe nagyon nehezen megismerhető az optimális hiperparaméter struktúra és könnyen túltanítható (amikor az adatot tanulja meg, nem pedig annak általános összefüggéseit). rf-nél ez fordítva van.

Ezzel nincs semmi gond, de az intelligenciát ettől még nem definiáltad. A bajom az a hype ami körülötte van, mint ha valami csoda lenne. Nem az.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Képes általánosítani a megismert összefüggésekből válaszokat adva jövőbeli kérdésekre minél kisebb hibával. (Nem kell nullának lenni a hibának, mert mindig információ hiány van jelen minden döntésnél, változó mennyiséggel).

Gyakorlatilag így működik a validációja a modellnek. Kettévágjuk az adatokat, az egyiken tanítjuk, majd a végeztével a másik szeleten leteszteljük úgy, hogy csak a kérdést mondjuk meg. És az adatban lévő választ és a modell által adott választ összehasonlítjuk. (Hogy milyen metrikával, az külön téma).

Ez hasonló analógia a gyermek tanulása után a vizsgára. Például matek tantárgynál nem ugyanazon kérdéseket teszik fel (lexikai infónál igen). Tehát a logikai összefüggéseket megérti és azokat új (hasonló vagy nem hasonló) problémákra alkalmazza.

Az IQ tesztek is hasonló eljárások.

Tudatról nem beszélek, mert az hard problem a tudomány számára. Itt csupán egy shell without a ghost esetet tárgyalok. Intelligencia van mindenképpen. Sőt, bizonyos feladatoknál már túllépte az emberét.

Lásd 2015 körül kb, amit jelentettek, hogy a macska kutya felismerő versenyen az egyik modell már jobban teljesített. De ez érthető, mert számtenger megértésében a gép mindig jobb lesz. Az ember viszont másban jobb szerintem. Például absztrakt nagy halmazokban való gondolkodásban, akár új gondolatok beépítésével együtt stb.

Szóval intelligencia megjelenik mindenképpen és ez mérhető. Tehát érti. Tudata valszeg nincs, de ezek már filozófiai kérdések.

Ok, asszem végül is tényleg jogos az szűkebb definíció, hogy "if it works", akkor a cél szempontjából jó.

Meg a chatgpt ráfutásai is tulajdonképp inkább azért vannak, mert kívül esik a narrowján. Csak ezt nehéz észrevenni, mert az a narrowja, hogy beszélgessen.

Mondjuk az nem tiszta nekem, hogy egy keresőnél hogy lesz ez jó, mikor a "baj" az szokott lenni vele, hogy schamelessly nekiáll költeni randomszart, tények nélkül. Én meg egy keresőtől nem népköltészetet várnék, hanem tényeket. (Mármint itt tény nyilván a konkrét információ, ami nem az ő fejéből jött, attól még nyilván lehet faszság leírva az internetbe)

> egy keresőtől nem népköltészetet várnék, hanem tényeket

A chatgpt csak egy demoja, egy pelda alkalmazasa a GPT-3 modellnek. Maga a nyelvi model elegge univerzalis, az utolso reteget cserelgetve kb mindenre is hasznalhato. Szerintem fogjak a kereso altal hasznalt adatbazist (amiben a mostani bing is keres), ami raadasul sulyozva is van mar valahogyan (hogy a fakenews helyett a megbizhatobb oldalakat rangsorolja elorebb) es ezzel tanitjak ujra az utolso reteget. Az alsobb retegek megoldjak az emberi kommunikaciot, az utolso meg a tenyeket, es done. Persze ehhez brutal sok GPU fog kelleni, de ott van ra penz...

Kieg.: kvázi probléma megoldó képesség a kérdés. De ne felejtsük el, hogy emberiségünknek egyelőre még csak ANI van (art. narrow intelligence), nem pedig AGI (general). Nyilván sok dolgot elmagyarázunk egy bizonyos lépésig (adat előkészítés, feature engineering stb), viszont egy ponttól tovább ő végzi az összefüggések megértését. Ez nagy lépés a klasszikus algoritmusokhoz képest. Az AGI mindent maga tudna csinálni.

Jah, ezen én is jót nevetek mindig. 
Az én köreimben mindennapos dolog AI-ról beszélni. Általában, hogy milyen gagyi, hülye, csaló a játékokban! :)

Most pl. az NFS Unbound-al játszok, amiben kiba nagy csaló az AI ellenfél. A rendőrök meg nagyon agresszívek.

Szerkesztve: 2023. 02. 08., sze – 19:46

ezzel egyidoben elindul a tesztje a google Bard-nak is... (ami LaMDA AI modellt hasznal a keresohoz)

https://ite.hu/google-lamda/

Ha találtok olyan cikket, ahol összehasonlítják a Bardot a Bing féle aival, hogy ugyanazokra a kérdésekre miket válaszol a két különböző ai, azt szívesen megnézném.

Tanulságos lenne látni egyértelmű kérdéseknél, sok opciós kérdéseknél, megoldhatatlan feladatoknál, és értelmetlen kérdéseknél, miket válaszolnak.

Ahhoz vagyunk szokva, hogy egy valamire való keresés szolgáltatásnál egész jó a "hasznos" találati arány.

Ha ezután "dumcsizni, barátkozni" is lehet majd vele, hogy jobban "megértse" hogy mit keresünk, akkor a még gyorsabb/pontosabb problémamegoldásért cserébe még részletesebb, pontosabb profillal fizetünk. :)